evropea.com - форум за паническо разстройство
Август 15, 2022, 04:30:24 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Картички за Нова година
 
  Начало Forum Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
* Посетители
Dot Online Guests : 5
Dot Online Users : 0
Dot Hidden Users : 0
Dot Total Users : 5

Рекламите

* НОВИНИ ЗА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КАК РОДИТЕЛИТЕ ДА ПРЕДПАЗЯТ ДЕЦАТА СИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАХОВЕ
//-->

* АРТТЕРАПИЯ НА ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

* КОИ ХОРА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО

Спонсорирана връзка

Реклама

* Последно  мнение от форума
xx Re:Умора в слънчевия сплит
[Паническо разстройство]
Ari
Февруари 23, 2021, 06:26:18

Спонсорирани връзки

  Покажи Публикации
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11
136  Тревожни разстройства / Паническо разстройство / Re: az pobedih panicheskoto razstroistvo -: Август 11, 2009, 09:58:09
Моля, пишете на кирилица!
Админ
137  Полезни статии / Статии / Преобразуване на отрицателните, негативни емоции в позитивни.Техники от ЙОГА -: Юли 18, 2009, 03:33:17
Метод за преобразуването на енергията на отрицателните емоции

Легнете удобно по гръб, отпуснете мускулите. затворете очи, отпуснете се, съсредоточете мисълта си върху нежелана емоция. По вpeмe на вдишването мислено повтаряйте: "Аз съзнателно усвоявам силата на тази емоция". По време на задържане на дишането мислено повтаряйте: "Силата на това чувство ми е подчинена." Едновременно 3 пъти издуйте и при6ерете корема си. По време на издишването с тънка струя през устата: 2-3 пъти мислено повторете: "Аз могa да управлявам свойте емоции." Упражнението повторете 3 пъти на ден поред.
След това от изправен стоеж с разтворени крака правете пълно хармонично дишане като бавно повдигате ръцете нагоре. Оставайки в това положение, не дишайте 3-4 с (свийте пръстите в юмрук). Бързо се наклонете напред (с изпънати крака), отпуснете ръцете надолу, разхлабете мускулите си. Издишайте, като произнасяте  "ха". Изправяте се, вдишвайте и вдигнете ръцете нагоре. Издишвайте през носа, като приберете ръцете. Повторете 3-4 пъти.
Ефективността на упражнението се дължи на рефлекторната взаимозависимост между емоциите и процесите на дишане. В това упражнение при бавното пълно хармонично дишане се разтварят всички алвеоли на белите дробове и нервните импулси от тях се насочват към мозъка. Тава е въз6уждане със защитен xapaктep, а мислено повтаряте изречения при вдишването играят ролята на динамичен психически дразнител, насочен към осъзнаване силата на нежеланата емоция, която трябва да се преобразува в положителна енергия и по такъв начин да се неутрализира.
Какво значение има прибирането и издуването на корема? При тези движения диафрагмата масажира слънчевия сплит, а това оказва успокоително действие, подобрява венозния оток от коремната област и подобрява кръвоснабдяването на сърцето. На този фон фразата, която повтаряте мислено, укрепва волята и увереността в успеха.
Трябва да се отбележи, че целият комплекс от въздействия е основан не на принципа на борба с отрицателната емоция или потискане, а на принципа на трансформиране на отрицателната емоция в положителна. Ефективността на принципа се базира на това, че се използува силата на онази страст, която е завладяла човека, която той не може да потуши волево. 
138  Полезни статии / Статии / Психофизическа тренировка за контрол на емоциите.Техники от ЙОГА -: Юли 18, 2009, 03:31:22
 ПСИХО-ФИЗИЧЕСКА TPEHИPOBKA  ЗА КОНТРОЛ НА ЕМОЦИИТЕ
Този комплекс от специални упражнения е във вид на физкултурна минута. Те могат да се използуват за активна почивка след напрегната работа при след психо-емоционално напрежение. За: физкултурната минута използвайте текст, който се състои от 6 изречения:
"Моят мозък притежава неизчерпаема енергия."
"Аз вярвам във възстановителните сили на организма."
"Аз повишавам функционалните възможности на организма."
"Моето самочувствие се повишава."
"Аз чувствувам излишък от сили."
"Аз мога да бъда щастлив в семейството и професия."
Трябва да запомните изреченията. Целият текст произнасяйте 3 пъти, като седите удобно. За да избегнете излишните дразнители, затворете очите.
Упражнение 1. За подобряване на общото мозъчно кръвообращение. От изправен стоеж с бързо темпо се изправете на пръсти 8 пъти. Дишайте свободно. Седнете на края на стол. Отпуснете главата, накланяйки тялото напред, вдишвайте с диафрагмата. Като отпуснете главата назад и изправите тялото, направете издишване. Повторете 8 пъти. Изправете се. Прикляквайте и се изправяйте 4-6-10 пъти. При изправяне вдишвате, при приклякване издишвайте. Темпото е умерено. Като починете малко направете упражнения за запазване на равновесието. От изправен стоеж с прибрани ходила дръжте тояжка с протегнати напред ръце. Като стискате тояжката с пръсти, стремете се да запазите равновесие. В началото упражнението може да се изпълнява с отворени, а след това със затворени очи. След упражнението за равновесие се разтъпчете и го изпълнете отново. Повторете 4-6 пъти. Може да усложните упражнението с приклякване и изправяне по време на устойчивото равновесие. По-нататък изпълнете по-сложен вариант. Направете 4 крачки напред. Спирайки, затворете очи, поставете стъпалата едно пред  друго, повдигнете тояжката напред, направете приклякане и изправяне. При изпълнението на тези упражнения дишайте свободно.
Упражнение 2. За концентриране на вниманието в състояние на мускулно отпускане. Седнете удобно, затворете очи, отпуснете  мускулите на тялото, концентрирайте вниманието си върху горната част на носа. Образно си представете, че дишате през точката между веждите. Дишайте така 2-4 пъти. По време на дишането мислено произнасяйте първите 3 изречения (виж по-горе). При вдишване, произнасяйки например  следното  изречение : „Моят мозък притежава неизчерпаема енергия” – и  си представете, че думите сякаш проникват в мозъка ви, а при издишването сякаш излитат напред.
Упражнението завършете по следния начин. Изправен стоеж с прибрани стъпала. Затворете очите. По време на вдишването повдигнете тояжката напред, по време на издишването свийте единия крак и повдигнете коляното нагоре. След издишването дишайте 2-3 с. През това време отворете очи, оставете тояжката и приберете крака. Повторете 4-6 пъти, като смените крака.
Това упражнение развива вестибуларния апарат, а движенията при издишването спомагат за съсредоточаване на вниманието. Задълбочаването и забавянето на дишането, а също и краткотрайните задържания (за 2-3 с), особено след издишването са показани за хората в по-напреднала. Тези упражнения подобряват разпределението  на кръвта в организма, почти не се отразяват върху нивото на артериалното налягане, повишават динамиката на нервните процеси и противодействуват на нервната умора.
Упражнение 3. За намаляване на нервно-емоционалното напрежение и подобряване кръвоснабдяването на мозъка. От седеж на стол с кръстосани крака, без да се прегър6вате, дишайте не дълбоко през носа (с пълно хармонично дишане). При вдишването повдигнете с пръст края на носа си и едновременно правете движения, сякаш дъвчете бонбон. Издишайте тънка струя през устата. Този начин на дишане подобрява усвояването на кислорода и действува успокояващо. Повторете 5-6 пъти. След това няколко пъти се изтегнете, напрягайки и разхлабвайки мускулите на ръцете и краката. Такава смяна на мускулния тонус действува като гимнастика на вегетативните центрове. Упражнението завършете с кинестезия на активните точки, разположени под брадичката. Седнете на края на стол, намерете в ямичката под брадичката точката, удобна за опора и натискайте перпендикулярно в нея с възглавничката на палеца в продължение на 3 с. Силата на натиска е 5-7-9 кг в зависимост от степента на  нервно-емоционалното състояние. После няколко секунди поседете и дишайте спокойно след което пристъпете към изпълнение на следващите упражнения.
1 Вариант. Застанете между облегалките на 2 стола. Придържайте се за тях, прикляквайки на един крак (другият изпънете напред), напрегнете мускулите на ръцете и краката в продължение на няколко секунди. След това се изправете. Като сменяте краката при приклякването, повторете упражнението 4-6 пъти. Дишането е свободно.
II Вариант.Застанете на 2 крачки от маса. Изнесете напред единия крак (при напад) и се опрете с длани на края нз масата. По време на вдишването напрягайте мускулите на ръцете и краката, сякаш искате да повдигнете от място тежък товар. Повторете упражнението 4-6 пъти, след това седнете удобно, отпуснете мускулите и 2-3 пъти дишайте дълбоко.
Упражнение 4. За въздействие върху вегетативната и ендокринната системa. От основен стоеж с крака, разтворени на половин крачка, дишайте не дълбоко 4-6 пъти(без да прибирате корема по време на вдишването). След това вдишайте с диафрагмата, издишайте, прибирайки корема. Наклонете тялото напред и още повече приберете корема, което стимулира слънчевия сплит. По времe на задържане на дишането без волево усилие имитирайте прозявка, като отворите широко устата така, че да се разшири шията ви. Едновременно стегнете седалищните мускули (за въздействие върху кръстния нервен сплит). Това упражнение действува положително върху функциите на еднокринните жлези. Може да се повтори само три пъти поред.
Упражненuе 5. За нормализнране на протичането на динамичните нервни процеси и увеличаване на положителните емоции.
Седнете на стол както при  упражнение 2. Дишането е по-особено: вдишвайте, като че ли изтегляте въздух от лявата пета нагоре до главата и издишайте надолу-от главата до дясната пета. Такова разредено дишане се нарича дишане "по кръг" - вдишване по лявата страна на тялото, издишване по дясната. Повторете 10 пъти. След това дишайте, сякаш през точката между веждите както при уп­ражнение 2. По време на дишането мислено си повтаряйте 3-6 пъти посочените изречения (4, 5 и 6). След леко бягане (1-3 мин) направете упражнения с топки за тенис, като ги хвърляте последователно в стената. След като хвърлите едната от тях, хвърлете втората, докато първата след отскока се насочва към същата ръка. Упражнението развива координацията на движенията, възпитава търпеливост при изпълнение на по-сложна задача и създава положителен емоционален фон.


139  Тревожни разстройства / Паническо разстройство / ПРЕМЕСТЕНО: Социална фобия. Страх от общуване с другите.Страх от това да не се изложиш. -: Юли 05, 2009, 12:07:08
Тази тема е преместена в Социална фобия.

http://strahove.evropea.com/index.php?topic=7.0
140  Тревожни разстройства / Социална фобия / Кои ситуации предизвикват страх при социална фобия? -: Юли 04, 2009, 07:31:59
Страхът  при социалната фобия е два вида.
Общ - когато се появява в ежедневното общуване с другите
Специфичен - когато страхът се появява само в дадени ситуации.


Тези ситуации могат да бъдат:
-Говорене на публични места
-Когато си обект на внимание
-Когато се храниш на обществено място или пиеш на обществено място
-Когато говориш или пееш пред публика
-Когато подготвяш административни или търговски сделки и имаш контакт с партньорите си
-Когато започваш разговор
-Когато те представят на другите
-Когато телефонираш на някого
-Когато изразяваш мнение или защитаваш позицията си
-Срещаш чужденци или непознати хора, както и хора от противоположния пол
-Когато си в компания на много хора
-Когато говориш пред кръг хора
-Когато говориш пред авторитети
-Когато изразяваш комплименти или получаваш комплименти
-Когато не можеш да разбереш гледната точка на другия
-Когато трябва да бъдеш център на внимание
-Когато трябва да покажеш някакво свое умение пред определен кръг от хора
-Когато трябва да покажеш резултат от своя труд
-Когато предстои  да имаш сексуален контакт и очакваш да бъдеш подложен на преценка

Най-доброто лечение на социалната фобия е чрез психотерапия.
141  Тревожни разстройства / Паническо разстройство / Анкета -: Май 16, 2009, 08:09:56
Видове панически атаки:

СПОНТАННИ ПАНИЧЕСКИ АТАКИ  се отнасят до паническото разстройство.

СПЕЦИФИЧНИ ПАНИЧЕСКИ АТАКИ се свързват със социално тревожно разстройство, натрапливите разстройства, както и тези свързани с посттравматично разстройство.

СИТУАТИВНИ ПАНИЧЕСКИ АТАКИ могат да настъпват вследствие излагане на определени въздействия, места и обекти  които стартират паническите атаки.

142  Полезни статии / Статии / Депресия. Видове депресия -: Май 12, 2009, 04:04:25
Видове депресия
-------------------------
Съществуват различни типове депресия. Често те се отличават един от друг по преобладаващи характеристики, продължителност и тежест на симптомите.
Клинична депресия.По голяма част симптомите при този тип депресия съществуват през целия ден или почти всеки ден. За да се постави диагноза клинична депресия е необходимо симптомите да присъстват повече от 14 дни.Основните типове симптоми са понижено настроение, спад или загубва на удоволствие почти във всички сфери на живота.
По-долу ще изредим още симптоми, при които като допълнение трябва да присъстват поне още  четири симптома.

-Значителна загуба на тегло - увеличаване или намаляване на апетита
-Трудно заспиване или увеличаване желанието за сън
-Прекомерно движение или забавяне на движение, продиктувано от психическото напрежение
-Умора или загуба на енергия
-Прекомерно чувство за вина
-Затруднено мислене, концентрация или взимане на решение
-Мисли за самоубийство и опити за самоубийство

Дистимия.Повече от двугодишно потиснато настроение, придружено с поне от следните два или повече симптома:
--------------
-Намаляване или увеличаване на храненето
-Трудно заспиване или завишаване на продължителността на съня
-Слаба енергия и уморяемост
-Ниска самооценка
-Трудна концентрация и вземане на решение
-Чувство на безнадежност
Този тип депресия се описва като по устойчива от предходната, както и симптомите при нея са по-силни и по продължителни.

Маниакална депресия, известна още и като биполярно разстройство.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
При този тип разстройство  преобладават периоди на мания и депресия.Тези периоди могат да се смеят рязко.При депресивния период наблюдаваме потиснато настроение, докато в маниакалната фаза имаме пред себе си еуфоричен човек, за когото едва ли не всичко е постижимо.Лесно раздразнителен и много упорит в идеите си.Този период може да продължава около седмица.
Трябва да присъстват поне два или три от следните симптоми, за да се диагностицира  маниакална депресия:

-Повишаване на собствена себеоценка, високо самочувствие, себепреценка като важна личност
-Намаляване необходимостта от сън
-Свръхприказливост
-Прелитащи мисли, бързо сменя една тема с друга
-Повишаване на целите - ориентиран към социалния живот, повишаване на сексуалния интерес, прекомерно движение
-Неразумни, рискови дейности - харчене на пари, повече, отколкото може да си позволи,
рисково секс поведение, неразумни бизнес инвестиции
Симптомите могат да бъдат доста тежки и често се налага хоспитализация на тези пациенти, за да се предотвратят застрашаващи тях и околните действия, като резултат от халюцинации или заблуди.

Други типове депресия

Следродилна депресия.Тя започва до 4 месеца след раждането и симптомите могат да варират по сила и продължителност.
----------------------------------
Сезонно афективно разстройство
-----------------------------------------------
Това разстройство настъпва през зимата или есента. За да се постави диагноза сезонна депресивно разстройство, трябва да има присъствие в последните две години през посоченото време, като през останалите сезони липсват подобни симптоми.

Разстройство с изявена тревожност
----------------------------------------------------
При този тип депресия наблюдаваме завишена тревожност с присъствие на панически атаки, паническо разстройство, социална фобия, агорафобия, посттраваматично стресово разстройство, генерализирана тревожност.

Атипична депресия
------------------------------
Това е подвид на клиничната депресия.Нарича се още дистимия. Този вид депресия се характеризира с подобряване на настроението при определен вид събитие и присъстват два или повече от посочените симптоми:

-Значително увеличение на теглото или апетита
-Увеличаване продължителността на сън
-Тежест в ръцете или краката
-Показване на дългосрочна тенденция на чувствителност към отхвърляне

Хронична депресия. Показва тенденция на присъствие повече от 2 години.
------------------------------
Двойна депресия
--------------------------
 Понякога този който изпитва дистимия, показва тенденция и към демонстриране  на по-голям депресивен епизод, повече от 2 седмици, с по-тежка симптоматика от тази при дистимията.

Ендогенна депресия - при този тип причината не е ясно дефинирана.Чувстваш се депресира без видима причина.
-------------------------------

Ситуационна депресия или реактивна депресия. За този тип депресия говорим, когато тя е в пряк резултат от дадено събитие, например - загуба на работа,
---------------------------------------------------------------------
приключване на връзка.
Тази депресия се появява не по-късно от 3 месеца след настъпилото събитие и продължава не повече от 6 месеца от стресиращи изживявания.

Ажитирана депресия
-------------------------------
Този тип депресия е в противовес на другите. При нея основния симптом е на възбуда и двигателна активност, за разлика от меланхоличното подтиснато настроение при другите типове депресии.

Психотична депресия
----------------------------------
 При този тип депресия се наблюдават симптоми на халюцинации, чуване на гласове и различни вярвания.

Меланхолична депресия
-------------------------------------

 Тя е подвид на клиничната депресия.
--------------------------------------------------------
При нея се наблюдава дълъг период на подтиснато настроение, което не се повлиява от настъпило  положително
събитие в живота на човек.Също така при нея присъстват 3 или повече симптоми от изредените по-долу:

Потиснатото настроение има една постоянна линия, присъстваща в ежедневието :

-Лошото настроение започва от сутринта
-Събуждане  2 часа по-рано от нормалното
-Движението е бавно, чувства се безсилие
-Чувство за вина

Кататонна депресия
-----------------------------
Това е подвид на клиничната депресия. При нея са на лице два  или повече от следните симптоми:
-Загуба на волеви движения или нежелание да се реагира адекватно на околната среда
-Прекалено движение, което не е в отговор на околната среда
-Екстремна резистенност към указанията, не желания за разговор
-Странни или неприлични пози, странни маниери и поведение
-Безсмислена повторяемост на движения

Лечението при всички посочени типове депресия е в зависимост от тежестта и интензивността на симптоматиката. Основна група лекарства са антидепресантите. Те се определят от лекар специалист , като различния антидепресант атакува определена симптоматика. Психотерапията съпътства лекарствената терапия.

143  Полезни статии / Статии / Причинители на паническото разстрйство. Какво причинява паническо разстройство? -: Май 12, 2009, 04:02:33
Причинителят на паническото разстройство все още не е изказан високо на глас от страна на изследователите. Официалната теория засега е, че паническото разстройство се причинява от химическия дисбаланс в мозъка - неправилна работа на невротрансмитерите.
Освен това, паническото разстройство и паническите атаки могат да се предават по генетичен път. Деца, родени в семейства с паническо разстройство, има вероятност да развият същото страдание 8 пъти повече, отколкото деца, които не са родени в подобни семейства. Вие също бихте могли да развиете това разстройство, ако в семейството ви единият родител има биполярно разстройство или депресия.
Вие може да изпитвате панически атаки, без да развивате паническо разстройство. Като паническите атаки в този случай могат да бъдат предизвикани от следните фактори:
1.        Приемане на определени лекарства за лечение на астма или сърдечни заболявания. Внезапно спиране на прием на медикаменти, повлияващи тревожните разстройства
2.        Приемане на различен вид наркотици, като кокаин и марихуана
3.        Употреба на големи количества алкохол или внезапно спиране на продължителен прием на алкохол
4.        Тютюнопушене
5.        Излагане на стрес продължителен период от време
6.        Раждане на дете

Паническите атаки могат да бъдат предизвикани и от:
       -Проблеми с щитовидната жлеза - хипертиреоидизъм
       -Сърдечни проблеми  - пролапс на митралната клапа
       -Астма
       -Епилепсия
       -Хронични респираторни заболявания
       -Внезапно спиране на лекарства за сърдечносъдови заболявания
       -Депресия
       -Тревожни разстройства, като  постравматично стресово разстройство, натраплива невроза

144  Тревожни разстройства / Посттравматично стресово разстройство / Посттравматично стресово разстройство -: Май 12, 2009, 03:59:56
Посттравматичното стресово разстройство може да бъде в резултат от следните събития:
Война
Мъчение
 Изнасилване
Физическо нападение
Отвличане
Тероризъм
Природно бедствие
Катастрофа
Диагноза  с неблагоприятен изход - рак
Намиране на тяло на човек, извършил самоубийство или починал от естествена смърт
Натрапливите симптоми включват :

-Стресиращи мисли или изображения на инцидента
-Кошмари, свързани с инцидента

-Чувство  сякаш травматичното събитие се повтаря  периодично и интензивно
-Напрежение, когато лицето е застрашено от  нещо, което активира паметта, свързана с  травматичното събитие
-Физически симптоми като потене, мускулно напрежение и ускорен сърдечен ритъм, когато е изложен на обекти и ситуации, активиращи паметта към отминалото травматично събитие
Симптомите на отбягване включват :
-Опит да избегне да мисли и говори за травмата
-Страдащите могат да злоупотребяват с алкохол или наркотици, за да прикрият нежелани спомени и чувства
-Отбягване на хора, места и дейности, които активират спомени от травматичното събитие

Физически симптомите включват:

Смущение на съня

Суета или гняв

Увредена концентрация

Да бъдеш винаги под тревога в търсене  на знаци на опасност

Страдащият от  посттравматично стресово разстройство, може  постоянно да  сканира заобикалящата среда  за възможни заплахи, т . е . някой, който е преживял автомобилно произшествие, може да сяда винаги зад шофьора. Друг пък, който е бил физически нападнат, може да застава плътно с  гръб към стена, така че да не е възможно друг човек да се промъкне зад него
Изпитващият посттраваматичен стрес може да стане прекалено чувствителен към шум или пък  военният ветеран да се сепва при всяка вибрация на колата, ако е преживял стрелба с огнестрелно оръжие.

Лечение на посттравматично стресово разстройство

Психологическото лечение на стресовото разстройство при възрастните включва много фази :

Образование и информация
 Научаване как да ръководи тревогата, гнева и депресията
 Десенсибилизираща терапия, където болния се изправя срещу плашещите обекти и събития
    4 .   Познавателна терапия, където ирационалните мисли и убеждения са заменени от положителни мисли, показващи изхода от ситуацията
    5.    Превенция  от възможно влошаване
Психологическото лечение на децата с посттравматичното стресово разстройство включва:

Терапия посредством различни игри
Информация, която се представя на детето, с цел то да се запознае  с това, което се случва с него
Техники за намаляване на тревогата
Техники за снижаване на гнева, депресията и тяхното управление

145  Полезни статии / Статии / Разстройство на вниманието води към панически атаки -: Май 12, 2009, 03:56:21
Много хора със симптоми за недостиг на внимание, състояние, известно още като разстройство на вниманието, са неспособни  да стоят дълго време на едно място, да планират работата и живота си, да завършват започнатите задачи. Те изпитват затруднения да контролират всичко, което се  случва около тях. За тяхното семейство, съученици и учители, тези хора са като навита пружина, която непрекъснато бърбори и подскача насам натам.
Разстройството на вниманието се появява в началните класове. Учениците имат поведение на мързеливи или немарливи деца, които рядко са привлечени от нещо в клас, а са създадени да дразнят учителите и съучениците си. Възможно е в по-голяма възраст те да изпитват панически атаки и да развият и паническо разстройство.
Симптоми при разстройство на вниманието при децата:
  постоянно движение на стола, чупене или стискане в юмрук на  ръцете
  затруднение да останат неподвижни продължително време
       лесно се отклоняват от външни стимули
       изстрелват отговорите на въпросите, преди те още да са зададени
       говорят непрекъснато
       прекъсват често или се натрапва на другите
       често забравят важни неща, свързани с училището или всекидневието
       занимават се с физически опасни дейности, без да обмислят последиците
Като цяло момчетата са по-предразположени към развитието на това разстройство, отколкото момичетата. То не може да бъде регистрирано при сканиране на мозъка или друго рутинно изследване. Специалистите, наблюдавайки поведението на децата, определят това заболяване и назначават специална медикаментозна терапия. В по-голяма възраст неспособността за контролиране на собственото внимание може да доведе до панически атаки.

146  Полезни статии / Статии / ВИСОКИТЕ НИВА НА ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС ПРЕДИЗВИКВАТ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО? -: Май 12, 2009, 03:55:16
Ново изследване на учени от холандския университет в Маастрих сочи че, паническите атаки може би са резултат от прекалено вдишване на застоял въздух. Теорията се основава на голямата концентрация на въглероден двуокис в затворени помещения. Ако тази теория е вярна означава ли това, че всеки който е вдишал прекалено количество на въглероден двуокис ще получи панически атаки? Не, разбира се.
Доброволците били поставени в условия на повишени нива на въглероден двуокис. Те  разказали за  завишени усещания на тревога и безпокойствие. Но само толкова. Естествено, трябва да се отбележат големите различия, които съществуват между паническата атака и атаката на тревожност и разбира се, различните симптоми при двете състояния. И нещо друго. Всеки от нас изпитва понякога напрежение и паника, но това не се превръща автоматически в разстройство, било то паническо или тревожно разстройство.
   Анкетираните, страдащи от паническо разстройство,  твърдят че  завишените нива на въглероден двуокис във въздуха им носят симптоми като задушаване, трудности при дишането, притискане в гръдния кош.  Това означава, че не трябва автоматически да се определя въглеродния двуокис като причинител на паническите атаки. Може да кажем само, че той засилва определени симптоми на разстройството.
   Изпитващите панически атаки, "усещат" с носа си застоялия въздух, като автоматично го свързват с възможна проява на паническа криза и избягват подобни помещения. Любопитен е фактът, че много изследователи сочат  въглеродния двуокис като стартиращ агент в хората, изпитващи клаустрофобия - страхът от малки, затворени пространства и невъзможността да се измъкнат от там.
Всички в ежедневието сме подложени на стрес и когато изпитваме напрежение и уплаха, няколко дълбоки вдишвания и приток на свеж кислород в мозъка ни, може да поуспокои, както тялото, така и мисълта.
   Въглеродният двуокис може би засилва паническите кризи, но както ни е известно и прекаленото съдържание на кислород в кръвта предизвиква замайване и лекарите съветват тогава да се диша в шепи или в книжен плик, за да се регулират нивата на кислорода и въглеродния двуокис. Същото това замайване е характерно най-вече за откритите пространства, където  шества агорафобията. В крайна сметка ще се затвърди убеждение, че хората изпитващи панически атаки и развили паническо или друг вид разстройство, имат по-нисък праг на чувствителност  при завишени нива на кислород и въглероден двуокис. И именно прекалената  чувствително вероятно е причината за определен род панически атаки, а не въглеродния двуокис и кислорода сами по себе си.
147  Полезни статии / Статии / Задух. Защо по време на паническа атака няма да се задушите -: Май 12, 2009, 03:53:19
Задух
Описание на задух
При силно физическо натоварване всeки от нас изпитва недостиг на въздух.  Той се проявява по-лесно при нетренирани  хора, хора  с наднормено тегло и при по-възрастни лица. В този случай не говорим за заболяване.
Задухът обаче е често признак на болест, особено когато е силен и не е свързан с физическо натоварване.
Причини за задух
Задух се дължи на увеличено съдържание на въглероден двуокис и намалено насищане в кръвта с кислород. Недостиг на въздух може да се почувства при незначителни физическо усилие. В този случай той може да се дължи на заболяване на сърцето или да е резултат на намалена дихателната повърхност на белите дробове, поради заболяването им. Задухът може да бъде и постоянен и да се усилва при движение. Това се среща при сърдечна недостатъчност, при хронични заболявания на белите дробове (бронхопневмония,пневмония, плеврит, хроничен бронхит, белодробен емфизем, пневмосклероза и др.).
Кога се появява задух?
Недостиг на въздух може да се явява внезапно през  различни периоди от време и  да има характер на пристъп. Пристъпният задух нерядко се появява през нощта по време на сън. Страдащият изпитва  силен недостиг от въздух  и  застава до отворения прозорец, но не винаги получава облекчение от това. Пристъпният задух е  типичен за бронхиалната астма, но се среща и при сърдечна астма, настъпваща у по-възрастни хора, които страдат от високо кръвно налягане и имат възрастови изменения в сърдечния мускул.
 Задухът може да бъде изразен основно във фазата на вдишването - при чуждо тяло в дихателните пътища, дифтерия на ларинкса. В други случаи е затруднено главно издишването - при бронхиална астма, белодробен емфизем. Задух може да има и при болни с изразени анемии, както и при дихателна невроза.Една голяма част от хората, страдащи от задух, са пушачи. Затова най-голям дял от мерките за борба със задуха заемат тези срещу тютюнопушенето.
Задух и паническо разстройство
„Ще спра да дишам и ще се задуша”.Това са познати мисли на хората, които получават панически атаки. Успокояващата вест за тях е,че няма случай в практиката досега някой да се е задушил по време на паническа  атака. Страдащите от паническо разстройство често не могат да дишат добре по време на криза и от там идват тези страховити мисли.
Това усещане произлиза от факта, че в кръвния ви поток съотношението между кислорода и карбон диоксида /въглероден двуокис/ не в правилна пропорция. Тази пропорция е причината много хора да придобиват чувството на световъртеж, олекване, замайване, неустойчивост.Затова, бъдете спокойни  - невъзможно е да се задушите по време на паническата реакция. Когато паническите атаки започнат да отслабват, с тях ще изчезне  и това неприятно усещане, което няма органичен характер.

148  Полезни статии / Статии / Кардиоспазъм.Затруднения в гълтането -: Май 12, 2009, 03:52:04
Описание на затруднения в гълтането
Проблемите в преглъщането могат да имат различен характер. Те могат да се предизвикват от различни фактори. В доста случаи проблемите в преглъщането са последици от изгаряния на хранопровода и предизвикани стеснения като последица. Изгарянията са причинени от инциденти - погълнати киселини или основи. Причините могат да са и от механичен характер - попаднали остри предмети или органичен характер - различни новообразувания. Затруднения в гълтането могат да се наблюдават и при поемането на твърда храна с малко слюнка - сухи залци.
При възбудено състояние е възможно също така да се яви трудно гълтане, защото  слюнката не е в достатъчно количество.
Причини за затруднения в гърлото
Ще се спрем на най-честата причина, която поражда затрудненията в гълтането. Тя е известна като кардиоспазъм. Това заболяване се развива, в резултат на силна уплаха или преживян стрес, транспортна злополука, нападение, природно бедствие, пожар, военен инцидент и т.н. Това заболяване е разпространено най-вече във възрастовата група между 20 и 40 години. Нерядко тези хора получават и панически атаки.
Причини за кардиоспазъм
Причинете не са съвсем изяснени. Но е възприета теорията, че има нарушения в координацията на стените на хранопровода: долната част на хранопровода не се отваря навреме, а горна част е отслабена и не винаги е в състояние да придвижи храната.
Начин на поява на затруднение в гълтането /кардиоспазъм/
Обикновено кардиоспазмът настъпва много бавно. Затруднението в гълтането е избирателно. Какво значи това? Често течните храни не могат да преминат, както е в Вашия случай, докато твърдата храна преминава успешно. След тези първоначални признаци дълго време не настъпват никакви други симптоми.
Поставяне на диагноза на затруднения в гълтането /кардиоспазъм/
Диагнозата се поставя чрез рентгеново изследване чрез контрастно вещество. Процедурата е безболезнена.

149  Полезни статии / Статии / Тиреотоксикоза -: Май 12, 2009, 03:50:12
Тиреотоксикозата е болестно състояние, причинено от усилена функция на щитовидната жлеза. Заболяването се среща по-често в напредналите страни, сред  хората, които се занимават с интелектуален труд.Жените боледуват 7-8 пъти по-често от мъжете.
Причините, за разстройството на функцията на щитовидната жлеза, са многобройни и не винаги могат да се установят. От значение е наследствено предразположение. Проучванията показват, че белези на усилена функция на щитовидната жлеза сред близките на болните от тиреотоксикоза се установяват по-често, отколкото при останалите хора. Вероятно се предава по наследствен път  и предразположението към заболяването. По-голямата честота на тиреотоксикозата е  сред жените.Тя изявена  по време на климактериума и пубертета. Причината вероятно се крие в нарушената функция на половите жлези. Най-често възникването на заболяването се свързва с някакв сериозен стрес - уплаха, професионален и личностен конфликт, неблагополучия, смърт на близък, продължителна нервна и умствена напрегната работа. Тук важния момент за отбелязване е, че тиреотоксикозата се отключва само при лица предразположени към заболяването. Проява на тиреотоксикоза се наблюдават и при токсичния аденом на щитовидната жлеза, известен като горещ възел. Той представлява туморовидно ограничено разрастване на тъканта на жлезата с оформяне на добре обособен единичен възел (рядко множествен). Причините за появата му са неизвестни. Свръхфункцията на щитовидната жлеза се развива при  продължително  лечение с йод или йодни препарати, както и тиреоидни хормони.
Симптоми
Обикновено тиреотоксикозата започва с нервно- психични оплаквания. Болният става неспокоен, емоционално нестабилен, прекомерно чувствителен, лесно избухва, има упорито безсъние. Често е необосновано активен. Наблюдава се и обилно изпотяване, без видима причина. Като начален симптом е и треперенето на ръцете, а понякога  на цялото тяло. Треперенето е постоянно  и  се засилва при емоционални изживявания. Сърдечната дейност е ускорена. Болният  чувствува  сърцебиене  и  прескачане на сърцето. В някои от случаите се наблюдават неспирни диарии. С течение на времето настъпва измършавяване, отпускане на мускулите, лесна умора, болки по костите. Изгледът на болния от тиреотоксикоза е твърде характерен. Кожата е влажна, мека, топла при допир. Често се наблюдават нарушения в оцветяването - потъмняване на кожата или загуба на пигмент (витилиго ). Ноктите изтъняват, лесно се чупят. Космите опадат, косите оредяват. Своеобразен и характерен е изгледът на лицето. Очите са широко отворени, влажни, блестящи. Болният мига рядко. При голяма част от болните се наблюдава екзофталм - изпъкване на очните ябълки. При  болните се увеличава  щитовидната  жлеза (втора-трета степен). Жлезата е мека, еластична, гладка, не болезнена при опипване, често пулсира.

Разпознаването на тиреотоксикозата бива различно трудно. Леките случаи обикновено дълго време биват лекувани за невроза. Насочващи към тиреотокспкоза са някои специфични прояви - немотивирано ускорена сърдечна дейност, треперене, потене, нервно-психична нестабилност. Съмнението се затвърдява при наличието на изпъкнали очи и опипване на увеличена щитовидна жлеза. Напълно изявените случаи от тиреотоксикоза са толкова характерни, че рядко могат да останат незабелязани от близките на болния.
ЛЕЧЕНИЕ
Лечението на тиреотоксикозата трябва да започне рано, да бъде съобразено с особеностите на болния, и да се адаптира към развитието на заболяването. Важен лечебен момент е режимът на болния. Даже  болните от тиреотоксикоза трябва да бъдат отстранени от тяхната битова среда. Трябва да се премахнат умствените, както и физическите напрежение и конфликтните ситуации. Храната на болния трябва да бъде разнообразна, белтъчините да преобладават - мляко и млечни продукти, яйца, месо, риба, както и достатъчно плодове, и зеленчуци. Важна е доставката на витамини - А, С, В - с храната или със синтетични препарати. Прилагат се още йодни препарати, тиреоактивни средства, както и различни успокояващи средства и транквиланти. Разбира се, всичко това трябва да става под лекарски контрол, защото самолечението може да доведе до атрофия на щитовидната жлеза.
В случаите, когато щитовидната жлеза не се подава на  медикаментозно лечение се прилага хирургическо. Успешната операция може да даде моментален ефект – напълно изчезване на симптомите.


150  Полезни статии / Статии / Дислексия -: Май 12, 2009, 03:49:14
Дислексията е разстройство, което се проявява  в обучителния процес. то не засяга интелектуалните качества на индивида. Простичко казано, мозъкът на дислектика учи  и възприема по начин, който е различен от общоприетия. Затова хората с дислексия често пъти изпитват големи затруденния, за да научат и запаметят нещо в учебния процес, когато трябва да го направят по "нормалния" начин и по учебници написани за "нормалните" хора.
Много хора,които имат дислексия, могат да развият паническо разстройство ,  стресирани от факта че не могат да се справят по този непознат за техния мозък начин на обучение.
Определен процес, като четене и превръщането му в автоматично действие, често пъти  не е подчинено на волята им. Това може да предизвика различни страхове.
Дислексията е страдание, което изпитват някои деца, когато трябва да прочетат нещо. Това страдание кара думите да изглеждат сякаш са разбъркани. И  прави процесът на запомнянето им доста труден, а на моменти, дори невъзможен.

Симптоми на дислексия:
Липса на говор /детето ви не произнася никакви думи преди да навърши една година, понякога преди 1 и половина, две, дори три и повече години/
Смесва звуковете и обърква думите
има неуверен говор, заeква или обърква думите
Многократно повтарящи се ушни инфекции
Трудности при завързване и обуване на обувките
Трудно ориентиране за посока ляво-дясно, както определeна последователност : над ,пред, под; дясно преди ляво и т.н.
Закъсняване при определяне на доминиращата ръка.Смяна на едната ръка с другата при писане. Детето избира доминираща ръка, едва след като навърши 7-8 години
Трудно запомня римуващи се думи
Трудности при изписване на последователността на азбуката
Присъствие на незрял говор

Хората с  дислексия не правят еднакви грешки. Те правят, обаче еднакви по смисъл грешки, например:
Способност да четат дума на една страница, но на другата не могат да я разпознаят
Познават писмената форма на една дума, но не могат да я произнесат на глас
Трудности при четене на една дума, когато тя не е смислено свързана в изречение или придружена с изображение


Проблемът съществува в  мозъка на детето, но това съвсем не означава, че то   не e достатъчно интелигентно. Напротив, много хора, с подобни проблеми, са доста  умни и талантливи
Мозъкът изпраща информация, която е объркваща зa детето, и то често не може да се справи с работа в училище, както и с домашните си упражнения.
Детето ви може да има прекрасни заложби и огромно желание да учи, но когато се стигне до частта "четете и писане" в учебния процес, то демонстрира  неопитност, непохватност, обърканост, и невъзможност да прочете правило една дума или цели изречения. Ако забележите подобни проблеми с детето ви, обърнете се към специалист, който да ви разясни за затрудненията, които изпитва детето.
Специалистът знае причините  за трудностите  в учебния процес. Когато научите спецификата на това страдание, тогава, вие бихте могли да помогнете качествено на детето да се пребори със затрудненията.
Повечето деца, които нямат проблемите на дислектиците, се научават да четат, като първо научат  как се пишат и как звучат буквите. След това, те обединяват звуците в една дума. После, думите намират своето място в изреченията.  Първоначално, всеки е изпитвал известни затруднения, но след като е научил логиката на нещата, всичко вече е изглеждало лесно и естествено.

 За да бъде прочетена определена дума или текст, мозъкът  трябва да извърши следните операции:
Да се фокусира върху напечатаните букви и думи
Да контролира движението на очите по страницата
Да разпознае как звучат буквите
Да разбере как  звучат  думите
Да построи в представите си как изглеждат думите
Да ги съпостави с наученото до момента
Да ги складира в паметта и да ги запомни


Вие знаете, че определени зони от мозъка вършат тази работа.
За да прочетете нещо правилно, вие трябва да включите следните центрове за работа - центъра на зрението, на  говора и на паметта. Както и в един момент е нужно да включите в действие и мрежата от нервните клетки, които да направят връзката между дадените центрове.
Ако детето има трудности с тези центрове или пък - с връзката между тях, може да се появят проблеми.

Специалистите  ще научат децата с дислексия как да се справят с проблема.Например децата с дислексия имат затруднения при разграничаване на буквите "п" и "б". Специалистът ще ги научи как да ги произнасят, свързвайки това действие с характерната позиция на устата при изричането на тези два звука.Този начин на обучение е разбираем за дислектиците и те запомнят лесно позициите.
Дислектиците мразят промените, защото веднъж изградили начините си за справяне в една ситуация, новата обстановка, може да ги накара да изграждат друга система за комуникация, а това ги обърква. Затова при смяна на обстановката те се нуждаят от малко време, за да изградят нова система за адаптиране.

Страници: 1 ... 8 9 [10] 11

Реклами

* EU Directive

* Сподели във Facebook
Споделете

* ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО 2017

* Следвайте ни във Фейсбук

* МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА
    hyperlink МАГНИТНИТЕ БУРИ СЕГА
МАГНИТНИ БУРИ В МОМЕНТА

* ХОРОСКОПИ 2017
    hyperlink
ХОРОСКОПИ НА ВСИЧКИ ЗОДИИ ЗА 2017

* КОГА ЛЕКАРЯТ ЩЕ ВИ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА "ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО"?

* ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ИНФАРКТ?

* КАК ДА РАЗБЕРА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПАНИЧЕСКОТО МИ РАЗСТРОЙСТВО?

ЛАБИРИНТИТЪТ Е ВИНОВНИК ЗА ПАНИЧЕСКОТО РАЗСТРОЙСТВО

КАКВО Е СОЦИАЛНА ФОБИЯ?

* ХИПОГЛИКЕМИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПАНИЧЕСКА АТАКА

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!
SimplePortal 2.1.1