evropea.com - форум за паническо разстройство
Март 22, 2025, 03:52:59 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 4
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 4

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Any ideas on purses will be popular this spring?
[Паническо разстройство]
MichaelPioni
Март 11, 2025, 12:46:26

Спонсорирани връзки

Страници: 1 [2] 3 4 ... 9
  Изпечатай  
Автор Тема: Моите страхове  (Прочетена 13367 пъти)
Administrator
Full Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 152

Профил
« Отговор #15 -: Май 24, 2012, 09:56:38 »

Който няма какво да каже по темата, а смята да я спами и да спори, да се пренася незабавно в http://strahove.evropea.com/index.php?topic=682.0
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 210

Профил
« Отговор #16 -: Май 24, 2012, 10:04:27 »

До някъде си прав, но си има причина през всички тези години да стигна до това положение днес. Преди не бях чак така, бях по оптимистично настроен, но някои неща ме съсипаха. Дори съм слушал неща от сорта, как един не желаел да ходи с мен по центъра, за не го видял някой, че е с мен. Е при това положение какво да си мисля ? Такива случаи не са само единични. Много често, когато видя някой от класа и поне да му кажа здравей, ми се е случвало, когато е с някой да се прави, че не ме познава. И такива неща също не са единични. При това положение няма какво да правя освен и аз да си обърна главата на другата страна следващия път- не съм мазохист, за да тръгна току така да правя евала на който и да е ощв повече пък на такива дето гледат да те стъпнат и изложат с някаква кретейнщина, Нищо ново сигурно не казах, но не мога да се чувствам виновен за всичко. Дълго време сам човек деградира социално, но какво да направя ? Просто ме отблъснаха всички тук. Няма да ти хареса и последното, което ще кажа, но през семестъра, просто се радвам, когато срещам по малко хора от моя тъп град.

Trrr, аз няма да ти казвам какво да правиш, тъй като само ти можеш да решиш какво е най-парвилно за теб. Но ако бях на твое място щях да потърся хора с които имам общи интереси и с които ми е приятно, такива пред които се държа непринудено и съм 100% себе си.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #17 -: Май 24, 2012, 10:09:27 »

владимир - ако човек не може да се държи непринудено с всеки, то няма как да се държи непринудено с точно избрани хора.
Майсторството да си себе си е майсторство да си такъв във всяка една ситуация, с всеки един човек на тази планета - от този, който те мисли за добитък до този, който те мисли за Бог.

Пътя, който препоръчваш на Тррр е път на бягство.
Да, понякога е удачно да смениш града, средата или семейния партньор дори, но в случая мисля, че е по-удачно да се върви по пътя на израждане на здрава себеоценка в една среда, която е считана за агресивна.

При напускането на тази среда един ден, което така или иначе ще се случи, човек си тръгва не с горчив спомен и сломено самочувствие, а с изградена стратегия за комуникация, в която увереността в значимостта на себе си е повече от удовлетворителна и гарантираща бъдещи хармонични взаимоотношения.
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #18 -: Май 24, 2012, 10:14:51 »

владимир - ако човек не може да се държи непринудено с всеки, то няма как да се държи непринудено с точно избрани хора.
Майсторството да си себе си е майсторство да си такъв във всяка една ситуация, с всеки един човек на тази планета - от този, който те мисли за добитък до този, който те мисли за Бог.

Пътя, който препоръчваш на Тррр е път на бягство.
Да, понякога е удачно да смениш града, средата или семейния партньор дори, но в случая мисля, че е по-удачно да се върви по пътя на израждане на здрава себеоценка в една среда, която е считана за агресивна.

При напускането на тази среда един ден, което така или иначе ще се случи, човек си тръгва не с горчив спомен и сломено самочувствие, а с изградена стратегия за комуникация, в която увереността в значимостта на себе си е повече от удовлетворителна и гарантираща бъдещи хармонични взаимоотношения.

Аз не предлагам бягство. Това което казвам е че човек трябва да си намери подходяща компания която да му пасва и по интереси и по виждания.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #19 -: Май 24, 2012, 10:19:48 »

Принципно си абсолютно прав.

Както да кажеш на 25 годишен младеж, който не е целувал момиче и има проблем от това да вземе да си намери момиче и да го целуне.

То е ясно какво трябва да се направи.
По-важният въпрос тук е КАК до се направи.

Защото, понякога изглежда, че върха на планината е много близо, но пътя за достигането му е доста по-дълъг и заобиколен. До върха ще стигне този, който е наясно, че трябва да подходи по определен начин. Иначе ако кажеш на човек в подножието да атакува през най-прекия път може да му докараш доста главоболия.

И се включвам в тази тема не защото се правя на терапевт, а защото аз самия съм имал подобен проблем с изграждането на приятелски взаимоотношения. Някакси инстинктивно обаче съм намерил начин да си го реша мнооого отдавна.
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #20 -: Май 24, 2012, 10:25:39 »

Както да кажеш на 25 годишен младеж, който не е целувал момиче и има проблем от това да вземе да си намери момиче и да го целуне.

То е ясно какво трябва да се направи.
По-важният въпрос тук е КАК до се направи.

Как така КАК? Както може. Ако иска да го стори, няма обективна причина да не го стори и все пак не го стори значи имаме един вид ирационално мислене което само по себе си е не по-малко симптом от ПА.
Основният въпрос би бил ЗАЩО.
"Защо за бога аз искам еди какво си, нищо не ме спира а не го правя?"
Когато успее да си отговори на този въпрос човек (което става в процес на психотерапия) вече е свободен да се промени.

Активен
hpjon
Гост
« Отговор #21 -: Май 24, 2012, 10:32:47 »

ха, би ли разяснил какво означава ирационално мислене... и как то само по себе си може да е симптом на ПА???

Отговора на въпроса защо е нивото на мотивация, за което не веднъж сме говорили и за което не веднъж специалисти се изказват подигравателно.

Ето тук има класически случай на човек с проблем без да е мотивиран да го реши.

Въпроса ЗАЩО ще го затлачи в проблема, ще цикли до безкрайност, защото еднозначен и истински отговор никога не може да бъде намерен.

Ето защо, практическия подход разглежда проблема откъм въпроса КАК.
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #22 -: Май 24, 2012, 10:47:46 »

ха, би ли разяснил какво означава ирационално мислене... и как то само по себе си може да е симптом на ПА???

Отговора на въпроса защо е нивото на мотивация, за което не веднъж сме говорили и за което не веднъж специалисти се изказват подигравателно.

Ето тук има класически случай на човек с проблем без да е мотивиран да го реши.

Въпроса ЗАЩО ще го затлачи в проблема, ще цикли до безкрайност, защото еднозначен и истински отговор никога не може да бъде намерен.

Ето защо, практическия подход разглежда проблема откъм въпроса КАК.

Ирационално мислене е коагто човек възприема околната среад по начин който не отговаря на реалността. Например някой който смята че 100% ще бъде отхвърлен от другите-това не е вярно. Има тайива които ще го отхвърлят но има и такива които ще го приемат-зависи от техните лични убеждения за нещата от живоат. Ирационалното мислене не е симптом на ПР, но произтича от несъзнавани конфликти от които произтича и ПР.

Човек трябва да осъзнае своят подсъзателен конфликт защото само тогава може да го разреши. Когато той е несъзнаван не може да бъде разрешен и симптомите представляват своеобразен опит за неговото разрешение. Когато бъде осъзнат конфликтът се решава по нормален път и човек се оправя не само от ПР но и започва да вижда по-реално нещата.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #23 -: Май 24, 2012, 10:56:08 »

владо, ти добре си си научил урока Smiley Аз не мога и да се съмнявам в това, тъй като го учиш вече втора година в терапия, доколкото си споделял това тук.

