evropea.com - форум за паническо разстройство
Юли 20, 2024, 10:06:28 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 6
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 6

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16
  Изпечатай  
Автор Тема: Място за изразяване на различни мнения във връзка с лечението на ПР  (Прочетена 34217 пъти)
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #180 -: Април 25, 2012, 08:22:09 »

Вие пак бъркате "мое" и "световен регламент". Това не са мои желания и приумици.
В много по-голямата си част ПР е многопластова проблематика. Тя е свързана с идентичността на човек. За това се появява през този период, когато идентичността трябва да приключи и човек да влезе в света на възрастните. Както видяхте има и случаи с по няколко сесии. Аз мога и много още такива да ви опиша. Всичко зависи от горните проценти и тяхното съдържание.
Личната терапия на терапевта е регламентирана за всички школи, без значение какви са. Някои от школите имат по-голям личен опит от необходимия минимум.
Няма метод по психотерапия, който да бъде научен, без терапевта да го прокара през себе си. Второто важно нещо което и по-горе писах е че личността на терапевта е много по-важна. Това, че няма проблеми някакви актуални и че неговото развитие е било "ок" не е предпоставка. Дори в терапията си терапевта да разбере как при него нещата са станали ОК чрез метода който учи, пак има полза от това. В повечето случаи обаче ОК е само на повърхността. За това всички терапевти минават лична терапия. Това е световният стандарт в психотерапията, не е моят. Ако това не се случи, когато работи с клиенти той най-вероятно несъзнавано ще работи за себе си в процеса. /или няма да е наясно, кога работи за себе си/
Три компонента има в обучението:

1. Лична терапия.
2. Обучение.
3. Работа под супервизия.

Това важи за всички школи. Това е отдавна приет модел за обучение в психотерапията по принцип. Няма никакво разделение по този въпрос по школи, страни и т.н.

" нали не смятате, че е нормално да правиш терапия на ПР с години? Какъв е смисъла? На принципа "колкото повечеолкова повече", "

Няма определено време за всички. Резултатите от изследванията са много обширни. Когато многопластов проблем се третира за кратки срокове има рецидиви, или се задълбочава. ПР, социална фобия, агорафобия, най-често е многопластов проблем. Има и случаи, в които нарушената адаптация е в следствие на стрeс, т.е. човек има ресурса да се адаптира, но начина на живот го е изкарал от релсите. Тогава е много просто и става много лесно и бързо. Но това са малка част от случаите. В повечето случаи това е надградена проблематика. Някога тръгва от 3-4-5г възраст, с различни проблеми, които на финала, в етапа в който възрастният вече трябва да се впише и адаптира в света на възрастните, няма ресурса за адаптация. В този случай в терапията трябва да се извърви "неизвървяното" в живота, за да може човек да се впише.
Разбира се опита ми е много богат относно хора, които за започнали първо кратка терапия/ най често КПТ/ и промените не са дошли. Това не е нито защото даден метод е неработещ, нито защото даден терапевт, не си е свършил работата. Това е така, защото за точно тяхната промяна имат нужда от друго.
Кратките терапии не са някаква панацея. Те са насочени към учене. Учене на нов тип поведение и идентифициране на грешният тип мислене. Понякога обаче нов тип поведение не може да бъде научено /или по-скоро да бъде използвано и интегрирано/, без да се случат някои неща в динамиката на личността. Понякога тези неща изискват много време. Много често се случва човек да започне с кратка терапия, да не се случи, да работи дълбинно и да разбере основният си конфликт, да го преживее, да го осмисли и чак тогава да поиска да учи каквото и да било. И в този момент методите основани на учене и тренирането на "тук и сега" и за в бъдеще са най-ценни. С това пак казвам че всеки метод и техника имат своето място на което си тежат. Не може да се каже че за ПР най-ефективни са кратките терапии, нито може да се каже че най-ефективни са дълбинните. Това е централната грешка, която допускате. Това също не е мое мнение, това са резултати от изследвания. Моето мнение може да е само от моята практика, а тя потвърждава тези резултати.
« Последна редакция: Април 25, 2012, 08:59:29 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #181 -: Април 25, 2012, 09:43:33 »

" Съвсем нормално е, когато тръгнеш да се справяш успешно с ПР и фобии да си докараш натрапливости. Процеса на промяната предполага това. Още повече, че си преживяла катарзисни изживявания, както сама си споделяла, но те не са били разчетени правилно от терапевта ти."

