evropea.com - форум за паническо разстройство
Август 17, 2022, 06:49:35 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Re:Умора в слънчевия сплит
[Паническо разстройство]
Ari
Февруари 23, 2021, 06:26:18

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 3 4 [5]
  Изпечатай  
Автор Тема: Паническо разтройство.Моя проблем как да  (Прочетена 6546 пъти)
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #60 -: Юли 02, 2012, 03:20:06 »


Един път питахте, защо личната терапия на самият терапевт трае 5-6-7г. За да се минимизират из основи горните неща, които наистина влияят.

Личното ми мнение е, че само с лична терапия не може да се натрупа достатъчно опит. Аз също съм правила терапия, ако приемем, че съм чела или учила психология и  школа психотерапия - значи също ставам за психотерапевт.
  Но не е така.  Психотерапията на психотерапевта също се прави от човек и той малко или много влияе  върху хода на терапията. Този човек също има слаби и силни страни, които влияят на терапията. Да ви кажа, че ако толкова продължава една терапия при един или двама терапевти, то това си е промиване на мозъци. То така си помагате взаимно, а не единия да помага на другия.  В един друг форум срещнах едно мнение, че един ходил 7 години на психотерапия и се почувствал по-добре, но сега пак се влошил.

 Та терапевта трябва преди да започне да работи да е достатъчно зрял, поживял, поработил с хора, поемал достатъчно отговорност за други хора, натрупал личен опит и практика и тогава да започне да лекува човешката душа и проблеми.
Активен
lotxen
Sr. Member
****

Рейтинг: 7
Неактивен Неактивен

Публикации: 453


Профил
« Отговор #61 -: Юли 02, 2012, 03:36:37 »

 Мда-а-а?!?
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #62 -: Юли 02, 2012, 03:38:55 »

Ами то няма как терапевта да не е зрял. 7г. следване по психология и още 7-8г. по психотерапия .... това предполага да започне да работи под супервизия след около 30г.
Именно това обяснявах, че личността на терапевта няма значение в терапията, нито неговите субективни желания, или мнения. Няма как да има промиване на мозъци, защото няма подобен натиск. Там има самоизследване. Няма използване на житейския опит на единия, в полза на другия. Това е голяма заблуда. Аз съм работил с човек на 65г. Ако използвах собственият си житейски опит нямаше да съм му полезен, защото е доста по малко от неговия. Терапията работи с опита на клиента. Ако клиента е дете се работи с неговите детски понятия за нещата. За това терапията е трудна работа. Тя не е съветване. Това е друга услуга в социално-психологическите дейности.

" Личното ми мнение е, че само с лична терапия не може да се натрупа достатъчно опит. Аз също съм правила терапия, ако приемем, че съм чела или учила психология и  школа психотерапия - значи също ставам за психотерапевт."

Личната терапия е първото което се случва в обучението. Никой не казва че до там то спира. Но за да може после да се изследва и разбере как работи един метод, се използва опита от личната терапия с този метод. Все пак това е много сложен процес и за обучаващият и за обучаваният. По тази причина в обучението е заложено и присъствието на гостуващи терапевти, които имат няколко цели: първо като по-странични да наблюдават и да изведат несъзнаваните процеси които текат в групата /ако има такива, които не са били уловени от резидента-терапевт/, второ да покажат различен стил на водене на терапия ... и други аспекти, които тук не са важни. Всеки терапевт после няколко години работи под задължителна супервизия, документира случаите си и защитава работата си пред комисия, когато достигне този етап. Изобщо формирането на един терапевт е непрекъснат процес и незавършен, винаги има какво да надгражда. В последствие учи как да е обучител, после учи как да е супервайзор на други терапевти.
Все пак темата "обучение по психотерапия" е все още горещ въпрос за дискутиране. Като идеята е да се намери отново най-добрата формула. Но както и да се спори по този въпрос обучението навсякъде и във всички школи следва три компонентният модел:
1 .Лична терапия.
2. Обучение в техниките на метода.
3. Работа под супервизия.

Това е за сега най-доказания модел.
« Последна редакция: Юли 02, 2012, 03:47:23 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
lotxen
Sr. Member
****

Рейтинг: 7
Неактивен Неактивен

Публикации: 453


Профил
« Отговор #63 -: Юли 02, 2012, 03:42:50 »

      Въпрос към Т.Тодоров
 И Вие и Хпджон пишете по много!Явно не ви се трият постовете!На мен постоянно ми се случва!Каква е тайната?
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #64 -: Юли 02, 2012, 03:48:57 »

Това което аз съм забелязал е, че докато пиша едно мнение и някой е публикувал друго през това време, когато се натисне един път бутона публикувай, вместо да публикува предупреждава че е постнато още едно мнение. Тогава повторно натискам бутон публикувай и така.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
lotxen
Sr. Member
****

Рейтинг: 7
Неактивен Неактивен

Публикации: 453


Профил
« Отговор #65 -: Юли 02, 2012, 03:51:05 »

    Благодаря!
Активен
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #66 -: Юли 02, 2012, 04:43:04 »


Именно това обяснявах, че личността на терапевта няма значение в терапията, нито неговите субективни желания, или мнения.

 Е как да няма? Нали казвате:"Контакта с терапевта лекува ... колко беше 70-80%, без никакво значение от метода"

 А как контакта ще лекува ако психотерапевта няма харизма, излъчване, не създава сигурност? Пък и когато се появят промените - съвсем се засилва това усещане. Все пак става въпрос за контакт между двама души. Няма  кака да не се натрупват  впечатления, доверие... Терапевта също е човек и  участва активно в терапията. Той не е скрит зад параван.
 
Иначе личната терапия на терапевта си е негова, лична терапия. Особено и ако има проблеми за решаване, които му пречат да функционира добре. Но тя не го прави по-добър терапевт.  Също не мога да се съглася, че психология записват само хора, които имат проблеми и търсят  начини да ги разрешат, както и че подобни хора стават психотерапевти. Но ако е така, както казвате, значи добър избор съм направила за себе си.

Всъщност аз пак ще питам защо повечето методи в психотерапията  са създадени от лекари, а не от психолози? Да не говорим, че по-новите техники са създадени дори от хора без да са лекари или психолози и те се използват и функционират. Това доказва в известна степен безсмислието на тази лична терапия.  За мен тя наистина си е за отделния човек и не може да се пренася върху друг.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #67 -: Юли 02, 2012, 04:59:30 »

Няма такива методи, които да са създадени от не-психолози или не-лекари, или поне аз не съм чул за тях. Дайте ми пример.
Повечето методи са създадени от лекари, защото едва след 60-те години на миналият век психотерапията се отделя от медицината, т.е. имат право да се обучават в психотерапия не само лекари, а и психолози.
Личността на терапевта е важна наистина, за да успее да създаде контакт, който не е натоварен с неговата субективна интерпретация за нещата, а от ролята си на специалист. За тази цел трябва до голяма степен да познава себе си. А това е възможно единствено в процес на лична терапия.
Това, че повечето хора, които записват психология са със съзнаваното или безсъзнаваното желание да помогнат на себе си, не е мое мнение. Това е изследване, което е правено.  В по-голямата си част това е мотивацията. Зад мотивацията да се помага на другите, всъщност стоят лични мотиви, или да се помогне на себе си, или да се помогне на някой значим друг, в лицето на клиентите, или вина, че не се е помогнало на някой значим друг. Не казвам, че всички са така, а че по-големият процент са такива.
Все още не разбирам, кои терапевти са станали такива, без образование по психология, медицина, или социални дейности, което да покрие задължителния минимум теоретична университетска подготовка. Пак ще ви помоля за пример.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Мая
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 242


Профил
« Отговор #68 -: Юли 02, 2012, 06:37:21 »

Тук още ли продължава същата история, дори и след виждам опустошителен ураган се е разразявал. След толкова писане, пак едни и същи въпроси се преповтарят, толкова пъти изяснявани.  Чак пък толкова много да е черен дявола(Тодоров)?!?!?!  Как няма поне  едно единствено нещо което да е казал и да излезе нормално.Разбира се че контакта с терапевта има значение и то много голямо!!! Но добрата спойка не е единия да командва и да се прави на Господ,  а другия да се кланя и респектира пред него и изпълнява заповеди(примерно вземи тоя разказ и го прочети задължително 40 пъти) и после да се обявява за мързелив клиента ако не е изпълнил заповедта тази или друга................ в този смисъл субективните мнения и желания на терапевта нямат значение.


Клонящ към безпристрастност и обективност психотерапевт който не съди, не слага етикети, ......не налага мнение,  а дава право на клиента  да направи  свой избор от предложени възможности (най малко две), ТОВА НЕ Е ЛИПСА НА ХАРИЗМА, НЕ Е ЛИПСА НА ИЗЛЪЧВАНЕ.
Така трябва да е ......и то не според мен, а според общочовешките ценности и норми!
Ема,  ти да не мислиш, че ако днес решиш да запишеш психология то ще е защото си завършена и идеална личност.....и въпреки това ще искаш да учиш психология?!
Вероятно имаш друго мнение по въпроса, но моето мнение е че ако да кажем хипотетично запишеш психология то ще е по ей тази причина – цитат:„безсъзнаваното желание да помогнат на себе си".   А дори не е нужно да записваш психология, самото ти писане в този форум е по тази същата причина според мен, ясно е че ти си на друго мнение.Цитат
Еma: Та терапевта трябва преди да започне да работи да е достатъчно зрял, поживял, поработил с хора, поемал достатъчно отговорност за други хора, натрупал личен опит и практика и тогава да започне да лекува човешката душа и проблеми.

Може би като стане чак на 50 като узрее трябва да почне да практикува психотерапия. Този „младеж“ Тодоров на 36 как не се усеща да спре незнам.


... и т.н

   


« Последна редакция: Юли 02, 2012, 06:39:14 от Мая » Активен
Метатрон
Jr. Member
**

Рейтинг: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 96Профил
« Отговор #69 -: Юли 02, 2012, 07:19:48 »

Има резон в думите на Мая...
Активен

През цялата история на човешкия род, страхът и секса са главната мотировка и контролни характеристики на всички форми на социална организация.
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #70 -: Юли 02, 2012, 11:54:23 »

 Създателят на ТЕС е  инжинер, Шапиро - създателаката на ЕМДР-а е филолог. Основоположниците на НЛП са съответно лингвист и матемтик.
  Естествено, това са непризнати от вас методи. Дали ги приемате или не, всъщност няма значение. Факт е, че ги има и работят, когато се използват от кадърни хора.

Активен
anonymous
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 246Профил
« Отговор #71 -: Юли 03, 2012, 12:57:46 »


Именно това обяснявах, че личността на терапевта няма значение в терапията, нито неговите субективни желания, или мнения.

 Е как да няма? Нали казвате:"Контакта с терапевта лекува ... колко беше 70-80%, без никакво значение от метода"

 А как контакта ще лекува ако психотерапевта няма харизма, излъчване, не създава сигурност? Пък и когато се появят промените - съвсем се засилва това усещане. Все пак става въпрос за контакт между двама души. Няма  кака да не се натрупват  впечатления, доверие... Терапевта също е човек и  участва активно в терапията. Той не е скрит зад параван.
  
Иначе личната терапия на терапевта си е негова, лична терапия. Особено и ако има проблеми за решаване, които му пречат да функционира добре. Но тя не го прави по-добър терапевт.  Също не мога да се съглася, че психология записват само хора, които имат проблеми и търсят  начини да ги разрешат, както и че подобни хора стават психотерапевти. Но ако е така, както казвате, значи добър избор съм направила за себе си.

Всъщност аз пак ще питам защо повечето методи в психотерапията  са създадени от лекари, а не от психолози? Да не говорим, че по-новите техники са създадени дори от хора без да са лекари или психолози и те се използват и функционират. Това доказва в известна степен безсмислието на тази лична терапия.  За мен тя наистина си е за отделния човек и не може да се пренася върху друг.

Основата на психологията не е в медицината, а във философията. За да бъде един човек добър психолог, той трябва да може да разсъждава по-философски, по-абстрактно. Методите, които описвате по-долу са разработени от учени, които работят в областта на точните науки. Това ги отдалечава от психологията и съответно от психотерапията.

Личната терапия прави психотерапевта по-добър в неговата работа. Това е така, защото чрез нея той се справя със своите лични комплекси вместо да вижда пациентите си през тяхната призма. Например терапевт, който има невротична нужда да бъде духовен водач на клиентите си, ще им наложи своето виждане за живота и по този начин ще затрие тяхната собствена  уникалност като личности. А една от целите на терапията е човек да стане максимално "себе си".

« Последна редакция: Юли 03, 2012, 01:08:39 от anonymous » Активен

„Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се”
                                                    Илф и Петров
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #72 -: Юли 03, 2012, 07:42:55 »

" Създателят на ТЕС е  инжинер, Шапиро - създателаката на ЕМДР-а е филолог. Основоположниците на НЛП са съответно лингвист и матемтик.
  Естествено, това са непризнати от вас методи. Дали ги приемате или не, всъщност няма значение. Факт е, че ги има и работят, когато се използват от кадърни хора."

Това не са непризнати от мен "методи", а непризнати всеобщо /за ТЕС и подобни /. А те са такива, защото нямат научна обосновка. Подобни методи не са психотерапевтични. Те са търговски.
EMDR не е психотерапевтичен метод! Това е техника, която за сравнително кратко време може да обработи в някаква степен преживявания след значими събития, които са извън нормата на човек да ги преживее нормално - например някакви бедствия. Целта е да не се развие пост-травматичен стрес. И това е всичко.
Когато казвате "те помагат" тук трябва да има статистика, доказваща това. Обикновено в такива методи /ТЕС и подобни / процента на хората които са се повлияли по някакъв начин никога не надвишава ефекта на обикновено плацебо.
Ние тук говорим за научни методи. Те са в полето на психотерапията. Другите увлечения някак не касаят това.
« Последна редакция: Юли 03, 2012, 07:54:34 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #73 -: Юли 03, 2012, 10:13:17 »

Не съм  и очаквала нещо различно да кажете.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #74 -: Юли 03, 2012, 10:58:31 »

Ема, за да не кажете че мисля едностранчиво, ще ви направя тема с много интересен материал на който попаднах, и който би ви помогнал, както на вас, така и на останалите.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Страници: 1 ... 3 4 [5]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1