evropea.com - форум за паническо разстройство
Май 25, 2022, 12:57:51 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Re:Умора в слънчевия сплит
[Паническо разстройство]
Ari
Февруари 23, 2021, 06:26:18

Спонсорирани връзки

Страници: 1 2 [3]
  Изпечатай  
Автор Тема: Възможно ли е излекуването от ПР по този начин?  (Прочетена 4467 пъти)
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #30 -: Октомври 06, 2010, 09:26:38 »

Разбира се че всеки сам. Аз на това наблягам винаги. Адмирации към усилията които полагате. Но ако същите тези усилия и енергия отидат по посока на причините а не симптомите, примера със супермаркета ще ви се види като капка в морето. Хоризонтите които ще се отворят пред вас ще са доста повече от безпроблемно пазарене в магазина.
Всеки с ПР полага усилия да се "отърве". Организирането н тези усилия в правилна посока е разковничето. Дори самата ПА  е опит да се отърве от нещо, което даже не предполага. Т.е. самият симптом е опит, енергия насочена към промяна на нещо.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Student_21
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 199


Профил Ел. поща
« Отговор #31 -: Октомври 06, 2010, 11:38:49 »

' Дали ще решите да работите върху проблемите си, или да ги отбягвате зависи изцяло от вашата мотивация.'

Това не означава ли,че много от нас които които са добре(няма да пиша излекувани-защото не сме болни както казахте вие) ,сме работили упорито върху проблемите си?

Дадох Ви пример с влизането в супер маркет! Не се отказах докато разбрах ,че е нещо нормално да влезна и да си напазарувам ,и дори да ми доставя удоволствие,а не да правя ПА и да съм близо до входа за да мога да изляза. Сещам се и за delicacy,която получаваше деперсонализация в таксито,и тя го превъзмогна със същите "тренировки"!

За мен това означава ,че сме работили,а не сме ги отбягвали! Моите почитаниея към вас и професията ВИ,но всеки сам трябва да прецени дали има нужда от психотерапия или може да намери сили и воля и сам да се справи.

Подкрепям напълно мнението на Mari. По този начин аз почти преодолях съпътстващата паническото ми разстройство агорафобия. Отначало ме беше страх да изляза на 50 метра от нас, разтрепервах се, получавах сърцебиене, не можех да пазя равновесие от световъртеж, не можех да ходя на кафе,налагаше се някой да е близо до мен и да ме подпира. Аз обаче не се предадох и още от началото на агорафобията започнах да правя малки стъпки - излизах всеки ден (въпреки симптомите). Започнах постепенно да увеличавам разстоянието от вкъщи, започнах да ходя на кафе, дискотека, лекции и всичко, което съм посещавал и преди, без никакви ограничения. Така, след около 1 месец (до ден днешен), агорафобията почти изчезна. В момента ходя сам на разходки, пътувам далеч извън града, ходя където си поискам. Явно мозъкът разбра че няма от какво да се страхува и отмени непоносимата симптоматика, която активираше при излизане навън. Освен това навсякъде в интернет пише, че за лечението на ПР или агорафобия, освен лекарствата (поне в началото) и психотерапията, от изключително важно значение е плавното и постепенно потапяне в плашещата ситуация, която генерира паническите пристъпи и удържането възможно най-дълго в нея.
Съгласен съм и с t.todorov, че може би такъв метод на автотормоз не е най-приемливият и удачен за това състояние. Аз просто споделям какво ми е помогнало.
В края на статията прочетете за постепенното излагане на предизвикващия страх обект.
http://www.evropea.com/agoraphobia.html
Активен
Mari
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 464


" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.


Профил
« Отговор #32 -: Октомври 06, 2010, 12:29:48 »

 "Съгласен съм и с t.todorov, че може би такъв метод на автотормоз не е най-приемливият и удачен за това състояние. Аз просто споделям какво ми е помогнало."

Student,браво радвам се за теб Smiley.А психотерапията според теб не е ли психотормоз? В смисъл отиваш на терапия и терапевта те убеждава  с думи,че няма нищо страшно да излезеш или да си напазаруваш или каквото и да е.Той няма да излезе с теб и да те придружи. Нали? Пак сам трябва да го направиш, и пак стигаме до автотормоза.Когато аз бях с агорафобия преди години никой не можеше да ме убеди да изляза. Ама никой!!! Тогава излязох сама като убедих сама себе.Не искам никой да се влияя от мнението ми. Това е само мое виждане.Знам че психотерапията е помогнала на много хора.

За мен г-н Тодоров хоризонтите са вече отворени. Дадох Ви само пример с магазина,ако сте си помислили ,че само това съм постигнала. Живея  нормално като вас. Wink


Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #33 -: Октомври 06, 2010, 01:03:23 »

" А психотерапията според теб не е ли психотормоз? В смисъл отиваш на терапия и терапевта те убеждава  с думи,че няма нищо страшно да излезеш или да си напазаруваш или каквото и да е."

Психотерапевта никога няма да твърди подобно нещо, или да ви убеждава в каквото и да е. Психотерапията не е кандарма. Ако някой прави това, той едва ли е психотерапевт.
Психотормоз е ежедневието на човек с ПР. Психотерапията е метод за подпомагането на собственото разбиране за себе си, собствените чувства и преживявания.
Това, че живеете нормално е чудесно. Дано това продължи все така.
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 01:04:55 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
skorpi
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629Профил
« Отговор #34 -: Октомври 06, 2010, 01:05:28 »

Като човек, преминал през доста терапии и терапевти, си позволявам да внеса някои разяснения на базата на собствения си опит.

Student, винаги съм ти казвала колко изключително много ти се възхищавам за начина, по който ти се справяш с проблема си, за упоритостта и хъса, с които го правиш. Знам и колко ти е било трудно на моменти, но ако има човек, който тук нито веднъж не съм чула да хленчи и да се оплаква за каквото и да било, то това си ти. За което те поздравявам. Но... нека погледнем нещата от др ъгъл. Ако изхождаме от идеята, че нищо не става случайно, а има своя смисъл, то тогава агорафобията е имало защо да е там, при теб. И премахвайки я с усвояване на нов поведенчески модел, може и да си се справил с нея, но тъй като причините за появата й са все още някъде в теб, е възможно или да се върне, или да се трансформира в нещо друго. Сам си ми казвал как се "маскират" симптомите... може просто да се местят, което е преливане от пусто в празно. Затова поведенческата стратегия поне за мен е едно на ръка, но основата не е само и единствено в нея. Може да е достатъчна при определен тип фобии и състояния, но не е панацея. Но се залага изключително на нея, поради бързите резултати...

Mari, понеже знам, че не си ходила на психотерапия, а аз ходих доста време, да ти кажа, че имаш не мн точна представа за начина, по който протичат сеансите и онова, което се случва по време на една сесия. Ако говорим за класическа психоанализа, терапевтът всъщност нищо не ти казва и за нищо не те увещава. Напротив, той е по-скоро слушател и наблюдател. Говориш предимно ти. Той насочва разговора, връща те там, където му се струва важно, но нито ти дава съвети, нито ти казва какво да правиш.
Ти не си пасивен участник, а играеш главната роля в психотерапията. И в този смисъл психотерапията не може да е психотормоз - вярно, че някои стари истини, заровени в подсъзнанието и веднъж "цензурирани", може да изплуват и това да бъде болезнено, но да не би състоянието ни да е по-малко травмиращо? Аз лично бих избрала дискомфорта да се изправя лице в лице със себе си веднъж, отколкото да го правя всеки ден и то безуспешно.

Цитат
В смисъл отиваш на терапия и терапевта те убеждава  с думи,че няма нищо страшно да излезеш или да си напазаруваш или каквото и да е

Ако провеждате класическа психоанализа за агорафобия например, няма да протекат нещата изобщо по този начин. След като терапевтът се запознае с проблема, зададе въпросите, които смята за важни, оттам нататък се договаряте какви са ви целите, с каква продължителност, интензивност и пр. ще протичат сеансите, формирате очакванията си и стартирате същинската психотерапия, която включва различните подходи и методи, с които си служи терапевтът, но най-общо сесиите представляват разговори за минали събития и така, докато се напипа корена на проблема, а кога и как ще стане това зависи от качествата на самия терапевт. Това, което той прави, е да види какво стои зад тези симптоми. И 50 пъти да те изкара навън, няма да разбере. Това става с психотерапевтична работа. Ти ще му казваш едно, той ще чува онова, което действително стои зад думите ти. Но пак от опит ти казвам, че дори и да разбере каква е причината за състоянието ти, няма да ти я каже в прав текст никога, ще те остави ти сам да се досетиш, защото само така ще бъде ефективна терапията. След което заедно ще изградите нови, здрави механизми, за да не се стига отново до ПР и други състояния... и разбира се, след цялото това нещо мн по-добре познаваш себе си, възможностите си и се научаваш да разчиташ на собствения си ресурс, вместо да го търсиш навън (в мъжа си, в шефа си, в родителите си, в обстоятелствата, в терапевта си...)

Цитат
Той няма да излезе с теб и да те придружи. Нали? Пак сам трябва да го направиш, и пак стигаме до автотормоза.

Защо да не излезе с теб? Лично с мен са излизали няколко терапевта, дори и когато ми беше почти невъзможно. Особено тези, които залагат на поведенческата терапия, ще излязат с теб и още как, то си е част от терапията. Имало е случаи, в които пък излизам сама, а терапевтът върви на няколко метра зад мен и наблюдава или се уговаряме къде да се срещнем след 5 минути. Така че представите, които имаш за психотерапията (което е нормално, след като не си ходила), не са мн точни и поради това най-вероятно имаш и такива нагласи към нея.

Цитат
Когато аз бях с агорафобия преди години никой не можеше да ме убеди да изляза. Ама никой!!!

Там ти е грешката, че смяташ, че някой ще седне да те убеждава да излизаш. Няма такова нещо! Все едно да отидеш на лекар с болки в корема и той да те убеди, че не те боли... вместо да прегледа и да открие причините. Е, някои ще те накарат да потърпиш или ще ти предпишат лекарство. Но според теб кой би помогнал най-много: този, който временно ще притъпи болката или онзи, който ще надникне и ще разбере от какво я получаваш?

Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Mari
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 464


" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.


Профил
« Отговор #35 -: Октомври 06, 2010, 01:46:11 »

Съгласна съм с това което си писала. Не съм ходила вярно е. Затова писах ,че това е само мое мнение,и никой да не се влияя от него. Скорпи на теб повлия ли ти терапията до някаква степен?
Активен
Student_21
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 199


Профил Ел. поща
« Отговор #36 -: Октомври 06, 2010, 02:12:02 »

Скорпи, благодаря ти за хубавите думи. Продължавам да съм упорит, макар че към момента съм в един много деликатен период - с психотерапевта достигнахме до момента на съпротивата и до момента в който аз сам трябва да разгадая причината за състоянието си. Той ми подсказа, че една от причините за дълбокият психологически проблем се крие в това че, въпреки външната маска, която демонстрирам, имам изключително ниско самочувствие и самооценка, не възприемам и не обичам себе си - дори в определени ситуации ме е срам от себе си, освен това и много пъти не съм себе си, а играя някаква роля. Не правя нещата така, както ги чувствам и както ми "говори" вътрешното АЗ. Всъщност, външно погледнато, няма никакви причини това да е така. Ако попитате човек, който ме познава, можете да чуете, че съм високомерен, надут и самовлюбен. Вижте какъв разрез има между маската и обективната действителност. Въпреки, че знам причината, симптомите все още не се отменят (макар че намаляха) и причината за това е, че вътрешната съпротива е много силна и много трудно променям  себе си. Никога през живота си не съм имал по-трудна задача от тази да променя себе си. Но знам, че само това е изходът и трябва да го направя, ако искам да се отърва от ПР. Психологът ми  показа къде е вратата. АЗ трябва да изляза през нея. Необходимо е да разгадая още причини за състоянието си, освен горепосочените,които той умишлено крие от мен на този етап и все още са ми неизвестни.
Ще ми се да чуя и мнението на t.todorov по въпроса за моето състояние, за съпротивата и промяната. Благодарение на него също научих много и съм му изключително признателен.
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 10:21:50 от Student_21 » Активен
skorpi
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629Профил
« Отговор #37 -: Октомври 06, 2010, 02:32:29 »

Цитат
Скорпи на теб повлия ли ти терапията до някаква степен?

Разбира се, Мари! Всяко едно нещо е оказало влиянието си. Само че аз поради живеенето ми в два града много ги сменях терапевтите и тъкмо стигах донякъде, та се налагаше да прекъсвам... а все пак всеки си има собствени методики... налагаше ми се да почвам отначало и отначало. Докато накрая вече можех насън да рецитирам историята си и да отговарям на въпросите, преди да са ми ги задали. Иначе за решението дали да се провежда или не психотерапия съм съгласна, но е добре преди да се вземе, човек да е наясно какво всъщност представлява тя.

Student, продължавай да си упорит, но както съм ти казвала и преди, за мен тези причини са твърде общи, за да са истинските. ОК, вероятно наистина са част от цялостната картинка, обачееее... губи ти се нещо по трасето. Тези причини могат да бъдат посочени и като мои, и като на мн други хора с този проблем... но има нещо, което се отнася конкретно до теб, някакво твое преживяване, стара случка... и според мен колкото по-назад търсиш, толкова по-на прав път ще си. Както казва todorov, първопричината се побира в едно изречение. А ти горе си написал 5, които
нищо кой знае какво не ми казват. За съпротивите: излезеш ли "на светло" , те ще се предадат. И ще изпиташ огромно облекчение. Когато нещата са наслагани едно върху друго, с премахването на всяко едно намаляват и оплакванията, като едно кълбо, което се разплита постепенно. Но работиш ли само върху симптомите, не можеш да очакваш друго, освен временен ефект. И много скоро ще имаш ново кълбо, което да разплиташ.
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 02:36:35 от skorpi » Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #38 -: Октомври 06, 2010, 02:39:10 »

" Въпреки, че знам причината, ..."

Радвам се че вие работите психотерапевтично върху проблема си. Нещата обаче които изброявате не са причини а следствия. Да имаш ниско самочувствие, да не праавиш нещата така както ги чувстваш са следствието а причината не е известна. Ккава е причината човек да има ниско самочувствие? Кога и как се формира то? Как сте изградили вашата самооценка? Много е важно обаче не терапевта ви да ви казва какъв сте. Имаше една сентенция ...

" Това, което откриваш сам, е винаги по-вълнуващо от това, което някой друг ти показва - това е като разликата между истинската любов и нагласената сватба"

Откривайки сам връзката симптом-причина, симптомите ще бъдат отменени, за да предоставят място на причините, с които ще работите.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
skorpi
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629Профил
« Отговор #39 -: Октомври 06, 2010, 02:49:23 »

Видя ли, Student? Задобрявам Grin
Който търси, намира... продължавай!

Между другото, в началото на психотерапията си мислих, че определеният брой сесии са необходими на терапевта да открие първопричината, да ми я каже и с това да приключим Cheesy Също така, гледайки сериала "Психотерапия", недоумявах защо след като бяха очевидни някои неща, терапевтът така и не ги казваше в прав текст на пациента, а се държеше така, сякаш изобщо не ги вижда и усеща... едва ли не смятах, че му губи времето, яде парите и пр... впоследствие обаче "загрях" каква е цялата работа... трябваше да изчакаме поне още 10 серии (сесии), докато самият пациент достигне САМ до извода, който за терапевта (и зрителя) беше напълно очевиден отдавна. Така че ако той знае вече първопричината, ще ти я подсказва, но ТИ ще си този, който ще я назове рано или късно.  Wink
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 02:54:48 от skorpi » Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Student_21
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 199


Профил Ел. поща
« Отговор #40 -: Октомври 06, 2010, 04:57:34 »

Прави сте, точно затова споменах, че има неща, които терапевта не ми казва, а очаква сам да достигна до тях. Надявам се това да е скоро.
Активен
Mari
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 464


" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.


Профил
« Отговор #41 -: Октомври 06, 2010, 08:04:25 »

Пожелавам ти го най искренно Smiley.Ще успееш сигурна съм.
Активен
skorpi
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629Профил
« Отговор #42 -: Октомври 06, 2010, 10:28:10 »

И аз за него съм сигурна. Въпрос на време е.  Wink И после ще черпи Grin
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Страници: 1 2 [3]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1