evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 10, 2024, 11:35:49 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 162
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпроси към г-н Тодоров!  (Прочетена 254903 пъти)
obyrkana
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 13

Профил
« Отговор #255 -: Ноември 01, 2011, 04:38:47 »

Здравейте, г-н Тодоров,
Радвам се, че открих тази тема където паникьорите получават адекватни отговори на въпросите си.
Бихте ли ми разяснили каква е раликата между паническо разстройство и психосоматично разстройство. Двама специлисти ми бяха поставили диагнозата ПР преди доста време, а наскоро психотерапевт заключи, че при мен се касае за психосоматично разстройство. Ясно е, че и двете състояния са генерирани от начина на мислене и в тази посока работя, за да се свърши с този кошмар. Чела съм доста за симптомите на ПР и аз се вписвам на 100% в тази картина. Държа да отбележа, че не съм хипохондрик. За двете години от както получих първата ПА на няколко пъти съм получавала различни симптоми, които сама съм продиктувала с мисленето си. Примерно веднъж много се бях притеснила, че съм бременна и на следващия ден вече си имах всичките симптоми, които съпътстват бременността, друг път по време на диета пък започнах да получавам хипоглекемични кризи, а се оказа, че захарта ми е в норма..В подобни състояния съм изпадала 5 пъти за тези две години. Чета, че по приницп и хората, които имат ПР са изпадали в подобни ситуации - гледайки филми или четейки различни листовки на лекарства могат да си предизвикат подобни симптоми... Та поради тази причина се зачудих..., понеже не съм сигурна дали изобщо ПА са характерни при психосоматично разстройство. И всъщност от голямо значение ли е каква ми е диагнозата в хода на психотерапия. Медикаменти не съм приемала, справям се сама някак и мога да се похваля, че съм преборила напълно страха от ПА и си позволявам да си играя със симптомите, останаха само замайването и стягането в главата
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #256 -: Ноември 01, 2011, 04:56:22 »

В хода на психотерапията за вас не е от значение. Тези разделения и диагнози са психиатрични класификации. В психотерапията те се имат предвид, така или иначе, но самата терапия се ръководи от други неща.

"Психосoматичното разстройство се характеризира с:

- наличие на многобройни и променливи телесни симптоми с давност поне две години, за които не е доказано телесно заболяване;

- отказват да приемат съветите на лекарите, отхвърлящи телесното заболяване, нарушение на семейната и социалната адаптация, породени от телесните симптоми.

Психосоматично разстройство

Лечение:

Лечението на психосоматичното разстройство се провежда с психотерапевтични методи"

Паническо разстройство

"Основна характеристика са повтарящите се пристъпи на силна тревожност (паника), които не се ограничават до определена ситуация или обстоятелства, поради което са непредсказуеми.

Както и при другите тревожни разстройства, основните симптоми варират по интензивност при различните пациенти, но често срещани са: внезапен пристъп на сърцебиене, болка в гърдите, чувство на задушаване, световъртеж и чувство за нереалност (деперсонализация).

Почти неизменно се среща вторичен страх от смърт, от загуба на контрол или от полудяване.

Отделните пристъпи обикновено продължават няколко минути, но понякога и по-дълго; честотата на пристъпите и ходът на заболяването също са твърде променливи.

Пациентите в пристъп на паника често изпитват нарастващи по интензивност страх и вегетативни симптоми, достигащи своя максимум на върха на пристъпа. Ако това се случи в определена ситуация - в автобус или сред много хора, пациентът може в последствие да избягва такава ситуация. По подобен начин, честите и непредвидими пристъпи на паника водят до чувство на страх от оставане сам или отиване на публични места. "

Това са психиатричните определения за двете диагнози.
Ако трябва да ви дам отговор от психотерапевтична гледна точка, когато се касае за тревожна личност се слага ПР, когато се касае за хистерична личност - психосоматично разстройство. Симптомите са сходни и за психиатрите няма никакво значение кое от двете ще е, но вторичната психологична печалба от симптома е с различен смисъл, съответно симптомът при едното върши една работа, а при другото друга. Така симптома е носител на различни ползи. Това разграничение се прави от психотерапията, защото терапевтичната цел при едното и при другото е различна.
« Последна редакция: Ноември 01, 2011, 05:00:53 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
obyrkana
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #257 -: Ноември 01, 2011, 08:28:15 »

Благодаря Ви за отговора.
Психиатричните определения съм ги чела из интернет пространството и именно от прочетеното там беше продиктуван въпроса ми. Принципно имам всички симптоми на ПР и тревожността при мен надделява над хистерията, която обаче не крия, че е силно изразена при мен....
Аз не искам да подлагам под съмнение компетентността и възможностите на моя психотерапевт, но ако при мен наистина се касае за ПР, а не за психосоматично разстройство то да разбирам, че може би ме води в грешна посока ли?  Открили сме провокаторите за това разстройство и работим върху тях...., но да не се окаже, че губя ценно време и разходи..
Активен
Stareternity
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 332

Профил
« Отговор #258 -: Ноември 01, 2011, 09:23:58 »

Г-н Тодоров,
Защо не ни предложите списък от примерно 10-20 книги по приложна психология - независимо на какъв език? Желателно е да са научно издържани - не разни еквилибристични озарения на някой ботсуански репортер, втълпил си, че има какво да каже по психология. Просто много дезинформация и шарлатания има в тая област... 
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #259 -: Ноември 02, 2011, 07:30:50 »

"Принципно имам всички симптоми на ПР и тревожността при мен надделява над хистерията, която обаче не крия, че е силно изразена при мен...."
Това сама трудно можете да определите. В психотерапията хистеричното не е със същото съдържание което се влага разговорно.
Не се притеснявайте за посоката на терапията си. От вас зависи в голяма степен дали ще спечелите от процеса, или ще бягате от него. Терапевта е този, който ви "превежда" информацията, която му давате на разбираем за вас език, а посоката се определя от двама ви, като един от основните въпроси който често трябва да чувате е  "от какво имате нужда?" Посоката на терапията се определя от вашите нужди.

За книги 10-20 са много. Ще ви кажа две, които са на достъпен език. Проблема на сериозната литература е, че е пълна с терминология. Така стават трудно разбираеми и захвърлени много бързо.

Пиер Дако - "Съвременните открития на модерната психология"
Фриц Риман - "Основни форми на страх"

В първата автора опитва да обясни дълбинната терапия с много примери от практиката си и на достъпен език. Малко в повече ми идва на мен плама с който обяснява, но иначе опита да се обясни психоанализата и дълбинната психотерапия е доста сполучлив.
Във втората е направен разбор на четирите типа личностни акцента и характерните страхове, които са под повърхността на това, което съзнаваме. Обяснено е как всеки един тип се справя с агресиите си, биографията, която го предопределя да е развит в един или няколко типа, както и терапевтични насоки.
Все пак с книги човек не може да си проведе сам психотерапия. Добре е да знаете това. Някои терапевти се опитват чрез книги и техники да провокират самопомощ у хората. Например Носрат Песешкиан - "Психотерапия на ежедневието". В нея има така да се каже стъпки, които човек сам може да направи за структурирано самонаблюдение и някаква промяна на гледната точка. Но и при най-добро желание може да стигне само до някъде.
« Последна редакция: Ноември 02, 2011, 07:41:27 от t.todorov » Активен

obyrkana
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #260 -: Ноември 02, 2011, 10:01:06 »

Не се притеснявайте за посоката на терапията си. От вас зависи в голяма степен дали ще спечелите от процеса, или ще бягате от него.
Именно точно това ме притеснява най-много, че психотерапевтичния формат трудно се случва, като че ли на моменти усещам как буксувам ... Някакси ми е трудно, след като толкова много години съм подтискала всички емоции в един момент да ги отключа..., те са така здраво блокирани, че чак се плаша от себе си на моменти. Но знам, че ако продължавам да живея в тези капани няма да стигна до никъде и ще продължавам да страдам и да си произвеждам тези страшни симптоми. Мислех си, че поне като преборя страха от паник атаките те ще спрат да ме навестяват, но уви и това не се случва, снощи отново трябваше да прилагам цял час диафрагмено дишане, за да не „получа инфаркт”   Smiley.  Но както е казал Айнщайн : „Не е възможно да излекуваш нещо със същия ум, с който си го създал”,  така че има още много много да работя върху себе си...
Активен
track
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1892

Профил
« Отговор #261 -: Ноември 02, 2011, 10:06:17 »

Smiley
« Последна редакция: Ноември 08, 2011, 04:20:06 от track » Активен
evaneva
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 5

Профил
« Отговор #262 -: Ноември 02, 2011, 10:42:41 »

Zdraveite , az sashto sam s PR...prijatno mi e da obshtuvam s vsi4ki , no  izkam da popitam imali tuk v foruma ot Varna , za da se zapoznaeme i sreshtnem obmenim usmivki i bolejki :)prijaten den na vsi4ki!
Активен
obyrkana
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #263 -: Ноември 02, 2011, 11:16:31 »

Zdraveite , az sashto sam s PR...prijatno mi e da obshtuvam s vsi4ki , no  izkam da popitam imali tuk v foruma ot Varna , za da se zapoznaeme i sreshtnem obmenim usmivki i bolejki :)prijaten den na vsi4ki!
И аз съм от Варна и бих се радвала да се запозная с хора със сходни проблеми. Може да си сформираме даже група за психотерапия при г-н Тодоров, ако разбира се той ни одобри...... Smiley
Активен
evaneva
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #264 -: Ноември 02, 2011, 11:46:20 »

zdravei da tova e strahotna ideja ..vednaga bih se vklu4ila v grupata ...
Активен
evaneva
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #265 -: Ноември 02, 2011, 11:51:27 »

zdravei obyrkana prijatno mi e Smiley, s udovolstvie bih se vklu4ila   v grupova terapija kazvaite kade se namira ?
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #266 -: Ноември 02, 2011, 12:47:03 »

Ето ви информация за групова терапия:

http://ttodorov.alle.bg/news/panic-atak-group/
Активен

evaneva
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #267 -: Ноември 02, 2011, 01:27:29 »

Blagodarja vi !
Активен
queenmaya23
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 176

Профил
« Отговор #268 -: Ноември 09, 2011, 09:45:05 »

Господин Тодоров,

по каква схема е най- добре да се прекрати употребата на Ривотрил? В момента вземам половинка от 0.5 мг и много искам да се пробвам без него, бих Ви била много благодарна ако ме посъветвате как да постъпя.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #269 -: Ноември 09, 2011, 09:57:09 »

На този въпрос може да ви отговори само психиатър. Аз съм психолог-психотерапевт. Попитайте психиатъра, който ви е назначил тези медикаменти.
Активен

Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 162
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА