evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 08, 2024, 10:06:00 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Просветление  (Прочетена 20966 пъти)
Мегатрон
Full Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 166

Профил
« -: Юни 09, 2012, 08:56:30 »

Съществуват ли методи в психологията за постигане на просветление Smiley Smiley
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #1 -: Юни 09, 2012, 10:17:56 »

Какво според теб е просветлението?
А защо се интересуваш от тази тема и защо очакваш психологията да ти даде отговор на този въпрос?
Активен
Мегатрон
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #2 -: Юни 09, 2012, 10:18:56 »

http://www.diamondway.bg/bg/faq/buddhist-terminology/what-is-the-enlightenment.html

Ако погледнем какво е открил Буда преди 2 500 години, ще открием, че той е осъзнал, че умът е ясна светлина. Умът не е бил роден и не може да умре. Въпреки че тела, мисли и чувства се появяват, променят се и изчезват, самият ум - откритото, ясно, безгранично пространство - не може по никакъв начин да бъде наранен или засегнат. Затова, когато Буда постигнал освобождение, той открил, че вече не е мишена. Той вече не бил тялото, което може да бъде в беда, нито бил мислите и чувствата, които можели да се променят и изчезват. Вместо това, той бил сияйно осъзнаване. Това го довело до просветление - осъзнаването, че няма разделение между пространство и енергия в което и да е време и място. Той знаел и осъзнавал всичко. Чувствал великата радост и изразявал великата любов, която е смисълът на всички неща - това, което кара всеки атом да вибрира, това, което кара да се случват всички неща в света.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #3 -: Юни 09, 2012, 10:29:02 »

Да разбирам ли, че искаш да достигнеш състояние като Буда?
Защо ти е?
Активен
Мегатрон
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #4 -: Юни 09, 2012, 11:00:55 »

Да разбирам ли, че искаш да достигнеш състояние като Буда?
Защо ти е?

По долу има цитат от книга на Зеланд, що е то просветление. За някои хора просветлението означава власт, за други хармония и любов, за трети безсмъртие и вечно съществуване. Безброй са пътищата господни.но самата същност на човека е в избора, няма такива неща карма и прераждане. С просветление според мен може да се нулират преражданията.

През цялата история на своята цивилизация хората са се стремили приживе да предизвикат у себе си чувството за единение с Космоса. Всички школи за духовно усъвър­шенстване в крайна сметка преследват една и съща цел: да постигнем просветление или, с други думи, да усетим своето единство с този свят, да се разтворим в океана от енергия и същевременно да не изгубим себе си като индивидуална същност.
Какво получава постигналият просветление - да се раз­порежда с цялата енергия на океана на Вселената. Той не вижда принципна разлика между себе си и тази безкрай­ност. Мисловната му енергия влиза в резонанс с енергията на океана. Точно тогава намерението на просветления става тъждествено на външното намерение - тази могъ­ща и непостижима сила, която управлява света.

Има ли техники в психологията за постигане на просветление. Просветлените се броят на пръсти
« Последна редакция: Юни 09, 2012, 11:06:14 от strahova5432 » Активен
hpjon
Гост
« Отговор #5 -: Юни 09, 2012, 11:49:37 »

Цитат
Има ли техники в психологията за постигане на просветление.

Има техники и просветлението според мен е достъпно за всеки.

Ефектът от техниките обаче ще е най-добър при теб едва след като преспиш с момиче.
Като стане това - сподели тук, похвали се.
Тогава ще можем да говорим в подробности по въпросите с просветлението.

Активен
Мегатрон
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: Юни 10, 2012, 12:56:01 »

Не мога да те разбера.
не е ли по добре да си девствен. Казват че като си девствен и имаш по голяма свобода на съзнанието, следователно и просветлението ще стане по бързо  
« Последна редакция: Юни 10, 2012, 12:58:11 от strahova5432 » Активен
Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 566

Профил Ел. поща
« Отговор #7 -: Юни 10, 2012, 02:05:45 »

А дали просветлението не е за  определени, избрани  хора?

Буда е получил просветление  след години седене и медитиране под свещеното сега дърво. Искал го е, положил е усилия и му е било дадено. Сигурно много хора искат да са просветлени, но едва ли на всички им се дава.

По-важно е какъв е смисълът на просветлението? За теб, за другите? Според мен  просветлението се дава за да бъдеш в полза на останалите хора, да им покажеш нещо важно, нещо ценно, от което те имат нужда в своето развитие. Приемам го и като жертва в името на другите.
Активен
Мегатрон
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #8 -: Юни 10, 2012, 05:52:48 »

За да бъда Smiley Smiley Smiley
Активен
lotxen
Sr. Member

Рейтинг: 7
Неактивен Неактивен

Публикации: 453

Профил
« Отговор #9 -: Юни 13, 2012, 09:48:53 »

Хипжон,достигането до просветление ми донесе диагноза БАР!Никак не ми се връзват нещата-психично здрав и търсещ просветление!
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #10 -: Юни 13, 2012, 10:18:13 »

Хипжон,достигането до просветление ми донесе диагноза БАР!Никак не ми се връзват нещата-психично здрав и търсещ просветление!

Интересно!

Може би ще е още по-интересно ако ни разкажеш повече.

Аз така или иначе кой знае какво за просветлението не знам, но пък поназнайвам за БАР - интересно ми е да науча повече за тази взаимовръзка.
Активен
lotxen
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #11 -: Юни 13, 2012, 04:26:45 »

Извинявай за Хипжона,вече ще си Хпжон!Търсейки сайт или чат за БАР,попаднах на вашия сайт,чета ви много,но не се справям лесно с компютъра,/ 45 години,мразя дистанционни,и техника телекомуникационна/,опитвам се да обясня,ако нелепо се натрисам тук или там!От прочетеното,най-много се доближаваш ти до моите разсъждения,и смятам,че и много си напред с теориите,а и с практиката!Моят Бар ,според мен е много странен,и само мой,и затова търся да видя как е при другите!Имах криза преди точно10 год,но реших ,че е от тежкия развод,и преди 3 месеца,сега вече причина тежка липсваше,ако не се смята ,че се влюбих,но това не е причина,защото не съм се чувствала нещастна ,а точно обратното!Диагнозата я сложиха на Екзарх Йосиф сега,а преди 10 год  проф.Станкушев лека му пръст!И при двата инцидента не пих лекарства,защото ги мразя,отшумяха за  3 седмици,а и бях в Нирвана за около 12-16 часа!Часовете,когато другите са се притеснили,но аз си съзнавах нещата,но без възможност за контрол!При първата криза проумях смисъла на живота,най-общо и грубо казано!Бях ли изчерпателна,или по-скоро досадна!
Ако знаете сайт за подобни БАРове,ми го какажете,моля,моля,моля!иначе оставам тук,и аз да се успокоявам,че има по-зле от мен,е мога и по друг начин да го кажа ,евентуално да помагам,но истината е че помощта е само САМ,САМ,САМ+късмет+за психолозите и психоаналитиците,нямам мнение и опит
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #12 -: Юни 13, 2012, 04:42:20 »

Здравей!

Бях разбрал, че по пътя си към просветление (който и каквото да влага като смисъл в това) си получила БАР като резултат. Хубаво е, че не съм разбрал правилно.

Относно заболяването ти - това е един от случаите, в които приема на медикаменти, според това, което знам от терапевта си, е задължителен. Паралелно с това се провежда психотерапия, но медикамента няма как да бъде избегнат.

Силно се надявам със собствени усилия да се справиш, но предпочитам да ти препоръчам консултация с добър психиатър, който да назначи и проследи лечението ти.

Принципно съм против употребата на антидепресанти, но това е при положение, че става въпрос за някое тревожно разстройство. На БАР-а си трябва коктейл. Нещата са овладяеми, просто трябва постоянство в лечението.

Успех!
« Последна редакция: Юни 13, 2012, 04:43:59 от hpjon » Активен
lotxen
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #13 -: Юни 13, 2012, 05:27:29 »

Както кажеш,но БАРа не приема ,че е болен и има нужда от лечение,важи и за мен!Как да разбера,че имам нужда от лечение?Или зададено по друг начин,кога,какви са симптомите,които да налагат лечение?Чувствам се здрава,доста по-здрава от 95% малоумници по улицата!
Активен
Мегатрон
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #14 -: Юни 13, 2012, 09:11:17 »

Това БАР за цял живот ли е?
Активен
Страници: [1] 2
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА