evropea.com - форум за паническо разстройство
Юни 23, 2024, 09:15:00 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 30
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 30

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Някой би ли ме ориентирал
[Общи теми]
Tasman
Юни 22, 2024, 06:03:51

Спонсорирани връзки

Страници: 1 [2] 3 4 5
  Изпечатай  
Автор Тема: Въпрос относно помощта на лекарствата при ПР  (Прочетена 8952 пъти)
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #15 -: Август 16, 2010, 03:04:36 »

Симптомите всъщност не са удовлетворяване на сексуални импулси, а на агресивни и автогресивни /вина/. Останалото е просто допълнение.  В психодинамичен план се разглежда кога, как и поради какви причини е настъпило първото изтласкване на гореспоменатите преживявания. От сегашно време се вижда, колко основателно е било то тогава, когато се е случило за първи път за да подпомогне нещо, и колко неоснователно е сега. Тази връзка се потвърждава с течение на времето в терапията и се отменя изтласкването.
Рзстроеното либидо е винаги на лице, при всяка една невроза, така че задръжките със сигурност се появяват и тук.  Основния характерен принцип при ПР е задоволяване на потребността по заобиколен начин, чрез преобразуване импулса по познатите на повечето начини от психоанализата - изтласкване, отричане, отменяне и т.н.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
skorpi
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629Профил
« Отговор #16 -: Август 16, 2010, 08:12:09 »

Цитат
Рзстроеното либидо е винаги на лице, при всяка една невроза

Бихте ли ми дефинирали понятието "разстроено либидо" - щом е при всички, нека видим какво не ни е наред с либидото... и ако го "настроим", какви са шансовете да се подобрим?
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #17 -: Август 17, 2010, 09:36:32 »

Аз не мисля че либидото е водещо все пак, но неврозата видимо се отразява и на него. Като казвам разстроено се мъча да избягам от суха терминология, която трябва да използвам. Предполага се, че щом има задръжка на агресивният импулс ще има и на сексуалния и на останалите. Какво имам предвид: появява се агресивен импулс, за който има забрана да излезе и бива изтласкан. Характерното за импулсите е, че те са една необуздана енергия, която иска да излезе. Минавайки обаче през различни "цензури" тези импулси, или не излизат, или излизат в силно "деформирана форма". Точно по тази деформация терапевтично може да се разбере всъщност през какви прегради и цензури е преминал импулса за да е видоизменен по съответния начин или да липсва. Какво означава да е видоизменен. Тук малко суха материя няма как:

     Изтласкване

Изтласкването е селективно (избирателно) забравяне на материал, свързан с конфликт и стрес. Два момента трябва да се отбележат по отношение на изтласкването. Първо, изтласкването е мотивирано селективно забравяне: то е загуба, чиято цел е селективно да елиминира от съзнанието спомени или свързани асоциации, които карат човека да преживява конфликт или стрес. Второ, изтласканият материал не е загубен, а по-скоро е съхранен в безсъзнателното. Ако негативното чувство, свързано с материала, се елиминира, някога изтласканият материал може да се върне в съзнанието, без да трябва да се учи наново.

     Потискане

При потискането човек избягва стресиращи мисли, като не мисли за тях. Тъй като е трудно да не се мисли, потискането обикновено включва мислене за други, нестресиращи неща, които могат да заменят стресиращите мисли - факт, който кара някои автори да наричат това избягващо мислене или отклоняване на вниманието. Потискането се различава от изтласкването по това, че при потискането предизвикващата стрес мисъл е налична, но се игнорира и се блокира от други мисли, а не е напълно отпратена в безсъзнателното, както е в случая с изтласкването.

     Отричане

При отричането човек не обръща внимание на предизвикващите страх аспекти на ситуацията и променя интерпретацията на ситуацията така, че я разглежда като по-малко заплашителна. Отричането се различава от потискането по това, че човек селективно обръща внимание и интерпретира наново, а не изличава преживяването от съзнанието си. Тъй като интепретирането наново играе основна и уникална роля при отричането,някои изследователи използват термините предефиниране и преоценка като "етикети" за тази защитна стратегия.

     Регресия

Понятието за регресия приема, че когато е изправен пред конфликт, стрес и особено фрустрация, човек може да се върне към по-ранен етап от живота, в който е имал сигурност, за да избегне настоящия конфликт или стрес. Фройд идентифицира два типа регресия. При обективната регресия фрустриран човек, опитващ се да получи удовлетворение от обект (или човек), може да се върне за това при обект (човек), от който преди се е получавало удовлетворяването. При регресията на нагона човек, фрустриран по един нагон, може да получи удовлетворяване, като работи за удовлетворяването на друг нагон.
/определенията са с някои неточности, но са взети от укипедия за по-лесно/

Това с по няколко думи са основните защитни мерки, които психиката предприема срещу "доказано зловредни" импулси. При тревожните личности се наблюдва по-сериозна "селекция" на правилни и неправилни импулси. Тук влизат агресивни, сексуални, на страх и т.н. Когато импулсите преминават през повече "препядствия" те променят първоначалния си облик. Да се "настроят" означава първо да се анализира каква е разликата на входа и на изхода на самият импулс, колко е "цензуриран". Колкото повече е цензуриран неговото задоволяване е по-затруднено, съответно се увеличава фрустрацията. Важно е да се знае че всички видове цензури и защитни мерки са били предприети за да се облекчи по някакъв начин психиката, а "лошите" последствия са вторичен страничен ефект /каквото е и ПА/ от предприетите защитни мерки спрямо импулсите. Да не забравяме точно този механизъм се бори да оцелее в терапията и прави всичко възможно да прикрие своето действие, без съзнателната воля на човека. Именно за това сериозната психотерапия изисква време и се напредва бавно при нея.
Терапевтично, няколко въпроса са важни: каква е била причината за издигане на точно едикоя си "цензура", защо даден импулс е преживян, като опасен /какво неудоволствие е преживяно при неговото задоволяване/ и спрямо него се прави презастраховка за бъдещо появяване, и най-вече кой е първоначалния импулс, тъй като ние наблюдаваме само слабо "ехо", което е останало от него. Целта на терапията е да се смекчи цензурата, която изменя импулса, за да може да бъде задоволен в по-оригинален вид.  Когато се отмени действието на защитнат мярка отпадат и "страничните ефекти" от които всъщност страда човек. Терапевта внимателно наблюдава, кои импулси липсват, а би трябвало да ги има. Всички сме виждали едни много учтиви хора, които никога не проявяват агресия. Въпроса е, тъй като всеки човек има по условие агресивни импулси, къде са те? /импулсите може да са не само агресивни а всякакви/
Психоанализата много разчита на това което се случва между терапевта и клиента, т.е. аналитика "разчита" това в самият контакт. Ако аналитика провокира пациента, а той не реагира агресивно /което е нормално за ситуацията/ въпроса е къде се е "утекла" неговата агресия. В психодинамичната психотерапия, която използва голяма част от психоаналитичната теория се вземат все пак доста повече допускания и практически похвати. Целта остава обаче непроменена от над 100г. - да се озъзнае връзката:
първичен импулс - страдание - защитна мярка - последващо вторично неудоволствие

Вторичното неудоволствие е това, от което човек страда и заради което търси психологична помощ.  Той е "сляп" за останалата част. Идеята на горния механизъм е да го защити от нещо, но без неговото знание за това.
Подобрението идва винаги, наблягам на винаги, когато се осъзнае горния механизъм, намали се цензурата спрямо импулса и той бива задоволен, какъвто и да е той.
« Последна редакция: Август 17, 2010, 09:48:02 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
bebe
Гост
« Отговор #18 -: Август 17, 2010, 09:52:16 »

Сега съм наясно защо ми липсва и либидо и оргазъм про това обяснение,почти като по учебник ясно ,че едното изтласква другото.Аз си мислех ,че съм фригидна жена,но както и да е зивота мина...... Cry Kiss
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #19 -: Август 17, 2010, 10:06:10 »

Такива генерални изводи едва ли ще успеете да направите и то сама. Както казах този механизъм е скрит за всеки един и той не може да го види сам. Ето и още няколко популярни в анализата и дълбинната психотерапия постановки:
 
    Компенсация

Когато човек вярва, че е по някакъв начин малоценен, може да се опита да преодолее тези чувства и свързаната с тях тревожност, като полага допълнителни усилия в областта, в която се чувства малоценен. Такова поведение се нарича компенсация и неговата защитна употреба е била подчертавана в трудовете на Алфред Адлер, който е вярвал, че голяма част от нашите жизнени стилове е детерминирана от опитите ни да преодолеем реални или въображаеми слабости.

Формиране на реакция

Фройд смята, че ако има възможност заплашителен изтласкан материал да се върне в съзнанието, човек може да се опита да подкрепи изтласкването, като използва поведения, диаметрално противоположни на типа поведения, които биха произтекли от изтласканият материал. Ако човек намира хомосексуалността за заплашваща и има изтласкани хомосексуални тенденции, за да подкрепи изтласкването, той може да се ангажира в прекомерни хетеросексуални дейности. Такова контрамотивирано поведение се нарича формиране на реакция. Много малко експериментални изследвания за проверявайли съществуването и ефектите на формирането на реакция при хората, а дори и това малко, което съществува, трябва да се интерпретира като нееднозначно и слабо. Тъй като поведенията, атрибутирани на формирането на реакция, са социално желателни поведения, тяхната употреба може просто да се разглежда като опити за спечелване на награда/одобрение, а не като защитни опити да се избегне тревожността, свързана с несъзнаван материал.

    Рационализация

Рационализацията може да се определи като използване на "добри" причини, но не истинските причини за държането по определен начин. С тази стратегия човек може да осигури рационално обяснение на поведението и правейки това, да скрие от себе си и от другите по-малко подходящата мотивация. Психоаналитикът Ерих Фром казва по въпроса: "Психоанализата открива ново измерение на истината; тя показва, че истинската вяра в твърдението не е достатъчна за да се установи неговата истина; само чрез разбиране на собствените несъзнателни процеси човека може да узнае, дали става дума за рационализация или за истина: Тук лесно може да възникнат неясности. Сега обсъждаме, явява ли се мотива, който човекът смята за причина на своите действия, истински мотив. Не става дума за истиността на рационализираното твърдение като такова. Нека да дадем прост пример: ако човек не излиза от дома си, страхувайки се да не срещне някой, но за причина да посочи силния дъжд, то той рационализира. Истинската причина се явява страхът, а не дъжда. При това само по себе си рационализираното твърдение, а именно, дъжда, може да бъде и истинно. Тоест навън наистина може да вали дъжд, но не това да е истинската причина, поради която индивида не иска да излезе.

     Сублимация (психология)

Сублимацията се появява,когато човек обръща енергията,свързана с неприемлив импулс или нагон, в социално приемлива дейност. Такива преобръщания са били предлагани като обяснение на мотивацията зад много творчески, научни и културни дейности. Фройд дава пример, че един човек би сублимирал садистичния импулс като стане например хирург.

Според повечето психоаналитици единствено последната защитна мярка има социално желателен характер и е добрата алтернатива към защита от импулса.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
bebe
Гост
« Отговор #20 -: Август 17, 2010, 10:35:20 »

Сега съм разсеяна и не мога да се концентрирам,но мисля ,че сте прав! А съм чувала,че няма фригидни жени,а неспособни мъже Grin и много преди нас е писано и доказано,от велики хора,че всички сме различни,но това е друга тема......Обикновенно,жените имат причина да не излизат,дали дъжда,или нещо друго,но има причина Embarrassed...Между мъжа и жената-отношението за каквото и да е понякога се разминава,в главата на него има едно ,а в нейната друго и се получава едно разминаване Wink.Но когато  мислят едно ,то става спонтанно Kiss Kiss
Активен
Mari
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 464


" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.


Профил
« Отговор #21 -: Август 17, 2010, 11:57:55 »

Никой не е фригиден! Всичко е от АД.

Вижте аз какво прочетох в една книга! Ще го споделя и с вас! Wink

Очевидно е,че съвременната медицина издиша и тя сама се обърна към т.нар. алтернативна вкарвайки в обръщение съмнителни билкови и хомеопатични илачи. Защото милионите евро и долари за реклама не могат да скрият голата истина-хапчетата не помагат ,а бавно убиват човешкото тяло!
За никого вече не е тайна,че химията лекува симптомите,а не причинителя на болестта!
Така заболяванията често се превръщат в хронични...до гроб.
Приемът на лекарства води до сериозни токсични увреждания ,особенно на паренхимите органи.
Прилагането на бионерготерапия,акупунктура,хомеотерапия,билколечение,се препоръчва и СЗО,като много по щадящо пациентите лечение.
Това го е написала проф. д-р Връбка Орбецова
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #22 -: Август 17, 2010, 12:17:42 »

"Хомеопатията е метод от алтернативната медицина. В основата му е използването като лекарство на силно разредена форма на вещество, причиняващо симптомите на съответната болест. Хомеопатичните лекарства  са направени от минимални дози от едно единствено (като правило) вещество, което се разрежда във вода, докато от него не остане и една единствена молекула. Предполагаемите химични свойства на вода, в която в миналото е било разтворено дадено вещество, се приписват на паметта на водата. Основните вещества, от които се приготвят хомеопатични разтвори (около 200 на брой) са описани в Материя медика (в печатните и? издания) и в Списък на най-често срещаните хомеопатични лекарства. Хомеопатичен реперториум  пък е индексиран справочник на симптомите, съдържащ рубрики, под които са изброени хомеопатичните лекарства, които се използват за лечението на дадени симптоми.

Учените смятат принципите на хомеопатията за научно неиздържани, а теорията на хомеопатията за диаметрално противоположна на схващанията на съвременната фармация .
Твърденията за ефикастността на хомеопатичното лечение извън т.нар. плацебо ефект не се подкрепят от общите резултати от научни и клинични изпитания. Има и други изследвания, които настояват за наличие на реакция на биологичен материал, предизвикана от вещества в хомеопатични концентрации, но систематични оценки за качеството на тези опити показват, че те не успяват да представят доказателства, издържащи критически анализ за ефективността на хомеопатията или въобще за способността на хомеопатичните лекарства да предизвикат каквато и да е реакция в организма. Базирани по скоро на опита си, отколкото на критиката немалко лекари и хомеопати я практикуват и подведени от тях пациенти и? се доверяват. Хомеопатията се преподава в различни университети по света, но образователните степени, придобити от студенти, следвали такива курсове се считат за ненаучни."


Активен

http://ttodorov.alle.bg
toni_d
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 197Профил Ел. поща
« Отговор #23 -: Август 17, 2010, 06:43:15 »

Тони,теб нали не те страх от нищо? Защо изказваш мнение? Grin
Ти дори нямаш ПР ,и много ти се чудя какво удоволствие ти доставя да пишеш тук!

 Smiley
ти не ме ли забрави вече?:)много си злопаметна Cheesy Grin
Активен
toni_d
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 197Профил Ел. поща
« Отговор #24 -: Август 17, 2010, 06:51:55 »

не сте фригидни просто сте незадоволени
Активен
skorpi
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629Профил
« Отговор #25 -: Август 17, 2010, 07:55:16 »

Цитат
не сте фригидни просто сте незадоволени

Ами седим си ние и чакаме някой безстрашен юнак да дойде и да ни задоволи, вместо да ни изнася лекции Grin
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Mari
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 464


" Усмихвай се.Това е безплатна терапия.


Профил
« Отговор #26 -: Август 18, 2010, 07:29:29 »

не сте фригидни просто сте незадоволени
   
ЕЕ-Е ,ТОНИ ПАК СЕ ИЗКАЗА...................
Активен
vesi2003
Sr. Member
****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 313Профил
« Отговор #27 -: Август 18, 2010, 12:56:23 »

Mari,разбрах че пиеш неолесана,а ривотрила не трябва ли да се спре в случая.Казаха ми или едното,или другото.
Активен
toni_d
Full Member
***

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 197Профил Ел. поща
« Отговор #28 -: Август 18, 2010, 12:59:14 »

Цитат
не сте фригидни просто сте незадоволени

Ами седим си ние и чакаме някой безстрашен юнак да дойде и да ни задоволи, вместо да ни изнася лекции Grin
ти си много готин човек, никога не се предаваш, немога да ти откажа:)
Активен
skorpi
Hero Member
*****

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629Профил
« Отговор #29 -: Август 18, 2010, 01:26:30 »

Цитат
ти си много готин човек, никога не се предаваш, немога да ти откажа:)

А, така! Току-що си осъзнах една вторична полза от ПР - току-виж ми излязъл късмета у форума  Grin
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Страници: 1 [2] 3 4 5
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1