evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 10, 2024, 12:59:33 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 5
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 5

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 254827 пъти)
dragon
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 45

Профил
« Отговор #390 -: Ноември 30, 2011, 01:14:39 »

Нещо такова. Ако това е причината. Но "удряйки" трябва да се справи със преживяванията, които съпровождат това удряне. Там е тънкия момент. Самото "удряне" е много, много лесно.

И как става това справяне с преживяванията в процеса на терапията?

« Последна редакция: Ноември 30, 2011, 01:21:23 от dragon » Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #391 -: Ноември 30, 2011, 01:28:45 »

Като се преживее. Няма как говорейки за това да бъде разбрано. Все едно да говорим, как се плува в морето и вие да ме разберете, при положение, че никога не сте влизал във водата. Мога да ви обяснявам надълго и нашироко, как се цапа с едната, с другата ръка, с краката .... но като влезете в морето ще придобиете друга представа, за информацията, която съм ви дал преди това.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #392 -: Ноември 30, 2011, 01:34:10 »

Мисля че разбирам. Има разлика да осъзнаеш нещо логически само на интелектуално ниво и да го осъзнаеш и емоционално.
Ето давам пример:
Бяхме излезли с един приятел и срещнахме други наши познати и се заговорихме с тях. Докато говорихме единият от тях чрез намеци ме засегна и обиди. Както винаги аз изпитах чувства за вина и страх. Отново не посмях да се отстоя. Малко след това се появи ПА.
Аз мога по логичен път да свържа обидата с ПА и да заключа че всъщност ПА при мен е агресия излизаща чрез тялото. Обаче реално аз не изпитвам агресивност към човека който ме обиди. Казвам си че му се ядосвам подъзнателно но гнева не навилза в съзнанието.
Активен
dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #393 -: Ноември 30, 2011, 01:40:18 »

Прочетох на едно място че в днешно време в психотерапията значението на интерпретативната работа намалява за сметка на значението на връзката клиент-терапевт. Какво е вашето мнение гн Тодоров?
« Последна редакция: Ноември 30, 2011, 01:42:26 от dragon » Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #394 -: Ноември 30, 2011, 02:04:07 »

Винаги връзката е била по-важна и преди, и сега.
Активен

dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #395 -: Ноември 30, 2011, 04:18:54 »

Гн Тодоров, а какво мислите за идеята, че човек изтласква своите емоции и желания заради "патогенни вярвания" както беше написано някъде във форума и че основната терапевтична работа е тези патогенни вярвания да се разрушат, което става в процеса на терапията. И в този смисъл трансфера и връзката клиент-терапевт е основния метод за лечение?
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #396 -: Ноември 30, 2011, 04:40:51 »

Много ми е важно да зная, на какво точно искате да си отговорите, за да съм по-ясен в отговора си.

"И в този смисъл трансфера и връзката клиент-терапевт е основния метод за лечение?"

С какво отговора на този въпрос ще ви помогне? На какво искате да си отговорите?
Активен

dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #397 -: Ноември 30, 2011, 04:42:13 »

Много ми е важно да зная, на какво точно искате да си отговорите, за да съм по-ясен в отговора си.

"И в този смисъл трансфера и връзката клиент-терапевт е основния метод за лечение?"

С какво отговора на този въпрос ще ви помогне? На какво искате да си отговорите?

Ами просто дали тази теория за патогенните вярвания е приета от терапевтите или е нещо считано за невярно или неточно.
Активен
dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #398 -: Ноември 30, 2011, 04:44:07 »

Всмисъл патогенно вярване може да е например: "Ако се отстоявам майка ми и баща ми ще ме изоставят". Заради това вярване агресивността бива изтласкана. Съответно ще се осеъзнае чак когато терапевта с държанитео си ме убеди че няма да ме изостави ако съм агресивен.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #399 -: Ноември 30, 2011, 05:06:23 »

Ами не е само това. Доста по-сложно е. Терапевта влиза в обектната система на взаимоотношения. По-скоро чрез проекциите, които прави клиента към него той си дава сметка какво да се търси. Ако аз не усетя агресия у своя клиент ще си задам въпроса къде е тя след като адекватното и място би било в да кажем тази ситуация. След което ще наблюдавам, какво вместо нея ми показва. Едва тогава мога да предположа, в кой етап от развитието да се върнем и да разработим ситуацията от миналото, която е задействала това поведение.
Подобни въпроси ми задават обучаващи се терапевти. С какво яснотата по тези неща ви помага на вас все пак?
« Последна редакция: Ноември 30, 2011, 05:08:29 от t.todorov » Активен

dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #400 -: Ноември 30, 2011, 05:33:30 »

Ами не е само това. Доста по-сложно е. Терапевта влиза в обектната система на взаимоотношения. По-скоро чрез проекциите, които прави клиента към него той си дава сметка какво да се търси. Ако аз не усетя агресия у своя клиент ще си задам въпроса къде е тя след като адекватното и място би било в да кажем тази ситуация. След което ще наблюдавам, какво вместо нея ми показва. Едва тогава мога да предположа, в кой етап от развитието да се върнем и да разработим ситуацията от миналото, която е задействала това поведение.
Подобни въпроси ми задават обучаващи се терапевти. С какво яснотата по тези неща ви помага на вас все пак?

Иска ми се нещата да бяха много по-простички. Може би проблема е в мен, че искам да разбирам изцяло какво точно се случва на психотерапията и да имам знания като на терапевт. Просто имам някаква нужда да знам какво става в кабинета.
Ако знаете колко книги съм изчел че и книги от google books на английски с помощта на google translate. Обаче нещата хем са много сложни хем има различни теории и всеки си държи на неговата.

« Последна редакция: Ноември 30, 2011, 05:39:01 от dragon » Активен
Alice
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 404

Weirdo ;)

Профил
« Отговор #401 -: Ноември 30, 2011, 05:51:11 »

Въпросът ми е: Трябва ли да приема мнението на психиатър, според който не се нуждая от психотерапия, а само от лекарства (диагнозата му е силна невротичност с панически атаки), ако самата аз съм на друго мнение? (споделих с него, че почти нямам социален живот, че имам суицидни мисли, че трудно взимам решения и тн. ;в квалификацията на психиатъра, бе отбелязано, че провежда и психотерапия)
Активен

Сред жълтите дюни цъфти невиждана пясъчна лилия... Отдавна я търсеше ти, отново те питам: Откри ли я ?
track
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1892

Профил
« Отговор #402 -: Ноември 30, 2011, 06:20:42 »

Smiley
« Последна редакция: Януари 29, 2012, 07:03:11 от track » Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #403 -: Ноември 30, 2011, 09:03:17 »

Така, почвам с въпроса за психиатъра. Ако психиатъра е сигурен че под психотерапия вие разбирате посещение на астролог, който хвърля и боб, и между другото е и хомеопат, но и психотерапевт .... бил е прав. Проблема на психотерапията е, че много рядко се случва. Според мен е искал да ви предпази от шарлатани. Ако не е така, просто не е запознат и пак иска да ви предпази.

Психотерапевта не трупа каквото и да било. Каквито и желания, чувства и преживявания да има към клиента те са в контекста на терапевтичната динамика. Ако терапевта иска да извие врата на някой, най-вероятно не се справя със своето дете тийнейджър и ако вие му напомните на него, ще посика да ви сложи на място.
Не забравяйте че времето, чувствата и интерпретациите на терапевта са изцяло насочени за вашата успешна терапия.

Желанието да се знае всичко от "кухнята" на психотерапевтичният успех е желание да се държи контрола за процеса. Това е централна проблематика за хора с действително ПР - да не изпускат контрола. Така че вашата жажда за отговори, всъщност е бойкот за вашият терапевтичен напредък. Не че ще биете терапевта си на "партия шах", а просто "стискате" това положение от което искате да се измъкнете.
Активен

Alice
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 404

Weirdo ;)

Профил
« Отговор #404 -: Ноември 30, 2011, 09:37:12 »

Така, почвам с въпроса за психиатъра. Ако психиатъра е сигурен че под психотерапия вие разбирате посещение на астролог, който хвърля и боб, и между другото е и хомеопат, но и психотерапевт .... бил е прав. Проблема на психотерапията е, че много рядко се случва. Според мен е искал да ви предпази от шарлатани. Ако не е така, просто не е запознат и пак иска да ви предпази.

1. Под психотерапевт не разбирам нито едно от посочените от Вас, просто защото те не отговарят на определението психотерапевт.

2. Той няма от къде да знае какво имам предвид аз под психотерапевт, защото не се поинтересува доколко съм запозната с понятието "психотерапевт"

3. Както споменах в квалификацията му беше посочено, че е психотерапевт, което някак си ми се струва, че изключва възможността да не е запознат!

4. Че иска да ме предпази от шарлатани оК, но ако наистина е психотерапевт от себе си ли ще иска да ме предпази !?!

Нещо не мога да разбера аз ли съм глупава или той е шарлатанин!

Или не е добър специалист щом не е разбрал проблематиката, с която съм отишла...

Да не се окаже накрая, че съм права и квалифицирани психотерапевти има само в София, Пловдив и Варна (по неговите думи в града,в който живея такива няма,което изключва и него самия...)

И в този случай аз какво правя... пия си лекарствата тихо и мирно и чакам да ми мине ли!?! - Щото това няма да стане...

Или почвам да обикалям по всевъзможни психолози и психотерапевти, докато не открия някой, който според мен е добър специалист(като се има предвид, че тези посещения не са безплатни, дори да не бъдат ефективни!), което пак е субективно, защото моята преценка нищо не значи!

И още нещо : Според Вас кой вариант е по-добър един специалист, който да провежда и двата компонента на лечение (психиатър-психотерапевт) или двама отделни специалисти? (ако това въобще има някакво значение)
Активен

Сред жълтите дюни цъфти невиждана пясъчна лилия... Отдавна я търсеше ти, отново те питам: Откри ли я ?
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 162
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА