evropea.com - форум за паническо разстройство
Февруари 11, 2025, 12:58:15 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Forever Hemp Gummies Complete Breakdown: Examining Its Natural Ingredients
[Паническо разстройство]
JosephreunC
Февруари 04, 2025, 11:01:19

Спонсорирани връзки

Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Моля за помощ!  (Прочетена 1931 пъти)
непоколебима
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 6

Профил
« -: Април 17, 2012, 02:33:51 »

Здравейте на всички!Имам поне за мен "огромен" проблем.Човекът,който е до мен страда от ПР и не знам как да му помогна.За първи път се сблъсквам с това не знам дали трябва да го окачествя като заболяване.Искам да му помогна,но засега се чувствам безсилна и това ме побърква защото го обичам толкова много.Изпада в състояния в които иска да се откажа от него но НЯМА да стане на неговата!Лошото е,че не мога да се справя със ситуацията.Много ви моля да ми дадете съвети как да му помогна и с какво по лесно да овладявам тези периоди.
« Последна редакция: Април 17, 2012, 02:39:08 от непоколебима » Активен
hpjon
Гост
« Отговор #1 -: Април 17, 2012, 02:53:04 »

Здравей!

Веднага искам да ти отговоря на въпроса "не знам дали трябва да го окачествя като заболяване." - НЕ, не е заболяване. Това е състояние, от което може да се измъкне при 2 условия: 1) да иска това; 2) да положи усилия или чрез собствени мерки, които можем да ти кажем тук, или да посети психотерапевт, което е за предпочитане.

"Изпада в състояния в които иска да се откажа от него но НЯМА да стане на неговата!"
Би ли разказала малко повече около това състояние. И въобще, за да получиш адекватен съвет или насочване - разкажи малко повече - кога започна всичко, как протича и каквото се сетиш.

Едно е сигурно - можеш да му помогнеш!
Активен
непоколебима
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #2 -: Април 17, 2012, 03:48:23 »

Ние сме заедно от една година,а това е започнало от преди 5 години.Знам от него,че са го водили при много специалисти.Приема ривотрил и още някакви лекарства,които не помня как се казват.Трудно ми е да ти опиша как започват нещата,но ще опитам.Първото,което ми идва на ум е че ставането сутрин му е много трудно.Казва ми,че няма сили да стане и да върви.Апатичен е.Уморен.
Лошото сега е,че аз съм на другия край на света в момента и само мога да гадая как се чувства сега.Точно в момента е в такова състояние.Чувам само думите "Стегнал съм се и всичко е наред!" Минава известно време при разговор и тогава започва да обяснява как не искал да тежи на някого.Нямало да го изтърпя ако все бил така.Опитвам се да го подкрепям и му казвам,че това не може да ни раздели но той сякаш не ме чува.Имам чувството,че аз някъде бъркам. Cry Cry
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #3 -: Април 17, 2012, 04:25:20 »

Цитат
Имам чувството,че аз някъде бъркам.

Не, не бъркаш. Твоето приемане на състоянието му ще му помогне той да го приеме за себе си. А приемането на този проблем е първата крачка към оправянето му. Така че, ако го обичаш, не бива да се отказваш. Може би ще отнеме някакво време.

За момента можеш да изключиш като причина за паниката му някакво желание да се раздели с теб, както казваш в предния пост. При положение, че ПР му е отпреди запознанството ви, сега е нормално, когато вече имате година стаж като двойка да започне да се проявява. Защо това е така мога да ти обясня ако се интересуваш.

От това, което пишеш разбирам, че се е консултирал със специалисти, които са назначили медикаментозна терапия. Това малко усложнява нещата, защото спирането на лекарствата е процес почти толкова важен, колкото и цялостното му справяне с проблема.

Вече споделих, че ПР не е болест, съответно няма как да се излекува. Подходът просто е друг. ПР е изява на грешки в мисленето и адаптацията към някои аспекти на живота, които се оправят най-добре с психотерапия.

Лекарствата са излишни в случая, но мисля, че спирането им трябва да стане под надзора на специалист, защото е свикнал с тях. Ако сам не стигне до идеята да ги спира, няма как това да стане без да има малко сътресения. Сътресенията са преодолими, затова трябва да стане под ръководството на специалист.

Поговори с него, разкажи му, че ситуацията може да се оправи ако започне психотерапия. Попитай го какво мисли за това. Много е важно да му споделиш, че пишеш във форум, където си срещнала хора, справили се с ПР, които са били в неговото положение благодарение на психотерапия.
Ето, аз съм пример - един от справилите се съм.
При положение, че ще спира лекарства е удачно да посети психотерапевт, който е и психиатър. Така ще се избегне едно задължително координиране между терапевта и психиатъра, назначил лечението.

Вероятно е позагубил малко доверие у специалистите, при положение, че вече се е консултирал с няколко. Но, това е пътя, често хората, страдащи от ПР сменят няколко психиатри или психотерапевти, докато си решат проблема.

Цитат
ставането сутрин му е много трудно.Казва ми,че няма сили да стане и да върви.Апатичен е.Уморен.

Нормално е да е така. След терапията това ще премине. Случва му се, защото ПР е реакция, много подобна на острия внезапен страх, само че се случва неперкъснато с по-малка сила. При това, физиологичния отговор изисква мобилизиране на енергиините запаси на организма, което го изчерпва, изтормозва и оттам чувството за умора. Сутрин я усеща повече, защото именно сутринта е пика на хормона, който е отговорен за реакцията на стреса - адреналина. Обясни му това - разкажи му, че докато не предприеме мерки, това е нормалното му физиологично състояние.
Той сега е още повече в стрес, защото ти си в чужбина - той вероятно мисли, че няма да може да живее с твоето темпо, затова самосъжалително иска да те отблъсне. Но това най-вероятно не означава, че не те обича. Поговорете и затова.

Ако имаш още въпроси, питай, надявам се да се включат и други справили се в отговорите, за да можеш да си спокойна за приятелят ти.
Активен
непоколебима
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #4 -: Април 17, 2012, 04:41:20 »

"При положение, че ПР му е отпреди запознанството ви, сега е нормално, когато вече имате година стаж като двойка да започне да се проявява. Защо това е така мога да ти обясня ако се интересуваш."

Ще ти бъда страшно благодарна ако ми обясниш!!!!
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #5 -: Април 17, 2012, 04:47:41 »

А той проявява ли някаква активност по отношение на проблемите си, или дори и в това по-активната сте вие? Искам да кажа, дали чете някаква литература, дали се интересува, как се преодолява, дали му е хрумвало да иде на психолог ... такива неща. До тук някак разбрах само, че е на медикаменти, които не му помагат особено и че успява да споделя страданието си ясно и отчетливо, както и да разчита на вас за помощ.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
непоколебима
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: Април 17, 2012, 04:56:53 »

Преди време поне така казва той,а съм и повече от убедена че е така е изчел много неща за ПР.Имам чувството,че след толкова години на борба се е отказал от консулти със специалисти.Не вярва в тях.Мисли си,че сам може да се пребори и се опитва всячески но нещата се получават донякъде.Искам да го преборим заедно и затова и пиша тук.За момента да аз съм по активната страна,но знам че и той не се е отказал.Истината е,че не успявам да се преборя с нещо което не познавам...
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: Април 17, 2012, 05:03:27 »

" Истината е,че не успявам да се преборя с нещо което не познавам..."

Т.е. вие сте приела борбата на "ваша" територия. Ако наистина желанието за справяне е с такова разпределение можете да опитате с фамилна консултация, в която малко да се изяснят ролите и да разтоварите малко от отговорността, която сте поела, за да може той на свой ред да си я вземе и да се заеме със себе си. Може би, след като проблема е на плоскост "как да се справим с това" /т.е. цел на двойката, а не само на него/, ще му е по-лесно да приеме подобен род консултация и ще си възвърне доверието към специалистите. Не разбрах къде е ходил, но има изобилие от различни специалисти, и много малко психотерапевти по принцип. Това също е доста важно.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #8 -: Април 17, 2012, 05:04:32 »

В предния си пост съвсем накратко ти обясних каква е причината за ПР - това е едно състояние на страх, което е в отговор на грешни модели в мисленето. Не сами по себе си грешни мисли, а грешна рамка, в която се мисли.

Добре известна е връзката между мисленето и физиологичната дейност на жлезите. Най-достъпния пример за теб сега е да си помислиш за лимон - започна да ти се събира слюнка, нали Smiley

Ето така, по същия начин, когато се мисли в грешна рамка се провокират някои жлези да произвеждат хормони на стреса. Това става по т.нар. хипоталамо-хипофизарно-надбъбречна ос. Това ще рече, че първия сигнал за една реакция се дава от хипоталамуса, който е част от главния мозък. Той въздейства посредством импулси върху хипофизата, която е жлеза, отделящи най-различни хормони. Един от отделените от нея хормони активира надбъбречните жлези, които на свой ред отделят адреналин.

Адреналинът е хормон, който е жизненоважен за оцеляването ни, когато още не сме били организирани в човешко общество. Той дава сила, която може да се канализира по два начина - да се биеш с врага, или да избягаш опасността. Да, обаче много бързо започва да става излишно да се бием или бягаме - човешкото общество се развива, но производството на адреналина продължава да зависи от това как мозъка преценява ситуацията, т.е. мисловната рамка, в която дори може да има много положителлни мисли.

И така се стига до момента, когато имаш неизразходван адреналин в кръвта си и тъй като тялото няма какво да прави с него - започват проявленията на симптомите. Когато се появят симптомите страха се задълбочава и така се затваря веригата - синтезира се още адреналин, за да се избяга от страха или да се победи, но тъй като това няма как да стане, симптоматиката се усложнява и задълбочава.

Единствения начин да се прекъсне този порочен кръг е психотерапията. Тя променя рамката на мисленето. Тогава, още в зародиш се преустановява необходимостта да се сигнализира по цялата верига - хипоталамо-хипофизарна-надбъбречна ос за надвиснала опасност. Такава няма, защото мисленето вече е ново. Всичко става нормално.

И така, да стигна най-сетне до обяснението. Тази цялата биохимия, която изчете е 90 % от обяснението. Както в криминалните романи обаче, най-интересното е накрая, в последните няколко страници.

Когато човек е много силно влюбен, настъпват определени биохимични промени в мозъка, което се изразява в активирането на т.нар. допаминова система (допаминът е невромедиатор и е познат още като еуфоричен хормон). Наред с допамина се отделят и други хормони, наречени ендорфини, които създават усещането за благодат, удоволствие, т.е. това са хормоните, пращащи влюбените на седмото небе. Те са много силни! Разбери добре, защото това е ключово - допаминът е с много силно действие!

Та под негово влияние, хипоталамо-хипофизарна-надбъбречната ос временно е поттисната и резултата от погрешната рамка на мислене не може да се изяви. Адреналина не се отделя, защото на власт е допамина, а той, както казахме е много мощен. Та във времето на много силна любов ПР просто е обречено - няма как да се прояви.

И тук е много важно да внимаваш добре Smiley С времето любовта, колкото и да е силна започва да се трансформира и да приема друго хормонално изражение, различно от допамина (мога още да ти разкажа тук). Допаминът започва леко по леко да спада. НО!!! Това НЕ означава, че любовта намалява - просто еволюцията го е измислила така - като си си осигурил партньора нямаш нужда от допамин години наред. Да, пропуснах да кажа, че колкото и добре да изглежда действието на допамина то той има "изгарящ" ефект. Т.е. нервната система не би издържала много дълго време на такава еуфория и такова мощно хормонално стимулиране. Любовта се трансформира на биохимично ниво, макар и на външно ниво това в повечето случаи да остава незабелязано.

При твоя приятел просто допаминовият период е свършил. При положение обаче, че междувременно рамката му на мислене не се е променила, адреналинът започва отнова да взима надмощие. Това ще е дотогава така, докато не промени въпросното мислене.

Надявам се да съм ясен. Не ми се иска да приравнявам любовта с прости биохимични реакции, но в случая е необходимо да разбереш какво се случва с приятеля ти. Сама се сещаш, че да се върви по пътя на увеличаване на допамина е невъзможно - никой не може да издържи такава дългогодишна допаминова стимулация. При положение и че има методи, които много по-лесно, трайно и ефективно оправят положението.

Активен
Little Овненце
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 703

Профил
« Отговор #9 -: Април 24, 2012, 04:16:26 »

Това за любовта много ми хареса, и на мен и се обясняват доста неща.
хпджон в коя сфера работиш,ако не е тайна? Питам,защото ми е интересно примерно ако си в офис и ти е ставало зле,как са реагирали колегите ти? Аз работя в офис понеже. И колко часа ти е работния ден? Важно е,защото за справянето с ПР се изисква наистина време,спокойна атмосфера и разбира се много работа с ума.
Благодаря предварително
Активен
temple One
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 30

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #10 -: Май 10, 2012, 11:56:53 »

Да, спокойната атмосфера има значение. Според мен обаче има нещо по-важно. Дали наистина проблема е атмосферата или просто Ти неискаш да промениш нещо в себе си. Нима като си започвал/а работа и си се радвал/а, че започваш там не е било шумно?

Съгласен съм, че смяната на обстановката с по-желана определено ще доведе до благоприятен ефект, но ако затова трябва да правя глупави жертви може би трябва да се подходи по-различно. Освен това не е ясно дали ще има благоприятен ефект, защото незнаеш какви други проблеми те чакат и така може да навлезеш в опасен цикъл на безсмислени промени.

Аз работя в офис. Имам много колеги. Понякога се притеснявам да не ме "хванат", че ми е зле. Преди около месец бях в една такава среща. Усетих тръпки по крайниците. Стана ми нервно без да има причина. Помислих, че вдигам кръвно и си казах, като се прибера вкъщи веднага първата ми работа ще бъде да си премеря кръвното. Обаче това ще е след няколко часа. Сигурно до тогава ще се стабилизирам. А сега ми става зле и по-зле а и трябва да говоря след малко. Моментално реших 2 неща без колебание. Че съм достатъчно млад да умра ей така в една среща, тъй като вероятността да стане това е много малка и второ, ще кажа 2-3 лаконични изречения за статуса при мен, като ще отхвърля въпросите към мен за по-късно, когато мога да дам по-подробна информация, но ще говоря. Някакси се оставих в ръцете на съдбата. Ефекта след това беше не просто отшумяване на паниката, но дори се чуствах все едно ще полетя.

Знам, че това невинаги е възможно без лекарства, но когато имаш вяра, че нищо няма да ти стане като се поразтуптиш, атаките започват да отшумяват. Колкото и да ви е страх, не се борете с него и не го подхранвайте излишно. Това е заради адреналина, който ни държи нащрек от нереална заплаха. За мен по-лошо е когато атаките са съпровождани с депресия и отчаяание. Тогава е много по-трудно да се справиш с тях, заради мислите. Тогава фокуса според мен трябва да се насочи към преодоляване на депресията.

~temple
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА