evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 05, 2024, 09:27:38 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 1
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 1

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 16
  Изпечатай  
Автор Тема: Място за изразяване на различни мнения във връзка с лечението на ПР  (Прочетена 34941 пъти)
hpjon
Гост
« Отговор #90 -: Април 20, 2012, 09:48:06 »

Ура! Имаме първа вярна мисъл от дълго време насам.
Ще я повторя - тя наистина е вярна - "психотерапията носи доста ползи на човек, надхвърлящи, много надхвърлящи справянето с това, което е на повърхността - симптомите."

Уви, всичко останало е тотален крах... И това е лицето на психотерапията във форума.

УжасТ, както казва един друг телевизионен герой.
Активен
Ema
Hero Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566

Профил Ел. поща
« Отговор #91 -: Април 20, 2012, 10:14:15 »

Точно тук е грешката. Психотерапията работи с личността, а не със симптомите. От тук идват всички различия, т.е. те са само тук, няма ги другаде.
Няма значение дали симптома е ПР или депресия, или злободневен житейски проблем. Личността няма диагноза. Има ресурси и дефицити. От тук има терапии използващи ресурса, терапии развиващи  дефицита и смесени.
Без значение е дали човек се страхува от кърлежи, от сърдечен удар, от задух и т.н. Работи се със значението на симптома, което той има за човек. ПР не прави никаква разлика от всичко останало, дори е една лека проблематика бих казал, ясна е и психотерапията носи доста ползи на човек, надхвърлящи, много надхвърлящи справянето с това, което е на повърхността - симптомите.

Дам, това е пост, написан от гледна точка на определено направление на психотерапията. Но ако е написано от привърженик на ЕМДР, НЛП или поведенческа, би звучало по съвсем друг начин.
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #92 -: Април 20, 2012, 10:25:09 »

Такива психотерапевтични направления в България няма. Да се бърка техника с психотеапевтичен подход е честа грешка. Не случайно от много време поведенческата психотерапия е обединена с когнитивната. И това са всички съвременни методи в психотерапията - еклектични. Ако се сещате за онази скала, в единия край ортодоксална анализа, а в другия поведенческа терапия, световният ръст е в комбинираните, т.е. тези, които са по средата. А по средата са тези, които използват всичко, което им върши работа, и са направили теоретична и практическа обосновка как и какво се комбинира. Тези работи се учат много дълго време.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #93 -: Април 20, 2012, 10:43:32 »

"Такива психотерапевтични направления в България няма"

Да уточним: в БАП няма. БАП е различно от България.

Иначе бъркате симптом и диагноза. Обяснете ми как без да имате диагноза можете да прецените кой и за каква терапия става?
   Казвате, че личността няма диагноза. Как вие като психолог можете да прецените кое е лечимо с психотерапия и кое не е?  Защо пращате човек първо на психиатър,  а след това започвате психотерапия? Ако нямате нужда от диагноза, не ви е нужен лекар, за да дава лекарства, а можете направо да започнете психотерапия, нали?
   Другото, което казвате е, че правите една и съща психотерапия при всеки различен случай, защото няма значение каква е диагнозата. А  тежък шизофреник, който смята, че е здрав и не ще да пие лекарства, а иска психотерапия, как ще го лекувате? Нали личността няма диагноза.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #94 -: Април 20, 2012, 10:48:11 »

В България психотерапевтичната общност е една - БАП.

" Казвате, че личността няма диагноза. Как вие като психолог можете да прецените кое е лечимо с психотерапия и кое не е? "

След като няма никакво съмнение, за нещо психотично, диагнозата не ме вълнува. Няма нищо за лечение. /акцентираме ПР, а да не говорим че един човек може при трима психиатри даполучи 3 различни диагнози, защото са субективни и защото нямат такова значение когато медикаментозно се атакуват симптомите/. Психотерапевтичната диагностика е съвсем различна и не е по МКБ10. Психиатричната диагностика на здрави хора е най-малкото комична, но ако се замислим за медицинският модел, тя си има своята основателност за самите психиатри. Тя е картата по която се ориентират за своето симптомонасочено лечение. Цялата психиатрия е симптомонасочена.
« Последна редакция: Април 20, 2012, 11:02:07 от t.todorov » Активен

hpjon
Гост
« Отговор #95 -: Април 20, 2012, 11:03:33 »

В България психотерапевтичната общност е една - БАП.