Виждаш ли каква е разликата между есенцията на теоретичната постановка, която излагаш и моя начин на мислене, а той е основан на търсене на решение тук и сега, което да е на базата на конкретни действия спрямо определен план за постигане на успеха.

Това научих аз в моята психотерапия. Тя бе значително по-кратка от твоята, както вече може би добре знаеш и съм се уверил от първа ръка, че такъв подход работи. И то работи не само при мен, а и при стотици други хора, преминали през този тип терапия.

Не бих влезнал в диалог с теб по отношение на коректността при използването на термина ирационално в контекста на мисленето, а само ще отбележа, че мисленето и по точно рамката на мислене е нещо, което се променя. И то се променя с целенасочена работа, а не с умозрителни прозрения. Работата се състои в конкретни действия, които водят до каскадни промени във всеки един аспект от живота на човек.

Смятам, че и конкретните задачи, с които човек се занимава в една стратегическа терапия са много по-реални от това да говориш и мислиш с години по въпроса защо ти се е случило нещо си.
То се е случило, така или иначе. Ето, Тррр няма и не може да има приятели. Въпросът е оттук натам какво може да се направи, а не да се връща и анализира едно минало, което така или иначе е минало. Това е Smiley
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #24 -: Май 24, 2012, 10:59:35 »

владо, ти добре си си научил урока Smiley Аз не мога и да се съмнявам в това, тъй като го учиш вече втора година в терапия, доколкото си споделял това тук.

Виждаш ли каква е разликата между есенцията на теоретичната постановка, която излагаш и моя начин на мислене, а той е основан на търсене на решение тук и сега, което да е на базата на конкретни действия спрямо определен план за постигане на успеха.

Това научих аз в моята психотерапия. Тя бе значително по-кратка от твоята, както вече може би добре знаеш и съм се уверил от първа ръка, че такъв подход работи. И то работи не само при мен, а и при стотици други хора, преминали през този тип терапия.

Не бих влезнал в диалог с теб по отношение на коректността при използването на термина ирационално в контекста на мисленето, а само ще отбележа, че мисленето и по точно рамката на мислене е нещо, което се променя. И то се променя с целенасочена работа, а не с умозрителни прозрения. Работата се състои в конкретни действия, които водят до каскадни промени във всеки един аспект от живота на човек.

Смятам, че и конкретните задачи, с които човек се занимава в една стратегическа терапия са много по-реални от това да говориш и мислиш с години по въпроса защо ти се е случило нещо си.
То се е случило, така или иначе. Ето, Тррр няма и не може да има приятели. Въпросът е оттук натам какво може да се направи, а не да се връща и анализира едно минало, което така или иначе е минало. Това е Smiley

Това си е твоето мнение.

Ще те поправя обаче че не се анализира минало. Конфликтът винаги е между желание и забрана. И това желание съществува тук и сега.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #25 -: Май 24, 2012, 11:07:49 »

Цитат
Ще те поправя обаче че не се анализира минало. Конфликтът винаги е между желание и забрана. И това желание съществува тук и сега.

Е, ако се анализира този конфликт, то не намирам причина една психотерапия да трябва да продължи повече от 2-3 сесии. А се вижда, че не става така - ти сам си потърпевш от "вървенето по дългия път".

Ако един конфликт е тук и сега, то и решението му е тук и сега. Успешните терапии точно това правят - учат човек да се справя тук и сега.

Но се отклонихме от темата. За Трр сега е важно да си приоретизира нещата, които му предстоят. Когато решаването на този социален проблем стане приоритет номер 1, то тогава ще е налице и мотивацията и енергията, с която проблема ще бъде решен.
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #26 -: Май 24, 2012, 11:11:18 »

Цитат

Е, ако се анализира този конфликт, то не намирам причина една психотерапия да трябва да продължи повече от 2-3 сесии. А се вижда, че не става така - ти сам си потърпевш от "вървенето по дългия път".

Ако един конфликт е тук и сега, то и решението му е тук и сега. Успешните терапии точно това правят - учат човек да се справя тук и сега.

Но се отклонихме от темата. За Трр сега е важно да си приоретизира нещата, които му предстоят. Когато решаването на този социален проблем стане приоритет номер 1, то тогава ще е налице и мотивацията и енергията, с която проблема ще бъде решен.

Ако нямаше защитни механизми да това щеше да стане за 2-3 сесии. Но как си представяш пуритнакси възпитаната жена да осзъане че иска да парви секс с други мъже освен съпруга си или хомофобът че всъщност изпитва влечение към мъже.

Мился че Трр може сам да пречцени какво е важно за него и какво не.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #27 -: Май 24, 2012, 11:18:59 »

Все си мисля, че добрия специалист би трябвало още на първата терапевтична сесия да прозре някакъв подобен конфликт у клиента си. Затова е хубаво и тя да е по-дългичка от обикновено. Още повече, че тези конфликти са или на сексуална основа, или има проблем с някой от родителите.

Все пак не живеем в условия на комуникация с вогони или крайвселенски цивилизации, че да е толкова трудно да се определи въпросния конфликт - нещата са ясни.

Въпросът е КАК човекът, който има конкретен проблем да бъде провокиран така, че да си го реши сам. Провокациите разбирай в добрия смисъл на думата като нещо, което кара човек да погледне по друг начин на проблема си в сравнение с този, по който е гледал на проблема до момента. Там е разковничето.
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #28 -: Май 24, 2012, 11:22:09 »

Все си мисля, че добрия специалист би трябвало още на първата терапевтична сесия да прозре някакъв подобен конфликт у клиента си. Затова е хубаво и тя да е по-дългичка от обикновено. Още повече, че тези конфликти са или на сексуална основа, или има проблем с някой от родителите.

Все пак не живеем в условия на комуникация с вогони или крайвселенски цивилизации, че да е толкова трудно да се определи въпросния конфликт - нещата са ясни.

Въпросът е КАК човекът, който има конкретен проблем да бъде провокиран така, че да си го реши сам. Провокациите разбирай в добрия смисъл на думата като нещо, което кара човек да погледне по друг начин на проблема си в сравнение с този, по който е гледал на проблема до момента. Там е разковничето.

То въпроса не е да го прозре терапевта а клиента. Той и да го прозре ако му го каже още на първа сесия няма въобще да се достигне до осъзнаване, клиента ще каже-това е лъжа и ще си замине без повече да се върне защото поднесената информация предизвиква силна тревога.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #29 -: Май 24, 2012, 11:27:20 »

Цитат
То въпроса не е да го прозре терапевта а клиента. Той и да го прозре ако му го каже още на първа сесия няма въобще да се достигне до осъзнаване, клиента ще каже-това е лъжа и ще си замине без повече да се върне защото поднесената информация предизвиква силна тревога.

Не съм казал, че терапевта трябва да каже на клиента какъв му е проблема. Това все пак не е зъболекар.
Просто терапевта трябва да е наясно, за да може да провокира по правилния начин клиента си да "осъзнае" час по-скоро това, което го тормози.

Е това осъзнаване е другата гледна точка. А методи за придобиване на друг поглед върху нещата, които вълнуват потърсилия помощ - колкото щеш. Въпроса е да се избере онзи, който работи. Това е отговорност на терапевта.

Въпросът беше за мотивацията на даден човек да потърси терапевт. Ето Тррр за момента няма нужната, хайде да го наречем - тяга, за да се изтегли от позицията си и да се погледне по нов начин.

За мен в момента, в който Трр погледне на проблема си от страната на неговото решение, а не затъване в него, при добър терапевт или дори коуч то решаването на проблема ще му отнеме 5 до 10 седмици.
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 9
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА