evropea.com - форум за паническо разстройство
Април 25, 2025, 02:37:27 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 8
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 8

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Online sports betting News at Jackpot Bet Online
[Паническо разстройство]
Howardhocky
Април 18, 2025, 01:42:22

Спонсорирани връзки

Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Моята разплетена история  (Прочетена 3123 пъти)
Шашмагюл
Hero Member

Рейтинг: -16
Неактивен Неактивен

Публикации: 2962

Профил
« -: Януари 17, 2014, 10:19:24 »

Изпълнявам си обещанието, което дадох на г-н Тодоров, без естествено това да ми е искано, подчертавам, да опиша разплетената си, благодарение на неговото търпение и професионализъм, история. Опитах да направя всичко логически обвързано, последователно, но това е абсурд, защото това са толкова много ситуации, оформили по някакъв начин характера ми, че това е почти невъзможно да се направи за два дни:
Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Бъди оптимист! Дори в психиатрията!
"г-жа DG" АПРОПО, ПО - ДОБРЕ ДЯВОЛИТА ЖЕНА, ОТКОЛКОТО БОЖЕСТВЕНО ЛУДА! Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1 -: Януари 17, 2014, 10:19:56 »

Аз съм левичар...... Което не се харесваше на родителите ми./Което малко звучи като началото на изповедта на пациент в терапевтична група на алкохолици Cheesy/
Ето от тук започва моята одисея. Cheesy

Имам спомен, че чувствах понякога лявата си ръка като лоша, дясната като добра, понякога обратното. Даже си имах противоречие - дали първо десния крак да обуя, или първо левия   кой е по - важен?!/това се случва преди седмата ми година най - вероятно/
Имаше период, в който се опитвах да рисувам така добре с дясната, както с лявата ръка. Бяха ме отучили да пиша вече с лявата. В момента, в който успях да направя рисунка с дясната толкова добре, колкото с лявата, усетих, че така ще загубя нещо много специално, че рисувам с лявата ръка по - добре от другите и спрях опитите си.
Исках да бъда различна от останалите, и то по хубав начин. И в момента, макар да не съм учила, рисувам сравнително добре с лявата ръка.

Важното в случая е, че още на шест годишна възраст някъде, аз съм имала вече съмнението, че съм лоша за нещо, което е природна даденост и по принцип не носи никакви проблеми след себе си, ако не му се отдаде някакво специално отрицателно значение. На мене ми е казвано, че когато върша нещо с лявата ръка, на човека отсреща му се „обръщали червата” като ме гледа./Може и да е било шега, но...като знам аз колко лъжа, когато се шегувам, явно е имало проценти истина и аз съм „усетила” това/
Ужасно е, че хората поради незнание, са „лепнали” етикет на всички левичари още в далечното минало, все едно, ние левичарите сме долнокачествена стока. Ужасно е, че хората приемат с отвращение нещо толкова... елементарно и нищонезначещо. Виновна, защото се родила с водеща лява ръка. Cheesy

http://more.info.bg/article.asp?topicID=359&issueID=3881

Оказва се, че дори учените са открили, че левичарите мислят малко по – различно. Това, че мислиш различно от „масата”, съвсем не означава обаче, че си по – долу от нея в някакво отношение. Всъщност може в някои случаи да означава, че дори си над.  Grin

Следващ „специален” момент са взаимоотношенията с баба ми. Една баба, която е набожна, но... затвърждава днес мнението ми, че е по – добре да бягам надалеч от всякакви подобни набожни бездушни същества./Някак, когато разбера, че някой е вярващ, мигновено очаквам той и да е добър и поне малко мъдър, ама си е било абсолютно моя приумица през годините/
Една баба, която по спомен ми каза, че ако не слушкам, има Господ Отгоре, който ще ме накаже, „Той вижда всичко и няма къде да се скрия от него, дори да искам.” – си помислих пък аз...или нещо от сорта де./Отново в периода 7-10 години/  
« Последна редакция: Януари 17, 2014, 11:03:23 от DG : ))) » Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #2 -: Януари 17, 2014, 10:20:28 »

/По време на първата криза, наречена от мен кармична Cheesy, разбрах всъщност и защо баба ми е била такава, каквато е... Чисто и просто нейният характер се е изградил като твърд, заради тъпото право на родителите на времето да определят с кого да прекараш остатъка от живота си... Понеже беше развила старческа склероза, беше разказала на майка ми, че на времето е имала „любовник”, което в наши дни значи – целували са се, а дали само не са се харесвали? Никой не може да каже вече, но дядо ми не е бил „нейната голяма любов”. /
Между другото, пак по време на първата криза си обясних и защооо хората в тая, новата ми рода, са такива темерути /става въпрос просто за манталитет, произлизащ от средата/, че баба ми покрай тях нищо не представлява, тоест Кой е първопричината тук да ми е зле. Cheesy
Едните на това горното му викат карма, психолозите обаче обясняват с комплекси, задръжки, използване на Бог за компенсиране на нещо и т.н. Причинно – следствени връзки между отделните събития, а, г-н Тодоров?
Пренасям се мислено  в 12-та ми годишнина, когато почина дядо ми. Макар да не беше набожен, макар да не бяха редки случаите, в които псуваше Бога на баба ми, този човечец беше божествен. Играеше си с мен като дете, забавляваше се с мен най – вече, а най – вече усещах, че ме обичаше. Когато почина ми беше много мъчно, макар и преди да се беше случвало някой близък да почине, тогава съм била прекалено малка, за да се замисля по – сериозно над тези неща.

Самата история е интересна. Тук ще намеся майка ми, която по принцип не е набожна, но.... точно в деня, когато дядо ми почина, тя заяви, че сякаш е усещала, че ще се случи точно в този ден, /смъртта му така или иначе се е очаквала в най – скоро време, лекарите са били предупредили/. Към нея се включи и сестра ми, заедно те двете не са могли да спят/е, имаха работа, нещо...чистеха/... и имаха късмета да се разделят с дядо, докато аз си спях най – спокойно и нищо неподозираща в леглото. /Смъртта винаги е свързана с някаква мистика, с някакви предзнаменования и поверия.... поне там, където живеех аз./И тук в мен се породи желанието да мога и аз да усещам,/за да мога поне да знам  „кога да не спя” за да се видя за последно с човека, който е важен за мен.... понякога даже ми се струва, че тази припряност дори по отношение на форума, която я има в някои случаи и в живота ми,  да не пропусна да кажа нещо, идва от тук/ Или за първи път поисках да придобия паранормални способности като ясновидство, по – късно идеята се доразви и се появи желанието ми да мога да лекувам с ръце...

Трябва да включа в разказа предаването, което даваха по телевизията за Джуна - екстрасенската. За мене едно време телевизията беше нещо достоверно. Май, май и доскоро така съм си мислела за тв – предаванията, поне някои.
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #3 -: Януари 17, 2014, 10:20:52 »

Преживях смъртта на дядо, все пак бях на 12 години, животът бе пред мен

По – късно, поради кой знае какви обстоятелства, може би, защото не се спираше повтарянето на това, че съм голяма късметлийка, че и някаква мистичност се добавяше към късмета ми, а също и защото не винаги ми се учеше в училище, та се надявах най – редовно на божията помощ по училищните въпроси. Този период продължи до края на следването ми в университета./И това, което учех, не беше това, което мислех и все още мисля, че е било моето „призвание”/, а вярата все повече се засилваше.
/През годините съм срещала доста суеверни хора и просто съм „трупала материал в главата” с ритуали, които да ми донесат така търсеното лесно щастие./

Но нека да се върнем на историята със смъртта на дядо ми. Тъй като майка ми ми е била доста сериозен авторитет, доста време мина преди да започна да оценявам адекватно характера й, без факта, че съм нейна дъщеря да ми влияе./Имали сме конфликти, но в един момент съм си затваряла устата от уважение/ Трябваше да стана на 30 години, за да си задам въпросите:
-   Защо майка ми не вярва в Бог, но в същото време заявява, че усетила, че дядо щял да почине, с някаква такава мистика след като и без друго лекарите са предупредили, че това ще се случи скоро?
-   Защо майка ми не вярва в никакви такива паранормални явления, бог също, но в същото време два – три пъти ходиха с баща ми да се разваля магия, защото пак нещо не беше наред с финансите вкъщи?
-   
Едва след като впрегнах около 5-10 души в моето излекуване, осъзнах, че точно този факт, подкрепен с огромното количество набожни чада през годините, ми е попречил да изградя критично мислене за тези явления – магии, предсказания и т.н.

Майка ми е умна и властна жена, амбициозна по отношение на мен и сестра ми до болка. Заедно с баща ми обаче, поне такива, каквито бяха като по - млади, бяха хубава обичаща се двойка.
Съпругът ми – също е властна личност. Това вече трябва да се знае от старите съфорумци.
Параноята ми идва от тази способност на майка ми да ме „усеща” Cheesy винаги, когато имах намерение да „кръшна от правия път”. Cheesy Нямах лично пространство, вечно се ровеше в душата ми за „издънки”. Чувствах се като ставена „без въздух”.
« Последна редакция: Януари 17, 2014, 11:07:01 от DG : ))) » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #4 -: Януари 17, 2014, 10:21:30 »

Но също така, имаше период, в който имаше опасност или да ми сложат наркотик в питието, или да ме дръпнат и изнасилят... И това не е част от БАР, реалност беше. Поне второто се беше случило, не на една, а на няколко тогавашни приятелки. Ако не изнасилване, то поне със сигурност е имало опит за изнасилване/оставям си вратичка, все пак аз да не знам подробности и в повечето случаи сексуалните контакти да са били желани, макар че.. много не ми се вярва/.

Може би трябва да добавя и две платонични влюбвания, завършили по каръшки начин, моите „възлюбени” харесаха много близки приятелки. Това доведе до куп самообвинения и до затвърждаване на подсъзнателното чувство, че съм „втора ръка” човек.
Е, наскоро се оказа, че в единият от случаите, просто е трябвало да поизчакам малко и моите желания е можело и да се сбъднат.
Във втория, се сбъднаха след известно време, но на мене вече ми беше „все тая”. Аз исках да съм „единствена и неповторима” за някой.

По – принцип сексуалното ми съзряване премина доста, бих казала в някои отношения „бурно и бързо”. /Скрила съм кофти случка, но ми се ще да е по – скоро забавен разказ, без излишни тюхкания./

Някой може да ме обвини в нещо затова, но.... единственото, което мога да ви посъветвам в случая като изпатило дете е:
-   да внимавате на какви сцени във филми става свидетел детето ви и
-   ако не сте сигурни как да поговорите с него по сексуални теми, да се посъветвате с психотерапевт.

За съжаление, времето, в което израснах аз беше неориентирано. Преход от една икономика към друга, от едно разбиране за секса, брака и всичките му подробности към друго, от едни морални ценности към...никакви.

Изводите от цялата тази история са няколко:
-   ако имате проблем от психологично естество или семейни проблеми, не ходете да ви леят куршуми, нито да ви развалят магии, ами посетете психотерапевт, който да ви помогне в изглаждането на противоречията вкъщи и в главата ви.

-   Избягвайте да гледате телевизия, просто, защото е безмислено да си пълните главата с небивалици. Cheesy Ако искате да сте на „Ти” с икономическите проблеми в страната, четете „Държавен вестник”, може би „Капитал” и др. медии, имащи авторитет сред останалите. И да разберете за всички нещастни случаи в страната и по света, нищо не може да направите за предотвратяването на бъдещи такива, освен ако не разполагате с оригинална идея и доста съмишленици.
« Последна редакция: Януари 17, 2014, 11:10:36 от DG : ))) » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #5 -: Януари 17, 2014, 10:22:00 »

-   Ако имате симптоми и може да им се смеете чистосърдечно, в най – скоро време ще изчезнат.

-   Споделяйте, търсете помощ. Cheesy Понякога може да „изтеглите енергия” от някого, но при връщането да го направите много щастлив. Иначе.... това с изтеглянето на енергии са абсолютни глупости. Ако човек не е във взаимовръзки с околния свят, не си струва да живее, ми се струва на мене. Вече.

-   Събирайте се с хора, с които може да обменяте идеи, дори насред пиянстването с тях. Cheesy

-   Влюбването е диагноза по МКБ?ли беше и вече съм твърдо убедена в това, но... за разлика от другите диагнози, тази е приятна. Ако след преодоляването на това „болестно състояние”, продължите да уважавате този човек, значи сте нацелили „правилния човек” за себе си в живота.

Лирично отклонение... Г-н Тодоров, сигурна съм, че носталгията по това, че не мога да имам психотерапевт и мъж с подобно излъчване и ум, и знания някъде близо до себе си, още поне известно време ще ме държи. Cheesy

Съжителството с властна личност ми попречи за изграждането на самостоятелно мислене, невлияещо се в толкова голяма степен, колкото досега, от околните. Всъщност аз съм живяла четири години абсолютно сама, но в крайна сметка пак съм била финансово зависима от някого.

Липсата на период на абсолютна самостоятелност е причина да забавя изграждането на едно адекватно на 30-те ми години държание. За това спомага и друго, но това няма да споделя. Просто явно има негативни събития в живота, които явно неотработени правилно задържат развитието на човек в много аспекти, включително помъдряване и израстване.

Дет се вика, трябваше да изпуша на мъжа ми парите, да замине да работи на друго място за известно време, за да мога най – после да сложа в ред и мислите си, и другите „околни”, които толкова много обичат да натрапват съвети и мисли....донякъде, така стратегически съм подходила към „нещата” във всяко едно отношение в момента, че всичко започна да ми прилича на играта „шах”. Cheesy И имаше момент, в който аз бях поставила всички в позиция мат! Още са в такава позиция всъщност всичките.
« Последна редакция: Януари 17, 2014, 11:12:20 от DG : ))) » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: Януари 17, 2014, 10:22:41 »

Моите заключения за детството по принцип са, че в първите години от живота, „големите хора” залагат у нас и хубавото, и лошото отношение към себе си на по – късен етап.

Има едно събитие, което не съм описала, но е прекалено лично, за да споделя и него, но в крайна сметка, след него чувството за вина беше огромно. Беше случай, за който мислех с болка и самообвинение почти всеки ден, в продължение на почти 10 години. Затова и по навик, дори сега, дълбая в един проблем, и се отплесквам с него, докато не го разреша. Точно този случай, мисля, отключи постепенно това състояние на някакъв вид депресия или друго, и в същото време „навика” да се втилясвам постоянно за нещо. Иначе, без този случай, може би и до днес просто щях да съм една идея по – суеверна.

Някои мисли или вид държание съм приемала за свои през годините, без въобще да си дам труда да ги анализирам и без да подходя към тях критично. Незнайно защо, имам навика като обявя някой по някакъв критерий, за по – интелигентен от мен, да възприемам и останалите му качества за също толкова атрактивни. Това може би е влиянието, което оказват „авторитетите” и липсата на напълно изградена собствена личност?

Между другото, г-н Тодоров, по време на криза много от нещата, за които съм мислила, много от нелогичните неща, които съм вършила са продукт от „външна намеса”, но не паранормална, а човешка. Дали ще са новини, дали ще е някоя умнотия, казана от шамана, при който си ходил да ти лее куршум, дали ще е от бабишкелата вкъщи, разправяща как тя се кръстела и казвала „Бог пред мен и аз след него” и т.н., но няма нито едно, което да съм си измислила сама. Също така, страхът идва от реални неща – шум, текст, каквото и да е, но на тях всичките им се придава друго значение по време на криза.

По време на втората криза, търсех всякакви мантри, утвърждения и какво ли не, които да ме върнат на земята, да успокоя мислите и да не стигна до психиатрия.

Смятам, че това, което най – много търсех у мъжа ми е приятелството. Тъжна работа е, но ми се струва, че с него ще сме във вечна борба за територия.

Иначе.... много ми липсват приятелите ми, които съществуват в реалния живот, но са разпръснати из цялата страна или из всички възможни далечни квартали. Но, както мога да пиша във форума и
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #7 -: Януари 17, 2014, 10:23:14 »

да се забавлявам, така мога да правя същото с тях... през социалните мрежи. И го правя.

Да добавя, как сама съм стопирала развитието на речта си като целенасочено не съм я обогатявала с нови термини, за да не звуча „надуто” пред приятелите си и всички познати, които можеха да кажат подобно нещо? А мозъкът престава да пази спомени за нещо, което по принцип не му трябва. Нали така?

Това отбягване на конкретни отговори от моя страна, което забелязах благодарение на г-н Тодоров, като се поразрових в мислите си, че... аз сама си го бях измислила като средство да бягам от неудобни за мен теми Cheesy което с времето се е превърнало в начин на изказване. От друга страна виждам и желание за изпъкване колко много знам.... Но най – вече, докато преди съм го правела съзнателно, в един момент се превърна в симптом на болестно състояние. Cheesy Също, както с възникналите проблеми с речта в следствие от съзнателното ми избягване на по –сложни термини, а също и дългогодишен стремеж да избегна мекия говор, характерен за източната част на страната.

Като се замисля, основната ми цел през годините, особено последните три е била да намеря някой безпристрастен човек, през който да се „огледам” и да коригирам това, което ми е тежало през цялото време.
Г-н Тодоров, мисля, че се справих чудесно с поставената от мен цел. Благодарение на вас обаче. Ако от една година насам не беше вашето периодично „включване” къде на лични, къде във форума според моите изблици, 4-ти километър си ме зовеше отвсякъде.

От друга страна обаче, няма как да не изтъкна факта, че ви доказах, че е възможно и без хапчета. Че хапчетата нито са панацея, нито са постоянно решение на проблемите с околните.
Вариации в настроението със сигурност ще продължа да имам, защото неуредиците във взаимоотношенията ми с близките ми са много. И все пак, и все пак, не са ми нужни.

Вярата в Бог и в късмета, могат да изиграят доста лоша шега. Това е да оставиш отговорността на някой Отгоре за собственото щастие, вместо сам да се научиш да се бориш за него.

С отпадането на „бог”, отпаднаха и голяма част от самообвиненията ми и стремежът ми към съвършенство. Това мигновено рефлектира и върху очакванията ми спрямо хората. Тези, които не са ми важни, мигновено „отрязах” и резервирах от себе си, което... всъщност част от избухванията ми тук в последните две седмици, пак са благодарение на скандали, за които не съм споделила, но този път мисля, че успехът е 100% благодарение на това, че съм поставила
« Последна редакция: Януари 17, 2014, 11:17:33 от DG : ))) » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #8 -: Януари 17, 2014, 10:23:44 »

ултиматум, че или моята промяна ще върви редом с промяната на мъжа ми и „околните”, или всеки поема по пътя си самостоятелно.

Та с отпадането на божественото, приех досегашния си живот просто като поредица от случки, къде хубави, къде не, в крайна сметка просто случки.

Най – интересното е обаче, че част от суеверията, които съм си втълпила, се появяват буквално от подсъзнанието, така че г-н Тодоров, още известно време „ще се оглеждам през вашите очи”.

Често ми се е случвало почти несъзнателно да мога да се „оглеждам” през очите на някое лице в някой филм, което е много неприятно, защото мигновено ще се поставя на мястото на жертвата във филма, дори ако щете и на насилника, което във всички случаи е ужасно. Мисля, че това е способност някаква, която притежават в някакъв аспект и психотерапевтите, когато трябва да установят онази „особен вид връзка с пациента”, за която говорите, г-н Тодоров.... Как обаче да се оттърва от това нещо, не съм сигурна още.... Освен ако не се окаже, че с изграждането на собствената ми личност, със собствен устойчив вътрешен свят няма съвсем естествено да преустановя тази ми способност... или да я има само тогава, когато трябва да установя някакви взаимоотношения на равноправие.

Нещата, за които трябва да внимавам са:
-   да съм по – бдителна над това какво казвам или пиша
-   това, че някой изглежда или звучи убедително, въобще не означава, че е прав или че знае повече от мен
-   най – вече да използвам мозъка си целенасочено и рационално
-   да се опитвам да не бързам толкова в каквото и да било
-   и даже ми се струва, че успея ли в един момент да не вплитам личната си история в разговор с някого, съм готова почти за психотерапевт. Cheesy
ако можеше и да се изразявам с по – малко думи щеше да бъде чудесно.
Cheesy
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #9 -: Януари 18, 2014, 12:15:21 »

А що съм така бунтарски настроена в някои случаи.... ми такава съм си, откакто се помня. Някакси не ми е в природата и ме гложди, когато съм видяла несправедливост и съм я подминала. Примерно с г-н Тодоров. Макар да съм била срещу него дълго време, съвестта ми проговори, когато споровете с друго лице излязоха "извън релси".
Когато аз самата подведа някого, или обидя някого в повече, пак държа да се върна и да коригирам, доколкото мога стореното.
А защо съм малко мъжки тип момиче? - защото съм нероденото момче на баща си. Grin

Абсолютен класически фройдовски случай.
А, г-н Тодоров?
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА