evropea.com - форум за паническо разстройство
Март 27, 2025, 08:51:39 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Да споделя и аз..социална фобия(или нещо такова)  (Прочетена 10124 пъти)
gorki
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1

Профил
« -: Август 11, 2013, 05:05:46 »

Здравейте.На 23г. съм момче.Страдам от така наречената социална фобия или нещо подобно още от ранна възраст след случка като дете в 7ми клас.След това в гимназията 5 години съм избягвал общуването-ходя сядам си на чина,минават часовете и се прибирам не говорех с никой ако не ме заговори.Като станах студент нещата се пооправиха,но така и не мога да се оправя напълно и понякога тия чувства се завръщат със страшна сила.Става въпрос за страха от общуване,от говорене пред много хора,от стоене в компания с повечко хора,понякога от елементарни човешки взаимоотношения-като разговор по телефона,дори срам от общуване и с най-близките.И като бонус имам и някакво гадно заекване(в лека форма),което основно се проявява като съм притеснен и допринася за стреса от говоренето пред много хора,а ако се очаква и да ме оценят е още по-зле.Изнасял съм някой презентации в университета с големи мъки-незнам дали си е личало,но отвътре какво ми е само тия,които са го преживели знаят.Едни от моментите,когато най-много се стягам е при събеседване с преподавател,интервю за работа,говорене с непознати по телефона или за нещо в сферата на услугите.Стана ли за малко по-дълго център на вниманието или ако ме заговори някой непознат на четири очи направо получавам панически атаки и се моля да свъши по-бързо.Вече крайно много ми е писнало от това и ми пречи да се развивам.С психиатри/терапевти/хапчета не съм пробвал.Спорта донякъде помага-плуване,фитнес,които практикувам.Работих като спасител на плажа 1 лято,надявах се,че от общуването с хора там ще се оправя-но уви.В доста конфликтни ситуации съм влизал-очи в очи,но това,че съм на работа ограничаваше разговорите до много тесен кръг от теми и не ми пукаше толкова.Проблема идва от непринудени разговри с непознати хора.Понякога докато се разхождам имам чувството,че всички са се вторачили в мен и ме преценят.Ако сме в компания и някой се смее за нещо винаги имам чувството,че се смее на мен.Не бих казал,че съм в депресия понеже имам желание да правя различни неща,но този ужас,който се появява от общуване,от оценка от др. хора,говорене с непознати и пред повечко хора,ужас кой какво ще си помисли(и в 99% от случайте съм сигурен,че си мислят негативни неща за мен),страх да не стана за смях,да не се издъня и така нататък направо ме убиват.Колкото и да се настройвам,че не ми пука сякаш идва отвътре и не мога да разбера на какво се дълржи това.

Много дълго стана,за което се извинявам.Исках просто да споделя.Който желае може да даде някой друг съвет кой как се е справил Smiley
Активен
Dimcho
Sr. Member

Рейтинг: 3
Неактивен Неактивен

Публикации: 343

Профил
« Отговор #1 -: Август 11, 2013, 05:16:03 »

Здравей, и аз съм със соц.фобия и ПА от време на време. От дете така я карам. Благодарение на приятелката ми, която ме кара да правя все неща, от които ме е страх и се потя целия, лека полека почнах да се измъквам, сега съм малко по-уверен. Най-се стягам като трябва да говоря пред много хора. Имам един трик обаче. Като заставам пред хората си представям, че сам сам и няма никой и си почвам да си говоря, приятел. И това взе да работи. Но съм голяма смешка понякога и за самия мен, явно цял живот ще има какво да се доизмайсторява с тая фобия. Прави си тренировки, това е спасението. Имаше периоди когато си мислех, че целия свят е вперил очи в мен, изчервявам се, абе кфти история.Най ми беше кофти като се изчервявах пред момичетата, ама сега приятелката ми ми помогна и не съм такъв смешко, както преди.Важното е да имаш близък до теб и той да те стимулира и да ти помага. А, и нещо друго, колкото повече говориш за притесненията и страховете си, толкова по уверен ставаш  към тях, поне при мен е така.
« Последна редакция: Август 11, 2013, 05:22:52 от Dimcho » Активен
nikolai
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 6

Профил
« Отговор #2 -: Май 29, 2014, 12:36:21 »

zdraveite i az mislq 4e imam socialna fobiq  i az kogato sum pred mnogo
 xora se pritesnqvam i taka natatuk i se borq ve4e dosta vreme s neq makar 4e na skoro razbrax 4e tova e bolest i kakto kazvash ti dimcho trqbva da  ima nqkoi blizuk 4ovek do teb da ti pomaga no e losho zashtoto s tova pritesnenie  trudno shte si xvanem nqkoq priqtelka
 puk i zatova si e dosta trdno da spodelish na nqkoi ve4e kogato sum pred mnogo xora sled kato se mine malko vreme i se ovladqvam ve4e i se darja normalno  daje i si govorq spokoino no trqbva da se mine malko vreme  i taka
Активен
Шашмагюл
Hero Member

Рейтинг: -16
Неактивен Неактивен

Публикации: 2962

Профил
« Отговор #3 -: Май 29, 2014, 09:12:49 »

Привет!/ Grin Нали е ясно, че не съм психолог.../
Почти няма човек, който да не се притеснява, когато започва разговор с непознати или малко познати хора. Това е нормално, още повече ти се отпускаш след като мине известно време.
Как си разбрал, че социалната фобия е болест?
Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Бъди оптимист! Дори в психиатрията!
"г-жа DG" АПРОПО, ПО - ДОБРЕ ДЯВОЛИТА ЖЕНА, ОТКОЛКОТО БОЖЕСТВЕНО ЛУДА! Cheesy
nikolai
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #4 -: Юни 02, 2014, 11:35:30 »

neznam dali e bolest no znam 4e q imam tazi socialna fobiq pritesnqvam se  kogato ima mnogo xora  i li ako nqkoi kaje neshto za men   zatvoren sum sebesi trudno se otpuskam osobeno s momi4eta  i kato govorq se gledam  da ne sgafq  neshto a puk  i na men mi pisna ot tova pritesnenie zashtoto nemoga da jiveq normalno  priqtelite mi mnogo mnogo  ne mi obrashtat vnimanie  i tarsq nqkukav  na4in da se spravq stova  o neznam kak s psixiatur nqma kak da stane  probval sum s meditaciq  no ne moga da se koncentriram  ai ne e mnogo golqm efekta  taka4e ako nqkoi znae  kak shte e  dobre da kaje 
Активен
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #5 -: Юни 02, 2014, 11:49:43 »

С медитация, миличък, само си губиш времето. Мога мигновено да ти пратя линк, в който един от най - уж изявените психолози, практикуващи медитация, пише, че ефектът от някои медитации е като при тревожно разстройство. Още повече, аз съм убедена вече, че източната философия, медитация като цяло е плод на болни умове, които са описвали най - вероятно развитието на болестта си. Съдейки по себе си и собствените си преживявания... Smiley
Социалната фобия няма как да мине без разговори. Само това оправя. Защо не се събирате с хора от форума и буквално да се учите един друг да говорите без да се притеснявате? Това не е например като събиране на биполярни или шизофреници, което може да крие далеч повече опасности? Cheesy
Аз бих ти препоръчала този тук Тодор Тодоров/t.todorov/ - ами щом успя да помогне да се увладее толкова сериозно състояние като моето, защо да не може за социална фобия?/ Социалната фобия си мисля, че не е за психиатър, защото не ти бръмчи главата от налудности, ами просто имаш много, много ниско самочувствие/
Друго... вместо медитация, защо не се запишеш на спортни танци?  Smiley Има и жени... Знае ли човек.
Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: Юни 02, 2014, 11:54:40 »

Още една причина медитацията да не ти помогне - съдейки по себе си, аз също имах, а и още понякога, социална фобия, наред с всичко останало....
Определени събития от миналото ми сринаха самочувствието...
Определени хора много ме критикуваха...
Това няма как да се преодолее с медитация, защото си стои загнездено в съзнанието ти, едва ли не по навик. Ти не работиш над тези преживявания, а само над спокойствието, което в миг изчезва ако си подложен на стресова ситуация.
С психотерапевта ще работиш точно над тези моменти в миналото, които ти пречат и сега... Нещо такова.
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
nikolai
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #7 -: Юни 03, 2014, 12:30:09 »

ms  za  vsi4ko koeto mi kazvash da moje i taka da e meditaciqta samo yspokoqva ako si nespokoen ili neshto podobno no v moeto polojenie nqma  kak da ytida na psixolog  vinagi sum si mislel 4e neshttata shte opravqt kato porasno  no eto 4e porasnax  nali
a te edin vid se vliojixa 4e shte zabravq  no ne  sushto taka  si mislex 4e  shte buda  dushata na kompaniqta da mogasi jiveq jivota kakto iskam  a vij dokade stignax
Активен
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #8 -: Юни 03, 2014, 12:42:34 »

Ти на колко си години?
Не знам дали ще ти е успокоение това  Grin, но винаги може и по - зле! Това е само социална фобия, бе човек!
 Grin
Ако ти изпратя подредени част от симптомите си, ще спреш да си пишеш с мене.
Мой най - искрен съвет е да прекратиш четене на книжки за себепознание!
Вредят. Учат на съвършенство в някои отношения, което е вредно, особено пък ако живееш в България и си заобиколен от меко казано идиоти.
 Smiley
И също така, постоянно започваш да ровиш в себе си за грешки...
Научи се да бъдеш егоист.
Сякаш това е един от начините за преодоляване на социална фобия.

Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
nikolai
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #9 -: Юни 03, 2014, 12:48:57 »

na 19 godini sum da prava si tova e samo socialna fobiq no da a akoti kaja kolko pati sum se izlagal kolko sa mi se podigravali ne za fobiqta  ami  ligavqt se  prostotiii i taka  is e sum si povtarql kolko sum smotan i tn shtot ka se  izlojish nali se 4ustvash zle vse pak
 ai tazi fobiq pre4i da budesh sebesi po princip se otpuskam  no ne e rabota  ai zasebepoznanie  ne ne4eta takiva neshta
Активен
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #10 -: Юни 03, 2014, 12:51:57 »

И медитацията... не знам дали тебе те е успокоила, но мене честно казано не. Така като се връщам назад само правех опити за излизане от тялото.  Grin
Ти каква практикуваш?
Да си комуникирам с Тодоров действа много по - успокояващо и по - осъзнаващо, отколкото която и да е медитация. Малко съм пристрастна, но аз бях пред пълно полудяване.  Smiley
Аз съжалявам, че когато бях на 24 години не отидох на психотерапевт от страх да не ми поставят диагноза шизофрения.  Smiley След като се забавих и усложних положението си достатъчно, за малко да ми я поставят, за малко да си я причиня...
Шибана работа.
Сега като се връщам назад, е имало шанс след една задълбочена психотерапия и без никакви хапчета да си изживея остатъка от живота нормално. И може би не с този мъж, с който съм в момента.
Преди да пусна поста си, видях, че си писал... Ами на тебе ти предстоят най - хубавите години от живота ти и все още има предостатъчно време да си душата на компанията! Предполагам ще следваш висше? Удобен момент затова.
Имайки предвид, че ти пише пациент, смятам, че с една добра психотерапия до една година ще си много по - добре от сега. Макар че нямам никаква представа какво ти е реалното положение, все си мисля, че в общия случай това ще е достатъчно.
Smiley

Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
nikolai
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #11 -: Юни 03, 2014, 12:59:22 »

emi da ti kaja neznam i az kva meditaciq   pro4etox v internet ne pisheshe kakva e 

ako iskash moje da si pogovorim po skype  smqtam 4e shte nie po ydobno  ako iskash
 skype mi niki_rapara
Активен
Шашмагюл
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #12 -: Юни 03, 2014, 01:01:54 »

Ами не. Обещала съм си повече да не си причинявам сърцебиене и опции за кризи, защото всяко излизане от анонимност за мен е свързано със страх. Имам фалшив фейсбук, който ползвам за тази цел, ако искам да си говоря с някой. Има такава опция. Ще ти го пратя на лични и може би тия дни ще си поговорим малко. Smiley
Активен

Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
nikolai
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #13 -: Юни 03, 2014, 01:03:11 »

ok zna4i pri teb e seriozno  emi dobre kakto iskash i kogato iskash shte si pogovorim
Активен
Todor.L
Newbie
*

Рейтинг: 2
Неактивен Неактивен

Публикации: 22

Профил Ел. поща
« Отговор #14 -: Юни 26, 2015, 05:35:38 »

Здравейте,
Казвам се Тодор Лалов и съм клиничен психолог. От една година се обучавам в Психоанализа към Международната Психоаналитична Асоциация и съм регистриран анализант в Българското Психоаналитично Общество.
Попадайки на този форум, реших да се включа по темата като изкажа и собствено мнение.
В днешно време има различни видове психотерапии и подходи за работа с психичното страдание. В България вече има утвърдени психотерапевти, практикуващи психоанализа, фамилна терапия, когнитивно- поведенческа терапия и т.н. Някои от подходите са по- продължителни във времето, докато други се стремят към по- бързи постижения.
Що се отнася до различните фобии и в частност социалната, мнението и опитът ми е, че психотерапевтичната работа може да доведе до трайно и постоянно подобрение в състоянието на човек и отношението му към останалите хора.
Наясно съм, че понякога човек се притеснява да потърси помощ, особено когато контактите с други хора се преживяват като заплашителни. За съжаление социалната фобия пречи до голяма степен на човек да бъде продуктивен, да изпитва удоволствие от живота и общуването с останалите, както и да намери вътрешен покой. Много фантазии, страхове и спомени от миналото биха могли да поддържат този вътрешен дискомфорт и именно психотерапията помага те да бъдат преработени, осмислени и преживяни.
Това е моето мнение. Много бих се радвал да чуя вашите мнения и опит.
Бих се радвал, ако имам възможността с нещо да бъда полезен.
Оставам отворен за комуникация.
С уважение,
Тодор Лалов
Активен
Страници: [1] 2
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА