evropea.com - форум за паническо разстройство
Декември 02, 2024, 09:33:39 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Fairy Farms Hemp Gummies: How They Enhance Your Wellness Routine
[Паническо разстройство]
CraigDom
Ноември 12, 2024, 02:04:30

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: боледувате ли често?от какво?защо е така според Вас?  (Прочетена 2983 пъти)
butterfly
Jr. Member
**

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 64

Профил Ел. поща
« -: Януари 12, 2011, 10:20:48 »

Разболявате ли се често? Имате ли здравословни заболявания? кога най често се случва? и изобщо всичко около това. Споделете мнение
Активен
reni1506
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 162

Профил Ел. поща
« Отговор #1 -: Януари 13, 2011, 12:19:25 »

Бях с ужасна мигрена,но за щастие се появява по-рядко.И съм сигурна,че е свързана с ПР.Страдах от безсъние-по 2-3 дена без сън,за щастие и то се разреди.
Сега съм с постоянни гъбички,които не спирам да лекувам без успех.С много повишен апетит съм (откакто съм с ПР).Слагам го като болест,защото почти не мога да го контролирам.Изключително емоционална съм-за хубаво и лошо,аз все рева.Станала съм свръхчувствителна.Мнооого съм нервна,но това го контролирам.Кожата ми,косата и ноктите са ми в много сухи и чупливи-полагам много грижи,но без успех.Потя се от нищото и миризмата е много по-различна от преди.Като цяло имунитета ми е слаб и все пия разни неща за стабилизиране на положението.
Активен
Mari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 464

" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.

Профил
« Отговор #2 -: Януари 13, 2011, 09:09:53 »

Покрай ПР се сдобих с гастроезофагиален рефлукс(гастрит),за разлика от Рени на мен въобще не ми се ядеше,и пиех хапчета на гладен стомах.През лятото на 2009 направих невралгия на лицев нерв  от стоене на течение ,беше много болезнено но отшумя и сега се пазя като дявол от тамян от климатици и отворени врати и прозорци. В последно време често съм с настинка ,но за това сама съм си виновна защото се къпя и излизам . Имам нарушено оросяване и на моменти краката и ръцете са ми ледени и изтръпват ,на студ не мога да вирея въобще,предстои ми преглед  с доплер за да ликвидирам и това Wink.
Общо взето това е при мен ,да чукна на дърво Smiley.
Активен
butterfly
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #3 -: Януари 13, 2011, 12:11:08 »

Бях с ужасна мигрена,но за щастие се появява по-рядко.И съм сигурна,че е свързана с ПР.Страдах от безсъние-по 2-3 дена без сън,за щастие и то се разреди.
Сега съм с постоянни гъбички,които не спирам да лекувам без успех.С много повишен апетит съм (откакто съм с ПР).Слагам го като болест,защото почти не мога да го контролирам.Изключително емоционална съм-за хубаво и лошо,аз все рева.Станала съм свръхчувствителна.Мнооого съм нервна,но това го контролирам.Кожата ми,косата и ноктите са ми в много сухи и чупливи-полагам много грижи,но без успех.Потя се от нищото и миризмата е много по-различна от преди.Като цяло имунитета ми е слаб и все пия разни неща за стабилизиране на положението.

Мила Рени!
Четейки целият ти разказ сякаш видях част от себе си..Чупливите нокти всекидневното главоболие умората ..аз имам много проблеми главно гинекологични за това те разбирам.Имунната ни система е разбита точно от психологичните ни проблеми! аз също пия имуностимуланти ефект няма.. Всичко това което ти се случва е основно свързано с проблема ти..това често плачене както казваш ти за лошо или за добро  предполагам трудно се владееш до колкото разбирам но разбери че тези емоции които имаш са били назад във времето изтласквани и сега ти се струва че без причина ти просто стоиш и започваш да плачеш но истината е че емочиите ти излизат.знам какво е аз съшо съм така. Много е лошо и неконтролируемо всичко което ни се случва. Как мислиш че могат нещата отново да се подредят виждаш ли се отново здрава? Обвиняваш ли себе си за това че често си болна ? как приемат хората около теб този факт?
Активен
butterfly
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: Януари 13, 2011, 02:48:30 »

Покрай ПР се сдобих с гастроезофагиален рефлукс(гастрит),за разлика от Рени на мен въобще не ми се ядеше,и пиех хапчета на гладен стомах.През лятото на 2009 направих невралгия на лицев нерв  от стоене на течение ,беше много болезнено но отшумя и сега се пазя като дявол от тамян от климатици и отворени врати и прозорци. В последно време често съм с настинка ,но за това сама съм си виновна защото се къпя и излизам . Имам нарушено оросяване и на моменти краката и ръцете са ми ледени и изтръпват ,на студ не мога да вирея въобще,предстои ми преглед  с доплер за да ликвидирам и това Wink.
Общо взето това е при мен ,да чукна на дърво Smiley.

Всичко, което оказва влияние на мозъка, въздейства и на тялото. човека се дели на две независими съставни части: тяло и разум , а болестите съответно били разделени на душевни и телесни и започнали да бъдат лекувани по съвсем различен начин.
Днес медицината смята, че човек може да повлияе на своето здраве, съответно и на своите заболявания. В специализираната литаратура са описани много примери на изцеляване на тежко болни, защото те са вярвали в своето оздравяване, т.е. във възможността самостоятелно да влияят на протичането на болестта и нейния краен изход.

За да преодолеем по-лесно заболяванията, трябва да се избавим от негативните мисли, страхове, безпокойства, т.е.трябва да приведем в ред душата си, смятат психолозите.

Сърдечно-съдовите заболявания често възникват като следствие на недостиг на любов и чевство за безопасност, а също поради емоционална затвореност. Човек, който не вярва в силата на любовта или който си забранява да проявява любов, непременно ще се сблъска с проявите на сърдечно-съдовите заболявания.

Сривът в имунната система и настинката като следствие са сигнал за необходимост от временен отдих.

Стомашните проблеми (язвен колит, запек) са следствие от преживяните грешки в миналото и нежеланието да се носи отговорност за настоящето. Стомахът винаги реагира на нашите проблеми, страхове, омраза, агресивност и завист. Потискането на тези чувства, нежеланието да ги признаем, опитът да ги игнорирами или забравим могат да станат причина за различни стомашни разстройства. Продължителното раздразнение води до гастрит. Запекът свидетелства за натрупани чувства, представи и преживявания, с които човек не може или не желае да се раздели и не може да освободи място за нови.
Слабата съпротивляемост на организма към инфекциите е свързана с нарушеното душевно равновесие.
Помисли кои тлой проблеми си преглътнала и те изяждат сега?
Активен
reni1506
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #5 -: Януари 13, 2011, 02:53:02 »

Убедена съм,че ще се оправя!Знам,че всичко е свързано с ПР и ще си иде заедно с него.А как ще стане ли...?Ами за сега това,което правя и знам,че има смисъл е всеки ден да отделям по 10-20 мин.за релакс.Лягам и гледам да не мисля за нищо...или само си следя дишането,за да не се разсейвам с други мисли.И гледам да не заспя.. Grin Това ме прави по-спокойна,а и всеки път става все по-лесно(да не мисля за нищо)За сравнение-в началото като се опитах,главата ми щеше да гръмне от мисли.И в този ред на мисли,имах впредвид,че като усвоя лесното релаксиране,то ще ми е нужно,когато се затреса от нерви.Всичко това успокоява нервното и психичното състояние на организма и се надявам,че и болежките ще си идат. Cool
Активен
reni1506
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: Януари 13, 2011, 03:00:45 »

И след всички оплаквания,съм на мнение,че ПР колкото и да ми навреди,всъщност ми помогна.Научи ме как да живея,научи ме,че всяка крайност в живота е вредна.Никога нямаше да разбера колко е важно душевното спокойствие на човек(нито пък щях да се замисля).Струва си дори само заради децата ми-такива лекции им изнасям... Grin
Сега общо взето "си сърбам попарата,която сама съм си дробила доста дълго време".
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« Отговор #7 -: Януари 13, 2011, 03:17:39 »

МММ, да видим какъв е моят списък... като малка имах хранителни смущения: като дете бях злояда и с мн ниско тегло, а през пубертета ме обърна на анорексия... но за щастие този период поне е отминал (или поне се надявам). Още от дете имам висок диоптър - късогледство и астигматизъм, а от една година и с черни "мрежички" в стъкловидното тяло, които ги виждам и мн ме дразнят... имам увеличена щитовидна жлеза първа степен без нарушена функция и хормони в норма, изгладена шийна лордоза и шип между първи и втори шиен прешлен (който точно в момента ми създава мн неприятности, защото периодично се активира). Заради прекаран отит хроничен проблем с равновесието (с епизоди на вестибуларно вертиго и кризи). Освен това съм хипотоничка, с лошо оросяване (винаги студени крайници) с нормално кръвно 90 на 60, ускорен пулс, но здраво сърце.  Cheesy
Алергична съм към полени, треви и някои растения, мед и перушина. Последно направих алергична реакция към някакъв лосион - аз съм вечният контактен дерматит... Имам дисменорея (болезнен цикъл), който ме измъчва откакто съм жена... Дюстабан съм, заради което ми е трудно да си намеря обувки с моя размер  Grin
Други "дефекти" не знам дали имам, но като цяло съм една кекла, която лепва всичко, де що има да се лепва Cheesy
Преди 2 години си чупих ръката и се борех с всевъзможни гъбички, и бактериални инфекции. Оперирана съм от сливици, защото всеки месец пиех антибиотици и правих ангини. Най-забавното от всичко е, че като отида на някакъв специалист, той все ми открива по нещо  Grin
Въпреки това не съм хипохондричка... пък и така написано, изглежда кой знае какво, а всъщност всеки си влачи по нещо и ако тръгне да го разказва, може да откара и по-голям списък с проблеми Wink

Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
delicacy
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 454

Профил
« Отговор #8 -: Януари 13, 2011, 09:52:00 »

Аз имам киселини от стомаха и болки, изпитвам зверски студ, постоянно ми е студено. Имам вълчи апетит непрекъснато, които задоволявам трудно, въпреки че изобщо не съм пълна. Имам и пристъпи на мигрена, както и хипогликемични. Но, все ми се иска да не ги мисля много и когато се чувствам добре, подскачам от щастие Grin (между другото, много обичам да танцувам).
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #9 -: Януари 13, 2011, 09:59:59 »

Цитат
Но, все ми се иска да не ги мисля много и когато се чувствам добре, подскачам от щастие  (между другото, много обичам да танцувам).

Между другото, тъкмо смятам да набирам мажоретки, а защо не и от форума Grin Шегата настрана, но за голяма част от проблемите със здравето сме си виновни сами с начина си на живот... това и за мен важи, разбира се. Ще се опитам да го променя...
Активен

butterfly
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #10 -: Януари 13, 2011, 10:05:14 »

ммм дамм колко много и реални болести се появиха ! жалко е наистина  Cry скорпи ти си истинска героиня с всички тези мъки ! Kiss аз съм танцьорка от много малка това е единственото което имам.. аз исках да разбера как ви минава денят с всички тези страдания.. аз изпитвам телесна умора и все гледам да лежа а как искам да стана от това гадно легло.. как се справяте?
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #11 -: Януари 13, 2011, 10:24:09 »

Я, танцьорките вземете се съберете верно в една тема в общия форум, защото се изкушавам да си говорим, ама не е тука мястото.
По въпросната тема - ами те не са всичките тия "страдания" на куп и постоянно, аз дори ги забравям, ако не ме тормозят за момента, всичко минава и заминава. Просто ПР ни кара повече да се вглеждаме в състоянието си и да "регистрираме" моментното си състояние... иначе нищо ми няма, ако ме видите, няма да предложите, че имам каквото и да е. Сигурно и при вас е така. Както и около вас най-вероятно има хора с всякакви болести, които просто не си ги казват... И аз изпитвам постоянно умора и все гледам да полегна, като бабичка Grin Все едно по цял ден копая...
Активен

t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #12 -: Януари 13, 2011, 10:47:42 »

Значи ако трябва да обобщим, какво означава психосоматика ще се позова на укипедия:

"Психосоматиката се характеризира с необоснована загриженост за собственото здраве и нереалистичното убеждение, че физическите белези и симптоми сочат сериозно соматично заболяване, въпреки рационалните уверения, че не съществува подобна болест. Вниманието на пациентите е изцяло фиксирано върху функциите на собственото тяло. Най-честите оплаквания са главоболие, болки в гърба и кръста, отпадналост, сърцебиене, затруднено дишане и др. У такива лица грижата за здравето доминира за сметка на междуличностните отношения и активността. Емоционално индивидите са ангажирани от соматичните процеси. Постоянно се търси лекарска консултация. Дори специалистите да твърдят, че липсва каквото и да е заболяване, страхът и вярването, че съществува такова продължават. Обикновено тези личности използват соматичните симптоми като средство за разрешаване на конфликтни ситуации, способ за избягване на отговорност. В състояние на декомпенсация най-често търсят съчувствието и загрижеността на околните, изпитват потребност от внимание и поддръжка. Тяхното поведение всъщност е своеобразно любуване на собствените страдания. Оплакванията се драматизират. Демонстрират соматични симптоми наблюдавани и копирани от други хора или от по-ранни заболявания, без да ги има реално. Те приемат радушно ролята на боледуващ , избягвайки по този начин проблемите или някакъв връхлитащ стрес."

Само искам да допълня, че в списъка на психосоматичните болести /подчертавам болести/ се включват: хипертония/хипотония, диабет тип2, астма, колит гастрит язва, косопад, дерматити и т.н. За психосоматика се говори когато психиката е "абдикирала" от решаване на някакъв проблем и чрез тялото опитва да го направи. Ако това продължи прекалено дълго се появява и психосоматична болест, което означава че дори и психиката да възтанови способностите си за разрешаване на някой вътрешен конфликт заболяването вече е факт, т.е. то е соматично.
Има много различна литература по въпроса. Някои автори в стремежа си да препишат на всяка една болест психологична причина обаче стигат твърде далеч. Препоръчвам една книга в която са обяснени мисля достъпно основните психосоматични болести и механизмите които водят до тях - "Психосоматика и позитвна психотерапия"  на Носрат Песешкиан. Като цяло автора и в другите си книги се ръководи от главното: самопомощ. Така че книгите са на достъпен език.
http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=8617
« Последна редакция: Януари 14, 2011, 12:02:40 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #13 -: Януари 13, 2011, 11:22:13 »

Добре  де, todorov, ама тука хората не говорят за въображаеми физически болести, които не се потвърждават с преглед и изследвания, а за доказани такива. Аз имам цяла папка със снимки, резултати... и то не съм ходила просто така, щото ми е хрумнало да се изследвам. Когато се разболях за пръв път даже лекарят ми се скара, че съм се забавила толкова... не съм съгласна с това всичко да се обяснява само с психосоматиката и да се пренебрегва факта, че човешкото тяло все пак има и физиология... Това че някой има психичен проблем не изключва възможността да има и физически - това дали са свързани вече е съвсем др въпрос. Казвам го не за друго, а защото понякога се получава така, че лекарите, знаейки че някой е с ПР, отдават оплакванията изцяло на това, пък то може и да е от съвсем др. причина в конкретния момент.
Колкото до изредените оплаквания:
Цитат
Най-честите оплаквания са главоболие, болки в гърба и кръста, отпадналост, сърцебиене, затруднено дишане и др.
те могат да се дължат още на един куп неща, като работа в принудителна поза, пред компютър, във вредна среда, грип, тютюнопушене.... мн неща са. А когато човек не се чувства добре, най-нормалното е да се фиксира върху здравето си и грижата за него.
В заключение искам да кажа, че когато разговарям с около 10-15 човека на ден от обкръжението ми, те охкат и ахкат при всеки протекъл нос и зачервено гърло, или не дай боже ако нещо вземе да ги заболи - и в офиса вечно това се чуваше... за сметка на това аз с гореизброените си оплаквания, плюс психическите ми проблеми, съм се обаждала, че ми има нещо само ако е било вече не живот и смърт. Т. е. другите без ПР са доста по-фиксирани върху здравето си, защото не са свикнали вечно да им е зле, като на нас Cheesy
Активен

t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #14 -: Януари 13, 2011, 11:42:14 »

Да разбира се, аз за това казах, че някои видни автори се увличат когато говорят на тема психосоматика. Психосоматика са тези оплаквания, за които не може да се намери соматична причина.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Страници: [1] 2
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА