ЕЕГ- Биофийдбек

(1/1)

Карла:
Здравейте,
искам да ви представя последната "технология" в психотерапията. Психотерапевтите, които използват невротренинга в страната са не повече от
4-5. Два кабинета в София и един в Пловдив. Този в Пловдив се намира на ул. Благовест 2а, www.psychozone-NLP.com. Бъдете информирани.

ТРЕНИНГ ЕЕГ-БИОФИЙДБЕК
/ невротренинг /

EEG DigiTrack Biobeedback е модерна медицинска апаратура за трениране на мозъка с цел подобряване на неговата ефективност и контролиране на физиологичните процеси, извършващи се в нашия организъм, обикновено недостъпни за съзнанието ни.
Прилагайки ЕЕГ-биофийдбек, ние можем да подобрим биоелектрическата дейност на мозъка. Това създава много възможности за лечението на невробиологични, психосоматични, психиатрични разстройства.
Терминът биофийдбек означава „обратна биологична връзка”. ЕЕГ-биофийдбек /невротренинг/ представлява контролиране на мозъчните вълни с помощта на онагледяване, чрез ЕЕГ. Известни са 5 вида вълни- тета, делта, алфа, бета и гама. Всяка от тях има различни граници и амплитуди и отговаря за определено състояние
-   Алфа вълните съответстват на състояние на покой и релаксация.
-   Бета вълните съответстват на умствена активност.
-   Делта са вълните произвеждани главно при дълбок сън.
-   Тета вълните се свързват със загадъчното и мистериозното.
-   Гама вълните имат обхват над 34 Нz, така наречените състояния на „ ПРОБЛЯСЪЦИ”.
Клиничното приложение на системата се състои в регулярното замерване на физиологичните функции, свързани с тренинг за самоконтрол, което в резултат подлага на съзнателен контрол отделни физиологични реакции като: работа на сърцето, кръвното налягане, дихателния ритъм и др. Благодарение на тренинга можем да се научим да владеем отделни функции на организма, ръководени от автономната нервна система. Цел на тренинга е постигане на такова състояние на мозъка, та той да създаде траен съответен образец на реагиране - така да се оптимизира работата на мозъка, че при едновременна релаксация да проявява умение за пълна концентрация.
Принципът на действие се състои в компютърен анализ на ЕЕГ записа на пациента, включен чрез електроди към системата. Пациентът контролира хода на видеоиграта, само чрез мислите си.
ЕЕГ-биофийдбек се прилага при:
епилепсия, мозъчни травми, след инсулт, закъснения в психичното развитие, депресии, проблеми със съня, анорексии и булимии, зависимости, хиперактивност, аутизъм, дислексии, дисграфии, страхове, паническо разстройство, фобии, агресия, тикове, намаляване на стрес, хронична умора, проблеми с концентрация и учене, проблеми с паметта, емоционални проблеми, паркинсон.
Също така : при главоболие, нередовен стомах, болки в гърба, астма, хронична умора и някои соматични симптоми на страхови заболявания.
ЕЕГ-биофийдбек се прилага и в рехабилитация на мускулни функции на пациенти с травми на главата или гръбначния стълб, както и други невромускулни заболявания. Наблюдават се успехи и при пациенти със слаб моторен контрол, мускулни болки и др.
ЕЕГ-биофийдбек намира приложение и при здрави хора:
-   при монотонни професии с цел намаляване на стреса;
-   при финансови специалисти играещи на борса;
-   при професии изискващи мотивация, умения за справяне с неуспехи;
-   при спортисти, пилоти, шофьори за повишаване на концентрация, самоконтрол и справяне със стреса.

Навигация

[0] Списък на темите