evropea.com - форум за паническо разстройство
Декември 04, 2024, 08:31:30 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Fairy Farms Hemp Gummies: How They Enhance Your Wellness Routine
[Паническо разстройство]
CraigDom
Ноември 12, 2024, 02:04:30

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 258039 пъти)
anonymous
Full Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 246

Профил
« Отговор #1110 -: Септември 18, 2012, 03:19:23 »

Обикновено го прави. И тук е голямата терапевтична полза. Този сценарий ще се повтори, но благодарение на терапевтичното поведение и рамките в процеса, ще се получат взаимоотношения от нов тип. Това ще е нов опит за клиента. Това е доста бавен и труден за двете страни процес.

А може ли една социлана фобия да се корени точно в това? Под социлана фобия имам предив страх от критика и непрекъснато напрежение че някой може да те обиди, чувство че хората те гледат и те осъждат наум и тн.
Активен

„Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се”
                                                    Илф и Петров
anonymous
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1111 -: Септември 18, 2012, 03:22:25 »

Господин Тодорв, изгледайте това (стига да имате време и да искате разбира се) и ми кажете какво мислите за главния герой. Не е ли това пак такава симбиоза, защо според вас се е случила и въобще всичко което ви направи впечетление.
http://www.youtube.com/watch?v=V1zFeHJzS5E
Активен

Илф и Петров
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1112 -: Септември 18, 2012, 03:30:47 »

Ако претъклуваме соц. фобия не като "страх от..." а нежелание за, стават по-различни нещата. При нея в действителност страха не е, че ще критикуват хората, а че няма да харесат. Нещо като, или ще ме харесат, или няма да се подлагам на риск да не ме харесат. Тук сърцевината е по-скоро човек да възприеме критикуването не като липса на приемане. Но понякога е по-изразено. "Или ще съм център за нещата, или ще избягвам нещата". Много е важно в какви ситуации се появяват първите и в последствие по-силни пристъпи. Те са много показателни. Дали по време на изпит, или в компания ... При агорафобията - дали в големи магазини /където трябва да се избере една алтернатива сред многото, но не и всички, което може да подсети човек че и в живота си е подложен в ситуация на избор, която не желае да предвижи напред/.
Много често при тревожните състояния "страха от ..." се бута напред. Всъщност терапевтично това не е от значение, а по-скоро "какво печеля, страхувайки се от ...".

" Под социлана фобия имам предив страх от критика и непрекъснато напрежение че някой може да те обиди, чувство че хората те гледат и те осъждат наум и тн."

Ето само от това прозира, че човек е ангажиран с факта че е център на внимание сред хората. Ако в позитивният смисъл не е успял да е център, успява във фантазията "хората са ангажирани да си мислят за мен".
Естествено може и други корени да има, затова казах че не бива да се обобщава, без да се знаят спецификите на всеки един случай.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
anonymous
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1113 -: Септември 18, 2012, 03:35:06 »

Ако претъклуваме соц. фобия не като "страх от..." а нежелание за, стават по-различни нещата. При нея в действителност страха не е, че ще критикуват хората, а че няма да харесат. Нещо като, или ще ме харесат, или няма да се подлагам на риск да не ме харесат. Тук сърцевината е по-скоро човек да възприеме критикуването не като липса на приемане. Но понякога е по-изразено. "Или ще съм център за нещата, или ще избягвам нещата". Много е важно в какви ситуации се появяват първите и в последствие по-силни пристъпи. Те са много показателни. Дали по време на изпит, или в компания ... При агорафобията - дали в големи магазини /където трябва да се избере една алтернатива сред многото, но не и всички, което може да подсети човек че и в живота си е подложен в ситуация на избор, която не желае да предвижи напред/.
Много често при тревожните състояния "страха от ..." се бута напред. Всъщност терапевтично това не е от значение, а по-скоро "какво печеля, страхувайки се от ...".

" Под социлана фобия имам предив страх от критика и непрекъснато напрежение че някой може да те обиди, чувство че хората те гледат и те осъждат наум и тн."

Ето само от това прозира, че човек е ангажиран с факта че е център на внимание сред хората. Ако в позитивният смисъл не е успял да е център, успява във фантазията "хората са ангажирани да си мислят за мен".
Естествено може и други корени да има, затова казах че не бива да се обобщава, без да се знаят спецификите на всеки един случай.

Правилно ли тогава се досещам че такива хора са били винаги харесвани в детството си от своите родители и винаги са били център на внимание, никога не са били пренебрегвани и тн.
Естествено никое дете не бива пренебрегнато от родителите си, но има една граница която не трябва да се минава. Примерно родителят може да има и други интереси освен детето си и то трябва да се съобрази с това.
Активен

Илф и Петров
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1114 -: Септември 18, 2012, 03:48:30 »

Ами не е винаги. По-скоро е различно. Единият родител е бил "зъл", а другият "защитник". И така детето печели "защитника", който обикновено е срещуположният родител на своя страна, а връзката между самите родители отслабва.  Може да се предполага, че бащата от клипа преди да започне да пие е бил просто агресивен, т.е. опитвал е да наложи граници в отношенията между майка-син. Само че при емоционална дистанция при партньорите с това поведение по-скоро ще засили симбиозата им в стремежа да се "защитят" от него. Пиенето много често запълва емоционалната липса в контакта между партньорите.
Все пак това е съчинение по "картинка" за този случай, но има в действителност много подобни случаи, които накрая може да завършат със социална фобия. Повечето хора споделят че ако имаше как да знаят че срещайки се с непознати хора те ще ги харесат непременно, щяха да се чувстват комфортно.
Активен

anonymous
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1115 -: Септември 18, 2012, 03:55:13 »

Ами не е винаги. По-скоро е различно. Единият родител е бил "зъл", а другият "защитник". И така детето печели "защитника", който обикновено е срещуположният родител на своя страна, а връзката между самите родители отслабва.  Може да се предполага, че бащата от клипа преди да започне да пие е бил просто агресивен, т.е. опитвал е да наложи граници в отношенията между майка-син. Само че при емоционална дистанция при партньорите с това поведение по-скоро ще засили симбиозата им в стремежа да се "защитят" от него. Пиенето много често запълва емоционалната липса в контакта между партньорите.
Все пак това е съчинение по "картинка" за този случай, но има в действителност много подобни случаи, които накрая може да завършат със социална фобия. Повечето хора споделят че ако имаше как да знаят че срещайки се с непознати хора те ще ги харесат непременно, щяха да се чувстват комфортно.

Аз пък мислех че таква симбиоза майка-син се случва когато бащата го "няма" всмисъл или реално го няма физически (и няма друг мъж който да го замести) или го има но той е емоционално дистанциран от майката и сина и сякаш живее в паралелен собствен свят.
При тези случаи не се ли случва отново симбиоза?
Активен

Илф и Петров
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1116 -: Септември 18, 2012, 04:05:45 »

В този случай вероятно бащата емоционално е бил отхвърлен от майката. Това впрочем е нормално да се случи, в началото на появата на детето, да кажем до 1-2г. Тогава наистина нуждата от симбиоза между майка-дете трябва да е на лице. Как ще преживее бащата това отхвърляне не се знае. Може да се затрупа с работа, може да си намери любовница ... може да пропие. Ако предположим че го е преживял, след този период обаче бащата трябва да се включи както в това да се приближи към партньора си, така и да въведе границите у детето по принцип за нещата. В някои случаи обаче, майката не допуска това, след като е била на "крилете на майчинството" със своето малко момченце, което е дало смисъл в живота и. По тази причина много е важно детето да не се създава с идеята да придаде смисъл на нечий безсмислен и емоционално беден живот, нито с идеята да сближи двама партньори. Т.е. за да не се случват подобни от клипа неща, трябва да има здраво партньорство. То е гарант че появата на детето няма да дистанцира партньорите. Макар че със сигурност не може да се твърди нищо. Не могат да бъдат обхванати всички възможни варианти. Както хората са различни и няма двама еднакви, така всяко партньорство е различно само по себе си.
Активен

Мегатрон
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 166

Профил
« Отговор #1117 -: Септември 19, 2012, 12:19:20 »

В този случай вероятно бащата емоционално е бил отхвърлен от майката. Това впрочем е нормално да се случи, в началото на появата на детето, да кажем до 1-2г. Тогава наистина нуждата от симбиоза между майка-дете трябва да е на лице. Как ще преживее бащата това отхвърляне не се знае. Може да се затрупа с работа, може да си намери любовница ... може да пропие.

г-н Тодоров,
това което пишете е сигурна предпоставка за развитие на едипов комплекс и след това невроза при детето. Детето се чувства виновно че двамата родители се карат и дори изпитва чувство на вина което руши самочувствието.
Но бихте ли могъл да ми кажете защо при някои хора страдащи от подобни комплекси съществува изменение на физическото тяло и регенерация на органи. Примерно аз имах травма на мозъка, но след известно време тя изчезна. Възможно ли е регресията на психиката да помъкне и физическото тяло дори към долните фази от психосексуалното развитие при човека. Не съм специалист по психоанализа, но тези чудеса ми изглеждат невероятни. То това си е направо път към вечното здраве.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1118 -: Септември 19, 2012, 09:30:10 »

" Но бихте ли могъл да ми кажете защо при някои хора страдащи от подобни комплекси съществува изменение на физическото тяло и регенерация на органи."

Не разбирам за каква регенерация говорите. Сигурно вашият случай си има по-добро, медицинско обяснение за възстановяване след травмата.
Все пак психотерапията помага на много психосоматични болести: астма, колит, гастрит, диабет тип 2, дерматит, хипертония, хипотония и т.н.
Някои автори твърдят че състоянието на болест, каквото и да е то, е създадено от организма за да балансира нещо. Аз все пак не съм съгласен че всяка болест може да се обясни психосоматично и психодинамично, но зая част от тях съм съгласен.

"Възможно ли е регресията на психиката да помъкне и физическото тяло дори към долните фази от психосексуалното развитие при човека."

Възможно е, но само функционално, по-скоро като разстроенио функции на органи и системи в дадени моменти или периоди. По-скоро обаче това се случва по други начини. Регрес най-общо означава завръщане към стари модели на функциониране, които са дали някакъв резултат.
Що се отнася до психоанализата, тя не се изчерпва с Фройд. Ако се интересувате от психоанализа, като чисто любопитство, трябва да се запознаете с нейната история, развитие, автори и класици, теории, схващания, които се надграждат.
Активен

Мегатрон
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1119 -: Септември 19, 2012, 10:04:08 »

Според мен всичко си има научно обяснение. Просто ме интересува защо хора страдащи от едипов комплекс имат подобни въстановявание без медицинска намеса. Възможно ли е това да се дължи на връщането към предпубертетните стадии на развитие на личността.Нещо повече, наблюдава се дори и растеж на височина след определена възраст. Това също ли се дължи на комплексите.
Социалните преживявания на всеки етап предполагаемо оставят някакви постоянни остатъци под формата на нагласи, черти и ценности, придобити по време на етапа.

В тази психология има много непонятни неща. Но според мен всичко се дължи на връщането, ака регресията към ранните фази от развитие.Например  орална фиксация или проява на  садо мазо желания. Както и да е, не мога да се мъча да разбера неща дето се учат 10 години на теория и 5 на практика.

Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1120 -: Септември 19, 2012, 10:22:27 »

Обратно Smiley 5г. на теория и 10 на практика.

" Просто ме интересува защо хора страдащи от едипов комплекс имат подобни въстановявание без медицинска намеса."

Не съм чувал за подобни хора. Едиповият комплекс по Фройд е малко ... коригиран в последствие. Но със сигурност възрастовият етап в който е вместен е наситен с много предизвикателства и за деца и за родители. В последствие и психотерапевтично, за възрастни, които се подлагат на терапия.
Активен

Мегатрон
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1121 -: Септември 20, 2012, 12:49:05 »

Кажи как мога да премина Едиповият комплекс Roll Eyes Roll Eyes
Много съм притеснителен в реалния живот и имам малко приятели.
Осъзнах че едипа не е свързан с желанието за секс с майката, а е нещо по лошо - стремеж да направиш другите щастливи. Днешните разбирания по психоанализа са съвсем други.

Активен
anonymous
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1122 -: Септември 20, 2012, 12:52:14 »

Кажи как мога да премина Едиповият комплекс Roll Eyes Roll Eyes
Много съм притеснителен в реалния живот и имам малко приятели.
Осъзнах че едипа не е свързан с желанието за секс с майката, а е нещо по лошо - стремеж да направиш другите щастливи. Днешните разбирания по психоанализа са съвсем други.

Психотерапия.
Активен

Илф и Петров
Мегатрон
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1123 -: Септември 20, 2012, 01:28:02 »

Последно - психотерапевт или психоаналитик

И защо при Едипов комплекс съществува постоянно потене и отделяне на миризми. Или аз си внушавам.

Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1124 -: Септември 20, 2012, 07:39:35 »

В психоанализата секс и сексуалност имат различни значения.
Психотерапевт е достатъчен.
Активен

Страници: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 162
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА