evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 10, 2024, 11:17:51 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 1
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 1

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: СТРАХ.......  (Прочетена 2958 пъти)
дидо
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 33

ONLY GOD CAN JUDGE ME

Профил Ел. поща
« -: Декември 24, 2010, 09:31:12 »

Въпреки че от 10 години имам диагноза ПР несъм сигурен че е това..или по скоро не е само това,отварям нова тема с надеждата да разбера дали има някой друг като мен...чета за вашите състояния и пристъпи но все си мисля че при мен е друго..............понякога изпитвам такъв БРУТАЛЕН СТРАХ ей хора ужасно е тръгва като някаква вълна в мен и имам чуството че ще се пръсна понякога ми се случва посред нощ и тогава е още по зле....немога да опиша добре какво чуствам но е страшно за мен ....виене на свят и сърцебиене вече ми се струват толкова незначителни(знам че не е така)СТРАХ че умирам и че губя разсъдака си и нищо немога да направя Cry
Активен
Vuicho Ceco
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 21

Профил
« Отговор #1 -: Декември 24, 2010, 11:03:45 »

Гледай сега, въпреки,че не съм официално диагностициран, според това, което сам съм разбрал и аз имам ПР, но от скоро. Случвало ми се е точно това, което ти казваш, даже съм се завивал през глава и съм треперел на лист. Ама страх, та страх. А професията ми е свързана с доста неприятни ситуации понякога. Там не съм имал никога криза с изключение на веднъж, бе доста силна. Изведнъж всички с стаята ми се сториха връждебни, бях седнал на едно канапе, в акъла ми започна да прониква някакъв студ, после през цялото ми тяло. Потъвах някъде. Бях сигурен, че съм до там. А и никога преди това не ми се бе случвало. Ужасът беше неописуем. Взех си 15 дни отпуск от страх, че пак ще стане така, но всичко си беше ок. И вече след това кризите зачестиха, но се опитвам да ги контролирам с воля. Антидепресантите като се започнат - спиране няма. А и биричка няма, а аз я обичам много. Забелязал съм също, че когато съм пийнал 4-5 бирички - кризи няма. Може и това да ти помогне - пробвай...Дано съм ти бил полезен.
Активен
butterfly
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 64

Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: Декември 24, 2010, 12:29:42 »

Гледай сега, въпреки,че не съм официално диагностициран, според това, което сам съм разбрал и аз имам ПР, но от скоро. Случвало ми се е точно това, което ти казваш, даже съм се завивал през глава и съм треперел на лист. Ама страх, та страх. А професията ми е свързана с доста неприятни ситуации понякога. Там не съм имал никога криза с изключение на веднъж, бе доста силна. Изведнъж всички с стаята ми се сториха връждебни, бях седнал на едно канапе, в акъла ми започна да прониква някакъв студ, после през цялото ми тяло. Потъвах някъде. Бях сигурен, че съм до там. А и никога преди това не ми се бе случвало. Ужасът беше неописуем. Взех си 15 дни отпуск от страх, че пак ще стане така, но всичко си беше ок. И вече след това кризите зачестиха, но се опитвам да ги контролирам с воля. Антидепресантите като се започнат - спиране няма. А и биричка няма, а аз я обичам много. Забелязал съм също, че когато съм пийнал 4-5 бирички - кризи няма. Може и това да ти помогне - пробвай...Дано съм ти бил полезен.

Вуйчо Цецо ами който не може да пие биричка или алкохол Cheesy
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« Отговор #3 -: Декември 24, 2010, 12:44:02 »

Аз мисля, че нямам ПР и "диагнозата" принципно съм си я поставяла сама и така съм отивала при психиатър - с готов отговор какво ми е, че даже и с идеи за "лечение". Повечето, ако не и всички специалисти, при които отидох, ми казваха, че не съм типичен случай на ПР, тъй като нямам обичайните симптоми и поведение на човек с паническо разстройство, а съм изолиран случай на агорафобия (което се води рядкост), без ПА, страх да съм сама, от полудяване, умиране, сърдечен пристъп и каквото там изпитват останалите хора с ПР. Дори и сред различните съм различна.  Наричали са ме "необикновен пациент", каквото и да означава това. В крайна сметка за мен вече не е от съществено значение как ще нарека състоянието си, по-важното е как да се измъкна от него. Така че съветвам и вас да не задълбавате толкова в терминологията и да се съсредоточите върху справянето с проблема, независимо от неговото име.  Wink
Колкото до хората, които са на лекарства, според мен те бавят и отлагат преодоляването му, като едновременно с това страничните действия на хапчетата им пречат да разберат докъде са стигнали, кое е симптом и кое следствие на "лечението" и така се въртят в омагьосан кръг - питали ли сте се дали не сте отдавна излекувани, но не го знаете, защото медикаментите ви пречат да видите нещата "на чисто"?
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Student_21
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 199

Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: Декември 24, 2010, 01:37:33 »

Страхът е един от основните симптоми на ПР, особено когато е внезапен. Просто не се бори срещу него, а го приеми. Така ще се редуцира.
Активен
butterfly
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #5 -: Декември 24, 2010, 01:49:24 »

Аз мисля, че нямам ПР и "диагнозата" принципно съм си я поставяла сама и така съм отивала при психиатър - с готов отговор какво ми е, че даже и с идеи за "лечение". Повечето, ако не и всички специалисти, при които отидох, ми казваха, че не съм типичен случай на ПР, тъй като нямам обичайните симптоми и поведение на човек с паническо разстройство, а съм изолиран случай на агорафобия (което се води рядкост), без ПА, страх да съм сама, от полудяване, умиране, сърдечен пристъп и каквото там изпитват останалите хора с ПР. Дори и сред различните съм различна.  Наричали са ме "необикновен пациент", каквото и да означава това. В крайна сметка за мен вече не е от съществено значение как ще нарека състоянието си, по-важното е как да се измъкна от него. Така че съветвам и вас да не задълбавате толкова в терминологията и да се съсредоточите върху справянето с проблема, независимо от неговото име.  Wink
Колкото до хората, които са на лекарства, според мен те бавят и отлагат преодоляването му, като едновременно с това страничните действия на хапчетата им пречат да разберат докъде са стигнали, кое е симптом и кое следствие на "лечението" и така се въртят в омагьосан кръг - питали ли сте се дали не сте отдавна излекувани, но не го знаете, защото медикаментите ви пречат да видите нещата "на чисто"?

Скорпи миличка не си обективна в преценката си.. всеки човек и всяка психика е различна.аз ходя на психолог а отскоро имам агорафобия страх от смъртта.. преживявам тежка раздяла с бившият си мъж.. смяна на апартамент липса на работа и така всекидневно постоянно получавам кризи..Психолога ми каза че нещата не са добре защото не я посещавам редовно и ще ми назначи среща с психиатър от психиатрия Варна към някакъв психиатричен санаториум ... ужасена съм от новината ...  Cry Cry Cry питах луда ли съм и тя каза НЕ просто има нужда от медикаменти и ще бъда под наблюдение.. понякога се налага .. Cry
Активен
didi
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 144

Профил
« Отговор #6 -: Декември 25, 2010, 12:01:18 »

Ако някой ви каже,че не го е страх от онази с косата.....е той според мен е"откачалката"  Wink на всеки би му се изправил косъма при мисълта,че идва за него Grin Grin Grin.Просто при нас всичките симптоми които усещаме :сърцебиене световъртеж,причерняване, стягане в сърдечната област,главоболие,задух....са толкова реални,че няма как да не те надуе шубе.Ето това е психосоматиката,всичко е в главите ни.Лекарството е препрограмиране и позитивно мислене. :)Знам,че не откривам тепърва топлата вода и не ви казвам нищо ново,но това е изхода от нашето състояние. :)Казват,че на Коледа стават чудеса и желанията се сбъдват...е аз пожелавам от сърце на всички ви успешно и бързо излизане от този лабиринт.Честит празник! Grin Grin Grin
Активен
simeon
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 46

Профил
« Отговор #7 -: Декември 25, 2010, 12:56:20 »

zna4i skorpi i az sam tka Wink nito imam vezdeshushtite opredeli simtomi za PR  i nito PA i az mn se praniram s moite si strahove da ne pukna ot znaeti obiknovennite ne6ta ot koito se srahuvame ... neznam s tezi sranni bolki preska4aniq i stqganiq na curceto i gurdite da li naistina mi e ot tova .. no kakvo to i da e e golqm ujas za mene ve4 ne sam si sa6tiq s postoqnen strah :X no trqbva qvno ako ne se umira ot tva da se opitam sam da si pomogna :X:X  Undecided
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #8 -: Декември 27, 2010, 04:36:28 »

Много съм си обективна в преценката даже, и тя тази преценка не е само моя, а на специалистите, при които ходих - не са един-двама Wink И аз обикалях и се мъчих, докато не попаднах на подходящия, който за сравнително кратко време работи целенасочено по зададеното от мен желание да видим за какво точно става въпрос в моя случай и с негова помощ излязох "на светло", така да се каже, като спрях да си задавам много въпроси, просто получих отговорите на това, което ме интересуваше. По никакъв начин лекарства не биха могли да ми помогнат за това, напротив, само биха попречили и замаскирали нещата.
Към момента нямам никакви физически симптоми, свързани с агорафобия или страхове, валидола почти го забравих. Разхлопва ми се сърцето от приятно вълнение или ако някой ме ядоса Tongue
Остана ми по-скоро един навик да се страхувам и да избягвам определени места, все пак отдавна си подредих ежедневието в услуга на страха...
Кое как ще наречете е без всякакво значение, защото веднъж преведете ли си симптомите, те спират да звучат като "ПР" или еди каква си фобия или разстройство. Боравите с друга терминология, знаете какво означават те конкретно за вас,по-малко се обвинявате, че ги имате, разбирате и по какъв точно начин ви помагат и от какво ви пазят. Накратко, гледате на тях вече от др ъгъл, дори и да продължите да ги имате. Знаете към какво да насочите усилията си и в общи линии остава да го направите Wink
Не знам за какъв страх от смъртта говорите, но на мен дори и когато ми прилошава или ми е прилошавало, никога не съм си мислила, че умирам. Като ми се вие свят, ми се вие свят, като ми причернява, съм свалила кръвното и т. н. Няма какво да си мисля всеки път, че е краят на света.
Вижте, всеки сам си решава как да действа, но личното ми мнение е, че ПР не е работа за психиатри и клиники. Още повече ме изненадва това да е препоръчвано от психолог, те обикновено правят всичко възможно да избегнат подобни крайни мерки... но вие си знаете.
Аз искам да попитам някой ходил ли е на Кръстова гора или познавате ли хора, които са ходили и са имали ефект, независимо за какво са били там? Ето това е нещо, което не съм опитвала...
« Последна редакция: Декември 27, 2010, 05:20:36 от skorpi » Активен

Mari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 464

" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.

Профил
« Отговор #9 -: Декември 28, 2010, 08:51:45 »

Skorpi,както на теб ти е непознат страха от смъртта ,така на някой хора им е непозната агорафобията.В първия случай си в напрежение нон стоп ,а във втория се затваряш в къщи и там се чувстваш спокоен и защитен.
Сега за Кръстова гора! Тази година щях да ходя с една позната която имаше здравословни проблеми ,но така и не отидохме. Тя се отказа в последния момент.Гледах предаването "Горещо",там доста хора споделиха ,че са получили подобрение.И догодина живот и здраве се каня да отида. ;)Но и на мен ще ми е интересно ако има хора от форума които са ходили да споделят дали са получили подобрение и са казали сбогом на ПР.
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #10 -: Декември 28, 2010, 09:52:21 »

Цитат
Skorpi,както на теб ти е непознат страха от смъртта ,така на някой хора им е непозната агорафобията.В първия случай си в напрежение нон стоп ,а във втория се затваряш в къщи и там се чувстваш спокоен и защитен.

Разбирам. Това ми мнение беше по повод дискусията имаме ли ПР или не, та аз заключих, че имам агорафобия, тъй като нямам характерните за ПР симптоми. А съответно при другите явно е обратното Wink

Относно Кръстова гора, аз доста се замислих дали да не отида като се постопли - ще се радвам, ако има и други желаещи да се присъединят Wink
Има време до пролетта, лятото - помислете си Smiley И ако някой вече е ходил, нека наистина сподели имало ли е ефект и какъв. Благодаря!
Активен

butterfly
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #11 -: Декември 28, 2010, 02:26:49 »

Много съм си обективна в преценката даже...
Мислиш ли че щом посещавам психотерапевт и то един от най-добрите в страната и ми е препоръчал консултация с психиатър греши или не знае какво прави Huh?  Медикаменти се изписват за да притъпят усещането на симтомите за да може по леко да се работи в процеса на работа..Макар 4е аз с много неща не съм наясно..ти казваш 4е сама си си поставила диагноза ПР- паническо разтройство ? как успя  Smiley казваш 4е те е страх от смъртта 4е имаш типи4ните симтоми на ПА после казваш 4е никога като ти е зле не си мислиш 4е умираш ... и още многооо противоре4ия .. в разли4ните теми.. не те виня просто констатирам НЯМЯ как да твърдиш 4е медикаменти не трябва да се приемат особено след като съм уточнила по какъв начин се е стигнало до там и тук всички мнения са субективни освен ако няма специалисти ! Wink
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #12 -: Декември 28, 2010, 02:34:41 »

butterfly, да, напълно е възможно психотерапевт и от най-добрите в страната да греши, няма да е първия случай. Може и да е прав конкретно за теб, а какво ще направиш си зависи от теб.
Колкото до ПР, казах, че си я "поставих" диагнозата сама преди да съм отишла на специалист още, тъй като по стечение на обстоятелствата бях информирана за този проблем отпреди и съм се сблъсквала с хора с ПР, което тогава се наричаше "страхова невроза". Та по оплакванията ми предположих, че ми има това. Те принципно го потвърдиха специалистите - психолози и психиатри, защото и при двата вида специалисти съм ходила, но ми казаха, че не съм типичен случай на ПР, тъй като водещата при мен е агорафобията, която доста рядко се среща изолирана. За смъртта казах, че ме е страх колкото всеки друг човек, е може би малко повече, имайки предвид, че на утрешната дата преди година погребах любимия си мъж. Ако някой може да преживее подобно нещо, без да му се разклати психиката, да му се подкосяват краката и да му се разхлопва сърцето, евала - аз не съм от камък... и се сринах рязко и отведнъж. Беше голям удар! Но за разлика от останалите с ПР не получавам атаки, не мисля, че получавам удар, нито че умирам, нито нещо др. Не виждам къде си видяла противоречие? За лекарствата попитай тези, които от по 15-16 години ги пият дали са им помогнали и как точно, какви странични действия са получили и как се спират просто за да знаеш с какво се захващаш, аз там съм пас.
Относно това дали съм специалист или не, принципно имам право да работя с хора с подобни на нашия проблем, ако пожелая, но не и да им изписвам лекарства, тъй като това правят само лекарите.  Wink

П. С. Подобен на моя случай с агорафобията има тук и той е на Student21 -мн пъти сме коментирали, че нещата ни са долу-горе аналогични. Абе, Student, вземи си кажи за тебе, за да стане по-ясно кое ни е различното от останалите с ПР?!!!

« Последна редакция: Декември 28, 2010, 03:26:56 от skorpi » Активен

Mari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 464

" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.

Профил
« Отговор #13 -: Декември 28, 2010, 05:05:36 »

Skorpi, на Кръстова гора се ходи на Кръстовден 13 срещу 14 септември.Е,не че не можеш да отидеш и през пролетта. Но казват ,че тогава е добре да се отиде. Имам една книга "Лековити места и чудотворни икони в България" и ако питаш мен искам да ги посетя всичките . Smiley. Надявам се някой ден да стане. Wink
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #14 -: Декември 28, 2010, 05:17:06 »

Благодаря. Значи ако продължим с метафората за врабчетата, пилците ще се броят наесен Grin
Активен

Страници: [1] 2
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА