evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 10, 2024, 08:03:37 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 5
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 5

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: 1 2 [3] 4 5
  Изпечатай  
Автор Тема: Позитивна психодинамична психотерапия - насочена към ресурсите на личността  (Прочетена 8194 пъти)
Шашмагюл
Hero Member

Рейтинг: -16
Неактивен Неактивен

Публикации: 2962

Профил
« Отговор #30 -: Април 09, 2012, 11:06:51 »

-
« Последна редакция: Януари 14, 2013, 12:53:13 от DG » Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Бъди оптимист! Дори в психиатрията!
"г-жа DG" АПРОПО, ПО - ДОБРЕ ДЯВОЛИТА ЖЕНА, ОТКОЛКОТО БОЖЕСТВЕНО ЛУДА! Cheesy
hpjon
Гост
« Отговор #31 -: Април 09, 2012, 11:08:57 »

О, ето поредната заблуда.

Има много добри жени терапевти. Знам за една, която е много добра в тревожните разстройства. Разбираемо е, че нито инициалите, нито нещо друго повече ще кажа за нея.

Цитат
витаещ из облаците, и с тази йога хидра ил нидра, беше.

Подобно отношение е безотговорно към някой, който би му се доверил.

Какъв е интереса да съсипете името и на Орлин Баев?
Активен
kadife
Hero Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 577

Профил
« Отговор #32 -: Април 09, 2012, 11:09:46 »

Защо да не те чуе, всеки ще те чуе и сам ще прецени дали да опита същото. Но ти едва ли ще настояваш и ще се цупиш, ще обиждаш, когато не поведеш хората след себе си, разделяйки морето на две.
Активен
kadife
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 577

Профил
« Отговор #33 -: Април 09, 2012, 11:12:10 »

О, ето поредната заблуда.

Има много добри жени терапевти. Знам за една, която е много добра в тревожните разстройства. Разбираемо е, че нито инициалите, нито нещо друго повече ще кажа за нея.

Цитат
витаещ из облаците, и с тази йога хидра ил нидра, беше.

Подобно отношение е безотговорно към някой, който би му се доверил.

Какъв е интереса да съсипете името и на Орлин Баев?

Ти добре ли си?! Едва ли. Тук имена съсипващ само ти, а Орлин Баев ми е личен приятел. Ади беги с твоите инсинуации !

Отказвам да влизам повече във форума, докато активираш подобна гнусна атмосфера.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #34 -: Април 09, 2012, 11:13:29 »

Защо да не те чуе, всеки ще те чуе и сам ще прецени дали да опита същото. Но ти едва ли ще настояваш и ще се цупиш, ще обиждаш, когато не поведеш хората след себе си, разделяйки морето на две.

Кадифе, ако си прочела внимателно ще разбереш, че този, който се цупи и е застрашен е тодор тодоров. Аз просто съм му трън в ....

Аз след няколко дни вероятно ще бъда баннат от форума.

ще ползвам обаче това време, за да покажа, че изход има и че изхода не е типа терапия, практикувана от тодоров. Не е инеговото мнение и държане като терапевт.

Така че, споко. Не се цупя. Ако се цупех, щях да си треперя за регистрацията и да свия перата.

При наличието на широко прокламирана некомпетентност обаче това няма как да стане.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #35 -: Април 09, 2012, 11:19:14 »

Цитат
а Орлин Баев ми е личен приятел.

Като ти е приятел би следвало да съобразиш, че в изнервената обстановка тук изказването ти е добре дошло за тодоров, който само това чака - да оклепа малкото успешни терапевти в областта на ПР, един от които, разбира се, е Орлин Баев.

Той е невероятно ценен човек и само няколко мнения от него могат да вдъхнат невероятен кураж за справяне.

Пак по разбираеми причини съм се въздържал да го цитирам или споменавам, защото той вероятно идея няма, че участва в такива спорни теми.
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 210

Профил
« Отговор #36 -: Април 09, 2012, 11:31:52 »

Нека оставим настрана Тодоров, Орлин Баев, ТП и тн. Темата е за динамичната терапия все пак.

Аз като човек възползващ се от този тип терапия (макар че не съм сигурен дали е точно същата) мога да кажа че съм доволен и последните седмици почти нямам абсолютно никакви проблеми. Излизам с приятели без никакъв проблем, а това преди година би било немислимо.

Но нека не обръщаме темата на лични нападки и конфронтации.
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #37 -: Април 10, 2012, 09:39:27 »

Айде малко по темата:

"...стигам до заключението, че такъв тип терапия не би завършил успешно."

С някакви доводи, или предположения можете ли да подкрепите това hpjon, че такъв тип терапия не би завършила успешно.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #38 -: Април 10, 2012, 09:51:27 »

За да не се повтарям - ето в този пост съм дал достатъчно разбираем отговор - http://strahove.evropea.com/index.php?topic=664.msg16830#msg16830

Друга подходяща изходна позиция за осмисляне на истинността, в това, което съм казал и се опитваш да ме питаш за аргументи е владимир - това е човек, който ходи година и половина на терапия, в която няма никаква структура - той сяда, говори, плаща и си тръгва. И така година и половина (сам го е споделил).

Докато при мен, Ема и редица други справянето се случва бързо и трайно, защото терапията ни е структурирана, с ясни цели, периоди, задачи. Ето така е е устроен човешкия мозък - да се справя бързо, да решава проблеми. Не да се забатачва в миналото.

То е все едно като си гладен, за да си направиш хляба да тръгнеш да мелиш зърно по зърно пшеницата на брашно цяла година.
Ето това е твоята терапия -  от София за Варна минаваш през Дубай - скъпо, времеемко и неефективно.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #39 -: Април 10, 2012, 09:58:09 »

" на терапия, в която няма никаква структура - той сяда, говори, плаща и си тръгва. И така година и половина".

Това че Владимир не е усетил някаква структура не означава че такава няма.
Структурата на всички динамични терапии е:
теза-антитеза-синтез

Това не е довод, както и цитата от поста ви не е. Говорим за някакви факти.
Не говорим за зърната, а това човек да изяде 10 хляба наведнъж. Дали може?
Ако човешкият мозък се учеше толкова бързо, защо човек изгубва първите 25г. в учене, а не използва, както се казва "бързо научаване"?
Активен

hpjon
Гост
« Отговор #40 -: Април 10, 2012, 10:11:53 »

Опитваш се да изместиш центъра на разговора.

Не става въпрос за учене въобще.

Нали не пропускаш, че форума е за ПР и за страхове, а не за психология въобще.
Става въпрос за страхове - на тях човек се учи бързо.

Също толкова бързо може и да се отучи, или по-скоро да научи нещо ново на тяхно място.

Цитат

Аналогията ти не е удачна - ако хлебарите, можеха като теб и дългосрочните ти колеги психотерапевти да пробутват по 10 хляба на веднъж, за да печелят повече бъди сигурен, щяха да го правят.

Цитат

Ти имаш много хубав термин за това, което се случва с близо двегодишното говорене без идея откъде и за какво при владимир - термина е "али-бали".

За толкова време при толкова млад човек справянето със симптомите има две обяснения: 1) плацебо ефект на терапията - т.е. човек вярва, че предприемайки действие то той ще се оправи и се оправя; 2) за толкова време при 50 % от страдащите от т.нар. ПР се случва спонтанна ремисия. Имайки предвид възрастта му - млад е, това е много вероятно. Живота му е динамичен, променя се и си е променил мисленето, като ПР му е станало излишно.

Когато обаче си над 30, 40 или 50-те и 10 или повече години си влачил страхове, нямаш интерес да приказваш общи приказки на някой, който ти прибира парите, за да постигнеш съмнителен ефект. Трябва ти действие, конкретика, реално измерим резултат.

Така че, нямаш проблем - както за реално работещите терапии за ПР, и за недотам ефективните разговорни и задълбочени умотворни подходи хора ще има. Те така или иначе повечето, когато загубят година две или три стигат до реално действащата терапия. Въпроса е да се ориентират овреме.

Това, впрочем отдавна е решено във напредналите страни, и по специално в САЩ - частната практика на всеки терапевт започва все повече да зависи от това той да се справя бързо и качествено с ПР.
Виж, за една депресия вече нещата са други. Но и там, КПТ може да помогне бързо, при това достатъчно удовлетворително и ефективно.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #41 -: Април 10, 2012, 10:20:15 »

Мисля че визирате само психоанализата когато говорим за дългосрочна терапия. Позитивната психотерапия, както и другите видове динамични терапии /каквато в някакъв аспект е и когнитивната/, използват рамката на психоанализата теза-антитеза-синтез, но през някаква структура, която я прави много по-краткосрточна, но отново  използвайки психодинамиката, т.е. причинно-следствените връзки. Както и преди казах има случаи на 4-5 сесии, в които човек успява да разбере функцията на страха /не да го маха/, а от там да промени и ситуациите. Страха е проста емоция: бягство-борба. Когато човек разбере от какво "бяга", или срещу какво се мобилизира да се бори телесно и несъзнавано, а в съзнанието няма причина, когато чрез страха въведе тази причина и в съзнанието си, механизма борба-бягство става излишен, защото човек не се бори с "физиологията си", а със съвсем съзнателни и социално "легални" средства.
Активен

vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 210

Профил
« Отговор #42 -: Април 10, 2012, 11:03:03 »

Опитваш се да изместиш центъра на разговора.

Не става въпрос за учене въобще.

Нали не пропускаш, че форума е за ПР и за страхове, а не за психология въобще.
Става въпрос за страхове - на тях човек се учи бързо.

Също толкова бързо може и да се отучи, или по-скоро да научи нещо ново на тяхно място.

Цитат

Аналогията ти не е удачна - ако хлебарите, можеха като теб и дългосрочните ти колеги психотерапевти да пробутват по 10 хляба на веднъж, за да печелят повече бъди сигурен, щяха да го правят.

Цитат

Ти имаш много хубав термин за това, което се случва с близо двегодишното говорене без идея откъде и за какво при владимир - термина е "али-бали".

За толкова време при толкова млад човек справянето със симптомите има две обяснения: 1) плацебо ефект на терапията - т.е. човек вярва, че предприемайки действие то той ще се оправи и се оправя; 2) за толкова време при 50 % от страдащите от т.нар. ПР се случва спонтанна ремисия. Имайки предвид възрастта му - млад е, това е много вероятно. Живота му е динамичен, променя се и си е променил мисленето, като ПР му е станало излишно.

Когато обаче си над 30, 40 или 50-те и 10 или повече години си влачил страхове, нямаш интерес да приказваш общи приказки на някой, който ти прибира парите, за да постигнеш съмнителен ефект. Трябва ти действие, конкретика, реално измерим резултат.

Така че, нямаш проблем - както за реално работещите терапии за ПР, и за недотам ефективните разговорни и задълбочени умотворни подходи хора ще има. Те така или иначе повечето, когато загубят година две или три стигат до реално действащата терапия. Въпроса е да се ориентират овреме.

Това, впрочем отдавна е решено във напредналите страни, и по специално в САЩ - частната практика на всеки терапевт започва все повече да зависи от това той да се справя бързо и качествено с ПР.
Виж, за една депресия вече нещата са други. Но и там, КПТ може да помогне бързо, при това достатъчно удовлетворително и ефективно.

Не бих казал че е плацебо ефект или спонатнна ремисия защото подобрението кореспондира с осъзнаваня които настъпиха по време на терапията. В същото време не са се слчвали някакви други промени в обстоятелствата около мен.

Струва ми се че повтаряте думите на някой КПТ терапевт който се стреми да очерни психодинамичната терапия за да може повече хора да ходят при него. Много е удобно когато "вражеския лагер" постигне успех да се обяснява със случайности. По тази логика нима не е възможно и при теб оправянето да е въпрос на спонтанна ремисия.
Активен
Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 566

Профил Ел. поща
« Отговор #43 -: Април 10, 2012, 12:41:19 »

"По тази логика нима не е възможно и при теб оправянето да е въпрос на спонтанна ремисия."

Не, невъзможно е! Сроковете са много кратки и промяната настъпва бързо.  При това самия ти участваш активно в тази промяна. При това, както се оказа, доста хора са решили проблема по този начин. Няма как при всички да е спонтанно излекуването.

Иначе съм склонна да приема двете обяснения на hpjon  за промяната.
 Важна е също давността на оплакванията и  дали си приемал лекарства.

Владимир, ти си много млад човек. Ако смяташ, че можеш да споделиш какви изводи направи през терапията.  Интересна ми е гледната точка на един млад мъж. Освен това казваш, че нищо не се е променило, но ти работиш ли, учиш ли? Не може за 1,5 години нищо да не се промени за един младеж.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #44 -: Април 10, 2012, 02:44:15 »

" Сроковете са много кратки и промяната настъпва бързо.  При това самия ти участваш активно в тази промяна. При това, както се оказа, доста хора са решили проблема по този начин. Няма как при всички да е спонтанно излекуването.

Иначе съм склонна да приема двете обяснения на hpjon  за промяната."

Малко се спекулира с тези срокове, отново. По-късно довечера смятам да постна един случай от 5-6 сесии, при който се работеше дълбинно и който приключи с успех, който беше проследен 3,6 и 12 месеца след терапията. Скоро жената дойде за консултация за детето си, така че резултата се оказа траен и след ... колко 3г. вече.
Активен

Страници: 1 2 [3] 4 5
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА