evropea.com - форум за паническо разстройство
Февруари 11, 2025, 02:58:40 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 1
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 1

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Forever Hemp Gummies Complete Breakdown: Examining Its Natural Ingredients
[Паническо разстройство]
JosephreunC
Февруари 04, 2025, 11:01:19

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 102 103 [104] 105 106 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 259837 пъти)
kendy
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 22

Профил
« Отговор #1545 -: Юли 06, 2013, 04:16:45 »

Разбирам всичките условности, но психотерапията пак си е скъпо нещо.Може би ако здравната каса поема част от разходите, да.Но за една истинска психотерапия - 2 пъти в седмицата, си е направо цяло сътояние.
Активен
redjon
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 92

Профил
« Отговор #1546 -: Юли 06, 2013, 04:39:13 »

Разбирам всичките условности, но психотерапията пак си е скъпо нещо.Може би ако здравната каса поема част от разходите, да.Но за една истинска психотерапия - 2 пъти в седмицата, си е направо цяло сътояние.

Абсурд е това с 2 пъти на седмица психотерапия! Може и да я има, но не е истинска. Истинската терапия е 3-4 пъти в месеца при паническо разстройство, като на 2-ия, 3-ия месец сесиите стават само по 2. На четвъртия месец терапията вече трябва да е приключила (все пак точния срок е индивидуален, но не много повече от това).

А здравната каса никога няма да плати част от терапията - това би трябвало да е добре известно на всеки поинтересувал се как стоят нещата в света. Виж, здравните застрахователи са друго нещо, но тук нямаме такива традиции.
Активен
raspberry230
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 50

Профил
« Отговор #1547 -: Юли 07, 2013, 10:29:11 »

Моята терапия протече по начин, подобен на този, който описва redjon. Веднъж седмично първите два месеца, следващите три се срещахме през седмица. Три пъти по свое желание ходих след приключване на терапията, но то е защото не всички симптоми спряха изведнъж и имах нужда от "повтаряне на урока". Вече седем месеца не сме се срещали.
Така се справих с 8 годишно ПР за 510 лв.
Всичко е индивидуално. Психотерапевтът води терапията, но страдащият трябва да положи усилия и воля. И доверие!
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1548 -: Юли 07, 2013, 12:38:33 »

Ако трябва да излезем от полето на спекулациите, сетинга в психотерапията е една сесия седмично. Дори и психодинамичните подходи, като изключим психоанализата,  работят краткосрочно, поради своята по-различна структура. Така около 20 часа, се приема за средна мяра. Това са около 6 мес. Това е условно разбира се. Някои могат за 5-6 сесии да се справят, други за много повече. Всичко зависи от това с какво е свърззано ПР, с какви други проблематики е обвързано. Не случайно за общите фактори за успеха се твърди, че с най-голяма тежест е социалният елемент, а не вътрепсихичният. Понякога ПР става просто "параден вход" за много по-тежка проблематика, с която трябва да се работи. Защото ако не се работи с нея, тя ще произведе други симптоми, ако случайно сме успели да елиминираме ПА.  В много случаи самите ПА са способност да се установи психичен баланс, поради липса, или невъзможност на други средства. По ирония пък те създават друг дисбаланс, заради който човек отива на терапия. По тези причини е много важно, човек да разбере механизма на своите си ПА, да направи една много важна връзка - за какво му помагат. От там нататък пътища много има да се научи да си помага по други начини.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Ari
Sr. Member

Рейтинг: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 265

Профил
« Отговор #1549 -: Юли 07, 2013, 08:07:24 »

Здравейте, ако разберем,че механизмът на ПА се отключва от физиологическо страдание, тогава какво правим?
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1550 -: Юли 08, 2013, 08:24:17 »

Паническата атака е ирационален страх, т.е. страх, който не е съответен на опасността. За да ви отговоря, трябва по-детайлно да опишеете ситуацията си.
Активен

Ari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1551 -: Юли 08, 2013, 01:03:08 »

Говоря за вегетативна дистония, при която има различни смущения на вегетативната нервна система и вестибуларния апарат.
Именно тези симптоми причиняват ПА.
Активен
Мая
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 242

Профил
« Отговор #1552 -: Юли 08, 2013, 01:29:01 »

Хм, не е физиологично страдание ?вегетативната дистония? .

Нямаш причина да не търсиш  решение на паническите си атаки!

А дали имаш или нямаш вегетативна дистония е друг въпрос, .....но Тодоров ще ти отговори  по подробно.
« Последна редакция: Юли 08, 2013, 01:33:04 от Мая » Активен
Ari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1553 -: Юли 08, 2013, 04:53:58 »

Мая,има някакви нарушения във вестибуларния апарат. Има прищипвания на прешлени и от там недобро росяване на мозъка и замайване. Според мен това си е чист физиологичен проблем, който предизвиква страх.
Активен
Мая
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1554 -: Юли 08, 2013, 06:33:37 »

Цитат
Мая,има някакви нарушения във вестибуларния апарат.

Това как е установено? Само с разговор и предположения или по друг начин.

Цитат
Има прищипвания на прешлени и от там недобро росяване на мозъка и замайване.
Това за прищипването доказано ли е или е предположение? Но не виждам как може да бъде прищипан прешлен. Прищипан може да бъде  нерв излизащ измежду прешлените, и гръбначния мозък може да бъде прищипан(стеснен), .....тези прищипвания на нервни структури са в следствие на ошипяване или на дискова херния/остеохондроза.
Но дори и да имаш доказани с ЯМР остеохондроза/дискова херния  и ошипяване, това изобщо не означава панически атаки. Повечето хора с тези проблеми нямат ПА,... а малкото  които имат и двата проблема заедно те са  неособено зависими един от друг.

Ако прищипването на гръбначни нерви предизвикваше панически атаки, аз трябваше нон стоп да съм в паническа атака, но не съм дори и секунди. Нито масово другите хора с такива проблеми имат ПА пък дори и в криза на проблема им с гръбнака. Имам стеснение на гръбначния мозък в шията на три нива, има засегнати и периферни нерви. Имам травма и в кръста която си е за операция просто проучвам и изчаквам, където също има засегнати нервни структури.

Ако взимаш някакъв бензодиазепин и той ти помага, това още повече показва че НЕ се касае за сериозен физиологичен/органичен проблем.
Както казва Тодоров ............. „ирационален страх, т.е. страх, който не е съответен на опасността“. Ти може и да имаш някакъв органичен проблем нали не знам всичко, но надали той е причината.

« Последна редакция: Юли 08, 2013, 06:37:12 от Мая » Активен
Ari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1555 -: Юли 09, 2013, 10:52:39 »

Мая, не ме разбираш. Не прищипването на нерв причинява ПА. Самото замайване, загуба на равновесие, ме плаши и от там изпитвам ПА, а не  дископатията, да речем причинява ПР. Като започне виенето на свят, замайването, точно тези симптоми предизвикват страх и от там имам ПА.
Активен
Мая
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1556 -: Юли 09, 2013, 09:11:03 »

Както казва Тодоров ............. „ирационален страх, т.е. страх, който не е съответен на опасността“. Ти може и да имаш някакъв органичен проблем нали не знам всичко, но надали той е причината.

Ari ами нали и аз така мисля, че проблема ти е в страха, а не във физиологичното/органичното страдание

Поне десет болести се сещам при които има замайване и виене на свят, някои са органични, други с психиката.  Ако някой ми чете мненията, може да е забелязъл че много често използвам думата  относителен, и да си каже тая пък само една дума знае. Колкото и точна наука да изглежда медицината, малко са точните и конкретни неща в нея, а относителните и неопределените МНОГО, МНОГО . Та и на твоето замайване се съмнявам да му е установена точната причина, но и да е установена все тая.

Ще ти дам пример с един друг мой проблем различен от тези ми с гръбнака,  който е доста по близък до разглежданата във форума проблематика – заекване. Ако се поразровиш в интернет ще намериш мноого повече предположения и твърдения за заекването че е физиологичен проблем с генетични елементи предизвикващи психологическа зависимост, от колкото за паническото разстройство че е генетичен. А че има генетичен елемент при мен има, проблема е наличен в други членове на рода, мен не ми трябват учени да ми го доказват то се и усеща за толкова години. Но ако се бях хванала на всичко това аз  и днес щях да съм заекващ човек с неопитомено заекване с говор изпълнен със очеизвадни спазми, НО НЕ СЪМ.

Да вземем два съда и сложим в тях течност за която течност е характерна утайка. Но в единия съд течността е без утайка, а в другия със.                                                                                               

При запушване с капак и разклащане на двата съда съдържанието ще бъде различно, поради изначалното различно съдържание. И въпреки базовите различия и от двата съда има потенциал да бъде отпита бистра или почти бистра течност, ако съда с утайка е в спокойно състояние.                        Аналогично при заекването каквито и генетични елементи  и неврологични дисфункции да откриват при научни изследвания учените които да приемем че са  аналогични на утайката в съда, ....въпреки това може да бъде изкаран спонтанен нормален говор, ....ако бъде елиминиран психологичнит фактор/зависимост.
Ако питаш мен и с паническото разстойство нещата са аналогични. Тук е много модерно повечето от вас да си правят заключения че проблема им бил органичен генетичен.  Това е неизяснено, но дори и да генетичен........образно казано според написаното по горе елиминира ли се психологичната зависимост предразположението може да остане като утайката на дъното и да не се прояви.
Все пак хората с панически атаки имат моменти и без атаки нали, значи е напълно възможно тези моменти да се увеличат.

Поставянето на всякакви рамки, граници и приравняването от повечето от вас на ПА  към органичните проблеми до нищо добро не може да доведе...

Активен
Ari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1557 -: Юли 10, 2013, 11:18:20 »

Мая, добри примери даваш, съгласна съм с теб. Но как да не се страхувам като почне да ми се вие свят, залитам и ще се пребия някъде? Как да управлявам този страх, когато той се формира от нещо реално, а именно, че трудно стоя на краката си и имам замайване? Това не е като да се страхуваш от паяци, да речем.
Активен
Мая
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1558 -: Юли 10, 2013, 04:01:51 »

Да се страхуваш дори е нормално, проблема е във вида и силата на страха.

Почти Всички болести са свързани със симтоматика и болки, и не са като да се страхуваш от паяк, но не всички хора развиват атаки.

А може би страха се подсилва от това че не ти е изяснена ситуацията за причината за световъртежите, говориш за ?някакви? проблеми на вестибуларния апарат - уточнени ли са изследвания има ли, там който лекар се занимава стова отоневролог и каквити трябва. Ако си изясниш всичко по точно, това може би ще даде доза спокойствие и насоки за лечение и терапия и на световъртежите. Защото те нали може да са от всякакъв произход включително и психогенен.

Вероятно ти звуча зловещо, но .......действай и на двата фронта. И недей да разчиташ само на официалната медицина, просто търси бъди активна.
Защото другото до никъде не води......."имам физиологичен проблем поради който панически атаки - няма спасение".

Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1559 -: Юли 10, 2013, 06:12:22 »

Много често страха гравитира около съвсем реални физиологични причини - страх от припадане,повръщане, сърцебиене, болест някаква... Обективно нито човек е падал, нито е повръщал, нито има сърдечни пробеми. Това означава че подобни фиксации са просто едни изкупителни жертви на страха. В психотерапията се разглежда символичното значение на "болестите". Повръщането е способността на организма да изхвърли нещо вредно, нещо отровно, нещо в повече. Изследва се в кои аспекти от живота начовек го "тровят", карат го да се чувства зле, идват му в повече.
При страха от замайване, залитане, падане, се изследва дали и до колко има "твърда почва" под "краката си", има ли ситуации които го "лашкат" от една в друга посока ... и т.н.
Винаги точно определена фиксация има своят смисъл в символичното и като чели психиката се опитва използвайки тялото да реши психологичен, социален или междуличностен проблем.
Активен

Страници: 1 ... 102 103 [104] 105 106 ... 162
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА