evropea.com - форум за паническо разстройство
Март 26, 2025, 12:29:33 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 1
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 1

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2 3 ... 13
  Изпечатай  
Автор Тема: Метода EMDR  (Прочетена 20425 пъти)
spider
Full Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 112

Профил
« -: Февруари 21, 2012, 06:20:32 »

От няколко дни насам с г-н Тодоров захванахме малък спор относно този метод. Аз като преминал през терапии с ЕМДР и прочел изключително много по темата (научни публикации разбира се) твърдя, че метода има голямо въздействие и е доста полезен. Г-н Тодоров като човек занимаващ се с психология обаче твърди, че метода е безпочвен и безполезен. И тъй за да не товарим други теми с нашия спор по предложение на г-н Тодоров създавам тази и призовавам другите участници във форума да я допъллват със знания или неща, които са прочели из дебрите на световната мрежа (само научно доказани разбира се, както и статистически).

Май ще стане весело 
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1 -: Февруари 21, 2012, 08:31:25 »

Нека започнем не със спор, а с това какъв е вашият опит с този метод и какви ползи натрупахте от него, за колко време, изобщо дайте информация, как този метод проработи при вас.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
spider
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #2 -: Февруари 21, 2012, 09:18:42 »

Ами историята на моя живот е дълга и основно гадна. Ще се постарая в няколко думи да разкажа малко за да мога после да опиша и ефекта от терапиите ми с ЕМДР. Биологичния ми баща е изоставил майка ми докато е била в напреднала бременност. За мое щастие тя е решила да ме отгледа сама с помощ от неините родители и сестра й. След време срещна това което мислеше че е любовта на живота й. Заживяхме заедно, аз го приех като много близък, но той като че ли виждаше винаги в мен конкуренция за любовта на майка ми. Аз на свой ред започнах да раста, да развивам свой морални разбирания, да отстоявам правата си и да виждам и управлявам живота си по мой начин. Тога започнах да се карам с втория си баща, той постоянно не одобряваше моите въгледи и постижения и т.н. и т.н. Г-н Тодоров като професионалист може да опише тези състояния как действат на психиката по-добре от мен. На един по-късен етап живота ми стана прекрасен, майка ми най-накрая вече е щастлива с друг мъж, аз имам невероятна приятелка, започнахме бизнес. Много се отклоних. Както и да е. Развих паническо разстройство, лекувах го зле 8-9 месеца, то стана вече доста тежка форма. Изчетох доста литература и тъй като бях сменил терапевта си вече, я попитах за метода ЕМДР, който действал много добре при адаптивното преработване на психологически травми. Аз никога не съм се чувствал травмиран, но се окааза, че човекът с, който живяхме 15 години е оставил доста силни следи в съзнанието ми, които се отразяват на моето самочувствие. И не само  когато се сетя за някои случки изпадам в ярост и ми се иска да отида при него и ... само лоши неща се сещам. Пак много се отклоних. Та оказа се, че в клиниката която ходя има д-р психотерапевт, който е обучен (за да не дразня г-н Тодоров) в метода ЕМДР. Макар и да ми беше скептично въпреки всичко което бях чел пробвах да преработя част от най-ярките ми спомени и за моя огромна изненада наистина те вече не предизвикваха в мен чувство на гняв. И за да изпреваря първите отзиви от типа че съм го споделил с терапевт и ми е минало, за това съм ползвал терапии с адаптивни методи и те нямаха успех (или поне не такъв който и да се доближава до този на ЕМДР). Съжелявам че се разпрострях толкова!
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #3 -: Февруари 21, 2012, 09:36:09 »

" за моя огромна изненада наистина те вече не предизвикваха в мен чувство на гняв. "

Ето за това говоря! Това е толкова опасно, че чак яд ме хваща. Оперираха ви гнева, доколкото разбирам. Аз съм работил с клиенти, които след подобна "операция" на чувствата се озоваха при мен. Досега главно с хипнози и НЛП-та горките го правеха. Виждам "хирургията" в психотерапията продължава с пълна пара.
Това е много опасно, защото потиснатите емоции ще се появят с много по-сериозна сила и ще предизвикат по-сериозен рецидив. За съжаление. Дано при вас не е такъв развоят.
Травмиращите преживявания от миналото и потиснатите емоции терапевтично се третират по коренно различен начин - преживяват се, отреагират се и се интегрират по нов начин отново в психиката. И тъй като за всеки метод трябва да важи мотото "Не вреди!" този метод не е психотерапия, а търговия.
Активен

Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 566

Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: Февруари 21, 2012, 09:46:52 »

Здравейте, интересна  тема сте подхванали. Ще се влюча и аз, защото ме заинтригува. Затова попитах моя доктор за този метод. Той ми каза, че създателката на този метод е Франсис Шапиро и затова, че е създала този метод е наградена с наградата "Зигмунд Фройд" на америанската и канадската психолични асоциации. Методът е официално признат 2004 година от американската психиатрична организация и е официален клиничен метод. Единствено противопоказание е да не се използва при епилепсия.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #5 -: Февруари 21, 2012, 09:55:55 »

Сигурен съм. След първото терапевтично "чудо" - НЛП, идва ред и на второто Smiley
Активен

Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: Февруари 21, 2012, 09:58:35 »

Господин Тодоров, не  ви прави чест!
 За никой споменат метод до сега не казахте добра дума. Аз съм се променила в резултат на отхвърлян от вас метод. Има и други в този форум, оправили страхове и тревоги с подобни методи.  Никой от нас няма рецидив, няма и да има.
   Мисля, че и по-рано ви казах, това, че не ги познавате  някой метод, не го приемате, както и това, че не е в БАП, не значи, че не работи.  
  Вашите изказвания само плашат хората и ги объркват още повече.

Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: Февруари 21, 2012, 10:06:59 »

Ами нека се плашат преди, а не след като се опарят, както се случва. На вас може и плетенето на терлици да ви помогне, но то не е психотерапия. Психотерапията не е да потиснем това което не ни отърва, а да развием това което не сме успели да развием. Ще ползвам примера по-горе. Ми нали точно през изразения гняв към бащата и майката юношата става възрастен, нали с помощта на този гняв детето се отделя от родителите, за да може после на свой ред да се свърже с тях като възрастен с възрастен. Сега тепърва момчето трябва да се сгромоляса че да разбере това ли? И точно по тая причина методи които си позволяват да вредят не влизат в БАП. Там не влизат работещи методи, това е много субективно. Там влизат тези които не вредят. Значи не може да попадна на психотерапевт, който учи и ТЕС. Те просто двете неща са несъвместими, както и психотерапевт и експерт по есенции на Бах примерно. Това е все едно гледам на боб и кафе и правя мозъчни операции. Как ви звучи?
Активен

track
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1892

Профил
« Отговор #8 -: Февруари 21, 2012, 10:19:07 »

Защо разваляте боя с кавга  Roll Eyes
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #9 -: Февруари 21, 2012, 10:24:28 »

"...С разговори и специализирани практики, въздействащи върху емоциите, негативните се изчистват и свеждат до нула, а позитивните се засилват...."

Сега това на какво прилича?? Тази метла я забравете дето измита "негативните" емоции, защото няма негативни емоции. Всички видове емоции имат за цел да предизвикат адаптивен психо-телесен отговор според ситуацията. Как така ще махнем някои? Ми то става работата д-р Франкещайн. Това ми харесва оставяме го, другото го махаме. Това даже е цинично от терапевтична гледна точка.

Активен

spider
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #10 -: Февруари 21, 2012, 10:48:53 »

Първо искам да се извиня на г-н Тодоров. Защитата на моето мнение за ЕМДР по никакъв начин нямаше за цел да Ви поставя в ситуации на спор с други членове на форума. Съжелявам, ако нещо подобно се случва в момента. Както казах и в по-горния си пост ЕМДР ни помага адаптивно да преработим спомен, който носи силна емоция и ние го подтискаме. Чрез ЕМДР емоцията не се подтиска, ами по-скоро се обезсилва или интензитета и се намалява. Аз още изпитвам гадни емоции към този човек, но това по никакав начин не ми пречи, вече. Преди ако се сетех за нещо свързано с него не можех да заспя нощем.
Активен
Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #11 -: Февруари 21, 2012, 10:54:02 »

Сигурен съм. След първото терапевтично "чудо" - НЛП, идва ред и на второто Smiley

Че какво му е на НЛП-то?
 По ваши данни  го има и в ЕАП.

Multimodal Approach

Neuro-Linguistic Psychotherapy
Personcentered Psychotherapy

Активен
Ema
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #12 -: Февруари 21, 2012, 10:58:05 »

Не разбирам защо се сравнявате постоянно с врачки и баячки. Никой от нас не го прави, но вие все с тях се мерите. Никой не говори за такова нещо. Явно ще трябва да приемете, че ще има и ще дойдат и нови методи за справяне с тревожните разстройства. Естествено е.  Светът се движи. Имаше  телевизори Опера, сега има LED. Както в науката има развитие, така  и в психологията и психотерапията има такова.  Нормално е да не сте запознат с всичко. Това не значи, че новото не работи.
   Не се плашете  толкова от плетенето на чорапи, врачки и баячки.  Винаги ще има хора и за тях и вас. Ще има и за новите школи в психотерапията, колкото и да не ви се харесва  това.
Активен
Селена
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 36

Профил
« Отговор #13 -: Февруари 21, 2012, 10:58:43 »

Господин Тодоров! Направих си труда да погледна Вшия сайт. Вие не сте медицинско лице. Не сте доктор. Твърде  самоуверено се изказвате и обърквате хората. Моля, практикувайте си кротко във Варна и не се бъркайте в работата на професионалистите в София!
Не притеснявайте обърканите момчета и мамичета, които търсят помощ във форуми като този.
Истинските психиатри помагат, съчувстват, съпреживяват, не се подиграват, не морализаторстват, не обиждат. Не случайно само Вие се "подвизавате" тук като "лицензиран", "обучен", едва ли не българският Фройд. Истинските психиатри работят, раздават себе си и нямат време за спорове с нуждаещите се хора. Моите уважения към Вас, но ПРЕСТАНЕТЕ да вредите по този начен!
Активен
track
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1892

Профил
« Отговор #14 -: Февруари 21, 2012, 11:09:26 »

Понеже спорът се разрасна доста, ще се намеся и аз. Определено г-н Тодоров никога и никъде не е твърдял, че е психиатър, а само, че е психотерапевт. Също така не виждам да вреди на някого, по-скоро се опитва да помогне. Поне го изслушвайте като малко по-компетентен от вас, ако не друго.

И като човек, който е минал през доста психиатри, казвам, че твърдението, че "истинските психиатри раздават себе си" звучи смешно. Казвам го и от позицията на човек, на който половината рода са лекари, макар и не психиатри.  Smiley
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 13
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА