evropea.com - форум за паническо разстройство
Февруари 14, 2025, 06:13:09 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 9
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 9

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Forever Hemp Gummies Complete Breakdown: Examining Its Natural Ingredients
[Паническо разстройство]
JosephreunC
Февруари 04, 2025, 11:01:19

Спонсорирани връзки

Страници: 1 [2] 3 4 ... 18
  Изпечатай  
Автор Тема: СЕКСУАЛНИЯТ НИ ЖИВОТ И ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО  (Прочетена 53861 пъти)
skorpi
Hero Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« Отговор #15 -: Август 20, 2010, 08:39:46 »

Такаааааа. Сега, тука с едно от малкото момчета във форума (трябва да си ги пазим, ей!) си говорихме и стигнахме до извода, че понеже засега ПР все още е част от живота ни, ако искаме да си намерим половинки и да правим секс (тези от нас, които са сами и са на сухо), за да подобрим състоянието си и евентуално някой слънчев ден да се събудим СВОБОДНИ, трябва да си намерим себеподобни, за да ни разбират и т. н.
Затова поставям началото на секстерапията и чакам желаещи да се запишат в клуба на заинтересованите да си хванат гадже с ПР Grin
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Student_21
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 199

Профил Ел. поща
« Отговор #16 -: Август 20, 2010, 08:47:19 »

Момчето, за което става въпрос се записва първо Smiley Настина намирам доста истина в думите на scorpi и смятам, че секстерапията ще ни се отрази добре. Убежденията ми се базират на мнения на психотерапевти, изразени в предходните теми. Но без да пробваме, няма как да разберем дали е така. Затова.
P.s - поне ще ни развесели тази тема - нещо, от което имаме нужда, имайки впредвид състоянието ни
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #17 -: Август 20, 2010, 08:49:15 »

Добре, но аз съм сериозна. Cheesy
Активен

Student_21
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #18 -: Август 20, 2010, 08:51:01 »

Очакваме подкрепление. В противен случай оставаме само двамата инициатори...но пък изходът ще е лесен..... Smiley
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #19 -: Август 20, 2010, 08:52:34 »

И после ще ви споделим резултати.  Wink
Щом е с терапевтична цел...
Активен

Student_21
Full Member

Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #20 -: Август 20, 2010, 08:53:44 »

Разбира се, в името на "науката" винаги. Ако успеем, после ще лекуваме ПР само с една сесия Smiley
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #21 -: Август 20, 2010, 09:05:15 »

Оу, ако ми мине, ше излекувам всички Cheesy
Сега отивам на паническа разходка Wink

Между другото, аз намирам връзка между оргазма и ПА: И двете те раздрусват и не можеш да ги контролираш, защото от теб се освобождава енергия.  Само че едното е приятно, другото не. А обективно погледнато са доста сходни усещания: главата ти бучи, нищо не виждаш, губиш контрол над тялото и ума си, залива те нещо, което не знаеш какво е, в единия случай искаш да продължи колкото може повече и да го усетиш по-силно, в другия - как да свърши по-бързо и да се избавиш. Но и в двата случая се предаваш на усещането, което те превзема изцяло. Тялото трепери, душата хвърчи нанякъде. Сякаш умираш. Обаче си жив.  Wink
« Последна редакция: Август 20, 2010, 10:07:41 от skorpi » Активен

t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #22 -: Август 23, 2010, 02:57:45 »

Да наистина има нещо общо - и двете са породени от импулси, които са заредени с енергия. Сексуалното желание, влечение и акт се осъществява, защото има сексуален инстинкт, сексуална възбуда, енергия, която трябва да бъде разредена, за да може да настъпи спокойствие след възбудата.
ПА е обусловена от подобен импулс - агресивния. Проблема е, че той трябва да измине същият път, да освободи енергията и да настъпи успокоение. Почти всички с ПР имат "преграда", която пречи този импулс да отдаде енергията. Получава се така, че импулса е върнат обратно от "преградата", но понеже енергията няма къде да бъде складирана тя достига до тялото и предизвиква ПА. Причината за тази енергия обаче остава неизвестна за самия човек и това буди страх.  И така, всеки път когато импулса е изтласкан енергията се изразходва чрез тялото. Колкото по-силен е импулса - повече енергия, съответно по-силна ПА и обратно. Ако няма дразнители, които да предизвикат импулса няма енергия, няма ПА.
При секса нещата са аналогични, ако приемем че този механизъм работи и в тази област. Горе-долу е така:

Агресивен/автоагресивен/ импулс - табу/архаичен страх/ - тревожност - изтласкване - заобиколен път на импулса /симптом, ПА/

Сексуален импулс - табу - тревожност - изтласкване - заобиколен опит на импулса да излезе /симптом, перверзия/

Този процес е защитен механизъм. Всеки човек го използва без да го осъзнава. Въпроса отново е в количеството и качеството. Изтласкването, дори направено за първи път преди много години постоянно трябва да бъде подържано, което е голям разход на енергия. Силната тревожност настъпва тогава, когато има опасност "камуфлажа" на този механизъм да бъде свален, видян и премахнат като такъв, защото той до момента по някакъв начин си е вършил работата и е предпазват човека от първоначално изтласкания импулс и силната тревожност ако успее да излезе.
За това е трудно да се започне психотерапия и човек има несъзнавана съпротива, защото тя има точно това за цел - да разкрие и премахне този камуфлаж. Като цяло същината на всяка терапия е борба с несъзнаваната съпротива. Терапевта и  "съзнаваната част" от клиента се "борят" с несъзнаваната съпротива на клиента срещу осъзнаване на този механизъм. Успехът на терапията зависи от това до каква степен човек ще посмее да се конфронтира със себе си и какъв "помощник" си е избрал постигайки тази задача.

Активен

http://ttodorov.alle.bg
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #23 -: Август 23, 2010, 03:18:34 »

Добре, аз питам може ли тази енергия да се освободи чрез секс? И тревожността да намалее или да изчезне -най-общо да кажем, да се повлияе? Защото аз имам чувството, че хората с ПР (ако не всички, то поне повечето) нещо им куца в секса - или изобщо не правят, или рядко, или е незадоволителен, абе все не е както трябва. Та ако това се промени, възможно ли е да настъпи промяна в състоянието? Аз ще си проверя теорията, така или иначе нямам какво да губя Grin
Активен

delicacy
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 454

Профил
« Отговор #24 -: Август 23, 2010, 03:37:57 »

И аз питам същото - може ли тази енергия да се освободи чрез секс? И на мен ми се струва, че повечето хора с ПР имат проблеми със секса. То май-голяма част от хората имат проблеми със секса Grin
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #25 -: Август 23, 2010, 04:19:53 »

Може, може и със спорт, който да е регулярен. Но това е по-скоро компенсиране отколкото справяне. Най-добрия резултат е когато енергията се освободи от импулса. Наример ако имаме изтласкан агресивен импулс и желаем "висящата" енергия да я изразходим със секс, или спорт, отново, само че този път съзнателно бихме потвърдило несъзнаваният защитен механизъм при ПР:

Конверсия – превръщане на импулси, които не може да се реализират в телесни (моторни, сензорни или вегетативни) симптоми, т. нар. конверсионни симптоми, чрез които изтласканото желание се демонстрира символично. Изборът на симптома се осъществява по принципа на locus minoris resistentiae, това са органи, които функционално са предразположени, били са болни или имат някакво символично значение. Напр. трудност да се преглъща във връзка с неспособност да се преглътне някаква обида.

Единственият начин е да отменим преградата /до някаква степен, защото пълното отменяне е невъзможно/, да отменим и тревожността която би настъпила от свободно нахлулият "лош" импулс и на последно място да променим схемата че импулса е "лош".

Ако някой с ПР под някаква форма е пренесъл тази защитна реакция и спрямо сексуалните импулси, има смущения и в сексуалната област, някъде между първичният импулс в началото, и успокоението след удовлетворението в края.
Няма как да насочим енергията от агресивният изтласкан импулс в осъществяване на сексуалния изтласкан импулс. Така ще засилим тревожните "симптоми" по време на секс или техните производни.

За това решението е да отменим защитата и при агресивния/автоагресивния, и при сексуалния импулс за да достигнат те до целта си и да освободят енергията, която сега освобождавате благодарение на ПА.
Както е казал Морено, психичното здраве е в осъзнатата спонтанност.

Спонтанност е:
импулс - нормална тревожност - нормална защитна мярка - освобождаване  / а там където не може, сублимация/

При това положение симптомите /като страничен ефект на защитата/, каквито и да са те, са пренебрижимо малки и не играят особена роля в живота на хората.
Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #26 -: Август 23, 2010, 04:31:28 »

Както вече и вие знаете от многото обяснения до сега, ПА е разреждане на енергия от изтласканите импулси. Проблема е, че самото изтласкване е несъзнавано и никой не може да предвиди кога ще има нужда от "изгаряне" на енергията чрез ПА. Енергията не може да бъде съхранявана и в тоя смисъл вие винаги ще бъдете изненадани и неподготвени да "изгорите" тази енерги я със секс например. Аз лично, при хора в много начален етап на терапия съм ги съветвал с усещането на началото на ПА да направят някаква силова спортна тренировка. Един спринт 200м. мисля е добре. Или нещо, което има възможност да се направи в домашни условия. Но трябва да е на момента, с самото начало на атаката.
Активен

skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #27 -: Август 23, 2010, 05:52:29 »

Пак лекции. Кажете ни го с думи прости, вие говорите като на колеги или все едно изнасяте презентация в аудитория от психотерапевти или най-малкото кандидати за такива. И дори и ако имам образованието да Ви разбера, какво остава за другите? Вече без да съм отворила темата, си представям начина, по който сте отговорили.
Не съм забелязала да ми се засилва тревожността по време на секс, пък и нямам "атаки", имам агорафобия  - тя не може да ми се прояви по време на секс, освен ако не го правя навънка. Но дори и тогава ще съм твърде заета, за да ми е до симптоми.
Тялото реагира по доста аналогичен начин на възбудата с ускоряване на пулса, сърцебиене, треперене и всичко както си е в комплект, обаче тогава разликата е, че е приятно. Никога не съм се страхувала от това, че после ушите ми бучат или че ми причернява, или че треперя... първо защото чисто физически ми е невъзможно в този момент под влияние на хормоните и еуфорията да имам негативни преживявания или да мисля за каквото и да било, и второ защото знам, че е нормално да се чувствам по този начин и това само е индикация, че сексът си е струвал Wink
Затова се чудя ако свикнем с тези "симптоми", които са част от физиологията на човека по време на секс, дали няма да се променят нещата? И още нещо: не ми пука кое накъде изтласквам, стига да се чувствам добре и да живея нормално. Докогато и ще да е. И един спокоен ден си заслужава.
Много хора тук споделят тайно или явно, че имат някакъв проблем от сексуално естество и може би в него е ключът от мазето - Вие не ме разбрахте съвсем правилно, ми се струва. Мислите, че се опитвам да се залъжа със странично решение, но напротив - аз смятам, че там някъде из сексуалността се крие първопричината.
« Последна редакция: Август 23, 2010, 05:56:21 от skorpi » Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #28 -: Август 23, 2010, 08:21:31 »

Първопричината отдавна е ясна. Защо имате нужда да измислите нова? Да, теорията на материята е сложна и ми коства големи усилия да я обяснявам така, което се оказва че отново е сложно и не е полезно. Все пак информацията, която ви давам не може да ви излекува. Ако това са очакванията, то това е невъзможно. Информацията е просто да сте наясно, какви цели си поставя психотерапията - единствения метод за справяне с психологична проблематика. Дали това ще е ПР или нещо друго няма значение.  Ще опитам да звуча още по-простичко за в бъдеще.
Та, проблемите в сексуалността не са първопричина, а следствие, защото и сексуалният живот се гради на инстинкти. При хора с ПР има нарушена връзка между импулс и удовлетворението му. Това е със сигурност за агресивни импулси и като допълнение за сексуални и други. Важно е, кой е първия изтласкан импулс. Отговора е агресивния. Защото той се появява преди сексуалния, на около 2-4г. Все пак на всичко отгоре по-нататък в развитието идва и тревожността от сексуалния импулс /4-7/, което може да нажежи още нещата и да ги засили. И така механизма на изтласкване се прехвърля, като метастази на всички импулси чието задоволяване е предизвиквало тревожност.
Грубо за това е виновен "моралът", правилата на обществото, които забраняват, чрез възпитание, родители, общество, личен опит удовлетворяването на някои "неморални" импулси. В случая, някой от изброените се е престарал и е надянал на повече импулси от колкото трябва "табелата" табу. Знаейки за последствията от тази табела психиката си знае работата и се застрахова. Така човек става много изряден пред лицето на обществото и с много преглътнати лични импулси пред себе си. Това което му е задало обществото като желателно и награждаващо поведение е в голям противовес с неговите импулси. Тази голяма разлика се компенсира чрез защитата. Няма в природата животно страдащо от ПР. Това е така защото липсва морала, следователно няма разлика между искам и трябва. Това е проблема на всяка една тревожност. От една страна дърпа "искам" а от друга дърпа "трябва". Трябва винаги печели а искам излиза със симптоми. Те спират, когато на "искам" се обърне внимание, което става полека-лека в психотерапията. Човек стига до истинските си "искам" колкото и грозни, и неморални, и противообществени, или противочовешки да са. Това става в защитена среда, където никой няма да осъди морално желанието да изразиш огромен гняв /имал съм случаи да се осъзнае изтласкано желание за смърт на родител, което показва с каква тревожност се натоварват тези импулси/ към баща си например, или към някой друг, към който по принцип е "табу" това да се случи. Защото знаем, че света на човешкото несъзнавано, на импулсите и на нагоните не се влияе от категорията морал.

Агорафобията и ПР нямат нищо общо, освен това, че агорафобията често се появява като следствие на ПР. Ако е самостоятелна се работи по различен начин.
« Последна редакция: Август 23, 2010, 08:35:08 от t.todorov » Активен

Mari
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 464

" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.

Профил
« Отговор #29 -: Август 23, 2010, 09:25:24 »

Няма в природата животно страдащо от ПР.

Предпочитам да съм животно Grin,без морал и задръжки!

Друго което искам да Ви попитам! Възможно ли е агорафобия без ПР?
При мен в самото начало на ПР близо 2 г. ме беше страх да излизам.Сега вече не ,ходя си навсякъде,дори си мъкна и кризите с мен  Wink (добре ,че не се случват често).
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 18
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА