evropea.com - форум за паническо разстройство
Юни 21, 2024, 07:20:33 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 46
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 46

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Re:Интересно ми е да разбера следното
[Общи теми]
Tasman
Юни 12, 2024, 09:56:33

Спонсорирани връзки

Страници: 1 [2] 3 4 ... 49
  Изпечатай  
Автор Тема: Осъзнай "Себе си"  (Прочетена 76645 пъти)
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #15 -: Март 28, 2012, 10:49:23 »

" За пореден път въвеждате в тотална заблуда, особено тези, които са далече от познаването на областта психотерапия. Не ми е известно друга такава тотална невежест от страна на, ужким, професионалист - дано да сте изключение в бранша... "

И колкото и да не ви се вярва много се радвам, че мислите така Smiley
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #16 -: Март 28, 2012, 12:03:22 »

"Неговата роля е на един своеобразен "преводач", чрез който човек успява да осъществи контакт между съзнаваната си и несъзнаваната си структури."

 В това е проблема според мен- преводача. Всичко зависи от това какъв преводач е той. Той също е човек, има слаби и силни страни, има плюсове и минуси, т. е. субективно е, защото той задава въпросите и  той води в посоката. Дори терапевта да се терапевтира, дори да дава най-доброто от себе си, това не значи, че  правилното. Винаги в този тип психотерапия присъства елемента "сугестия" според мен.

 
Активен
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #17 -: Март 28, 2012, 12:05:02 »

"аз се обяснявам на някой, който решава вместо мен, че аз не знам кога да прекратя терапията си, защото това би следвало да се усети от мен, а не от терапевта ми и т.н"

Някъде в предните теми ти каза, че човек сам решава кога да спре терапията.

Ще допълня, че това е така, защото няма ясна крайна цел. От паника се минава пруз детство, юношество, семейство, работа,  търсят се обяснения на тези отношения е понеже всичко е много неясно, винаги ще има какво да се каже по даден въпрос

 Или да прекъснеш сам, ако решиш, че нямаш напредък в тази терапия.

 
« Последна редакция: Март 28, 2012, 12:16:30 от Ema » Активен
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #18 -: Март 28, 2012, 12:11:37 »

   Ще се самоцитирам:

А дали за толкова дълго време човек не става зависим от психотерапевта си и терапията си, при условие, че той слага край на лечението си?

 Наистина ми се иска да си изясня това. Всяка седмица ходя на терапия, нали така? Може ли някой на дълбинна терапия да ми каже какво се говори всяка седмица за една година примерно./около 50 пъти Shocked/ Ако не иска да споделя нещо лично, нека да бъдат "примерни" примери.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #19 -: Март 28, 2012, 12:55:57 »

Не бива да се мисли, че дългосрочната психотерапия непременно продължава дълго време, така както и че краткосрочната непременно продължава кратко време. Това е фундаментална грешка.
Ортодоксалната психоанализа е наистина с години - 6 дни в седмицата, по един час. Това естествено за нас е немислимо. Ако говорим за други методи, които работят в динамика, като анализата, но са по-съвременни и с други техники опитват да достигнат целите, които постига анализата, терапията е от 6мес. до 1год. условно. Това може да са и няколко срещи и 2-3г. Всичко зависи от случая.

Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #20 -: Март 28, 2012, 01:17:07 »

В такъв хипотетичен разговор е съвсем нормално представител на школа по дългосрочни терапии да твърди, че всичко зависи от случая.

Да се твърди, че след първата сесия или интервюто с конкретния човек не могат да се дадат срокове на терапията е леко мошеническо - кой наистина може да гарантира, че са необходими 55 сесии или 85 сесии?

Разликата от 30 сесии в този случай, средно по 30 лв (дори повече, но хайде така да остане) прави почти хилядарка.
Нека си говорим с цифри, защото другото е усукване с много неизвестни.
И преди съм споменавал, че така работят майсторите в строителството - никога не знаеш точно колко ще ти струва един ремонт.

Не искам да копирам тук стари спорове, но т.тодоров ще се сети за разговорите си по тази тема със socratt в дир-а.
Сигурен съм, че ако ценообразуването в психотерапията започне да става на принципа постигнат успех по предварително градиирана скала, то терапиите ще станат значително по-кратки. Другите няма да издържат по чисто икономически причини.

Цитат
Не бива да се мисли, че дългосрочната психотерапия непременно продължава дълго време, така както и че краткосрочната непременно продължава кратко време. Това е фундаментална грешка.

А! как са могли завалиите да си наричат така грешно терапиите...
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #21 -: Март 28, 2012, 01:23:26 »

" В такъв хипотетичен разговор е съвсем нормално представител на школа по дългосрочни терапии да твърди, че всичко зависи от случая."

Аз съм и краткосрочен терапевт и дългосрочен. Не ме хвърляйте в конфликт със самия себе си Smiley
Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #22 -: Март 28, 2012, 01:28:48 »

Цитат
Аз съм и краткосрочен терапевт и дългосрочен.

Това е нещо ново.
Вероятно обаче не сте краткосрочен стратегически терапевт, което е същинската краткосрочна терапия.

Тази, фокусирана към решения видяхме, че може и да се попродължи, което автоматично изключва възможността да сте хем краткосрочен, хем дългосрочен.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #23 -: Март 28, 2012, 01:33:31 »

" В това е проблема според мен- преводача. Всичко зависи от това какъв преводач е той. Той също е човек, има слаби и силни страни, има плюсове и минуси, т. е. субективно е, защото той задава въпросите и  той води в посоката. Дори терапевта да се терапевтира, дори да дава най-доброто от себе си, това не значи, че  правилното. Винаги в този тип психотерапия присъства елемента "сугестия" според мен."

Посоката по принцип е правилна. Обаче, в психоанализата терапевта е изцяло пасивен. Може да мине цяла сесия в която терапевта да не каже и дума. Може и 5-10 сесии да минат по същият начин. Но това е ортодоксалната анализа. Колкото по-активна позиция има терапевта, толкова повече може да присъства сугестията като терапевтичен способ.

Така е всичко зависи от преводача. Някъде преди имаше въпрос защо е необходимо терапевта да има лична терапия в обучението си. Една от причините, освен да осветли някои свои несъзнавани части е да проумее как работи съзнаваното, несъзнаваното и по какъв начин си "общуват" като използва себе си за "учебник". Терапевта не научава какво се случва с всички хора, а как да се осъществи комуникация между двете структури. Какво ще си кажат не е негова работа. Това клиента прави. Той осъзнава и той интерпретира сигналите, символите и т.н. Погрешно е да се мисли че се случва някаква "кандарма" в която терапевта казва нещо от рода на " понеже си имал такова детство сега се чувстваш еди как си и трябва да направиш еди-какво си. Такова нещо няма.
« Последна редакция: Март 28, 2012, 01:40:31 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #24 -: Март 28, 2012, 01:39:26 »

" краткосрочен стратегически терапевт"

В България няма такъв, а по подобен метод в асоциацията по краткосрочна терапия обучение не се осъществява. Все пак ще проверя, дали няма някой дето се е объркал и е акредитиран терапевт по Ериксонова терапия, обучен в чужбина и практикуващ в България, вписвайки се в регламента.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
hpjon
Гост
« Отговор #25 -: Март 28, 2012, 01:41:52 »

Цитат
Посоката по принцип е правилна. Обаче, в психоанализата терапевта е изцяло пасивен. Може да мине цяла сесия в която терапевта да не каже и дума. Може и 5-10 сесии да минат по същият начин.

Лелее, 10 сесии да ходя сам да си говоря някъде и да плащам за това???
Точно ето това не ми харесва. Но това си е моето мнение и виждане, разбира се. Предпочитам действието, активността, програмата, ясните критерии и сроковете. Другото ми се вижда вятър и мъгла.

Цитат
защо е необходимо терапевта да има лична терапия в обучението си. Една от причините, освен да осветли някои свои несъзнавани части е да проумее как работи съзнаваното, несъзнаваното и по какъв начин си "общуват"

А кой е гаранта, че терапевта е научил това?
В другите професии има изпит, след който получаваш правоспособност. На изпита си оценен доколко можеш да се справиш. Личната психотерапия обаче не свършва с изпит. Дори и често се злоупотребява с нея - говорихме за това - кой е луд да плаща за нещо, коете може и без него? Контрола го няма - така че недейте да смятате, че субективността е намалена до минимум - точно обратното - тя е повече, защото изисква адаптиране към всеки клиент. Докато в по-структурираните терапии има рамки, в които се случват нещата.
Активен
hpjon
Гост
« Отговор #26 -: Март 28, 2012, 01:48:45 »

Цитат
В България няма такъв, а по подобен метод в асоциацията по краткосрочна терапия обучение не се осъществява. Все пак ще проверя, дали няма някой дето се е объркал и е акредитиран терапевт по Ериксонова терапия, обучен в чужбина и практикуващ в България, вписвайки се в регламента.

Не се старайте чак толкова много - преди да подхванете отново деструктивни кампании, по-добре предложете нещо конструктивно, полезно и ефективно.

Само да поясня, че факта, че съществува асоциация по манатарките в България, не означава, че има асоциация по гъбите въобще. Нали така - асоциацията по краткосрочна терапия, за която говорите е манатарката. Цялото се губи.

И за десерт ще ви подскажа, че да, в България знам за поне един обучен в чужбина и акредитиран да обучава терапевт по краткосрочна стратегическа терапия. Инициалите му са А.Б. (продължавам да смятам, че да говорим с имената за хора, които принципно няма как да се включат тук или не знаят, че са замесени по някакъв начин просто не е почтено) Не смятам повече да обяснявам по тази тема.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #27 -: Март 28, 2012, 01:53:58 »

Аз говоря за ортодоксалната анализа. Тя още е много далеч от нашата реалност.
Вие наистина ли мислите, че няма изпит и терапевт се става ,като си дадеш точната сума грошове на някой? Даже има изпит на няколко нива. Кое е първият гарант - обикновено обучаващият се, или успява да изследва себе си дълбинно, или издига съпротиви от рода на "това са глупости" и се насочва към по-структуриран метод. Според това, до къде е стигнал в личната си терапия самият терапевт, се насочва и към определен метод, в който да се обучава. Така в група от 10 желаещи в началото до финалното ниво стигат 2-3-ма.
По време на обучението има два изпита- за консултант и за психотерапевт. В последния за психотерапевт специалиста е работил мин. 2г. под супервизия и на изпита представя случаи в динамика от своята практика пред комисия, /терапевти от различни школи/ , които да решават дали работата му е психотерапевтична, дали е опасен, дали се ориентира в проблематиката на клиента, дали успява да създаде дълготрайна терапевтична връзка и т.н. Това всичко при условие, че е покрил всички критерии. След изпита, както и при шофьорите трябва да "кара" със знак внимание, под супервизия, докато натрупа определен брой часове.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Мая
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 242


Профил
« Отговор #28 -: Март 28, 2012, 02:12:24 »

   Тодоров както винаги потъна в съзнателно  и несъзнателно.
... Не стига, че се губят години докато стигнеш до психотерапия, че и да отделиш още толкова в терапия….?
Ето Владимир ходи 1,5 години на терапия и не знае кога ще свърши. Мима ходи около година и все още е нервна и се дразни-тя също не знае края на терапията си. За съжаление не са малко тези хора, които не знаят кога ще свърши терапията им.

  А дали за толкова дълго време човек не става зависим от психотерапевта си и терапията си, при условие, че той слага край на лечението си?  


Аз се чудя как още не сте извикали полицията  да аресува Тодоров, а модератора спи ли как може да остави такъв     цитат hpjon :"Не ми е известно друга такава тотална невежест от страна на, ужким, професионалист"


Та какъв е извода,  трябва да се мисли преди да се тръгне на психотерапия.                                      
Ако искате психотерапията ви да е успешна и да преодолеете ПР, трябва задължително да се доверите на плевенския Гуру или на терапевти прилагащи подобни методи.  ЗАПОМНЕТЕ,  че по този метод  задължително на 100% си разрешавате проблема!!!!!
Всички други видове психотерапия и психотерапевти НЕ стават, а ако ви зададат някой въпрос за миналото и историята на живота ви БЯГАЙТЕ! Трябва да се подложите задължително на краткосрочната терапия на плевенския гуру, ...ако е някоя друга краткосрочна терапия НЕ става! Как ще познаете дали сте на правилното място ........чуете ли името Милтън Ериксон значи сте уцелили  психотерапевта.                                                                                                              
Ако предприемете  някакъв друг вид психотерапия има вероятност да ходите повече от година и пак да сте нервни и раздразнителни за това забравете!!!  Та hpjon и Ема са добрия пример за хора които са попаднали на правилната терапия.........изключително уравновесени и спокойни хора, НЕ са нервни, Не се дразнят и не спорят, НЕ проявяват агресия/ирония/сарказъм, изключително толерантни, обективни и широкоскроени са, мъдри хора раздаващи любов...........те са всъщност съвършенни!

Та истината е само в краткосрочната терапия, Милтън Ериксон и методите на плевенския Гуру! Ако не знаете  кой е той , потърсете ще разберете.  Та който предприеме терапия различна от тази има опасност да стане зависим от терапевта и  терапията си , а пък ако се заформи и любовна зависимост няма оправяне.............                                                                                      
hpjon и Ема не са се поддали на зависимости към терапевта!!! Те са личности с индивидуален почерк, автономност, самостоятелност, независимост в мисленето от терапевта си.
И най важното което ще напиша в този ми пост!.  Ако някой се интересува от плевенския Гуру, съветвам го да черпи от извора, тоест от него самия, А НЕ ОТ ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ МУ!!! Защото ситуацията е отишла към игра на развален телефон!                                                                                                           Човешкото съзнание не е константа, ...а непрекъснато променяща се енергийна система, която се влияе от заобикалящата я енергия на свой ред!   Та копира се нещо от който когато му харесва, и после не се проследява как се изменя съзнанието на копирания.................и става хаос!   
Цитат
цитат hpjon:Нека си говорим с цифри, защото другото е усукване с много неизвестни.

Та нека да си говорим в цифри. Не ми отговори на отдавна зададения въпрос колко пари даде за лечението на паническото си разстройство?! Десет години по колко=?!?!
Ако пак не ме разбираш, ....извинявам се, но такова ми е нивото някой ден може и да порасна и да се изразявам по разбрано.
« Последна редакция: Март 28, 2012, 02:18:09 от Мая » Активен
track
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1892Профил
« Отговор #29 -: Март 28, 2012, 02:17:54 »

Супер! Скандалите се върнаха. Тъкмо започнаха да ми липсват  Жалко, че нямам време да "изкрякам" и аз в моя ред за нещо, за което съм абсолютно некомпетентна  Grin

Ема, по-късно ще ти разкажа за личната ми терапия. Всъщност, тъй като нямам време, защото още не съм приключила курсовата работа, трябва да излизам да свърша и друга работа, а не знам колко ще продължат тези неща, разрешавам на г-н Тодоров да говори за моята лична терапия. Каквото и да е. Всичко, което съм споделила по време на терапия, не е проблем да се сподели на всеослушание. Ако той желае, нека Ви даде пример откъде съм започнала, през какво съм преминала и какво съм променила благодарение на терапията си.  Smiley

П.С hpjon, наясно съм, че терапията ти е била всъщност 4 месеца, а не 4 часа. Неведнъж си споменавал, че си усетил промяна още в първите часове на терапията си. Просто исках да видиш себе си отстрани в моите постове. Ти реагираш по същия начин и правиш много глупави необмислени изводи. А аз те провокирах просто.
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 49
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1