evropea.com - форум за паническо разстройство
Април 28, 2025, 12:27:31 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 5
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 5

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Jackpot Bet online
[Паническо разстройство]
GregoryGex
Април 26, 2025, 02:49:10

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 262525 пъти)
dragon
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 45

Профил
« Отговор #375 -: Ноември 24, 2011, 10:35:22 »

Няма как да се измени поведението ако не е разрешен психичния несъзнаван конфликт. Все пак някои направления полагат големи усилия и до някъде успяват, но единствено при тях се появява явлението рецидив. Което значи че дори и да се моделира изкуствено нов тип поведение, то не е нито стабилно, нито може да се каже, че човек се е справил с проблема си. Става като оня виц:
Двама приятели се срещат и единия пита другия:
- Как си, още ли имаш проблеми с алкохола?
- Не вече не пия.
- Браво, как успя?
- Почнах да се друсам.

Е вица малко е пресилен, но се получава нещо такова: да махнем едното, та да се появи другото. Това не развива личността по никакъв начин. Моето мнение е, че такива методи трябва да се ползват, само тогава, когато не е възможно с даден човек да се проведе дълбинна терапия. Такива хора аз пращам на КПТ терапевт.

ОК обаче има още  нещо. Ние изтласкваме нашите конфликти защото нашето АЗ (ЕГО) не може да се справи с тях-прекалено е слабо. (Поне така съм чел). Здравия човек има силно ЕГО което регулира силни емоции и не се налага да ги изтласква. В този смисъл работата трябва да е насочена към промяна на ЕГО-то за да стане и моето силно като на здравите хора.
Активен
dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #376 -: Ноември 24, 2011, 10:36:52 »

Ако рискувам в истинския живот да бъда агресивен ( в добрия смисъл) примерно-нещо което слабото ми его изтласква няма ли да се получи нещо като превъзпитание и Егото ми да се засили?
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #377 -: Ноември 24, 2011, 10:48:21 »

Не е толкова лесна тая работа. Все пак живота винаги учи. Човек учи, в какви ситуации и до колко да е открито агресивен цял живот. Ако тази способност е отдавна "заклещена", трябва да започне от "А-Б". Това не е толкова лесно, както е на думи. Особено с агресията. Възрастния човек няма защитеното пространство, което има едно дете, което експериментира и учи. За възрастния това нясто е психотерапевтичния кабинет. Това е защитеното пространство.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #378 -: Ноември 24, 2011, 10:50:39 »

Не е толкова лесна тая работа. Все пак живота винаги учи. Човек учи, в какви ситуации и до колко да е открито агресивен цял живот. Ако тази способност е отдавна "заклещена", трябва да започне от "А-Б". Това не е толкова лесно, както е на думи. Особено с агресията. Възрастния човек няма защитеното пространство, което има едно дете, което експериментира и учи. За възрастния това нясто е психотерапевтичния кабинет. Това е защитеното пространство.

Значи ако терапевта ме издразни (което често се случва) да се престраша и въпреки изпитавната от мен вина и страх да му заявя моето различавашо се от неговото мнение вместо да замълча както правя винаги. Това би ли било терапевтично начало?
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #379 -: Ноември 24, 2011, 11:01:12 »

" ... а се престраша и въпреки изпитавната от мен вина и страх да му заявя моето различавашо се от неговото мнение вместо да замълча както правя винаги. Това би ли било терапевтично начало?"

Зависи от терапевта. За мен би било терапевтичен триумф. По-важното е че всъщност той ви дразни, защото ви прилича на някой друг авторитет, а вие не му противоречите или не изразявате своите преживявания, защото преповтаряте стария модел, който е създаден в старата ситуация, в детството да речем, където сте нямали друга възможност да реагирате към този авторитет, освен да търпите и да преглъщате. Все пак не всеки терапевт може да претъкува подобно отношение към себе си и да го направи сърцевина на терапевтичния процес в полза на клиента. Но при всички положения там е защитена среда за всякакви реакции - терапевтичния кабинет. Той е като лаборатория за създаване на нови неща, включително и шанс човек да учи как да изкара някои чувства навън, при което е сигурен че няма да има последствия, освен принос за терапията му. Но не мога да ви дам съвет, защото ако терапевта не е подготвен да поеме и претълкува вашето поведение ... Истината е че ако съм сигурен че срещу вас стои психотерапевт, щях да ви кажа смело напред. Но няма как да знам.
« Последна редакция: Ноември 24, 2011, 11:03:36 от t.todorov » Активен

dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #380 -: Ноември 24, 2011, 11:05:02 »

" ... а се престраша и въпреки изпитавната от мен вина и страх да му заявя моето различавашо се от неговото мнение вместо да замълча както правя винаги. Това би ли било терапевтично начало?"

Зависи от терапевта. За мен би било терапевтичен триумф. По-важното е че всъщност той ви дразни, защото ви прилича на някой друг авторитет, а вие не му противоречите или не изразявате своите преживявания, защото преповтаряте стария модел, който е създаден в старата ситуация, в детството да речем, където сте нямали друга възможност да реагирате към този авторитет, освен да търпите и да преглъщате. Все пак не всеки терапевт може да претъкува подобно отношение към себе си и да го направи сърцевина на терапевтичния процес в полза на клиента. Но при всички положения там е защитена среда за всякакви реакции - терапевтичния кабинет. Той е като лаборатория за създаване на нови неща, включително и шанс човек да учи как да изкара някои чувства навън, при което е сигурен че няма да има последствия, освен принос за терапията му.

Мился да опитам това нещо. Кой знае след това може да се престраша и в ситуации извън кабинета в реалния живот и така постепенно един ден да стана здрав нормално-агресивен човек.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #381 -: Ноември 24, 2011, 11:10:03 »

Не забравяйте, че терапевта работи във ваша полза, а не вие в негова. Ако трябва да бъде "боксова круша", за да се научите да "удряте" - ще бъде Smiley
Успех!
Активен

dragon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #382 -: Ноември 24, 2011, 11:34:00 »

Не забравяйте, че терапевта работи във ваша полза, а не вие в негова. Ако трябва да бъде "боксова круша", за да се научите да "удряте" - ще бъде Smiley
Успех!

Мисля си все пак това не доближава ли психодинамичната терапия до поведенческата?
Активен
vladimir
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 210

Профил
« Отговор #383 -: Ноември 24, 2011, 11:49:31 »

Успех!

Grin Grin Grin
Добре че не съм терапевт че и аз щях да ям бой.
 Grin Grin Grin
Иначе когато Dragon се научи да "удря" тогава биха му минали и симптомите, нали? Естествено ако именно агресията е причината де.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #384 -: Ноември 24, 2011, 11:54:24 »

Нещо такова. Ако това е причината. Но "удряйки" трябва да се справи със преживяванията, които съпровождат това удряне. Там е тънкия момент. Самото "удряне" е много, много лесно.
Активен

kadife
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 577

Профил
« Отговор #385 -: Ноември 25, 2011, 12:46:53 »

Нещо такова. Ако това е причината. Но "удряйки" трябва да се справи със преживяванията, които съпровождат това удряне. Там е тънкия момент. Самото "удряне" е много, много лесно.

Правете любов, а не война!

Последното нещо, което би ми хрумнало да сторя на терапевта си е да му се ядосам, че не казва онова, което искам да чуя, за да се почувствам подкрепена в слабостта си.

"Целувката" по-лесна ли е от "удара"? На мен и двете ми се струват еднакво сложни, но едното е по-възможно Smiley

Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #386 -: Ноември 25, 2011, 08:46:30 »

И двете са материал за работа. Все пак позитивния пренос е за предпочитане. Но при положение че се е появило някакво дразнение, гнев или други неща е по-добре да бъдат изразени. Всъщност доверие означава да бъдете автентични пред терапевта.
Активен

sheri76
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 28

Профил
« Отговор #387 -: Ноември 25, 2011, 09:01:11 »

На какво се дължи блокажа пред терапевта? Искаш да му кажеш толкова много неща... но в един момент блокираш, спираш се... Получава се един хаус в главата ти...
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #388 -: Ноември 25, 2011, 09:27:14 »

Причините може да са различни. При всички положения обаче е добре да споделите на терапевта си точно това: "искам толкова много неща да ви кажа но блокирам".
Много по-важно е не какво казвате, а как го казвате и през какви преживявания минавате, докато го казвате, или не. Вие имате право да блокирате, да говорите, да плачете, или да се смеете в терапията, а работа на терапевта е да свърже поведението ви с проблематиката ви, за да видите как работят вашите неща - мисли, емоции, чувства. Все пак и терапевта трябва да усети, какво се случва с вас ако е способен да "погледне нещата през вашите очи". Но това е трудна работа. Така че, по-добре е да споделяте подобни неща, които преживявате.
Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #389 -: Ноември 25, 2011, 09:54:02 »

" Мисля си все пак това не доближава ли психодинамичната терапия до поведенческата?"

Те са много свързани. Първо е психодинамичната работа, а после поведенческата. Не може без едното, или другото. Ако говорим за цялостен процес.
Някои твърдят, че след като човек разработи несъзнавания си конфликт, трябва да се "пусне" в джунглата на живота. Така със знанието, което има за себе си и предизвикателствата, с които го сблъсква живота ще може сам да си направи "поведенческата терапия", т.е. промяната на поведението си. Все пак няма лошо дори и в това да бъде "подпрян" терапевтично в определени граници.
Активен

Страници: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 162
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА