evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 10, 2024, 09:13:51 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 4
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 4

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: За ниското самочувствие!  (Прочетена 1781 пъти)
Feelings
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 47

Профил
« -: Септември 23, 2011, 12:27:52 »

Мисля, че ще има какво да се сподели за ниското самочувствие. Лично аз имам голям опит, за съжаление Embarrassed
Активен

Сълзите ми не са признак на слабост...
Сълзите ми са знак, че бях силна прекалено дълго!
Little Овненце
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 703

Профил
« Отговор #1 -: Септември 23, 2011, 09:11:48 »

Разкажи ми от къде накъде имаш ниско самочувствие и кои са по точно нещата ,които те тикат надолу?
Активен
Feelings
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #2 -: Септември 23, 2011, 11:45:38 »

Ами не знам от къде да започна. Нещата със сегашния ми приятел започнаха да не вървят и мисля, че е защото аз му позволих така... Със всичко да съм съгласна, все си казвах, че не ми трябва много само и само да се разбираме. И по едно време започнаха да ми липсват много неща - най-вече споделянето. Не си говорехме почти. Някакво еднообразие. Не излизахме. Не се виждахме с познати и приятели. И по едно време започнах да усещам как всичко е едно и също и няма изглед да се промени. Бях много отчаяна. Опитвах се да говоря с него за това, но той не ме разбра. Тогава ми се появи ПР, една друга случка го отключи. И той като почна тогава да ме извежда да се разхождаме, да се разнообразяваме... а мен тогава ми беше само до разходки... Както и да е, мина известно време и аз се възстанових, но пак нещо ми липсваше. Той ме е приел като даденост вече и не мисли, че трябва да ми показва и доказва, че ме обича. Не си мисли, че имаме проблем, че аз искам да ми показва, че съм желана. Казах му го. Но... Тогава се намеси друг човек в моя живот. Е, аз му позволих. Толкова бях отчаяна, че даже не си мислех, че постъпвам грешно. Много добре се чувствах в началото. Имах самочувствие и това ме правеше още по-харесвана. Но пък втория искаше от мен неща, които нямаше как да му дам, поне не толкова рано. Искаше да живеем заедно, а не го познавах. Как да загърбя 4 годишна връзка просто ей така. И тогава той се промени. А аз вече имах чувства. Започна да ми диктува как да си живея живота. Започна да ми втълпява, че аз си правя всичко това да ми е зле като съм с първия. Е, вече нямах самочувствие. Той се погрижи да нямам. Започна да не отговаря на обажданията ми. Да ми повтаря, че го лъжа и разигравам, а не искаше да ме изслуша и разбере, защото като се видехме, правихме всичко друго, но не и да говорим. А по телефона само се карахме. Колкото пъти и да ме е обиждал, аз все му казвах край, но пак ме намираше, пак няколко мили думи и аз пак му прощавах, с мисълта, че ще се държи по-различно. Но не. Сега не съм го чувала от 6 дни и не трябва, защото ме унижава. Но искам да го чуя и видя. Защо и аз не знам. Знам само, че той е способен да ме нарани, защото имам чувства към него и се страхувам.
Активен

Little Овненце
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #3 -: Септември 23, 2011, 02:32:35 »

НЕ!
Този човек е искрен с теб и ти казва в прав текст как стоят нещата.
Не е ли прав,че сама си си виновна,че имаш връзка,в която не се чувстваш щастлива?
Не си ли ти виновна,че нямаш сили да сложиш край на това,защото се страхуваш да не останеш сама?
Той иска да види действие от твоя страна,иска да види,че ти си готова за него. За това те провокира постоянно,не те унижава и не те обижда,напротив иска да те амбицира. Бъди сигурна,че той ще се откаже, когато не види точно тези качества в теб. Не може да се оплакваш,че не се чувстваш щастлива,а в същото време да не правиш нищо,за да бъдеш. Искам да ме разбереш правилно, аз искам да ти помогна,не те критикувам и не те обвинявам. Но ако мислиш,че човека си заслужава и че би била щастлива с него, действай. Трудно е да загърбиш дълга връзка,всички сме го правили обаче, но човек трябва да търси щастието си.
Вярвам,че си много красиво и умно момиче с много потенциал,смела си и си силна,дори и да не го осъзнаваш.Използвай тези свои качества и започни нещо ново ,а може би дори красиво. Възможно е и да останеш сама, но по добре самотна,отклкото нещастна с някого. Разбери защо имаш колебания и какво те спира да направиш крачката. Чакам да споделиш.
Поздрави
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« Отговор #4 -: Септември 23, 2011, 03:00:14 »

Понеже тази тема и мен ме вълнува и дори смятам, че е в основата на ПР, ще си кажа за моето самочувствие. Както казах в другата тема, имах нормално, дори доста добро самочувствие във времето, когато нямах ПР и не знам точно как и кога позволих да бъда смачкана. Не беше само от един човек, от няколко, които бавно, но сигурно насадиха в мене вината, че съм такава, каквато съм и почти ме накараха да се намразя. Междувременно намразих и тях... и да, основно мъже са били, но не гаджета, в други отношения сме били, но си мисля колко интересна е зависимостта "насилник-жертва" - сякаш такива хора се нуждаят едни от други, както садиста от мазохиста... удивително е как можем да задълбаем до там, че дори и отървайки се от дразнителя (което откопчване никак не е лесно), продължаваме да имаме ниско мнение за себе си. Най-лошото е да стигнеш до там, че да вярваш, че наистина заслужаваш това отношение, че го провокираш с нещо и започваш да се мъчиш да "омилостивиш" другите, за да им се харесаш, да избегнеш яда им, да спечелиш одобрението им. Не е ли целият този страх и паника израз на желанието да бъдем приети и разбрани, а не отхвърлени? Там е работата обаче, че пред такива хора никога не можеш да се докажеш и те винаги ще ни вменяват вина, ще ни мачкат и тероризират. Дълбоко в себе си знам, че това го допускат онези, които са израснали по този начин и са виждали такова отношение в семейството си и са го приели за норма. И все пак се надявам, че колкото и да е трудно, има начин човек да се научи на самоуважение и тогава гарантирано няма да бъде унижаван - просто няма да го допуска. Това още не съм разбрала как се прави, но никога не е късно да започнеш отначало. Стига да го искаш...
За мен е важно и уточнението, че не ПР ни смачква и ни прави хора с ниско самочувствие, а ниското самочувствие е довело до ПР и то не за ден-два, а е било един процес на затвърждаване на негативната представа, която сме имали за себе си и която е била потвърждавана от значимите ни други (защото тяхната оценка смятаме за най-важна) и така съвсем незабележимо избухват симптомите, които обвиняваме за всичко. А те са само един протест срещу това, че сме се намразили.
« Последна редакция: Септември 23, 2011, 03:03:59 от skorpi » Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Feelings
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #5 -: Септември 23, 2011, 03:06:27 »

Marusia, много благодаря! Не се обиждам! Но, не това е цялата история. По-късно ще я споделя, за да може да получа съвет, който ще ми помогне да си разясня къде всъщност греша...
Активен

Little Овненце
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: Септември 23, 2011, 03:23:19 »

Ok feelings,ще чакам..
Скорпи,добре де каква си ти? Наистина не мога да разбера,как хората около теб могат да те обвиняват за това,което си? Кое е това нещо ,което си ти да му се невиди?
Моя бивш например също много по подтискаше и унижаваше. Аз намерих сили да повярвам ,че той греши и си възвърнах самочувствието. Не съм сигурна,че толкова няма нищо в теб с което да не можеш да се гордееш и за което можеш да кажеш-ето,това не всеки го владее,знае или е постигнал. И аз много се сърдих като ми казваха,че аз позволявам да ме смачкват,и се оказа вярно. Такива хора не търпя около себе си, и те са по скоро такива неуспели в личния живот,които си го изкарват на другите с цел да не бъдат сами в тази си драма. Я се напери малко и си вдигни главата!!!! Аз на такива им казвам,да си гледат техните помии,в мойте да не си пъхат носа. И близки да са и да не са не ми пука.Щом един такъв човек ще си позволи да се ОПИТА да ме смаже,значи смятай колко е близък. Значи в това отношение съм безмилостно жестока за знаеш. Не се страхувам от самотата, защото аз никога няма да бъда сама. Около мен има страшно много хора,които ме ценят и обичат и които никога няма да ме оставят да скучая Smiley Но игнорирам такива бацили, лоши и подли хора.
А някой мъж сега да ме смачка????Малеее,абсурд,правя ги сами да си говорят,само да усетя,че се опитва. По очи да лазят мамка им. Такива комплекси им създавам за нула време,че се чудят от къде им е дошло. Нека те да се травмират ,да видят как е.
Казвам всичко това,защото ми е мъчно така хубави,интелигенти жени,да бъдат потъпквани,неодоценени и смачквани.Начи тва ме докарва до лудост. АБЕ НИКОЙ НЕ Е КАТО ВАС,ВИЕ СТЕ РАЗЛИчНИ И ВИНАГИ щЕ БЪДЕТЕ,ВИЕ СТЕ С ОПИТ,КОЙТО НИКОЙ ПРОФЕСОР НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРОчЕТЕ ОТ УчЕБНИКА ,ВИЕ СТЕ СИЛНИ ,ЗЕМНИ ЖЕНИ,И ЕДИН МЪЖ МОЖЕ САМО ДА МЕчТАЕ ЗА ВАС!!!!!!Ясна ли бях?Huh??
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« Отговор #7 -: Септември 23, 2011, 03:37:31 »

Маруся, под "близък" имах предвид от ония близки, дет не си ги избираш, нали знаеш, роднините. Та те подкопават основите, когато личността се изгражда и ако там са те мачкали, израстваш неуверен в себе си, слагаш една маска за пред другите, която да представя псевдосамочувствието, което имаш, но вътрешно си ад. И така, когато срещаш други, които вече не са ти роднини, проектираш отношението, което си имал към тормозителите върху тях. Самите тормозители от своя страна също си имат история. И те са расли неуверени и в даден момент са намерили начин да избият комплексите си чрез другите - много добре знаят и усещат кой може да им стане жертва и кой не. Те при такива като теб няма да отидат. И при такива като мен не можеха да припарят едно време, но тъй като нещата така комплексно се посринаха, малко не ми остана с какво да се гордея. И все пак винаги има. Сигурно нещо добро е останало в мен, но когато до теб някой постоянно ти повтаря колко си ужасен, смотан, непоносим.... накрая започваш да му вярваш. Най-малкото защото той те вижда отстрани и се подлъгваш, че оценката му е обективна, а и той уж от загриженост ти го казва, че да вземеш да се промениш... ей така се въртят нещата. Явно наистина човек трябва да върви с вирнат нос, за да не го смачкат. Веднъж покажеш ли, че си слабият, спукана ти е работата. Ще те правят на нищо и ти ще си виновен. Мдам...
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
ddiddi
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 203

Профил
« Отговор #8 -: Септември 23, 2011, 03:52:23 »

skorpi, докато четях коментара ти се замислих за себе си и се питам все още? Означава ли всичко това, че за да се появи ПР в годините около пълнолетието, това е защото в годините праз детсвтото и тийнейджърството сме допускали някой да ни мачка, да ни унижава и да ни подтиска самучувствието??? Надявам се и г- н Тодоров да ни обясни ПР дали е натрупване през годините от  всичко това. Питам, защото аз доскоро си мислех, че ПР ми се появи от пневмония, но като се замисля има други предпоставки и тихи причини, които са работели упорито да ми докарат това,а аз съм го допуснала и ужасно много съжалявам днес. Та да кажа какво се сетих сега във връзка с темата. Когато бях ученичка от 5 до 8ми клас имах една ужасна учителка по математика. Тази жена беше по- лоша от чудовище, вещица и дявол взети заедно. Казвам го с чиста съвест. Аз, че неразбирах математиката и никога не съм я разбирала нито харесвала е факт, но тя ме унижаваше пред класа. Викаше ми, обиждаше ме, замеряше ме с тебешири и химикалаки. И аз се притеснявах от съучениците ми. Така тази ужасна жена, която дори незаслужава да  не и споменавам името насади най- кошмарния страх у мен. Прибирах се притеснена, от вечета се притеснявах за утрешния ден. И незнам защо не съм споделила на мама и тати. А те никога не ми се караха за оценки, много добри хора са. Когато разбраха каква е работата, мама отиде при въпросната математичка и я беше попитала, защо постъпва така с мен и с всички които неразбирахме тъпата математика. И всичко било, за да ни принуди да ходим на частни ураци хахаха. Еми отидохме с едно момиче и от тогава започнахме да разбираме задачите и изведнъж отношението й се промени към нас. Беше мнооого добра. Но страхът в мен си е оставил отпечатък, както и потъпканото ми самочувствие Sad Сега си казвам- Ей сега да ми е въобще няма да се дам на тази откачалка, но е много късно. Затова непозволявайте някой да Ви мачка, защото никой не е повече от Вас!!!
Активен
Little Овненце
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #9 -: Септември 23, 2011, 04:38:44 »

Уф,всичко това,което казвате ми е чуждо. Моите роднини са имали винаги респект от мен.аз се занимавам от много малка със спорт,имах много тежко детсво,все в залата, не бях като другите деца.Нямах време да играя с кукли и да се пързалям по пързалки. Имах друго,натоварено детство. Пожънах успехи ,и то големи в спорта и името ми е в архива на най добрите спортисти през 90-те. Хората имаха голям респект от мен,а мама и тати бяха горди. Дори и сега,когато понякога са се опитвали да ме хокат и да ме обидят,просто им се смея,защото аз не съм като тях,аз съм живяла друг живот ,аз имам други представи за Нещата. Но познавам наистина не малко хора,които са били така тормозени ако мога да кажа психически.Еми мили хора,как няма да ви се отрази,разбира се,че ще има последсвия,но все пак,не бива да падате духом,в никакъв случай. Скорпи,при теб има други фактори,които отключват състоянието ти, ще трябва много да поработиш,но трябва и да повярваш. А мъжете......няма да ги коментирам,ако намериш истинския,ще разбереш веднага ,че е той !!!
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА