evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Паническо разстройство => Темата е започната от: temple One в Юни 27, 2013, 10:21:16Титла: Храни повишаващи серотонина в мозъка
Публикувано от: temple One в Юни 27, 2013, 10:21:16
Предполагам, че това вече е било дискутирано, но дори и така можем да си опресним знанията кои храни помагат да се чустваме по-щастливи. Днес прочетох интересна статия и ще я споделя с вас.

За синтеза на серотонин важна роля играе аминокиселината триптофан. Среща се в месните продукти. Също и в пълнозърнестите храни, богати на въглехидрати. Във втория вариант, ефекта може да се засили ако въглехидратите се примат на гладно, което повишава нивото на инсулин в кръвта. Той провожда аминокиселините до мускулите. Триптофанът обаче не реагира на инсулина и остава кръвта. Той се провожда до мозъка.

Кои храни са богати на триптофан: яйца, пилешко и пуешко месо (не в колбас), риба, бобовите храни, сусам, слунчогледови и тиквени семки (ама не печени), соя, сурово мюсли, сушени плодове, шоколад, банан, люти чушки.

Преди време вземах neolexan, който е на билкова основа и действа подобно на тези храни, с подобни аминокиселини. Дават резултат при постоянство от поне един месец. Предполагам, че с хранителния вариант ще е малко повече.

Ако имате да споделите ваш опит с храни или хомеопатия моля пишете.


Титла: Re:Храни повишаващи серотонина в мозъка
Публикувано от: ddiddi в Август 22, 2013, 10:03:08
Здравейте! Към храните, които повишават серотонина бих добавила още сирене (истинско, не от палмово масло), крастевици, марули, всякакви ядки като бадем, кашу, фъстъци, банани...много е важно да се уточни, че само натуралният черен шоколад е полезен за серотонина при ПР, а не млечният или белият :)


Титла: Re:Храни повишаващи серотонина в мозъка
Публикувано от: zlatko в Август 31, 2013, 05:20:52
Здравейте,

най-силно повишаващата нивата на серотонина билка е жълтият кантарион. Ако се съчетава с антидепресанти трябва да е в малка доза, защото така серотонинът ще се повиши повече от необходимото и може да се стигне до опасния "серотонинов синдром", който може да има и фатален край, макар и рядко.


SimplePortal 2.1.1