evropea.com - форум за паническо разстройство
Май 25, 2024, 06:34:31 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 3
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 3

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Wanted to apprehend what your conception is on this point
[Паническо разстройство]
Vjiupstom
Май 16, 2024, 11:11:57

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Техники за справяне с ПР. Ефективност и начини на приложение.  (Прочетена 4073 пъти)
hpjon
Гост
« -: Април 07, 2012, 11:03:18 »

Отварям тази тема в отговор на огромния интерес към моето успешно справяне с проблема с ПР.

Аз се справих напълно със страха и паниката благодарение на психотерапия.

В нея, различни техники и подходи се комбинират според индивидуалните особености на клиента от психотерапевт в т.нар. алгоритми за действие.

Алгоритмите представляват:
набор от техники
плюс
време за изпълнение,
плюс
начин за изпълнение,
плюс
оценка на ефективността,
плюс
последващи коригиращи действия (ако има нужда).

Алгоритмите най-често при успешни терапии като моята се изпълняват в рамките на 2 до 4 седмици, след което стават излишни.

На тяхно място се работи за създаване на нов начин на мислене, който действа като нещо като „ваксина” срещу ПР и страх.
Вие ще продължавате да изпитвате страх в ситуации, в които това е нормално това да се случва – например ако ви излае куче в гръб, но никога повече няма да изпитате необоснован или неочакван страх или фобия, които са ирационални и неподлежащи на контрол.

С две думи – ще си възвърнете увереността и смелостта, присъщи на средностатистическия човек в наше време.

Дори нещо повече – ще получите ефективни способи за контрол на стреса, в резултат на което вашата приспособимост към натоварени ситуации ще се повиши многократно.

Краткосрочната стратегическа психотерапия, като най-ефективен метод за справяне с ПР притежава потенциални инструменти, с които да се изградят както алгоритмите, с които става еднократното и трайно ефективно освобождаване на страховете и паниката, така и начините, по които да се изградят мисловните модели, които повече никога няма да позволят да изпитате парализиращ страх.

Краткосрочна стратегическа терапия практикуват малцина терапевти в България, но за в бъдеще вероятно те ще стават все повече, тъй като световните тенденции в психотерапевтичната наука от поне 2 десетилетия са съсредоточени именно в прилагането на точно този тип терапия при лечение на ПР, фобии и тревожни разстройства.

Поради две причини ще се въздържа първоначално да споделя каквато и да е техника или алгоритъм от моята лична терапия, водена от моя терапевт:

1)Предвид факта, че психотерапията е услуга, за която както и за всички останали се заплаща, не е нито морално, нито полезно за всеки следващ клиент на терапевта, при когото ходих да излагам подробности, които така или иначе трябва да се съобразят индивидуално след лична среща с терапевта;

2) форумното напрежение в последните дни е изключително голямо поради факта, че се осмелявам да твърдя, че има приблизително 1 тип терапия, която е в състояние да извади човек от капана на ПР и фобии. Това обаче е истината, зад която стоят сериозни научни изследвания и световния елит в психотерапията
Може би често се забравя тематиката на форума, може би често се завижда на терапевта, който има най-много успехи с клиенти с ПР и страхове, може би причината е съвсем друга, но конкретната техника, дадена от моя доктор може да предизвика неплодотворна дискусия.

Ето защо за момента темата ще е в изпитателен период.

Какво означава това?

От време на време ще публикувам техники, преведени от учебници, ръководства и книги без да ангажирам моя доктор с тях и ще следя обратната връзка на изпиталите ги.

В книгите, с които разполагам (писани от светила в науката в САЩ) винаги има едно условие – техниката е 100% работеща и при непостигане на удовлетворителен резултат би следвало да се потърси помощ от компетентен по посочените методи психотерапевт.

Помощта, както стана ясно по-горе се изразява в съобразяването на няколко фактора и ползването не просто на 1 техника, а на комплекс, обединен в индивидуален алгоритъм.

Пожелавам успех на опитващите.
С интерес очаквам мнения, предложения и обратна връзка.

« Последна редакция: Април 08, 2012, 12:07:56 от hpjon » Активен
hpjon
Гост
« Отговор #1 -: Април 07, 2012, 11:06:56 »

Ето и първата техника, която, по мнението на редица специалисти е една от най-успешните:

Техника be AWARE (бъди усещащ)

Тази техника се нарича бъди усещащ (не съвсем коректен превод, но достатъчно удовлетворителен), като думата представлява абревиатура, която служи за напомняния за стъпките, които се предприемат, за да спрете паниката:

А
А означава  "приемане на тревожността" ("Accept The Anxiety"):

Кажете на себе си, че това, което изпитвате като тревожност  е ОК и просто ще си отиде в даден момент като понатрупате опит с техниката. Борбата с тревожността, страха или яда, просто ще подхранят огъня им и ще се въвлечете в още повече страх. Просто помнете, че пристъпа на паника е напълно нормален и естествен физиологичен отговор на типа мислене в резултат на начина ви на живот. Така че, дори ако е много неприятно, няма нужда да изпитвате допълнително страх или гняв, че сте попаднали в тази ситуация. Приемете я.

W
W означава  "наблюдаване на тревожността" ("Watch The Anxiety"):

Опитайте се да мислите за себе си като за наблюдател - направете мислено крачка встрани от себе си, просто за да наблюдавате какво се случва.  Без да оценявате или осъждате, по възможност опитайте да не категоризирате случващото се като добро или лошо. Продължавайте да си припомняте, че вие като човек означавате много повече, отколкото имате представа за себе си точно в епизода на повишената тревожност. Докато наблюдавате, е полезно да оцените само силата на тревожността – например в скала от 1-10 – просто и поставете обектина оценка, но не се асоциирайте с нея. Бъдете като експерт, който оценява детайл, сам по себе си. Така ще заявите ясно на тревожността, че вие добре разбирате какво означава и можете да я оцените без това да ви повлияе.

А
Следващото А съкращение от "действай нормално" ("Act Normal")

Продължете да правите това, което правите обикновено или в момента на кризата и просто се държте колкото можете както обикновено, все едно тревожността я няма. Овладейте дишането и без много усилия опитайте да издишате по-бавно. Впоследствие дишането ви ще се успокои. Ако се опитате да се ангажирате веднага с работа или да избягате от ситуацията, ще влошите нещата. Да, ако избягате в момента можете и да постигнете краткотраен успокояващ ефект, но в бъдеще залагате неминуемо увеличение в общата тревожност. Затова – не бягайте.

R
R означава  "повторете стъпките" ("Repeat The Steps")

Просто продължавайте да приемате тревожността, наблюдавйте я, оценявайте я безпристрастно, все едно, че не се случва на вас, а до вас, действайте нормално, докато пристъпа на паника отстъпи и вие не се озовете в зоната си на комфорт.

E
Е означава "очаквай най-доброто" ("Expect The Best")

Това, от което се страхувате, никога не може да се случи! Всъщност вие знаете това, но още не сте повярвали в него. Не бъдете черногледи – очаквайте най-доброто развитие за вас както в момента на кризата, така и въобще.

Вие наистина ще се изненадате от факта как по ефективен начин сте в състояние да се справяте със "ситуации на паническа атака", когато използвате „бъди усещащ” техниката.
Активен
kadife
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 577Профил
« Отговор #2 -: Април 08, 2012, 08:52:23 »    "Може би често се забравя тематиката на форума, може би често се завижда на терапевта, който има най-много успехи с клиенти с ПР и страхове, може би причината е съвсем друга, но конкретната техника, дадена от моя доктор може да предизвика неплодотворна дискусия."

   
   В този форум имаше атмосфера на такт, взаимопомощ, разбиране и приятно разменяне на шеги, а понякога и споделяне. Опитвам се да пиша на Вие... но не ми идва отвътре, което е кофти тригер, че не изпитвам уважение към написаното от теб. Извинявам се за този акт на невъзпитание, но без друго няма да се повтори.

  Изживяваш се като гуру ли или като обикновен всезнайко, типична черта за българите - те разбират от всичко - от футбол и манджи, до психотерапия. Това не е професионален форум на хората, които лекуват, а на хората, които се борят  или живеят с ПР. Тук се споделя, не се напътства, не се укорява - ако си случил с терапия и терапевт, о`кей - чудесно, разкошно. Препоръчваш го и оставяш хората сами да преценят дали онова, което е помогнало на теб, ще помогне и на тях. Но това по цял ден и нощ да тръбиш колко невероятен терапевт е някой си, ми прилича на автореклама. Ти да не си този терапевт, който зомбирано лансираш? Но дори това не е огромната вреда, огромната вреда е че се изживяваш като изцелител, като човек, който се опитва да прокламира само един път.

  Тук има хора с лабилна психика, хора поуморени... изплашени на моменти, но прекрасни в своята същност. Странно е как мога смело да кажа, че се гордея с момичета и момчетата, които опознах оттук и които постигат толкова неща, че ми се иска всички да виждат това и да знаят, че няма човек, който може с вълшебна пръчица да ни докосне и всичко да се подреди. Вълшебството е в нас и в нашите ресурси. Но същите тези хора имат спадове на хъса понякога, и ако в този момент попаднат на твоето Ааааалелуя! - с какво ще им помогнат писаниците ти с тонове? Че ти на всяка втора дума се заяждаш с г-н Тодоров - това е някакво лаене, да не си му конкурент? С какво те кара този човек да беснееш така? Не ми отговори дали не си се влюбил в терапевта си? Не, че ме интересува, всъщност.

  Додея ми. Силно и неприятно. Дано се ограничиш в тази тема само. В крайна сметка форумът е свободен - ти избираш какво да поднесеш на нас от себе си. Но това, което демонстрира ме напрегна и отблъсна.

 Ограничи се в тази тема и успех.

 
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #3 -: Април 08, 2012, 09:09:05 »

Цитат
В този форум имаше атмосфера на такт, взаимопомощ, разбиране и приятно разменяне на шеги, а понякога и споделяне.

Бих искал да знам в тази така идилична среда, колко хора се справиха така успешно с ПР-а си и страховете си само от това, че средата е мека? Колко хора се промениха и забравиха за ПР така както мен?

Форума ако е за взаимопомощ то това е начина - да провокираш някого към промяна. Непрекъснатото оплакване и излишното героизиране на живота с ПР не помага на никой. Освен ако някой не е с цел да си търси само и единствено съжаление у другите.

Цитат
Тук има хора с лабилна психика, хора поуморени... изплашени на моменти

Такъв преди бях и аз.
Търсих как да се променя и успях. Всеки може да опита поне да потърси пътя към промяната. Иначе ПР робството изглежда парадоксално желано от някого тогава.

Имаше интерес към техники - ето техника. Коментарите ще са интересни ако са на тази тема. Ако ли не - затваряме темата, преставам да споделям за успешен изход от ПР и си връщате розовата атмосфера. Нищо по-лесно от това.

Активен
Шашмагюл
Hero Member
*****

Рейтинг: -16
Неактивен Неактивен

Публикации: 2962Профил
« Отговор #4 -: Април 09, 2012, 03:04:52 »

-
« Последна редакция: Януари 14, 2013, 12:54:14 от DG » Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Бъди оптимист! Дори в психиатрията!
"г-жа DG" АПРОПО, ПО - ДОБРЕ ДЯВОЛИТА ЖЕНА, ОТКОЛКОТО БОЖЕСТВЕНО ЛУДА! Cheesy
Мая
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 242


Профил
« Отговор #5 -: Април 09, 2012, 03:23:29 »


Не знам дали някой друг го интересуват техниките му, но мене МЕ  Smiley .


Искам само да отбележа, че това НЕ са негови техники.  Той е в ролята на  копировач, преписвач.                                                                              

Разбира се това не е изобщо проблем, само някой новопристигнал да не се заблуди че hpjon e велик откривател в областта на психологията, психотерапията и изобщо областите изучаващи човешката душа.


« Последна редакция: Април 09, 2012, 03:53:56 от Мая » Активен
hpjon
Гост
« Отговор #6 -: Април 09, 2012, 03:23:59 »

Има някакво объркване, затова нека внеса малко ред:

Аз не пиша тук и не очаквам някой нещо да отсъжда спрямо мен.

Всъщност, от хард-ядрото на форума - 4-5-ма човека, само DG в последно време се държи по конструктивен начин и освен, че предлага конкретни методи и своя опит, така е заинтересувана от нови. Факт е обаче, че тук четат много повече от 10-те с най-много мнения във форума.

Тяхната обратна връзка също е важна. Така че, темата е в развитие, но нейното развитие зависи от интереса. Дотук резултата е 1:1, но и техниката е само една. По отношение на нея все още никой нищо не е казал - работи ли или не.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #7 -: Април 09, 2012, 03:25:35 »


Не знам дали някой друг го интересуват техниките му, но мене МЕ  Smiley .

Искам само да отбележа, че това НЕ са негови техники.  Той е в ролята на  копировач, преписвач.                                                                              Разбира се това не изобщо никакъв проблем, само някой да не се заблуди че hpjon e велик откривател в областта на психологията, психотерапията и изобщо областите изучаващи човешката душа.

Мая, какъв ти е проблема?

Къде прочете, че тези техники аз съм ги открил?

Ти прочете ли въобще, че ще ПРЕВЕЖДАМ от книги, в които са описани успешните практики.
Активен
Мая
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 242


Профил
« Отговор #8 -: Април 09, 2012, 03:29:17 »


Не знам дали някой друг го интересуват техниките му, но мене МЕ  Smiley .

Искам само да отбележа, че това НЕ са негови техники.  Той е в ролята на  копировач, преписвач.                                                                              Разбира се това не изобщо никакъв проблем, само някой да не се заблуди че hpjon e велик откривател в областта на психологията, психотерапията и изобщо областите изучаващи човешката душа.

Мая, какъв ти е проблема?

Къде прочете, че тези техники аз съм ги открил?

Ти прочете ли въобще, че ще ПРЕВЕЖДАМ от книги, в които са описани успешните практики.

А ти не прочете ли че съм цитирала потребител който се изразява с "техниките му", .....не съм цитирала теб.
Активен
Шашмагюл
Hero Member
*****

Рейтинг: -16
Неактивен Неактивен

Публикации: 2962Профил
« Отговор #9 -: Април 09, 2012, 06:38:39 »

--
« Последна редакция: Януари 14, 2013, 12:53:52 от DG » Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Бъди оптимист! Дори в психиатрията!
"г-жа DG" АПРОПО, ПО - ДОБРЕ ДЯВОЛИТА ЖЕНА, ОТКОЛКОТО БОЖЕСТВЕНО ЛУДА! Cheesy
hpjon
Гост
« Отговор #10 -: Април 09, 2012, 10:44:45 »

Цитат
В момента, в който тръгна да се гледам отстрани и получавам нещо като блокаж, уж, че не мога. А се оказва пак, че е всъщност, че не искам.

Ето затова казвам, че често е нужна помощта на психотерапевт. Опитните терапевти могат да ти помогнат да направиш не само това, а и много повече.

Има още една стъпка, преди да се стигне до терапевта - техниката да я правиш не като те е нападнала паниката, а да отделиш определено време, в което сама да си предизвикаш ПА с идеята да приложиш тази техника (ако не знаеш как - ще ти кажа - просто е - започваш да правиш това, което да предизвика най-гадния за теб симптом. Например ако е сърцебиене, започваш да скачаш докато си повишиш пулса достатъчно). Тогава се самопровокираш и проправяш път на техниката да работи. Като го направиш няколко пъти ти гарантирам, че отваряш път към ефективно справяне. Разбира се, паралелно трябва да положиш и усилия да промениш начина си на мислене. По този повод има много книги, но разбира се, най-добре е да ти помогне някой с опит.
Активен
kadife
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 577Профил
« Отговор #11 -: Април 09, 2012, 10:57:26 »

Кадифе, аз предизвиках hpjon съвсем добронамерено, защото за разлика от повечето, аз искам да го изслушам до край преди да отсъдя за себе си и тук във форума какъв е.Освен забавен, форума трябва да е и полезен, поне за мене.
Не знам дали някой друг го интересуват техниките му, но мене МЕ  Smiley .

  За тази цел има терапевти, ние сме лаици - да не си изживяваме като философи. Да, можем да знаем естеството на страданието, но естеството на лечението е у специалистите. Направо ми  е гнусно, когато някой почне да се превъзнася, че едва ли не е получил просветление и иска да просветли всички останали. Няма панацея в това страдание. Не понасям да бъда подвеждана от месии. Не толерирам широко затворените очи!

 Да, споделете, но да набива в главите, да се сърди и тропа с крак някой, че никой не се съгласява със супер идеята му за целебно излекуване... е, чак пък толкова не сме изтормозени.

 Освен това, твърденията на този съфорумец ми звучат точно като убеждението на бащата от "Моята голяма гръцка сватба", който бе убеден, че с един препарат за чистене на стъкла може да се излекуват всички страдания - от мигрена до псориазис Smiley))

 Не е нормално човек като не е лекар или специалист, да се изживява като такъв, че и яростно да прокламира дадено уче/лечение.
 
« Последна редакция: Април 09, 2012, 11:01:10 от kadife » Активен
hpjon
Гост
« Отговор #12 -: Април 09, 2012, 11:02:53 »

Цитат
е, чак пък толкова не сме изтормозени

Да, това обяснява поведението ти. Има обаче и доста изтормозени. Които като влезнат за първи път тук трябва много ясно да им лъхне, че справяне има. А не да четат няколко месеца и да се престрашат някои да споделят и собствената си история.

Всеки избира сам дали ще влезне в ролята на жертва или на победител. Силно препоръчвам втората. Никога не съм твърдял, че е лесно. Напротив - доста сложно си е, но определено резултата си заслужава.

Да, съгласен съм, че това е работа на специалистите. Аз и затова се опирам изцяло на тяхното мнение и опит, почерпени предимно от моя опит в контакта ми със специалисти, така и от книги и научни издания, за които имам нужната подготовка, за да прочитам и препредавам грамотно.
Активен
Шашмагюл
Hero Member
*****

Рейтинг: -16
Неактивен Неактивен

Публикации: 2962Профил
« Отговор #13 -: Април 09, 2012, 11:09:05 »

Да пиша ли и тук какво мисля за хпджон?........ Ха - ха, хпджон, трябва да ти плащам за преводи на статии...  Tongue
Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Бъди оптимист! Дори в психиатрията!
"г-жа DG" АПРОПО, ПО - ДОБРЕ ДЯВОЛИТА ЖЕНА, ОТКОЛКОТО БОЖЕСТВЕНО ЛУДА! Cheesy
hpjon
Гост
« Отговор #14 -: Април 09, 2012, 11:16:23 »

Аз се чудя в коя тема да се свра и да кажа нещо. На мене Преведените статии за терапия на хпджон са ми интересни и бих ги чела с интерес, когато имам време. Дали обаче няма да ги пропусна и отсвиря покрай всички коментари не по темата, които просто нямам време да изчета понякога?А дали някой новопостъпил няма да отсвири целия форум заради това? А дали пък някой няма да пропусне излекуването си заради това? Пак да подчертая ли, че на мен ми беше достатъчен разказа на Радостина М за нейното излекуване, за да повярвам, че щом има и един човек излекувал се, значи мога и аз? Щом хпджон е могъл, мога и аз? Пише достатъчно изразително и достатъчно добре, за да вярвам, че е ок и може да ми помогне в моя стремеж към развитие. Направо се чудя, ама честно ли ще е, да ми праща преведени статии с надеждата, че ще открия това, което ми трябва, за да напиша в бялата книга за терапевтите, че Радостина М плюс еди кой си метод, преведен от хпджон ми е помогнал да си намеря нова работа, да съм по - добре заплатена и да живея пълноценно с мъжа и децата ми? И дали ако помоля след като копне някаква терапия другите съфорумци да се намесват само, за да разкажат как им се отразява на тях този метод, някой ще ме чуе?Huh?Huh???

Това ще си го разпечатам и ще си го залепя на стената. Ще поръчам флаери от него и ще ги раздавам, когато админа ми затвори акаунта тук.

Благодаря за мнението ти. Отплатата е, когато някой чете Smiley
Активен
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1