evropea.com - форум за паническо разстройство
Юни 21, 2024, 03:58:59 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 32
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 32

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Re:Интересно ми е да разбера следното
[Общи теми]
Tasman
Юни 12, 2024, 09:56:33

Спонсорирани връзки

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 47
  Изпечатай  
Автор Тема: Техника за емоционална свобода (ТЕС)  (Прочетена 84412 пъти)
Dary
Jr. Member
**

Рейтинг: -4
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


Профил
« Отговор #30 -: Ноември 17, 2013, 10:18:32 »

ТЕС прилича на самостоятелна терапия. Smiley Лично мое мнение е, че човек ако вярва в себе си може всичко. Смятам, да не дискутирам нищо повече във форума, защото е време да оставя някой друг да проведе терапията си. Считам моята за приключена. Аз намерих всички причини за моето заболяване, сега просто трябва да се науча да спазвам режим.
ТЕС прилича на самостоятелна терапия. Smiley Лично мое мнение е, че човек ако вярва в себе си може всичко. Смятам, да не дискутирам нищо повече във форума, защото е време да оставя някой друг да проведе терапията си. Считам моята за приключена. Аз намерих всички причини за моето заболяване, сега просто трябва да се науча да спазвам режим.
Благодаря за реакцията! Развам се за Вас! ТЕС може да се провежда самостоятелно, с терапевт и групово. ТЕС може да се комбинира с всичко, като видове терапии и резултатите го доказват. Вече въпрос на лично разбиране и търсене е какво, до колко и как. Най- интересното при ТЕС е, че не е необходима вяра. Веднъж справил се с проблема си с помощта на ТЕС , човек неусетно сменя и живота си, разбира света си по разичен начин и това променя и вида и същността на проблемите му, ако все още намира такива. При това положение вече е по- трудно да се говори за режими или др. условия на живеене с цел някакъв резултат, понеже режимът е форма на замяна на един дискомфорт с друг, но по- малък.
А това, което написахме тук, щеше да лежи много добре във форумната част и да е полезно за някого! Бих го публикувала, ако и Вие искате!

 Smiley
Публикувай го, не ми пречи. Smiley Смятам, че обсебих форума за прекалено дълго време. Smiley
Благодяра, за възможността!
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 12:54:10 от Dary » Активен
Supercell
Newbie
*

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 12Профил WWW Ел. поща
« Отговор #31 -: Ноември 17, 2013, 11:37:40 »

Dary, благодаря ти за идеите Smiley Ще еспериментирам да видя какви резултати ще има Smiley
Активен
Шашмагюл
Hero Member
*****

Рейтинг: -16
Неактивен Неактивен

Публикации: 2962Профил
« Отговор #32 -: Ноември 20, 2013, 05:13:46 »

Не забравяй да се храниш долу горе здравословно. Важен елемент от нелекарственото лечение. Не се сърди, че се включвам. Никой да не се сърди. Хранителният режим е нещо важно. И не толкова да си педантичен по отношение на здравословното хранене... просто да е разнообразно. Така мисля аз.
Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Бъди оптимист! Дори в психиатрията!
"г-жа DG" АПРОПО, ПО - ДОБРЕ ДЯВОЛИТА ЖЕНА, ОТКОЛКОТО БОЖЕСТВЕНО ЛУДА! Cheesy
Dary
Jr. Member
**

Рейтинг: -4
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


Профил
« Отговор #33 -: Ноември 20, 2013, 08:45:37 »

От гледна точка на ТЕС, когато човек приема себе си "такъв какъвто е" той е в баланс, който се изразява на физическо, психическо и ментално нива. При това положение инстинктите каво, кога, колко и как да се набавя енергия чрез храната идва естествено и е най- подходящото за конкретния организъм, с цел поддържане на този баланс. Всъщност т.н. "здраве" е положение при което няма "болест", но са двата полюса на положението "баланс". При "баланс" няма нито здрав, нито болен!
Така съм установила аз.
От гледна точка на ТЕС  "важно"...изразява наличие на норма, правило, което е общовалидно! Само дето всички сме отделни планети и за една планета има една подходяща среда за живот, а на другата -друга. От личен опит съм стигнала до възможно е  нещо де Е към даден момент. В друг момент вече друго Е възможно и то Е тогава.
Основен проблем на всички нас Е спазването на несвойствени за индивида правила. Тези правила идват от средата, в която битуваме. Когато това, което нашата Същност усеща като свойствено за нея, съвпада с нормата дошла от средата, всичко е ОК! Но когато има разлика, то това води до конфликт, който се проявява на физическо и /или психическо и/ или ментално ниво/а. Тогава вече говорим за Проблем и търсим да го решим. Ако успеем да разберем конкретния конфликт, то вече можем да го ликвидираме и така да си решим трайно проблема! Иначе става гонене на симптоматика и постигане на частично/ временно решение. И ето тук ТЕС е много ценен! С ТЕС можем да навлезем в същината на конфликта, тръгвайки от симптом и/или емоция, и/или убеждение и да стигнем до корена му. Можем да елиминираме конфликта и последствието е постигането на "здравословния" баланс.
 
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #34 -: Ноември 20, 2013, 11:44:41 »

" С ТЕС можем да навлезем в същината на конфликта, тръгвайки от симптом и/или емоция, и/или убеждение и да стигнем до корена му."

Може ли малко повече информация относно това твърдение. Ако има и пример ще е най-нагледно. Благодаря.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Dary
Jr. Member
**

Рейтинг: -4
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


Профил
« Отговор #35 -: Ноември 21, 2013, 04:26:06 »

" С ТЕС можем да навлезем в същината на конфликта, тръгвайки от симптом и/или емоция, и/или убеждение и да стигнем до корена му."

Може ли малко повече информация относно това твърдение. Ако има и пример ще е най-нагледно. Благодаря.

ТЕС е инструмент за решаване на пробеми. От човека използващ този и всеки друг похват зависи до каква степен ще реши даден проблем. Теоретично един проблем има корен- конфликт, стебло- последствия и корона-симптоми-като дърво. Човек може да се заиграе само със симптомите и да остане на това ниво, защото на ниво симптоми има мнооого работа за вършене. Но, ако човекът е стигнал в своето вътрешно разбиране до мисълта "я да видим какво води до тук!" би могъл да стигне на ниво последствия, а при още мерак и до ниво конфликт. Конфликта обикновено е събитие. Събитие е факт към който ние прикрепяме някакво тълкуване- мисъл. В следствие на това тълкуване ние изпитваме емоция, физическо усещане и запечатваме всичко това с образ (нещо което възприемаме зрително едновременно със случването на събитието). Отделяме образа от физическите усещания, защото в сетивната ни система дава близо 80% от информацията.
ТЕС по същността си работи с емоциите и тръгвайки от дадена емоция, като симтом, тя може и най- често го прави, ни отвежда до събитието. Осъзнаването на това събитие и мисълта към него се освобождават от емоцията, която ги запечатва в подсъзнанието ни и така губят съдържание- изчезват или се трансформират. Много често събитието освободено от емоцията, най- често негативна, но понякога и позитивна (пристрастяванията)се трансформира така, че да създава или неутрално усещане или положително.
Пример как е докато се борави с ТЕС (ще го свържа с ПА): "Страх да изляза от дома си!" Мога да се справя със страха на момента, като сваля нивото му до 0. Това не ми решава трайно проблема, нали!? Но мога да се запитам: "Кога преди в живота си съм изпитвала същия страх?". Тогава обичайно в съзнанието ми изплува спомен в който съм изпитвала същия вид страх. Да речем "като съм била на 3 годишна възраст, мама не ми е разрешавала да отварям входната врата, но веднъж се е случило да я отворя, да изляза навън, вратата да се захлопне и да не мога да си вляза". Тук вече съм тръгнала по стеблото на пробема си. Ако продължа може да мина през още случки назад във времето, а може и директно да съм стигнала до събитието породило конкретния страх. При това положение вече разглеждам всичко съпътстващо събитието- физически усещания, мисли, образ, допълнителни емоции и свалям стойността на всички до 0. С това имаме елиминиране на проблема- изтръгване от корен.
Да взема примера си- "На 3 годишна възраст, се е случило да отворя входната  врата, да изляза навън, вратата да се захлопне и да не мога да си вляза." В нея имаме- няколко събития- излизам, вратата се захлопва, не мога да вляза обратно. Само по себе си нищо особено, но мисълта която ги придружава може да е - мама ще ме удари, вика...а всичко това ме кара да се чувствам безпомощна, неразбрана, унижена...Другата мисъл може да е- вратата се затвори и няма връщане- емоциите- ужас, че съм съвсем самичка в непознатото,  безпомощност- не мога да отворя сама, не стигам до дръжката, високо е, а аз съм малка. Изненада и стрес- силен шум от затварянето, внезапността, скоростта, остротата на звука...мисълта "Не мога за се върна"- поражда стах от това че съм сама, че съм отвън, че не ме чуват, че не ме виждат...това пък ме кара да се чувствам изолирана, безпомощна, самъсъжалявам се, срамувам се...
Физически мога да усещам- студ, треперене, сърцебиене, някаква "външна" миризма, да чувам "външен" звук, което води до още емоции.
Образ- виждам много голяма, тежка и затворена врата между познатия свят с мама в него и мен- навън в непознатото. Това дава още емоции.
Става рояк от събития и прилежащи им емоции, мисли и физически усещания. Но те са изначалните в големия ми днешен проблем. Изчиствайки ги всичките до 0, а това става и с едно две потупвания, ние изчистваме не само този рояк, но и всички произтичащи от тях вериги от последствия. В такъв смисъл имаме т.н. лавинообразен ефект. Това ще рече, че се справяме не само с ПА излизаща от този случай но и с други настоящи проблеми които имат корени в същия случай!
Стана дългичко, но надявам се да е ясно. Ако не- пак ще обсъждам!
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 12:54:32 от Dary » Активен
Dary
Jr. Member
**

Рейтинг: -4
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


Профил
« Отговор #36 -: Ноември 21, 2013, 07:11:54 »

Да добавя нещо.
Доколкото мъжете са по-често конструктивни т.е. употребяват повече лявото полукълбо, а жените по-често емоционални, т.е. са повече в дясното полукълбо на мозъка от тук следва и различна резултатност и реакция при употреба на ТЕС. И мъжете са по- облагодетелствани. Smiley При тях почти веднага се изчистват състояния, убеждения, емоции, понеже за тях нещата са подредени, логични, без излишни чувства и подробности и веригата е кратичка и пряка. НО при жените, живеещи с хиляди впечатления, подробности, емоции веригата е щедро разклонена, дълга и дълбока. Съответно повече ТЕС се налага, докато се изчисти всичко това.
Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #37 -: Ноември 22, 2013, 01:48:19 »

Всичко звучи супер, ако примера върви по вашата схема. В много случаи обаче на въпроса "случвало ли се е и преди да изпитате подобен страх?", отговора е "не, никога!".
Ако вземем пък за пример тревога без обект, неясна и несвързана с конкретна ситуация, как тогава се случват нещата? Работи се само с "короната", или пак се минава през стеблото, та до корена?
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Dary
Jr. Member
**

Рейтинг: -4
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


Профил
« Отговор #38 -: Ноември 22, 2013, 05:03:34 »

Всичко звучи супер, ако примера върви по вашата схема.
Това не е схема която да се следва като правилник, това е онагледяване на случването при мен и доста други хора при употреба на ТЕС.
t.todorov
Цитат
В много случаи обаче на въпроса "случвало ли се е и преди да изпитате подобен страх?", отговора е "не, никога!".
Това в обичаен психотерапевтичен сеанс или по време на ТЕС сесия ви се случва?
t.todorov
Цитат
Ако вземем пък за пример тревога без обект, неясна и несвързана с конкретна ситуация, как тогава се случват нещата? Работи се само с "короната", или пак се минава през стеблото, та до корена?
Когато ползваме ТЕС "неясните" чувства се изясняват, ситуацията около тях също, но не е задължително. С ТЕС интересното е, че дадено проблемно чувство може да отпадне и без да са ясни корен, причини и т.н. Идеята на ТЕС не е да търси корона, стебло, корен! Това се случва естествено, не е обезателно, но дори и да не се случи резултатът може да е окончателно изчистване на проблема от корен. За това подчертах разликата между мъже и жени или по- коректно казано ще е, между чувстващи и мислещи типажи.
В ТЕС има т.н. подход ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО при който се работи с проблем с неустановено естество, в продължение на 21-30 дни по 10 пъти на ден.
Моят опит показва, че винаги се намира начин с ТЕС да се раздвижат нещата и в крайна сметка да се променят. Може да не е лесно или бързо, но става! Да не говорим колко хубаво ТЕС се комбинира с всякакви други техники, методи и какво ли не- въпрос на знания, опит и интуиция, кое, как и кога, за конкретния човек, конкретния момент и проблем.
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 12:55:33 от Dary » Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #39 -: Ноември 22, 2013, 06:37:37 »

" С ТЕС интересното е, че дадено проблемно чувство може да отпадне и без да са ясни корен, причини и т.н."

Наистина е много интересно. Разкажете как се случва? Например, имате клиент, който от 6г. се къпе преди да излезе точно по 30 пъти, а след като се прибере отново по толкова. Ако няма тази възможност, най-често повръща. Интересно ми е, как ТЕС би работила с такъв човек, като се има предвид, че сериозна психотерапия му помогна за ... да кажем 1г.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Dary
Jr. Member
**

Рейтинг: -4
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


Профил
« Отговор #40 -: Ноември 22, 2013, 10:43:23 »

" С ТЕС интересното е, че дадено проблемно чувство може да отпадне и без да са ясни корен, причини и т.н."

Наистина е много интересно. Разкажете как се случва? Например, имате клиент, който от 6г. се къпе преди да излезе точно по 30 пъти, а след като се прибере отново по толкова. Ако няма тази възможност, най-често повръща. Интересно ми е, как ТЕС би работила с такъв човек, като се има предвид, че сериозна психотерапия му помогна за ... да кажем 1г.

Да обърна внимание на това "как ТЕС би работила с такъв човек". ТЕС не прави нещата, това е инструмент с който човек работи. Не психотерапията помага, а терапевтът съвместно с клиента чрез психотерапия се справят с дадена ситуация! Психотерапията също е инструмент.Ако и в двата случая клиентът/пациентът слага бариера за помощтта, то нищо няма да му помогне, нали така!? Дали ще сте вие, аз или друг, дали ще е психотерапия, ТЕС или хапче, скалпел... без вътрешно съгласие да получи помощ и да реши проблема си, човек нама да го реши!
Времето е вторичен въпрос.

Вие искате да обясня нещо и да го разберете. Аз мога да обясня, как аз разбирам, на базата на личния ми опит ичетене как е при други хора използващи ТЕС, но дали Вие ще го разберете по същия начин, че дали ще приемете моето разбиране, пък и дали ще му повярвати или приложите....е-хеее.

Господин t.todorov, времето от последното Ви включване в тази тема
Цитат
t.todorov Re:Техника за емоционална свобода (ТЕС)
« Отговор #12 -: Юли 17, 2010, 08:48:39 »

до първото ви включване сега
Цитат
t.todorovRe:Техника за емоционална свобода (ТЕС)
« Отговор #34 -: Ноември 20, 2013, 11:44:41 »
е  близо 3 години и половина, нали? Ако наистина искате да разберете как работи ТЕС във вашата област, то времето е било предостатъчно, за човек който иска да разбере нещо, да го направи. Ако има въпроси, да намери отговорите, ако иска да види резултат, да го получи. Обратното важи със същата сила- ако някой не иска нещо то това получава- нищо!
 
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 12:56:26 от Dary » Активен
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #41 -: Ноември 24, 2013, 10:22:47 »

" Вие искате да обясня нещо и да го разберете. Аз мога да обясня, как аз разбирам, на базата на личния ми опит ичетене как е при други хора използващи ТЕС, но дали Вие ще го разберете по същия начин, че дали ще приемете моето разбиране, пък и дали ще му повярвати или приложите....е-хеее."

Все пак може да започнете от някъде. Например как вие го разбирате и как я използвате е едно добро начало мисля. Все пак за да го разбера трябва да направя паралел с психотерапията, т.е. би било добре да се проследи в детайли един случай например, на който е приложена ТЕС, да речем от вашият опит. Ето, вие давате случай с агорафобия по-горе и веднага ми хрумва за един случай: жена на възраст около 50г., започва преди години да се страхува от кръстовища, да ги пресича, да шофира, предприема всевъзможни маневри за да стигне до работа. Цял живот не се е страхувала от нищо. Всичко това идва изведнъж. С времето се засилва все повече.
Има ли някакви опорни точки в тази практика, да кажем в подобен случай? Ако имате нужда от още информация за биографията, ще ви я дам.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Dary
Jr. Member
**

Рейтинг: -4
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


Профил
« Отговор #42 -: Ноември 24, 2013, 10:56:06 »

Г-н t.todorov , вече два пъти отбягвате да отговоринте на мои въпроси, защо?
Къде съм написала че съм терапевт и че работя с пациенти?
Къде съм посочила, че идвам да се съизмервам с Вас или друг?
Това, което Вас, като терапевт Ви интересува, можете да прочетете в гниги за ТЕС/EFT, в сайтовете на психотерапевти ползващи ТЕС-защото по света психотерапевтите не се боят да усвояват нови и работещи подходи в името на доброто на пациентите си. Предполагам, че има студии, журнали и т.н. психотерапевтични пространства, където психотерапевти да обменят опит!?
Това, което аз мога да направя тук е да подпомогна с идеи хора, които употребяват ТЕС за да си помогнат сами! В такъв смисъл, ако Вие ползвате ТЕС, за решаване на Ваш проблем и срещате спънки поради неопитност, бих могла да помисля заедно с Вас, как да постъпите. Вие да опитате и да кажете какъв е резултата и  така, до момента, в който ще заявите, че проблемът Ви е решен.
 
Активен
Шашмагюл
Hero Member
*****

Рейтинг: -16
Неактивен Неактивен

Публикации: 2962Профил
« Отговор #43 -: Ноември 24, 2013, 02:50:46 »

Въпреки че ми допадат всякакви техники като ТЕС... личният ми опит говори, че посещението на психолог при всякакви състояния е препоръчително и даже бих казала наложително. След като е проведена една по - сериозна терапия и са разкрити корените на проблемите... Нищо не пречи да се приложи за тях и ТЕС. Само че ТЕС като допълващо средство, не като основен инструмент.
Понякога се случва да преминеш покрай някое събитие в миналото без да му обърнеш особено внимание и то няколко пъти, в продължение на няколко години и все да търсиш корените на проблемите, а те да са "под носа ти" и все пак да не можеш да ги видиш. Затова е необходим някакъв пси... или човек с много богат житейски опит, мъдър, широкоскроен...
Нищо не ми помогна повече, отколкото разговорите с хора с повече опит от мен, хора преодолели състояние, подобно на моето и хора, които ме подкрепиха без да ме осъждат.

Активен

Гледам на карти,кафе,виждам аурата,летя през простраството и времето,хвърям боб,лея куршум,ТЕС-ам.
Нека Силата бъде с нас!
Cheesy
Бъди оптимист! Дори в психиатрията!
"г-жа DG" АПРОПО, ПО - ДОБРЕ ДЯВОЛИТА ЖЕНА, ОТКОЛКОТО БОЖЕСТВЕНО ЛУДА! Cheesy
t.todorov
Hero Member
*****

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258


Профил WWW Ел. поща
« Отговор #44 -: Ноември 24, 2013, 09:28:59 »

Аз просто останах с впечатление, че го практикувате. Не искам да меря нищо. Но се сещам, че личният опит е много важен, без значение, че го ползвате само върху себе си. Личният опит и в собствената психотерапия е много ценен. Можете да опишете резултатите, които вие сте получила от тази практика. Както се казва, какво ви накара да го използвате, що за човек бяхте преди и как това ви е помогнало, или променило сега. На мен лично това ми е много интересно. Разбира се, чак подобна книга няма да си купя. Има толкова друга и доста важна литература за четене, че не зная, дали един живот ще ми стигне Smiley Но би било добре, да има информация от "извора", от човек който се е сблъскал с това и е видно, че намира лични ползи, като вас например.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 47
  Изпечатай  
 
Отиди на:  


Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1