evropea.com - форум за паническо разстройство
Септември 24, 2023, 04:38:40 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 36
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 36

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Re:Въпроси към г-н Тодоров!
[Паническо разстройство]
IvanBerbatov
Февруари 28, 2023, 11:31:56

Спонсорирани връзки

Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 49
  Изпечатай  
Автор Тема: Осъзнай "Себе си"  (Прочетена 73580 пъти)
Ema
Hero Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566

Профил Ел. поща
« Отговор #45 -: Март 28, 2012, 05:52:45 »

Ами да де, чакаме Серго. Той има и продължение, та си чакаме.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #46 -: Март 28, 2012, 07:57:50 »

DG е права - много пишем, но има ли кой да чете Smiley

По темата с осъзнаването - понеже съм на вълна Р. Бандлър, трябва да отбележа, че за него е важно също осъзнаването.

Той казва така (перифразирам, че от издателството ще ме погнат за възпроизвеждане без позволение) - общото между всички справили се с пр и фобии е, че те в даден момент осъзнават колко е глупаво да се страхуват. Намират го за крайно отегчително, изморени са да поддържат страховете си и се отказват от тях. Просто се отказват от един безполезен навик.

Когато самият той помага терапевтично то прави така, че да улесни именно това осъзнаване в клиентите си. Остава си обаче условието това осъзнаване да се случи бързо - само тогава човек може да промени навика си да се страхува.

Това напълно съответства с мен и промяната, която извърших и която продължава, разбира се.

Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 210

Профил
« Отговор #47 -: Март 28, 2012, 08:30:20 »

DG е права - много пишем, но има ли кой да чете Smiley

По темата с осъзнаването - понеже съм на вълна Р. Бандлър, трябва да отбележа, че за него е важно също осъзнаването.

Той казва така (перифразирам, че от издателството ще ме погнат за възпроизвеждане без позволение) - общото между всички справили се с пр и фобии е, че те в даден момент осъзнават колко е глупаво да се страхуват. Намират го за крайно отегчително, изморени са да поддържат страховете си и се отказват от тях. Просто се отказват от един безполезен навик.

Когато самият той помага терапевтично то прави така, че да улесни именно това осъзнаване в клиентите си. Остава си обаче условието това осъзнаване да се случи бързо - само тогава човек може да промени навика си да се страхува.

Това напълно съответства с мен и промяната, която извърших и която продължава, разбира се.

Според мен споровете произтичат от това че няма яснота какво се има предвид под осъзнаване. Явно вие и вашият терапевт като кажете осъзнаване имате предвид да се осъзнае че страха е необоснован. Ако това имате предвид под осъзнаване тогава да осъзнаването наистина е безполезно.

В психоанализата за осъзнаване се говори когато част от несъзнаваното стане съзнавана. В обяснението дадено от вас това не е така защото човека и преди е знаел че страха му е необоснован. Несъзнаваното е нещо до което човек няма абсолютно никакъв достъп. Когато се каже осъзнаване се има предвид да разбереш нещо за себе си, което не си знаел преди.
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #48 -: Март 28, 2012, 08:37:16 »

Ще се самоцитирам:

А дали за толкова дълго време човек не става зависим от психотерапевта си и терапията си, при условие, че той слага край на лечението си?

Наистина ми се иска да си изясня това. Всяка седмица ходя на терапия, нали така? Може ли някой на дълбинна терапия да ми каже какво се говори всяка седмица за една година примерно./около 50 пъти Shocked/ Ако не иска да споделя нещо лично, нека да бъдат "примерни" примери.

Аз лично не съм станал зависим. Аз ще спра да ходя като ми минат симптомите напълно и няма да изпитвам никаква трудност да прекъсна.

Какво се говори... най-лаично казано-за каквото си искаш.
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #49 -: Март 28, 2012, 08:45:04 »

Ако един психоаналитик чете тука най-вероятно би попитал всеки един: "Защо за вас е толкова важно вие да сте прав, а другите да грешат? Защо имате нужда всички да са съгласни с вас и когато ви опонират ги нападате?"

Признавам това важи и за мен донякъде въпреки че аз не отричам "другия" метод.
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #50 -: Март 28, 2012, 08:51:16 »

Както вече сме говорили, vladimir, аз не само съм приятно изненадан от положително повлияване на ПР чрез аналитична и дълбинна терапия, но и се радвам, че има и други начини за справяне. Правилно поясняваш
Цитат
това не е осъзнаване в смисъла който влага психодинамичната терапия
Ти не си седнал сам да си осъзнаваш всичко нали - от година и половина все пак посещаваш терапевт. Затова имаш успех.

Серго препоръчва да седнеш и да започнеш да се осъзнаваш. Това ми прилича малко на изказване ала К. Вонегът - "да се опиташ да решиш алгебрично уравнение дъвчейки дъвка". Не че математиците не дъвчат дъвки и не успяват да ги решават, но не дъвката им е най-силното оръжие Smiley

Пък и не мисля, че обвинявайки някого, че не си е свършил работата в миналото реално може да си подобриш ситуацията днес. Това само Б.Б. го може (и то със съмнителен резултат), анализирайки Станишев, но това са единици Smiley

Осъзнаването самостоятелно е невъзможно.
Освен това обвниняването на някого наистина нито би помогнало нито е задача на психоанализата.
Активен
Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #51 -: Март 28, 2012, 09:18:42 »

"Освен това обвниняването на някого наистина нито би помогнало нито е задача на психоанализата."

Прав си, Владимире. И аз смятам така, но за някои видове психотерапии се говори за гняв към бащата или майката, гняв към обществото и т.н. и се смята, че тези потиснати емоции са в основата на тревожностт и всякакви други проблеми.

Аз мисля, че подсъзнанието може всичко, както се казва една книга. Важно е какво ще му зададеш да прави. Като му зададеш да се върне назад-ще се върне и ще търси там нещо. Като му зададеш нова задача, по която да работи, то ще започне разбота по нея. Всъщност важна е задачата,  посоката. То си знае работата. Единия път е по-бавен, именно защото се връщаш в миналото и трябва време. Другият е по-бърз, защото веднага започва да гради. Дори с един строеж е същото. На мястото на старата къща е по=лесно да изградиш нова, отколкото да реставрираш старара и да я направиш да прилича на нова.
 В това е  нашия спор.За мен дори не е спор, защото това съм го изпитала на гърба си и знам, че  работи, но има някои, които не го приемат и те спорят.

Сори, поправих си поста, за да е по- ясно.
« Последна редакция: Март 28, 2012, 09:27:17 от Ema » Активен
hpjon
Гост
« Отговор #52 -: Март 28, 2012, 09:20:33 »

Благодаря ти за включването, владимир.
Мисля, че гледните точки на клиенти на различни терапии са по-важни за сега търсещите, отколкото теоретичните постановки въобще.

Трябва да призная, че спора тръгна от много далече, от преди месец и няколко теми назад поради... да го кажем някои несъответствия между теоретичната подготовка на някои потребители тук и реалната практическа обстановка при хората с пр и фобии. Както и несъответствието на схващанията тук в България и световните тенденции в тази наука. Но не ми се продължава на тази тема - изписано е почти всичко

Ако един психоаналитик чете тука най-вероятно би попитал всеки един: "Защо за вас е толкова важно вие да сте прав, а другите да грешат? Защо имате нужда всички да са съгласни с вас и когато ви опонират ги нападате?"

Почти съм сигурен, че отговора на този въпрос ще предизвика нов въпрос, а пък неговия отговор ще стане причина за още един въпрос и така кой знае докога.
Няма да ми е интересно да осъзнавам така за мен разни неща, защото не мисля, че ще ми е полезно да разбера най-накрая, че когато съм бил на 12 да речем съм подтиснал някакъв гняв и непримиримост към родителите си.
Или нещо подобно.
Аз съм човек на действието - обичам да действам в светлината на ограниченията и възможностите, които съществуват пред мен. А след промяната (разбирай психотерапията) разглеждам и ограниченията като вид възможност за действие.
С две думи - падам си по решенията. Не по обясненията.
Активен
track
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1892

Профил
« Отговор #53 -: Март 28, 2012, 09:27:04 »

hpjon, ти публика ли си търсиш, че чакаш и други да те четат  Smiley И това с осъзнаването, че е глупаво да се страхуват, мисля че всички сме го знаели още от самото начало, не сме го осъзнавали някъде си, някога си, в последствие. Ако се зачетеш тук, всички пишат "знам, че няма от какво да се страхувам, но въпреки това го правя". В същото положение съм била и аз, и силно се надявам повече да не бъда.

Тази нечия клиентка си има име и се казва Мария. След малко ще раздавам осъзнавателни шамари  Grin hpjon, айде да не тръгвам да ровя, че и ти имаш доста промени в мненията. И ако нещо не е честно спрямо теб, не означава че някой е мошеник. Откъде ги измисляш не знам  Roll Eyes
Активен
track
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1892

Профил
« Отговор #54 -: Март 28, 2012, 09:30:29 »

И какво сега? Ема като си преправи поста след като ти беше писал мнение след нея, прави ли я мошеничка  Roll Eyes Как може да се издребнява толкова не знам. Прочети пак моето писание за 4-те месеца терапия, които ти обърна на 4 часа. Въпреки че ти поясних, че помня и разбирам какво имаш предвид, извадих изречението от контекста на всичките ти писаници, за да видиш как реагираш ти по същия начин. Хващаш се за сламка (дума или изречение) и почваш да разсъждаваш на глас  Grin
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #55 -: Март 28, 2012, 09:42:38 »

Наистина няма защо да обяснявам нещо на дълго и широко, когато титаните в областта са го казали толкова ясно и простичко:

"...Истината е, че след всички тези години, през които даравях хората със самопознание и промяната не настъпваше, поуката беше, че самопознанието е велика идея, но просто не дава резултат. Комунизмът беше добра идея, но на практика не действаше.

Когато идеите не дават резултат, трябва да ги захвърлиш в задния двор при квадратните колела, защото когато нещо не действа, то просто не действа... Според мен истината е, че повечето проблеми са просто проява на лош навик, който се повтаря отново и отново..."

Ричард Бандлър
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #56 -: Март 28, 2012, 09:45:27 »

" Истината е, че след всички тези години, през които даравях хората със самопознание и промяната не настъпваше, поуката беше, че самопознанието е велика идея, но просто не дава резултат."

Много е било трудно да се сети, че е бил калпав аналитик Smiley
Метода му е крив ....  Титан до мозъка на костите си.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #57 -: Март 28, 2012, 09:48:48 »

Мошеничка съм,

Всъщност дописах, за да е по-ясно, да не остана неразбрана, нали...

Абе Миме, ти си си харесала hpjon и само го дебнеш какво ще каже, за да го погнеш, а?  Tongue

Признай си, не се оправдавай сега.  Wink
Активен
Мая
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 242

Профил
« Отговор #58 -: Март 28, 2012, 09:52:42 »

Цитат
когато титаните в областта са го казали

Определение за титан: Учителя от Плевен и всички автори които е чел той!

Цитат
...........самопознанието е велика идея, но просто не дава резултат
Копирането както и преди казах е опасно занимание.  Познанието, самопознанието са СМИСЪЛ, а не липса на резултат.
Но който каквито сетива има, това усеща.
Активен
Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #59 -: Март 28, 2012, 09:54:12 »

Лелеееееее, а вие представяте ли си ако всичко беше само анализа Shocked Shocked Shocked

Ужас!

Добре, че има и други методи, иначе щях да си умра от страх от смъртта.

Абе Бандлер дали има диплома за завършени курсове и обучение по психотерапия? Как мислите?

Сигурно няма, щото не се учи в университетите.
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 49
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА