evropea.com - форум за паническо разстройство
Ноември 06, 2024, 07:08:44 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година

Начало   Forum   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 7
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 7

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Vitality Vibes CBD Gummies: How They Compare in the Market
[Паническо разстройство]
DavidLog
Септември 26, 2024, 12:38:53

Спонсорирани връзки

Страници: 1 2 3 [4] 5 6
  Изпечатай  
Автор Тема: Знаеш, че имаш тревожно разстройство, когато ...  (Прочетена 28605 пъти)
Stareternity
Sr. Member

Рейтинг: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 332

Профил
« Отговор #45 -: Юни 10, 2011, 07:00:46 »

Цитат
Блазе ти. Мкар че това е само една от моите "налудности". Не че не гледам де, ама си трая...

Е, аз пък почти не излизам, така че нямам кого да зяпам много-много...  Grin Всеки с проблемите си...
Вече май не ми пука много, къде би ме "сполетяло" - дали навън, или вкъщи...
Активен
april_sheep
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 76

221942121
Профил
« Отговор #46 -: Юни 19, 2011, 11:03:29 »

Здравейте скъпи паникьори, съвсем нова съм във форума  Smiley Разсмяхте ме истински, когато прочетох начина си на живот  още на 1-ва страница от темата. Задължително е понякога да обръщаме нещата на шега  Wink иначе все лошо
Активен

"Illegitimi non carborundum"
folypeelarks
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 1

Профил Ел. поща
« Отговор #47 -: Юли 01, 2011, 02:20:06 »

И една нощ, изпаднал в паниките и депресиите си попаднах в тоя форум.И на тази тема.Добре, че бяхте вие, та да мога да погледна за малко комичната страна на нещата..Не е истина с каква точност се намерих из постовете...Ето по - долу разни и от мен..В момента съм на 18, на около 16 получих мощно тревожно разтройство, поради кофти моменти от детството ми.Много биха казали, че живота ми е дъгички и цветенца, с много приятели, усмивки и прочее...живота ми, обаче е ад и не е истина какви абсурдин маски си слагам, за да мога да се справям с цялата тази тревога пред хората.

...всеки ден графика ти се запълва с по една нова болест, която сам си си измислил - рак на слючните жлези, диабед, перитонит, фелиноза и въобще всякакви екзотики (аз например редовно си откривам рак на какви ли не места, на мен това ми е ''специалитета'')

...всяка раничка се превръща в гангрена или проказа...

...чувстваш се тъп и неудобен събеседник - тишината, когато си с някой на 4-ри очи те убива...Разговорът обаче също.

...страх те е да пиеш аспирин (разрежда кръват по довялите)

...страх те е да не пиеш аспирин

...пак те е страх да пиеш аспирин..тоя път защото решаваш, че е просто болкоуспокояващо и всъщност не лекува.

...страх те е да си купиш аспирин, все пак дискусията с аптекарката си е доста тежка мисия.

...умираш ритуално и мъчително всеки път, когато след като думи са били изказани от нелепия ти глас, настъпва тишина

...приятелите ти, които познаваш от години ти се чудят какво ти се случва, когато внезапно запъваш дори пред тях.

...започваш да си отглеждаш валериан в двора и идва краят на света, когато видиш, че котките ти са се надрусали с него, изпомачквайки ценното му стъбълце. (правя го действително + лавандула)
Активен
anonimen_
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Публикации: 54

Профил
« Отговор #48 -: Юли 01, 2011, 02:48:16 »

При мен от малък има следния симптом, изброявам:
Не съм сигурен дали съм спрял чешмата,
...дали съм изключил бойлера
...дали съм заключил вратата - като тръгна, слеа малко се връщам, гледам дали е затворена, натсикам братава по 20 пъти за да съм сигурен, че съм я заключил и пак не съм сигурен и пак се връщам
... живея сам и като си легна вечер, пак проверявам 100 пъти дали съм заключил, но изваждам ключа, за да могат да влязат ако ми стане нещо и немога да стана...

останалите са физически или са изброени от предните...
Сега прочетох това и се разпознавам с подобни симптоми:
Преди няколко години като ползвах фурната и котлона едновременно, се беше позатоплил доста кабела на разклонитела. От тогава като почнах, всяка вечер преди лягане проверявам с допир дали не е затоплен, както и отново по няколко пъти поглеждам дали са празни гнездата (останалите) на въпросния разклонител, макар че знам че не съм включвал нищо. Сякаш ме е страх да не съм включил бързовар или нещо друго "несъзнателно".
Някой знае ли дали това са симптоми непременно на ПР, или е свързано с друго психическо заболяване. Обикновено проверявам по-набързо, но някой път и аз като колегата се връщам няколко пъти да видя дали е ок всичко, макар че току що съм проверил. Ако г-н Тодоров прочете се надявам да каже как приема тези проверки.
Активен
Dimcho
Sr. Member

Рейтинг: 3
Неактивен Неактивен

Публикации: 343

Профил
« Отговор #49 -: Юли 01, 2011, 04:47:58 »

Тия проверки ги правя вече по сто пъти  на ден, особено като съм напрегнат и несигурен в нещо, направо се ужасявам от себе  си, защото се връщам хиляди пъти да видя дали съм изключил котлона, затворил вратата и т.н. Тревожността е свързана с желание да се подсигуряваш с безброй проверки.
Активен
anonimen_
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #50 -: Юли 01, 2011, 05:25:10 »

Да, прав си, когато съм напрегнат аз също правя повече проверки, и гледам следващата проверка да е "последна", съсредоточавам се, и готово. Т. е. гоня напрежението и така спирам с проверките.
Сещам се за още 2-3 идентични навика - понякога като пазарувам в магазина и платя нещата, преди да тръгна с количката към изхода, проверявам дали съм дръпнал ципа на портфейла, да не ми изпадне някоя банкнота. После го прибирам, и в следващия момент го вадя пак за проверка. Отдавам го на това, че не съм съсредоточен в момента на затварянето, а и с моята фобия не се чувствам никога спокоен в супермаркета.
Също, преди да спра колата от движение, зимата понеже е задължително да ти светят светлините през деня, аз винаги ги светвам като тръгна, но после пипам отвреме-навреме лоста да видя дали съм ги пуснал, и на 3-4-тия път си се ядосвам сам на себе си и спирам да проверявам. Простотия колкото искаш. Grin
Активен
Stareternity
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #51 -: Юли 01, 2011, 05:26:18 »

Ако не се лъжа, това е обсесивно-компулсивно разстройство. По това, което пишете - блазе ви - мисля, че се лекува много лесно - вижте в OCD for dummies.
Активен
anonimen_
Jr. Member
**

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #52 -: Юли 01, 2011, 05:31:20 »

Stareternity, при мен то се появява когато съм под напрежение, имам някакви проблеми и т. н. Може би правилно не го свързвам със социалната си фобия, а просто с това че в момента на проверката някак си "не съм на себе си", не съм съсредоточен и като проверя и тръгна, осъзнавам, че май не съм проверил като хората. Като се съсредоточа и си извърша "проверката", обикновено не повтарям повече.
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« Отговор #53 -: Юли 01, 2011, 06:53:01 »

Цитат
Ако не се лъжа, това е обсесивно-компулсивно разстройство. По това, което пишете - блазе ви - мисля, че се лекува много лесно - вижте в OCD for dummies.

Според кого? ОКР е доста по-упорито от ПР и може да затрудни още повече функционирането на човек, ако се задълбочи. Но от всичките му симптоми тези наистина са най-поносими.
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Stareternity
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #54 -: Юли 01, 2011, 07:19:00 »

Е, според мене, естествено. Имам напредвид, че става въпрос за материално-физически компулсии, за които поне в цитираната книга ми се струва, че примерните алгоритми за "преборване" са достатъчно ефикасни и "целителни".
Касае се за прийоми от когнитивно-поведенческата терапия, изразяващи се в "пряка битка с врага", т.е. страхуваш се например от пипане на дръжки на врати, миеш се по много пъти на ден - просто започваш на стъпки да "пипаш" и да не се миеш...
Активен
skorpi
Hero Member

Неактивен Неактивен

Публикации: 1629

Профил
« Отговор #55 -: Юли 01, 2011, 08:44:41 »

Цитат
Касае се за прийоми от когнитивно-поведенческата терапия, изразяващи се в "пряка битка с врага", т.е. страхуваш се например от пипане на дръжки на врати, миеш се по много пъти на ден - просто започваш на стъпки да "пипаш" и да не се миеш...

Тази "борба" не напомня ли за "лечението" на всички видове фобии и ПР? Не разбрах защо ги сравняваш. Но от гледна точка на психиатрията ПР е по-преодолимо състояние с по-благоприятна прогноза.
Активен

Животът не е чакане бурята да отмине, той е да се научиш да танцуваш под дъжда!
Stareternity
Sr. Member

Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #56 -: Юли 01, 2011, 10:57:31 »

Сравнявам кое? Не разбрах... В психотерапията има различни школи, работещи с различен инструментариум. Едва ли е подходящо за един човек, който не пипа дръжки на врати, защото мисли, че ще се зарази, да му се прави психоанализ, за да се търсят разни "дълбинни травми" и пр. Просто се прилага друг прийом. Не смятам, че е правилно всички "страхове" да се слагат под един знаменател - има скала на "тежест". Може ли да се сравни страх от паяци с паническа ипохондрия например? Да, сигурно на този "миещ се" не му е лесно, смята, че много гадно нещо го е налегнало. Обаче, пита се, има ли ПА от това, че си мие ръцете постоянно, има ли неприятни физиологично-соматични прояви, не са ли неговите актове на миене форма на ПА? Това имам предвид - съгласен съм да се мия и по 50 пъти на ден вместо текущия ми вариант.
Активен
t.todorov
Hero Member

Рейтинг: 25
Неактивен Неактивен

Публикации: 2258

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #57 -: Юли 02, 2011, 01:02:18 »

Вярно е, че простите фобии най-"безболезнено" се премахват с поведенческа терапия. Лошото на това е че твърде често те отново се появяват, или се мести обекта на страха, т.е. появява се друга фобия.
При ОКР нещата са по-сложни. Но психотерапевтичният път е аналитичен. Психодинамичната дълбинна психотерапия не е само работа върху детството. Това е заблуждение. Това е по-скоро анализ на функцията на симптома, какво печели човек от него и колко криворазбрана е тази печалба от психиката. Но тя винаги в своя зародиш е имала своята логика и смисъл, колкото и безмислена да е в актуалната ситуация. Това е ролята на сглобяването на пъзела от детството - да се разбере кога това поведение което сега създава симптом, някога е работило и за какво. И как сега се опитва да проработи по същият начин, без да си дава сметка че ситуацията е много различна. За съжаление несъзнаваното е глупаво.
При ПР проблема не е че терапията е трудна, а че се прекъсва. Това прави процеса и съответно благоприятният изход от нея по-слаб. А тя се прекъсва, защото има опасност човек да осъзнае проблема си, който е много труден за решаване и пред който ПА са за предпочитане.
« Последна редакция: Юли 02, 2011, 01:04:20 от t.todorov » Активен

http://ttodorov.alle.bg
doreto_75
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 9

Профил Ел. поща
« Отговор #58 -: Юли 21, 2011, 07:38:47 »

когато съм нервна /почти винаги/ пуша много цигари след това започвам да мисля че ще ми стане много лошо ще започна да се задушавам ще ме вкарат в болница на командно дишане започвам да се обвинявам защо пуших толкова много и кризата започва  НЕМОГА ДА СПРА ЦИГАРИТЕ
Активен
Ralkuna
Newbie
*

Неактивен Неактивен

Публикации: 16

Профил
« Отговор #59 -: Септември 24, 2011, 01:36:13 »

Когато:
-Знаеш,че имаш ПР и въпреки всичко мислиш,че при теб е по различно,и другите не припадат,не умират..ама на теб може да ти се случи
-Казваш си 'Стига вече..какво толкова..най-много да припадна...ако падна ще стана',но когато дойде ПА..отново бягаш..
-Отказваш излизания с непознати,дори и с познати,и се оправдаваш,че си уморен...искаш да си починеш
-Когато си навън с много хора,и пребориш поредната по слаба ПА,и се чувстваш като супермен,и мислиш,че щом си се справил с това,можеш и с много други неща....до поредната по силна ПА..и отново бягство...
-Проверяваш по 100 пъти преди да излезнеш,дали си си взел торбичка,ако случайно ти се доповръща....и дали си си взел всички успокоителни и спасителни хапове......
-След като пийнеш повече,на следващия ден не можеш да излезнеш защото ПА идват с пълна сила...но все пак като пийнеш се чувстваш нормален..като останалите...
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6
  Изпечатай  

Отиди на:  

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА