evropea.com - форум за паническо разстройство
Октомври 10, 2024, 10:48:21 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 2
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 2

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: [1] 2 3 ... 47
  Изпечатай  
Автор Тема: Техника за емоционална свобода (ТЕС)  (Прочетена 87798 пъти)
skorpi
Hero Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« -: Юли 16, 2010, 04:35:27 »

Отварям тази тема за запознатите с ТЕС и желаещите да я практикуват. Тук можете да споделяте опита си с прилагането на техниката за справяне конкретно с ПР, да давате пример за Декларации, които сте използвали успешно или да задавате въпроси. Тъй като се събраха повече желаещи, а проблемът е всеобщ, реших да го направим в отделна тема в този форум (има специален форум за ТЕС, но там се говори за всякакви здравословни проблеми). Идеята ми е да държим връзка всички практикуващи техниката с Паническо разстройство, за да не си говорим поотделно на лични, а да виждаме кой докъде е стигнал и да черпим от чуждия опит. Държа да отбележа, че това е техника за самопомощ, така че не е необходимо да сме специалисти, за да я прилагаме и с нея не бихме могли да си навредим. Въпреки това, за да съм сигурна, че съм я усвоила както трябва, преминах през ТЕС терапия под ръководството на единствения лицензиран в България ТЕС терапевт, който ми даде много ценни насоки.

Важно е да знаете, че ТЕС не замества останалите методи за лечение, така че ако приемате лекарства и почувствате подобрение след ТЕС, не бива да спирате лекарствата без консултация с лекар!

Ако при някой се случи чудо и вземе да му мине, моля преди да се изпари оттук да го сподели с останалите  Grin

Желая успех на всички!

Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
dani29
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 67

Профил Ел. поща
« Отговор #1 -: Юли 16, 2010, 08:07:53 »

Чакам с нетърпение и благодаря че  споделяш всичко което знаеш с нас!!!!!!!
Активен
reni1506
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 162

Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: Юли 16, 2010, 10:34:49 »

Благодаря ти skorpi,че отвори темата.Тъкмо мислех пак да ти пиша на лични и ето,че видях темата.И веднага да споделям.За ТЕС бях чувала,но незнаех какво точно представлява.от вчера до днес прочетох много неща(без книгата,което май е най-важното).Започнах с ТЕСането и след 2-3 пъти,стана нещо доста неприятно.Изведнъж започна да ми става адски нервно,не можех да си стоя в кожата,заболя ме глава жестоко,после пък ми стана отпаднало...и това в рамките на 1-2 часа.Започнах ТЕС за тези симптоми.Не получих веднага подобрение,но след 2-3 часа вече си бях добре.Кажи ми как ти се струва тази работа.Имах чувството,че тялото ми се бунтува срещу тези неща.Знам,че ТЕС не може да ми навреди и затова не се отказах.Но определено имаше връзка с нервното напрежение,в което изпаднах.
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #3 -: Юли 16, 2010, 11:22:34 »

Цитат
.Кажи ми как ти се струва тази работа.

Струва ми се като доказателство, че ТЕС е проработила при теб веднага Cheesy
В началото преди да започнеш, се определя СЕН от 0 до 10 - нивото на негативната емоция, която изпитваш. След ТЕС тя може да е спаднала (към което се стремиш), но може и да се засили временно в посока нагоре. Много правилно си постъпила, като си продължила. Сама си видяла, че и това е подействало. Важно уточнение: Продължаваш с ТЕС за същото негативно усещане (емоция или симптом), докато нивото не спадне до 0-1. Само така се изчиства. Колкото повече натрупани емоции има, толкова по-дълго ще отнеме да ги премахнеш. Това е като да не си чистила къщата от 20 години. Няма как да стане за няколко минути, нали  Wink

Цитат
Имах чувството,че тялото ми се бунтува срещу тези неща

В ТЕС това се нарича ПО (Психологически обрат), който се неутрализира с Декларацията в началото и края на обхода по точките.

Цитат
Но определено имаше връзка с нервното напрежение,в което изпаднах.

Това че си свързала емоцията с физическите симптоми е най-доброто, което си можела да направиш. Смело напред! Wink

« Последна редакция: Юли 16, 2010, 11:25:49 от skorpi » Активен

skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #4 -: Юли 17, 2010, 12:53:03 »

ТЕС навън - за страдащите от агорафобия, която естествено се проявява навън има 2 варианта:

1 вариант: Затваряте очи вкъщи или където сте и мислено се пренасяте на мястото, което предизвиква страх и съответните симптоми. ТЕСвате симптом по симптом, като след всеки кръг по точките отново проверявате какво е нивото му - пак със затворени очи си представяте същото. Продължавате, докато не установите, че нямате никакви симптоми и негативни усещания при представянето на въпросната ситуация. После, ако ви стиска, отивате на мястото да проверите дали сте изчистили негативните си чувства към него - аз го направих  Wink

2 вариант: Излизате навън и правите ТЕС при първата проява на симптом - няма да чакате да откачите напълно и да загубите контрол. Тогава ще забравите за всичко, което знаете, включително и за ТЕС! Ако се срамувате от хората, можете да го правите мислено (представяте си как потупвате точките) или с дискретно потупване по точките само на ръцете и мислено концентриране върху проблема. Идеята и да не позволите на ПА да се разгърне, а да я прекъсвате още в зародиш. ТЕС е с вас навсякъде и винаги можете да го използвате. Не се притеснявайте, че изглеждате странно - да ви е страх от нещата, които хората правят нормално е не по-малко странно Grin Да не говорим, че част от "излекуването" е да не ви пука какво ще си помислят другите за вас. Включително ако ви заварят да правите ТЕС Wink

Най-бързи резултати има при втория вариант, но той е по-труден. Обаче така си връщате контрола - от вас зависи ще спрете ли ПА или не. Обикновено като установите, че вие решавате, ПА така и няма да се появи, защото страха от страха е вече преодолян.
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 12:56:31 от skorpi » Активен

t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #5 -: Юли 17, 2010, 01:35:08 »

Въпроса ми е кой е този единствен сертифициран терапевт в България и от кого е сертифициран? Няма такъв вид терапия в българската, европейската и световната асоциации по психотерапия. За съжаление и "революцията" е само с пазарна стойност, за да се купят няколкото книги, които дори не са правилен сбор от различни релакс и дълбинни терапевтични техники, а просто мешавица със някаква несъстоятелна "своя" терминология.
Прякото въздействие над симптомите, дори и техния контрол с някакви видове автосугестивни техники, не означава успешно справяне, дори напротив - изграждайки такава нагласа човек е съкрушен от следващия, пореден рецидив и първото му изречение е - "и това не ми помогна, аз съм неспасяем случай".
За това преди да се предлагат тези неща е добре да се проучи каква е успеваемостта на този "метод" /това не е метод всъщност!/  от легитимни изследвания, а не по мнения на"излекувани". В противен случай е просто поредния балон, който ще се спука, а недоверието у хората страдащи от каквото и да е, ще се повдигне с още една степен. Естествено ще има няколко по-богати автори на "произведения на изкуството".
Похвалното е енергията с която се търси "нестандартно" решение. Ако тази енергия се насочи и в правилната посока ще е чудесно.
Активен

http://ttodorov.alle.bg
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #6 -: Юли 17, 2010, 01:50:14 »

Г-н t.todorov, очаквах точно тази Ваша реакция и включване по темата. По коментарите Ви личи, че не сте наясно с техниката, защото в противен случай никога не бихте написали това:
Цитат
Прякото въздействие над симптомите, дори и техния контрол с някакви видове автосугестивни техники, не означава успешно справяне, дори напротив - изграждайки такава нагласа човек е съкрушен от следващия, пореден рецидив и първото му изречение е - "и това не ми помогна, аз съм неспасяем случай".

Идеята на ТЕС е точно да се види кое стои зад тези симптоми и да се изчистят негативните емоции, които са били потиснати и са причинили соматичните прояви. Аз не държа никой да ми вярва дали с ТЕС ще се излекува или не, нито смятам да убеждавам някого, като му давам каквито и да било "гаранции". Темата е единствено за практикуващи ТЕС метода, като по тяхна молба тук могат да получават насоки или да споделят опита си. Ако желаете, направете тема за "излекувани" с психотерапия и ще я обсъдим.  Wink

Цитат
Похвалното е енергията с която се търси "нестандартно" решение. Ако тази енергия се насочи и в правилната посока ще е чудесно.
Не ми допада тази схема на разсъждение "правилно-неправилно". Уважавам Вашите методи за лечение, но моля Ви, не ни внушавайте, че те са единствените. Много от Вашите колеги работят с метода, при това доста успешно. Може той да не помогне конкретно на мен, Вас и еди кой си, но при други да има ефект, така както някои се "излекуват" с лекарства или нещо друго. Аз тук не казвам: "Елате и правете ТЕС", а "Ако някой от вас прави ТЕС и иска да го обсъдим, да заповяда".  Wink
« Последна редакция: Юли 17, 2010, 01:54:18 от skorpi » Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #7 -: Юли 17, 2010, 05:26:33 »

Вие предполагам разбирате, че такъв метод няма. Няма как психотерапевти да използват "метод", който не е научно обоснован, доказан, експериментиран и т.н. за да може човек като пита каква успеваемост има да може да му се отговори и втория важен момент - дали може да навреди. Преди да има някаква ясна научна позиция по тези въпроси просто е несериозно да се говори за метод. Това може да се използва от други видове "помагачи" не от психотерапевти. Ако някой който го използва се представил за такъв е поредният шарлатанин, или модерните сега психотерапевти-менте.
Психотерапията работи с психодинамичната природа на човек. Основата на това са чувствата и преживяванията, без значение дали изтласкани или не. Нова теория по въпроса няма, няма и някакъв бум на някаква чудодейна интерпретация на старата теория по по-печеливш за практиката начин. Общо взето чувствата и преживяванията са във фокуса на психотерапията.

Аз няма смисъл да правя тема за излекуваните от психотерапия. Излекуваните по принцип са само след психотерапия. Има достатъчно изследвания и факти, които дават да се разбере, каква е ефективността на психотерапията. Тя е над 90%.

" ..да се види кое стои зад тези симптоми и да се изчистят негативните емоции, които са били потиснати и са причинили соматичните прояви..."

Това не е идея на ТЕС /каквото и да означават тези думи в този словоред/, а зле открадната теоритична постановка от психологията и психотерапията. За това пък е много привлекателна нали?

Кои емоции и преживявания, по какъв начин, кога и по какви причини, какво отражение са дали, всички тези отговори идват в психотерапевтичния процес. Друга систематизирана наука не се занимава с това. И това е така, защото съпротивата срещу справянето от болестта не може да се самопремахне. Ако човек има силно желание да се справи сам /с едно ръководство по "изцеление" например/, това означава, че има несъзнаваното силно желание да не се оправи, а да остане в болестта и да получава вторичната печалба от нея. Това човек сам няма как да го види а единствения начин да успее да го направи и да има печалба за себе си от това е с психотерапията. Естествено, че човек може да прави и много други неща от поредицата "Как да ....... за 7 дни, 10 стъпки за ..." и т.н.
Зависи каква е нуждата. Едните неща лекуват, другите отлагат лечението.

« Последна редакция: Юли 17, 2010, 05:34:36 от t.todorov » Активен

skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #8 -: Юли 17, 2010, 05:53:17 »

Г-н т.тодоров, прочетохте ли темата в самото й начало - за кого е предназначена - за хората, които желаят да прилагат техниката или вече го правят и искат да споделят нещо във връзка с нея? В смисъл, това ще обсъждаме тук. Много пъти Ви казах, че уважавам мнението Ви, че съм благодарна за съветите, които сте ни дали, че харесвам някои от разсъжденията Ви, но това, което не приемам, е да ми налагате психотерапията като ЕДИНСТВЕН метод за лечение. Просто няма да се съглася, но пак казвам - това не касае тази тема. Затова Ви предложих да отворите друга. Каквото и да ми цитирате като статистика, пак ще е извън нея. Не можете да определяте кой какво да прави с живота си, просто не можете. Нито Вие, нито аз, нито някой друг.
Не Ви ли е поне малко любопитно да видите нещо ново и различно? Да разберете дали някой няма да се справи? Или може би се страхувате, че това ще срине клиентелата на психотерапевтите - не дай Боже някой да се оправи сам или по друг начин! На Ваше място и аз бих се притеснявала. Но ние сме хора със свободна воля и ще решим кое е най-доброто за нас. Няма смисъл да ми отговаряте. Знам какво ще кажете, разбирам Ви, но искате или не, ще има хора, които ще изберат път, различен от Вашия и Вие трябва да уважите това.  Wink
Активен

dani29
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 67

Профил Ел. поща
« Отговор #9 -: Юли 17, 2010, 06:15:19 »

скорпи днес разглеждах списанието на Радостина и там имаше обяснения какво конкретно се прави но не е ясно по колко пъти на ден изобщо нямаше подробностти.Дай ми пример като на начинаеща основните стъпки и действия.Толкова химия съм пробвала така че и да не успея не е болка за умиране.
Активен
t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #10 -: Юли 17, 2010, 07:06:49 »

" ..Не Ви ли е поне малко любопитно да видите нещо ново и различно? Да разберете дали някой няма да се справи? Или може би се страхувате, че това ще срине клиентелата на психотерапевтите - не дай Боже някой да се оправи сам или по друг начин!.."

Да наистина ми е любопитно, особено ако е и работещо. Факта, че прозира евтина пропаганда още от наименованието, носи послание за хората, които се занимават с тази материя. Така че експериментите всеки може да си ги прави. Аз казах, че това си е въпрос на личен избор. Само че психотерапията лекува, а другите неща отдалечават от това. Не бих експериментирал на чужд гръб с нещо сериозно съмнително /меко казано/, след като знам че психотерапията е имала резултат за всеки, който е минал през нея.
Целта ми е да внеса коректна информация кое, какво е.
Активен

skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #11 -: Юли 17, 2010, 08:18:29 »

t.todorov, благодаря за предупрежденията. Смятам, че всеки си е преценил сам. Но за да бъдете напълно обективен в преценката си, първо би било редно да се запознаете с метода, да го изпробвате и да допуснете възможността да грешите.  Wink
Нали не смятате, че аз експериментирам на чужд гръб с хората? Нека кажат някой насила карала ли съм го да прави нещо. Дори само го бях споменала бегло, когато ме засипаха с лични с въпроси и молби да обясня. Както виждате, това продължава. Честно казано, с нетърпение чаках отзиви от психотерапевтичната група за психодрама, която щяхте да организирате, но вие казахте, че нямате достатъчно желаещи. Ами, дайте ни възможност тогава ние да се справяме без тази група, използвайки друг метод, който не е психотерапевтичен и не претендира да е такъв.  Wink Мен не ме интересува изобщо статистиката, гледам реалните резултати. С това приключвам, поне аз, дискусията, която касае за и против ТЕС. Който не иска, да не го прави. Обаче аз благодарение на техниката изкарах един чудесен плаж - нещо, което с психотерапия не можа да ми се случи Cheesy

До dani29 и всички останали: Нарочно не пуснах никакви материали за ТЕС, за да не бъда обявена за някакво рекламно лице на книгата, на автора й, или на някакви публикации, свързани с нея. Знам, че който се интересува, ще намери информация. Относно броя ТЕС на ден, това си е индивидуално - както казва Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече" Grin
Има форум за ТЕС, не знам доколко е уместно да пиша адреса му. Ако няма проблем и все още не сте го открили, ще го сложа.
Между другото, добре е човек освен да слуша авторитетите - като специалисти в дадени области, така и да вярва на собствените си очи. С тях аз видях няколко невъзможни и нелечими проблеми да изчезват за минути.  Wink
Активен

t.todorov
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #12 -: Юли 17, 2010, 08:48:39 »

Аз съм се запознал както с това така и с другите парапсихологични или по-скоро псевдопсихологични течения, енергийни, астрологични или някакви други.

" ..С тях аз видях няколко невъзможни и нелечими проблеми да изчезват за минути.  Намигване.."

Както и преди бях казал чуете ли, че нещо става много лесно и бързо в тази област бягайте по-далеч, защото е просто една измама.
Що се отнася до групата не помня да съм ви давал информация дали има достатъчно членове или не. Тъй като общия сетинг изисква присъствие а летния сезон е отпускарски ще започне есента. Необходимия минимум е достигнат, максимума не е така че има място за желаещи. Ако направя опит да задоволя любопитството ви, ще кажа, че в момента работя индивидуално с някои случаи на ПР, бъдещи групови членове, при които отдавна "кризите" на ПР са вече на заден план и се работи в дълбочина. Естествено вече посещават терапията без придружител. Така че, с група или не аз отдавна работя с ПР.
Всяко терапевтично взаимодействие е доброволен акт между двама или повече души. В този смисъл не може да става въпрос за каквато и да е принуда.

" Мен не ме интересува изобщо статистиката, гледам реалните резултати. "
Статистиката изобразява само и единствено, и най-вече обективно реалните резултати.
Активен

skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #13 -: Юли 17, 2010, 08:58:25 »

Цитат
Както и преди бях казал чуете ли, че нещо става много лесно и бързо в тази област бягайте по-далеч, защото е просто една измама.

Не "чух", а "видях" и изобщо не говоря за случаи на ПР, а за други доста тежки и нелечими болести или аномалии, пред които традиционната медицина е безсилна. Но както и да е, явно сте запознат с всичко, няма смисъл да обяснявам.

Цитат
не помня да съм ви давал информация дали има достатъчно членове или не
Дадохте ми в темата си за групата. Радвам се за успехите ви при справяне с ПР. Обаче тук все пак ще си говорим за ТЕС.  Wink

За желаещите да научат повече за ТЕС: На 20 юли, вторник в предаването "На кафе" на Гала гост ще бъде Иван Петърнишки.
http://play.novatv.bg/play/231509 - запис на предаването за тези, които не са успели да го гледат.
« Последна редакция: Юли 20, 2010, 02:23:55 от skorpi » Активен

reni1506
Full Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 162

Профил Ел. поща
« Отговор #14 -: Юли 25, 2010, 08:13:08 »

Здравей,skorpi!
Искам да те попитам нещо.Моментите ми на ПА са свързани с различни физически симптоми-сърцебиене,замъглено виждане,липса на концентрация,прималяване,свиване в корема,задушаване...Кое точно да ТЕС-ам тогава?За сега ТЕС-ам само съцебиенето,което получавам от страх,когато трябва  да излизам(все едно ще правя най-вълнуващото нещо на света Grin)
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 47
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА