evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Паническо разстройство => Темата е започната от: bai hui в Ноември 28, 2012, 10:03:40Титла: Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Ноември 28, 2012, 10:03:40
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Ноември 28, 2012, 11:08:43
Това е написано , за да може да се влиза само тук и форума да печели от реклами, нали така?  :)

Пишете на ЛС да дам линка за ФБ. :)


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 29, 2012, 08:53:14
    Добро утро на по-ранобудните,и на по-поспаливите!
Аз ви напуснах рано вчера,но се надявам вие да сте си прекарали добре!Бях с вас мислено,и това ме подсеща да ви питам знаете ли вица за двамата,които си казали,"Тия си мислят,че се таковаме,а ние се лекуваме?"
  Приветствам новата тема на Подолски!
 Ако обича да се съобрази с админа и да покани тия от ФБ да дойдат в нашата тема!
  И предварително се извинявам ако прекалявам на тема секс/любов,желание,обожание ит.н./,но тя според мен е много базова и за здравите и за болните,НО както и в цивилния свят се е случвало,къде на шега ,къде наистина,да се извинявам с болеста си,така и на вас се извинявам-Аз просто съм с диагноза/за незнаещите,препратка към началните страници на моите публикации/,и това ми е от болестта!
  Вики как сме тази сутрин,времето е меко,един час разхождах куче,и не ми се прибираше!Колко ти е голяма наследницата,за да си представя,детска градина ли гониш,училище ли?
 За себе си да спомена,че прекарах ноща сама,и бях много доволна от това!
Разчупвам леда!
  Що не гледате и филма"Колкото Толкова" с Хелън Хънт и великия Джак Никълсън!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Ноември 29, 2012, 09:03:10
Добро и от мен!Лотхен,и на мен ми е слабост темата за любовта.Детето е на 5,заведох я на градина.Сега трябва да бягам на зъболекар,а как не ми се ходи,но вчера отложих часа за днес.Оф и трепетликата ме гони,ама си казах взимам ксанакса и ще мине.Та чакам да ме споходи някакво душевно спокойствие с риск да закъснея за зъбара.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 29, 2012, 09:05:25
  Подолски,аз и ти сме явно отскоро,по времето на истерясването на оправилия се Хипджон,но аз се сравнявам с Трак,Кадифе,Деликаси и други ,които тогава все пак пишеха,и си бяха истински ветеранки!
Къде ли се скриха,много ми липсват ,а най-много Трак от Варна!
Кадифе официално се сбогува,а това според мен е сигурен белег за оправяне!Дай боже всекиму!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 29, 2012, 09:09:45
  Съжалявам за теб,чуждо ми е!Аз съм обратното,с удоволствие ходя на зъболекар,винаги правя всичко без упойка,и през цялото време мислено помагам на зъболекаря,и се моля,днес да е във форма,за да изчисти добре къщичката,и да я построи по-най добър начин!Зъболекаря е архитект за мен!Обичам нещо от мръсно да става чисто,зъболекар,пране,миене на чинии,дали съм болна?Майтапя се с последното,направо се подигравам с болните!Дано господ ми прости,и ме пусне безнаказано!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 29, 2012, 09:13:55
   ОК Вики,после ще споделиш,само като си помисля какви пари давам за зъболекари,и гледам пълноценно да поема каквото ми се предложи като изживяване!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Ноември 29, 2012, 09:27:21
Мислех си,че последните 2-3 дни съм по-добре-отървавах се с малка топка от необяснимо притеснение и за кратко,без пълната сила на ПА ,но явно греша.Явно се дължи на  ксанакса.Разочарована съм от себе си,само от седмица го пия,едва ли съм развила физическа зависимост,ноооо.....щом усетих ,че приближава вегетативната буря побързах да се спася с хапчето,т.е. избягах,не можах да застана срещу себе си.Жалко.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Ноември 29, 2012, 09:46:36
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Ноември 29, 2012, 12:04:02
Ривотрил,лексотан,ксанакс-все бензодиазепини,използвани да предотвратят на прима виста телесните симптоми и дискомфорт.Изписват се  на зелена рецепта,някакъв вид наркотични са,има възможност за развиване на физическа и психическа зависимост.За пръв път преди 20тина дена психиатъра ми изписа ривотрил,категорично отказах и не съм взела нито едно хапче.Отидох пак при невролог.Той предложи ксанакса,като се опита да ме убеди,че няма опасност да привикна с тези малки дози.Тогава се примирих,че явно ще се наложи да взема нещо такова.Ривотрилът е по-силен.Не знам как си преборил паническите атаки лесно,как се спира да мислиш за тях,когато сърцето ти ще се пръсне,когато те втриса цялото тяло и имаш чувството,че не можеш да спреш да трепериш.Когато съм спокойна и аз си мисля-другия път няма да ми пука,знам,че след10 или 20 мин ще мине.Да,ама не-само да усетя,че сърцето ми забива бясно и главата ми ще се пръсне от някакво незнайно налягане ужасът ме грабва.ИИИ естествено си  казвам-ще умра,казах им на докторите,че ми има нещо,ама йок,само имам някой тумор в главата.......и нататък няма да ви разказвам.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: delicacy в Ноември 29, 2012, 12:16:08
Мили приятели, мила Вики, не се притеснявай, няма ти нищо на главата. Това са отвратителни симптоми, които се предизвикват от голямото количество на адреналин, което се освобождава в тялото в ситуации на страх.
И още нещо - не се страхувайте от лекарствата, не ги пийте постоянно, просто при нужда, защото само тяло се пренапряга физически и търси подкрепа, за да се успокои. Малките дози бензодиазепини не са страшни. Знаете ли колко много хора без ПР ги пият и то  всеки ден, за да са спокойни в работата, на лекции и т.н.
Стискам палци на всички да са добре loveТитла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Ноември 29, 2012, 12:33:07
Благодаря ,дели,много мило,наистина благодаря за подкрепата.Аз обаче пак съм набрала,ще ме прощавате.Идеята за групата ме накара да мисля за нещо.Ние болни  ли сме?Доколкото мойта проста глава разбира писанията относно ПР и обясненията на докторите колко срещано и обичайно явление е това ,оказва се ,че това не е болестно състояние.А кажете ми защо тогава повдигнахме въпроса за анонимността,защо поискахме да останем тук,където сме скрити?Трябва ли да крия какво чувствам,нз-но е факт,че го правя,макар че ми се говори и ми се отразява добре на мен самата(сори за егоизма).


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: delicacy в Ноември 29, 2012, 12:46:38
Повечето хора от незнание реагират по-особено спрямо хората с ПР, пък и с други страдания. Затова ,според мен само най-близките хора е добре да са запознати със състоянието. Според мен не трябва да се информират работодатели, защото може да пострада човек от некомпетентно отношение и да си загуби работата, да речем.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Enigma_3 в Ноември 29, 2012, 12:53:05
Ще се включа и аз. Да и аз мисля, че на работодатели не трябва да се казва. Ние се разбираме какво ни е, какво изпитваме по време на ПА и как тя мъчи живота ни, но хората които не са преживяли подобно нещо ще ни помислят честно казано за луди. Ако ние бяхме добре и никога не бяхме имали ПА, не знаехме нищо за това състояние ПР и ако някоя колежка ни разказваше какво е, най-много да си помислим, че нещо и мърда, честно казано.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 29, 2012, 01:03:08
 Мм-м-м много готин въпрос зададе Вики,и аз ще се включа!
Първо и най-важното,ако не  се е случвало на някой ,той трудно може да те разбере,ти самата Вики,каза" писна ми от това да ми казват "да се стегна"
 Така че ако споделяш ,няма да те разбератНО,НО,НО,това че няма някой да ме разбере,много малко ,мен, лично ме вълнува,Аз не споделям,и съм анонимна единствено защото,на работното място,ако някой и през ум му мине,че съм Ха-хо/болна,луда/,няма да мога да се издържам,а парите за жалост са необходими!
   Но,ако твоята работа,не изисква по презумция,психическа стабилност,моя съвет е ,споделяй с който ти падне!Така и за психолог може да не даваш пари,стига да има,кого да натоварваш!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Ноември 29, 2012, 01:10:23
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Ноември 29, 2012, 01:15:18
Много си ми готина-да си прехвърля изблиците на другите aplause.Тук обаче ми се получава друга конфронтация-първо като чуя как ме питат кво и що,ама защо така  бе жена,нещо много ти е се е насъбрало- и ми иде да ги тресна в главата,аз знам кво ми се е събрало.Просто срещам пълна неспособност да разберат за какво по дяволите иде реч и се отказвам.После има и друг момент,чувствам вина,че товаря хората,всеки си има грижи,тегаво е някой все да ти мърмори,че е зле и да ти действа като енергиен вампир.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 29, 2012, 01:17:22
   Подолски,обичам ти симптомите,не знам защо обаче!Имаш две качества,които ми се набиват: фантазьор/в най-добрия смисъл/,затова и са ти толкова цветни симптомите,и второто дребнаво-прецизен/това не е в най-добрия смисъл/!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Ноември 29, 2012, 01:23:41
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 29, 2012, 01:45:36
  Въобще не ме разбра!Ама утре ще ти обяснявам!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Ноември 29, 2012, 01:59:34
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 30, 2012, 09:08:50
    Привет на съфорумците,вчера съм пропуснала любимата си тема,но и без мен сте се справили!
  Към Вики,как мина зъболекаря,готино ли беше?
 Към Подолски,самият ти отговор отново се натрапва дребнавостно-прецизния ти характер,трябва да работиш,за по-отгоре,отгоре на нещата,пък какво съм пил,колко,в колко часът,с компот,или с чай и т.н. и т.н.
  А за симптомите и ОКРтоти,разбира се ,че ти вярвам на 100%,макар,че ти си споделил 5%даже и по-малко,просто нещата които ти се случват,са продукт на мозък+материал от досегашния ти живот,преживяване,книга,реплика,+твоята фантазия!Затова го казвам в добрия смисъл/фантазьор/,например кървищата +ножовете,повярвай ми и аз съм го преживяла,но моите фантазии са други,и случките са други,които са последвали в резултат на ОКР при теб,и на БАР при мен!Това имах предвид,сега чат ли си,???


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Ноември 30, 2012, 09:14:07
Хей,Лотхен,здравей!Радвам се,че си тук :)Зъболекаря нормално мина-стискам юмруци през цялото време ;)И  не е късно да се включиш в любимата тема и да споделиш с нас размисли и страсти ;)


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 30, 2012, 10:08:02
     Бикче,или Крикет предпочиташ,за запалване на поредната цигарка!Което ме подсеща да попитам съфорумците,дали сме повече пушачи или непушачи!Аз имам теория,че пушенето вече е една стъпка към лудницата!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Ноември 30, 2012, 11:58:17
Бих искала да питам ветераните тук някой дали е чел,,Другото лице на паника'' и ако да-моля да сподели впечатления.Поствам коментар на терапевта Орлин Баев,на когото попаднах.Дали ще има полза ???
Орлин Баев
Попаднах на книгата и сайта на Петя преди два три дни - просто ми изскочи корицата на книгата и отнякъде. Поръчах я, дойде за два дни и още същата вечер (снощи) я прочетох за час и половина, два часа. Хареса ми! Между редовете е вложен личният опит на авторката - а той е най-важният! Основната насока за справяне напълно съвпада с моя опит и изводи по отношение на тревожността! Препоръчвам книгата на всеки, преживяващ тревожно разстройство


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Надежда в Ноември 30, 2012, 12:16:59
Имам един въпрос към хората с паническо разстройство, Незнам в коя тема да го пусна, виждам че тази е актуална и пиша тук. А и заглавието е свързано със взаимопомощ. Та помогнете ми с информация ако желаете.

Интересува ме: следните симптоми могат ли да бъдат симптоми на паническо разстройство/паническа атака

-  вариращи болки и дискомфорт в шията и гърлото от подлудяващи такива че човек да не може да има нормално ежедневие, до по притъпени

-  болките в шията и гърлото се разпространяват по цялото тяло(стави, черва, всичко и главата. Просто центъра на всичко се усеща че е шията и гърлото. От някакъв проблем в шията се усеща нещо като спазъм по цялото тяло.

-  По време на подлудяващите болки червата откачат работят на много бързи обороти и се свалят килограми, при преминаване на пристъпа пак се връщат килограмите.

-  това което нарекох пристъп е от  няколко дни, до седмица, две

-  всичко това е свързано с варираща като сила стържеща кашлица.

-  свързано е със вариращо свирене при дишане, това свирене е правопропорционално на кашлицата, увеличи ли се едното, увеличава се и другото и обратно.

-  вариации на гласа от дрезгав и гъгнещ, до нормален

-   горчив вкус който също е вариращ, колкото по силно е свиренето при дишане и кашлицата, толкова по силно горчив е вкуса в устата.

-  чувство за сухота в гърлото, колкото по силна е болковата симптоматика, толкова по силно е и чувството за сухота.


Наясно съм че това изглежда като симптоматика на друг проблем, но лекарите  не им се занимава и дежурният им отговор е на психична основа.

Този който е наясно от личен опит със симптоматиката на ПР, може ли да каже до колко се припокрива с описаното от мен.Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Ноември 30, 2012, 02:18:49
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 30, 2012, 02:38:04
   Към Подолски-и БАР и ОКР,без да съм чела,просто си имам мнение,е строго индивидуално,половината съм ти отговорила!В мания нещата са като че ли си дрогиран,може да не спиш и ядеш със седмици,мислите препускат,дребни и незначителни неща се схващат като много важни,аз лично се чувствам бог,притеснявам се ,че мога да погубя вселената,ако не внимавам,още искаш ли!Не съм пила лекарства,освен задължителната инжекция,насилствено поставена на Екзарх Йосиф,защото отгоре на всичкото,не смяташ ,че си болен,Та инжекцията,слава богу ме приспива,и след сън съм друга!Лошото е ,че не се усещам как отивам към незавръщане,и не знам,че не спя и ям,толкова ми е интересно точно тогава да живея,когато излеза от мания,живота е доста по-безинтересен!Говоря като че ли все съм си там,но имам само две кризи,преди 10 години,когато взех много важно решение за себе си,да се разведа,и преди вече станаха  8 месеца,когато се влюбих!Май и двата пъти,присъства влюбеност,тогава изпускам юздите!
  Благодаря,че попита,очертаваш се умник!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 30, 2012, 02:43:17
   А и двата пъти,после ходя 2,3 пъти на контролни прегледи,където водя щури преговори с докторите,за лекарствата,трябва да знаеш,че като ми замънкат за действието,гаранцията за лечение,за причините и прогнозата,замлъкват и се съгласяват на моя отговорност,да не ми пробутват отрови!Но аз от малка,мразя лекарствата,освен доказаните-антибиотик,обезболяващо,инсулин,кардиаци,и някои антихипертензивни!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Надежда в Ноември 30, 2012, 02:50:25
   

 


Цитат
Имам един въпрос към хората с паническо разстройство, Незнам в коя тема да го пусна, виждам че тази е актуална и пиша тук. А и заглавието е свързано със взаимопомощ. Та помогнете ми с информация ако желаете.

Интересува ме: следните симптоми могат ли да бъдат симптоми на паническо разстройство/паническа атака

-  вариращи болки и дискомфорт в шията и гърлото от подлудяващи такива че човек да не може да има нормално ежедневие, до по притъпени

-  болките в шията и гърлото се разпространяват по цялото тяло(стави, черва, всичко и главата. Просто центъра на всичко се усеща че е шията и гърлото. От някакъв проблем в шията се усеща нещо като спазъм по цялото тяло.

-  По време на подлудяващите болки червата откачат работят на много бързи обороти и се свалят килограми, при преминаване на пристъпа пак се връщат килограмите.

-  това което нарекох пристъп е от  няколко дни, до седмица, две

-  всичко това е свързано с варираща като сила стържеща кашлица.

-  свързано е със вариращо свирене при дишане, това свирене е правопропорционално на кашлицата, увеличи ли се едното, увеличава се и другото и обратно.

-  вариации на гласа от дрезгав и гъгнещ, до нормален

-   горчив вкус който също е вариращ, колкото по силно е свиренето при дишане и кашлицата, толкова по силно горчив е вкуса в устата.

-  чувство за сухота в гърлото, колкото по силна е болковата симптоматика, толкова по силно е и чувството за сухота.


Наясно съм че това изглежда като симптоматика на друг проблем, но лекарите  не им се занимава и дежурният им отговор е на психична основа.

Този който е наясно от личен опит със симптоматиката на ПР, може ли да каже до колко се припокрива с описаното от мен.

По-вероятно е да са прави.


Да разбирам ли че ти си имал или имаш ПР/ПА, и то е свързано с стържеща и подлудяваща кашлица от която не можеш да спиш, свирене при дишане в най силният му вариант като музикален инструмент. Постоянен горчив вкус в устата, вкуса на храната не с усеща.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 30, 2012, 02:55:34
  Не,Надежда не го разбирай така,психическите,психосоматичните болести,между които и ПА,са просто индивидуално,но общото е ,че нямат причина,продължават дълго време/все пак с рак се свършва за година,две/,и притежателите им,точно като теб описват ли,описват симптомите,и се впечатляват,и задълбочават,абе с две думи са влюбени,но по-лош начин в болеста си!
  Подолски не кашля точно така,ама си има други,много приятни работи!
  Добре дошла,питай,и се чувствай като у дома!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 30, 2012, 02:57:15
   Май всъщност не казах,че съм съгласна с Подолски,а именно всичко ти е от главата!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Надежда в Ноември 30, 2012, 03:19:14
  Не,Надежда не го разбирай така,психическите,психосоматичните болести,между които и ПА,са просто индивидуално,но общото е ,че нямат причина,продължават дълго време/все пак с рак се свършва за година,две/,и притежателите им,точно като теб описват ли,описват симптомите,и се впечатляват,и задълбочават,абе с две думи са влюбени,но по-лош начин в болеста си!
  Подолски не кашля точно така,ама си има други,много приятни работи!
  Добре дошла,питай,и се чувствай като у дома!

За какъв рак става въпрос. Рака не е единствената нелечима болест на света. Човек може да е с 5/10 години сериозна симптоматика-болки и това да не е рак, а някакво друго заболяване от което не се умира, но се страда цял живот, примерно да кажем ревматоиден артрит.

Моя проблем е от 60,70 дена, не е от дълго време, все още не са направени всички изследвания защото на никой не му дреме, само на мене и тепърва ще ги правя. Не съм много наясно с паническо разстройство и всякакви там тревожни разстройства, ама много се съмнявам някой тук да има такива симптоми "стържеща и подлудяваща кашлица от която не можеш да спиш, свирене при дишане в най силният му вариант като музикален инструмент. Постоянен горчив вкус в устата, вкуса на храната не се усеща."

lotxen, аз май забравих да кажа че въпроса ми беше само към хора които имат личен опит.


Виждам че с нищо не може да помогнете, просто не сте наясно. А въпросите ми към подолски не бяха сериозни, а иронични, много е ясно че няма същите кашлици и свирения.

lotxen, да ти кажа наистина може да е от главата ми ама не в твоя смисъл ами в буквалния, във вторник ще си правя скенер на чарковете-органите  в глава ми.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Ноември 30, 2012, 03:23:10
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Ноември 30, 2012, 04:10:07
  От къде ги четеш тези неща Подолски!Моля дай ми източници,или как да го намеря в интернет,намери ли някаква група с БАР,защото аз съм тук,от немай къде?


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Ноември 30, 2012, 04:35:03
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Ноември 30, 2012, 07:05:35
Минах да ви кажа добра вечер,но народа се покрил love3


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Декември 05, 2012, 09:04:32
Добър и хубав ден на всички!Никакви ви няма и сте много мълчаливи,защо така :(


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Декември 05, 2012, 09:09:34
   Добро утро и от мен!С твоята поява Вики,леко имаше движение тук,но и тук,както и отвън,положението е на приливи и отливи!Ти беше прилива,чакаме следващия да окне!
 


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Декември 05, 2012, 11:30:52
Хубаво е приливите да са повече от отливите :)Аз бих могла да ви удавя с приказки ;)ама трудно се лъжете ,все пак е приятно като има кой да драсне 2 реда :)


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: lotxen в Декември 05, 2012, 12:01:32
   Не,че те подстрекавам,ама не вярвам,че можеш да ни удавиш с приказки!
Аз много обичам приказките,но наистина,вече е по-трудно да се излъжа!И ми липсват разказвачи на добри приказки!Както казвам аз,все ми е тая дали ме лъже,аз ако му повярвам,вече е върха!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: estrella1991 в Декември 16, 2012, 07:35:03
Здравейте от известно време чета в този форум най-различни неща за ПА и деперсонализацията. Преди две години започнах да страдам от паническо разстройство ,което се характеризираше с много тежки кризи по време на които не ми стигаше въздух изтръпваха ми ръцете,краката ,имах чувството ,че умирам. Започнах да пия Ципралекс антидепресанти ,които психиатър ми изписа и положението се оправи за година ,но след като ги спрях точно в този момент се разделих и с гаджето и оп обратно в дупка. Напоследък обаче започнах да изпадам в много странни състояния на нереалност,сякаш сънувам,сякаш не съм на себе си ,не искам да се поглеждам в огледалото в такива моменти сякаш виждам друг човек там,сякаш съм чужда на себе си .... Това усещане предизвиква страхотни панически атаки при мен ....и отново се започна ходене по мъките изписаха ми Коаксил,но реших да не го пия ,защото според мен тези антидепресанти колкото помагат толкова и вредят. Когато изпадам в много тежки кризи пия половин ривотрил и ми помага.... моля кажете изпадали ли се в такива състояния доколкото разбрах тези състояния се наричат деперсонализация и дисоциация...изживяването е ужасно драматично и плашещо сякаш ще изчезна и нещо много лошо ще ми се случи... :-\


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Viktoria в Декември 16, 2012, 07:52:26
Здравей!Доколкото знам усещането за нереалност е един от симптомите на ПР.Аз лично съм изпитвала на моменти подобно усещане,но може би в по-слаба степен.При мен е най-силна проявата на страшно сърцебиене,ледени,изпотени и изтръпващи ръце,също и усещане че ще припадна,което естествено води до ужасяващата мисъл,че умираш,полудяваш или Бог знае какво.Знам,че е тъпо да ти казвам да не се срахуваш,но е така-няма да изчезнеш,нито друго страшно,опитай да си кажеш,че е само за малко и след минути усещането ще изчезне.Знам,че в момент на ПА подобни съвети звучат идиотски,но знай,че е просто част от симптомите,нищо повече,нищо което може да ти навреди.Аз взимам сутрин и вечер половин ксанакс и горе долу удържам,пристъпите са си ежедневни,но не с тази сила поне.Като го спра след някой ден нз как ще продължи всичко.Терапия пробвала ли си?или опитай с разните там диафрагмени дишания,спорт-уж помагали.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: estrella1991 в Декември 18, 2012, 01:38:29
Да доста съвети получавам за спорт и подобни занимания,но в такива моменти хич не ми е до това. Напълно осъзнавам,че от медицинска гледна точка не е страшно,но изживяването е ужасяващо. Аз взимам ривотрил сутрин и вечер и с това що годе се поддържам в нормално състояние без толкова ужасяващи кризи. Провеждам и психотерапия. Нали казват ,че винаги има някаква подсъзнателна причина за тези състояния ,която трябва да се открие,но е трудно да ровиш в подсъзнанието си и да търсиш отговори. Аз преди година бях с твоите пристъпи,но ги излекувах с антидепресанти,сега пък започна тази деперсонализация ...понякога си мисля,че това няма край...не може цял живот да сме на някакви хапове това не е нормално...Като чета по разни форуми има хора ,които си ги влачат тези проблеми с години това е доста натоварващо.Чудя се дали ако не си създавам супер динамично ежедневие няма да ми помогне това ...вече се чудя какво би било добре.  А това с чувството ,че ще припаднеш и аз го получавам наред с деперсонализацията ,но никога не припадам. Всичко е в мозъка,просто се чудя как някои хора никога не разбират дори какво е това,а други се мъчат с тези състояния дълго време ...може би въпрос на психика е всичко...


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Декември 19, 2012, 09:41:24
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: estrella1991 в Декември 20, 2012, 01:26:21
Повярвай ми деперсонализацията не е лесно да се победи с веднъж седмично посещение при психотерапевт. Надявам се наистина да си помогна с това ,защото не искам да взимам повече хапчета на 22 съм почти и смятам ,че тези хапчета не са много добра алтернатива още повече в такава крехка възраст...вече година пих антидепресанти ,но ефекта е временен и после пак... писах ти лично съобщение не знам дали си го получил. Скоро открих този форум и още не съм много наясно с хватките за комуникация тук.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: nikol в Декември 21, 2012, 02:17:48
Здравейте, включвам се в темата като част от хората борещи се с паническото разстройство и то вече 4 години. Незнам колко успешно или неуспешно се справям, но след 4 години паники, първите две от които бяха ужасни, към днешна дата мога да кажа, че нещата са поокротени от към панически атаки, но от към тревожност, страхове и разни други симптоми хич не е добре работата :) От няколко дни например ме гони едно задушаване и усещане как на моменти трябва доста дълбоко да вдишам за да си поема въздух и това например ме вкарва в страшен филм. Постоянното притеснение дали е от паническото или просто нещо не е наред направо ме влудява.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: 1vo000 в Декември 25, 2012, 07:34:35
Здравейте, включвам се в темата като част от хората борещи се с паническото разстройство и то вече 4 години. Незнам колко успешно или неуспешно се справям, но след 4 години паники, първите две от които бяха ужасни, към днешна дата мога да кажа, че нещата са поокротени от към панически атаки, но от към тревожност, страхове и разни други симптоми хич не е добре работата :) От няколко дни например ме гони едно задушаване и усещане как на моменти трябва доста дълбоко да вдишам за да си поема въздух и това например ме вкарва в страшен филм. Постоянното притеснение дали е от паническото или просто нещо не е наред направо ме влудява.


Все едно аз съм го писал тоя пост ... абсолютно ! Само дето при мен мина почти година . Иначе и мойте първите 2 атаки бяха много страшни , и аз нямам такива атаки , но тревожността ме гони постоянно . Чувството на задух и нуждата от дълбоко поемане на въздух и мен ме гони от седмица , две .


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: estrella1991 в Декември 28, 2012, 12:21:31
Това са типични панически атаки не се притеснявайте всичко е наред просто нервна реакция. Помислете дали не сте били напрегнати наскоро или не сте преживели някакъв стрес дори минимален. Това може да е отключило това усещане на задушаване. Аз всеки ден съм с чувство за нереалност в даден момент от деня и с тревожно усещане... в такива моменти ми се плаче и дори понякога се разплаквам след това се успокоявам,но е ужасно напрежение всеки ден да се преминава през това... Иначе аз също съм преживяла тези паник атаки с недостига на въздух неприятно е ,но преминава има специални техники за дишане в такива моменти може да ги откриете в интернет. Психиатър ми каза,че в  такива моменти човек има усещане за задух,защото се стяга цалото тяло и навлиза по-малко кислород в клетките. Колкото и да е трудно опитатйте в такъв момент да се отпуснете изцяло и да дишате дълбоко,няма да се задушите със сигурност даже атаката ще мине по-бързо.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: estrella1991 в Декември 28, 2012, 09:21:15
Iskam da popitam nqkoi ot vas hodi li na psihoterapiq za Sofiq stava vupros i ako da kakvo pravite na seansite kak proti4at? Za6toto az hodq ot nqkolko meseca pri edna dosta dobra psihoterapevtka preporu4a mi q psihiatur ,no naistina ni6to ne pravim osven az da i razkazvam kakvo se slu4va s men kak proti4at dnite mi kakvo prejivqvam po vreme na kriza i tova e tq samo me izslu6va ....az ne vijdam tova kak moje da pomogne da izlqza ot problemite si ,za6toto az i na nqkoq priqtelka moga da gi spodelqm tezi ne6ta ...o4akvam nqkakvi tehniki za spravqne s problemite ne6to takova ,no uvi ni6to takova ne prisustva v terapiqta mi do sega i az ve4e zapo4vam da si mislq 4e vsi4ko tova  e bezsmisleno...  hmmm


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Ema в Декември 29, 2012, 03:03:02
  Естриела, аз също мисля, че е безсмислено.
 
 Още на първата среща аз имах план и знаех какво ще правя в къщи. Така резултатите не закъсняха.

  Може би е нужно да попиташ психотерапевтката си какъв е планът ви на работа и след колко време се очаква промяната. Ако отговорите на тези въпроси те задоволят - продължавай с нея. Ако не - мисли друг вариант. Няколко месеца и без промяна...да не  остане загуба на време.


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: estrella1991 в Януари 06, 2013, 11:56:30
Благодаря ти за информацията. Сега ще ходя при друга психотерапевтка да видим как ще бъде при нея. Тя прилага различни методи и се надявам това да е правилният човек. Искам да попитам някой пил ли е ривотрил?


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: bai hui в Януари 11, 2013, 03:26:55
-


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: marieta1982 в Април 22, 2013, 09:21:23
Zdraveite!Az sym na 31 godini i v prodyljenie na 7 godini jiveeh s misylta 4e sym bolna.Preminah prez stra6ni ko6mari,pro4etoh hilqdi knigi,izpih kupi6ta uspokoitelni.Diagnozata mi be6e pani4esko razstroistvo.Hodih pri mnogo lekari v BG i v 4ujbina.Sega smelo moga da tvardq,4e vsi4kite tezi lekari i lekarstva bqha gubene na vreme i pari.Hora razberete,nqma takava bolest,tq ne sy6testvuva.S tezi uspokoitelni,koito vi predpisvat doktorite,se vkarvate v omagiosaniqt kryg i zatyvate vse po nadolu.Za6to vsi4kite tezi specialisti koito sym posetila govoreha edno i sy6to?Za6to vsi4ki kazvaha,4e tova ne se lekuva?Ta horata ve4e izmisliha lek dori za raka.Otiva6 na skener,ekg i vsqkakvi izsledvaniq,koito s ni6to ne pokazvat nali4ie na bolest.Sqda6 pred psihiatyra,a toi te ubejdava,4e tazi bolest e mn tejka,trqbvat ti uspokoitelni i t .n.Mislih dylgo,dokato otkriq vsi4ki otgovori za tova systoqnie.Sega sym na qsno.Vsi4ki nie,80% ot mladite hora sme jestoko manipolirani.Kolko ot vas poznavat vyzrastni hora,babi,dqdovci s podobna diagnoza?Nqma,kakto nqma i takava bolest.Horata sys slaba psihika,kogato usetqt zadu6avane,svetovyrte6,silno glavobolie i podobni simptomi,vednaga ti4at pri nevrolog ili psihiatyr.Tam toi o6te s pyrviqt simptom,koito kajat im opredelq pani4esko razstroistvo i te ve4e popadat v izmislenata bolest.Ot tam zapo4vat fobiite,koito stavat vse pove4e.Az preminah prez ada,nemojeh da stoq sama v banqta,nemojeh da vlqza v magazin,ne mojeh da se gledam v ogledaloto.7godini jiveeh vseki den s misylta,4e umiram.Zadujavah se,paralizirah se,izolirah se,misleh 4e imam tumor v glavata,mereh si kryvnoto prez 10 min,kolko zabludena sym bila.Ne pozvolqvaite da vi ubejdavat,4e ste bolni!Ne stavaite robi na uspokoitelni i doktori.Tova e nerealna bolest,povqrvaite.Vie sami si q vnu6avate.Jivqh dosta vreme v 4ujbina i tam sre6tnah mn hora s takyv problem.Te sqka6 sami me namiraha i spodelqha s men tova koeto prejivqvat.Kazvah sy6toto i na tqh mnogokratno.Vsi4ki te sega sa dobre,osvobodeni ot omagiosaniqt kryg.Ako nqkoi ot vas iska da se spasi i da mu pomogna,neka mi pi6e na skype marieta dragomirova.Jelaq vi prekrasen den!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: Шашмагюл в Април 22, 2013, 09:36:25
Ти как се стабилизира?


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: marieta1982 в Април 22, 2013, 09:43:31
s mnogo jelanie ot moq strana


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: t.todorov в Април 22, 2013, 06:53:24
Какво си пожелахте в голямото си желание да се оправите? Можете ли по-подробно да опишете пътя, през който сте минала, за да се справите?


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: marieta1982 в Април 23, 2013, 08:56:13
Tova e tolkova dylyg period ot jjivota mi,preminal v stra6ni myki.Krizite stavaha vse pove4e i po silni.Bqh se skrila v nqkakyv izmislen svqt i se strahuvah da izlqza izvyn negovite ramki.V kapana na rivotrila se 4uvstvah za6titena.Pritypqva6e krizite i synqt,za koito predi tova samo me4taeh.Vremeto sqka6 be6e sprqlo,a az pristrastena kym prokletoto hap4e-uveli4avah dozata na svoq glava.To4no v tozi period,mi popadna edna kniga Dolinata na kuklite.Re6ih da q pro4eta.Vneq se razkazva6e za mladi,krasivi i aktivni jeni,koito popadat v kapana na uspokoitelnite i zavyr6vat letalno.Az vyrvqh to4no po tehnite stypki.V glavata mi nahluha hilqdi vyprosi.Tova li e jivota,koito iska6?Tolkova li si slaba?Da umre6 li iska6?Haresva li ti v tozi obraz,v koito si vlqzla?Otgovorite bqha NE.Re6ih da otida da si napravq vsqkakvi izsledvaniq,za6toto bqh tvyrdo ubedena 4e mi ima ne6to.Rezultatite mi bqha napylno normalni.Togava si zabranih pove4e da pose6tavam psihiatri i na svoq glava sprqh rivotrila.Tova be6e ujasen period ot jivota mi,no az vse si povtarqh-nqma vry6tane nazad,ti si silna,ni6to ti nqma,skoro vsi4ko 6te premine i ti 6te si spasena.Prez pyrvite 3 sedmici borbata be6e ojesto4ena.Ne mojeh da spq po celi no6ti,bqh mnogo iznervena,imah postoqnni svetovyrteji,strahuvah se.Vsqka sutrin zastavah pred ogledaloto,s iztrypnali ryce i glava i si kazvah Ti si silna,ti si po silna ot tazi bolest,ti si po silna ot rivotrila,utre 6te e po hubav den.Taka minavaha sedmicite,a strahyt ot smyrtta ne si otiva6e.Zadu6avah se,stoeh na terasata s 4asove,misleh si 4e syrceto mi spira,no ne posqgah kym hap4eto.Eto me jiva sym.Preminah prez ada,v koito sama bqh vlqzla s moeto bezsilie.Ne se pla6ete i ne se predavaite,a vqrvaite v sebe si.Prepory4vam,kolkoto se moje po 4esti razhodki sred prirodata,hodete na piknik,v nqkoq gora,na polqna ili kydeto i da e,no ne se predavaite.Tova e syn,ot koito samo vie re6avate dali da se sybudite.Ot tazi bolest ne se umira,tq e nerealna.Zapisvaite si vsi4ko koeto iskate da spodelite,nai sykrovennite si ne6ta,travmi ot detstvoto,lo6i spomeni,vsi4ko kakvoto vi teji.Az nemojeh da stoq sred hora,taka me drazneha,4e ne mojeh da gi ponasqm.Ve4er izlizah i se razhojdah s 4asove.Ako nqkoi re6i da spre sam lekarstvata,taka kakto napravih az-prepory4vam vsqkakyv vid fizi4eski trud,kolkoto moje pove4e.Sigurna sym,4e vseki edin ot vas moje da se spravi,no ima edno vajno uslovie DA OSYZNAETE,4E GO ISKATE! Moqt pyt,prez koito minah,be6e mnogo dylyg i my4itelen,no az nqma6e na kogo da se opra osven na ogromnoto mi jelanie da oceleq.Vqrvaite v sebe si,az izgubih 7 godini ot jivota si,za koito syjalqvam jestoko.Kolkoto po byrzo osyznaete,4e iskate da se opravite,tolkova po lesno 6te stane.Bydete silni i vqrvaite v sebe si!!


Титла: Re:Група за взаимопомощ
Публикувано от: t.todorov в Април 23, 2013, 12:28:21
Но вие отново не споделяте, какво точно извършихте за да се справите. Какви действия, или постъпки предприехте от състояние на страдание към състояние на оправяне, как използвахте силното си желание, за какво?
Иначе сте права, 90% от хората с тревожни растройства се оправят, че и повече при правилен подход. Но ще е интересно да ракажете, как вие сама сте го сторила от момента на началото на справянето, до момента на справянето изцяло. Така както подробно разказахте 7 годишното си страдание, не е ли възможно да разкажете и вашето справяне?


SimplePortal 2.1.1