Пенчо, с глас се смея да знаеш Smiley Добре, че и хумор има от време на време. Катарзистните преживявания или така наречените инсайти не се разчитат от терапевта.
Процеса на промяна не предполага никакви натрапливости. Още повече пък след катарзис - напротив. Катарзиса е основен за осмислянето на функцията на симптомите. Много си далеч от истината. За това е хубаво като опитваш да правиш "ревизия", да кажеш от каква роля я правиш - на излекувал се, на биолог, на "всезнаещ", на "психотерапевт", "психолог", "психиатър" /всичко е в кавички защото само ти си вярваш че знаеш нещо и си в роля на нещо/, за да знаем до, къде да се смеем.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #182 -: Април 25, 2012, 12:25:42 »

Толкова писане в защита на необходимата ви лична терапия, а няма отговор на въпроса в черно:
Не се разбра за двата неуспешни случая на доктора, вие помогнахте ли им? Защото предполагам, че ако сте им помогнал, може би щяхте да го споделите.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #183 -: Април 25, 2012, 01:01:29 »

" Не се разбра за двата неуспешни случая на доктора, вие помогнахте ли им? Защото предполагам, че ако сте им помогнал, може би щяхте да го споделите."

Защо да трябва да го споделям? Кое ви кара да мислите че трябва да го правя? В конкретика не е етично да се влиза. Те не са два, много повече са. Но това не го прави нито лош, нито добър. Прави го, или подходящ за даден случай, или неподходящ за даден случай, като всеки друг психотерапевт /с тази разлика, че той не се е обучавал и в този смисъл както казахме и преди да е "психотерапевт" е малко съмнително. И това е важно да разберете, макар че противоречи на вашата рекламна кампания.
И отново не разбирам за каква защита на "моята теза за лична терапия" говорим? Това са стандарти в цял свят, за всички школи, ама без изключение.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #184 -: Април 25, 2012, 06:36:11 »

Етично е да говорите срещу някого, който не познавате,  но не е етично  да споделите дали сте  се справил  и  вие с това.

Ако не са ваши клиенти, значи нямате отношение към тях и можете да говорите за това.
 Ако са били, или са  ваши  клиенти, винаги  има възможност да вземете  тяхното съгласие и да го споделите тук.
 Все пак това е форума в Бг за ПР.

Хайде да помоля всеки, който е бил с ПР,  диагностицирано  според  класификатора  на  МКБ  10  (който вие не приемате, но той е  единствения валиден и законов документ , в който се споменава за  пр ), но  е лекуван е от д-р Първанов и не се е справил,  да се влезе и да сподели .
Форумът  е отворен.
 Предполагам,  че хората с ПР четат този форум и това е най-коректно и етично. То така всеки може да си приказва каквото иска.
Така ще разберем доктора дали лъже, че през последните няколко години статистиката му е почти   100% успех при ПР,  особено ако преди това  човек не е приемал медикаменти, както пише в другия форум.
 Доколкото си спомням, за другите диагнози е около 70 % .

„Прави го, или подходящ за даден случай, или неподходящ за даден случай, като всеки друг психотерапевт /с тази разлика, че той не се е обучавал и в този смисъл както казахме и преди да е "психотерапевт" е малко съмнително.“

А как се обяснят  тогава  успехите му? Вижте бялата книга. Тя е отворена за всеки, който се е справил.

 Не твърдя, че само доктора може да се справя с ПР.

 Нека всеки, за който важат поставените там условия, означаващи  справяне,  да  пише.

Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #185 -: Април 25, 2012, 06:54:04 »

Как си обяснявате успеха на Бай Георги Smiley

Аз не деля терапевтите. Просто казвам каква е истината. И тя е че всеки терапевт успява някъде, а на друго място не. Без значение кой е той.
Аз нямам идея как вие знаете статистиката му? Явно той надълго и нашироко ви я е споделял. От къде на къде, терапевт ще се обяснява на клиент колко е добър и колко успехи имал, като знае че всеки случай си е за себе си?
Освен вашата групичка, която вече се изясни коя е, не виждам да има друг. Не всеки иска да си сподели терапевта. Така че да не равняваме темата с "бялата книга", като официален регистър на психотерапевтите.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #186 -: Април 25, 2012, 10:12:59 »

тодоре тодоров,
има нещо, което пречи на нашия конструктивен разговор. И то не е, че знанията ти спират в 1936 година, както сам на няколко пъти натърти. Винаги отплесваш темамата. Редица въпроси останаха неотговорени от твоя страна.

Извод: с теб не може да се говори констуктивно. Избиваш го или на БАП или на бай Георги - това са за теб явно най-сериозните инстанции.

Но може би пък поведението ти е целенасочено, знам ли. Разводняваш нещата, замъгляваш тук там с някоя лъжа - общо взето дезориентираш.

Не можеш да знаеш как аз знам статистиката на доктор Първанов. Знам я, защото има защо да я знам. Както не можеш да знаеш редица други неща най-малкото поради факта, че не знаеш кой съм. Или поне не смееш да се установиш в разбиранията си за това кой съм. Не ти стиска да си представиш кой съм аз, макар, че аз умишлено не си представям името и професията. Затова и си измисляш някакви пенчовци, за да се чувстваш по-комфортно, иронизирайки анонимността ми и пренебрегвайки много тънък психологически момент във форумната комуникация, а именно, че хората предпочитат да комуникират предимно анонимно. Ако не знаеш защо вземи си изяш сертификатите, с които се фукаш.

Затова недей да спекулираш и да анализираш информация, която нямаш.

Ако искаш да си защитиш тезата то отговори на въпросите, десетките въпроси, които ти зададохме аз и Ема.

Но не заобиколно, а точно - с факти, цифри и срокове.

Така както правим с Ема. Например:

ПР се лекува за 1 до 4 месеца за около 10-ина сесии. Успеваемостта се постига най-вече чрез краткосрочна стратегическа терапия и е близо до 100 % като успехът е проследим няколко години - вече повече от 10 г. от първите успешни случаи в България, т.е. ефекта е бърз, ефективен и траен. Хората, на които е помогнато са десетки, за да не кажа че са много повече като аз съм един от тях. д-р Първанов е един от малкото психиатри-психотерапевти, които успешно се справят с ПР и страхове, а за обучение и практика като неговата ти само можеш да сънуваш и мечтаеш. Прилагат се световни стандарти на водещи психиатри-психотерапевти в света, в основата на които стоят не само сериозни научни изследвания, но и вече достатъчно голям световен практически опит.

Ето това е тежката истина, срещу която се бориш и се бориш с някакви смешни псевдоадминистративни аргументи от сорта на някакви неправителствени организации като БАП, действащи без законово основание и без да са упълномощени от държавата да администрират тази дейност. Тук там ползваш и морално и по всякакъв друг начин остаряла наука (от 1936 г.!!!), което те принуждава да стоиш почти денонощно във форума и да си измисляш интриги, за да отклоняваш вниманието.
Активен
kadife
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 577Профил
« Отговор #187 -: Април 25, 2012, 10:51:57 »


  Чудех се хъджъпънънещотамси, д-р Първанов дали не ти носи още мед?

  Това такова последователно лаене, хапене и дърлене целеносачено към определен човек, не съм виждала в този форум от месеци. Интересното е че това е твоята гордост, че си разлаял кучетата или кучките, всьо равно.

  И ако това е изразяването ти на фактологията около справянето ти с ПР... представям си какво си бил преди с ПР... мале, страх!

 Освен това, то може и дай Боже, ПР да ти е изчезнало, но помоли доктора си да поработите малко върху тази враждебност. Дали не си ядосан на своят си терапевт, та правиш пренос върху Тодоров. Или, аз вече попитах това - дали не си влюбен в терапевта си, нищо срамно (случва се и на най-светлите души) и сега да бичуваш тук, измъчваш Тодоров, така наказвайки индиректно себе си, за смута, който цари в душата ти.
 
  Не разбирам, ако някой ти е неприятен, неспособен, не струва нищо като специалист, как е възможно системно да стоиш тук и да го четеш, както и предимно да възбуждаш дискусии само с този човек. Помисли върху тази възбуда...  Smiley
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #188 -: Април 25, 2012, 11:02:54 »

Няколко десетки Smiley .... абе колега, аз в момента работя с около 10 човека с ПР плюс една група с ПР. Това са само хората с диагноза ПР. Естествено половината не отговарят на тази диагноза, или имат по няколко, зависи при колко психиатри са били, защото нали всички са по МКБ10! И нали си разбирач, трябва да съобщиш, че психиатричната диагноза е субективна!

Ериксонианската терапия и психотерапевти в Америка почти не им обръщат внимание, да не говорим дали фондация Мълтън Ериксон е чувала за България, да не говорим пък, дали този "метод" някой, някъде ще го включи в някакво изследване. Няма. Човек, който не е написал нито една книга за своя си метод .... не ми е ясно как го изучавате. В книгите, които описват неговите случаи има само фантасмагории, поне в 80%. И всеки решил да го тълкува го прави както си иска. Самия той прави големи завои относно методите си. Изобщо, какви глупости говориш?
Другата тема ... Човека е психиатър, цял живот бил сред шизофрении, не го пъхай там, където не трябва. Най-добрите психиатри-психотерапевти мога име по име да ти ги кажа.Той не е там. Нека си работи, нека експериментира .... нека! Това е много важно. Ама ароматите са просто излишни. Знам, че работите с ония 15% за оптимистичната нагласа, ама хайде сега да не мътим мозъците на всички. Ние не сме виновни, че в неговите методи хората трябва първо да им се промие мозъка, че самият той е "велик" /или те, защото сте цяла групичка/  и с тази нагласа да се явят при него/тях.
Не те знам кой си , но вече ще те наричам Пенчо hpjon, защото имаме напредък в обръщенията. Както се казва нещата стават малко по малко, ама стават. И от моя страна ще стават по същият начин Smiley  После може да разнообразяваме .... hip, sokrat, none ... нали така. Ти от 3г. бръщолевиш едни и същи глупости. А ако не си ти още по-зле ... ти си се загубил и си приел личността на някой друг.
Човек има право да е анонимен в това пространство, прав си. Но ако ти се биеш в гърдите, че даваш съвети, критикуваш терапевти, теории, български и световни организации, световни изследвания за общото между методите, в които даже идеята е да се консолидират, а не да се разграничават, защото това е световната тенденция .... вместо да се включиш в дискусия, как се става терапевт по света и каква присъда получава всеки, който не е станал по този регламент, а се пише за такъв ... тука цъкаш един сайт, дето нито е там световния елит, нито даже го доближава, нито има нещо общо с България.
Не те зная, какво печелиш от тези неща /и колко/  и защо го правиш, но удари пак на камък, както и преди 3г. в дира, а ти обяснявай тука на всеки нов, че си се излекувал от нещо. Ти си измамник, нищо повече. Продавач на надежди. Нали сте набожни, това е голям грях, спрете си. В България има толкова много специалисти, които работят с толкова тежка проблематика, че ПР ще им се стори ..... почивка. Да ти ги назовавам ли? Да почна от София? Спри да ръсиш глупости. Съсипваш и малкото доверие, което все още хората имат към психотерапията по принцип.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
kadife
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 577Профил
« Отговор #189 -: Април 25, 2012, 11:10:44 »  Чета през редовете, почна и вече да ми писва да чета идентични глупости. Ама как така хъджъ... Пенчо, то почти като Пижо - Ви е колега?

 Че то си има професионални форуми за специалисти, влизат вътре и си чекнат устите, мерят си дипломите и други такива забавни, типични за мъжете занимания.

  Истината е че хъджъпъон опита в началото с лични бележки при всеки член на форума или почти всеки, допускам. При Кадифе удари на камък, при Трак - тоже, при Литъл Овненце почти, но в крайна сметка пак удари на твърдо, може би единствено с ДГ случи и направо му се получи.

  Каква е целта от това вербуване, Боже, нищо на този свят не се прави просто по добра воля, нали? Нищо чудно, че хората в него са с болни души, които едва побират в телата си.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #190 -: Април 25, 2012, 11:26:54 »

Smiley ... и с мен на лични пробва .... ми така е, няма по-голям от хляба. Ама защо да е така ... Има си начини да си финансирате експериментите, защо за сметка на хората? Толкова пари се отпускат по проекти. Особено НЛП има голямо бъдеще в бизнес консултиране. Там са парите не в ПР. Само напишете НЛП в нета и ще ви се прииска всичките си пари да дадете, за да ходите после гол и "щастлив". Проблема е, че после само гол ще ходите Smiley И не защото НЛП не работи, а защото куцо и кьораво е сертифицирано от "създателя".
Активен

http://ttodorov.alle.bg
kadife
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 577Профил
« Отговор #191 -: Април 25, 2012, 11:29:56 »

Smiley ... и с мен на лични пробва .... ми така е, няма по-голям от хляба. Ама защо да е така ... Има си начини да си финансирате експериментите, защо за сметка на хората? Толкова пари се отпускат по проекти. Особено НЛП има голямо бъдеще в бизнес консултиране. Там са парите не в ПР. Сама напишете НЛП в нета и ще ви се прииска всичките си пари да дадете, за да ходите после гол и щастлив. Проблема е, че после само гол ще ходите Smiley И не защото НЛП не работи, а защото куцо и кьораво е сертифицирано от "създателя".

  Всъщност мога да кажа, че аз работих с терапевт, който се занимава с НЛП и бизнес консултиране. Смея да си мисля, че колкото и пари да дадох, си останах с дрехите  laugh Шегувам се, разбира се!

 Иначе, да... сертификатите се раздават лесно, както и членствата, поне повечето. Системата е опорочена, но затова вина има само Негово Величество клиента.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #192 -: Април 25, 2012, 11:34:18 »

Ще перифразирам гениалния Йовков така:

Боже, колко параноя има по този свят...

Smiley

Вие наистина ме оставихте без думи.

Такива излияния не се срещат често Smiley

Сами не знаете колко истина има в предишния ми пост и абзаца, който е в болд.

Всъщност, знаете - то това и стана причина да параноясате тотално. Smiley
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #193 -: Април 25, 2012, 11:36:07 »

" Иначе, да... сертификатите се раздават лесно, както и членствата, поне повечето."

Няма такова нещо. Единия сертификат го борих 9г. - по психодрама, другия 7г. по Позитивна психотерапия /освен че бъхтих 7г. в университета и 6мес. в диспансера/.
Няма лесен сертификат по психотерапия. Въпроса е къде има психотерапия. И хората трябва да са много на ясно с това.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #194 -: Април 25, 2012, 11:41:05 »

" Всъщност, знаете -..."

Не, не знаем ... докажи. Факти, обстоятелства, изследване, референции ... ти знаеш, как се казват резултати и как работят науките. Дай доказателства за тези 4мес.
Брой хора ....
техники ....
докуентация ...
референции /кой страничен е наблюдавал изследването/ ...
Щото аз имам 110% .. на думи. И ? Какво правим?

Стига заблуждава хората, ако имаш нещо за казване казвай го. От 3г. само едно и също говориш. Сега даже включи и собственото си излекуване. Ножа е опрял до кокъла явно.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1