evropea.com - форум за паническо разстройство
Ноември 11, 2024, 03:00:28 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Biogenix Relief Glycogen Support: How It Boosts Metabolism
[Паническо разстройство]
CraigDom
Ноември 07, 2024, 08:35:31

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 116 117 [118] 119 120 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 255479 пъти)
redjon
Jr. Member
**

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 92

Профил
« Отговор #1755 -: Август 07, 2013, 07:54:08 »

Въпроса не е по същество.

Абе и ти не си по същество в този форум, нооо... нито имаш нужното образование, нито имаш някакъв практически опит да се наричаш психолог или още повече терапевт. Купената ти диплома те прави от онзи вид опасни калинки, които смучат кръвожадно докато бъдат разобличени. Не можеш да бъдеш толкова добър лъжец винаги, нали знаеш - едно от ценните неща, които научи от мен преди време бе, че никой няма толкова добра памет, че да може да лъже дълго време. Думите са на Линкълн и ти, доколкото си спомням беше много сразен от тази истина. Припомням ти я за всеки слуачай.
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1756 -: Август 07, 2013, 07:55:59 »

Твърдения без факти са спам. Моля по съществото на темата.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
redjon
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1757 -: Август 07, 2013, 08:22:29 »

Твърдения без факти са спам. Моля по съществото на темата.

Също както и твоите. Много ти благодаря, тодорова, че признаваш собствената си спамова природа. Бъди здрава!
Активен
Метатрон
Full Member

Рейтинг: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 102

Профил
« Отговор #1758 -: Август 07, 2013, 10:19:07 »

Г-н Тодоров, аз лично не смятам, че Вие сте в състояние да озаптите Червеният Джон. Ако знаете, че ще Ви послуша, бихте ли го пратили при Първанов за рекламация?
Активен

През цялата история на човешкия род, страхът и секса са главната мотировка и контролни характеристики на всички форми на социална организация.
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1759 -: Август 07, 2013, 11:27:36 »

Да не започваме подобни диалози. Не, че подценявам мнението ви, но и на вас ще кажа същото - добре е в тази тема да има въпроси по същество. В темата "споделям че ... ", пространството е по-всеобхватно и човек може да изрази, как се чувства, какво мисли, без някакви съображения за правилно, или не.
В по-общ план аз винаги съм смятал, че човек, който и да е той, който не се чувства добре в кожата си, да не е себе си, е тежко преживяване.
Активен

redjon
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1760 -: Август 07, 2013, 11:44:06 »

@ Метатрон

Активен
anonymous
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 246

Профил
« Отговор #1761 -: Август 08, 2013, 12:13:40 »

Аз имам въпрос към г-н Тодоров, който е по същество.

Какво стои зад един натраплив симптом? Какъв е неговият смисъл, неговата динамика?
Може ли религията да се сметне за един вид натраплива невроза?
Активен

„Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се”
                                                    Илф и Петров
redjon
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1762 -: Август 08, 2013, 10:00:42 »

Аз имам въпрос към г-н Тодоров, който е по същество.

Какво стои зад един натраплив симптом? Какъв е неговият смисъл, неговата динамика?
Може ли религията да се сметне за един вид натраплива невроза?

И ако може да допълня въпроса - с какво разбирането на смисъла на натрапливостта и динамиката и ще помогне на човек с натрапливости да се справи с тях?
Активен
Метатрон
Full Member

Рейтинг: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 102

Профил
« Отговор #1763 -: Август 08, 2013, 10:23:29 »

@ Метатрон

Това как да го разбирам? Объркан съм?!?@!

@ г-н Тодоров
Ако все пак Червеният Джон помоли да го лекувате, бихте ли се заели, абсрахирайки се от хейтърските му навици досега към Вас?
Активен

През цялата история на човешкия род, страхът и секса са главната мотировка и контролни характеристики на всички форми на социална организация.
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1764 -: Август 08, 2013, 10:34:45 »

Натрапливият симптом е като всекидруг и има сигнална функция също. Всяка натрапливост си има своя смисъл ако се навлезе в света и биографията на човек.
Ще дам примери, защото всяка натрапливост е с различна динамика.
Мъж на 40г., който постоянноси отърква дланите си, когато минава покрай разни предмети, защото има чувството че има нож в ръцете си и иска да се увери че няма. Също и натрапливо миене на ръцете, усеща ги мръсни. Живее на село, а семейният им бизнес е животновъдство.  Като по-млад той е искал заедно с брат си да напусне селото и да отиде да работи в големият град. Но бащата е бил категоричен че това няма да стане. Майката е безгласна буква в семейството, домакиня.
Така ако започнем със симптомите, страх от това да няма нож в ръцете, което означава страх от това да не е агресивен, защото какъв е симвла на това да има нож в ръцете си? Този симптом показва изтласкана агресия, която си прокарва път през симптома символично. Така ако всеки път си търка дланите за да се увери че няма нож,той се застрахова че агресията няма да излезе навън.
Вторият симптом миенето на ръцете, съмволично е свързан с вината, "греха" който трябва да бъде измит. Разбира се сапуна няма как да направи това и поради тази причина миенето преминава по 10-20 пъти. Грехът беше агресивните помисли, които има към баща си и от които искаше да се отърве.
Само ако спра до тук става ясно сигурно, в каква посока протече терапията с този човек. Той достигна до агресията към баща си, изрази я, напусна селото и заживя в големият град. Разбира се има и много други подробности.
Втори случай: мъж който се страхува да не удуши бебето си, когато е близо около него. Постоянно избягва моментите в които да е насаме с него, което много затормозева семейството.
Мъжът е на възраст 39г. ВИнаги е бил бохем, чревоугодник, правил е неща които е искал, имал е тази възможност, успявал е да задоволи всяка своя нужда. Така доста дълго време, приличащ на един закъснял тийнейджър е живял в удоволствието от нещата. Влюбва се и решава че му е време за дете. Появата на детето до такава степен притиска неговият начин на живот, че се налага да го промени изцяло. От това да живее само за собственият си комфорт се налага, да живее за комфорта на някой друг. Като чели появата на бебето "убива" голяма част от неговият свят. Бебето е като един агресор в живота му, който налага. Несъзнаваната враждебност си остава несъзнавана, защото ... това е детето му все пак. Но тя така се натрупва че символично преминава в една обсесия, която го плаши - да удуши детето си. Въждайки всичко това, отново е много лесно да се разбере символиката на симптома и каква функция играе той, както и как би протекла терапията по този случай.
Активен

Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 566

Профил Ел. поща
« Отговор #1765 -: Август 08, 2013, 10:47:44 »

По този повод ще цитирам мнение  на човек, който прави психотерапия около или повече от година от един друг форум.
"Мина доста време и от една страна постепенно се развиваха нещата. От друга страна все още имам същия проблем точно както в началото. Изясниха ми се толкова много неща - от някои сексуални предпочитания и фантазии до защо не харесвам вълшебни приказки. Е, не съм съвсем сигурен, но имам доста правдоподобни обяснения, от които имам известна полза. Но за съжаление основният проблем си стои, въпреки че имам много добро обяснение и за него."

Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1766 -: Август 08, 2013, 11:03:32 »

Да се разчете символиката на симптома не е толкова проста задача. Ема, това мнение по какъв повод е цитирано тук?
Активен

redjon
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1767 -: Август 08, 2013, 11:47:37 »

Да се разчете символиката на симптома не е толкова проста задача. Ема, това мнение по какъв повод е цитирано тук?

Най-вероятно поради факта, че осъзнаването, формулирането на някакво "изтласкано" или скрито за съзнанието преживяване или чувство не наси никаква полза по отношение на подобряване на състоянието на страдащия - симптомите и страховете си седят с тази разлика, че има обяснение за тях.

Аз имам един въпрос - след като се разчете символиката на симтома, например ножа в ръцете - какъв е пътят след това, какво правите в терапията, че този симптом и тревожността, свързана с него да ги няма?
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1768 -: Август 08, 2013, 12:16:24 »

Когато се разчете символиката се работи върху това, изразеното чрез симптома да се изрази с други средства. Самото осъзнаване вече пречи това да става както до сега - със симптом. Винаги осъзнаването на симптома е свързано с катарзис. Това означава, че истинските преживявания излизат, както става ясен и обекта, към който са насочени. След като това се случи има различни техники, с които човек да се справи с тези преживявания. Това, че човекът в случая осъзна агресиите към баща си не означава, че ще го пратим там да се сбие с него Smiley Психодрамата например дава голяма свобода човек да преиграе преживяванията си към обекта, което в реалният живот не би могло да стане. Все пак, добре е да се прави разлика между бащата, като действителна личност, и бащата който е интегриран в съзнанието на клиента. Образа на бащата в психиката е субективен, изкривен от опита и преживяванията, така е най-полезно човек да се изправи срещу "бащата" в собственото си съзнание. Там той е лош, деспотичен, агресивен, твърдоклав, не се интересува от интересите на децата си и т.н. В действителност той може да е съвсем друг човек, но за терапията е важен изграденият образ за него. След като тези преживявания се случат, дори и субективният образ изграден за бащата се променя. Той не е така "очернян", образа се разширява, с което намаляват и агресивните импулси към него, към действителният баща. След като това се случи, няма нужда да се произвежда симптом, за да се запази изстласканото и да продължи да бъде изтласквано, защото де факто изтласканото вече е изведено и афекта от това е преживян, и нормализиран. Агресията, която вече е явна се преработва, като накрая тя влиза в едни разумни граници. Това в повече случаи е съпроводено и с вина "аз съм лош човек, щом съм толкова агресивен към баща си, който ме е гледал" /тук миенето на ръцете се засили, в този момент на терапията, което ясно показва връзката с това, да се "измие" вината от агресията, особено когато тя стана явна, а  не изтласкана и преработена до симптома, обсесията и компулсията с ножа/. След като се отработи и вината след агресия, човек се чувства в хармония. Постигнал е своят баланс. Така вече "проглежда" собствените си нужди, има куража да ги отстоява и да прави необходимите промени в живота си. Благодарение на симптома, изразител на неговият вътрешен конфликт, стига до промяната на практика.
Социално приемливата агресия е тласък напред, пробивност инициативност и т.н. Все пак пътя минава и през "битка" с действителният баща, във вид на раговор, че въпросният човек поема по пътя, който той има нужда, а не по пътя, който баща му е предначертал. Това създава конфликт, но в рамките на нормалното и за добро, както се казва. След като няма остатъчни импулси "табу",  които трябва да се изтласкат, няма нужда и от симптоми. За да не се спекулира, искам да кажа, че този случай протече в само няколко месеца терапия. Отдавна има доста начини подобни осъзнавания на динамиката да се случват бързо във времето. Аналитичната Фройдова кушетка, отдавна е потънала в прах.
« Последна редакция: Август 08, 2013, 12:23:33 от t.todorov » Активен

theshadow
Гост
« Отговор #1769 -: Август 08, 2013, 01:10:18 »

Цитат
Той достигна до агресията към баща си, изрази я, напусна селото и заживя в големият град.

Надали е живял в такъв дълбок конфликт с баща си, без да го осъзнава от дете още. В случая е имал неправилно възпитание, което му е пречило прекалено дълго да взема самостоятелни решения и го превръщало в крайно непълноценен човек.

Но все пак, макар и късно - на къмто 40 г., е започнал да взема самостоятелни решения... Осмелил се да напусне селото и заживял в града...
Активен
Страници: 1 ... 116 117 [118] 119 120 ... 162
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА