evropea.com - форум за паническо разстройство
Февруари 11, 2025, 02:42:10 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 3
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 3

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Forever Hemp Gummies Complete Breakdown: Examining Its Natural Ingredients
[Паническо разстройство]
JosephreunC
Февруари 04, 2025, 11:01:19

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2 3
  Изпечатай  
Автор Тема: КАКВО ОТ ЖИВОТА МИ ДА СЕ ПРОМЕНИ, ЗА ДА ИЗЧЕЗНЕ ПР?  (Прочетена 5580 пъти)
delicacy
Sr. Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 454

Профил
« -: Март 07, 2011, 12:58:02 »

Имате ли някакъв скрито желание, което е трудно осъществимо и да си казвате - ех, ако това нещо се промени и аз ще се подобря и ще се махне този страх?
При мен имаше такива моменти, когато си казвах, ако можех на повече неща да  влияя, сигурно нямаше да страдам така. Чувствате ли се независими? Или по-точно казано, чувствахте ли се независими преди да получите първата ПА?
При мен като че ли нищо независеше от мен, нищичко. Това много ме тормозеше и явно е оказало влияние върху психиката ми в онези моменти. Явно хора като нас трудно се оставят да бъдат контролирани от други, явно дълбоко в себе си сме много независими, така се раждаме, явно. Вие какво мислите по въпроса?
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1 -: Март 08, 2011, 09:47:47 »

Важна тема, а няма присъствие ... интересно.
Имаше една поговорка:
"За да искаш да се излекуваш, първо трябва да се откажеш от това което те разболява".
Кой от какво се отказа, за да се излекува от ПР?
Активен

http://ttodorov.alle.bg
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« Отговор #2 -: Март 08, 2011, 12:16:41 »

Цитат
Имате ли някакъв скрито желание, което е трудно осъществимо и да си казвате - ех, ако това нещо се промени и аз ще се подобря и ще се махне този страх?

И аз съм си задавала този въпрос много пъти. Винаги излиза един и същ отговор: "Ако стана майка... " или по-точно ако създам семейство, и то добро семейство, в което да растат децата ми... т. е. различно от детството, което аз съм имала. Може би искам да поправя нещата. Чрез собственото си семейство. А това, че го нямам, ме кара да се страхувам. И да си стоя на едно място. Undecided Така си обяснявам и ремисията ми от няколко години - с това, че бях доста близко до тази цел - на крачка от реализацията й. Затова бях щастлива, здрава и спокойна. Без страхове. Без фобии. Обичаща и обичана... Може би бих била по-уверена и с една идея не толкова уплашена, ако имах човек до себе си...
И други неща биха могли да допринесат за подобрение - работа, някакви успехи, забавления, промяна в средата, в ритъма ми на живот,... но създаването на семейство ми е на първо място - не толкова като реална цел, колкото до вътрешно усещане, че това ще е нещото, което ще ме измъкне. И то завинаги.
« Последна редакция: Март 08, 2011, 12:22:46 от skorpi » Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
ma
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 7

Профил Ел. поща
« Отговор #3 -: Март 08, 2011, 12:32:58 »

И аз съм си задавала същия въпрос и то не веднъж.Преди 14 години ми поставиха диагноза ПР,лекуваха ме с какво ли не изпих един куп лекарства,докато моя мъж реши че трябва да имаме второ дете,и колкото и невероятно да звучи това ме мотивира спрях лекарствата и за моя радост забременях,родих момченце и забравих за всичко което е било сякаш се преродих.Сега след токова много години след доста преживяни стресови ситуации смърта на баща ми след това инсулт на майка ми ,след което ми се наложи да я гледам на легло в продължение на 2 години на легло на памперси и т.н.ПР се завърна по лошо от всякога.Моя мъж отново взе да мисли да имаме дете като си мисли че пак ще ми помогне да се съвзема,само че вече съм на 40 години,а възраста има голямо значение все пак.И аз се питам какво ли трябва да променя в живота си за да изчезне ПР. Undecided
Активен
ma
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: Март 08, 2011, 12:35:56 »

И аз съм си задавала същия въпрос и то не веднъж.Преди 14 години ми поставиха диагноза ПР,лекуваха ме с какво ли не изпих един куп лекарства,докато моя мъж реши че трябва да имаме второ дете,и колкото и невероятно да звучи това ме мотивира спрях лекарствата и за моя радост забременях,родих момченце и забравих за всичко което е било сякаш се преродих.Сега след токова много години след доста преживяни стресови ситуации смърта на баща ми след това инсулт на майка ми ,след което ми се наложи да я гледам на легло в продължение на 2 години на легло на памперси и т.н.ПР се завърна по лошо от всякога.Моя мъж отново взе да мисли да имаме дете като си мисли че пак ще ми помогне да се съвзема,само че вече съм на 40 години,а възраста има голямо значение все пак.И аз се питам какво ли трябва да променя в живота си за да изчезне ПР. Undecided
Активен
delicacy
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #5 -: Март 08, 2011, 03:11:42 »

"И аз съм си задавала този въпрос много пъти. Винаги излиза един и същ отговор: "Ако стана майка... " или по-точно ако създам семейство, и то добро семейство, в което да растат децата ми... т. е. различно от детството, което аз съм имала. Може би искам да поправя нещата. Чрез собственото си семейство. А това, че го нямам, ме кара да се страхувам."

Благодаря Ви за мненията. Скорпи, може би създаването на семейство би ти гарантирало тази сигурност, която не си имала в детството? Вероятно, усещането, че можеш да създадеш семейство, което да ти създава уют намалява нивата на напрежение и изчезването на ПА? Но създаването на семейство с определен тип мъж, не с който и да е. Мъж, с авторитет и качества, който да е по-силен от теб и жертвоготовен?Мъж с власт и авторитет? Ако има други качества би ли се чувствала отново сигурна? Би ли пожелала мъж, които е по-слаб от теб, който да ти бъде мъж за цял живот ? Ох, доста въпроси станаха, Скорпи не ми се сърди.  Cheesy
Активен
delicacy
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: Март 08, 2011, 03:20:12 »

Здравей, ma!
Бих те попитала така - Ма, не получаваш ли твоите ПА, защото не виждаш реално съграждане на нещо. Не се ли мотивираш само  тогава? Не се ли чувстваш доволна от себе си, ако градиш нещо  и то е трайно в бъдещето? Не се ли явяват ПА, когато  преценяваш труда си като безрезултатен и напразен? Не се ли обвиняваш, че малко обръщаш внимание на себе си и живееш нечий друг живот?
Питам те всичко това, защото аз си задавах същите въпроси и като намирах отговора, дори без да намирах положително решение за мен, ми олекваше и не се стягах  със все сила, за да посрещна новата ПА, защото разбирах откъде идва тя...
Активен
ma
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #7 -: Март 08, 2011, 03:28:38 »

Знаеш ли мисля,че си права от доста години живея сякаш живота на хората около мен,а не своя собствен и може би това е нещото което трябва да променя.Не мисля че ще ми е лесно,но си струва да опитам Smiley
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #8 -: Март 08, 2011, 03:59:14 »

Така като чета, ми хрумва, че искате на децата си да дадете това, от което самите вие имате нужда, а не посмявате да "поискате".
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Bella
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 29

Профил
« Отговор #9 -: Март 08, 2011, 04:30:01 »

Здравейте,

при мен ПР се появи в следствие на открит козметичен дефект на сърцето, в следствие на което пулсът ми се ускорява до около 250 удара в минута. Така започна моят ад и продължава няколко години! От този момент психиката ми се преобърна, аз започнах да се самонаблюдавам и да получавам ПА. Страхувам се сърцето ми да не излезе от ритъм и този страх преобърна живота ми!
Следваха антидепресанти, психотерапии, лекари, но НЕ... едно голямо нищо. Не намерих спасение!
Преди месец вече взех решение - не мога да живея така! Искам този дефект да се махне, за да живея нормално! Така записах се за преглед в София, определиха ми дата за постъпване в болница и сега чакам!
Питам се дали силата на тези ПА ме накара да посегна към манипулация по сърцето ми или не, все още не мога да си отговоря! Това, в което вярвам е, че ако променя този дефект в мен, аз ще ЖИВЕЯ като нормален човек. Остават броени дни и ще видим! Пожелайте ми успех!
Активен

Животът е като огледало - ако му се усмихнем и той ще ни отвърне със същото!
Нека се опитаме заедно!
Ari
Sr. Member

Рейтинг: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 265

Профил
« Отговор #10 -: Март 09, 2011, 10:39:46 »

Белла, лекари ли те посъветваха да пристъпиш към тая манипулация или ти сама настояваш?
Активен
Bella
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 29

Профил
« Отговор #11 -: Март 09, 2011, 11:52:55 »

Да, Ari, консултирах се с лекари и изследвания още от самото начало! Мнението им беше, че тази манипулация не е наложителна, ако не ми създава проблеми и че има хора, които не разбират цял живот че имат такъв проблем и си живеят и че това не е животозастрашаващо... но аз започнах да се наблюдавам, меря си пулса, притеснявам се да излизам...
От тези нерви с години вече наистина получавам нетърпимо сърцебиене и факта че знам, че има някаква дори и малка физическа причина ме кара да се чувствам безсилна! Така в крайна сметка ме посъветваха да предприема тази крачка, за да се чувствам пълноценна....
Активен

Животът е като огледало - ако му се усмихнем и той ще ни отвърне със същото!
Нека се опитаме заедно!
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #12 -: Март 09, 2011, 01:35:48 »

Цитат
Така като чета, ми хрумва, че искате на децата си да дадете това, от което самите вие имате нужда, а не посмявате да "поискате".[/quote

Мхм, има нещо такова... Пък и едно е да си поискаш, друго да ти се даде.

Цитат
Скорпи, може би създаването на семейство би ти гарантирало тази сигурност, която не си имала в детството?

И с това съм съгласна. Стремежът ми е за компенсация, искам да поправя старото си семейство чрез създаването на ново, по-добро. Смятам, че това са неуредените сметки с подсъзнанието ми.  И да, дори самата мисъл за това води до успокоение. Някак си живея с идеята, че това сега ми е нещо временно, което ще приключи, когато имам свое семейство.

Цитат
Но създаването на семейство с определен тип мъж, не с който и да е. Мъж, с авторитет и качества, който да е по-силен от теб и жертвоготовен?Мъж с власт и авторитет?

Мда, от едно известно време започнах да се стремя към такъв тип, по-властни и контролиращи личности, които да не мога да смачкам, въпреки жалките си опити  Grin Бунтът е сериозен, неврозата си иска своето, но вярвам, че това е правилната посока. Само така мога да се балансирам. Важно е обаче да не се страхувам от него, а да му вярвам. Т. е. авторитетът му трябва да е на базата на уважение и респект, не на страх от наказание или насилие - тук вече е голямата разлика със семейството, което съм имала досега. В противен случай проблемът не само, че не изчезва, но и се задълбочава.

Цитат
Ако има други качества би ли се чувствала отново сигурна?

Ще се чувствам сигурна, ако съм спокойна, че винаги е с мен и не се страхувам, че ако сбъркам някъде  в нещо, ще ме изостави, нарани или санкционира. Т. е. че любовта и закрилата му са нещо, което получавам така или иначе, и няма да ми ги отнеме, ако не го "слушам" Wink

Цитат
Би ли пожелала мъж, които е по-слаб от теб, който да ти бъде мъж за цял живот ?

Вече не. И тъй като вече съм се отказала да се грижа за "слаби" мъже, прехвърлям тази грижа върху евентуалните деца - те са слаби и имат нужда от грижи и това си е напълно нормално. Всички печелят. Децата, мъжът, аз... неврозата е аут.  Wink Cheesy Но това е само в мислите ми. Не знам как би било в реалния живот.

Активен

delicacy
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #13 -: Март 10, 2011, 10:20:19 »

Скорпи, и аз търся мъж с подобни показатели, ама казват, че такива вече не съществували Cheesy. Добре, хипотетично, ако не попаднеш на такъв мъж какво правим тогава? Cheesy Cheesy Cheesy Аз често си задавам тоя въпрос и да си призная - нямам ясен отговор. Трябва ли да изчезне представата, че един мъж дава сигурност на жената? Трябва ли да си представяме другия модел, където за да има една жена деца трябва да носи цялата отговорност - да ги ражда, да ги отглежда, да управлява семейството и да отглежда мъжа си? Готова ли си на такава жертва, аз не.  Grin
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #14 -: Март 10, 2011, 12:54:56 »

Цитат
Готова ли си на такава жертва, аз не. 

Виж сега, аз това не го приемам като жертва, след като сама го искам. Моите представи за семейство не са както на повечето - в заробване, и един вид, че спираш да живееш - за мен животът има смисъл в това най-вече... това си е моето виждане. Така го чувствам лично за себе си. И понеже го нямам реално, се чувствам някак не на мястото си, все едно има някаква огромна празнина в мен... Иначе мъже вече не търся, в смисъл не си поставям някакви критерии, не е въпросът толкова той какъв ще е, а как ще се сработим. Просто трябва да си пасваме и да се нагодим един към друг, за да се получат нещата. Не ми пречи да поемам повече отговорности, даже ми харесва. Но трябва да мога и да се съобразявам и нагаждам, не само да командвам Grin
Активен

Страници: [1] 2 3
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА