evropea.com - форум за паническо разстройство
Юли 20, 2024, 09:40:47 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 7
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 7

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 16
  Изпечатай  
Автор Тема: Място за изразяване на различни мнения във връзка с лечението на ПР  (Прочетена 34203 пъти)
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #120 -: Април 21, 2012, 11:22:16 »


Казвате да не коментираме вашата работа.

Няма как да стане това. Всеки, който пише тук  или по-голямата част от пишещите, са работили или работят с психотерапевт.  Аз и hpjon сме били при един терапевт,  трак е при вас, кадифето е при друг, Литъл овненце – при друг. Иво при друг и така.  Излиза че психичното спокойствие и състояние на тези хора е продукт от работата им с техния психотерапевт. Нали така?

Е, прави ли ви впечатление каква голяма разлика има?  Литъл овненце казва, че е добре, но я измъчват хипохондрии, Иво и  няма ПА, но има хипохондрични мисли, Трак след година терапия, при проблем и стрес в живота направи ПА,  Кадифето мисля и тя имаше атака скоро.

Не разбирам как може да правиш психотерапия  месеци наред, или година,  и при стрес да се връщаш в изходно състяние, да изпадаш в паника и да не знаеш какво да правиш.  Както  не  разбирам как може  да правиш терапия и от ПА да преминеш в хипохондрия т.е. от  моментни  ПА да преминеш в   една постоянна тревожност, която е изключително  измъчваща,  ограничаваща и изтощаваща. Какво трябва да се чака? Да се премине през натрапливи  и параноидни мисли ли?  Каква е тази психотерапия?  Кога ще се достигне до  промяната? Та хората се изтощават от такава терапия.

Ето затова ще има разговори за терапии, методи, школи, психотерапевти.

Казвате, че не може да се измери щастието или не се знае края на терапията.
Не съм съгласна. Аз отивам на психотерапия и имам заявка.  Не отивам за да си говорим за някакви  имагинерни идеали. Започваме работа. В резултат на това има  промяна.  Аз се чувствам добре, спокойна съм, спя,  мога да работя,  нямам „онези“ страхове….ами това е. Идва края на терапията. Тя  приключва.  Защо да не може да се измери  това? Вижте,  когато си добре, нямаш нужда да ходиш на терапия.

В тази връзка една здравна каса би се съгласила не да плати терапия за 1 година всяка седмица, а за 10-12-15 посещения при терапевт.  Така че ако аз съм  здравната каса и имам тези два варианта, ще избера втория.Това е  като естествения  подбор  в природата.  Когато даваш пари, трябва да знаеш за какво ги даваш.  И   клиента и касата.

За това ми изглежда странно, че нямате критерии, стандарти, статистики, нормативи… Обезсмисля се всичко, без да го има това.  Нямате психотерапевтична диагностика…нищо смислено нямате, освен  една тапия.


 "Психотерапевтичната диагностика е съвсем различна и не е по МКБ10"
 „По кетапа "психотерапевт"!
Много неясно и мъгливо!
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #121 -: Април 22, 2012, 11:10:53 »

" "Психотерапевтичната диагностика е съвсем различна и не е по МКБ10"
 „По кетапа "психотерапевт"!
Много неясно и мъгливо! "

Напротив! Много ясно е. До такава степен е изяснено, че повече няма на къде.
Нормално е да имате въпроси и да не можете да си отговорите на тях. Аз съм се срещал с двама души от вашият терапевт без никаква промяна. И какво? Това какъв терапевт го прави? Лош? Ако вие имате добра промяна, това какъв терапевт го прави? Добър? Всеки един терапевт, без значение кой е той, ще има случаи, в които помага и случаи, в които не /визирам ПР конкретно/. И това е ясно, като бял ден. Да се сравняват хората тук и да си мерят успеха, означава да се уеднаквяват. Това, когато говорим за психика, минал опит, желания, потребности ... е просто нелепо. Това, че на повърхността имат сходни симптоми /което ако се изследва в дълбочина се вижда че и в симптомите винаги има различия/, в никакъв случай не прави хората еднакви, както и "ПР-то" им еднакво. ПР-то е в кавички, защото много често психиатрите си измиват ръцете с тази модерна диагноза, измъкват се. Имам случаи на хора с три различни диагнози от трима психиатри. И? Как процедираме психотерапевтично? Веднага ви казвам - никак. Ако ще и 10 диагнози да има, там, където няма патология и личностната конституция позволява терапевтичен напредък терапията се абстрахира от психиатричната диагноза. Работи с личността. Личността не е само диагнозата си, или проблема си.

Глупаво е да наричате методите "мои" и "не-мои". Ама наистина много глупаво. Мой метод, аз все още нямам.
Няма рецепта, рецепта за "бързо, лесно вкусно...". Ефективната терапия е адекватната на случая терапия. А случая в психотерапията не се определя от МКБ10, а от терапевтичната психодиагностика. Това умение се изгражда у терапевта през целия му професионален опит, не само в обучението му по психотерапия. Психотерапията не е наука в която се спира до някъде и толкова. Ученето продължава, но не с четене на книжки. Ако се интересувате как се прави психотерапевтична психодиагностика, се запишете на обучение. Прави се по много ясни, точни и конкретни правила, норми и показатели. Въпроса е какъв ли е смисъла на някой клиент, който се е справил, та даже и на двама, да се интересуват от подобни неща. И тъй като съм имал много клиенти и нито един от тях не е имал нито нуждата, нито подобна силна мотивация да става "психотерапевтичен експерт", освен на самия себе си, се чудя изобщо, дали вие сте се излекували нещо, дали изобщо сте били клиенти, защото мотивацията ви е доста различна, от тази на един щастлив човек, който е оставил проблема зад гърба си.
« Последна редакция: Април 22, 2012, 11:21:20 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #122 -: Април 22, 2012, 12:19:01 »

Цитат
Напротив! Много ясно е. До такава степен е изяснено, че повече няма на къде.
Нормално е да имате въпроси и да не можете да си отговорите на тях. Аз съм се срещал с двама души от вашият терапевт без никаква промяна. И какво?

Завиждам на упоритостта ти, с която пишеш абсолютни безмислици и си измисляш нови.

Когато някой ми говори как нещо е много ясно и няма нищо за изясняване ми става ясно едно - на говорещия нищо не му е ясно.

Къде си срещал двамата неоправени човека? По какъв повод ги срещна? Знаеш ли историята тези двама човека, които си срещнал? Как разбра, че не им е помогнато? Ти помогна ли им? Някой друг помогна ли им? С какво тази информация от теб помага на хора, които за първи път влизат тук и тепърва се ориентират за какво става въпрос?

Бъди конкретен. Иначе ставаш банален и поддържаш образ на опетняващото бясно момче, което не знае друго, освен по зле прикрит спокоен начин да говори едни и същи неща с много думи и нищо да не казва.

Цитат
Ефективната терапия е адекватната на случая терапия. А случая в психотерапията не се определя от МКБ10, а от терапевтичната психодиагностика.

Пролича, че си абсолютно некомпетентен, когато обърка момичето със социална фобия, която писа тия дни в друга тема. И с факта, че не знаеш, че към справянето със соц. фобия и ПР се подхожда ама коренно различно. Ти разбира се няма как да подходиш различно, просто защото не знаеш. Вземи се научи - има време да оправиш пропуснатото. Млад си.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #123 -: Април 22, 2012, 02:25:29 »

Наистина започнах да се уморявам вече. Нямате фундаментални познания за психотерапията. Тя не работи със симптома. Без значение, дали той ще е ПР, социална фобия, или друга фобия. В тази посока работи само поведенческата психотерапия, като думата "психотерапия" след поведенческа е спорна. В този смисъл психотерапията е насочена към личността, а не към симптома. Изобщо за мен в терапевтичен план не ме вълнува, как проблема и с какви средства показва за "себе си". Фойерверките, наречени "симптоми", по които се поставя и диагноза, изобщо не са цел на терапията. Те престават да са цел веднага, след като се разбере от клиента тяхната функция. Едно ПР се появява, защото има смисъл да е там, една соц. фобия се появява, защото има смисъл да е там. Симптома е необходим, винаги. Той балансира, нищо че човек страда от него в даден момент. Симптома е компромиса за решаване на проблема. Запишете си го с главни букви. Срамота ако сте специалисти. Терапията създава нов "компромис" за решение на същият проблем, като изключва от "менюто" симптомите, от които човек страда и създава други, от които не страда. Самото определяне дали нещо е симптом или не е субективно. Ако човек е самотен симптом ли е това? Ако заместим "симптом" със "начин за справяне" ще стане ли по-ясно? Начините за справяне с проблема, от които човек страда ги наричаме симптоми, а начините за справяне, от които не страда как ги наричаме? Самото значение, с което е натоварена думата "симптом" в психотерапията е неадекватно. Симптома лош ли е, или добър? ПА лоша ли е, или добра? Страха нещо лошо ли е, или нещо добро? Телесната болка лошо ли е, или добро? Защо я има изобщо като усещане?
Симптомът е информация. Информация за това, как човек, психиката му се справя с определен проблем. Нищо повече. Съжалявам, че цялата ви доктрина е в грешна посока. Когато човек е с дерматит на "нервна почва" с мехлем ли го мажем, или му помагаме да изрази истинските си чувства, желания и потребности по адекватен начин, а не с помощта на тялото? Ако вие търсите "добрите мехлеми" това си е ваш избор - мажете. При ПР и соц. фобия, и други "квалификации" на симптомите /които казахме са начин за справяне/ работата е същата.
Терапията при ПР не е човек да се "справи" със страха /каквито и глупости да значи това/, не е да стане "по-куражлия", не е да спре да се "панира". Целта е да разбере, какво печели, като се страхува, какво печели от това да е страхлив, и какво печели, когато се панира, какво печели от това да има ПА. Като разбере, започва да печели същото това нещо, което печели чрез симптомите си, но по по-адекватен начин. Като го открие и започне да го прилага, този нов начин не се класифицира, като "симптом", защото влиза в дадени норми за "правилност" и всичко е ОК.  И аз нагледно ви постнах един случай, сесия по сесия, дума по дума, за да разберете най-накрая в много общ план, за какво иде реч. Къде там вие видяхте да се занимаваме със симптома? Никъде, освен в самото начало, за да се направи връзката симптом-проблем. Постнете и вие един ваш случай, ние ще си затворим очите, че сте "справили се клиенти" за момент, няма страшно. До тук едни цитати от книги, едни ... прави 1...., прави 2 ... Нищо конкретно.
Помощта за всички, които търсят помощ тук, е да се ориентират, че имат много избори за справянето с ПР и да разберат къде са те - при психотерапевтите. А как се става психотерапевт, няма пак да дъвчем, поне аз. Вие си дъвчете. Таргета ви е голям и се опреснява постоянно във форума, нали така. Едни и същи неща имат нужда да се чуват периодично .... "бързо, лесно вкусно ... при едикой си".
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #124 -: Април 22, 2012, 03:03:27 »

„ Аз съм се срещал с двама души от вашият терапевт без никаква промяна.“
Дай боже всекиму терапевт  само двама неуспели!

  А вие успяхте ли да им помогнете?
Само не  mi казвайте, че не зависи  от вас!

 Ако сте успял, това прави ли ви добър терапевт?

 А ако не сте успял, това прави ли ви лош терапевт?

 И ако са само двама, това е много малко, защото в нета повече са положителните отзиви. За вас, обаче, не съм срещала положителни отзиви за завършена  терапия. С което не казвам, че сте лош терапевт.  Говоря за вас и с вас, защото вие сте избрал да пишете тук. Може да е случайност, но това съм срещала в нета, това казвам.  Всъщност за ваша клиентка знам само Трак, която след 1 година терапия на ПР, при стрес, не знае как да реагира, прави ПА,  не знае какво да прави и търси помощта на  лекарството , за да я успокои. Аз я разбирам много добре и не я осъждам изобщо. След една година терапия, тя казва, че има промяна и сигурно е така, но колко време ще продължи терапията и, за да може и когато има проблем да може да се справи сама и да няма ПА? Това  е въпроса?  Нали това е целта а терапията при ПР - да си  спокоен, да нямаш страхове, в тежките моменти да можеш да реагираш адекватно и да вземаш добри решения. Предполагам, че двамата клиенти на доктора, които познавате, не им е била нужна година, да разберат, че това не е техния терапевт или техния метод, за да се справят с проблема си.  Тук е голямата разлика между двама ви.

  Знаете ли, когато си доволен от работата си с  един човек, нелепо е да кажеш,  че не си, или да си мълчиш. Същото не пречи да се каже и в обратния вариант. Когато не си доволен, пак можеш да го кажеш. Странна е за мен тази ваша гледна точка да не се говори за терапевтите. Вярно е, че не винаги става отведнъж,  но важно е да се знае, че има и други варианти и да се търси решение на всяка цена, да не се лежи на това, че ходя на терапия и все някога ще има резултат.  Във този форум освен Трак като визия на вашата терапия, има само ваши думи, и никакви фактически резултати от други хора.
 И понеже вие сте тук психотерапевта, използвайте форума за да споделите вашата статистика – от толкова пациенти за миналата година, толкова с Пр, тревожност, фобия или някакви други диагнози, които вие не признавате- толкова броя  успешно завършени  терапии, толкова  незавършени, поради прекратяване от страна на клиента, толкова, изпратени да потърсят друг терапевт…и ако има някоя друга възможност.
 Вярно е, че можете да си направите реклама, но нали затова сте си сложил рекламата под всеки пост?

И другия вариант са доволните пациенти, но тях не ги виждам тук.

„. Да се сравняват хората тук и да си мерят успеха, означава да се уеднаквяват.“
 Ааа, не! Не се уеднаквяват! Говорим за успешен резултат от терапията. Вярно е, че за всеки е различно, но когато говорим за успешен резултат, то той е един.

    Понеже  забелязах, че сте параноичен, нали сте наясно, че аз, hpjon, popo и останалите не сме един човек?  Интересувам се от това, което пишете, защото намирам доста противоречия в написаното от вас. 
  А колкото до това, че  пиша във форума и след паниката: точно защото вие се опитвате да изопачите нещата.  Не се бъркам във вашата терапия. Правете си я. Аз  се включих сега, когато се появи Спайдър,  който ходи на терапия, има подобрение и вие го сривате като круша, че това е опасно едва ли не за живота му, че прави нещо, което вие не признавате. Сега като пиша това и ми заприличвате на Кадифе, която в съседната тема казва:“ Не съм им проследила историята, нямам и желание. Но като цяло ще изкарам есенецията на присъствието им тук“.
    Ако сте забелязал, не се бъркам   в съветите  ви,  въпреки че повечето от тях ми изглеждат ….(ще се въздържа от коментар). Разбирам  пишещите тук и им съчувствам, защото съм била и от тяхната страна.  Но когато започнете да отричате от позицията на професионалист нещо, което при мен  и при доста хора е свършило работа, няма как  да мълча.  Със сигурност ви преча, но……какво от това?

 Няма да започна да уча психология и психотерапия,  защото си имам професия, която харесвам и ме удовлетворява.  Аз повече се чудя, как може да работите нещо, а да не можете да го обясните разбираемо?  Единствения възможен вариант е, да не го разбирате.  Ако ПР не беше отнело толкова години от живота ми, нямаше и да знам за вашето съществуване, както и за видовете терапии.
Сега си мисля  и за двамата неуспели с терапията на доктора, че за тези разстояния,  най-добрата връзка е нета, така че малко ме съмнява тези хора, ако са решили проблема си, да не споделят резултатите си от терапията и при единия и при другия си терапевт.
 
„…нито един от тях не е имал нито нуждата, нито подобна силна мотивация да става "психотерапевтичен експерт", освен на самия себе си, се чудя изобщо, дали вие сте се излекували нещо, дали изобщо сте били клиенти, защото мотивацията ви е доста различна, от тази на един щастлив човек, който е оставил проблема зад гърба си“
    Ето още една разлика.
     Доктора ме е научил да търся,  да се развивам, да чета, да не се страхувам от това, което е било, да мога да говоря за него спокойно, а не да се крия и да се моля да не се върне. Това беше описано и в друг пост, за бременността, мисляl. Прав сте.  Наистина, когато един човек е щастлив, той  не се страхува и може да дава.  Знаете ли, много добре сте го казал.
"психотерапията носи доста ползи на човек, надхвърлящи, много надхвърлящи справянето с това, което е на повърхността - симптомите."
Точно това казваме и ние-промяната продължава и след терапията. Няма връщане в изходно положение, има развитие.
 „
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #125 -: Април 22, 2012, 06:32:05 »

Аз споделям за това което аз съм разбрал. Други са разбрали за още хора без резултат от доктора. И това важи за всички терапевти. Така че реклама, като 100% успеваемост е смешна и неадекватна. Трябва да смените рекламното мото.
Разбира се аз няма да споделям някаква статистика. Успешните терапии са толкова, колкото хора са решили да работят със себе си, без значение със или без терапевт. Терапията е помощно средство. То не е централното в промяната. Централното е нуждата от промяна. Някои хора имат нужда да се отърват от ПР, но нямат нужда да променят нищо. Както вашият доктор ги слага в графа "немотивирани". При тях пътя от немотивираност до мотивираност е дълъг път. То най-лесното е да работиш с някой, който е решил, схванал си е ситуацията и нуждата и е готов да положи усилие. Както се казва, той и без терапевт ще си намери пътя такъв човек. Но аз главно работя с немотивирани, както се казва по ваше му. То ако беше така всеки с висок холестерол щеше да откаже свинското, следвайки съвета на лекаря. Имате ли идея колко души го следват? Какво значи формули? А какво значи да кажа на някой да спортува? Ми той може да каже - не искам. И да предприема "дълбокомисленото" и "мъдро" и не знам си още какво "не сте готов за терапия"? А и идеята на терапията не е терапевта да е авторитет, а напротив., защото дори и благодарение на терапевт всеки сам решава проблемите си, а това го развива. Всеки сам ражда идеите си, как да си реши проблема. Няма съвети, няма кандърма, няма "разрешено" и "позволено". Всеки сам стига до значенията на нещата за себе си. Дори и на въпроса "какво означава да съм здрав" се работи с отговора на клиента, а не на терапевта. Ако няма такъв, клиента трябва да си го изработи.
Радвам се, че няма реклами за мен. Това означава, че успехите си моите клиенти не свързват с мен, а със себе си. Какво по-хубаво от това Smiley Разбирате ли че е нелепо да се говори че едикой си терапевт е оправил някой. Това мен на смях ме напушва искам да ви кажа. Всеки сам се оправя Smiley Просто с терапевт успява по-лесно да го направи.
Аз само пиша из форумите, нямам хора, които да разнасят съвсем умишлено някакъв мой образ на вълшебник. Изоставам явно. Не двама, ами двайсет нови ника тука могат да започнат да заобясняват, какъв факир съм. Но тук нещата опират до етика и морал, който ги има де.
 
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Мая
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 242


Профил
« Отговор #126 -: Април 22, 2012, 06:52:56 »

Тодоров, правилно ли съм разбрала че оцветените в червено по долу от списъка са психотерапевтични модалности признати от БАП. И ако са какво се има в предвид в смисъл предмета им на работа най кратко казано.
Аналитична психология (Юнгианска анализа)
  
Когнитивно-поведенческа психотерапия
  
Краткосрочна терапия
 
Личностноцентриран подход
  
Музикотерапия
 
Неорайхианска психотерапия
 
Ориентирана към решения краткосрочна терапия

Позитивна психотерапия
 
Психоанализа / Психоаналитична психотерапия
 
Група Фройдистко поле в България,

Психодрама
  
Фамилна терапия
 
Активен
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #127 -: Април 22, 2012, 07:20:30 »

“. Нямате фундаментални познания за психотерапията.”

А добър ден!  Направихте ме специалист, без да съм.  Вие с тая параноя и съмнения…време е да спрете. Не е типично за психотерапевт.

„като думата "психотерапия" след поведенческа е спорна“
Толкова ли е важна тази дума за вас? Какво зависи толкова от самата дума? Важен е крайния резултат. „Психотерапия“ не е титла, но ако я приемате за такава, толкова по-жалко за вас.

„Срамота ако сте специалисти“
Втора параноя в един пост! Айде да се спрете вече! Каквото не ви харесва и се превръща във враг-специалист. Колко пъти да ви се обяснява?  Не съм психолог или психотерапевт. За това питам. И понеже сигурно са ви неудобни въпросите, значи сме специалисти.  Вие помежду си като специалисти само така ли контактувате? Ако съдя по отношението ви тук, във форума, много е вероятно да е свързано само с нападки и обиди. Всъщност човек не може да е много различен в различните си „роли‘, нали?  А вие играете роли,  или така поне казахте по-рано.

„Едно ПР се появява, защото има смисъл да е там, една соц. фобия се появява, защото има смисъл да е там. Симптома е необходим, винаги. Той балансира, нищо че човек страда от него в даден момент. Симптома е компромиса за решаване на проблема. Запишете си го с главни букви“

Не споря, но кажете, че така е във вашата школа по психотерапия. Защото при другите видове школи е различно. Нали сте съгласен, че няма само една школа по психотерапия?  Не е само вашата школа. За вас симптома не значи нищо, но за някои школи значи.
Съгласен сте, че  за един проблем може да има различни подходи за справяне. Така е и при ПР.

„а начините за справяне, от които не страда как ги наричаме“
За разбирането на това изречение ще ми трябва друг преводач.  Наричат се просто начини за справяне.
 За вас е важно виното ви, то е вашето ПР. Е, вие плакахте ли, страдахте ли, изразихте ли гнева си към баща си, какво замества виното ви в живота ви като израз на ПР?
 Тъпичко е нали?  Много често и на мен ми изглежда така, като ви чета.

„Когато човек е с дерматит на "нервна почва" с мехлем ли го мажем, или му помагаме да изрази истинските…..“

Алооо, тук е форум за ПР, не форум за кожни болести,  не се отвличайте!  ПР може да е съпроводено с купища други оплаквания, но главната причина е ПР, а не „околните“ оплаквания.

„Целта е да разбере, какво печели, като се страхува, какво печели от това да е страхлив, и какво печели, когато се панира, какво печели от това да има ПА. Като разбере, започва да печели същото това нещо, което печели чрез симптомите си, но по по-адекватен начин“
 Това го чуваме постоянно.    А от примерите ви  единствения ми извод е да не ходя при вас на терапия. Имам усещането, че и без терапевт мога да се справя с такъв проблем. Не знам, обаче, дали преди терапията щях да се справя. Признавам си.

„Помощта за всички, които търсят помощ тук, е да се ориентират, че имат много избори за справянето с ПР и да разберат къде са те - при психотерапевтите“
 МНОГО ПРАВИЛНО!

„А как се става психотерапевт, няма пак да дъвчем, поне аз. Вие си дъвчете.“

Ааа, дайте да се разберем! Не знам кой започна  това за дипломите, кой писа важни писма до високи места, кой пусна лична кореспонденция тук и т.н.  Така че когато вие спрете, може би ще спра и аз.

„Таргета ви е голям и се опреснява постоянно във форума, нали така.“

Не знам защо, но усещането ми е, че вие правите реклама на моя тип терапия, не аз.

„"бързо, лесно вкусно ... при едикой си".“

И това не сте разбрал.
Освен дългосрочна, драматична, тежка, трудна терапия, катарзисна, преминаваща през гневни чувства към баща, майка и …..има и друг вид терапия, която работи по различен начин, както и, че  има  способни хора, които да я ползват в работата си.

 И всеки ще може да избере.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #128 -: Април 22, 2012, 07:54:59 »

тодоре - преди няколко поста ти зададох няколко въпроса - припомням ти ги накратко -

"Къде си срещал двамата неоправени човека? По какъв повод ги срещна? Знаеш ли историята тези двама човека, които си срещнал? Как разбра, че не им е помогнато? Ти помогна ли им? Някой друг помогна ли им? С какво тази информация от теб помага на хора, които за първи път влизат тук и тепърва се ориентират за какво става въпрос?

Бъди конкретен."

Ти отговаряш със следното:

Цитат
Аз споделям за това което аз съм разбрал. Други са разбрали за още хора без резултат от доктора.

Ама ти един нормален разговор не можеш да проведеш, какво остава да правиш терапия. Егати, верно тая държава е сбъркана, щом позволява на такива като теб да практикуват отговорна и скъпоструваща за клиента работа.

И айде стига с тоя филм със специалистите, а Smiley Параноята ти наистина взима застрашаващи твоето и на доверилите ти се хора размери. Беше тих опасен, сега ставаш буен опасен. Нестабилността ти ескалира, а това не говори добре за теб.

Ти ако признаваш нас със Ема за специалисти, не ми се мисли какво ти е нивото, щом от нас се уплаши така здравата. И какво ще настане тука ако ти излезне един истински специалист насреща.

Казваш уморил си се - ами почивай си - кой те блъска да пишеш безумиците си тука. И без това повтаряш едно и също и все така безмислено и абсолютно ненужно никому. А и клиентите ти тука са плачевна история - влачат с години проблема, който някои могат да решат бързо и ефективно, но вашата идея е да замъглите ситуацията.

Ако минеш от БАП в БПЦ няма да се промени кой знае какво за теб. Там в клира мислят точно както теб - едни за други сте просто. Но спри с безотговорното си поведение - доказателствата за нашата правота с Ема стават все повече с всеки изминал ден и би спечелил много ако спреш с тъпизмите си час по-скоро. Теориите са ти готини, може и да помагат за някакви психологични проблеми, но си много далече от страха и ПР-а - както за разбирането им така и за помощта при тези състояния.

Ако решиш да ми отговаряш на този пост се заеми с въпросите по-горе. Другото ще губене на ценно време. Както моето, така и на търсещите решение.
« Последна редакция: Април 22, 2012, 08:01:45 от hpjon » Активен
track
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1892Профил
« Отговор #129 -: Април 22, 2012, 08:01:19 »

Ема, ако обичаш, не се прави на много загрижена за когото и да е, особено за мен. И не ме обсъждай в трето лице, ясно?

Дори и "вашите методи" да оказват някакво влияние, бих се доверила на г-н Тодоров да ми ги приложи, не и на доктора. Така че стига толкова с моята персона. Изведнъж ви станах много "интересна" (тук трябва да има една емотка, гледаща нагоре и пърхаща с мигли   Tongue )и на двамата, а до ония ден единият дори не отговаряше на постовете ми. Хайде стига!

hpjon, спри да обиждаш! Преиграваш вече много  Smiley
Активен
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #130 -: Април 22, 2012, 08:28:06 »

 Без да съм адвокат на доктора, от него знам, че когато се касае за чисто ПР, както е в ненужното според вас определение на МКБ10, успехът е 100%. Предполагам, че не е същото при по-сложните неща като натрапливости или  хипохондрията или соц. фобия Но понеже вие не признавате диагнозите, никога няма да успеем да се разберем. За вашата терапия няма  значение диагнозата, за неговата има. Това е разликата, така че  вие си защитавате вашата гледна точка, аз защитавам това, което знам. И пак да ви кажа – не съм специалист по това, за което говоря. Изпитала съм го

„той и без терапевт ще си намери пътя такъв човек“

Да, да! Вие как сте се справил сам с ПР и колко пъти се справихте, та говорите така уверено?
Насила психотерапия няма.  Ако си тръгнал да пробваш, да видиш какво ще стане – аз гарантирам, че нищо няма да стане. Другия вариант да не стане е, когато правиш терапия, а няма резултат. Сигурно това са трудните ви пациенти.
Аз не разбрах, обаче, на тези двамата вие помогнахте ли им, или не да се справят с ПР?

„Имате ли идея колко души го следват?“
Не знам, но предполагам, че го следват хора, които искат да са здрави и  да живеят добре.

„А какво значи да кажа на някой да спортува? Ми той може да каже - не искам. И да предприема "дълбокомисленото" и "мъдро" и не знам си още какво "не сте готов за терапия"?“

Ама при вас така ли всеки прави каквото иска? Ами то затова е толкова трудно! Нали отиваш на терапия, защото искаш да се справяш, а не да поставяш условия?  Същото като при холестерола. Вие какво ги правите тези хора – кандърдисвате ли ги, или чакате да получат просветление?  Не знам, но в моята терапия има действие –резултат, действие- резултат и така до края. Още веднъж ме убедихте, че няма да ходя при вас на терапия.

„А и идеята на терапията не е терапевта да е авторитет,“

Е айде кажете ми за  какво ми е  да ида при някой, който няма да е авторитет? За какво отивам при него?  Какво ще търся там, ако не е авторитет в това, за което отивам?

Казвате, че терапевта не е важен. Клиента сам стига до изводите.
Клиента сам стига! Съгласна съм! Но е важна помощта на терапевта. И в това е изкуството на терапевта. Един го може и прави по един начин, друг- по друг. Затова има толкова видове терапии и толкова терапевти.


„Аз само пиша из форумите“

Мноооого сте прав. Май само си пишете, но поне  като пишете, уточнявайте, че това, което пишете е само вашата терапия и не отричайте и не осъждайте другите видове терапии. Защото така вредите на изборите на хората и ги заблуждавате.

„нямам хора, които да разнасят съвсем умишлено….“
Не са ви нужни специални хора, Тодоров! Нужни са ви завършили успешно терапията при вас клиенти.
  А както виждам, вие пишете във всякакви форуми, а доволните все ги няма.

„нещата опират до етика и морал, който ги има де.“
Най-малко вие можете да говорите за това. То не беше отричане, оплюване, обиди, паранои, квалификации за психопати.  Вие по-кротко с етиката и морала. Когато нападате – няма етика и морал. Когато не печелите – етика и морал искате.
Активен
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #131 -: Април 22, 2012, 08:30:45 »

Трак, не говоря в трето число, защото знам, че ще го прочетеш. Аз наистина нямам какво да си кажа с теб.
 Но какво да направя като само ти си клиентката на Тодоров в този форум?
Активен
Мая
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 242


Профил
« Отговор #132 -: Април 22, 2012, 08:46:31 »

Тук направо е станало кърваво, от последния епизод на сериала "крадеца вика дръжте крадеца", .......сериал в стил военен екшън.

Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #133 -: Април 22, 2012, 08:47:55 »

На мен не ми е ясно, как неспециалисти критикуват теории, не мои, както поясних няколко пъти, а основополагащи теории в психологията и психотерапията. Защото има много "специалисти", които не са обучени, а се слагат в графата, не бих се учудил да сте такива. Все пак то си личи това.
Няма да вляза в конкретика. Да не би имена да трябва тука да изтипосам. Контекста беше за "идеалните" терапевти. Такива няма. Дори и обучени, дори и световни имена, имат трудни клиенти, с които не се случва това, което трябва да се случи. И това не е никаква гаранция, че с един посредствен терапевт, напредъка няма да е налице. Напротив. Аз лично съм работил с клиенти на много добри терапевти в България, при които е нямало напредък, а в работата с мен са имали. И обратното разбира се. И това нито прави мен по-голям от тях, нито тях по-малки от мен. Това е нормално в психотерапията. И не е грешка, че някой може да смени 2-3 терапевта. Това не е и повод за некадърност, или каквото и да било /когато няма прекрачена етика разбира се/. Това е естествен процес. Психотерапията е процес който навлиза в интимното, в неизказаното, в непреживяното, в съкровената "тайна" и е важно каква ще е връзката с човека, а не специалиста в терапевта.  Контакта с терапевта лекува ... колко беше 70-80%, без никакво значение от метода. Това е изследване, обективно, световно, с участието на всякакви терапевти от всякакви школи. Да се препоръчва терапевт със 100% успеваемост е все едно да се препоръча бившо гадже на приятел. Никаква гаранция намя за "любов".

Проблема при мощната сугестия като метод .... на повлияване /далеч съм от думата това да е терапия/, е че се налага да се изгради идеализиран образ на сугестиращият. Разбирам ви, наистина. Идеализирания образ на терапевта е като идеализирания образ на врачката, която "помага", а всъщност човек вече е решил, че ще му се помогне, благодарение на този образ и ще прави всичко възможно да следва първоначалната си свързаност с идеалния образ, много преди да се е срещнал с нея. Това не е лошо понякога. Аз нямам нищо против да инсталирате програмата "Първанов е идеалният терапевт", ама вие и това не правите както трябва. В терапията основните принципи са свободният избор и автономия за клиента. Тези "евтини" похвати не са част от психотерапията. Те може да са част от обучение за продажби. Дори и там поведението трябва да е адекватно на ситуацията. То и за пиари се изисква малко вещина, не само едно нещо през пост. Това какво беше ... хипноза при писане Smiley Игрички разни тука си играем. Даже вече всъщност ви вземам за даденост тук.  Вие не сте клиенти справили се с нещо. Вие сте пиари, ежедневието ви тук минава. Но и в това не сте кадърни. От всякъде ви разбраха. Така че .... има вече едно правило за всички специалисти - обучение през целия живот. Обучавайте се, не спирайте да се обучавате. Това което знаете сега, утре вече е старо. Когато един студент завърши някаква специалност е години назад от това което е учил и това, което е актуално. В психологията това е с по-бавни темпове все пак. Учете пиар, ще ставате все по-добри в това.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #134 -: Април 22, 2012, 09:00:41 »

" То не беше отричане, оплюване, обиди, паранои, квалификации за психопати.  Вие по-кротко с етиката и морала. "

Вие отчаяно се нуждаете да се взема на сериозно и аз да признавам, или отхвърлям методи, като при това положение си вярвам че аз съм факторът. Няма такова нещо. Аз казвам какво е прието в терапевтичната общност в България и по света. Това е информация, която да предоставя възможност за свободен избор.
А не да се лансира група от 2-3-ма "терапевти", които сами са се провъзгласили за такива, сами са решили че са се обучили в някакъв метод и сами са решили че работят терапевтично. Няма такива терапевти.

Това, че няма да идвате при мен на терапия вече 5-6 пъти го казахте Smiley Очаквате другите да се идентифицират с вас? И правилно. Мнозина ще го направят. Повтаряйте го по-често. По-малко хора от форума като мои клиенти, по-малко главоболия Smiley
Този урок добре е научен. Освен този урок с многократно повторение на някои фрази, без нзачение от темата, само това ли знаете? Ми питайте. Много тънкости мога да ви дам за да сте успешни при вербовка Smiley
« Последна редакция: Април 22, 2012, 09:02:13 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 16
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1