evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 08, 2024, 10:02:42 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 3
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 3

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 254785 пъти)
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #30 -: Юни 04, 2011, 12:45:24 »

За да може да се създаде връзка не е необходимо да имат сходни светогледи, даже не е необходимо условието което често се спряга " щом не го е изпитвал на гърба си, няма как да знае какво ми е".
Психотерапевта не работи нито със собствените си виждания, нито с характера си, нито с принципите си, а с тези на клиента. Той е обучен да погледне света през очите на другия за тези 50мин., на професионален език, да го дублира, да стане едно с неговите преживявания. Така че е достатъчно вие да имате преживявания, а той да стигне до тях, за да ги преживее през вас. Не е необходимо тай да е имал идентични преживявания с вашите. Естествено понякога това е невъзможно, особено ако терапевта има нерешени свои проблеми, за които вашите преживявания му напомнят и той несъзнавано ще бяга от тези преживявания, които му "поднасяте". По тази причина много по-добре е ако терапевта няма вашата проблематика, т.е. обратното на което вие се надявате. Защото няма да се знае за себе си ли работи в терапията или за вас. Всеки обучен терапевт е наясно с тези процеси. Ако обаче не обучен добре а работи "от добро сърце", много е вероятно зад силното желание да ви "оправи" всъщност да робува на изтласканото си желание да оправи себе си, което не е посмял да изпълни. Така вие ще се превърнете в инструмент за неговата терапия. Това може да се разбере, когато терапевта ви притиска да правите нещо, което вие не можете да направите, когато е гневен, че не успявате да се справите с нещо, или когато твърде дълго терапията няма напредък.
« Последна редакция: Юни 04, 2011, 01:03:40 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
raia_1114
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 7

Профил
« Отговор #31 -: Юни 07, 2011, 11:51:16 »

Здравейте г-н Тодоров, добре че има хора като Вас, които да отговарят на всичките ни въпроси, за да знаем какво е най-добре да направим за себе си. И аз искам да Ви притесня с един въпрос - през 2004г. ми откриха "Козметичен проларс на митралната клапа" след криза със силно сърцебиене, прескачане на сърцето и схващане на лявата част от тялото ми. От тогава до сега почти всеки ден получавам "прескачане на сърцето", от което се разтрепервам от страх, започва да ми се вие свят и изпадам в ужас, че ще получа инфаркт. През тези 7 години от първата ми криза до сега съм ходила при доста кардиолози, но всички са на мнение, че сърцето ми е здраво, а проблема с "прескачането" е на нервна почва. Но аз го получавам в повечето случай, когато съм в покой. Много Ви моля, насочете ме Вие към някакъв специалист, защото вече нямам сили да живея в такъв страх.
Благодаря Ви предварително
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #32 -: Юни 08, 2011, 12:12:10 »

След като всички кардиолози твърдят, че със сърцето ви всичко е наред, остава само вашият, необоснован страх, с който трябва да работите. Все пак има някои лекарства, които намаляват ефекта на усешане за "двойно сърце", когато то се разтупти по по-различен начин. Щом не са ви ги дали, значи наистина всичко е наред. Сърдечният ритъм е пряко свързан с емоциите и преживяванията. Не случайно има толкова езикови картини, които обрисуват това: "пръсна ми се сърцето от страх", "сърцето ми слезе в петите" и т.н.,  и всички те обрисуват всъщност силни емоции. Както знаете мислите на човек никога не са в покой и винаги човек води някакъв вътрешен диалог със себе си, който понякога може да е наситен и емоционално "само като си помисля за това и се разтрепервам" примерно. Така че сърцето ви реагира най-вероятно на някаква емоция. Така може без да усещате по друг начин, да преживявате някоя емоция, която не сте допуснала да излезе навън.
Посетете психолог-психотерапевт, или ако нямате възможност - психиатър, който с медикаменти да облекчи вашата тревожност от нормалните процеси, които протичат в тялото ви.
Активен

raia_1114
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 7

Профил
« Отговор #33 -: Юни 08, 2011, 08:23:39 »

Много Ви благодаря г-н Тодоров, видях в предишни ваши отговори имената на някои психоаналитици и ще се обърна към някои от тях. Кардиолога ми предписа "Деанксит" като най-безобидно успокоително и с него определено ми намаляха страховете, но не е 100 % ефикасно.
Отново Ви благодаря за отговора.
Желая Ви приятен ден.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #34 -: Юни 23, 2011, 09:16:58 »

Психотерапията е процес на изясняване, изследване и подпомагане на промяна. В практиката ми има такива, които след като разберат себе си, правят сериозни промени с живота си. Дали симптомите на ПР изчезват, или не даже не е фокуса на терапията, защото човек разбира, какво стои зад тях. Дали ще промени това обаче си е личен избор на всеки.
Медицинския модел на лечение, няма нищо общо с психотерапевтичния. Лечителя си е самият клиент.
Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #35 -: Юни 23, 2011, 02:16:39 »

Напротив, много хора са посмели да променят стила си на живот. Тези промени може да са различни, от изясняване на отношенията с някои близки хора, до смяна на работа, развод и т.н., защото човек се научава първо да "чува" своите потребности и после да отделя време за тях, и да следва себе си. Има и такива, които не посмяват разбира се. Главното обаче е, че човек проумява за какво се появяват тези кризи, каква роля играят и към какво го тласкат. Научава също, как се е стигнало до тук, че точно в определени моменти да изпада в кризи, защо "овладява" ситуацията с тях, а не по друг начин. Изобщо психотерапията дава много пътища. Кой път ще си избере човек обаче си е лична отговорност.
Активен

spider
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 112

Профил
« Отговор #36 -: Юни 23, 2011, 05:51:30 »

Г-н Тодоров, Вие какъв спецялист сте
Активен
Cristo
Sr. Member

Рейтинг: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 256

Victory

Профил
« Отговор #37 -: Юни 23, 2011, 09:24:46 »

"Посетете психолог-психотерапевт, или ако нямате възможност - психиатър, който с медикаменти да облекчи вашата тревожност от нормалните процеси, които протичат в тялото ви."
Прав сте г-н Тодоров, много сте прав!! Аз съм привърженик на лекарствата до толкова, че да помагат и облекчават неприятните усещания и симптоми, които връхлитат хората.. Трябва да се промени живота, за да се избегнат паническите атаки, но не всеки има такава възможност. Както беше казал Тодор Колев - "Желанието е по-голямо от възможностите". Така, че медикаментите са най-сигурният начин за облекчаване, временно излекуване на страданията!!
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #38 -: Юни 23, 2011, 10:01:42 »

"Г-н Тодоров, Вие какъв спецялист сте "

Психолог-психотерапевт
Активен

spider
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 112

Профил
« Отговор #39 -: Юни 23, 2011, 10:33:39 »

В смисъл завършил сте психология или имате медицинско образование? Нямам за цел да Ви обидя, просто ми стана любопитно.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #40 -: Юни 24, 2011, 08:19:41 »

Завършил съм психология и съм се обучавал по психотерапия. Не съм медик и не изписвам лекарства. Това е работа на психиатрите. Психотерапевтите работят с други цели и средства.
Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #41 -: Юни 25, 2011, 09:06:53 »

Първо ми прави впечатление, че всички с ПР се приемат под общ знаменател. Това обаче не е така, дори и да имат сходни симптоми по форма, съдържанието им и проявлението е различно. ПР винаги е насочено към другите и играе много сериозна роля в общуването с другите, границите на взаимоотношения и изобщо цялата способност за контакт. Все още долавям, че ПР е нещо, което смятате за минус. Това е така, защото всеки се фиксира върху симптома и не си дава сметка, какво всъщност е ПА. Най-простото и лаично обяснение е, че ПА се предизвиква от чувства и емоции, които са объркали правилният път и излизат през "задният вход", съреч тялото. Така никой не разбира за тях, не остават вътре в човек, а отиват в тялото, където чрез телесни симптоми разреждат своя заряд. Ако не ставаше така, или човек щеше да се пръсне емоционално, или трябва да изрази неприемлива емоция по нормалния начин. Защо тази емоция е опасна и има забрана да се изрази няма общ отговор. Така в една връзка несъзнаваното желание за раздяла между партньори, което е много страшно /да кажем за правещия ПА/ може да се превърне в симптом, а отношението във връзката да си остане ОК и човек даже да не си даде сметка, че изпитва силен гняв към този човек например, гняв който  е трансформирал в симптом и то телесен. Така ако терапевтично стигне до своя гняв и желание за раздяла вече трябва да преработи страха си от раздяла, който е активирал този чудесен механизъм. Така след като отработи и това, ще последва истинските си потребности и няма да има нужда да живее емоционално чрез тялото.
Дали другия партньор ще е подходящ аз не мога да кажа, но ПА винаги запълва нещо в комуникацията. Ако трябва лично да отговоря, може би ще провокирам и съботирам този процес, за да може човек да изрази чувствата си по някакъв открит начин, ако "случайно" ПА запълва някакви емоционални аспекти в нашата комуникация, или ще подема инициатива да посетим фамилен терапевт. Ако е насочена към друг, например към родител, едва ли ще ми пречи.
Активен

Stareternity
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 332

Профил
« Отговор #42 -: Юни 25, 2011, 09:16:48 »

Не съм психолог, но мисля, че сте много прав, г-н Тодоров. Т.е. явно тази наша "болест" е нещо като сюблимация на неразрешен вътрешен конфликт?
Активен
anonimen_
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 54

Профил
« Отговор #43 -: Юни 25, 2011, 10:38:37 »

track, а това не зависи ли от приятелката - т. е. какво тя предпочита. С други думи, едва ли психотерапевтът може да ти отговори на въпроса конкретно какво би направил.
Примерно, аз бих я прегърнал и бих и казал нещо за да се опитам да я успокоя, но дали тя би искала това в такъв момент, зависи от нея предполагам.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #44 -: Юни 26, 2011, 12:20:36 »

С 2-3 пристъпа сме далеч от ПР първо. Ако приемем, че това е традиция, бих си задал въпроса, кои свои емоции и чувства към мен изтласква, като неприемливи. Но това може да е и "повик" пред вас, като единствения "спасител", който да помогне във взаимоотношенията и с някой друг, към който са насочени тези чувства. Може да е страх, или несигурност по отношение на нещо свързано с вас, бъдещо събитие, минало събитие ... сегашно. Може да е страх от импулсите, които да е изпитала към други мъже, но не си е позволила да осъзнае заради вас, може да е гняв защото заради вас не си го е позволила, може да са стотици неща. За пред вас обаче са предназначени не истинските чувства, а техните производни под форма на симптом. Какво да е вашето поведение не мога да ви посъветвам. Добре е да знаете че симптомите са вид комуникация с другите, съответно с вас. Много е важно да разберете какво ви "казва" с тях и какво и "отговаряте" вие.
Активен

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 162
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА