evropea.com - форум за паническо разстройство
Юли 20, 2024, 06:36:41 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 14
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 14

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2 3 ... 9
  Изпечатай  
Автор Тема: Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР  (Прочетена 11612 пъти)
hpjon
Гост
« -: Май 02, 2012, 05:20:31 »

Пускам тази тема поради няколко причини:

1) Във форума се налага мнение от специалист, че диагностиката на типа разстройство няма значение за неговото третиране. Съответно се отрича класифицирането на разстройствата според Международния класификатор на болестите - 10 издание - МКБ 10. Това е тотална заблуда - диагнозата е водеща за специалиста, а че в един момент вече няма значение - е, това е съвсем друг въпрос - разяснението му на специалисти не е безплатно.

2) Често може да се прочете тук, че разделянето на дългосрочни и краткосрочни методи било неуместно. То не само, че не е неуместно, но дори е задължително да става такова поделяне в кабинета на психотерапевта! В областта на тревожните разстройства има предостатъчно научни изследвания, които показват предимството на краткосрочните методи пред дългосрочните дълбинни и аналитични подходи.

Преди време, когато се беше развихрила компроматната война тук във форума с цел да се опетни колега специалист реших да пиша писмо с въпрос до американски психотерапевти. Психотерапевтът John  Smith (името е променено по разбираеми причини) се отзова на въпросите ми  и отговори следното в резултат на моя въпрос по отношение на избора на терапевтична услуга във връзка с продължителността на една психотерапия. Цитирам (превод):

“...Тук (в САЩ) пациентите дори могат да осъдят терапевта си ако съществува терапевтичен подход или метод, за който е известно, че третира по-бързо дадено разстройство ако терапевта не го е използвал или поне не го е предложил поради незнание или финансови интереси... всяка година всеки психотерапевт е задължен да посещава минимум 20 часа професионален тренинг, за да си поддържа лицензите и застраховките (подобни на гражданска отговорност тук при нас)...”

За краткосрочна терапия е възприет срок от 2 - 20 терапевтични сесии в рамките на 1 ден до 6 месеца.

Трябва да уточним също, че в САЩ съществуват три групи професионалисти в областта на психичното здраве:

1) Психотерапевт - човек, обучил се в дадена школа, като може това да е станало дори самостоятелно;

2) Психоаналитик - също не се изисква лиценз, няма и организация, в която да се регистрират, за да придобият право да практикуват освен обществени сдружения, подобни на БАП у нас с функции стигащи най-много до организиране на коктейли и раздаване на вътрешноорганизационни сертификати (а като сравним мащабите на Европа и САЩ дори е подобно на ЕАП);

3) Клиничен психолог - това е обучен психолог, който практикува еклектична психотерапия. Това ще рече, че не практикува просто една школа, а набор от методи, които самия практикуващ може и да не знае към коя школа са и каква е историята на метода или подхода. Всеки има базови знания в техники, които са статистически най-бързи и ефективни за конкретната диагноза. Статистическата достоверност е на база доклади на Националния Институт по Здравето в САЩ.

Виждате, че съществува стройна организация за разлика от никаквата организация у нас. В този ред на мисли е недопустимо да се твърди, че някой е легален или нелегален терапевт у нас. Преди време направихме разиграване с липсващия закон и действащата наредба и се видя, че у нас няма категоричен регламент или ако има, то няма кой да съблюдава изрядността му - повече от половината терапевти в БАП не отговарят на условията в наредбата, а всички останали извън БАП биват заплашвани с някакъв проектозакон, който се пече вече 10 години. Така че смятам въпроса за легитимността един път завинаги да го приключим в този форум.

Да се върнем на САЩ и да разкрием още малко подробности от тяхната система. Там се издава и платен бюлетин, в който периодично се публикуват първите няколко метода за лечение на дадена диагноза (все пак диагнозите са важни, нали). Застрахователя има този бюлетин и когато на клиента му е поставена диагноза - например ПР, съответно се прави справка в този  бюлетин. След това се взима предвид списък на клиничните психолози и се гледа първо кои са  най-ефективните по статистика методи, след това се вижда кои от терапевтите са обучени в тях и насочва клиента към тази група терапевти. Ако клиента не избере човек от тази група застрахователя няма да му плати терапията. Тъй като диагнозите не са малко и непрекъснато излизат нови методи, един клиничен психолог непрекъснато е принуден да се обучава и усвоява нови методи за лечение. Обученията обаче са прекалено скъпи и затова всеки се специализира в третирането на  определени диагнози.

Такова нещо като у нас - специалист по тревожни разстройства, депресии, зависимости и прочее е невъзможно да съществува. Т.е. то може и да има, но никой здравен фонд няма да плати и 1 час при такъв специалист.

От писмото става още ясно, че дори ако избереш да отидеш частно при някой терапевт, то пак можеш да го осъдиш ако не се състои разговор за възможностите за психотерапия с оглед нейната продължителност. В САЩ, която е водеща страна в областта на психотерапията неслучайно разделят терапиите по признака време - дългосрочни и краткосрочни. Там не се изключва това даден пациент или клиент да избере дългосрочна терапия - трябва обаче да го е сторил информирано, за което, за разлика оттук, подписва декларация за информирано съгласие. И това е така не само в психотерапията, но и в която и да е област на медицината. Без тази декларация терапевта няма да получи плащането от здравния фонд. Ние не можем да се мерим със САЩ, но не можем да отричаме редица отдавна установени факти, свързани с бързината и ефективността на терапиите.

И затова има много информация в интернет. Аз наистина нямам нито време, нито за цел да правя систематични обзори, но малкото, което отварям и чета ми показва, че за един специалист има толкова много да чете и да учи, че няма да му останат и 5 минути за писане във форуми и заяждане с успешни клиенти, само защото не му уйдисват на заблудите, които пише.

Въпреки изобилието на информация в нета за това кои методи или модули от методи са подходящи за даден тип разстройство, както и на редица книги и статии третиращи въпроса за интегрирането на различни подходи в различните аспекти на едни по-комплицирани проблеми, все още от специалиста тук няма разбиране за това кои са работещите методи за ПР и фобии.

Умишлено спестявам от кого се твърдят тези неверни неща. За по-старите читатели е ясно кой е, на по-новите не им е необходимо да прочитат за кого става въпрос - бързо ще се ориентират.

В страниците, които посочвам по-долу с линкове се съдържат някои резултати от контролирани проучвания.  Давам ги просто като пример за търсене ако някой прояви устойчив интерес и реши да прави своя избор добре информиран.

Те най-често са под формата на научни публикации в реферирани научни списания, което не може да постави под съмнение достоверността им. Линковете към статиите са в съответните страници.

Влияние на възбудата и стреса при тревожните разстройства - линк http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00026559?

Ефективност на Интензивна когнитивно-поведенческа терапия при лечение на подрастващи с паническо разстройство и агорафобия - линк http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00576719?

Сравнение на психотерапевтични програми при лечението на паническо разстройство - линк http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00353470?

Въобще на сайта http://www.clinicaltrials.gov могат да бъдат получени много данни от най-сериозния инструмент към момента в медицината за получаване на обективна информация - контролираните проучвания.

Ползвани източници при написването на този пост:

1. National Institute of Mental Jealth - САЩ - интернет страница: www.nimh.nih.gov

2. http://evolutionofpsychotherapy.com/

3 John Smith, лицензиран клиничен психолог - психотерапевт с практика в голям град в САЩ.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1 -: Май 02, 2012, 08:03:31 »

Като си се зачел в американските стандарти, там пише ли, как се става психотерапевт и какви са наказанията за самозванците? Я потърси малко, да видим, какво ще излезе.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #2 -: Май 02, 2012, 08:12:48 »

Като си се зачел в американските стандарти, там пише ли, как се става психотерапевт и какви са наказанията за самозванците? Я потърси малко, да видим, какво ще излезе.

Тонът ти е назидателно-агресивен и не виждам проблем в САЩ такъв, какъвто си въобразяваш.
Прочете ли трите групи специалисти по-горе - явно не си. Не може да има самозванци, защото само за едната от трите групи се иска регистрация и поддържане на лицензите.
Другите две групи могат да практикуват независимо от това къде и как са се учили.

Айде сега се върни пак прочети предния абзац. И пак. И пак. И попитай специалист, ако не можеш да провидиш сам, че без да си чел и да знаеш за какво става въпрос се изказваш и изискваш повтаряне на едно и също нещо, а после, след време отричаш да е казано.

Не ти споменах името в началото на темата, но ти много бързо се разкри пред новите читатели. Сам си си виновен.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #3 -: Май 02, 2012, 08:30:31 »

" Другите две групи могат да практикуват независимо от това къде и как са се учили. "

Казваш може и да врачуват, проблеми няма. То просто няма спиране.
Психиатрите не могат така ли? Там клиничните психолози и лекарства изписват, а заради "кратките" терапии на застрахователите половината Америка е на Ксанакс. Идея нямам защо даваш за пример нация, в която разводите са над 50% и други показатели за психично здраве в които са първенци. Друго много важно, което пропускаш е народопсихологията на даден район. Знам, че ти се иска да стане "копи-пейст" работата но не става. И третото нещо, което е и най-главното всъщност: един терапевт се учи на методи, в които може да се обучи. В България възможностите са малки. Но както се казва, по-добре калпав лекар, но лекар, отколкото "велик" лечител, без образование.
Поредните сайтчета изобщо не показват някаква обширна гледна точка. И там прозира крайно фокусираното виждане към .... "най-доброто...", "най-работещото ..." и други подобни глупости. Достатъчно е да им се видят само апликациите - едни мозъци ... разчленени, типично за невро-програмистите. Дето имаше един терапевт /от Щатите!/ който беше казал ... само антенки им липсват Smiley
Никой не базари в Щатите, Ериксонианците. Ако искат и по две конференции в година да правят все тая. Там има психоанализа и КПТ. Виж психодрамата е много развита, ама не искам да те дразня. Имаш си следа следвай си я. Ама много заслепено.
Тук, в България, има сериозна структура и регламент, който отдавна е изграден. Администрирането на този регламент със закон също наближава. Как ще се кръстите тогава не ми е ясно, но ... това е положението.

Защо не използваш новата опция на админа да пишеш в раздел "психология". Там на дълго и широко можеш да обясниш кратката терапия, без ноу-хауто де и който иска ще се запознае.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #4 -: Май 02, 2012, 09:06:06 »

Ооо, ти много си се жегнал Smiley

За да отречеш националния институт по здравето на САЩ се изисква безразсъдност. Ти я прояваваш в поразителни размери...

Цитат
Администрирането на този регламент със закон също наближава. Как ще се кръстите тогава не ми е ясно, но ...

Заплашваш ли някого?
Не заплашвай, защото ако има регламент, който е поне наполовината щатския, да са те опандизили отдавна.

Брей, че се жегна значи Smiley
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #5 -: Май 02, 2012, 09:25:32 »

Да заплашвам ли? Какви глупости говориш? Кого? Просто казвам, че скоро ще има законов ред в тая професия. Който се страхува си е негов проблем.
А онези сайтове, само докато видя "рентгенови" снимки на човешки глави цветно, ми е ясно за какво иде реч. За жалост доста такива сайтове съм разлистил. Все едно и също от 10г. насам. Крачка напред няма. Даже психоанализата вече има ново течение - невро-анализа. Естествено прави изследвания за да обвърже резултатите с метода, в които наистина има потвърждение обективно този път /проблема на анализата е, че до сега не е искала да участва в подобни изследвания, защото твърди, че ефективността на терапията е неизмерима обективно и си имат своите доводи/, че дългосрочната психотерапия е много ценна, за цялостната личност.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: Май 02, 2012, 09:37:14 »

    Така е в САЩ, защото  касите плащат, за този, който има застраховка. И имат сметка човек бързо да се справи и да се върне на работа. Няма значение дали е дълбинно променен. Аз силно се съмнявам някой  в БГ да иска дълбинна терапия, но това няма значение в случая.
 
  А който иска да си пие ксанакс, да пие. То и тук е така, който иска си пие, и не само ксанакс.

Колкото до новостите- сигурна съм че ще се измислят технически методи, повлияващи мозъка скоро и ще се реши проблема с психичните, поне по-често срешаните разстройства. Науката се движи, не стои на едно място. А може би вече са измислени.

 
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: Май 02, 2012, 09:47:18 »

Ама психотерапията работи със здрави хора да кажем в 90%. В останалите случаи е помощно средство към основната терапия.  
Няма как да се "инсталира" нов опит, нови родители, ново детство, нови спомени и други подобни. Ако пък стане възможно ще е просто цинично. И защо да се прави, след като отдавна е ясно, че и най-нещастният и труден опит, най-проблемните ситуации, носят в себе си и своето решение. А до решението се стига, както се казва път е това, а не състезание.

" Аз силно се съмнявам някой  в БГ да иска дълбинна терапия, но това няма значение в случая. "

Точно 1 на 10. Както преди време Маслоу е обобщил. Останалите заради злободневен проблем, или малко по-категоричен такъв /каквато е и ПА/, тепърва разбират, какви са нуждите им и мотивациите им, и работата от консултиране преминава в психотерапия в повечето случаи, след като и преминат пристъпите. Пристъпите при ПР минават още в етапа на психологично консултиране! Терапията започва, когато започне работата по проблемите зад тях.
« Последна редакция: Май 02, 2012, 10:00:44 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #8 -: Май 02, 2012, 09:59:15 »

...онези сайтове, само докато видя "рентгенови" снимки на човешки глави цветно, ми е ясно за какво иде реч. За жалост доста такива сайтове съм разлистил. Все едно и също от 10г. насам. Крачка напред няма. Даже психоанализата вече има ново течение - невро-анализа.

Оу, оу, оу...

тодоре, току що отрече fMRI или на български функционален магнитен резонанс, един от най-добрите методи измислян някога в неврофизиологията.

Разлистването на сайтове с цветни сканирани снимки не е за всеки - спокойно.
Може би мнението ти е съгласувано от твоя приятел бай Георги - на 86 г. от село, нали. Той какво ти каза - я да ги оставяш тия цветни измислени сканинги Smiley Смях на парцали. Не знам кой ти е дал диплома за каквото и да е, но сигурно си посипва главата с пепел ако те чете.

Хора, чуете ли някой, че мерцедес правят таралясници бягайте далече. Това казва тодортодоров на езика на неврофизиологията.

Ти съвсем си откачил жицата, човеко. Не знам как да разговарям с теб...
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #9 -: Май 02, 2012, 10:04:04 »

Тъй де, психотерапията няма нищо общо с ЯМР. Само вие можете да свържете едното с другото.
В психотерапията ние просто се разхождаме, бавно и полека. Каква е ползата от една бавна разходка? Или от един спринт? Не спринтирайте, няма смисъл. В спринта няма терапия Smiley Както е видно от далече.
« Последна редакция: Май 02, 2012, 10:08:28 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #10 -: Май 02, 2012, 10:09:24 »

   Тодоров, обяснете това на здравната каса, когато подпишете с нея. Тогава пак говорете. То и в Америка не всеки има застраховка за психотерапия, само богатите имат. Затова другите си пият ксанакса.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #11 -: Май 02, 2012, 10:17:46 »

Тъй де, психотерапията няма нищо общо с ЯМР. Само вие можете да свържете едното с другото.
В психотерапията ние просто се разхождаме, бавно и полека. Каква е ползата от една бавна разходка? Или от един спринт? Не спринтирайте, няма смисъл. В спринта няма терапия Smiley Както е видно от далече.


Между ЯМР и fMRI има голяма разлика! Говорим за второто.

Разхождайте се бавно и полека - у нас може - никой няма да те съди, че го разхождаш бавно, докато му взимаш парите. България - страната на неограничените възможности. Възползвай се от тях, както правиш това до сега и не налагай фалшивия си морал.

Американския опит показа много добре къде си ти, а и страната ни въобще. Затова се жегна така яко, защото се видя на балона, който издиша.

Това, че се запали така яко по темата говори само колко те е страх от истината. А в nih.gov и по-точно в института по ментално здраве има много истина. До момента в сайта има над 750 клинични проучвания, рандомизирани, проследяващи, каквито си искаш. И тази информация е достъпна за всеки. Можеш да се пънеш и да отричаш колкото си искаш тук, но истината е на 1 клик разстояние.

Можеш за използваш тази истина да се научиш или да се самопровалиш - изборът е твой.

Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #12 -: Май 02, 2012, 10:19:50 »

Първо дефинирай какво е "психотерапия". На едната конференция на твоите хора, няма двама терапевти, без значение от школата, които да дават единно определение. Даже някъде ти ги цитирах. То за това преди всякаква психология се учи усилено философия. Ти наясно ли си М.Ериксон кое философско течение продължава? Ами Фройд? Ами останалите? Говорене, говорене, ... и толкова. Напиши си името най-накрая и кажи какво знаеш. Колко месеца ще шикалкавиш. Реклама, реклама! Какво толкова, няма лошо. И на един да е от полза тая реклама ... берекет, както се казва. Ама няма бе, само вие сте ... групичката. Същата групичка е и в Щатите с Ериксонианците. Те поне се обучават, нищо че той никаква теория не е оставил, те го разгадават Smiley
Ако те вълнува ще ти постна един случай на Ванга с безсъние .... за две седмици и човека е ОК след 1г. безсъние Smiley Нещо като М.Ериксон 2. При това случая е с уважаван лекар вече, когато е бил студент. Много е интересен. Жената прави психодиагностика по стъпките на човек още Smiley
« Последна редакция: Май 02, 2012, 10:25:47 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #13 -: Май 02, 2012, 10:27:13 »

Първо дефинирай какво е "психотерапия". На едната конференция на твоите хора, няма двама терапевти, без значение от школата, които да дават единно определение. Даже някъде ти ги цитирах. То за това преди всякаква психология се учи усилено философия. Ти наясно ли си М.Ериксон кое философско течение продължава? Ами Фройд? Ами останалите? Говорене, говорене, ... и толкова. Напиши си името най-накрая и кажи какво знаеш. Колко месеца ще шикалкавиш. Реклама, реклама! Какво толкова, няма лошо. И на един да е от полза тая реклама ... берекет, както се казва. Ама няма бе, само вие сте ... групичката. Същата групичка е и в Щатите с Ериксонианците. Те поне се обучават, нищо че той никаква теория не е оставил, те го разгадават Smiley
Ако те вълнува ще ти постна един случай на Ванга с безсъние .... за две седмици и човека е ОК след 1г. безсъние Smiley Нещо като М.Ериксон 2. При това случая е с уважаван лекар вече, когато е бил студент. Много е интересен. Жената прави психодиагностика по стъпките на човек още Smiley

Да, да - давай още )
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #14 -: Май 02, 2012, 10:33:46 »

Та, въпросният лекар лично го познавам Smiley
Цяла година не можел да спи ... не му върви медицината, студентският живот, с жените .... не спи човека, сън не го хваща. Решил се, чрез свой състудент от нейния край /на Ванга/ и отишъл. Още от вратата му казала...
- Момче, изморен си нещо не спиш добре ...
Той казал:
- Да, не мога...
-Знам аз, какво да направиш ..... И му заобяснявала какви билки трябва да събере, да ги сплете в букет, да ги сложи под възглавницата и след 5 дни ще заспи.
Сега, трябва да уточним, че едната билка е в Пирин, другата в Рила третата .... не знам къде си. Но паднало голямо обикаляне на планини. Накрая ги събрал, свил букета, сложил го под възглавницата и сладко заспал.
Как е помогнала Ванга? Идеи?
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Страници: [1] 2 3 ... 9
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1