" Казвате, че личността няма диагноза. Как вие като психолог можете да прецените кое е лечимо с психотерапия и кое не е? "

След като няма никакво съмнение, за нещо психотично, диагнозата не ме вълнува. Няма нищо за лечение. Психотерапевтичната диагностика е съвсем различна и не е по МКБ10. Психиатричната диагностика на здрави хора е най-малкото комична, но ако се замислим за медицинският модел, тя си има своята основателност за самите психиатри. Тя е картата по която се ориентират за своето симптомонасочено лечение. Цялата психиатрия е симптомонасочена.

тодоре, по едно време беше спрял с подобни изказвания. И беше на прав път.

Но аз не мога да те спра по пътя на самоунищожението ти. Даваш ли си сметка, че освен мен и още някой професионалист някой ден ще ти прочете бълнуванията?

Как въобще хазартно си разиграваш кариерата не знам. А и носиш отговорност за хора - то това е по-страшното. Силно се надявам бързичко да се ориентират и да те оставят навреме, за да си решат проблемите.

Взимаме клиентката ти трак например - една година я влачиш и още е на успокоителни. Това е така, защото не знаеш какво правиш. Сега виждам и бекграунда ти по незнанието - то незнанието некомпетентност поражда.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #96 -: Април 20, 2012, 11:05:42 »

Да не обсъждаме работата ми във форума. Поста ми беше редактиран /допълнен по-скоро/, точно защото очаквах от мухата да се направи слон.
Активен

Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #97 -: Април 20, 2012, 11:08:05 »

"След като няма никакво съмнение, за нещо психотично, диагнозата не ме вълнува. "

Кой определя кое е психотично и кое не?

"Психотерапевтичната диагностика е съвсем различна и не е по МКБ10"

А каква е психотерапевтичната диагностика? Трябва да има нормативна база. по кой документ?(много държа на този отговор)
Как в Някои страни плаща здравната каса, след като не е по МКБ 10? И как се прави статистиката за  успеха и неуспеха на психотерапията?

"Психиатричната диагностика на здрави хора е най-малкото комична, но ако се замислим за медицинският модел, тя си има своята основателност за самите психиатри. "
Този израз е безсмислен.  Кой определя кой е здрав и кой болен?
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #98 -: Април 20, 2012, 11:09:43 »

"Кой определя кое е психотично и кое не?"

Психиатърът. Ако първият контакт е с психолог и има съмнения се работи за среща с психиатър. Обикновено ако има съмнения тази среща е много трудна. В другият вариант тази среща става след криза и се случва в психиатрията.
« Последна редакция: Април 20, 2012, 11:11:32 от t.todorov » Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #99 -: Април 20, 2012, 11:13:15 »

" Трябва да има нормативна база. по кой документ?(много държа на този отговор)"

По кетапа "психотерапевт"! За това психотерапевтите учат повече от лекарите, защото документ няма, карта също няма, няма и МКБ за личностните проблеми.
Активен

hpjon
Гост
« Отговор #100 -: Април 20, 2012, 11:22:41 »

" Трябва да има нормативна база. по кой документ?(много държа на този отговор)"

По кетапа "психотерапевт"! За това психотерапевтите учат повече от лекарите, защото документ няма, карта също няма, няма и МКБ за личностните проблеми.

Има ли скъсани психотерапевти?

Има ли психотерапевти, които платили си колосалните суми за обучения да не са получили "кетапите си"?

Не отговаряй - аз знам отговора - НЯМА!

Това е бизнес. Бизнес без правила за този, върху който се прилага, т.е. върху клиента.

А ти правиш лош бизнес - учил недоучил мъчиш хората с години. А такива проблеми се решават за няколко седмици, бе човек.

Защо да не ти коментирам работата? Та ти я натрапваш тук, с името си  си и с "кетапите" си.

Провалените ти клиенти истерясват допълнително тук.

Ще ти я коментирам до 101 и обратно, защото последното, което може да се каже за това, което правиш е - работа.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #101 -: Април 20, 2012, 11:24:20 »

" Как в Някои страни плаща здравната каса, след като не е по МКБ 10? И как се прави статистиката за  успеха и неуспеха на психотерапията?"

Ето това е основателен въпрос. Мога много да ви говоря по него. Общо взето е опорочено. Ефекта от психотерапията няма как да се измери, няма скала за човешко щастие, развитие, осъзнаване .... За това се мери по количествени показатели - ако симптомите са били на 10 и са станали на 4 ... едиколко си ефективност. Застрахователите се интересуват кога човека ще е годен за работа. Напоследък вече се интересуват и колко е "щастлив", защото ще работи по-ефективно. Новсичко това опорочава психотерапията. Това все пак е мое мнение, този път, иначе споровете са още горещи.
Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #102 -: Април 20, 2012, 11:31:05 »

" Има ли психотерапевти, които платили си колосалните суми за обучения да не са получили "кетапите си"? "

Разбира се че има. Вие не разбрахте ли, че последното ниво е години работа под супервизия? Те хората сами се отказват. Давам ти пример, той е от вашите хора - Манол Смуков Smiley Мога и много други хора да кажа от вашите хора. Няма как да получат кетап. Ако имаш някакви възражения мога да ти обясня нагледно в двете школи, как се случват нещата. Верно е че има и такъв елемент понякога и някъде. Но там вече пазарът си решава. Хората не са глупави. Ако един терапевт не съумее да изгради терапевтичен съюз ще се откаже от тая работа в многоранен етап от обучението си. Бях ти казал че от хората които стартират едва 10% завършват. Ти даваш ли си сметка че терапията се учи преживявайки? И то 8-10г.? Много бързо се разбира кой би могъл и кой не. Но кетап се дава и на някой, който е разбрал до къде може да стигне и който няма да навреди, та дори и да работи само консултативно. Той ще си намери нишата - деца, двойки и т.н.
Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #103 -: Април 20, 2012, 11:41:08 »

" " Има ли психотерапевти, които платили си колосалните суми за обучения да не са получили "кетапите си"? "

Колосалните суми са около 5лв. на час, а часовете грубо са около 1500. Раздели го на 10г. и ще получиш сумата. Това е само за психотерапевтичното обучение все пак, но не мисля че е нещо непосилно. Заповядай най-накрая Smiley
Активен

hpjon
Гост
« Отговор #104 -: Април 20, 2012, 11:41:26 »

" Има ли психотерапевти, които платили си колосалните суми за обучения да не са получили "кетапите си"? "

Разбира се че има. Вие не разбрахте ли, че последното ниво е години работа под супервизия? Те хората сами се отказват. Давам ти пример, той е от вашите хора - Манол Смуков Smiley Мога и много други хора да кажа от вашите хора. Няма как да получат кетап. Ако имаш някакви възражения мога да ти обясня нагледно в двете школи, как се случват нещата. Верно е че има и такъв елемент понякога и някъде. Но там вече пазарът си решава. Хората не са глупави. Ако един терапевт не съумее да изгради терапевтичен съюз ще се откаже от тая работа в многоранен етап от обучението си. Бях ти казал че от хората които стартират едва 10% завършват. Ти даваш ли си сметка че терапията се учи преживявайки? И то 8-10г.? Много бързо се разбира кой би могъл и кой не. Но кетап се дава и на някой, който е разбрал до къде може да стигне и който няма да навреди, та дори и да работи само консултативно. Той ще си намери нишата - деца, двойки и т.н.

Големите казват на малките така - не си играй с огъня, за да не изгориш. Изкушавам се да ти дам същия съвет.

Манол Смуков не е мой човек и изглежда, че по градски си разчистваш сметки с него във тук във форума.
Той вероятно не знае това.
Ти затова и го правиш, защото няма как да каже нещо в своя защита. Като почустваш заплаха, вкарваш друго име, БАП, общо взето сам се свираш в миша дупка.
Не ти прави чест, играеш мръсно.

Да, знам, че ще ми отговориш, че живота е мръсен - аз обаче в твоите мръсотии няма да участвам.

Аз съм тук, за да помогна на хора, които са отчаяни. Ти си тук, за да правиш бизнес и да си разчистваш терена.

Като казваш, че хората сами се отказват означава едно - не им се плаща повече на мафиотските ви структури.
Не ме карай да светвам форума какво означава да си обучаван и да си обучител по психотерапия. И каква мътилка е цялата ти велика БАП.

Два дена си седял на сянка сигурно да си отмориш малко и почваш старите песни на нов глас. Абсолютно едно и също си говориш, само където взе да си разчистваш сметки с градските ти.

Ще те оставя да си отмориш малко, че ще вземеш пак да ми се сопкаш и тука и на лични за знаеш какво Smiley

Смешен си ми, но в същото време и си опасен. За хората които ти се доверяват.

Активен
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 16
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА