evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 10, 2024, 07:06:57 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 1
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 1

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2 3 ... 5
  Изпечатай  
Автор Тема: ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!  (Прочетена 10977 пъти)
skorpi
Hero Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« -: Юни 09, 2011, 02:10:49 »

И така, вече мога да го обявя и тук: Тази събота, на 11.06., в 19.25 ч., веднага след БТВ новините, в "БТВ Репортерите" ще бъде излъчен филм за паническото разстройство и съпътстващите го фобии. В него участвам аз, както и други от форума - ако те преценят, ще кажат кои са. По принцип би трябвало да сме анонимни и да не можем да бъдем разпознати, такава е уговорката. Всъщност кои сме не е толкова важно, важно е какво искаме да разкажем и на кое да се обърне внимание.
Не съм виждала филма монтиран, но направих всичко възможно да обясня целите ни, за да има и някакви резултати, а те са няколко основни:
1. Да се информира обществото за наличието на този проблем и да се обсъжда в медийното пространство
2. Да се покаже нагледно какво представлява животът на човек с ПР, с какви трудности се сблъсква и как се опитва да ги преодолее ежедневно
3. Да се активизират институциите и организациите - държавни и всякакви други, като се създадат центрове за работа с такива хора или поне места, на които да бъдат консултирани адекватно (това все още е утопия, но не пречи да се правят опити в тази посока)
4. Да се покаже чуждия опит - как го правят по света, какви методи използват, каква ефективност имат те, кои от тях могат да се приложат и у нас.
5. Да се внесе яснота по въпроса болест ли е ПР или е състояние и как се "лекува" - да се покаже абсурда на това, че тук една част от специалистите ни третират като болни с доживотна присъда, а други напълно отричат да ни има нещо.
6. Да се промени отношението на близките и околните - чрез разказите на личните истории да се покаже как изглежда проблемът отстрани, за да могат да ни разберат онези, които не са го изживявали...
7. Да се дадат още гледни точки и всеки да открие онова, което ще му помогне  - надявам се филмът да е полезен най-вече за нас самите, за да се измъкнем от омагьосания кръг, в който сме попаднали.

Искам да благодаря на екипа на БТВ за това, че се отзова на молбата ми и направи този филм, за разбирането и подкрепата, които ни оказа през цялото време, за това, че ни даде свобода да развием по свой начин темата и не на последно място за личното отношение  към нас.

И така, в събота ще гледаме. А надявам се, после и ще коментираме.
Междувременно реклама на филма можете да видите ето тук: http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite/temi/story/1564291804-Fobiite.html

Пускам ви и предварителния анонс:  Какво става, когато страхът подчини ежедневието на човек..? Какво става, когато ужасът, че може да ти се случи нещо лошо, те завладява до такава степен, че ставаш затворник в собствения си дом? Или когато идеята, че може да ти се случи нещо, но няма кой да ти помогне, те направи зависим от всички?

Тази събота, 11 юни, в bTV Репортерите Кристина Владимирова ще разкаже за тревожните разстройства.  Ако за повечето хора заболявания като агорафобия, монофобия и тридекадофобия се случват на "другите”, то зрителите ще се запознаят с историите на тези "други”. Какво е тяхното ежедневие и труден ли е пътят към нормалния живот? Как се лекуват тревожните разстройства у нас и как – в чужбина?

Всички гледни точки – на 11 юни от 19:30 часа в bTV Репортерите.
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
диана
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 87

Профил
« Отговор #1 -: Юни 09, 2011, 04:10:13 »

ще го гледаме!най-после някой се е сетил и за нас.....дано след филма има някакво развитие по темата пр.....
Активен
reni1506
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 162

Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: Юни 09, 2011, 09:49:56 »

Много се радвам за филма!!!!Ще го гледам с голям интерес...а и не само аз-ще кажа на всичките ми близки и приятели,които са наясно с моя проблем...Надявам се да се внесе яснота и да разберат от друго място за какво става въпрос това ПР.А и за себе си се надявам,че като погледна проблема от друга гледна точка,нещо може да ми се проясни!
Благодаря ти Skorpi за инициативата!!!!
Благодаря и на другите,които не познавам!
Активен
Student_21
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 199

Профил Ел. поща
« Отговор #3 -: Юни 09, 2011, 11:48:11 »

Поздравленията за инициативата. Ще следя предаването с интерес. Сигурен съм, че ще допринесе с нещо.
Активен
кикирики
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 14

Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: Юни 10, 2011, 07:44:47 »

Огромно Благодаря  и от мен,scorpi!Нямам търпение да го гледам!
Активен
vesi2003
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 313

Профил
« Отговор #5 -: Юни 10, 2011, 11:10:27 »

Ще гледам предаването,но не само аз,а и хората около мен задължително.Трябва да видят и чуят не само от мойта уста проблемите на ПР. и да си мислят,че съм единствената с този проблем.Повечето от нас трябва да сме като скорпи,но...Поздравления!Дано има някакво развитие след предаването по нашия проблем.
Активен
poopo
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 67

Профил
« Отговор #6 -: Юни 10, 2011, 02:42:02 »

Поздравления и от мен, голяма смелост се иска, за да застанеш и разкажеш за страховете си.  Smiley
Активен

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш - това значи да те е страх и въпреки това да имаш воля да продължиш.
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #7 -: Юни 10, 2011, 04:16:48 »

Цитат
Повечето от нас трябва да сме като скорпи,но...

Не ви трябва да сте като мен. Много е уморително, но иначе ви благодаря Smiley. Аз всеки ден признавам пред себе си това, което съм и то е доста по-трудно от всичко останало. БТВ много ни помогнаха да се чувстваме добре и да не изпитваме срам или притеснения. Получихме чудесно отношение и разбиране, за което съм много признателна.
И така, утре ще гледаме.  Wink
Активен

poopo
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #8 -: Юни 11, 2011, 08:22:57 »

Хей....чакам отзиви.....аз нещо не съм много очарована от материала на БТВ.....може би очаквах повече....
Активен

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш - това значи да те е страх и въпреки това да имаш воля да продължиш.
Stareternity
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 332

Профил
« Отговор #9 -: Юни 11, 2011, 08:31:02 »

Като първа? стъпка, може би добре. Но не знам защо през цялото време у мене се прокрадваше чувството (въпреки заявеното мнение, че уж сме толкова много), че се касае за някаква странна група от нещо като наркомани, които изпитват твърде екзотични, достойни само за вниманието на професионален психиатър усещания.
Активен
poopo
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #10 -: Юни 11, 2011, 08:36:13 »

Имаше нещо такова, някак остана усещането, че въобще не ни приемат на сериозно.Дори от медицинска гледна точка сме някак неустановени. Май ще продължим да си се борим сами...Smiley
Активен

dani29
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #11 -: Юни 11, 2011, 09:00:32 »

браво скорпи  за идеята и силата да го направиш!!!!!!!!!!!!!!!!!!Думите на участниците все едно излизаха от  моята уста очите ми се напълниха със сълзи защото знам че който не имал ПА няма и най малката представа за какво става дума.Искаше ми се оптимистичен край но явно ние трябва сами да си направим.
Активен
ddiddi
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 203

Профил
« Отговор #12 -: Юни 11, 2011, 09:26:15 »

skopi, благодаря ти ! На теб и на дугите участници във филма на БТВ за инициативата и смелостта да разкажете за нашия проблем!!! Аз гледах филма с родителите си и очите ми се насълзиха, защото това е и моята тежка история...
 Надявам се да сте помогнали на много хора, които имат нужда да чуят, че не са единствени с тези ужасни симптоми. Че не са луди, че има лек, че трябва борба, че пътят е дълъг, но има светлина в тунела. Аз самата разбрах преди няколко години от телевизионно предаване, че имам ПР...просто си чух смптомите и започнах да търся. Преди това нито личната лекарка ми каза какво ми е, нито специалистите при които се налагаше да ходя за всякакви изследвания. Знам, че нашият проблем е неразбран...хората биха могли да ни съчувстват като чуят какво ни е, но не биха ни разбрали наистина. Поздравявам Ви, че дадохте гласност на проблема, защото ПР е ужасно и тежко човешко страдание за което трябва да се говори...
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #13 -: Юни 11, 2011, 11:00:48 »

Ох, ето ме и мене Grin
Благодаря ви за отзивите, искам много дебело да подчертая, че това не е филм с хепиенд в стил американска боза, а нашата собствена реалност - такава, каквато е. Няма оптимистичен край, защото ние все още го търсим. 
Една от целите беше да се покаже неадекватността на държавата, институциите и отговорните за това специалисти, както и третирането ни като болни - не си мислете, че съвсем случайно БТВ е пуснала тези изказвания - съвсем целенасочено е, за да видим, че живеем в Абсурдистан още веднъж. В същото време се прави паралел с положението във Франция и други страни, където "полезни изкопаеми", като нас също има, с разликата, че там не се крият и се прави цялостно проследяване на състоянието им. Явно е нужно да ни се напомня. Нали ви е ясно, че цитираната статистика няма как да е пълна, при положение, че една много малка част от нас стига изобщо до психиатър? Тук всеки може да си запише час за преглед, да си купи хапчета, да ги пие и спре както и когато си поиска, да живее както може, защото както чухте, за тревожните разстройства не се полага нищо. Виж, ако имахме шизофрения, или депресия, щеше да е друго, влизаме в реимбурсния списък... Да се чудиш да се радваш ли, че нямаш или да те е яд, защото си получил нещо, което хем не се смята за болест, хем се лекува с лекарства. Може да сме "луди", но дори ние виждаме противоречието в цялата тази объркана система от абсурди и грешки. А точно те определят в голяма степен живота ни и неговото качество.

Цитат
Имаше нещо такова, някак остана усещането, че въобще не ни приемат на сериозно.Дори от медицинска гледна точка сме някак неустановени. Май ще продължим да си се борим сами...

Точно това би трябвало да е посланието на предаването - че никой не знае какво да ни прави! Още преди да приключи излъчването му, ми се обадиха супер възмутени хора с ПР, които се подразниха от мненията на специалистите. И не само това - и техни колеги вече дадоха отрицателни мнения. Самата репортерка беше не по-малко ядосана от това, което чу по темата от хората, които би трябвало да ни помагат - ако забелязахте, докато течаха мненията им, показаха Хипократовата клетва... ако сте се вгледали внимателно в детайлите, вероятно сте забелязали иронията, която лъха от тях... За един час телефонът ми не спря да звъни. Чак сега ми е странно колко е тихо Grin
За съжаление времето не позволяваше да бъде излъчено всичко и много неща са орязани. И съвсем естествено са се развълнували онези, които са познали себе си в тези истории.
Спомняте ли си какво казваха на медиците в Либия, когато не беше ясна съдбата им - "Не сте сами"... еми и аз ви го казвам - не сте сами, много сме, силни сме, но имаме много да се мъчим. Горе главите и действайте  Wink

Активен

skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #14 -: Юни 11, 2011, 11:08:55 »

За тези, които не са успели да го гледат, пускам линк:

http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite

Активен

Страници: [1] 2 3 ... 5
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА