evropea.com - форум за паническо разстройство
Април 20, 2024, 04:39:05 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 3
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 3

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Jackpot Bet Online
[Паническо разстройство]
StevenTal
Април 11, 2024, 05:36:46

Спонсорирани връзки

Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 238725 пъти)
Stareternity
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 332Профил
« Отговор #45 -: Юни 26, 2011, 12:48:59 »

Да-аа, г-н Тодоров, "висока марка" сте. А какво ако човек няма панически атаки, а просто тревожност, придружена с различни соматически прояви? Още повече ако почти е сигурен откъде произтича тази тревожност? Т.е. това което психотерапевтът би изяснил след определен брой сеанси и формулирал като картина, пациентът вече си го е изяснил, но въпреки всичко нещата не вървят?
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #46 -: Юни 26, 2011, 01:44:11 »

Нещата които си е изяснил трябва да се ревизират за да се види какво всъщност си е изяснил и от изясняването на какво всъщност се страхува. Проблема се крие обикновено във второто. Още повече тревожността е свързана не толкова с логика, колкото с чувства. Логиката не върши особена работа.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
ddiddi
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 203Профил
« Отговор #47 -: Юни 26, 2011, 09:40:44 »

Г-н Тодоров, аз искам да Ви попитам за страховете ни. Страхът от излизане на вън е агорафобия, това го научих във форума. Но тогава как се казва страхът от пътуване, нали превозното средсто каквото и да е то, не е открито. Защо се появява страх от ходене на кафе, като пак може да се седне вътре. Въобще как мозъкът комбинира тези различни страхове, а не е само един. Толкова се много, че изморяват. Благодаря !!!
Активен
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #48 -: Юни 26, 2011, 09:42:17 »

  Старетернити,
Аз мисля, че щом картината е изяснена няма какво повече да се умува върху нея. Заедно с психотерапевта трябва да се намери пътя за решение на проблема, и когато това стане, да даде смелост и подкрепа по пътя.
Активен
Stareternity
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 332Профил
« Отговор #49 -: Юни 26, 2011, 09:59:30 »

Ema,
Точно там е работата, от какво към как. И защо мислиш, че психотерапевтът може да ти отговори как? Дори да приемем, че правилно е установил какво? Ако съм неясен, мога да разясня.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #50 -: Юни 26, 2011, 10:36:49 »

Човек не може да установи сам причината. Дори психотерапевтите, които са наясно с динамиката на психичните процеси не могат да бъдат дистанциран наблюдател на самия себе си. В тоя смисъл, човек мисли че е открил причината, но просто е открил поредния извод който го отдалечава от нея.
Страховете са разнообразни защото са производни, те не са първообраза на страха. Така могат да се менят, местят, допълват както си искат та човек да се чуди чак какво става. Зад всички тях обаче има една прочона, основен конфликт, който скрит дълбоко. Ако този конфликт се разработи страховете просто престават.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Stareternity
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 332Профил
« Отговор #51 -: Юни 26, 2011, 11:21:47 »

Т.е. ако аз имам например религиозен страх от гледане на гол фотомодел, смятайки че това е "грях" и страхувайки се от наказание или пък от това, че в момента съм наказван за това, че вече съм гледал, то дефакто се самозаблуждавам и причината за тревожността ми може да е съвсем друга, примерно загубата на домашното ми коте, когато съм бил малък...?
Активен
Ema
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил Ел. поща
« Отговор #52 -: Юни 27, 2011, 08:53:42 »

... и причината за тревожността ми може да е съвсем друга, примерно загубата на домашното ми коте, когато съм бил малък...?

 Много е вероятно да излезе това Wink
 Виж, като започне много да се говори за едно нещо, всичко може така да се манипулира, че да се получат невероятни изводи. Дали са истина, е отделен въпрос, ама като даваш пари, ще вярваш, къде ще идеш. Абе май в този вид психотерапия всичко е манипулация. Smiley Ти един ден  нали мисли за майка си? Ако говориш за това 2хседмично какво си мислиш,  че ще стане? Ще е виновна и за катастрофата в япоонската централа, и за  изригването на Етна и за какво ли не още Wink
Приятен ден на всички!
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #53 -: Юни 27, 2011, 09:33:24 »

"Т.е. ако аз имам например религиозен страх от гледане на гол фотомодел, смятайки че това е "грях" и страхувайки се от наказание или пък от това, че в момента съм наказван за това, че вече съм гледал, то дефакто се самозаблуждавам и причината за тревожността ми може да е съвсем друга, примерно загубата на домашното ми коте, когато съм бил малък...?"

Не самата ситуация е причина, а начина по който се преживява. Дали животните изпадат в ПА? В природата това не съществува. Ако обаче, както е направен един експеримент с един заек, бива поставено в благоприятни условия това е възможно. Ако заека се сложи до клетката на лъва, в която да е в постоянен контакт с него, но без да може лъва да го докопа, нито заека да може да избяга, а просто да стои в опасна близост до него развива ПА.
В живота на човек обаче нито "лъва", нито "клетката" са толкова ясни. Но винаги ги има, т.е. ПА е съвсем обоснован отговор на тези две неща. Разликата е в това, че в единият случай опасността е външна, обективна, а при хората тя е субективна. За да се възприеме нещо, като субективна опасност, винаги е необходимо някога да е имало обективна такава. В този случай психиката "запомня" това и прави опит да предпази от последващо изживяване на тревожност при сблъсък с подобна ситуация, като съгнализира, дори при най-малката вероятност това да се случи. В психотерапията се изследва, защо идва страха от "лъва" и защо човек се е оказал в "клетка", в която нито може да пребори този лъв, нито може да избяга от него, въпреки че тялото се мобилизира, или за едното, или за другото. Тази заучена безпомощност има точни основания и причини е те се коренят в детството. Тук изобщо не се говори дали майката, или бащата или обстоятелствата са виновни. Всяко дете изгражда свой собствен образ на майката, който може изобщо да няма нищо общо с действителния човек всъщност. А страха например, или агресията се появяват към този създаден образ. В психотерапията човек преразглежда начините по които е създал своите субективни образи за обективно съществуващите значими други. Винаги се забелязва, колко изкривени са те, и как човек реагира спрямо тези изкривени образи. Спрямо тях прави и своите проекции например "всички мъже са еднакви, всички жени са еднакви, всички хора са еднакви ...".
По този начин психотерапията не работи с реалните хора, а със субективните образи, които човек е създал за тях. Също и със субективните оценки за определени ситуации, които също е създал. Именно за това да се открие логиката е трудно, защото всичко това е субективно и натоварено изцяло със собствен смисъл за всеки един. Разширявайки по един, или друг начин интерпретацията на субективните образи, които човек е създал за хора, ситуации, взаимоотношения той променя и начина, по който ги преживява. Това променя ситуацията с клетката и лъва, а след като тя се промени няма нужда да се задейства и механизма който създава ПА както е наречена. Проблема в цялата работа е че срещу цялата тази промяна има сериозна съпротива, която човек проявява несъзнателно за да запази статуквото. Така терапията в своята същност е борба със съпротивата на клиента, която съботира процеса. Именно по тази причина дори да съм запознат с вашият случай например и ви го издекламирам, какви са причините, защо, как и т.н. промяна няма да има никаква. Логическата интерпретация може да последва едва когато има катарзис, преживяване на нещо изтласкано, чувства, ситуации и т.н. Какво означава изтласкано обаче? Давам един лек пример: гледате филм, който е толкова прочувствен че ви се доплаква. Всъщност тъгата е за нещо ваше, което е било изтласкано и "няма разрешение" да бъде преживяно, но ако бъде забелязано в сътуация навън, например филма, чувствата започват да прииждат на талази. Така нещо което ми е забранено да преживея в контекста на себе си, мога да го преживея проектирайки го в нещо друго. И така една нещастна домакиня, която не осъзнава своето нещастие, плаче през сълзи за нещастната домакиня от филма.
« Последна редакция: Юни 27, 2011, 09:42:35 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
Stareternity
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 332Профил
« Отговор #54 -: Юни 27, 2011, 02:32:15 »

А в какво се изразява този "катарзис"? Според Аристотел това е съпреживяване. Ако искате дайте пример от вашата практика. Да речем клиентът Ви с Ваша помощ е сглобил "пъзела", какви са конкретните измерения на катарзиса, които може да назовете?
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #55 -: Юни 27, 2011, 03:07:20 »

Катарзис в психотерапията се използва, като освобождаване на  потискан афект /чувство, емоция/. Това освобождаване може да настъпи например от някакъв разказ. В терапевтичната ситуация то е резултат от изследване и задаване на въпроси от терапевта /в стремежа да достигне точно изтласканите чувства/, към някоя лична история, ситуация или т.н. която клиента говори за себе си. Скоро например една моя клиентка стигна до прозрение, защо напълно се изтощава, за да предотврати някакви бъдещи "опасности" за своето дете които могат да се случат. Това дойде след поредният и катарзис, в който тя изрази страхотен гняв към майка си, за една ситуация от детството, която даже беше забравила. Катарзиса е емоционално освобождаване, на нещо, което е било "затворник". Едва след това човек може да интерпретира и променя каквото и да било. Всъщност всяка една ПА е опасност от катарзис. И е много интересно как по време на сесия, точно преди да има катарзис, някои изпадат в ПА, като осуетяват този процес.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #56 -: Юни 29, 2011, 10:09:51 »

Ами не ги приемам за свои, след като приключи сесията.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #57 -: Юни 30, 2011, 04:19:11 »

Психотерапия и учене са различи неща. Контакта не е като учител-ученик. В психотерапията се изследва. В този случай ние можем да изследваме как е станало така че човек приема чуждите проблеми и това му създава грижи, какво печели от това.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
kadife
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 577Профил
« Отговор #58 -: Юли 01, 2011, 10:41:12 »

Цяла вечност не съм надничала тук, здравейте:) Чудех се дали имате наблюдение над пациенти с мигренозни пристъпи, какво отношение и връзка имат те с паническото разстройство и тревожността? Забелязъл ли сте да има вразка помежду им и дали с времето едното не се влошава заради другото.
Благодаря предварително за отговора.
Активен
kadife
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 577Профил
« Отговор #59 -: Юли 01, 2011, 10:45:20 »

... и защо наричате пациентите си клиенти, това постъпка за техен комфорт ли се явява, защото на мен ми звучи като... кило домати, малко пармезан и щипка пресен босилек за 30 лева, примерно:)
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 162
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1