evropea.com - форум за паническо разстройство
Януари 26, 2022, 10:58:20 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 5
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 5

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Re:Умора в слънчевия сплит
[Паническо разстройство]
Ari
Февруари 23, 2021, 06:26:18

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 99 100 [101] 102 103 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 218226 пъти)
kasanena
Full Member
***

Рейтинг: 2
Неактивен Неактивен

Публикации: 123


Профил
« Отговор #1500 -: Юни 20, 2013, 10:08:09 »

Разбира се, че затворник вкъщи не е добре. Затова бих попитала г-н Тодорв, какво трябва да се направи, когато човек изпитва силен страх и му е трудно да посети лекаря. Трябва ли с цената на ПА да отиде и да изпита силен стрес или на такъв човек трябва да му се помогне, когато е в тежка криза и лекарите да го посетят вкъщи, докато се овладее тежката ситуация?
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1501 -: Юни 21, 2013, 11:30:46 »

Обикновено хора с агорафобия в началото на терапията идват с придружител. Няма практика в психотерапията, терапевт да ходи по домовете. Не би и могло да има, защото това означава проблематиката да "диктува" процеса. Такъв процес не е терапевтичен. Важното в терапията е човек да поеме отговорност за себе си, като отпадне нуждата, някой да поема отговорност за него.
Разбира се при по -серизни кризи /които са по-скоро психотични, отколкото невротични/ е възможно посещение на лекар-психиатър, което е в реда на нещата.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
kasanena
Full Member
***

Рейтинг: 2
Неактивен Неактивен

Публикации: 123


Профил
« Отговор #1502 -: Юни 21, 2013, 02:46:11 »

Г-н Тодоров, един човек с агорафобия би искал да поеме отговорност, но това е свърхпсихическите му възможности, особено по време на кризи. Така че, според мен трябва да се опитваме да ги разбираме. Всеки Агорафобик би искал да полети и да обиколи света совободен, за жалост съдбата му в определен период от живота не му позволява това.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1503 -: Юни 21, 2013, 04:52:43 »

Не трябва да се забравя, каква е централната роля на една агорафобия - страх, който ограничава човек да влезе във взаимодействие, с нещо плашещо го в "големият свят". Така самият страх го предпазва и му предоставя удоволствието /спокойствието/, да живее в своя "малък", но безопасен свят. В психотерапията тази нужда от спокойствие се конфронтира, т.е. не е задължително психотерапията да се възприема като нещо, което "гушва" и успокоява човек. Разбира се, в самото начало това е нейната функция, именно за това и казах, че е добре първите срещи да стават с придружител.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
kasanena
Full Member
***

Рейтинг: 2
Неактивен Неактивен

Публикации: 123


Профил
« Отговор #1504 -: Юни 21, 2013, 05:39:05 »

Аз за началната фаза говоря, когато човек се сковава в буквалния и преносния смисъл- схващат му се крайниците, езикът и мозъкът, това е ужасно изживяване и без чужда помощ, човек не може да се оправи, пък камо ли сам да отиде на лекар или психотерапевт.  Но е добре и психотерапевтът да прояви разбиране, ако трябва да си вдигне таксата, но за първите 1-2 срещи, да отиде на място при тежките случаи. Защото на някои хора им трябва малко, за да се отпуснат и сами да тръгнат на психотерапевт. Докато, ако се изплашат първоначално, може и да не продължат с психотерапията, защото губят кураж.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1505 -: Юни 22, 2013, 02:50:15 »

" Но е добре и психотерапевтът да прояви разбиране, ако трябва да си вдигне таксата, но за първите 1-2 срещи, да отиде на място при тежките случаи. "

Няма тежки случаи в психотерапията. Има в психиатрията. По тази причина, няма как психотерапевт да ходи при клиента. Това е във вреда на самият клиент. Ако това ви вълнува, мога по-обстойно да го обясня. В никакъв случай това не е неразбиране към страданието на клиента, или някаква приумица, или високомерие.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
rums
Jr. Member
**

Рейтинг: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 59


Профил
« Отговор #1506 -: Юни 23, 2013, 04:31:29 »

Г-н Тодоров,възможно ли е събирането на границите на кръвното налягане в ниските стойности например 90/100  50/70 да се дължи на неврозата,защото при кардиограма и изследвания не се откриват други причини.Това започна да се случва след като спрях антидепресантите и минаха 5-6 месеца.Личната лекарка каза ,че е на нервна почва


Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1507 -: Юни 24, 2013, 12:13:12 »

Колебанията в кръвното налягане могат да са на психична основа.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
EvaRAngel
Jr. Member
**

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


Профил Ел. поща
« Отговор #1508 -: Юни 24, 2013, 07:29:00 »

 Г- н Тодоров , страдат ли от ПР , хората с шизоидно разстройство на личността? В какво се изразяват страховете им? Как трябва да се отнасяме с подобна личност?
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1509 -: Юни 24, 2013, 12:13:51 »

" За шизоидната позиция водеща е потребността от независимост. На никого да не се надява, от никого да не се нуждае, никому да не е задължен, за шизоидния е от решаващо значение. Затова той се дистанцира от останалите, има нужда от разстояние спрямо тях, не ги оставя да се приближат твърде много, никога не се обвързва изцяло с тях. Нарушаването на тази дистанция той възприема, като заплаха за неговото жизнено пространство, като застрашаване на потребността му от независимост, на неговата цялостност и в крайна сметка на неговата екзистенция и той решително се брани срещу това. Така той развива типичния за него страх от човешка близост, или стремеж към самосъхранение бидейки дистантен от другите. Само че, в живота близостта е неизбежна и затова той търси защитно поведение, зад което може да се крие от нея. Какво би станало ако точно това бъде отнето на шизоидният? Всяка една опасност за близост, на която той не може да реагира по обичайния за него начин, с отдръпване, би пробудила неговата ответна реакция за да противодейства и да си достави така нужната му сигурност. В някои случаи обаче, социалните, обществените, или други идващи отвън норми отнемат възможността за подобни защитни действия. Както казахме появата на опасност винаги води до два типа реакции – борба или бягство, за да настъпи след това чувство на сигурност и покой.  Какво се случва обаче,  когато нормалната обективна представа на обществото, на социума и на общоприетите норми по отношението на близостта, сближаването и споделянето се разминава със субективните норми за същите понятия на шизоидния? Той преживява тези на вид нормални за другите ситуации, като опасни. В този момент той е в капана между разликата на своя субективизъм и изискванията на обективната реалност. В ситуации, в които нито е готов да последва собствената си субективна нужда за спасение от „ реалната” за него опасност, нито е готов изцяло да приеме законите на реалността и да понесе идващата от това несигурност той е в задънена улица. Ние знаем обаче, че психиката не познава това понятие  и единствената алтернатива, която остава е в несъзнаваното да бъде изтласкана ситуацията предизвикала афекта, за да се удовлетвори съзнателния „правилен” според изискванията на средата избор, но самият афект да беде преживян, като страх, който се явява симптом /т.е. това е невротичен страх/ с обичайната си сила. Всяка ситуация, която може да разклати биографично усвоените личностни субективни интерпретации за реалността на личността бива изтласкана. Така бихме могли да очакваме поява на тревожност, или ПА при шизоидните тогава, когато са заклещени между стремежа си за сигурност чрез себедостатъчност и изискващата от реалността близост. "

http://ttodorov.alle.bg/articles/therapy-panic-attack/
Активен

http://ttodorov.alle.bg
EvaRAngel
Jr. Member
**

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


Профил Ел. поща
« Отговор #1510 -: Юни 24, 2013, 11:03:36 »

 Много благодаря за изчерпателния отговор. Това, което прочетох, ми даде яснота по въпроса. В търсене на себе си, накрая започнах да поставям диагнози на останалите. Знам че не е редно, но пък така е по - лесно да опознаеш света, които те заобикаля.
 Относно шизоидното разстройство, смятам че хората които го имат, са много тъжни и тревожни. Аз немога да разбера какво е да живея в свят без емоции. Мислех погрешно че ПР е присъщо само на свръх емоционалните хора.
  Възможно ли е всеки от нас да има определено разстройство? Разстройство ли е или просто характерна черта?
 Бих искала да споделя опит за ПР, тъй като темата е насочена основно към този проблем. Прочетох по - горе че някой хора немогат дори да излезнат на улицата. Аз го приемам тежко, но непрекъснато излизам и пътувам. Можеби в това е изходът. Кажете г- н  Тодоров, по - добре ли е да се сблъскаме със страховете си , или по - добрият вариант е да се скрием на безопасно място докато отмине бурята?
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1511 -: Юни 25, 2013, 01:20:59 »

По-добре е човек да се сблъска със страховете си. Но не със субективните и ирационалните, а с действителните. Страха от излизане е ирационален. Страха от "кръвно" при здрави хора е ирационален, страха от смърт също ... разчитането на определени нормални телесни функции при страх като "симптомни" също е ирационално. Зад това, стои винаги един напълно рационален страх, който е много по-голям от "избутаните " напред симптоми. С него трябва да се сблъска човек. Но първо трябва да разбере и осъзнае какъв е той, за самият него.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
EvaRAngel
Jr. Member
**

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


Профил Ел. поща
« Отговор #1512 -: Юни 25, 2013, 07:12:01 »

 Абсолютно! Много добре осъзнавам, че поводите за една ПР  са много и изменчиви, а причината само една, точно затова смятам, че една психотерапия е от огромно значение, Един добър психолог би могъл да насочи мислите на болния към първопричинителя на това страдание. Най - лошото е ,че в повечето случай ние не разбираме защо това се случва с нас, но при всички случай ПР е отговор на душевната ни дисхармония.
 Смятате ли, че това заболяване, ако мога така да го нарека е присъщо на слабохарактерните личности? Всъщност страхът порок ли е, или начин на приспособяване и оцеляване?
Активен
rums
Jr. Member
**

Рейтинг: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 59


Профил
« Отговор #1513 -: Юни 26, 2013, 09:54:15 »

Г-н Тодоров,може ли да се излекува депресия/клинична разбира се/ без антидепресанти,само с психотерапия?
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1514 -: Юни 26, 2013, 10:00:57 »

За предпочитане е да не се правят опити. Ако влагаме едно и също в понятието клинична депресия. Това са сериозни състояния, които обикновено изискват и хоспитализация. Там този въпрос е излишен.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Страници: 1 ... 99 100 [101] 102 103 ... 162
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1