evropea.com - форум за паническо разстройство
Ноември 11, 2024, 04:40:37 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 1
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 1

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Biogenix Relief Glycogen Support: How It Boosts Metabolism
[Паническо разстройство]
CraigDom
Ноември 07, 2024, 08:35:31

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Кой от двата подхода за лечение на ПР е по-ефикасен?  (Прочетена 4069 пъти)
Student_21
Full Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 199

Профил Ел. поща
« -: Ноември 05, 2010, 12:03:25 »

Здравейте. По мнения на терапевти и изчетеното из интернет, оставам с убеждението че най-общо казано методите за лечение на ПР са 2 - единият чрез осъзнаване на дълбокия психологически проблем, маска на който се явява ПР и симптомите и другият - директното конфронтиране със страха и симптомите, тяхното предизвикване, приемане, придобиване на увереността че сме по-силни от атаките и тяхното преживяване с удоволствие. По-конкретно поддръжниците на първия вариант смятат, че след разгадаването "мисията" на симптомите и тяхното послание, същите изчезват, тъй като вече не са нужни за набавяне на вторична психологична печалба. Другото мнение е, че ПР просто е определен и опорочен начин на мислене, който трябва да се разбие. Тук се има впредвид следното - напр. ежедневно при посещение на кварталното кафене получаваме ПА. Там сме получили ПА за пръв път. Мозъкът е "запомнил" това и то всеки път се случва. Поддръжниците на третия метод твърдят че не е необходимо да се разкрива какво е отключило ПР и каква е дълбоката причина за него, а просто клиентът трябва да се обучи на поведенческо ниво как да се справя с атаките, как да загуби и преустанови наличието на всякакъв страх от симптомите, как да стане по-силен от атаките. При това положение той отново получава ПА, но ги преодолява без никакво притеснение. Прекъсва се порочният кръг - "страх от страха", губи се непоносимото очакване че всеки момент ще получиш ПА, защото дори това да стане си убеден че  ще я пребориш. Учиш се да предизвикваш симптомите, удовлетворен си че можеш да упражняваш контрол и си по-силен от тях, както и от кризите.
Всичките мои познати, страдащи от ПР са се излекували или поне са постигнали значително подобрение не след откриване на дълбокия проблем, а или след редовното подлагане на стресиращите фактори и удържане на максимално дълго време в ситуациите, генериращи панически пристъпи, или след загубване страха от симптомите.
Предварително се извинявам ако на места съм употребил неточен език, но все пак не съм психолог, а студент по право. Сигурен съм, че уважаемите господа психолози, както и скъпите ни читатели ще доловят смисъла на поста ми. Надявам се да се получи интересна дискусия.
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« Отговор #1 -: Ноември 05, 2010, 01:22:37 »

Цитат
Предварително се извинявам ако на места съм употребил неточен език, но все пак не съм психолог, а студент по право. Сигурен съм, че уважаемите господа психолози, както и скъпите ни читатели ще доловят смисъла на поста ми.

Като един бъдещ юрист си доста добър в изказа си и смятам, че доста ясно си се изразил и си обяснил нещата. Аз познавам хора, които са се справили с най-разнообразни методи, далеч от споменатите от теб, но ако се спрем само на тези 2, за които ти говориш, аз съм по-скоро за комбинация от двете. Ето как си представям нещата да речем в моя случай с агорафобията: Докато посещавам терапевта си и заедно търсим дълбоките психологически причини и разплитаме създадения някога механизъм, междувременно всекидневно се излагам на ситуациите, които ми предизвикват страх и така постепенно формирам ново убеждение, че нищо страшно не се случва и че дори и в най-лошия случай мога да го преодолея. Колкото до личния ми опит, преди съм се справяла с фобията напълно без никаква външна намеса, изцяло игнорирайки и пренебрегвайки я, дотогава докато тя сама се предаде и изчезна толкова незабележимо, че го установих доста по-късно, даже не знаех кога си е отишла. Но пък фактът, че получих рецидив ме води към другия метод и временния ефект на поведенческата стратегия и точно заради предотвратяването на нови бъдещи такива бих го комбинирала с поведенческа терапия. Единственото, което не приемам, е агресивният подход "клин клин избива", който може да е мн ефективен, но лично за себе си не го чувствам като подходящ. То затова има и различни методи, за да може човек да избере това, което му е на сърце. Smiley Честно казано, не вярвам, че има един единствен ефективен.

П С. Student, ако почнеш да пишеш учебници за ПР, вземи ме за редактор Grin
« Последна редакция: Ноември 05, 2010, 01:26:54 от skorpi » Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #2 -: Ноември 05, 2010, 07:33:40 »

Виждам че се прави една фундаментална грешка: няма такова нещо, в което терапевта и клиента си казват " сега ще работим с този метод...". Метода, а в повечето случаи сбора от методи и техните характерни техники зависи от много фактори. Най-вече от клиента.
Отдавна успешния терапевт е нещо повече от метода. Наистина човек не може да се обучи във всички методи, но дори терапевта да е обучен само в един той бива надграждан много лесно.
Да не говорим че вече и самите методи са комплекс от техники които включват както динамична рамка, така и поведенческа. Така че дали ще е дълбинна или поведенческа някак не е избор каква кола да си купим. Самия терапевт решава дали има нужда да се дълбае в миналото и да се наблегне на динамиката на проблема и неговото развитие още от детството, или просто има и много по-лесни и бързи начини при определен човек това да се случи.
Друг важен фактор е и готовността на самия клиент да работи със собствените си преживявания. Така че изборът се свежда просто до психотерапия или не. Така поне би трябвало да е в повечето случаи. Да не забравяме идеята на психотерапията - да се помогне. Тук няма задача да се помогне с определен метод.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Mari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 464

" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.

Профил
« Отговор #3 -: Ноември 05, 2010, 12:05:14 »

В самото начало на ПР едва ли ти идва на ум да търсиш някакъв психологичен проблем,защото кризата се появява от нищото и ти си уплашен до смърт. Първото което ти идва на ум е да отидеш на лекар,след безброй изследвания ти казават ,че  е на нервна почва и те изпращат на пси и от там се започва с лекарствата. На кой му помагат на кой не ,но на човек му става ясно ,че ПР не е животозастрашаващо,колкото и ужасни да са кризите.Сега вече идва  ред на ВАРИАНТ НОМЕР 1,започваш контфронтацията със страха,защото близки ,приятели и дори пси те убеждават ,че всичко е в главата ти (ох, как го мразех това,макар и да е вярно),идва момента в които започваш да правиш жалки опити към връщане към нормалния живот,буквално ставаш мазохист със себе си.От теб зависи дали продължаваш или се отказваш! Друго което е важно е да спреш паниката! Дори и да ти е зле ,не се ли панираш всичко е наред,кризата от където дошла -там и отишла.Тук вече е ред на ВАРИАНТ НОМЕР 2,започваш да търсиш психологичния проблем-връщаш се назад във времето за да разбереш какво може да го е отключило. Huh? Е, това е по трудната част.Може да не е веднага но все някога ще разбереш!
При мен специално проблемът ми се е навирал буквално в лицето ,но аз съм отказвала да го приема,заблуждавах се че е от други неща но не и от това. Радвам се ,че макар и късно го разбрах!
 Не е важно да разбереш какво е подействало на другите, важно е да намериш своя начин за справяне какъвто и да е той,защото всеки знае собствените си възможности и сили!

ИЛИ ПРЕОДОЛЯВАШ СТРАХА И ИЗЛИЗАШ НА СЦЕНАТА...ИЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ОСТАВАШ ЗАД КУЛИСИТЕ!-това е един мой любим цитат. Wink
Активен
dnil
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 101

Върнах си живота

Профил
« Отговор #4 -: Ноември 07, 2010, 12:07:35 »

Мари го е обяснила прекрасно!!!
Лично за мен, мога да кажа, че изправянето със страха беше най-решаващата крачка за справяне с ПР. Беше много продължителен процес, но ето ме сега - ни помен от ПР:)
Активен

Който търси - намира!
Който желае - постига!
lora
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 7

Профил
« Отговор #5 -: Ноември 07, 2010, 06:12:17 »

Здравейте!
Аз не съм от излекувалите се,продължавам с хапчетата,но намерих начин до си облекча живота и все по рядко да се замислям за проблема си.Знам защо идват атаките и защо не мога да ги игнорирам,затова просто приех,че имам проблем с пътуването,престанах да се боря с физиката си.Това не е примирение,а временно примирие.Признаването и приемането на проблема ми помогна да се приспособя към ситуацията и това ми помага.Така процеса ще е по-бавен,но агресивната терапия ме връщаше само назад.Хората сме много индивидуални и не мисля,че има универсален метод .
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: Ноември 07, 2010, 04:20:19 »

Нежните души не сме за агресивна терапия. Явно подходът към всеки трябва да е индивидуален. Разбира се, като се ползва наборът от най-често използваните методи с доказана ефективност, но доколко ще е успешна терапията според мен зависи и от двете страни - помагащ - нуждаещ се и това как ще се сработят заедно. Мен са ме пращали при "мн добри терапевти", с които не сме намирали общ език. Това не значи, че не са били добри в работата си, но не са били подходящите за мен явно. Или се получава, или не. Трябва да има някаква съвместимост, защото това си е вид връзка. И то най-важната в живота ни Grin
« Последна редакция: Ноември 07, 2010, 04:24:18 от skorpi » Активен

Mari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 464

" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.

Профил
« Отговор #7 -: Ноември 07, 2010, 04:39:54 »

Скорпи,какво разбираш под агресивна терапия? Това по скоро е борба със себе си за връщане към нормалния живот.Трябва да ти дойде от вътре, да се почувстваш готов за това. Насила не става. Затова отнема и толкова години. Както писах по долу всеки намира своя начин.
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #8 -: Ноември 07, 2010, 04:57:03 »

Цитат
Скорпи,какво разбираш под агресивна терапия?

Имам предвид тази, при която те изкарват на средата на улицата и те карат да припадаш пред всички до пълно изтощение и да изживяваш всичките си страхове реалити... не става дума просто да излезеш навън, а да сбъднеш тези си страхове. Това е най-агресивният подход, който на мен поне ми е известен. Иначе принципно има и други агресивни, и тях съм ги пробвала... при мен ефектът от тях е обратен, затова съм ги преустановила.
Активен

орлин баев
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 23

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #9 -: Ноември 09, 2010, 12:09:30 »

Съгласен съм с Тодор! Няма школи, има психотерапевти! Всичко е доста лично. Обикновено когато работя с мъже съм по-директен и резултатите са бързи и добри. Такъв подход при повечето жени обаче води до ... бягането им от терапията. А и не е само делението мъже и жени - терапевтът се стреми да даде подходящото за всеки човек, индивидуално. Аз се стремя да ползвам и двата подхода, за които говори студент 21. Ако се работи единствено поведенчески/нлп/ хипноза, работата става шаблонна - ставаш като занаятчия, който общо взето прави почти едно и също, с вариации и т.н., но общо взето плитко и ... замазващо. Когато пък се работи само дълбинно аналитично, символично, с анализ на сънищата, търсене на дълбинни психодинамики и т.н., работата се размива във времето доста и справянето става бавничко. Когато обаче дълбинните разкопаващи методи се комбинират с по-директните, комбинацията е доста успешна по мои наблюдения! Дълбинен подход освен в класическата психодинамична или юнгианска анализа има и в когнитивната схема терапия и позитивната терапия - тези последните аз лично ползвам и съм доволен. Терминологията е различна - дали ще се нарекат когнитивни схеми и автоматгични мисли или основен, актуален и вътрешен конфликти, но на практика извън думичките е друго... В позитивната терапия структурираният и бърз анализ се нарича инвентаризация. Постига се осъзнаване на вътрешните конфликти, вербализират се, окуражаваме се, разширяваме целите си. Откриваме вторичните ползи, започваме да търсим начини как да ги задоволим адаптивно социално, вътреличностово и междуличностово, слизаме по метафоричната 'стълба' от съзнанието и подсъзнанието директно (падаща стрела). И тук стигаме до по-директните методи, които отговарят на въпроса КАК да променим нещата, които вече сме "разкопали" и осъзнали - до когнитивния рефрейминг, до визуализациите и хипнозата, дишанията успокояващи, но и дишанията предизвикващи тревожността, поведенческите експерименти по посрещане на страха, методи за директна работа с емоциите и психичната енергия зад тях, наводняването с рефрейминг, мотивирането и самомотивирането, ролевите игри, домашните, спортът. Аз винаги съм вярвал и в молитвата и медитацията - те вече са работа на по-високо ниво. Между другото, подготвям статия, в която през погледа на психоанализата, трансперсоналната психология, бихевиоризма, когнитивната наука на религията, обяснявам психотерапевтичната стойност на молитвата...

Та, според скромното ми мнение, по-добрият вариант е еклектичната и индивидуално насочена работа при личната терапия. А при самостоятелното справяне, което също е възможно, всеки си избира подходящото з анего - инфо има много. Smiley

Орлин Smiley
Активен

Smiley Smiley Smiley
Student_21
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 199

Профил Ел. поща
« Отговор #10 -: Ноември 09, 2010, 12:58:24 »

Благодаря за изчерпателната информация, Орлин. Радвам се че и ти взе отношение по темата.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #11 -: Ноември 09, 2010, 01:50:59 »

Само искам да вметна, че за да може човек да използва психодинамични терапевтични техники, да усеща, да работи с чувства и преживявания трябва не да се учи, а да проведе лична терапия в даден дълбинен метод. Това не може да бъде научено с четене, или с участие в семинари. За това всъщност се оказва толкова сложен метод - поставя предизвикателство пред самия обучаващ се, да се сблъска със себе си и собственото си несъзнавано конфликтно съдържание, до всички моменти, които така усърдно е крил до сега. Едва тогага би могъл да започне да гради някаква терапевтична ориентация. Това за жалост в България не се случва с всички психотерапевти. Има и такива, които изправени пред истината че трябва до съвършенство да влязат в собствената си роля на пациенти и да работят със собствената си личност, и то много сериозно, се отказват и обикновено се насочват към методи, при които това не е неоходимо и някак предоставят път към по-малкото съпротивление. Това също е решаващо за ориентацията на един специалист. Все пак всеки метод си тежи на мястото и ако се използва от обучен специалист може само да помогне. Контакта, свързването между терапевт-клиент помага най-много /на което разчитат и много шарлатани да постигнат някакви резултати/.
« Последна редакция: Ноември 09, 2010, 02:04:19 от t.todorov » Активен

skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #12 -: Ноември 09, 2010, 03:37:46 »

Аз искам да допълня, че лично за мен е плюс, ако терапевтът е изпитвал на гърба си проблема, заради който отивам при него, просто защото е нещо, което трябва да се преживее, за да се разбере в дълбочина... но това само по себе си не е достатъчно, защото дори и да е минал през ПР, пак не е гаранция, че ще може да ми помогне. За мен основното е да се сработим помежду си, така както като си избираш партньор в живота едно вътрешно гласче ти нашепва ше стане ли работата или няма да стане Grin
Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #13 -: Ноември 09, 2010, 04:48:48 »

Със сигурност е изпитвал проблем, но не и същите симптоми. Това и не е задължително, защото не симптомите се терапевтират, а личността, която всички си имаме.
Активен

skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #14 -: Ноември 19, 2010, 11:06:41 »

Тези дни размишлявам и се питам какво се случва с човека, ако симптомите бъдат отменени, без да е достигнато до първопричината и корена на проблема? Без да е ясно защо сме стигнали до там, че да се пазим със защитната си броня от симптоми? Защо ни е толкова трудно да повярваме, че ни пази от нещо по-лошо? И ако наистина е така, какво ще стане, ако в желанието си да се отървем от неприятностите, които ни създават симптомите, си навлечем нещо още по-ужасно? Кога сме готови да ги пуснем да си ходят, без това да има негативни последствия върху личността ни? Въпросът ми е предимно към специалистите, а останалите питам замисляли ли сте се после какво ще се случи? Ако просто отмените проявите на нещо, което така или иначе ще си остане във вас?
« Последна редакция: Ноември 19, 2010, 11:09:39 от skorpi » Активен

Страници: [1] 2
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА