evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Паническо разстройство => Темата е започната от: Alice в Януари 15, 2016, 01:23:15Титла: За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: Alice в Януари 15, 2016, 01:23:15
Здравейте !

Отдавна не съм писала във форума ... Отдавна. Преди почти 5 години почувствах за първи път физическия дискомфорт на психосоматичното разтройство. Много неща ми се случиха за това време, в началото бях много изплашена, известно време пих антидепресанти, от тях известно време се чувствах добре, после и без тях известно време се чувствах добре и после ... Но времето си минава и е факт, че на приливи и отливи, тревожността си остава. Проведох сеанс с една психоложка и след 30 минутен разговор тя заяви:
- Мисля, че всичко ти е наред. Добре си си.
Не съм добре. И не искам да се чувствам добре пиейки хапчета. Още имам рецепта в шкафа. Не ми пречи да я изпълня. Но това не ми е достатъчно, а нямам възможност за повече. Изгубих си работата, заради социалната фобия, разделих се с излизанията петък и събота вечер, заради агорафобията ... Тревожността владее ежедневието ми, навиците ми, живота ми ... А времето си минава и не искам дори за момент да си помислям, че за да се чувствам добре трябва да употребявам, било то хапчета, алкохол или други неща. Пробвала съм, не помага. Но нещата не са черно-бели. Не мога да си позволя да посещавам психотерапевт (нямам финансова възможност), а и да мога съм много разочарована от нивото на "компетенция", обмислям хипнотерапия (хипноза), но честно казано съм предубедена... Някой, ако е опитвал, моля да сподели. Четох книги по темата, пробвах различни видове дишания, упражнения, позитивно мислене, визуализиране ... Умея да усещам и анализирам себе си (зодия Дева съм) ... но всяко подобрение е моментно, мимолетно. В момента съм с хипогликемия, агорафобия, социална фобия, генерализирана тревожност, депресия и панически атаки на едно. Иска ми се да поговоря с някой, който ще ме разбере (живея в Пловдив) и да получа някаква подкрепа и разбиране, може би съвет ("близките" ми са далеч и не сме много близки) ... Ще се радвам да получа отзиви за хипнозата и съвети за ... знам ли и аз ... нещо, което да ме накара да се почувствам по-добре.

П.С: Не искам да отчайвам и депресирам никого, просто споделям как се чувствам аз.


Титла: Re:За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: Miss kiss в Януари 15, 2016, 11:31:24
Здравей!

И аз съм от Пловдив и ако искаш може да се видим!
Минала съм по твоя път и добре те разбирам. Добре е да опиташ с друг психолог, а не веднага да слагаш да слагаш под общ знаменател всички - при мен имаше ефект. Но психологът може само да те води и да те насочва, със сртаховете си се справяш сама. Колкото до хипнозата - не става толкова лесно. Изисква се време хипнотизиращият да те опознае, за да може да отсее въображението ти от подсъзнанието. Общо взето, както сама знаеш - пътят е дълъг и труден и само ти можеш да го извървиш, при това сам самичка!


Титла: Re:За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: Шашмагюл* в Януари 15, 2016, 07:32:35
 ;D Знам, че обещах друго. Само исках да споделя, че:
- Фройд е имал депресия.
- Естествено, че ще се чувстваш на приливи и отливи... Не е нормално да ти се случват кофти неща, а ти да се хилиш като Рапунцел... Така, че тук си в норма.
- Просто трябва да издириш кой ти е вменил чувство, че си ненормална по подразбиране, във всички случаи, независимо как постъпваш и...
А тези няколко реда са си живо доказателство, че един куп хора се опитаха да ме убедят, че съм хронично неизлечимо болна, а всъщност депресията, еуфорията са част от живота.
Единственото, което може да се предприеме в случаите, когато не може да спите е някакво хапче за сън.
 :)


Титла: Re:За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: Alice в Януари 15, 2016, 10:31:51
Miss Kiss, не съм ходила само при един психолог, така че не се изказвам предубедено.
Повечето са недостатъчно квалифицирани, а другите взимат по 40 лв на "сеанс". Казвам го от опит. А аз не мога да си позволявам да давам по 40 лв седмично за психолог! И да имам желание, нямам възможност. Писна ми да ме карат да пиша стихотворения за майка си и да ми кимат разбиращо с глава. Ако искам някой просто да ме слуша щях да говоря с приятел !

Miss Kiss, ти ходила ли си на хипноза в Пловдив и можеш ли да ми препоръчаш някого ? Мерси предварително :)

"Шашмагюл" никой не ми е вменил, че съм ненормална :) Просто съм по-чувствителна от другите хора и си нося много багаж от детството + това съм голяма егоцентричка. Това е предполагам.


Титла: Re:За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: Шашмагюл* в Януари 15, 2016, 11:12:24
Аз пък съм абсолютно разцепила всичко на две. Нито да давам, нито да вземам, така обичам, от приятели.
За мен краен егоизъм е майка ми да ми дойде на гости и да я изюркам да ми изчисти градината. Нормален е да я помоля само да гледа децата, докато аз лъкатуша между зависимостите си и отговорностите си. Ненормална липса на егоизъм беше да не правя нищо, което обичам освен да пуша и пия кафе.
А аз пък си мисля, че хипнозата, регресивната хипноза също могат да се използват за подстрекаване към самозапалване. Теорийката ми е обратното на това, което най - вероятно по нашите земи се ползва. Но аз съм права, дори като си мислех, обвързах всичко със слънцето, луната и динозаврите, но това го оставям за тези от моята категория - БАР.
Две неща трябват за детството: да погледнаш безпристрастно на ситуациите, като възрастен. Тогава би трябвало да ти хрумне, че детето не знае предварително какво ще се случи, което предполага грешки. И така поне половината живот.  ;D
С родителите също, хубаво е да си прецениш ти как би постъпила и повече да не позволяваш смахнато отношение.
Но аз се съмнявам, че ти имаш проблем.


Титла: Re:За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: Alice в Януари 15, 2016, 11:34:59
Шашмагюл, имам проблем ... със себе си.
Когато съм сама нямам никакви проблеми. Когато съм сред хора или се изнервям, или се дразня, или се ядосвам, или ми става тъжно. Вече много рядко хората предизвикват положителни емоции у мен. Аз знам моите проблеми откъде идват, но това въобще не ми помага да ги реша.

Шашмагюл, пробвала ли си да рисуваш ? Пробвай. Усамоти се за един час, ако може в стая, която да няма много мебели и предмети, които да те разсейват и ... рисувай. Каквото ти дойде, както ти дойде, без да се стараеш, може с пръсти, мажи, драскай, ако не ти хареса скъсай и почни наново. На другия ден сутринта си направи кафе, запали си цигара и наблюдавай рисунката. Погледни я от близо и от далеч, без да се разсейваш поне 5-10 минути. Позволи си да почувстваш това което си нарисувала, опитай се да го приемеш и виж какви мисли провокират тези чувства у теб. После може да я скъсаш и да я хвърлиш или пък не.  love2Титла: Re:За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: Шашмагюл* в Януари 15, 2016, 11:58:55
Ти на това егоцентризъм ли му казваш?  ;D Аз съм на мнение, че ако само аз имах психични проблеми, може би всъщност нямаше да избие в някакъв вид разстройство, защото като гледам ти как си си ги наредила, то следва, че при мен вилнеят поне 3-4 вида и повече дори.
Аз съм на мнение, че липсата донякъде на спокойно държание и чувство при мен е причина да се чувствам по същия начин сред хора. От друга страна повечето са депресирани по някакъв начин.
Относно рисуването, не си чела, от две години насам поетапно рисувам стените вкъщи с латекс и от време на време графики, но понеже няма как да запаля цигара вътре в повечето случаи, не ми се получават.
Принципно, картините, особено като са абстрактни, говорят. Едната, в спалнята ми, не знам дали по инерция или нарочно, докато си пиех ментата миналата година, бях изрисувала мъжки полов член скрит изпод цветята, отдолу плаващо сърце към изгрев или залез... На другия ден като се загледах...  ;D За да изрисувам хубаво нещо, трябва да съм много спокойна и да имам свободно време.
Обстановката трябва да позволява пушене.
Онази графика към другия ми профил, е от преди около две години, докато имах желание да умра. Ти това ли имаше предвид, че ти действа негативно? Виж камъните - тогава отразяваха съзнателно проблемите ми, накъсаното щастие и безрадостния път в ляво.
За изкуство може да си говорим много, в което и да е направление все да има какво да кажа.  ;D


Титла: Re:За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: в Януари 16, 2016, 11:26:20
Шашмагюл, не се намесвайте в теми, които не познавате, не репликирайте постоянно посетителите на форума. Имате си теми, където може да се изказвате. Притеснявате посетителите на форума "Паническо разстройство". Съобразявайте се с това, за да няма наказания!


Титла: Re:За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: Dimcho в Януари 17, 2016, 11:50:44
Смятам да опитам биофийдбека. Ако не друго, то поне ще имам познание за нещо ново и различно. Забравих  да попитам loanda биофийдбека може ли да се повтаря през определен период и за повишаване на самочувствието, да кажем?


Титла: Re:За времето и познатата, стара тревожност.
Публикувано от: loanda в Януари 17, 2016, 03:51:53
Здравей, Dimcho!

В повечето случаи, по време на терапията на ПР, се възстановява концентрацията, повишава се вниманието, а следствие на това и самочувствието, тъй като преставаш да бъдеш зависим и несамостоятелен. По принцип има тренинги за хора, които просто искат да подобрят своята работоспособност, концентрация и самочувствие. При децата - да се справят по-добре с уроците, ако имат такива проблеми и т.н. Ако по време на терапията това не се получим, може в последствие да се работи за повишаване на самочувствието или пък заедно с терапията за ПР. Трябва да се консултираш с терапевта, ще ти обясни по-конкретно.

Поздрави!


SimplePortal 2.1.1