evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Психология => Темата е започната от: Мегатрон в Юни 09, 2012, 08:56:30Титла: Просветление
Публикувано от: Мегатрон в Юни 09, 2012, 08:56:30
Съществуват ли методи в психологията за постигане на просветление :) :)


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: hpjon в Юни 09, 2012, 10:17:56
Какво според теб е просветлението?
А защо се интересуваш от тази тема и защо очакваш психологията да ти даде отговор на този въпрос?


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Мегатрон в Юни 09, 2012, 10:18:56
http://www.diamondway.bg/bg/faq/buddhist-terminology/what-is-the-enlightenment.html

Ако погледнем какво е открил Буда преди 2 500 години, ще открием, че той е осъзнал, че умът е ясна светлина. Умът не е бил роден и не може да умре. Въпреки че тела, мисли и чувства се появяват, променят се и изчезват, самият ум - откритото, ясно, безгранично пространство - не може по никакъв начин да бъде наранен или засегнат. Затова, когато Буда постигнал освобождение, той открил, че вече не е мишена. Той вече не бил тялото, което може да бъде в беда, нито бил мислите и чувствата, които можели да се променят и изчезват. Вместо това, той бил сияйно осъзнаване. Това го довело до просветление - осъзнаването, че няма разделение между пространство и енергия в което и да е време и място. Той знаел и осъзнавал всичко. Чувствал великата радост и изразявал великата любов, която е смисълът на всички неща - това, което кара всеки атом да вибрира, това, което кара да се случват всички неща в света.


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: hpjon в Юни 09, 2012, 10:29:02
Да разбирам ли, че искаш да достигнеш състояние като Буда?
Защо ти е?


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Мегатрон в Юни 09, 2012, 11:00:55
Да разбирам ли, че искаш да достигнеш състояние като Буда?
Защо ти е?

По долу има цитат от книга на Зеланд, що е то просветление. За някои хора просветлението означава власт, за други хармония и любов, за трети безсмъртие и вечно съществуване. Безброй са пътищата господни.но самата същност на човека е в избора, няма такива неща карма и прераждане. С просветление според мен може да се нулират преражданията.През цялата история на своята цивилизация хората са се стремили приживе да предизвикат у себе си чувството за единение с Космоса. Всички школи за духовно усъвър­шенстване в крайна сметка преследват една и съща цел: да постигнем просветление или, с други думи, да усетим своето единство с този свят, да се разтворим в океана от енергия и същевременно да не изгубим себе си като индивидуална същност.
Какво получава постигналият просветление - да се раз­порежда с цялата енергия на океана на Вселената. Той не вижда принципна разлика между себе си и тази безкрай­ност. Мисловната му енергия влиза в резонанс с енергията на океана. Точно тогава намерението на просветления става тъждествено на външното намерение - тази могъ­ща и непостижима сила, която управлява света.

Има ли техники в психологията за постигане на просветление. Просветлените се броят на пръсти


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: hpjon в Юни 09, 2012, 11:49:37
Цитат
Има ли техники в психологията за постигане на просветление.

Има техники и просветлението според мен е достъпно за всеки.

Ефектът от техниките обаче ще е най-добър при теб едва след като преспиш с момиче.
Като стане това - сподели тук, похвали се.
Тогава ще можем да говорим в подробности по въпросите с просветлението.Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Мегатрон в Юни 10, 2012, 12:56:01
Не мога да те разбера. chair chair chair
не е ли по добре да си девствен. Казват че като си девствен и имаш по голяма свобода на съзнанието, следователно и просветлението ще стане по бързо  cat cat


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Ema в Юни 10, 2012, 02:05:45
 А дали просветлението не е за  определени, избрани  хора?

 Буда е получил просветление  след години седене и медитиране под свещеното сега дърво. Искал го е, положил е усилия и му е било дадено. Сигурно много хора искат да са просветлени, но едва ли на всички им се дава.

  По-важно е какъв е смисълът на просветлението? За теб, за другите? Според мен  просветлението се дава за да бъдеш в полза на останалите хора, да им покажеш нещо важно, нещо ценно, от което те имат нужда в своето развитие. Приемам го и като жертва в името на другите.


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Мегатрон в Юни 10, 2012, 05:52:48
За да бъда :) :) :)


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: lotxen в Юни 13, 2012, 09:48:53
   Хипжон,достигането до просветление ми донесе диагноза БАР!Никак не ми се връзват нещата-психично здрав и търсещ просветление!


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: hpjon в Юни 13, 2012, 10:18:13
   Хипжон,достигането до просветление ми донесе диагноза БАР!Никак не ми се връзват нещата-психично здрав и търсещ просветление!

Интересно!

Може би ще е още по-интересно ако ни разкажеш повече.

Аз така или иначе кой знае какво за просветлението не знам, но пък поназнайвам за БАР - интересно ми е да науча повече за тази взаимовръзка.


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: lotxen в Юни 13, 2012, 04:26:45
       Извинявай за Хипжона,вече ще си Хпжон!Търсейки сайт или чат за БАР,попаднах на вашия сайт,чета ви много,но не се справям лесно с компютъра,/ 45 години,мразя дистанционни,и техника телекомуникационна/,опитвам се да обясня,ако нелепо се натрисам тук или там!От прочетеното,най-много се доближаваш ти до моите разсъждения,и смятам,че и много си напред с теориите,а и с практиката!Моят Бар ,според мен е много странен,и само мой,и затова търся да видя как е при другите!Имах криза преди точно10 год,но реших ,че е от тежкия развод,и преди 3 месеца,сега вече причина тежка липсваше,ако не се смята ,че се влюбих,но това не е причина,защото не съм се чувствала нещастна ,а точно обратното!Диагнозата я сложиха на Екзарх Йосиф сега,а преди 10 год  проф.Станкушев лека му пръст!И при двата инцидента не пих лекарства,защото ги мразя,отшумяха за  3 седмици,а и бях в Нирвана за около 12-16 часа!Часовете,когато другите са се притеснили,но аз си съзнавах нещата,но без възможност за контрол!При първата криза проумях смисъла на живота,най-общо и грубо казано!Бях ли изчерпателна,или по-скоро досадна!
Ако знаете сайт за подобни БАРове,ми го какажете,моля,моля,моля!иначе оставам тук,и аз да се успокоявам,че има по-зле от мен,е мога и по друг начин да го кажа ,евентуално да помагам,но истината е че помощта е само САМ,САМ,САМ+късмет+за психолозите и психоаналитиците,нямам мнение и опит


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: hpjon в Юни 13, 2012, 04:42:20
Здравей!

Бях разбрал, че по пътя си към просветление (който и каквото да влага като смисъл в това) си получила БАР като резултат. Хубаво е, че не съм разбрал правилно.

Относно заболяването ти - това е един от случаите, в които приема на медикаменти, според това, което знам от терапевта си, е задължителен. Паралелно с това се провежда психотерапия, но медикамента няма как да бъде избегнат.

Силно се надявам със собствени усилия да се справиш, но предпочитам да ти препоръчам консултация с добър психиатър, който да назначи и проследи лечението ти.

Принципно съм против употребата на антидепресанти, но това е при положение, че става въпрос за някое тревожно разстройство. На БАР-а си трябва коктейл. Нещата са овладяеми, просто трябва постоянство в лечението.

Успех!


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: lotxen в Юни 13, 2012, 05:27:29
    Както кажеш,но БАРа не приема ,че е болен и има нужда от лечение,важи и за мен!Как да разбера,че имам нужда от лечение?Или зададено по друг начин,кога,какви са симптомите,които да налагат лечение?Чувствам се здрава,доста по-здрава от 95% малоумници по улицата!


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Мегатрон в Юни 13, 2012, 09:11:17
Това БАР за цял живот ли е?


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: hpjon в Юни 13, 2012, 10:35:59
Това БАР за цял живот ли е?

Отговора не може да е еднозначен, защото зависи от много фактори.
По принцип заболяването е лечимо - в смисъл поддава се на мениджмънт така, че да не нарушава начина на живот на засегнатия, но по-често се наблюдава персистиране на състоянието до живот.

Това се определя от следните фактори:
1) правилна и навременна диагноза. Според МКБ-10 БАР има 4 разновидности. Освен че е необходимо да се направи правилна диагноза, то е много важно тя да е навременна, а също и мерките, които следва да се вземат;
2) адекватно медикаментозно лечение - най-често с антидепресанти и невролептици по индивидуални схеми - като време и дозировка;
3) адекватен психотерапевтичен подход, паралелно с медикаментозното лечение;
4) определен хранителен режим;
5) строг двигателен режим, т.е. спорт;
6) мениджмънт на стреса;
7) наблюдателност и реакция при първите промени в хранителните и поведенческите реакции както и състоянията при бодърстване и сън на засегнатия.

Това е съвсем накратко обяснението. Състоянието е сложно, но добрите специалисти със съдействието на пациента могат да постигнат много, много задоволителни резултати.


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Dary в Ноември 16, 2013, 06:59:20
Съществуват ли методи в психологията за постигане на просветление :) :)
Да има! Нарича се PEAT/ ПЕАТ http://www.emozdrave.info/PEAT.html


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Шашмагюл в Февруари 25, 2014, 03:42:48


Ефектът от техниките обаче ще е най-добър при теб едва след като преспиш с момиче.
Като стане това - сподели тук, похвали се.
Тогава ще можем да говорим в подробности по въпросите с просветлението. ;D
 Знам си аз, че говорим на един език всички пациенти, но чак сега ми дойде просветлението, че колкото и заучени термини да се използват в един текст, всичко опира до едно основно "просветление"!  ;D


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Todor.L в Юни 26, 2015, 07:33:05
Вероятно осъзнaвaнето на психичните конфликти при психотерaпиятa би могло да бъде сравнено с просветление. Осъзнaвaнето, осмислянето и овлaдявaнето на преживяваниятa е важна част от подобрението на положението, в което се намира човек.

С уважение,
Тодор Лaлов


Титла: Re:Просветление
Публикувано от: Шашмагюл* в Юни 26, 2015, 10:51:36
Като изпатила, бих казала, че е по - полезно и за психотерапевти, и за пациенти термините в психотерапията да не се обвързват с източната философия, освен в случаите, когато се прави опит да се разбере източната философия.
Това съм го правила, минала съм и по двата пътя.
Да се стигне до корените на проблемите в една психоанализа е равносилно на помъдряване, съзряване, човек разбира себе си, което прави адекватното държание в притеснителните ситуации по - лесно достижимо.
Използването на източната философия като психотерапия за мен е равносилно на задълбочаване на проблемите, а не на тяхното разрешаване.


SimplePortal 2.1.1