evropea.com - форум за паническо разстройство
Април 14, 2026, 09:14:17 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 6
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 6

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Chessboard Clinics aimed at Retirees and Staying Alert & Engaged
[Паническо разстройство]
Jasondendy
Януари 15, 2026, 10:15:43

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 72 73 [74] 75 76 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 316731 пъти)
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1095 -: Септември 12, 2012, 03:43:44 »

" Как мога да я компенсирам след като по рождения нямам достатъчна подкрепа в мозъка от определени вещества, за да бъда концентрирана по-дълго време?"

Какво значи по рождение? Имате някаква диагноза от дете ли? Някаква болест? Ако това е така не говорим за психичен проблем.

" Ами, да речем, че съм прекалено чувствителна и всяка ситуация ми създава напрежение, било то положително или отрицателно."

Ако е по-скоро това, е редно първо от твърдението "всяка ситуация", да се определи в кои ситуации всъщност изпитвате напрежение /положително или отрицателно/ и в кои не, за да можете да заявите, че в едни чувствате напрежение, а в други не, което не се съмнявам че е така. От това, което казвате разбирам, че ако сте насаме със себе си, се зареждате, а ако сте да кажем сред други хора в определени ситуации се изтощавате. Всъщност има много други важни факти, които трябва да се имат предвид - възраст, минал опит и т.н.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
kasanena
Full Member

Рейтинг: 2
Неактивен Неактивен

Публикации: 123

Профил
« Отговор #1096 -: Септември 12, 2012, 03:50:55 »

Не, нямам диагноза, по-скоро аз сама съм си я сложила. Когато нещо трябва да ми ангажира вниманието по-дълго време ме изтощава, да речем разговор или пък по-дълга концентрация  върху даден текст, който трябва да науча и т.н. Затова реших,че ми липсва достатъчно концентрация, което ме изнервя и трябва да се зареждам, като остана сама. Но да си призная, не съм съвсем сигурна кое е първичното, концентрацията или нервността. Трудно ми е да определя. Изтощавам се, когато трябва да се представя добре или пък съм на чуждо място и в тоя ред на мисли.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1097 -: Септември 12, 2012, 03:58:40 »

" Изтощавам се, когато трябва да се представя добре или пък съм на чуждо място и в тоя ред на мисли."

Виждате, как малко по малко от "всяка ситуация" нещата се фокусираха до тези две. Виждам, че тук две са чувствителните теми "трябва" да се представя добре и "трябва" да съм на чуждо място.
Веднага ми идва да ви питам имате ли хоби, или любимо занимание, което ви доставя удоволствие и в него по някакви причини успявате да сте концентрирана, т.е. вниманието да не ви напряга?
Активен

kasanena
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1098 -: Септември 14, 2012, 09:31:17 »

Имам хоби, което не ме напряга.Но когато то е свързано с хора, веднага се явява напрежение.Как мога да преодолея това напрежение, то се автоматизирало и много ме изчерпва?
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1099 -: Септември 14, 2012, 07:43:41 »

Най-лесно става с психотерапевтична работа.
Активен

kasanena
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1100 -: Септември 15, 2012, 12:03:35 »

А бихте ли ми казали колко време ще продължи психотерапевтичната работа?
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1101 -: Септември 15, 2012, 03:59:06 »

Това никой не може да каже. Зависи от случая. Обикновено като рамка е прието за кратък терапевтичен период, в който се предполага, че ще има значими ползи е 20 сесии, или 6 мес. Това е много относително обаче. Аз съм имал случаи с по 5-6 сесии, в които се достига до някакво развитие, имал съм и случаи и с над 100 сесии. Но това е въпрос на обсъждане с терапевта при който започнете терапия
Активен

anonymous
Full Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 246

Профил
« Отговор #1102 -: Септември 15, 2012, 04:10:34 »

Това никой не може да каже. Зависи от случая. Обикновено като рамка е прието за кратък терапевтичен период, в който се предполага, че ще има значими ползи е 20 сесии, или 6 мес. Това е много относително обаче. Аз съм имал случаи с по 5-6 сесии, в които се достига до някакво развитие, имал съм и случаи и с над 100 сесии. Но това е въпрос на обсъждане с терапевта при който започнете терапия

Господин Тодоров, бихте ли обяснили в какво се състои "патогенната симбиоза" майка-син? Сигурно всички са чували за т.нар. мамини синчета, мъже на по 40 години които не напускат майчиния дом и все още са като деца и майките им продължват  да ги отглеждат.
Как се формира тази симбиоза и защо за някои хора е трудно да се отделят от родителите си?
Активен

„Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се”
                                                    Илф и Петров
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1103 -: Септември 15, 2012, 07:27:20 »

Това е сериозна тема и има много литература по нея. Едва ли ще мога да обясня това.
Началото поставя Фройд, на научно ниво, като разкрива механизмите на Едиповата ситуация в човешкото развитие - 4-7г. Всичко започва от там, като нормалната симбиоза между майка и момченце продължава и над тази възраст поради взаимна изгода. Важна роля играе бащата в този момент като фигура, която трябва да осигури дистанцията между тях. Ако той е много зает например, прекарва малко време с момченцето, едиповата ситуация се задълбочава. Когато става въпрос за момиченце и баща, където се появява по сходен начин, дистанцията, или рамките трябва да внесе майката. Но има толкова много други подробности, че горното разяснение.
Активен

anonymous
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1104 -: Септември 15, 2012, 07:33:31 »

Това е сериозна тема и има много литература по нея. Едва ли ще мога да обясня това.
Началото поставя Фройд, на научно ниво, като разкрива механизмите на Едиповата ситуация в човешкото развитие - 4-7г. Всичко започва от там, като нормалната симбиоза между майка и момченце продължава и над тази възраст поради взаимна изгода. Важна роля играе бащата в този момент като фигура, която трябва да осигури дистанцията между тях. Ако той е много зает например, прекарва малко време с момченцето, едиповата ситуация се задълбочава. Когато става въпрос за момиченце и баща, където се появява по сходен начин, дистанцията, или рамките трябва да внесе майката. Но има толкова много други подробности, че горното разяснение.

Това което аз не разбирам е каква е изгодата за някой да остане цял живот да майка си или баща си и никога да порасне. Нима така човек не се лишава от много хубави неща в живота.
Какво печели човек който остава завинаги дете?
Активен

Илф и Петров
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1105 -: Септември 15, 2012, 09:54:33 »

Със сигурност нямат съзнателен мотив. Повечето хора страдат от тази ситуация.
Активен

anonymous
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1106 -: Септември 15, 2012, 09:56:06 »

Със сигурност нямат съзнателен мотив. Повечето хора страдат от тази ситуация.

А несъзнателния мотив какъв може да е? Не е нужно с научна терминология и подробно. Само в общи линии.

Ако може някакви линкове в интернет по темата. Няма проблем и да са на английски.
Активен

Илф и Петров
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1107 -: Септември 16, 2012, 06:31:40 »

" А несъзнателния мотив какъв може да е?"

Вероятните причини, не са никак малко. Именно при всеки случай за това се изследва неговата собствена логика. Така нареченият феноменологичен подход, или изследване в подробности на фактологията. При подобен инвентар на миналият опит се откриват различни фактори които определят дадено развитие.
Мога за краткост да дам някои примери от мои случаи. Често срещано е когато един човек в детството си е бил презадоволен. Т.е. родителите са направили всичко възможно с най-добри намерения детето да не понася никакви лишения. Говорим не само за материални, но и за емоционални. Когато се появи някаква трудност пред детето, те като буфер застават между него и проблема. Така детето не успява да развие способността си да се справя само, няма "имунитета", когато излезе от семейната "идилия" и разпознае "лошият" свят. Ако подобни младежи, да кажем студенти, които напускат дома и отиват на друго място, сред други хора ... много често се пренапрягат, за да отговорят на новите изисквания, още повече, че буфера го няма и този буфер започват да играят различни неща, които да им осигурят усещането на "безпроблемие" - алкохол, наркотици и т.н.
Друг пример с депресивни родители, главно майки. Тук депресивен се използва в смисъла на зависими. Подобни майки, особено ако нямат емоционална връзка с партньора, несъзнавано превръщат детето си в свой емоционален "събеседник". Детето винаги е благодарно и "награждава" грижата и любовта, която е отправена към него. Още повече детето виждайки, че прави своята иначе депресивна майка щастлива, то с удоволствие поема липсваща функция на партньор. Така като един перфектен заместител на бащата в емоционален план, детето се натоварва с ролята да ощастливи своята майка. Крахът на тази идилия се появява в пубертета, когато депресивната майка дойде в кабинета на терапевта и плачейки каже: "Не мога да позная сина си. Беше толкова добро дете, а  сега се държи като звяр към мен." Ако успее детето в този пубертетен бунт, да постави граници в отношенията, нещата се нормализират в ранната зрялост, т.е. детето успява да се отдели емоционално за сметка на засилване на майчината депресия. Ако не успее обаче, тъй като депресивните майки добре използват механизмите на вината, те по-скоро продължават този "театър", за сметка на собствените си нужди, които загърбват. Тези загърбени нужди например могат да се превърнат в телесна симптоматика, или тревожност. Имах клиент с ОКР, който всеки път като се прибере, преди да разговаря, с когото и да било /основно майка си/ трябваше да си измие н-пъти ръцете. Какво се опитваше да измие той в случая? Враждебността към майка си, която беше до такава степен преглътната и неосъзната, че поведението му беше така "удобно" устроено според нуждите на майка му, която на всичко отгоре беше нясно, какви са и неговите потребности, т.е. "мама знае най-добре, какво е добре за теб". Мъжът беше на около 30г. Страдаше от ОКР и трудности в отношенията с жени и беше доведен в кабинета от майка му за да го "оправя".

Изобщо този въпрос е много обемен. Едва ли ще можем да го изчерпим.
« Последна редакция: Септември 16, 2012, 07:24:38 от t.todorov » Активен

anonymous
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #1108 -: Септември 17, 2012, 02:38:54 »

" А несъзнателния мотив какъв може да е?"

Вероятните причини, не са никак малко. Именно при всеки случай за това се изследва неговата собствена логика. Така нареченият феноменологичен подход, или изследване в подробности на фактологията. При подобен инвентар на миналият опит се откриват различни фактори които определят дадено развитие.
Мога за краткост да дам някои примери от мои случаи. Често срещано е когато един човек в детството си е бил презадоволен. Т.е. родителите са направили всичко възможно с най-добри намерения детето да не понася никакви лишения. Говорим не само за материални, но и за емоционални. Когато се появи някаква трудност пред детето, те като буфер застават между него и проблема. Така детето не успява да развие способността си да се справя само, няма "имунитета", когато излезе от семейната "идилия" и разпознае "лошият" свят. Ако подобни младежи, да кажем студенти, които напускат дома и отиват на друго място, сред други хора ... много често се пренапрягат, за да отговорят на новите изисквания, още повече, че буфера го няма и този буфер започват да играят различни неща, които да им осигурят усещането на "безпроблемие" - алкохол, наркотици и т.н.
Друг пример с депресивни родители, главно майки. Тук депресивен се използва в смисъла на зависими. Подобни майки, особено ако нямат емоционална връзка с партньора, несъзнавано превръщат детето си в свой емоционален "събеседник". Детето винаги е благодарно и "награждава" грижата и любовта, която е отправена към него. Още повече детето виждайки, че прави своята иначе депресивна майка щастлива, то с удоволствие поема липсваща функция на партньор. Така като един перфектен заместител на бащата в емоционален план, детето се натоварва с ролята да ощастливи своята майка. Крахът на тази идилия се появява в пубертета, когато депресивната майка дойде в кабинета на терапевта и плачейки каже: "Не мога да позная сина си. Беше толкова добро дете, а  сега се държи като звяр към мен." Ако успее детето в този пубертетен бунт, да постави граници в отношенията, нещата се нормализират в ранната зрялост, т.е. детето успява да се отдели емоционално за сметка на засилване на майчината депресия. Ако не успее обаче, тъй като депресивните майки добре използват механизмите на вината, те по-скоро продължават този "театър", за сметка на собствените си нужди, които загърбват. Тези загърбени нужди например могат да се превърнат в телесна симптоматика, или тревожност. Имах клиент с ОКР, който всеки път като се прибере, преди да разговаря, с когото и да било /основно майка си/ трябваше да си измие н-пъти ръцете. Какво се опитваше да измие той в случая? Враждебността към майка си, която беше до такава степен преглътната и неосъзната, че поведението му беше така "удобно" устроено според нуждите на майка му, която на всичко отгоре беше нясно, какви са и неговите потребности, т.е. "мама знае най-добре, какво е добре за теб". Мъжът беше на около 30г. Страдаше от ОКР и трудности в отношенията с жени и беше доведен в кабинета от майка му за да го "оправя".

Изобщо този въпрос е много обемен. Едва ли ще можем да го изчерпим.

Разбирам.
А в процеса на терапията? Няма ли клиента да прехвърли ролята на майка си върху терапевта и да иска от него същите неща които е получавал навремето?
Активен

Илф и Петров
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1109 -: Септември 17, 2012, 03:09:01 »

Обикновено го прави. И тук е голямата терапевтична полза. Този сценарий ще се повтори, но благодарение на терапевтичното поведение и рамките в процеса, ще се получат взаимоотношения от нов тип. Това ще е нов опит за клиента. Това е доста бавен и труден за двете страни процес.
Активен

Страници: 1 ... 72 73 [74] 75 76 ... 162
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА