evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 09, 2024, 04:32:33 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 7
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 7

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2 3 ... 33
  Изпечатай  
Автор Тема: За БАР-овци и всякакви хора с интересни диагнози : )  (Прочетена 47840 пъти)
Шашмагюл
Hero Member

Рейтинг: -16
Неактивен Неактивен

Публикации: 2962

Профил
« -: Септември 04, 2013, 04:51:32 »

Създавам тази тема специално, за да се спре оспамването на останалите теми. : )
Всички мои постове от 1 до 14 страница ще бъдат редактирани така, че да внеса малко яснота относно себе си или по - скоро какво се крие зад заболяването БАР. Или какво представлява една нервна криза. Тъй като през август и септември писах на много места, за да разбера себе си по - добре, за да помогна на други хора, накрая честно казано съвсем се обърках на кой какво съм казала, на кой съм пуснала лично съобщение, на кой съм се обаждала по телефона... За да се изясни на старите потребители какво точно направих през този месец и за да съм полезна на бъдещите потребители, в продължение на един, два месеца ще се постарая да редактирам постовете си така, че на всички да бъде ясно какво точно представлява една моя нервна криза.
Корекциите ще бъдат оцветени в различен цвят.

Честно казано, не съм сигурна дали с прочитането на тази тема, ще може някой да оздравее... Сега, изчитайки за един ден всичките 14 страници, осъзнах, че всеки ден по някое време с изненада и удивление съм откривала колко глупава и заблудена съм била. И на другия ден, или по - другия историята продължава в същия дух и така около две, три седмици поне Grin Grin ;DВсъщност тази тема, така, както е в момента, представлява моята нередактирана книга. Не си мислете, че ако реша да я напиша, ще бъде толкова разхвърляна и нелогична на места. Просто, за да я напиша, ми трябва много, много време. А в крайна сметка... може би ще видите, че изводите ми не са чак толкова нелогични, не чак толкова прости... или... де да знам, четете. Grin Grin Grin Grin

Най - важното, което всъщност бих искала да ви кажа като увод е, че... Независимо дали сте болни и от какво сте болни, не ви е забранено да се смеете. Не ви е забранено да се смеете на себе си. Даже ако трябва да съм честна, в продължение на няколко седмици не спирах да се смея на себе си... И се надявам смехът да стане част от ежедневието ми занапред. Мисля, че това ме излекува. Е, има и друго, обаче, нали като се пише книга трябва да сме набожно смирени, уравновесени... "Любовта изцери света!" Grin
Животът не трябва да се взема толкова на сериозно. Вие не трябва да се вземате толкова на сериозно... Иначе... прочетете темата и вижте какво може да ви се случи... Grin

За бъдещите потребители може би ще е по - добре първо да прочетат тази тема, първите две страници http://strahove.evropea.com/index.php?topic=758.msg22717#msg22717

В тази тема, от 52 до 59 страница... поне на мен ми беше забавно и май от там може да се отбележи началото на края на моята болест.
http://strahove.evropea.com/index.php?topic=4.msg22343#msg22343

Ето всички книги, които съм чела/или поне се сещам за тях:
Въведение в психоанализата на Фройд

"Някаква" книга за разликата между психиатър и психолог

Акупресура

Шиацу

Вашите слаби места на Уейн Дайър и поне още една негова книга, плюс статии в нета

Опитът на един глупак... не помня цялото име, на Мирзаким Норбеков, минимум една негова книга съм изчела и даже моят стил на писане тук, във форума, отговаря най - пълно на неговия

книга на Апостол Апостолов

Богат - беден татко... или нещо такова

www.kapkapokapka.com

Как да намерим себе си и да заживеем качествено - на Елена Шахънска

Раят зад страха - на Елена Шахънска

минимум една книга на Дейл Карнеги, плюс много негови статии в нета

Луиз Хей - ако не цяла книга, то поне доста статии...

Ошо - видеота, а ако не съм чела до край негова книга, то поне съм започвала

ако не се лъжа Разговори с Бога на Нийл Уолш

На Дийпак Чопра Седемте духовни закона на успеха, а сигурно и някоя друга негова книга

Животът може да е чудо ако не се лъжа съм я чела

Въобще, почти всичко, което можеше да се прочете в спиралата.нет, съм изчела/това са поне още 10-15, със сигурност и повече книги, на които не си спомням имената, а не ми се рови сега да видя точно кои бяха/

някаква книга за живота в отвъдното, че даже и с описание за това как душите отлитали и къде отлитали

някаква книга,писана по подобие на филма "Тайната"

далеч в миналото някаква книга за йога - поне три имам изчетени всъщност, или поне започнати

някаква книга, заглавието, на която май беше нещо от сорта на Стратема

Много статии в "Портала" на Петър Дънов, негови статии, теми от форума

В пулс.бг някои теми, до някъде... после някак ми писна да чета спорове!

книга, в която се споменава за "бардо", Дзен от форума сигурно ще се сети за какво става въпрос

Минимум три книги за отглеждане на детето, две от които препоръчани ми от Хпджон и които ако беше прочел и съпругът ми, щяха да са полезни.!

Тантра - началото поне

Сума статии за отглеждане на деца... Затова като отида на лекар за тях, обикновено поне 1 нещо от препоръчаното не изпълнявам и се оказвам права.

Фън шуй - книга и не знам още колко статии...

Дзен ум - ум на начинаещ на Судзуки - много хубава книга, която постави началото ако не на оздравяването ми, то на успокояването ми.

Хах, да не забравя Библията - началото и края й, че не ми се четеше повече

На Лао Дзъ щуротиите, поне част. Не помня дали издържах да прочета цялата.

Как да се държим в обществото

Някаква книга за знаците на тялото, какво ни говорят

Лотхен, по някое време, може и да се наема да изнамеря още заглавия на книги, които съм чела. Мисля, че само изреждането на горните е достатъчно, за да разбереш защо все още не съм прочела нито книгата, която ти ми препоръча, нито Толе.

Не знам още колко време ще мине, за да отсея напълно кое ми е помогнало и кое е забавило излекуването ми... Макар че това няма смисъл да го правя.

А по - късно ще благодаря отново на всички, които ме преведоха през моя кошмар, за да се изправя най - после и да си отворя очите за това, че човек може да поумнее наистина само след като види собствената си простотия в цялата й пълнота. Благодарности - в края на темата, на 14 страница!

Съвсем отговорно мога да заявя, че четенето може да навреди сериозно на вашето здраве!Ако нямате мярка и ако нямате "критично мислене", тоест ако приемате повечето работи за чиста монета

« Последна редакция: Ноември 21, 2013, 11:19:46 от Шашмагюл : ))) » Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Бъди оптимист! Дори в психиатрията!
"г-жа DG" АПРОПО, ПО - ДОБРЕ ДЯВОЛИТА ЖЕНА, ОТКОЛКОТО БОЖЕСТВЕНО ЛУДА! Cheesy
lotxen
Sr. Member

Рейтинг: 7
Неактивен Неактивен

Публикации: 453

Профил
« Отговор #1 -: Септември 04, 2013, 05:36:38 »

Много добре аз и ти,и май няма повече!
ДГ,моля те прочети типовете хора по Фриц Риман,карам по памет,ако не е той ,утре ще се поправя,и кажи ти с кой тип се препокриваш,или препознаваш?
Аз определено съм хистеричен,и той е най-често срещания за БАРовци!Все ново нещо трябва да има,все център на внимание да съм,ежедневието и еднообразието ни убиват!
Е,аз взех участие,уважих новата ти тема!
Чао до утре!
Активен
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #2 -: Септември 04, 2013, 05:52:38 »

Лотхен, от време на време във форума влизат хора уж само с ПР, но в повечето случаи винаги си имат за украска и нещо друго : )
Не ми се четат книги........... Стига вече. И без това аз цялата съм като една непрочетена книга, която чета всеки ден.
Да кажа ли на тези с лекото ПР, дето се лекуват с антидепресанти, че ще трябва да ходя да си правя изследвания на кръвта. Забелязах първо, че алкохола ме хваща чак на другия ден след обед- ми става лошо....... Което никак не е хубаво и говори за трудност при преработката на веществата. Нали ги е страх от смъртта, да вземат да помислят и затова. Има специалисти, които се справят с тези неща. Трябва да се хванат и да ги намерят.

Ето тази статия ми помогна да разбера, че натрапливите мисли са причинени от подтискане на чувства. Единственото, което след това трябваше да направя е да си задам въпроса Какво е провокирало натрапливостта, да приема чувствата си, независимо какви са, без да се обвинявам и съответно без да предприема никакви действия, просто да изчакам да отмине мисълта... и съответно, в първия удобен случай ако натрапливостта се е появила примерно след недоспиване, да легна и да спя. Благодаря на Баев за нея. Това е нещо, което много, много ми помогна да осъзная истинските ми чувства по отношение на много неща... Дълго е за обяснение. Четете статията, ако имате натрапливи мисли, после ми пишете на ЛС... ако след като прочетете всичко, все пак все още искате да си пишете с мен. Grin Натрапливите мисли са вреден навик, за мен. Зацикляне. Невъзможност да преработиш правилно чувствата, без да нараниш никого, но също и себе си

Здравейте!

Една английска поговорка, която добре приляга на ключовия фактор в пораждането и поддържането на ОКР (натрапчива невроза): "Да се бориш за мир е като да се чукаш за девственост!" Smiley . Макар и леко пиперлива, поговорката е добра метафора за случващото се при ОКР. Колкото повече отхвърляш, отричаш и се бориш с мислите, толова повече те растат, расте тревожността, както и нуждата от защитни ритуали! ...

Ето статия, която може да бъде полезна: http://orlinbaev.blogspot.com/2010/05/11.html

Слагам извадка от статията:

"Някои типични натрапчиви мисли и негативни интерпретации:

- На любяща майка: „Ще прережа гърлото на детето си!”. Визуални мисли: „Сега ще му смачкам главата!”, „Искам да умре!”

Интерпретация: „Аз съм ужасна майка щом мисля и виждам тези неща! Аз съм изродка! Трябва да спра тези мисли на всяка цена като се напрегна още и се контролирам още повече! Трябва да си казвам защитните думички и да правя онези защитни движения по-често!”

- На добър грижовен баща: „Ще изнасиля две год. си дъщеричка!”

Интерпретация: „Аз съм някакъв ужасен извратеняк и отвратителен педофил! Щом си го мисля, значи наистина го искам! Не си вярвам и вероятно ще го направя наистина, защото щом имам такива мисли и не мога да ги спра, съм слаб нещастник! Трябва да се напрегна и изгоня тези мисли. Не се напрягам достатъчно! Виновен съм и ме е срам ужасно от себе си! Трябва да почна да ходя на църква да се очистя от дявола, който ме е завладял!”

- На обичаща съпруга си жена: „Ще го намушкам хиляди пъти с нож!”

Интерпретация: „Като нищо да го направя наистина! Щом си го мисля, значи съм някаква побъркана и извратена демонка! Аз съм толкова слаба, че не мога да изгоня демонските мисли! Трябва да се кръстя повече и по-често, навсякъде и по всяко време! Господи, прости мене грешната и слаба престъпница. Колко съм отвратителна, мразя се! Трябва да отида пак на църквата да се поклоня сто пъти пред иконата на свети Георги!”

- На свръхморална жена: „Аз съм мръсна курва, мъжете постоянно ме искат и аз също ги искам, защото съм мръсна курва!”

Интерпретация: „Ето, тези мисли на желание ми минават през главата. Аз съм безкрайно мръсна и безполезна – не мога да се контролирам, пълно нищожество съм. Цялата съм мръсна, просто мириша, не се трая самата себе си. Ето, оня пак ме погледна и ме желае, а аз тъпата курва също го желая! Ненавиждам се! Трябва да се напрегна и да преборя тези мръсни мисли. Трябва да се накажа някакси. Иска ми се да се махна и да няма никакви мъже наоколо. Защото ме искат тъпите изроди и ми се иска да ги пречукам всичките. Аз съм някакво мръсно неспособно да се контролира чудовище! Сега ще направя три седмици глад на вода и ще ги смачкам всички тези мисли!”

- На религиозен вярващ: „Мразя Господ и Той ме мрази!” – образни мисли как Исус прави секс с прасета и т.н.

Интерпретация: „Аз съм пълен грешник! Господ вижда ужасните ми мисли и ще горя в ада! Самият Господ вече ме е анатемосал! Аз съм провален безверник, слаб във вярата грешник. Трябва да се покая с повече кръстене, поклони, пост и молитва! Аз съм виновен и прокажен отвътре! Не се старая достатъчно. Трябва да изгоня сатаната, да преборя тези мисли и да се напрегна още, за да контролирам себе си като великите светци. Но аз съм жалък и неспособен. Мразя се, мразя Господ и той ме мрази и ме е отхвърлил!”

- На изключително чиста и подредена жена: „Ще се заразя! Ще заразя другите!”

Интерпретация: „Всичко наоколо е мръсно. Бактериите и гадните микроби дебнат отвсякъде. Хората постоянно са мръсни и ще ме заразят ако се докосна до някой. Аз също трябва много да внимавам да не пипна някого, защото съм мръсна и ще го заразя! Трябва да се мия още и още и да се къпя. Пак и отново и отново!”

- На свръхподреден човек: „Трябва да проверя отново дали заключих вратата и спрях котлона! Трябва да внимавам да стъпвам по плочките в точно определен ред и последователност!”

Интерпретация: „Този свят е ужасно опасно място! Не мога да вярвам на никого! Не вярвам и на себе си! Целият живот сякаш се е наговорил, за да ме нарани и да ми причини катастрофа и злополука! Когато проверя вратата и я отворя и затворя точно седем пъти, само тогава мога да имам някаква гаранция. Така прочетох в онова езотерично списание – че седем е специално число. Трябва да внимавам за стъпките си да са в точно определен ред. Ако ходя как да е, ще се случи нещо много лошо – с мен и близките ми!”

Типични негативни интерпретации (принципни, общи и характерни за ОКР като цяло) на обсесивните мисли:

- „Да го мисля е толкова лошо, колкото да го правя!”
- „Щом си го мисля, значи съм лоша и вероятно искам да го направя!”
- „Щом си го мисля, значи ще стане. Мислите непременно се случват!”
- „Щом си го мисля, вероятно ще се случи и съм отговорен да го предотвратя като постоянно съм свръхнащрек, боря се с мислите и правя защитния си ритуал!”
- „Това, че си го мисля, показва, че съм пълен боклук, чудовище и адски изрод!”

Според Пол Салковскис основната насока на когнитивната интервенция при ОКР, е работата по реструктуриране на интерпретацията на автоматичните натрапливи мисли! Това тълкуване се извършва във вътрешния диалог на човека. Вътрешният диалог, функционално погледнато се осъществява в работната памет/ съзнанието на индивида. Автоматичните натрапчиви мисли достигат до работната памет от базовите убеждения в когнитивните схеми – от дългосрочната памет, несъзнаваното. В когнитивната психотерапия освен чрез анализ на психичните движения „тук и сега”, както и на ранните години, до несъзнаваното се достига директно чрез техниката на „падащата стрела”. В течение на практиката ми ми направи впечатление фактът, че негативната интерпретация на натрапливите мисли често силно се припокрива с базовите убеждения на индивида. Тоест, негативната интерпретация на натрапливите мисли във вътрешния диалог практически съдържа и отразява в себе си въпросните базови убеждения/ вярвания от когнитивните схеми в дългосрочната памет/ несъзнаваното. Това означава, че работата върху негативната интерпретация на автоматичните интрузии практически е равностойна на работата по реструктуриране на пораждащите ги когнитивни схеми. Функционално разлика няма. Ние, като психотерапевти, за съжаление няма как подобно на мозъчните хирурзи да разтворим мозъка и да работим точно с една или друга структура...

Основният етиологичен и поддържащ фактор при ОКР и здравната тревожност се явява борбата с иначе естествено появяващите се негативни мисли. Именно тази борба води до психичните механизми отричане и дисоцииране на наситените с тревожност психични компоненти-мисли в несъзнаваното. Тревожността расте невротизиращо, мислите стават все по-чести и силни, което създава тези тревожни/ соматоформни разстройства.

Професор Пол Салковскис се пошегува относно този процес с британската леко пиперлива шега: „Да се бориш за мир е като да се чукаш за девственост!” Smiley

Важна част от психотерапията е воденето на осъзнаването и разбирането на пациента на когнитивния механизъм на случващото се в него. Осъзнаване на нормалността на появата на негативните мисли, коренът на възникването им и „горивото’ в огъня на усилването и поддържането им!

Какво се случва например при майката, която има обсесивни мисли за нараняване на детето, което толкова обича? Има ги именно защото го обича! Ето как проф. Салковскис обрисува процеса: Нощ е! Детето не спира да плаче, а мама не е спала вече три дни. Цялата е подпухнала и много изморена. Съпругът хърка в съседната стая. Мама обича детето си силно. Умората обаче е смазваща. Бебето заспива за малко и майката също се отпуска. След няколко минути обаче то заплаква отново. Майката се сепва и в изтормозената и от умора душа се появява ужасната сцена как души детето си до смърт. Мисълта е силно примесена с ярост. Майката обаче обича детето си невероятно силно. Самата и мисъл за това я изплашва силно и тя с всички сили се опитва да я изгони. Самата интензивност на тревожността на неприемането и обаче вече я е записала дълбоко в дългосрочната памет. И мисълта започва да се появява. И все по-често. А жената да се бори срещу нея отхвърляйки я. Отричането на мисълта се изразява в силно негативната интерпретация на появата на такива мисли: „Щом ми е дошла такава мисъл, значи съм ужасна майка. Аз съм чудовище. Щом си го мисля, значи наистина бих могла да го направя – не си вярвам вече. Аз се провалих като майка и като човек въобще! Това, че ми минават тези мисли е толкова лошо колкото и да се случи наистина. Аз съм слаба и не мога да контролирам извратения си ум.” Интерпретацията е наситена с вина, срам и страх, отчаяние и тъга при неуспешните опити за „преборване”, за „изгонване” на нежеланите мисли.

Всъщност едва ли има човек, който да няма мисли свързани с насилие или със страх от заразяване или погнуса от неподреденост и т.н. Просто реакцията на хора, приемащи такива мисли като нормална част от работата на когницията и на тези, кото се борят с тях, е различна. Гореспоменатата майка има такива мисли, не защото е лоша майка, а именно защото е твърде добра майка. Тя обича детето си истински и затова се противопоставя на всяка, дори и ментална заплаха. Въпрост е, че появата на подобни наситени с насилие мисли са нормална реакция на старите ни мозъчни структури. Тази реакция обаче е подсилена от често твърде контролиращия перфекционистичен характер/ личностов стил/ правила и допускания на хората с ОКР.

Древните ни мозъчни структури реагират по същия начин, по който са го правили преди милиони години. Представете си една малко по-различно изглеждаща древна жена в джунглата. Тя носи детенцето си в ръцете си. При всеки най-малък шум тя се оглежда. В миналото си тази жена е виждала и преживявала нападения от дивите зверове. Преживявала е и нападения на съседните племена, в които може би едва е оцелявала или е наблюдавала смъртта на свои съплеменници. Виждала е как деца са убивани. На нея самата вероятно и се е налагало да убива, за да оцелее. А понякога ловува с мъжа си и му помага в убиването на животни. Виждала е и преживявала много смърт и знае, че смъртта постоянно дебне и миг разконцентриране може да струва живота и. И на детето и. А тя го обича. Има майчин инстинкт. И е готова дори да се жертва за него. За да я предпази от опасностите, умът и при най-малкия шум проектира сцени с изскачането на хищници или врагове и смъртта на детето. Умът и го прави именно, защото тя обича детето си – като защитна реакция, за да предвиди всяка опасност и да го предпази.

Сега си представете, че тази древна жена се е пренесла през времето и е поставена на мястото на споменатата от нас будуваща майка. Тази жена има точно същото подкорие като древната жена. Дори мозъчната и кора, най-развитата и процесираща когницията част, е само малко по-развита от тази на древната жена. Просто социалният контекст е различен. Характеровите правила/ допускания на хората с ОКР обикновено са доста ригидни, свръхконтролиращи, максималистки. Жената отчаяно има нужда от сън. Липсата му е заплаха за собствения и живот. В същото време тя иска да бъде перфектната майка. Перфекционистичния характер по начало носи голям заряд от агресивни импулси и е подлежащ от наситени със страх и вина базови убеждения – просто „летвата” на изискванията е прекалено високо вдигната и рядко е напълно прескачана. Очакванията за средата са наситени с „така трябва” или както се изразява Алберт Елис, с мастербиращ контрол. Сега обаче жената заспива - въпреки очакванията си да бъде перфектната майка. В същото време обаче има нужда от сън. Когато детето проплаква отново, в просъницата и умората контролът на „аз трябва да бъда перфектна майка” е намален. И защитната функция на старите мозъчни структури поражда агресивен самозащитен импулс, насочен към детето като към враг, застрашаващ собствения живот на жената. Ражда се мисълта за нараняване на детето. Тя обаче е нормална и естествена реакция на мозъка на жената – за радост или не, сме несъвършени същества. Имаме и агресивни нагони, несъобразяващи се с моралната ни цензура. Друга майка, поставена при същата ситуация, но имаща различен характер, би реагирала различно. Просто би махнала с ръка на мисълта. Защото има по-малки очаквания към самата себе си, знае че е несъвършена и го приема за нормално. И двете майки обичат децата си. И двете биха имали подобни агресивни мисли. Различна обаче е реакцията им, интерпретацията на тези мисли. Когато перфекционизмът на „така трябва” се сблъсква с нормалната реакция на собствената когнитивна система, свръхконтролиращият характер на първата жена започва безпощадна борба... против себе си! Против естествения защитен механизъм на проекция на опасност с цел защита от тази опасност. В случая интерпретацията на жената е, че тя самата е опасност за детето си. Тя никога няма да нарани детето си - защото го обича! В случая обаче към обичта се прибавя негативната борбено-отхвърляща интерпретация на мисълта и опитите за изтласкването и стават още по-силни. А това превръща нормалната реакция на когнитивната система в обсесивна.

Какво се случва при жената, която има натрапчивости, че ще намушка съжа си? Тя го обича! Дълбоко в себе си обаче не си вярва, по принцип. Затова и компенсаторно е развила перфекционизъм и по-високи изисквания – към себе си преди всико. Разбира се, структурираният анализ на ранните години силно спомага осъзнаването на собствените когнитивни механизми и е ценен психотерапевтичен контекст за промяната на по-интелигентните пациенти. Когато в резултат на нормално междуличностово напрежение между нея и съпруга и старите и автоматично действащи мозъчни структури са породили нормална агресия и тя се е процесирала в мисъл за убийство на съпруга, това е било просто нормална мисъл. Ако сме честни със себе си, всички имаме подобни мисли. Жената обаче е реагирала свръхконтролиращо, отричащо мисълта – а това я е увековечило, по описаните още от психоанализата защитни механизми. Споменахме ги бегло по-горе. Факторите отново са два: свръхконтролът на перфекционизма и обичта към съпруга. Комбинирани, те се проявяват в негативното тълкуване на обсесивните мисли.

Етиологичният принцип на обсесивно компулсивното разстройство е подобен във всичките вариации на ОКР, затова ще разгледам само още един случай. Как възниква ОКР при баща на малко момиченце, който има натрапчиви образни мисли за изнасилване на дъщеря си? Мъжът обича дъщеря си от цялото си сърце! Възможно е да е гледал по телевизията или интернет за все по-разпространената педофилия. Или да е чел гръмка статия в жълтата преса за баща-чудовище, изнасилил дъщеричката си. Или за майка, предлагаща невръстната си щерка сексуално срещу заплащане. Това го е шокирало и вероятно взаимодействало с някои негови базисни когнитивни убеждения, страхове, неувереност и т.н. (те се анализират индивидуално и са извън обхвата на настоящото резюме). Някой хубав ден след това, докато е целувал или мислил с бащина нежност за дъщеричката си, споменатата примесена с дълбоките страхове на мъжа информация ражда ярка образна и вербална мисъл за изнасилване на детето. Както говорихме, тази мисъл е защитна и нормална. Породена е като част от защитната функция на комплексната ни когнитивна система. Силната любов към чудесното дете, преминаваща през характеровия максимализъм и непознаването на психичното функциониране, поражда мощно отричане. Наситено със страх отхвърляне на мисълта. Интерпретацията на мъжа е от сорта: „Много е възможно да го направя наистина. Не съм сигурен, че нещо в мен не го иска наистина. Аз съм изрод и изверг щом ми минават такива мисли! Мразя се! Аз съм отговорен за дъщеря си, но не мога и на себе си да вярвам! Виновен съм за това, че и мисля такива работи! Аз съм пълна отрепка. Сигурно съм единствения, който има такив амисли за собственото си дете. Отвратителен съм! Трябва да направя максимума, за да изхвърля тези мисли от ума си!” И се започва утвърждаващата ОКР битка на отричането! Всъщност мъжът никога няма да навреди по никакъв начин на дъщеричката си. Самият механизъм на обсесивно отричане изключва това да се случи. Би и навредил, ако имаше психопатна (характеропатна, с личностово разстройство) характерова структура. Тогава обаче не би развил натрапчива невроза!"...

Накратко: появата на негативни мисли е нещо абсолютно нормално. Част е от нормалната функция на цялостната ни когниция! Такива мисли  идват не защото сме лоши, гадни и т.н., а защото целят да защитят! Да зашитят нас самите или обичаните от нас хора. мислите са нормални, а това което при някои хора ги превръща в обсесивни, е реакцията спрямо тях - реакцията на отхвърляне, свръхконтрол, едно голямо ТАКА ТРЯБВА...

С уважение: Орлин

А Шашмагюл, тоест DG/Фатмагюл се появи май след изглеждането на част от Йога нидра №46 : )

http://kaksepravi.com/kaksepravi.com/yoga/index2.html

Г-н Баев, г-н Баев... как се смях с вас, на вас, на себе си... Tongue

Но... не трябва да забравя да благодаря на г-н Тодоров за това, че ме насочи към следните две неща/може и да се повтарям всъщност/:
- че всяка психична болест има скрити ползи, макар привидно абсурдни - както моята скрита полза беше да привлека вниманието на съпруга си тъй като по ред причини пренебрегваше освен мен, а и децата ни.
- при такива сериозни заболявания психоанализата е много необходима. Поне така мисля аз. С помощ от г-н Тодоров, Лотхен, Хпджон, още един човек, непознат за форума, Елена Шахънска в началото преди три години... Въобще, много, много хора участваха в излекуването ми. Не ми се изреждат всичките. Всъщност всеки един потребител в този форум е допринесал с нещо за собственото ми осъзнаване. Smiley
Още за много неща ми помогна г-н Тодоров... но вече нямам сили да анализирам каквото и да било : ))))))).
Най - важното е, че така не бях се смяла по детски не помня от кога. За което пак - Благодаря!  Grin

« Последна редакция: Октомври 10, 2013, 09:24:57 от DG - Шашмагюл : ))) » Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #3 -: Септември 04, 2013, 06:07:43 »

Най - големият ми проблем е стремежа към съвършенство и изискването му към околните. Често, както може би ще видите, обичам да идеализирам хората повече, отколкото може би е нужно. А може би не.
Целият пост е изтрит и е заменен с нов.

Най - лошото при мен е, че болестта ми е започнала да се формира още в детството след чути случайно приказки за магии, богове и всякакви щуротии... В последствие, няма как да не повярваш в такива абсурди след като виждаш големи хора да се страхуват от такива неща... Конкретен случай е причина за заболяването ми, но някак не ми се ще да слагам нещо тъжно в тази малко много  тъпо продължаваща тема... или пък забавна тема... Кой знае... Трети път не ми се чете и не ми се добавят постове. : )))))))))))))
« Последна редакция: Октомври 10, 2013, 09:25:20 от DG - Шашмагюл : ))) » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #4 -: Септември 05, 2013, 08:42:52 »

Лотхен, с удоволствие мога да се похваля, че снощи спах добре.
Изводите ми са:
-липса на търпение
-превъзбуда
Обаче, тази липса на търпение е поради това, че имам вдъхновение за писане, което ако не използвам сега, после много трудно мога да си събера мислите и да пиша.
***Когато съм недоспала няколко дни поред, главата ми сякаш настръхва. Може би е опит на мозъка да отпусне напрежението, което се насъбира. Също и лека температура вдигам най - вероятно./Медитирам от време на време и познавам по - добре реакциите на тялото си/
..............
Как ти се струва на тебе това?Бъркането на естествените реакции на тялото срещу недоспиването,  с намеса отвън? Въображение. Заблуди. Ама много заблуди. Подхранвани я от религия, я от филми, я..... Защото ако я няма болестта, няма да си толкова интересна личност.

Как започна третата ми нервна криза? - Имам теория, че БАР и въобще почти всички психични разстройства се дължат повече на стила на възпитание и околната среда при израстването на едно дете, отколкото на дефекти в мозъка. Реших да проверя дали е така като зададох няколко въпроса във "Някъде": ) няма смисъл да знаете къде, но ако искате, пишете на ЛС. В последствие, може би под влияние на настъпващата нервна криза, се изплаших, че може да осъзная някого относно причините за неговото заболяване или да го накарам друго да осъзнае и накрая да посегне на живота си или живота на другите. Всъщност това е една от основните причини за това, че се изплаших...отново.А ето кои са въпросите:
Въпросите ще получите на ЛС.

« Последна редакция: Ноември 21, 2013, 11:21:04 от Шашмагюл : ))) » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #5 -: Септември 05, 2013, 11:21:15 »

Добре, че си направих тема да си я спамя, колкото искам : ) Най - ме е яд, когато във форума за дълго останем аз и г-н Тодоров. Само се чудя как да "изтегля информация". И се чувствам като една скачаща маймунка. Smiley
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: Септември 06, 2013, 05:40:22 »

Лотхен, очаквам с нетърпение да се включиш, защото се оказа, че когато човек наистина си е пренаредил вярванията така, че да не му пречат, всичко отминава по - леко.  Tongue Лека полека започвам ония дела, големите, за които ти разказах.  Grin И спя вече втори ден добре. Tongue
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #7 -: Септември 07, 2013, 07:08:08 »

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81

Когнитивният дисонанс е състояние, характерно със сблъсък в съзнанието на индивида между неговите знания, убеждение, нагласи и новопостъпила от околната среда информация, която им противоречи. Теорията за когнитивния дисонанс е изградена върху допускането, че човек е мотивиран да поддържа съгласуваност или консонанс между двойки релевантни когниции, като понятието когниция се отнася до всяко познание или убеждение за себе си, за поведението или средата. Когнициите X и Y се считат за дисонантни "ако не-X следва Y"
Понятието въвежда през 1956 г. Леон Фестингър (ученик на Курт Левин), като така обяснява динамиката на личните убеждения като начин за отстраняване на смислово конфликтни ситуации.
Когнитивният дисонанс е описан в книгата на Фестингър "Когато пророчеството не се сбъдне" (When Prophecy Fails), публикувана през 1956 г. В нея той описва динамиката на убежденията и поведението на членове на последователи на култ към НЛО. Когато се оказва, че в предварително обявения ден, Земята не бива нападната от извънземни, много малка част от членовете на култа признават заблудата си, докато по-голямата част започват да вярват, че извънземните са отменили нападението заради тяхната вяра и действията, които са извършили, като така са спасили човечеството от гибел. Така Фестингър описва ситуация, в която индивидът е повече склонен да "напасне" реалността към убежденията си, отколкото да приеме нови факти, които им противоречат.
Възможно обяснение на този феномен идва и от теорията за Аз-концепцията, според която индивидът поддържа позитивна представа за себе си и информация, която противоречи на тази представа, бива отхвърляна или адаптирана, за да послужи за подсилване на позитивното себевъзприятие.
Дисонансът може да бъде отслабен чрез промяна на една от дисонантните когниции, чрез намаляване на значението на дисонанса или чрез прибавяне на нова информация, която да подкрепя една от несъответстващите когниции или която по някакъв начин "примирява" двата дисонантни елемента. Например човек може да отслаби дисонанса, създаван от когнициите "Аз пуша" и "Пушенето причинява рак", като спре да пуши, като отрича или омаловажава доказателствата, свързващи пушенето с рака, или като търси доказателства в подкрепа на свое убеждение, че двете нямат причинно-следствена връзка.

Днес имах късмета да се убедя в това, колко е трудно човек да се раздели със заблудите си и по - скоро е готов да оправдае с нещо липсата на "Край на света" примерно заради извънземна намеса, отколкото да разбере, че някой се е пошегувал яко.

« Последна редакция: Септември 20, 2013, 08:13:49 от DG » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #8 -: Септември 08, 2013, 08:33:56 »

А също и да добавя, че когато за дълго подтискам желанието си да изляза и да разпусна, както едно време, когато за дълго единственото, което трябва да правя е да домакинствам, се случва един огромен вътрешен конфликт, съчетаващ чувства като гняв, безсилие, съжаление, апатия от еднообразието, появява се подтиснатостта, която се изразява в тежест в главата, ха - ха и смяна на погледа... Лотхен, Лотхен, тоя моя мъж така и не разбра, че започна ли да пиша тук повече от обикновено, трябва спешно да ме изведе навън, сред близки хора, пред които да се напия до умопомръчняване, да спа цял ден на другия ден, а след това да вляза отново в ролята на примерна домакиня : ))))))))))))))))))))))))
« Последна редакция: Септември 28, 2013, 11:22:05 от Шашмагюл : ))) » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #9 -: Септември 08, 2013, 08:39:30 »

/Тези с ПР-то да не четат : )))))/Направих редакция на постовете, за да може да ме разберат точно, тези, които продължават да ме четат, ако има такива : )))))/

Често симптомите на БАР, а и на ОКР, шизофрения и на не знам още колко болести, са появата на знаци.
Ето моето логично обяснение за всеки един знак, който може да се появи по време на нервна криза.
1. Някой следи компютъра ви, не може да заредите страница... - Липсата на практически познания относно това как работи компютър, интернет сериозно може да ви изплаши и да ви дойде на ум, че някой ви следи. По - добре не сядайте пред компютър, ако не знаете как работи и сте решили да се криете по форуми, за да търсите решение на проблемите си. Ако все пак го направите, по - добре при регистрацията използвайте мейл, в който данните да са фалшиви. Знам, че не е много уместен съвет, но докато в България отношението към психично нездравите хора е такова, няма как да не ни се иска да се крием.

Та изводът е, който не знае как да си използва компютъра, по - добре да не сяда зад него заради такива възвишени неща като да контактува с други паранормални същества скришно  : )))))))))).

По време на криза/това са спомени от предишната криза/, под влияние на страха много думи и изрази не се четат правилно. Навярно на всеки се е случвало от време на време вместо една дума, да прочете друга, звучаща по долу - горе еднакъв начин, но с друго значение. По време на кризата се случва точно това. Включваш твто, с идеята да се разнообразиш от параноидният страх, че нещо ще се случи, но страхът е прекомерен, особено ако не си спал две, три нощи подред, нервите ти са опънати...
« Последна редакция: Ноември 21, 2013, 11:22:15 от Шашмагюл : ))) » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #10 -: Септември 08, 2013, 11:29:30 »

О, Господин Тодоров, тези дни тук, осъзнах как всички болни, с които си говоря, имат скрити ползи от болестите си. Разбрах им ползите. Разбрах, че болестта ги кара да се чувстват по някакъв начин специални, понякога ги предпазва от прекалено много изисквания към тях.
Обаче междувременно си зададох въпроса, аз каква полза имам от това да направя трета криза  Grin Евентуално някоя друга дреха повече, за да бъда зарадвана, разходки до алеята, че за повече няма време, както винаги......... и много, много хапчета, евентуално заплаха, че ако трети път имам криза ще влезна в психиятрия!
И, о, чудо, оздравях!  Grin
« Последна редакция: Септември 09, 2013, 12:03:15 от DG » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #11 -: Септември 09, 2013, 12:20:18 »

Лотхен, още не съм си пила хапчетата. И няма и да ги пия. Tongue Абсолютно ти предлагам тези дни да се срещнем, за да видиш що за птица съм. Tongue Тогава сигурно няма да мога да ти кажа и половината неща от тези, които изредих тук. Grin
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #12 -: Септември 09, 2013, 12:32:57 »

Г-н Тодоров, осъзнавате ли, че един от потенциалните пациенти на софийската психиатрия, всеки ден почти, разголва най - безсрамно душата си, стремейки се да се самоанализира, търсейки помощ с едничката цел поне един психолог най - после да разбере, че зад БАР се крие много повече от просто една болест, която не може да се контролира с нищо друго освен с хапчета?! Зад БАР се крие едно голямо желание да помагаш на другите. Зад кризите се крие неуспехът да промениш нещо, което искаш да промениш, защото знаеш, че така е най - добре, защото знаеш, че си прав/не винаги, де/, но си безсилен пред толкова много хора.

изтрито...................но простете, аз живея сред четири стени.
« Последна редакция: Септември 28, 2013, 01:25:49 от Шашмагюл : ))) » Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #13 -: Септември 09, 2013, 08:45:02 »

" Зад БАР се крие едно голямо желание да помагаш на другите."

А какво се крие зад голямото желание да се помага на другите?
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #14 -: Септември 09, 2013, 08:49:48 »

Господин Тодоров, на вас не ви ли е ясно, че аз знам всичко  Grin. То не бе желание за признание, то не бе да "даваш това, от което най - много имаш нужда"......... Мога още определения да сложа, но е безмислено, а и нямам време. Благодаря ви, че едно време ме нарекохте в ЛС боец  Grin. От време на време с това се нахъсвам да продължавам да стоя здраво стъпила на земята като вас... е, почти. Grin
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Страници: [1] 2 3 ... 33
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА