evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Паническо разстройство => Темата е започната от: hpjon в Май 02, 2012, 05:20:31Титла: Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 05:20:31
Пускам тази тема поради няколко причини:

1) Във форума се налага мнение от специалист, че диагностиката на типа разстройство няма значение за неговото третиране. Съответно се отрича класифицирането на разстройствата според Международния класификатор на болестите - 10 издание - МКБ 10. Това е тотална заблуда - диагнозата е водеща за специалиста, а че в един момент вече няма значение - е, това е съвсем друг въпрос - разяснението му на специалисти не е безплатно.

2) Често може да се прочете тук, че разделянето на дългосрочни и краткосрочни методи било неуместно. То не само, че не е неуместно, но дори е задължително да става такова поделяне в кабинета на психотерапевта! В областта на тревожните разстройства има предостатъчно научни изследвания, които показват предимството на краткосрочните методи пред дългосрочните дълбинни и аналитични подходи.

Преди време, когато се беше развихрила компроматната война тук във форума с цел да се опетни колега специалист реших да пиша писмо с въпрос до американски психотерапевти. Психотерапевтът John  Smith (името е променено по разбираеми причини) се отзова на въпросите ми  и отговори следното в резултат на моя въпрос по отношение на избора на терапевтична услуга във връзка с продължителността на една психотерапия. Цитирам (превод):

“...Тук (в САЩ) пациентите дори могат да осъдят терапевта си ако съществува терапевтичен подход или метод, за който е известно, че третира по-бързо дадено разстройство ако терапевта не го е използвал или поне не го е предложил поради незнание или финансови интереси... всяка година всеки психотерапевт е задължен да посещава минимум 20 часа професионален тренинг, за да си поддържа лицензите и застраховките (подобни на гражданска отговорност тук при нас)...”

За краткосрочна терапия е възприет срок от 2 - 20 терапевтични сесии в рамките на 1 ден до 6 месеца.

Трябва да уточним също, че в САЩ съществуват три групи професионалисти в областта на психичното здраве:

1) Психотерапевт - човек, обучил се в дадена школа, като може това да е станало дори самостоятелно;

2) Психоаналитик - също не се изисква лиценз, няма и организация, в която да се регистрират, за да придобият право да практикуват освен обществени сдружения, подобни на БАП у нас с функции стигащи най-много до организиране на коктейли и раздаване на вътрешноорганизационни сертификати (а като сравним мащабите на Европа и САЩ дори е подобно на ЕАП);

3) Клиничен психолог - това е обучен психолог, който практикува еклектична психотерапия. Това ще рече, че не практикува просто една школа, а набор от методи, които самия практикуващ може и да не знае към коя школа са и каква е историята на метода или подхода. Всеки има базови знания в техники, които са статистически най-бързи и ефективни за конкретната диагноза. Статистическата достоверност е на база доклади на Националния Институт по Здравето в САЩ.

Виждате, че съществува стройна организация за разлика от никаквата организация у нас. В този ред на мисли е недопустимо да се твърди, че някой е легален или нелегален терапевт у нас. Преди време направихме разиграване с липсващия закон и действащата наредба и се видя, че у нас няма категоричен регламент или ако има, то няма кой да съблюдава изрядността му - повече от половината терапевти в БАП не отговарят на условията в наредбата, а всички останали извън БАП биват заплашвани с някакъв проектозакон, който се пече вече 10 години. Така че смятам въпроса за легитимността един път завинаги да го приключим в този форум.

Да се върнем на САЩ и да разкрием още малко подробности от тяхната система. Там се издава и платен бюлетин, в който периодично се публикуват първите няколко метода за лечение на дадена диагноза (все пак диагнозите са важни, нали). Застрахователя има този бюлетин и когато на клиента му е поставена диагноза - например ПР, съответно се прави справка в този  бюлетин. След това се взима предвид списък на клиничните психолози и се гледа първо кои са  най-ефективните по статистика методи, след това се вижда кои от терапевтите са обучени в тях и насочва клиента към тази група терапевти. Ако клиента не избере човек от тази група застрахователя няма да му плати терапията. Тъй като диагнозите не са малко и непрекъснато излизат нови методи, един клиничен психолог непрекъснато е принуден да се обучава и усвоява нови методи за лечение. Обученията обаче са прекалено скъпи и затова всеки се специализира в третирането на  определени диагнози.

Такова нещо като у нас - специалист по тревожни разстройства, депресии, зависимости и прочее е невъзможно да съществува. Т.е. то може и да има, но никой здравен фонд няма да плати и 1 час при такъв специалист.

От писмото става още ясно, че дори ако избереш да отидеш частно при някой терапевт, то пак можеш да го осъдиш ако не се състои разговор за възможностите за психотерапия с оглед нейната продължителност. В САЩ, която е водеща страна в областта на психотерапията неслучайно разделят терапиите по признака време - дългосрочни и краткосрочни. Там не се изключва това даден пациент или клиент да избере дългосрочна терапия - трябва обаче да го е сторил информирано, за което, за разлика оттук, подписва декларация за информирано съгласие. И това е така не само в психотерапията, но и в която и да е област на медицината. Без тази декларация терапевта няма да получи плащането от здравния фонд. Ние не можем да се мерим със САЩ, но не можем да отричаме редица отдавна установени факти, свързани с бързината и ефективността на терапиите.

И затова има много информация в интернет. Аз наистина нямам нито време, нито за цел да правя систематични обзори, но малкото, което отварям и чета ми показва, че за един специалист има толкова много да чете и да учи, че няма да му останат и 5 минути за писане във форуми и заяждане с успешни клиенти, само защото не му уйдисват на заблудите, които пише.

Въпреки изобилието на информация в нета за това кои методи или модули от методи са подходящи за даден тип разстройство, както и на редица книги и статии третиращи въпроса за интегрирането на различни подходи в различните аспекти на едни по-комплицирани проблеми, все още от специалиста тук няма разбиране за това кои са работещите методи за ПР и фобии.

Умишлено спестявам от кого се твърдят тези неверни неща. За по-старите читатели е ясно кой е, на по-новите не им е необходимо да прочитат за кого става въпрос - бързо ще се ориентират.

В страниците, които посочвам по-долу с линкове се съдържат някои резултати от контролирани проучвания.  Давам ги просто като пример за търсене ако някой прояви устойчив интерес и реши да прави своя избор добре информиран.

Те най-често са под формата на научни публикации в реферирани научни списания, което не може да постави под съмнение достоверността им. Линковете към статиите са в съответните страници.

Влияние на възбудата и стреса при тревожните разстройства - линк http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00026559?

Ефективност на Интензивна когнитивно-поведенческа терапия при лечение на подрастващи с паническо разстройство и агорафобия - линк http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00576719?

Сравнение на психотерапевтични програми при лечението на паническо разстройство - линк http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00353470?

Въобще на сайта http://www.clinicaltrials.gov могат да бъдат получени много данни от най-сериозния инструмент към момента в медицината за получаване на обективна информация - контролираните проучвания.

Ползвани източници при написването на този пост:

1. National Institute of Mental Jealth - САЩ - интернет страница: www.nimh.nih.gov

2. http://evolutionofpsychotherapy.com/

3 John Smith, лицензиран клиничен психолог - психотерапевт с практика в голям град в САЩ.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 08:03:31
Като си се зачел в американските стандарти, там пише ли, как се става психотерапевт и какви са наказанията за самозванците? Я потърси малко, да видим, какво ще излезе.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 08:12:48
Като си се зачел в американските стандарти, там пише ли, как се става психотерапевт и какви са наказанията за самозванците? Я потърси малко, да видим, какво ще излезе.

Тонът ти е назидателно-агресивен и не виждам проблем в САЩ такъв, какъвто си въобразяваш.
Прочете ли трите групи специалисти по-горе - явно не си. Не може да има самозванци, защото само за едната от трите групи се иска регистрация и поддържане на лицензите.
Другите две групи могат да практикуват независимо от това къде и как са се учили.

Айде сега се върни пак прочети предния абзац. И пак. И пак. И попитай специалист, ако не можеш да провидиш сам, че без да си чел и да знаеш за какво става въпрос се изказваш и изискваш повтаряне на едно и също нещо, а после, след време отричаш да е казано.

Не ти споменах името в началото на темата, но ти много бързо се разкри пред новите читатели. Сам си си виновен.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 08:30:31
" Другите две групи могат да практикуват независимо от това къде и как са се учили. "

Казваш може и да врачуват, проблеми няма. То просто няма спиране.
Психиатрите не могат така ли? Там клиничните психолози и лекарства изписват, а заради "кратките" терапии на застрахователите половината Америка е на Ксанакс. Идея нямам защо даваш за пример нация, в която разводите са над 50% и други показатели за психично здраве в които са първенци. Друго много важно, което пропускаш е народопсихологията на даден район. Знам, че ти се иска да стане "копи-пейст" работата но не става. И третото нещо, което е и най-главното всъщност: един терапевт се учи на методи, в които може да се обучи. В България възможностите са малки. Но както се казва, по-добре калпав лекар, но лекар, отколкото "велик" лечител, без образование.
Поредните сайтчета изобщо не показват някаква обширна гледна точка. И там прозира крайно фокусираното виждане към .... "най-доброто...", "най-работещото ..." и други подобни глупости. Достатъчно е да им се видят само апликациите - едни мозъци ... разчленени, типично за невро-програмистите. Дето имаше един терапевт /от Щатите!/ който беше казал ... само антенки им липсват :)
Никой не базари в Щатите, Ериксонианците. Ако искат и по две конференции в година да правят все тая. Там има психоанализа и КПТ. Виж психодрамата е много развита, ама не искам да те дразня. Имаш си следа следвай си я. Ама много заслепено.
Тук, в България, има сериозна структура и регламент, който отдавна е изграден. Администрирането на този регламент със закон също наближава. Как ще се кръстите тогава не ми е ясно, но ... това е положението.

Защо не използваш новата опция на админа да пишеш в раздел "психология". Там на дълго и широко можеш да обясниш кратката терапия, без ноу-хауто де и който иска ще се запознае.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 09:06:06
Ооо, ти много си се жегнал :)

За да отречеш националния институт по здравето на САЩ се изисква безразсъдност. Ти я прояваваш в поразителни размери...

Цитат
Администрирането на този регламент със закон също наближава. Как ще се кръстите тогава не ми е ясно, но ...

Заплашваш ли някого?
Не заплашвай, защото ако има регламент, който е поне наполовината щатския, да са те опандизили отдавна.

Брей, че се жегна значи :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 09:25:32
Да заплашвам ли? Какви глупости говориш? Кого? Просто казвам, че скоро ще има законов ред в тая професия. Който се страхува си е негов проблем.
А онези сайтове, само докато видя "рентгенови" снимки на човешки глави цветно, ми е ясно за какво иде реч. За жалост доста такива сайтове съм разлистил. Все едно и също от 10г. насам. Крачка напред няма. Даже психоанализата вече има ново течение - невро-анализа. Естествено прави изследвания за да обвърже резултатите с метода, в които наистина има потвърждение обективно този път /проблема на анализата е, че до сега не е искала да участва в подобни изследвания, защото твърди, че ефективността на терапията е неизмерима обективно и си имат своите доводи/, че дългосрочната психотерапия е много ценна, за цялостната личност.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 02, 2012, 09:37:14
    Така е в САЩ, защото  касите плащат, за този, който има застраховка. И имат сметка човек бързо да се справи и да се върне на работа. Няма значение дали е дълбинно променен. Аз силно се съмнявам някой  в БГ да иска дълбинна терапия, но това няма значение в случая.
 
  А който иска да си пие ксанакс, да пие. То и тук е така, който иска си пие, и не само ксанакс.

Колкото до новостите- сигурна съм че ще се измислят технически методи, повлияващи мозъка скоро и ще се реши проблема с психичните, поне по-често срешаните разстройства. Науката се движи, не стои на едно място. А може би вече са измислени.

 


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 09:47:18
Ама психотерапията работи със здрави хора да кажем в 90%. В останалите случаи е помощно средство към основната терапия.  
Няма как да се "инсталира" нов опит, нови родители, ново детство, нови спомени и други подобни. Ако пък стане възможно ще е просто цинично. И защо да се прави, след като отдавна е ясно, че и най-нещастният и труден опит, най-проблемните ситуации, носят в себе си и своето решение. А до решението се стига, както се казва път е това, а не състезание.

" Аз силно се съмнявам някой  в БГ да иска дълбинна терапия, но това няма значение в случая. "

Точно 1 на 10. Както преди време Маслоу е обобщил. Останалите заради злободневен проблем, или малко по-категоричен такъв /каквато е и ПА/, тепърва разбират, какви са нуждите им и мотивациите им, и работата от консултиране преминава в психотерапия в повечето случаи, след като и преминат пристъпите. Пристъпите при ПР минават още в етапа на психологично консултиране! Терапията започва, когато започне работата по проблемите зад тях.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 09:59:15
...онези сайтове, само докато видя "рентгенови" снимки на човешки глави цветно, ми е ясно за какво иде реч. За жалост доста такива сайтове съм разлистил. Все едно и също от 10г. насам. Крачка напред няма. Даже психоанализата вече има ново течение - невро-анализа.

Оу, оу, оу...

тодоре, току що отрече fMRI или на български функционален магнитен резонанс, един от най-добрите методи измислян някога в неврофизиологията.

Разлистването на сайтове с цветни сканирани снимки не е за всеки - спокойно.
Може би мнението ти е съгласувано от твоя приятел бай Георги - на 86 г. от село, нали. Той какво ти каза - я да ги оставяш тия цветни измислени сканинги :) Смях на парцали. Не знам кой ти е дал диплома за каквото и да е, но сигурно си посипва главата с пепел ако те чете.

Хора, чуете ли някой, че мерцедес правят таралясници бягайте далече. Това казва тодортодоров на езика на неврофизиологията.

Ти съвсем си откачил жицата, човеко. Не знам как да разговарям с теб...


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 10:04:04
Тъй де, психотерапията няма нищо общо с ЯМР. Само вие можете да свържете едното с другото.
В психотерапията ние просто се разхождаме, бавно и полека. Каква е ползата от една бавна разходка? Или от един спринт? Не спринтирайте, няма смисъл. В спринта няма терапия :) Както е видно от далече.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 02, 2012, 10:09:24
   Тодоров, обяснете това на здравната каса, когато подпишете с нея. Тогава пак говорете. То и в Америка не всеки има застраховка за психотерапия, само богатите имат. Затова другите си пият ксанакса.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 10:17:46
Тъй де, психотерапията няма нищо общо с ЯМР. Само вие можете да свържете едното с другото.
В психотерапията ние просто се разхождаме, бавно и полека. Каква е ползата от една бавна разходка? Или от един спринт? Не спринтирайте, няма смисъл. В спринта няма терапия :) Както е видно от далече.


Между ЯМР и fMRI има голяма разлика! Говорим за второто.

Разхождайте се бавно и полека - у нас може - никой няма да те съди, че го разхождаш бавно, докато му взимаш парите. България - страната на неограничените възможности. Възползвай се от тях, както правиш това до сега и не налагай фалшивия си морал.

Американския опит показа много добре къде си ти, а и страната ни въобще. Затова се жегна така яко, защото се видя на балона, който издиша.

Това, че се запали така яко по темата говори само колко те е страх от истината. А в nih.gov и по-точно в института по ментално здраве има много истина. До момента в сайта има над 750 клинични проучвания, рандомизирани, проследяващи, каквито си искаш. И тази информация е достъпна за всеки. Можеш да се пънеш и да отричаш колкото си искаш тук, но истината е на 1 клик разстояние.

Можеш за използваш тази истина да се научиш или да се самопровалиш - изборът е твой.Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 10:19:50
Първо дефинирай какво е "психотерапия". На едната конференция на твоите хора, няма двама терапевти, без значение от школата, които да дават единно определение. Даже някъде ти ги цитирах. То за това преди всякаква психология се учи усилено философия. Ти наясно ли си М.Ериксон кое философско течение продължава? Ами Фройд? Ами останалите? Говорене, говорене, ... и толкова. Напиши си името най-накрая и кажи какво знаеш. Колко месеца ще шикалкавиш. Реклама, реклама! Какво толкова, няма лошо. И на един да е от полза тая реклама ... берекет, както се казва. Ама няма бе, само вие сте ... групичката. Същата групичка е и в Щатите с Ериксонианците. Те поне се обучават, нищо че той никаква теория не е оставил, те го разгадават :)
Ако те вълнува ще ти постна един случай на Ванга с безсъние .... за две седмици и човека е ОК след 1г. безсъние :) Нещо като М.Ериксон 2. При това случая е с уважаван лекар вече, когато е бил студент. Много е интересен. Жената прави психодиагностика по стъпките на човек още :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 10:27:13
Първо дефинирай какво е "психотерапия". На едната конференция на твоите хора, няма двама терапевти, без значение от школата, които да дават единно определение. Даже някъде ти ги цитирах. То за това преди всякаква психология се учи усилено философия. Ти наясно ли си М.Ериксон кое философско течение продължава? Ами Фройд? Ами останалите? Говорене, говорене, ... и толкова. Напиши си името най-накрая и кажи какво знаеш. Колко месеца ще шикалкавиш. Реклама, реклама! Какво толкова, няма лошо. И на един да е от полза тая реклама ... берекет, както се казва. Ама няма бе, само вие сте ... групичката. Същата групичка е и в Щатите с Ериксонианците. Те поне се обучават, нищо че той никаква теория не е оставил, те го разгадават :)
Ако те вълнува ще ти постна един случай на Ванга с безсъние .... за две седмици и човека е ОК след 1г. безсъние :) Нещо като М.Ериксон 2. При това случая е с уважаван лекар вече, когато е бил студент. Много е интересен. Жената прави психодиагностика по стъпките на човек още :)

Да, да - давай още )


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 10:33:46
Та, въпросният лекар лично го познавам :)
Цяла година не можел да спи ... не му върви медицината, студентският живот, с жените .... не спи човека, сън не го хваща. Решил се, чрез свой състудент от нейния край /на Ванга/ и отишъл. Още от вратата му казала...
- Момче, изморен си нещо не спиш добре ...
Той казал:
- Да, не мога...
-Знам аз, какво да направиш ..... И му заобяснявала какви билки трябва да събере, да ги сплете в букет, да ги сложи под възглавницата и след 5 дни ще заспи.
Сега, трябва да уточним, че едната билка е в Пирин, другата в Рила третата .... не знам къде си. Но паднало голямо обикаляне на планини. Накрая ги събрал, свил букета, сложил го под възглавницата и сладко заспал.
Как е помогнала Ванга? Идеи?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 10:40:53
Ако човека си е решил проблема със съня не виждам в какво е сбъркала Ванга.

Искам обаче малко повече да ми разясниш какво искаш да кажеш със следното (оставяйки настрана видната ти ядност):

Цитат
Напиши си името най-накрая и кажи какво знаеш. Колко месеца ще шикалкавиш.  Ама няма бе, само вие сте ... групичката. Същата групичка е и в Щатите с Ериксонианците.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: vladimir в Май 02, 2012, 10:41:35
На вас не ви писна да спорите.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 10:54:09
Поне единия се забавлява отдавна :)

Човека си реши проблема със съня. Даже после си е решил и истинските проблеми в живота си, с психотерапия, и е разбрал, че безсънието е само функция на истинските му проблеми, но след като се е наспал.
С ПР е същото. Хората с ПР нямат проблем с ПА. Те са решенията на истинските им проблеми. Въпроса е, дали няма по-адекватни решения на проблемите им. Цял случай ти постнах :) Сесия по сесия. Сподели твоята първа сесия, в пряка реч, с обяснения, да видим всички, как са се случили нещата при теб. Не забравяй, че клиента има право да споделя всичко, каквото се сети. Само терапевта пази тайна. Всеки може да се самосподели. Давай :)
Такива уговорки, да не се споделя метода на терапевта няма, в нормалните взаимоотношения клиент-терапевт.

На въпроса - около доктора и другия до него, има неколцина, които се преживяват, като терапевти. Като знам мнението му по въпроса, и строителен работник може да стане психотерапевт стига да иска, не е нужно да учи нито психология, нито психиатрия. Те били много далеч от психотерапията. Та колко му е след година две да те срещнем някъде, като "психотерапевт". Ти даже си започнал вече. Така е, тази професия дава много власт. И тя за това се дава много, много трудно. А на въпросната групичка никой няма да им я даде. Ще си ползват първата специалност, без тиретата. Тия тирета наистина са много ... трудни.Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 11:01:01
Поне единия се забавлява отдавна :)

Човека си реши проблема със съня. Даже после си е решил и истинските проблеми в живота си, с психотерапия, и е разбрал, че безсънието е само функция на истинските му проблеми, но след като се е наспал.
С ПР е същото. Хората с ПР нямат проблем с ПА. Те са решенията на истинските им проблеми. Въпроса е, дали няма по-адекватни решения на проблемите им. Цял случай ти постнах :) Сесия по сесия. Сподели твоята първа сесия, в пряка реч, с обяснения, да видим всички, как са се случили нещата при теб. Не забравяй, че клиента има право да споделя всичко, каквото се сети. Само терапевта пази тайна. Всеки може да се самосподели. Давай :)
Такива уговорки, да не се споделя метода на терапевта няма, в нормалните взаимоотношения клиент-терапевт.

На въпроса - около доктора и другия до него, има неколцина, които се преживяват, като терапевти. Като знам мнението му по въпроса, и строителен работник може да стане психотерапевт стига да иска, не е нужно да учи нито психология, нито психиатрия. Те били много далеч от психотерапията. Та колко му е след година две да те срещнем някъде, като "психотерапевт". Ти даже си започнал вече. Така е, тази професия дава много власт. И тя за това се дава много, много трудно. А на въпросната групичка никой няма да им я даде. Ще си ползват първата специалност, без тиретата. Тия тирета наистина са много ... трудни.ОК, а за американската групичка - поразкажи и за нея малко. Тая, дето е от PhD-та, професори и лекари, които се считат за елита на психотерапията. Разкажи ми малко за тях така както и за нас.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 11:03:42
Ми няма разлика, нали ти казах. Те и тук групичката се считат за елита. И ти така ги гласиш. Дето има една поговорка, видял щъркелът, че подковават коня и му харесало и той си вдигнал крака. И до днес щъркела стои на един крак .... чака да му сложат подкова.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 11:08:25
Ми няма разлика, нали ти казах. Те и тук групичката се считат за елита. И ти така ги гласиш. Дето има една поговорка, видял щъркелът, че подковават коня и му харесало и той си вдигнал крака. И до днес щъркела стои на един крак .... чака да му сложат подкова.

Очаквах нещо повече. Разочароваш ме...


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 11:18:37
То, в горното има много неща. Трябва да се види обаче. Ето още един джокер ти давам:

"Можеш да заведеш някой до реката, но не можеш да го накараш да пие насила"
Персийска поговорка.

Това също е малко :) Поне трима души ти го казаха до тук. Аз като поговорка ти го казвам. Надявам се да ти е останала и другата половина, ти знаеш от кое :)
Колкото и да се обясняваш, колко е вкусна водата, колко е хубаво да се напие човек с вода ..... все тая. Не се хаби излишно. Не случайно един терапевт, когато се "рекламира" споделя само име, адрес, метод, диплома, автобиография кратка и толкова. Всичко друго свързано с обещание за специфични резултати е забранено. То не е случайно. В БАП,ЕАП и световната организация няма прости хора. И там като в армията, устава е писан с "кръв". За да се формулира така, то е от грешките на някой.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Мая в Май 02, 2012, 11:23:12
Поздрав най-сърдечен от мен за hpjon с песента на Милена Славова "ИСТИНА"!!!
http://vbox7.com/play:c49619ba (http://vbox7.com/play:c49619ba)

Милена - Истина Lyrics

Някой ми открадна сърцето ти,
което плачеше нощем на сън
увяхна нещо вътре в тебе,
непоглеждаш дори на вън.
Ще оставиш ли това,
за което си мечтал
и с години си се борил
път, по който си вървял?

Припев:
а-а Някой ден сърцето
ще поиска това,
което ти си му отнемал,
без дори да си разбрал.
о-о Някой ден сърцето
ще те съди за това,
затова че много си го лъгал

Никога не казвай да,
когато чувствата ги няма в теб
когато ровиш свойта съмота
пак се луташ за кой ли път
уморен от своя бяг
продължаваш се на там
вътре някъде дълбоко в тебе.
И винаги остваш сам.

Припев:... /2x


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 11:26:50
" Припев:
а-а Някой ден сърцето
ще поиска това,
което ти си му отнемал,
без дори да си разбрал.
о-о Някой ден сърцето
ще те съди за това,
затова че много си го лъгал"

Знаем ли кой е автора на текста :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 11:31:54
" Припев:
а-а Някой ден сърцето
ще поиска това,
което ти си му отнемал,
без дори да си разбрал.
о-о Някой ден сърцето
ще те съди за това,
затова че много си го лъгал"

Знаем ли кой е автора на текста :)
То, в горното има много неща. Трябва да се види обаче. Ето още един джокер ти давам:

"Можеш да заведеш някой до реката, но не можеш да го накараш да пие насила"
Персийска поговорка.

Това също е малко :) Поне трима души ти го казаха до тук. Аз като поговорка ти го казвам. Надявам се да ти е останала и другата половина, ти знаеш от кое :)
Колкото и да се обясняваш, колко е вкусна водата, колко е хубаво да се напие човек с вода ..... все тая. Не се хаби излишно. Не случайно един терапевт, когато се "рекламира" споделя само име, адрес, метод, диплома, автобиография кратка и толкова. Всичко друго свързано с обещание за специфични резултати е забранено. То не е случайно. В БАП,ЕАП и световната организация няма прости хора. И там като в армията, устава е писан с "кръв". За да се формулира така, то е от грешките на някой.

Настане вечер и кукунделите изгреят - какви са тия лирики в темата, какво е това чудо, малее :)
Пропяхте нещо от безсилие :) А тая тема въобще не я замислих така - почти не очаквах интерес, честно казано.

тодоре, баш за армия не ми говори - ти идея си нямаш какво е армия и на какво човек се учи там.

Отрече fMRI, заклейми американската система на психотерапевтични услуги - честно казано се представяш доста добре днес. Пък и поговорки знаеш - аз обаче не им разбирам много. ще те помоля още малко фактология да ми дадеш за американските психотерапевти, които принципно се смятат за най-успешните в света, но сега от теб разбирам друго. Та, разкажи още - ти много знаеш :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 11:40:47
" тодоре, баш за армия не ми говори - ти идея си нямаш какво е армия и на какво човек се учи там. "
Е ти от къде знаеш. Аз съм наясно, че групичката сте армейци. И в казарма съм ходил и полицай съм бил ... не ми обяснявай ти на мен, какво е армия.

Идеята беше да те предвижат малко към дясното полукълбо :) И моята идея беше такава. Не е толкова страшно - пословици, поговорки, поезия, лирика, чувства ... чувства .... чувства ...
Не сме роботи, това е много губеща позиция. По памет от 97-а:

Ляво полукълбо:   

Логично
Последователно
Рационално
Анализира
Обективно
На части    


Дясно полукълбо:

Интуитивно
Обобщава
Синтезира
Субективно
Цялостно

:)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителнос
Публикувано от: hpjon в Май 02, 2012, 11:48:40
" тодоре, баш за армия не ми говори - ти идея си нямаш какво е армия и на какво човек се учи там. "
Е ти от къде знаеш. Аз съм наясно, че групичката сте армейци. И в казарма съм ходил и полицай съм бил ... не ми обяснявай ти на мен, какво е армия.

Идеята беше да те предвижат малко към дясното полукълбо :) И моята идея беше такава. Не е толкова страшно - пословици, поговорки, поезия, лирика, чувства ... чувства .... чувства ...
Не сме роботи, това е много губеща позиция.

Ти да ми говориш за дясното полукълбо :) На краставичар краставици...

Аз не съм никакъв армеец, но ако ти си бил полицай, мале мале... тури му капак дето се вика. Ако си бил такъв полицай, какъвто си психолог ми е ясно защо положението по твоя край е леко мафиотско. Впрочем, едно добро ченге досега да е зацепило кой съм - не по име, по роля само, а ти какво ли не изреди за мене в амока си.

Аааа, чакай, зацепих. Ти казваш, че си бил полицай.
То може би трябваше да се уплаша тука - то нали така правите в полицията - бой и сплашване.
Ти знаеш да плашиш, не да оправяш страхове, ясно :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 02, 2012, 11:54:41
Не, казвам ти, че кратките терапии работят с лявото, с рационалното, а дългите с двете.
Тревожните разстройства са всъщност способности, които са много добре развити в лявото, но за съжаление за сметка на дясното. Анализирай при теб кое е развито и ..... дерзай. Имаш още една половина. Не се задоволявай само с едната :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 12:02:52
Не, казвам ти, че кратките терапии работят с лявото, с рационалното, а дългите с двете.

Другарю милицонер - чул недочул, разбрал, недоразбрал си.

Би ли дал научна референция на това твърдение? Цитат от книга, научно списание, сайт на официална държавна здравна организация - коя да е по света.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 12:05:36
   Тодоров, амигдалата в кое полукълбо е?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 12:11:06
" Би ли дал научна референция на това твърдение? Цитат от книга, научно списание, сайт на официална държавна здравна организация - коя да е по света. "

Не, не бих дал. Няма смисъл да "храним" отново лявото ти полукълбо. Бих ти дал само материал за дясното - поезия, пословици, поговорки, текстове на песни и такива работи, които не забелязваш.  Не е нужно да ходиш в друго измерение. Те са тук, има ги. Просто трябва да посмееш да си отвориш ... първо едното "око", лекичко, после и другото и даже ще почнеш да разбираш, как се чувстваш и ще забравиш да мислиш за какво мислиш, докато мислиш за какво мислиш, докато мислиш за какво мислиш .... и т.н.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 12:13:44
" Тодоров, амигдалата в кое полукълбо е?"

Ако отговоря каква оценка ще ми пишете?
Оставете я тази амигдала ... оставете я да си върши работата. Там нямаме работа.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 12:22:58
   Е, как така?
Няма време и ми се спи, но утре ще ви дам материал за четене.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 12:35:59
Е нямам и аз време. Тези изпити съм ги държал отдавна.
Едно тестче :) Бъдете искрени

http://www.novavizia.com/1992.html


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителнос
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 07:37:20
" Би ли дал научна референция на това твърдение? Цитат от книга, научно списание, сайт на официална държавна здравна организация - коя да е по света. "

Не, не бих дал. Няма смисъл да "храним" отново лявото ти полукълбо. Бих ти дал само материал за дясното - поезия, пословици, поговорки, текстове на песни и такива работи, които не забелязваш.  Не е нужно да ходиш в друго измерение. Те са тук, има ги. Просто трябва да посмееш да си отвориш ... първо едното "око", лекичко, после и другото и даже ще почнеш да разбираш, как се чувстваш и ще забравиш да мислиш за какво мислиш, докато мислиш за какво мислиш, докато мислиш за какво мислиш .... и т.н.

Някакав вид заблуда е, че храним мен или част от мен :) Това е публичен форум - чете се от стотици хора дневно. Така ли си свикнал да се държиш с хората, с които работиш - императивно, налагаш твоята истина и онова, за което говоря по-горе - информираното съгласие остава само в щатите. Остави полицйския приом в психотерапията, няма да ти свърши работа. Ако въобще си бил полицай де.

Та, остави ме мен - когато влизаш агресивно в тотално отричане би било добре да се аргументираш. Ти не можеш не защото не искаш, а няма как и няма с какво. Съответно си принуден да изпаднеш в личен диалог. Незнам какви изпитиси държал, но тука определено си за 2-ка.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 08:51:14
   Тодоров, вие с такъв тест ли определяте кой с кое полукълбо работи?

   Като гледам теста, реших, че няма смисъл да ви давам да четете за амигдалата.  Ще стане като с автономната нервна система.
  Вие не знаете анатомията и физиологията на тялото.
  Защо да ви ограмотявам?

  Все пак 97-а не е толкова далеч. Бил сте студент тогава. Това сигурно се учи в първи курс.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 09:32:40
Кое точно отричам, че и агресивно? :)

Ема, теста беше за забавление просто. И да доказано е, че преди дълбинна терапия се активират едни центрове, а след терапия се включват и други центрове, при едни и същи стимули.

"... реших, че няма смисъл да ви давам да четете за амигдалата. "

Вярно е, че няма смисъл да ми давате да чета за нея.

" ... Вие не знаете анатомията и физиологията на тялото. "

Можете да ме изпитате :)

Какво точно ви интересува за амигдалата? Как я свързвате с психотерапията по принцип?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 09:39:26
тодоре, според мен ти имаш пристъпи на паника - бягаш панически от конкретиката, от темата, от обясненията.

Пускаш принципно верни неща, които нямат нищо общо с контекста на разговора и очакваш да продължим да спорим по тях, че да излезнеш прав.

Да, прав си за ролята на дясното и лявото полукълбо. Но не това е темата в момента.

Искам да се върнем малко по-назад - казваш за нас групичката.

Коя е групичката, кои са в тази групичка, колко хора и какви са в тази групичка?
Ето - това не е логика, не е научна фактология - можеш спокойно да развиеш тезата си.

После ще отидем и до групичката в САЩ. Но едно по едно, да не се измориш.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 09:51:10
"И да доказано е, че преди дълбинна терапия се активират едни центрове, а след терапия се включват и други центрове, при едни и същи стимули. ":

  Къде го пише?
  Кога е доказано?
  От кой е доказано?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 10:02:24
Един по един :)

Нито едната групичка ме вълнува, нито другата.

Ема, потърси, нали и преди ви казах, че в интернет има много информация. Преди година даже четох едно изследване на един невро-биолог, мисля че беше германец,  че след дълбинна терапия, 2-3г., настъпва и промяна в ДНК-то даже. Тази промяна обаче е обратима, т.е. има тенденция да се върне в първоначалният вид, ако не се случват специфични преповторения. Все пак за това изследване не мога да гарантирам, че е достоверно. Сега не си спомням, при какви изпълнени условия е правено и дали е било по правилата. Та за амигдалата и връзката с психотерапията ставаше въпрос. Каква е тази връзка според вас?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 10:34:48
   Тодоров, голямо писане пишете.
   Кога успявате и да работите  психотерапия?

   Е, ако работите на едно място, където можете да пишете цял ден, а психотерапията е допълнение - може.

ПП Нямам време да се ровя в нета за всичко, което казвате. Давайте линкове - по ясно е, после пак ще кажете, че ви пречат картинките на главата и  не са верни. Просто за достоверност на казаното от вас.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 10:35:40
  За амигдалата - търсете в нета!
 


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 10:41:03
Аз за амигдалата зная, ама връзката с психотерапията каква е да ми обясните. Това питах аз.

" Тодоров, голямо писане пишете.
   Кога успявате и да работите  психотерапия?

   Е, ако работите на едно място, където можете да пишете цял ден, а психотерапията е допълнение - може."

Много е интересно точно в кои моменти започвате да ми правите ревизия на разпределението на времето ми :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 10:56:52
   Ами да, прави ми впечатление просто.

  Пак параноя, а?
  Кой ви преследва ?

"Е, ако работите на едно място, където можете да пишете цял ден, а психотерапията е допълнение - може" - така е, нали?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 11:00:28
По темата :)
Амигдала и психотерапия.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 12:00:51
По темата :)
Амигдала и психотерапия.

Това въобще не е по темата, макар и да може да се изпише много по този въпрос. Ако имаш интерес - отвори нова тема - ще пишем там.

В тази тема става въпрос за правила в психотерапията - къде ги има и къде ги няма. И затова как ти в много теми по много поводи разводняваше нещата с псевдоправилата, които някои решава че има или няма.

Можеше и за групичките да говорим, но пък не те интересували. Тогава защо говориш за групички?
Или разчиташ, че хората, които четат тук няма да са толкова придирчиви към аргументите - ще се доверяват на кьорфишеци. Ако мислиш, че е така - сбъркал си - повечето от хората тук са много умни и недоумяват как е възможно специалист да се държи така. Говорим си на лични - малко ще посмеят да ти го кажат директно тук във форума.

Та, това е темата - правила, съответно липса на правила, клинични проучвания, споделяне на успешен чужд опит.

И като споменавам споделяне на опит, ти, тодоре, явно си много докачлив на тема успешен опит - независимо дали индивидуален или национален.

Тази тема така те жегна, точно както и аз като справил се клиент. Една успешна държава, един успешен клиент и тодоров срещу тях :)
Симпатично :)
Сега малко ще поотричаш, което е за очакване и да видим накъде ще завиеш, че да избягаш пак от темата.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 12:02:56
  Голям купон с t.todorov в нета! love1 love1 love1


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 12:13:53
Кое да отричам? :) Вие сте голям цирк. Правилата за психотерапия са до болка ясни, главно ваша болка:

" 3. Психотерапевтични методи (модалности)

Психотерапевтичният метод (модалност), прилаган от кандидата за удостоверяване на правоспособност, трябва да е приет за научно валиден от ЕАП и трябва да отговаря на стандартите за обучение на БАП.

4. Продължителност и съдържание на обучението

Общата продължителност на обучението по психотерапия е 3200 учебни часа, от които:

    1800 учебни часа общообразователни, в рамките на университетско образование по психология, психиатрия или съответни на тях университетски програми или специализирано образование по психотерапия (не по-малко от 3 години)
    1400 учебни часа специализирана част на обучение в метода (не по-малко от 4 години)

Обучението включва следните елементи:

    Личен психотерапевтичен опит – включва обучителна анализа, собствен опит или други методи съдържащи елементи на себерефлексия, терапия и личен опит (не по-малко от 250 уч. ч.)
    Теоретично обучение – включва отчасти общообразователна и университетска теоретична подготовка по психотерапия и друга част специфична теория на метода (модалността)
    Практика – включва собствена практика под супервизия с продължителност поне 2 години
    Стаж в институция за психично здраве или еквивалентен професионален опит включващ опит с психосоциални кризи и взаимодействие с други специалисти в областта на душевното здраве

Супервизия, обучение и лична терапия (собствен опит) се извършват от квалифицирани според стандартите на БАП специалисти

5. Завършено обучение

А. В края на обучението си, психотерапевтът трябва да показва лична, социална и професионална зрялост и посветеност на работата, съгласно професионалните и етични норми

Б. Трябва да бъде оценена теоретичната и практичната му подготовка

В. Психотерапевтът трябва да е завършил необходимото университетско или еквивалентно образование в областта на науките за човека или социалните науки и да има 4 годишно обучение в психотерапевтичен метод (модалност)

Г. Психотерапевтът трябва да членува в професионална организация, която има етичен кодекс, процедури за оплакване и дисциплинарни процедури, съответни на БАП "

Това са стандартите. Зная, че не ви харесва това, но няма как. И преди 5г. бяха такива, а групичката по същият начин скачаше и сега са такива, и за в бъдеще ще са такива, с тази разлика, че ще бъдат регламентирани и със закон.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 12:22:29
  Кои правила?
  В БАП?
Какво е БАП?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 12:25:37
Давам ви и линк към световните стандарти за психотерапевт :)
Поразгледайте сайта на световната асоциация по психотерапия, може пък да ви разшири полезрението малко, макар че се съмнявам, защото вие тук друга роля имате, много различна от достоверност на информацията. Ето го и линка:

http://www.worldpsyche.org/cms-tag/121/world-certificate-for-psychotherapy-wcpc-

След като го огледате, можете да поведете война и срещу световната организация, така както се опитвате срещу европейската и българската. Няма да ви преча да си блъскате главите, ваша работа.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 12:26:24
О, искаш да кажеш, че сега не са регламентирани със закон?

Че какви правила са тогава?

БАП е просто едно доброволно сдружение на хора, подобно на фирма - говорили сме много пъти за това. Но за теб БАП е Бог, как да те убедя, че си в беда с такова вярване. Най-малкото поведението ти е противоконституционно - издигаш неправителствена организация над органите на държавна власт и над законите.

Чети първия пост по тази тема - това са правила. Другото е липса на правила или своеволие.

Всъщност Ема кратичко и ясно поставя въпросите. Невъзможно е да отговориш по начин различен от този, който излагам по-горе. Отговарям вместо теб, защото по сериозните въпроси ти никога не отговаряш - не ти стига дълбочина някак - спираш до БАП, а оттам нататък какво е БАП някакси блокираш. Е това е БАП - фирма, която не е по търговския закон, а по закона за сдруженията (юридически лица с нестопанска цел). Е те тия, последните, не могат да налагат правила в правова държава.

Правилата на Българското дружество по спелеология важат ли за теб - не! Както и за никой друг български гражданин докато не се превърнат в закон.

Докато не стане нещо закон, не можеш да пробутваш БАП, ЕАП и прочее за капацитети и регулатори на професия.

За коя групичка става въпрос - пак споменаваш групичка - не разбирам!?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 12:30:30
Чети, чети в света как е регламентирано, остави закона в България. Вярно е в беззаконие и как Сийка е психотерапевт. Прочети как е по света.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 01:33:21
Чети, чети в света как е регламентирано, остави закона в България. Вярно е в беззаконие и как Сийка е психотерапевт. Прочети как е по света.

Добре че няма пангалактическа организация по психотерапия, че ще трябва още едно повтаряне на разговора да направим :)

Линка, който предлагаш не е нов за мен. В него няма нищо по-различно - това е една БАП в по-широк мащаб.

Нека прочетем най-основното:

2. Purpose of the WCP
2.5 To function as a Non-Governmental Organisation (NGO) of the United Nations (UN).

Т.е. от отношенията с тази организация не произтичат правни последици, т.е. това, което в правовия свят се нарича права и задължения. Тази организация не е страна по международни договори, така че при липса на международно законодателство и при липса на национално законодателство отново попадаме в сферата на добрите пожелания.

Не е решил, не е направил твоя бай Георги някой паралелен съюз на психотерапевтите от 5 континента - той ще има същото правна сила, каквато и всичките ти БАП-и.

Да почетем още малко:
4. Means to realize the purpose of the WCP
4.1 through voluntary contributions and subsidies
4.2 through membership dues
4.3 through net earning of events, such as congresses

С това всяка една организация казва, че който плаща той поръчва музиката. В демократичните страни това е ОК, но не означава, че правилата са в сила за всички. Членския внос на всеки терапевт в случая е просто пропуска му за събития, организирани от тази организация. Също и достъп до издаваните от нея бюлетини. А за даренията - сещай се сам.

И още малко:
Now you get the opportunity to receive the World Certificate for Psychotherapy (WCPC)
The procedure for the application is as follows:
The World Certificate for Psychotherapie will be awarded to all psychotherapists who have a psychotherapeutic training according to WCP standards.

Тук ключовото е, че сертификата се присъжда след трейнинг СПОРЕД стандарта на тази организация. Но както по-горе виждаш това е една неправителствена организация с идеална (и леко комерсиална) цел, която се самоорганизира и сама си създава правила, според които присъжда дипломи.

И накрая - ти имаш ли диплома от там?
Ако нямаш значи си нелегитимен не просто на национално ниво, но и на световно.

The WCPC will be awarded from 2007 on.

А това означава ли, че преди 2007 година в целия свят не е имало психотерапия, психотерапевти. Всичко с тази организация ли започва?

В заключение - не упорствай. Може и да се опиташ силово да наложиш някакво мнение, пишейки из целия нет (друг като тебе няма, честно), но законовото устройство не можеш да промениш. Т.е. може и да лъжеш хората, с които имаш контакти за всички стройни устройства и подредби, но пропускаш главното - закона си е закон, а организацииките са си за себе си.

Бъди и благодарен, че не работиш в условия като в САЩ. Защото четеш там какво става по съдилищата - нещата са сериозни. Тук в България си пишеш по форуми, но има и места, където се работи сериозно. Рано или късно и тук ще стане така. И тогава ще ти се наложи да спреш с тези кампании, ако не искаш да плащаш по загубени съдебни дела.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 02:07:11
Знаех си аз, че ще продължиш да си блъскаш главата в стената :) И световната организация на психотерапевтите не е в състояние да те помръдне крачка напред. Както се казва доводи и до утре да ти давам все тая - няма да си обуеш обуви и ще пръскаш усилия да застелиш цялото земно кълбо с килими. Това е много характерен личностов конструкт. Имаш ли идея за какво?

Вече в много страни има закон /особено европейски/ за психотерапията и регламента в него е точно по образ и подобие на стандартите на EAP и WCP. Там членуват всички методи по психотерапия защитили регламента. Какво оспорваш и ти не знаеш. И в България ще има такъв закон. До тогава БАП ще регламентира само хората, които членуват в нея. Тези отвън след закона няма да имат право да се наричат психотерапевти, така както е вече в Австрия, Германия и т.н.
Издишате и вместо да се дърлите, вземете да се обучите, там групичката. Най-глупавия начин за реклама е, като се саботира конкуренцията. Саботаж в случая не е да се провери обучението и професионалният път на даден специалист, а да се отрекат световни организации и всички школи които са вътре, за да може да се открои някаква Ериксонианска школица, чиито книги някой е чел и станал терапевт. Е няма как да саботирате целия свят :) Защо се мъчите толкова? Казах ви, напразни усилия.
Почетете психология на рекламата. В рекламата се говори само за предимства на продукта и толкова. Не се търсят кусури на конкурентните продукти. В психотерапията най-важна е етиката и доверието. Дори в представянето на услугата се подхожда етично и с достоверност. 100-те ви % отдавна отидоха на кино вече, на фразата "аз се излекувах" вече без съмнение никой не вярва и не обръщат внимание, на фразата "бързо, лесно, "вкусно". Това не пречи и двамцата да я повтаряте през пост. Наистина не разбирам за какво точно се борите? Тук няма прости хора. Само някой да разлисти няма значение къде мненията за Ериксонианците и рухва последната ви подпора /макар че този метод изобщо не фигурира в България, така че подпора няма де факто/.
Ето, като искаш да споделяш собствения си опит, аз ти дадох модел с моят случай. Преразкажи за какво си говорихте в първата сесия, какво каза ти, какво каза доктора, после пак какво каза ти, после пак доктора .... с пряка реч най-добре. Този момент трябва много добре да е запечатан в съзнанието ти. Все пак там си се избавил.... /в какви проценти беше 60%/ от страданието си. Но зная, че това няма да се случи, просто защото не съществува, иначе да си го написал.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: track в Май 03, 2012, 02:39:56
Отваряне на нова тема и цели четири страници със същите глупости на hpjon и Ema, само и само да се прикрие един от последните постове в предишната тема - тоя на inna, в който сама казва, че плевенският гуру не й е помогнал.... 100% успеваемостта започва главоломно да се срива    :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: vladimir в Май 03, 2012, 04:25:17
Говорих с моят терапевт за нещата които се пишат тука за споровете и тн. Тя ми каза че никой сериозен терапевт не дава 100% сигурност за успешния завършек на терапията нито може да каже с точност колко ще продължи. Каза също че диагнозата е без значение стига да не е психоза тъй като симптомите са само повърхностният израз на по-дълбоките проблеми. Симптомите са важни дотолкова доколкото да се стигне до подсъзнателния проблем.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 06:27:05
Издишате и вместо да се дърлите, вземете да се обучите, там групичката.

 Тодоров, вече изгубих връзката.... кой кой е според вас и коя е групичката?
 Аз преди 5 години се тресях с повод и без повод. С кое тогава ви заплаших и ви притесних, като тогава не съм  и предполагала за вашето  съществуване?

  Обяснете ми параноята признак на какво е? За кои заболявания е типична?

  И още нещо:  вие с какви хора работите? Никой ли от тях не се интересува какво правите, откъде е дошло, защо работи, никой ли  нищо не чете? Или всеки си ходи на терапия и си отива в къщи и това е. Не им ли е интересно какво става в главите им, как се постига промяната? Това за мен са много интересни неща!

   


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 06:34:55
 Владимир, ти кога разбра, че ще ходиш на терапия 2 години? Това не е ли пак някакъв срок, макар и доста дълъг?


  Според мен всеки метод си има принципи. Нашия има такива принципи за срокове и промяна, твоя има други принципи и срокове. Кое  е различното? Просто са различни сроковете, но срокове има.

 За 100%? Да, за ПР доктора казва 100%. И това е чудесно! Кое ви учудва? Ние нали говорим за ПР все пак?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 06:35:42
"Знаех си аз, че ще продължиш да си блъскаш главата в стената"

Ето как презумпцията ти те подвежда. В КПТ това се нарича "грешката на ясновидеца".
Защо да си я блъскам? Излагам правно-нормативни основи на проблема в национален и по-глобален мащаб. Ти нали си за етиката и морала? Та правото и законите какво са - те са един рафиниран морал, една изкристализирана етика. Е, щом законодателя е замълчал до момента по този въпрос (оставяме настрана наредбата, според която ти нямаш право да практикуваш) ти не можеш да искаш да се изкажеш по-компетентно. Така че не виждам никаква колизия тук - това е правното положение. Правното положение при диагнозите пък се вижда и от първия и от много други постове. Все пак темата е за значението на диагнозата - тя има значение според пречистения обществен морал - законът.

"И световната организация на психотерапевтите не е в състояние да те помръдне крачка напред."

Защо и е на тази организация да ме мърда мен напред. Аз съм си решил проблема с ПР и страховете и без тази световна организация. Много други хора също. Моля да дадеш приблизителен, хайде, не точен брой, хора, на които животът им е станал по-добър след 2007 г. със старта на раздаването на дипломите от тази организация. Аз работя на принципа ефективност - т.е. търся добър резултат. И го постигам.

"До тогава БАП ще регламентира само хората, които членуват в нея. "
Ето, имаш напредък. Имало е смисъл от цялото поясняване от моя страна тук във форума. Така е - БАП си е за бападжиите. Точка. Другите терапевти няма как да са легитимни или негитимни. Писах ти за онази жена, която е кандидатствала в БАП (Камелия) - цензурата, която те налагат няма как да иде в закона. Република България е страна член на ЕС и има свобода на словото. Камелия и е отказано, защото си поддържа собствен сайт и не е угоден на БАП-аджиите. Така че и тази ти лъжа с това, че едва ли не кодекса на БАП ще стане закон е разконспирирана. Нали :)

"Ериксонианска школица"
Такава не съществува - нито в умалително, нито в каквото и да е наклонение да го напишеш. Краткосрочната стратегическа терапия се простира далече зад пределите на опитността на Милтън Ериксон.

"Наистина не разбирам за какво точно се борите?"
Нов ключов елемент в разговора. Аз не се боря за нищо. За моето психично благополучие вече съм се преборил и съм доволен от това. Помниш ли проекциите на разните чувства, които те налягат и ги прехвърляш на други - е, явно ти се бориш за нещо. За какво - то е ясно - за хляба си. Усещаш заплаха - нормално е - бори се.

"аз ти дадох модел с моят случай"
Не ме карай да коментирам така наречения твой случай. Недей, все пак не искам да ставам причина за тоталното ти рухване.

"Но зная, че това няма да се случи, просто защото не съществува, иначе да си го написал."
Не ми стана много ясно - кое не съществува?

"Издишате и вместо да се дърлите, вземете да се обучите, там групичката."
Опасявам се дали си със всичкия си. За каква групичка става въпрос?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 06:37:26
Цитат
"Говорих с моят терапевт за нещата които се пишат тука за споровете и тн. Тя ми каза че никой сериозен терапевт не дава 100% сигурност за успешния завършек на терапията нито може да каже с точност колко ще продължи. Каза също че диагнозата е без значение стига да не е психоза тъй като симптомите са само повърхностният израз на по-дълбоките проблеми. Симптомите са важни дотолкова доколкото да се стигне до подсъзнателния проблем."

владимир - причината да твърди това твоя терапевт е, че на това е научена. Няма как друго да твърди, защото е обучена така. Нали разбираш, че това, в което си обучен може и да не отговаря съвсем на истината. Погледни предния ми пост - прочети там за значението на диагнозите - те имат значение, въпреки че тераевта ти твърди друго - тя просто не си е научила урока правилно.
Всеки ще си избере на коя теза да се довери.

Важното е, че вече има представени и двете страни на монетата.

П.П. Да, успеваемостта при ПР е 100 %. Ако не беше мислите ли, че бихме го натяквали така тук във форума.
Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 06:44:57
Стана ми интересно за параноята и  ето какво дава уикито

 Параноята е психично състояние, характеризиращо се с повишена тревожност и ирационален страх, нерядко със следи на налудност за преследване и/или придружено от вяра в конспирация. Параноята е болестно състояние, при което човек има усещането, че някой непрекъснато го следи и преследва.

В медицината терминът може да означава психично заболяване, характеризиращо се със специфична система от илюзии, без нарушения на когнитивните функции.

Думата произлиза от гръцки език (????????) и означава лудост


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 07:04:03
Още по-зле, ако си различен човек. Явно някой се клонира във всички ви :) У всеки е инсталиран един и същ "софтуер". Но, всеки сам си избира, в какво да вярва.
За да бъде някой приет в БАП трябва да покаже необходимата компетентност по научно обоснован метод. Разкажете въпросният специалист Камелия, какво е завършила, като университетско образование, в каква школа се е обучавала, при кой обучител, какви часове има натрупани в трите основни компонента - лична терапия, обучение в метода и супервизия, на какви международни семинари и обучения е присъствала, методология в в поне два успешни случая в процес и динамика, най-малко от 20 сесии и т.н. Там се преценяват професионални качества. Нали знаете, че ако прави терапия на минали животи, чакри и мантри разни, или инсталира някакъв "софтуер" из хората "как да мислят", няма как да бъде приета и призната за психотерапевт. Някой, някъде може да я признае, за нещо друго все пак, да не се отказва.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 07:13:49
Още по-зле, ако си различен човек. Явно някой се клонира във всички ви :) У всеки е инсталиран един и същ "софтуер". Но, всеки сам си избира, в какво да вярва.
За да бъде някой приет в БАП трябва да покаже необходимата компетентност по научно обоснован метод. Разкажете въпросният специалист Камелия, какво е завършила, като университетско образование, в каква школа се е обучавала, при кой обучител, какви часове има натрупани в трите основни компонента - лична терапия, обучение в метода и супервизия, на какви международни семинари и обучения е присъствала, методология в в поне два успешни случая в процес и динамика, най-малко от 20 сесии и т.н. Там се преценяват професионални качества. Нали знаете, че ако прави терапия на минали животи, чакри и мантри разни, или инсталира някакъв "софтуер" из хората "как да мислят", няма как да бъде приета и призната за психотерапевт. Някой, някъде може да я признае, за нещо друго все пак, да не се отказва.

Ха-ха :) Камелия има доста успешна практика.
Ти много си петимен обаче да плюеш по други практики - вижда се.
От сайта и личи, че много хора я намират за ценна и полезна, но в БАП явно не мислят така. Дааа, знам какво ще кажеш - ясните и строги критерии, които сами сте си измислили.

Нали се сещаш, че тя, както и редица други терапевти ще продължат успешно да помагат на хората. А ти ще си пишеш във форумиии, ще си пишеш, ще си пишеш...

Днеска те четох и в Калдата - бе то няма място в нета, където да не си си изказал компетентното мнение. Аз пиша доста тук напоследък и ти си в недоумение защо е така. Ами ти - няма сайт или форум, където да не те виждам - в бг.мама чак те има. Повече от клонинг си :)

И така, да оставим твоята светла форумна личност.

Би ли разяснил в подробности какво имаш предвид чакри и мантри. Самата Камелия е завършила психология и за да кандидатства в БАП отговаря на всички условия. Виж, БАП-аджиите не я отсвирвате заради некомпетентност, а защото пише в сайт в малко по-широк контекст в психологията и ползва, о да видиш ти, чудо - ползва притчи, метафори, поговорки - общо взето върви се към дясното полукълбо. Нали и ти си фен - малко противоречие има тук, не мислиш ли.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 07:18:05
" владимир - причината да твърди това твоя терапевт е, че на това е научена. Няма как друго да твърди, защото е обучена така. Нали разбираш, че това, в което си обучен може и да не отговаря съвсем на истината. Погледни предния ми пост - прочети там за значението на диагнозите - те имат значение, въпреки че тераевта ти твърди друго - тя просто не си е научила урока правилно."

И тя ли не си е научила урока ... Неуки хора сме и това е :) Целия свят не си научил урока - срамота.

" Характерни черти на психопата:

- Не изглежда като психопат. Изглежда като извънредно чаровен, харизматичен, успешен човек. Всички го харесват. Или поне тези, които не са имали по-близък контакт с него.
- Не изпитва чувства. Способен е да разиграва чувства, когато може да извлече нещо от това в но в действителност не изпитва нищо.
- Психопатът лъже без да лъже. Нормалният човек проявява физиологична реакция, когато лъже, понеже се прави, че казва истината. Психопатът - не. За него лъжата е истина и истината е лъжа. Той не прави разлика между двете.
- Психопатът не се бои от наказание. Не се страхува, че може да бъде разобличен. Наказанието за него просто означава, че не е успял – този път.
- Не изпитва вина. Не изпитва угризения на съвестта.
- Живее като паразит. Защо да се опитва да постигне нещо, щом е достатъчно да се прави, че го е постигнал?
- За него не важат правилата, които важат за останалите. Той е свръх-човек, полу-бог, не можете да изисквате от него да се държи като нормален член на обществото. Той стои над правилата, важащи за нормалните хора.
- Действа импулсивно и е безотговорен – осъзнава, че действията му могат да навредят на всички, включително и на самият него, но това му е безразлично.
- Изпитва инстинктивна омраза срещу авторитертите. НИКОЙ не е в състояние да му забрани НИЩО.
- Няма дългосрочни цели. Живее тук и сега. Той е като хищник – не вижда по-далеч от плячката си. Виждали ли сте котка, която преследва по-малко животно? Търчи напред, събаря всичко по пътя си, НЕ ВИЖДА НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ЖЕРТВАТА СИ.
- Стремеж да се изкачи възможно най-високо в обществената стълбица.
- Отсъствие на морал. Той не е неморален. Той е аморален – за него моралът не означава нищо. Моралът и етиката са за кретените. Той стои над тези неща.
- Ако сте близки с психопатът, ще установите че за него лъжата е нормален рефлекс, като дишането. Не може да живее, без да лъже. Изпитва натраплива необходимост да казва на околните точно това, което имат нужда да чуят. Освен ако не реши обратното."

Чудя се какво ли са направили с вас, ако сте реални хора, а не в ролята на някакви във форумната комуникация ...


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 03, 2012, 07:21:34
" ... и за да кандидатства в БАП отговаря на всички условия..."

Ама говори конкретно - школа, часове натрупани по различните компоненти, обучители, супервайзори, кой и как преценява практиката и за успешна / за да се случи това първо трябва да опише поне два случая, с които е работила в динамика/, трябва поне двама души, пълноправни терапевти да гарантират за нея.
Факти, факти, факти ...


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 03, 2012, 07:25:37
  Ама Тодоров, вие не разбрахте ли, че само вас ви вълнува тоя БАП!


  


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 03, 2012, 07:54:51

И тодоре, благодаря ти, че си се описал сам в по-предния пост. Всички характеристики на психопата можем да извлечем за теб от форумните ти подвизи в целия нет.

Осъзнал си си проблема - лекувай се. Има надежда!


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: vladimir в Май 03, 2012, 11:22:46
Владимир, ти кога разбра, че ще ходиш на терапия 2 години? Това не е ли пак някакъв срок, макар и доста дълъг?


  Според мен всеки метод си има принципи. Нашия има такива принципи за срокове и промяна, твоя има други принципи и срокове. Кое  е различното? Просто са различни сроковете, но срокове има.

 За 100%? Да, за ПР доктора казва 100%. И това е чудесно! Кое ви учудва? Ние нали говорим за ПР все пак?

Като започнах не знаех колко време ще ходя. Но ми беше казано че нещата стават бавно. Принципите са когато един терапевт забележи че няма напредък с пациента си да го препрати на друг или на друг вид терапия ако сметне че анализата не е подходяща за конкретния човек.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: vladimir в Май 03, 2012, 11:29:31
За 100%? Да, за ПР доктора казва 100%. И това е чудесно! Кое ви учудва? Ние нали говорим за ПР все пак?

Няма нищо 100% сигурно в живота.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: vladimir в Май 03, 2012, 11:33:23
Цитат
"Говорих с моят терапевт за нещата които се пишат тука за споровете и тн. Тя ми каза че никой сериозен терапевт не дава 100% сигурност за успешния завършек на терапията нито може да каже с точност колко ще продължи. Каза също че диагнозата е без значение стига да не е психоза тъй като симптомите са само повърхностният израз на по-дълбоките проблеми. Симптомите са важни дотолкова доколкото да се стигне до подсъзнателния проблем."
прочети там за значението на диагнозите - те имат значение, въпреки че тераевта ти твърди друго - тя просто не си е научила урока правилно.

И в качеството си на какъв специалист твърдиш това?Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 04, 2012, 07:49:48
Цитат
И в качеството си на какъв специалист твърдиш това?

владимир,

не знам в твоята ценностна система какво означава да си специлист - да имаш диплома от световни организации или да си изследвал даден проблем с години и да имаш богат практически опит. Всъщност, каквата и да е мога да те уверя в следното - имам достатъчно солиден бекграунд в биомедицинските науки като образование и защитени степени, така и имам практически опит (със себе си).

Така че обективно погледнато може да ми се вярва.
Друг е въпроса, че някои хора тук не им стиска да вярват на обективната информация (те просто така са научени - както и твоя терапевт). Има много специфични особености по отношение на значението на диагнозата и работата с нея по време на една психотерапия. Аз не бих искал обаче да ги развия тук във форума. Едно от нещата, които със сигурност не съществува в 100 % си вариант - това е безплатното предлагане на професионална информация.

Става въпрос за т.нар. секрети в една професия, които нито ми е работа, нито е мястото да ги дискутирам. Ти, а и всеки потребител на психотерапевтична услуга трябва само да се ползва от благоприятния ефект на тези секрети. Естествено, ако терапевта ти е широкоскроен в края на терапията ще ти разкаже за някои от тях. Така знаеш, че с теб е работено професионално. А не просто си си говорил няколко години докато осъзнаеш нещо, за което я касае проблема, я не.
Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 04, 2012, 08:23:25
hpjon,  може би така ги учат, когато се подготвят за психотерапевти - че няма диагнози. За тях няма диагнози, защото подхода за решение е един и същ, в зависиост от метода: Тодоров замества, При Владимир- се говори по избор, за проблем, при психодрамата се изиграва и т.н. Те не се занимават с мозъка и физиологията му. Може би затова са бавни тези методи.
  При по-кратките терапии подхода е свързан с механизма и промените в пътищата в мозъка - силния страх се пуска по един начин, постоянната тревожност по друг. Това обуславя и необходимостта  от диагнози, все пак медицината се развива според науката и според промените в нея. Докато изследванията в психологията са "според-зависи" и не са кой знае колко достоверни.
  Но когато подхождаш по един и същи начин, според метода, който  работиш, няма значение диагнозата. Затова и касите подписват договори с кратките терапии и Тодоров го знае много добре. Така че и да подпишат закона си, ако са свързани с касата, няма да е с дългосрочните терапии. Може би ще разчитат на това, че ако е както в Германия 5 или 7 сесии да са платени от касата, след това самия човек ще се реши да продължи и плаща сам. Но все пак трябва да има някаква промяна за тези 5 срещи, за да продължи.

Попаднах на много интересен семинар по психотерапия, в който имаше точка озаглавена:как клиента да не си отиде, а да  остане в терапията. Какво ти говори това?  Дори да няма промяна, има начини да те убедят да останеш, в името на светлото бъдеще ;)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: vladimir в Май 04, 2012, 09:35:30
Цитат
И в качеството си на какъв специалист твърдиш това?

владимир,

не знам в твоята ценностна система какво означава да си специлист - да имаш диплома от световни организации или да си изследвал даден проблем с години и да имаш богат практически опит. Всъщност, каквата и да е мога да те уверя в следното - имам достатъчно солиден бекграунд в биомедицинските науки като образование и защитени степени, така и имам практически опит (със себе си).

Така че обективно погледнато може да ми се вярва.
Друг е въпроса, че някои хора тук не им стиска да вярват на обективната информация (те просто така са научени - както и твоя терапевт). Има много специфични особености по отношение на значението на диагнозата и работата с нея по време на една психотерапия. Аз не бих искал обаче да ги развия тук във форума. Едно от нещата, които със сигурност не съществува в 100 % си вариант - това е безплатното предлагане на професионална информация.

Става въпрос за т.нар. секрети в една професия, които нито ми е работа, нито е мястото да ги дискутирам. Ти, а и всеки потребител на психотерапевтична услуга трябва само да се ползва от благоприятния ефект на тези секрети. Естествено, ако терапевта ти е широкоскроен в края на терапията ще ти разкаже за някои от тях. Така знаеш, че с теб е работено професионално. А не просто си си говорил няколко години докато осъзнаеш нещо, за което я касае проблема, я не.
Да си специалист означава и да имаш диплома и да имаш опит. Нали се сещаш обаче че има разлика между психология и биомедицински науки. Терапевтите са психолози по образование, не леркари.
Опитите всичко около ПР да се обясни с физиологията са много хубави но пропускат една подробност. Добре-ПР се получава защото се случва еди какво си в мозъка. Това в мозъка се случва от т нар неправилно мислене.
Защо обаче човек започва да мисли неправилно? Защо аз мисля неправилно, а съседа не.
Причините за отключване на неправилното мислене са изцяло психологически и дълбинни и с тях трябва да се работи за цялостна промяна.
Аз затова казвам че принципно и вашия метод и анализата са верни защото те не се взаимоотричат.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 04, 2012, 10:46:23
" Попаднах на много интересен семинар по психотерапия, в който имаше точка озаглавена:как клиента да не си отиде, а да  остане в терапията. Какво ти говори това?  Дори да няма промяна, има начини да те убедят да останеш, в името на светлото бъдеще Wink"

Изобщо много далеч от действителността. По-скоро е ставало въпрос, как да се създаде терапевтичен съюз с клиента, за да усети той процеса, като работа в негова полза. Изобщо да се вплитат задни мисли в ситуациите вас много ви бива :) Но на такова елементарно ниво едва ли ще ви се получат нещата.
В обучението по психотерапия също има етика. Не зная, къде сте срещнала това и как е било формулирано, но наистина е ... то си е глупаво направо, да се вменява на  образовани и обучени терапевти образ на кръвопийци, които искат да изманипулират клиента си, за да го източват финансово. Глупаво е и да се мисли, че клиента макар и с проблем някакъв, е неспособен да прецени, дали даден процес е от полза за него, или не. А най-глупавото е да правите опити да разклащате някой, който вече се е уверил, че процеса който е предприел с терапевта си е от полза за него,  като се мъчите да пробутате някакви глупости. За това ви казах първо да се образовате по психология на рекламата и тогава да рекламирате.
До къде може да стигне нарцисизма аз не зная, но тук вече се изумявам. Какъв опит, какъв беграунд? Абсолютна ролева неадекватност. Точно по тази причина и съпътстващите поразии, които един човек мислещ себе си за знаещ, може да сътвори, диплома за психотерапевт се дава след преценка, не само на обективните критерии, дали се покриват някакви норми, а дали въпросният човек е достигнал лична възрастова и емоционална зрялост, дали самооценката му е адекватна, дали умее обективно да преценява възможностите си и съответно невъзможностите си. А това на първо време се гарантира само от други, странични хора, които наблюдават неговото развитие. Самопровъзгласили се терапевти по света няма. Това е белег за някои неща които постнах по-горе.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 04, 2012, 11:22:32
Проектът е адресиран към действащи терапевти, без психиатрично образование, както и към обучаващите се на психотерапия и  представлява уъркшоп, включващ следните теми
1)Използване на диагнозата за планиране на лечението( продължителност, честота)
2)   Използване диагнозата за прогноза
3) Защита интересите на клиента-информираност
4) Създаване на емпатия – проява на интерес към проблемите на клиента, възможности за изясняване на диагнозата, ориентиране на собствения  емоционален отговор.
5)  Намаляване вероятността за отказване на пациента от терапия
6).Диагностицирането като проява на необходимост от комплексно лечение – при разстройство в емоционалната сфера(биполярно разстройство), при зависимости (детоксикация), при органични дефекти
7)  Диагностика за формиране на тактиката на лечение – търсене на вида лечение най-подходящ за лечение за пациента.
8)  Формиране на работещ договор между двамата
И т.н. до 16 точка

ПП Това е за гещалт терапия, но и там незнайно защо се говори за диагнози. Много обичам когато сте изумен-тогава ръсите най-много глупости


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 04, 2012, 11:41:25
   Тодоров, кой кого разклаща? Не бяхте ли вие този, който разклати Спайдър?

  Тук за това  е отделна тема и който се разклаща, може да не чете. Ако някой след близо 2 години терапия се клати - много трябва да се замисли какво прави, нали така?

  От толкова четене по форуми и нета установих,че  вие сте уникат. Няма  друго място, където  психотерапевт да спори по този начин  с непрофесионалисти, наистина доста почетох и такова чудо не видях. И никъде нямаше, въпреки въпросите, намеци за задкулисни игри или параноя. При това ставаше въпрос за значително по-големи форуми от тоя, и за доста повече отговарящи психотерапевти. А там също имаше спорове. 
    Ние с hpjon ще пишем още известно време и ще ни омръзне, но може да дойде друг, а вие ще си останете все същия, без никаква промяна. Намерих ваши писания от 2004 година(нали все ни пращате в нета да търсим и то се появи) и това е истината-вълненията ви са все едни и същи: БАП, групи за самопомощ борба с врачките swordfight те са ви голям враг, спорове с психолози...общо взето в това амплоа ви е участието в нета, а тук и с неудобни непрофесионалисти.

 Споко, вас ще приемат в БАП  и ще бъдете знаменосеца им. Не съм убедена, че шефовете на БАП вярват толкова в него, колкото вие. Най-добре е да ги линчувате и да овладеете организацията.  Това, според мен говори за проблем, ваш проблем. Помислете! Ако не го намерите, аз ще ви помогна.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 04, 2012, 11:53:52
" Проектът е адресиран към действащи терапевти, без психиатрично образование..."

Психиатрите които са психотерапевти не ги допускат значи :)

Ема, изумявам се на твоя съекипник, макар че всъщност нищо около вас двамата вече не ме учудва.

Относно този тренинг, наистина има неточности във формулировките. Да не забравяме, че гещалтисти още нямаме, така че да подкрепим прохождащите инициативи един страхотен метод да успее да "построи" структура, която в обозримо бъдеще ще се превърне и в обучаваща.
Аз никъде не съм отхвърлял диагнозите, дори напротив, казах, че работя в екип със психиатри. Казах, че психотерапевтичната психодиагностика и психиатрична диагноза са коренно различни неща. Едната служи на психиатричното медикаментозно лечение, а другата на психотерапевтичната работа. Не виждам тук, какво чудно има и кое не ви става ясно от двете неща. Разбира се диагнозата в някои случаи се взема предвид при терапаевтичната диагностика. По едни начини работи психотерапията при хора с БАР и при други с ПР. Ако се фокусираме към общата тематика на форума ПР, тази диагноза, и дали ще е соц. фобия, агорафобия, натрапливости, има отношение само да е ясно, каква е симптомната проблематика. И много често дори в психиатричната диагноза която често описва тези симптоми има разминавания. Много често различни симптоми се преплитат, редуват, или надграждат. Ако първата година един човек е диагностициран с ПР, втората може да му сложат и агорафобия, и социална фобия, след още една може да му сложат и вегетативна дистония /все още се среща това/, което за пореден път показва, че наблюдението и описанието на дадени симптоми, които се оформят в диагнози не е база, върху която да се работи психотерапевтично. Именно това е проблема на хората с "антенки", че вкарват хората в даден калъп, в случая ПР. А хора с еднакви диагнози имат съвсем различен терапевтичен път понякога, дори и да имат сходни основни конфликти /това е част от психотерапевтичната диагностика/.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 04, 2012, 12:06:35
:)
Да се напада личността за да се отклони вниманието от темата е наистина стар приом. Нали ви казах че и през НЛП съм минал. Няма смисъл.

Ами колегата ви първо се опитва да вмени на трак колко и била зле терапията, сега на владимир, как терапевтката не си научила урока, който трябвало да научи, случаят който постнах беше определен като ... вече не помня, а фактите са че и тя и мъжа и детето и са ок след 3г. период, и всичко това от ролята на "помагащ непрофесионалист".
Стига с този Спайдър. Тогава казах че да се "оперират" чувства, вместо да се преживеят, осмислят и интегрират наистина не е добре, само когато са свързани с това че има ресурс да се преживеят по нормалният начин. Въпросният метод е инцидентни, екстремни ситуации, които предизвикват такива емоции и преживявания, които не могат по нормален начин да се преработят и могат да развият постравматично стресово разстройство. Навсякъде го бутате този пост, но няма смисъл. Случая със Спайдър е ясен. Но той пак показва че дари и този метод да се използва специалиста трябва да има преценка за възможностите си, т.е. преди всичко да е психотерапевт.

Стига с тази БАП вече. БАП залага стандарти. Както има стандарти за лекари така има и за психотерапевти. Представете си лекарите как щяха да реагират, когато наравно с тях хора без образование и ценз можеха да се напишат лекари просто защото административният отговор на нуждата идва много по-бавно отколкото трябва.
И срещу врачките нямам нищо против, ако не ползват "назаем" някои наименования, например психотерапевт.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 04, 2012, 12:25:59
Цитат
така че да подкрепим прохождащите инициативи

Чакай сега, как така ще подкрепяме, нещо, което го няма в БАП? Моля, което не е в БАП да се счита за незаконен, неморален и долен метод. Нали така твърдиш, за това пледираш.
Сега вече разбираш, че не си прав, нали :)

Аз съм те бил учудвал - ти сам не подозираш колко смешен си отстрани. Нацвъкал си целия нет, дигал си гюролтия къде ли не -няма форум, в който да не са ти видели сметката. Тука имаш късмет, че се забавляваш с няколко жени, които те намират за остроумен.
фанатик ли си, какъв си, незнам...

А по отношение на "как клиента да не си отиде, а да  остане в терапията" - вече много писахме. Дж. Хейли го цитирах вече тук, Сократ-а ти го беше написал,тодоров в дир-а също. Но не - трябва да се отрича всичко на всяка цена, нали :)

Сега разбирам защо хората са се отказали да разговарят с теб по форумите - ти изпадаш в безпаметна цикличност, на която може да се отговори по два начина - да ти се отговаря всеки път с неща, които вече са казани или да бъдеш оставен да се вихриш.

Но да се върнем на задържането на клиентите в терапията - затова и пуснах тази тема - тя е допълнение към схващането, че за това - който терапевт не може да помогне в краткосрочен аспект има точно две причини - или не може, или не иска от чисто финансова изгода.

Е, вижда се в САЩ как са го решили проблема - ако някой иска да си плаща - нека си плаща с години. Работата иначе може да бъде свършена бързо при това ефективно и трайно.

Това е характерно за американската икономика - всеки човек да бъде върнат на работното си място и в социалната среда възможно най-бързо при възможно най-добро повлияване на проблема му, за да продължи темпото на икономиката и добруването на нацията. Те затова и имат такива хубави правила - защото знаят как да си подредят живота.

Тука има нишичка за източване на изтормозени уплашени хора - какво по-добро - ще ги излъжем, че ще им помогнем като им кажем, че това ще стане мнооооого бавно - видиш ли, това психиката е сложно нещо, не е перла05. То тази сфера да беше само... другите обаче поне си траят, а ти тодоре и се перчиш на всичкото отгоре.

По отношение на владимир - подкрепям Ема - който се клати и е в процес на психотерапия няма работа да чете тези разговори. Те са за първоначална ориентация - човек поел вече по някакъв път само ще се обърка, защото плаща 2 години за едно, а разбира, че има и друга страна на медала.
Тези разговори са за онези, които сега решават къде и как да оправят проблема си - алтернативите са ясни:

Вариант 1) бавно, несигурно, скъпо, безсрочно при терапевти тип тодоров
Варинат 2) бързо, ефективно, трайно, с ясни срокове и възможни цели за постигане - терапия, която аз и Ема се провели.

Неслучайно едно от златните правила по време на психотерапия на тревожни разстройства е пълното елиминиране на психологични форуми и оплаквални. Както се вижда - и аз, и Ема, и който и да е друг справил се с ПР вече може да чете тук и не може да бъде разклатен.  Това е резултата на успешната терапия - ставаш устойчив.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 04, 2012, 12:39:30
" Неслучайно едно от златните правила по време на психотерапия на тревожни разстройства е пълното елиминиране на психологични форуми и оплаквални. Както се вижда - и аз, и Ема, и който и да е друг справил се с ПР вече може да чете тук и не може да бъде разклатен.  Това е резултата на успешната терапия - ставаш устойчив."

Ама вие пак бъркате това някой да се мъчи да разклати някой и това наистина човека да се разколебае. Тук дори благодарение на вашите внушения няа разклатени хора.

" Тука имаш късмет, че се забавляваш с няколко жени, които те намират за остроумен. ..."

Това е отношението ти към хората с ПР нали? Има предвид истинското. Тук си проличава, че с нищо не си се справял ти. Ако беше, щеше поне мъничко съпричасност да имаш, какъвто и нарцис да си. Но ти е чуждо това.
Няма такива правила в терапията, които да ограничават свободата на личността. Всеки може да си чете, гледа, говори и обсъжда, каквото си реши.
Гещалт-терапията е наистина сериозен метод. Психотерапевтичен метод. Наистина бих се радвал да се развият до степен да има призната обучителна организация.

Задържането на клиента в терапията наистина е важно, защото ефекта на психотерапията идва от процеса, а не от отделните срещи. А процес може да се създаде, само ако клиента е въвлечен в терапията. А въвлечен означава да усети ползата от терапията за себе си, съответно ролята на терапевта е клиента да успее да стигне до ползите си.

" Тези разговори са за онези, които сега решават къде и как да оправят проблема си - алтернативите са ясни:

Вариант 1) бавно, несигурно, скъпо, безсрочно при терапевти тип тодоров
Варинат 2) бързо, ефективно, трайно, с ясни срокове и възможни цели за постигане - терапия, която аз и Ема се провели."

Пак старата плоча. Да няма пак много гости онлайн, че я завърташ? :)
Нищо не сте провели вие, защото сте ангажирани в съвсем друга посока :) Нали така?
В другата тема ви дадоха обратна връзка за въпросната бърза и ефективна терапия. Тъй като гледам ползвателите на въпросната "услуга" освен вашата групичка, дават все подобна обратна връзка.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 04, 2012, 04:00:14
  "В другата тема ви дадоха обратна връзка за въпросната бърза и ефективна терапия. Тъй като гледам ползвателите на въпросната "услуга" освен вашата групичка, дават все подобна обратна връзка."


В която вие така и само броихте неуспешните, а не казахте вие какво направихте с тях. Помогнахте ли им, правиха ли психотерапия при вас като легитимен член на БАП, справиха ли се с проблемите си?
Все въпроси без отговор.

Да, Първанов има 2, според вас,  и тук една, станаха 3 неуспешни терапии, но защо никой друг не им е  помогнал? Едва ли са се отчаяли от психотерапията като цяло.   Това също е добър въпрос. Не е само Първанов психотерапевт. Ако не беше станало с него, аз щях да търся друг психотерапевт. Вие казвате, че познавате два от случаите, което означава, че по някаква причина, най-вероятно за помощ, са се обърнали към вас.  Започнаха ли те терапия при вас? Вие какво направихте? В крайна сметка какво стана с тях? Те са търсили помощ при вас, нали?

"Задържането на клиента в терапията наистина е важно, защото ефекта на психотерапията идва от процеса, а не от отделните срещи. А процес може да се създаде, само ако клиента е въвлечен в терапията. А въвлечен означава да усети ползата от терапията за себе си, съответно ролята на терапевта е клиента да успее да стигне до ползите си. "

Тук сме на едно мнение, но нали не трябва след 6 месеца да разбереш, че си на грешен път? На коя среща при вас се разбира дали си на прав път? Средно, защото при всеки е различно, предполагам, във вашата терапия.
При нашата се разбира на 2-3 среща. Тогава и доктора е ориентиран за време. В това е разликата - не се губи време.

ппПри мен промяна имаше на първа среща.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 04, 2012, 06:14:09
Цитат
"Тук си проличава, че с нищо не си се справял ти."

Аз не се съмнявам, вече като те познавам, тодоре, че ти знаеш по-добре от мен с какво съм се справил и с какво не. Това в едни малко по-различни ситуации, когато се изказваш от името на друг човек може да има много сериозни последици за гражданските ти права и финансово положение. Но, да не задълбаваме там - просто те предупреждавам - ще попаднеш някой ден на свестен юрист, който при такова поведение ще ти обърне представите за това докъде може да проявяваш своеволия в изказа. Приеми този съвет като благороден жест от моя страна към теб - поограничи влизането в чужди кожи и изказването им от тяхно име.

Цитат
"Няма такива правила в терапията, които да ограничават свободата на личността. "

Да, при терапия без правила, която правиш и това не може да е правило. Но кой тук говори за ограничаването на правата на личността? То е както когато приемаш антибиотик - алкохола тогава е забранен, за да може да подейства антибиотика. Но ти можеш да избереш и да си пиеш - тогава ненужно удължаваш и затрудняваш лечението на инфекцията. Същото е и в психотерапията - тя е своеобразен оздравителен процес. Когато говорим за бързина и ефективност трябва да има правила. Без правила нищо не може да се получи.
Ти вероятно имаш интерес клиентите ти да се бавят с резултатите, за да плащат по-дълго терапията, така че е обяснимо може би защо тълкуваш толкова крайно подобен тип отношение към правилата.

Цитат
"Всеки може да си чете, гледа, говори и обсъжда, каквото си реши. "

Безспорно! Когато се доверяваш на специалист да ти помогне с тормозещ те психологичен проблем то се вслушваш в неговата логика, която би трябвало, при добрите терапевти, да води до успех. Нали си чувал за мисълта, че "мисленето, което е създало проблема не може да е мисленето, което ще го реши". Е, мисленето на терапевта се изразява точно в тези простички указания - кое как и по кое време да направиш така, че да промениш мисленето си и да решиш сам проблема си. Без правила това няма как да стане. Без правила имаме едно безкрайно говорене, обвито в мистерии осъзнаване и в наши условия терапията приключва или поради липса на пари от страна на клиента, или от някакво подобно чувство на срам, че плаща 2 и повече години и не постига успех.

Цитат
" въпросната "услуга" освен вашата групичка"

От вчера насам питам сигурно за 6-ти път каква е тази групичка? Кои са вашите, кои са нашите? Кой членува в нея, каква е ролята и в разговора ни, не разбирам. Наистина не разбирам. Ема, останалите - разбирате ли - обяснете вие поне?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 04, 2012, 06:49:43
hpjon, това е параноя и ...как беше по определение - придружено от вяра в конспирация.Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 04, 2012, 07:51:37
Явно нещо ви тласка постоянно към мен :) Всъщност който и психотеапевт да питате, нещата които ще споделя ще са сходни, с това което споделям и аз, както вече се и уверихте в това.

Психодиагностиката се прави в първите 1-2 сесии. Там се създават и отношенията на свързаност, нещо, което споделяйки световният опит в изследването на общите фактори, които помагат в терапията разбрахте и вие, че е от най-съществено значение - връзката терапевт-клиент. Има цели уикенди от обучителните тренинги за психотерапевти, в които се разглеждат първите 5мин. от първата среща, в които да се направи бърза и качествена диагностична оценка. Естествено терапевтичната диагностика може да се допълва и в следващи срещи.

"... просто те предупреждавам - ще попаднеш някой ден на свестен юрист, който при такова поведение ще ти обърне представите за това докъде може да проявяваш своеволия в изказа. Приеми този съвет като благороден жест от моя страна към теб - поограничи влизането в чужди кожи и изказването им от тяхно име."

:) Тук вече наистина стана весело. Пенчо, изтърва влака пак, бива ли така.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: vladimir в Май 04, 2012, 08:50:47
Тодоров, спрете споровете най-накрая. В крайна сметка какво значение има дали hpjon е съгласен или не-фактът че дълбинната терапия работи си е факт. Нека спрат тези безмислени спорове и се водят по-смислени дискусии.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 04, 2012, 09:15:50
  Владимир, не знаеш колко си прав!

  Аз, ако бях на мястото на Тодоров, щях да си кажа, че всичко това не си струва и нямаше да споря.  Но кушона е един и същи във всички форуми, в които Тодоров пише. То излиза, докато търсиш нещо в нета и под погледа ти попада напр. етичен кодекс на бап, психотерапевтични модалности в бап, кой има право да бъде  психотерапевт и мнооого подобни и познати теми, като се води спорове с психолози на тези теми. Така че този спор не му е първия, той е обигран във едни и същи спорове. Ако искаш разгледай в нета, където има тема психология, той е там с дежурните си теми. Другата любима тема е гнева към родителите, също и спорове за  възможностите на врачките, абе доста богато наследство има той в нета и то от години. Лошото е, че е само с едни и същи неша и доскучава.
 Но, уверявам те, никой друг психолог не се държи така и не води подобни спорове.


ПП Тодоров, това не са лични нападки, аз мога да дам линкове.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 05, 2012, 09:06:17
hpjon, това е параноя и ...как беше по определение - придружено от вяра в конспирация.

О, да :) Конспирацията е навсякъде :)

Групички, илюминати, масони - сложно е да се живее в такъв измислен свят...
Аз затова и го питах за групичката - какво има предвид, че може и да му помогна малко, но... когато и помощ не иска такъв човек знаеш за какво става въпрос :)

Като му чета и изказванията в алл.бг, калдата и другите форуми - дир и прочее си давам сметка, че това е един истински мохикан, който мачка до последно :)
Ние тука дребните, жалките справили се с ПР какво сме му се изпречили на пътя, а? :)

Редно е да го пооставим наистина малко, защото имам индикации, че от такъв тип може да се очаква всичко. Все пак, разума трябва да надделее.
Аз все пак съм към силите на разума :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 05, 2012, 09:16:36
:)
Групичката е ясна, изобщо не ми е на дневен ред. Ама не вярвах до такава степен да озвереете. То голямо нашествие на форума, голямо чудо :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 05, 2012, 09:41:08
  Тодоров, искате ли линкове?

  Това изобщо не е озверяване. Това са факти. Вие сте този, на когото казвах "дайте линкове", а вие казвахте "потърсете в нета". Какво да направя, като излизате от всеки форум,  когато има зададена ключова дума. Знаете ли, вече и без ник мога да ви позная. Може би няма толкова статичен  и непроменен човек с течение на години, колкото сте вие. Дори поговорките ви са едни и същи.  А е логично човек да се променя. Аз, hpjon и всеки друг  с течение на времето се променя, трупа житейски и професионален опит и се развива. При вас положението е константа. Въпреки 10 годишната терапия -за съжаление.
  Иначе нямам желание да ви чета по форуми, но пък накрая почнах  да се забавлявам. Дори си направих някои изводи за вас и вашето поведение, така че сега вече почти ви разбирам и ви съчувствам.
    Но ако това поведение ви прави чест, то вие сте единствения подобен психотерапевт в нета.
    Със сигурност за първи път ви се случва неспециалист да ви се противопостави, но уверявам ви, все повече  такива хора ще се появяват. Човек наистина след терапия се променя и няма и помен от страха и несигурността от преди. Затова ви попитах с какви хора работите, никой ли не се интересува какво правите, какъв е смисъла на това правене и не задава ли други подобни въпроси. Аз питах много.
    И още нещо. Няма никакви групички. Не се вкарвайте във филми. Безпредметно е.
  Просто вашето отричане, острота и неуважение ме накара да стигна до тук. Това е пример за  "каквото повикало - такова се обадило" - нали обичате поговорките.

   Приятен и успешен  ден, господин Тодоров!Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 05, 2012, 09:52:22
:)
Групичката е ясна, изобщо не ми е на дневен ред. Ама не вярвах до такава степен да озвереете. То голямо нашествие на форума, голямо чудо :)

Форумния звяр си ти. Чета те вече втори ден по нета в останалите форуми и трябва да призная нещо - да, аз съм преборил страховете си, справил съм се чудесно, но от теб започва да ме хваща страх...

Моето "нашествие" тук е нищо в сравнение с това, което правиш ти във всяко място в нета, където може да се пише - няма форум или клуб, в който t.todorov, nekoi, nekoi2 и прочее все твои никове да не са оставили ярка фундаменталискта черта.
 
Извадил съм си дори твои цитати.
Лек анализ съм си направил - така за собствена консумация.
Страшничко е.

Но това не означава, че съм се сплашил - просто разума ми започва да надделява - наистина може да се очаква всичко от теб, дори брутални крайности.
Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 05, 2012, 09:57:15
Брутални, да ... да пазя хората от такива с "антенки" и да разграничавам психотерапевт от псевдо-терапевт.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 05, 2012, 10:29:49
 Сори, но докато дописвах предния си пост, са пуснати нови постове.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 05, 2012, 12:47:10
Брутални, да ... да пазя хората от такива с "антенки" и да разграничавам психотерапевт от псевдо-терапевт.

Пази ги, пазителю, пази ги!
Явно проблема ти е много по-голям отколкото предполагах...

Аз съм благодарен, че не съм попаднал под опеката ти. Много съм щастлив, че мен не си ме опазил - със сигурност все още щях да съм си с паниката и страховете.
Но, благодарение на слабата ти защита се измъкнах и се справих.

Пожелавам ти провал в мисията ти - твоя провал ще е успех за хората. Както това стана при мен. Като се сетя как и мене беше почнал да ме облъчваш тука преди време...


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 05, 2012, 02:54:14
Това го кажи на инна от предната тема и на още сума ти народ, дето имат малко по-високо мнение за себе си, даже си позволяват да имат и собствена гледна точка за нещата. Та, такива работи с плевенският доктор и групичката там дето се е заформила. Какво беше то, "тренировки за "черен колан" по ставане на вълшебници" :) 
Владимир е прав, наистина вече не си струва с вас да се занимавам. То и без друго ако някой друг се е зарибил да ходи, скоро ще се "похвали".


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: track в Май 05, 2012, 09:49:14
Ей, скандалджии  yahoo Тъкмо мислех да изрева, че ми липсвате и гледам какво обемно инфо сте ми оставили.  ;D Ще се чете утре... днес съм уморена


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Селена в Май 06, 2012, 10:36:53
Здравейте, приятели!
Виждам, че продължават споровете, от което ми става тъжно.
Имаме доста проблеми, за да си създаваме изкуствени във форум, призван да помогне!
Но щом така го разбирате ...
Не мога да не взема отношение, обаче, към факта, че нападате Владимир! Става нещо като двама се ритат, но страда трети, при това невинен!
Това се случи преди време със Спайдер и с бременното момиче, може и с други, не ми стигна времето да изчета всичко /не съм влизала тук отдавна/.
Владимир, аз също повече от три години "лекувам" душата си, боря се, вървя напред. Имам периоди на възходи, спокойни периоди и спадове. Имам още страхове и симптоми.  Но живея живота си, с някои затруднения /кой "здрав" ги няма?!?/. Моята терапия е динамична, ползвам Ривотрил при нужда. "Панацея", "чудо" и "бързо решаване на проблема" не е удачен при всеки случай на ПР. Това е моето мнение и на моите терапевти.
Владимир, продължавай по твоя път, не се колебай, вярвай на терапевта си, вярвай в себе си!  :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 06, 2012, 10:50:05
 Здравей Селена,

 Владимир не се колебае. Той се чувства добре и няма проблем. Няма да се разколебае и ще се справи.

 А тази тема и някои предни затова са отделени от другите - който смята, че няма да му действат добре - да не ги чете.  Тревожните хора са внушаеми.
  Тук не се говори за симптои и лекарства,  а спора е в друга посока. Просто Тодоров прекрачи някои граници и затова се стугна до тук. Малко грубо стана, но... това е.
   Но пък покрай този спор излязоха някои други неща в нета и поне за мен, ми бяха достатъчни, за да взема решение  да не споря повече с Тодоров. Той има още много да работи.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: butterfly в Май 06, 2012, 11:59:14
 Но пък покрай този спор излязоха някои други неща в нета и поне за мен, ми бяха достатъчни, за да взема решение  да не споря повече с Тодоров. Той има още много да работи.

Ема,здравей! От къде направи тази констатация,че тревожните хора са внушаеми?Защо слагаш всички под общ знаменател,мислиш си ,че тревпжността при всеки е еднотипна,симптомите,реакциите и т.н. Би ли ми отговорила на един конкретен въпрос,тъй като чета,че обичаш да даваш оценки на хората,в което не си спряла да го правиш,както и да налагаш собствени преценки,които реално НЕ са обективни..ти специализираш ли си психология,психиатрия..имаш ли опит в областта,с хора с тревожни разтройства?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 06, 2012, 01:28:18
  Имам опит със себе си основно. Аз бях внушаема когато бях с ПР. Виждам, че тук и други пишат същото. Едва ли всички са така, но всеки  познава себе си  и може да избира какво да чете и какво не.

Сега на въпросите ти: за мен тези изводи са абсолютно валидни. Аз не ги налагам, аз ги споделям. Както, в случая, не отричам дългосрочната или дълбинната терапия, така ми се иска да не се отрича и това, което съм постигнала с друг вид терапия. Нищо повече.
  Преценки правя само за един човек. те са мои, лични и смятам, че няма да е от полза на никого, за  да ги излагам тук.

   Не съм нито психолог, нито психиатър. По време на терапията ми доста почетох, пък и след това,  а сега покрай спора се наложи   доста неща да  прочета и в нета. В случая не говоря за Тодоров.

Така че за мен тези изводи са валидни, но всеки прави своя преценка за нещата. Ти имаш пълното право  да не си съгласна  с мен.


ПП сега гледам фиеста тв и там казаха една мисъл: вие сте единствените господари на мислите си, вие сте единствените господари на чувствата си, вие сте единствените господари на тялото си, вие сте единствените господари на живота си.
  Съгласен!


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: vladimir в Май 06, 2012, 04:00:08
Здравей Селена,

 Владимир не се колебае. Той се чувства добре и няма проблем. Няма да се разколебае и ще се справи.

 А тази тема и някои предни затова са отделени от другите - който смята, че няма да му действат добре - да не ги чете.  Тревожните хора са внушаеми.
  Тук не се говори за симптои и лекарства,  а спора е в друга посока. Просто Тодоров прекрачи някои граници и затова се стугна до тук. Малко грубо стана, но... това е.
   Но пък покрай този спор излязоха някои други неща в нета и поне за мен, ми бяха достатъчни, за да взема решение  да не споря повече с Тодоров. Той има още много да работи.

Интересно, на мен пък не ми беше забранявано да чета каквото и да било. Аз даже понякога когато се интересувам от някаква теоретична постановка свързана с терапията и аналитичката не ми казва ами ми препоръчва като се интересувам сам да си търся и чета.
Като отворя google books съм изчел супер много. Добре че знам английски иначе нямаше да имам достъп до информацията. Друг вариант е да търся в google пак на английски като пиша отпред pdf за pdf формати.
Сега в момента чета неща относно Жак Лакан. За съжаление са много сложни и разбирам съвсем малко.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: track в Май 06, 2012, 06:44:19
Ема, пак си се изцепила хубаво. Какво ни занимаваш със себе си и личните си неща, щом няма да ги споделяш. Заври си ги ... нали знаеш къде  :)

П.С Започвам да изгрубявам вече, ама то не се издържа. Прекалихте!


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителнос
Публикувано от: hpjon в Май 06, 2012, 10:50:27
Ема, пак си се изцепила хубаво. Какво ни занимаваш със себе си и личните си неща, щом няма да ги споделяш. Заври си ги ... нали знаеш къде  :)

П.С Започвам да изгрубявам вече, ама то не се издържа. Прекалихте!

После кой разваля атмосферата във форума...

Ако погледнете реално темите и разговорите, които сме започвали с Ема - то никъде няма да откриете нещо, което "не се издържа".

Завирането, както в приказката с главата на щрауса не върши работа. Явно количеството на завистта е доста голямо... А само се иска се действие. И тези, които сме действали сме успели.

Приятелския ми съвет е - не ни завиждайте, защото никога няма да станете част от нас (справилите се с ПР)!

Честит Гергьовден на всички, които са смели и предприемат уверено по пътя на справянето със страховете. Смелост се иска - ПР се топи като лед напролет пред смелостта.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: butterfly в Май 06, 2012, 11:01:30
В мен се пробуждат още въпроси...Ема ти не каза нищо конкретно,а аз обичам конкретните неща,иначе казано ФАКТИ! И ако не ги споделяш във форум като този и пазиш"знанията си " за себе си,защо си тук?! Аз не разбирам "НИЕ", какви няма да станем като "Вас".Кои сте Вие? И долколкото разбрах и двамата сте страдали от ПА,ПР и сте били зле. Много уважавам успелите хора,преборили се с проблемите и най вече не смао със симптоматиката , а основата на проблематиката..И понеже пишете "отвисоко" само искам да припомня.."Внимавай докато се изкачваш нагоре как се държиш,защото много лесно се пада отвисоко"...Не разбирам след като сте успели,преодолели и вече истински живеете,защо агресирате срещу хора,знаейки какво правят?! Ако все още не сте преодолели агресията си към нещо,някого то "ние" не сме проекция на това,а тук не е бойно поле...Или имате нужда от изява?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 06, 2012, 11:14:54
Цитат
защо агресирате срещу хора,знаейки какво правят?!

Ако някъде е имало агресия, то тя е била предизвикана от същата и никога не е била насочена към някого с проблем.

Хората, които се пишат тук, че знаят какво правят, т.е. знаят каква психотерапия трябва да се проведе при ПР се оказа, че почти нищо не знаят. И имат дипломи затова. Парадоксално, но факт. То и доста висши държавни служители имаха дипломи, но.... калинките няма да ги коментираме.

Бътерфлай - успелите не са по-високо от неуспелите, затова няма как да паднат, респективно, ние няма как да паднем. По-удачната плоскост е хоризонталната - някои са се придвижили по-напред. Всички така или иначе са на пътя - въпроса е, че понякога има начин да ти бъде помогнато успешно да се придвижиш по-напред. Психотерапевтите са за това - някой обаче го могат, а други - не. Както във всяка една професия и област от живота.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: butterfly в Май 06, 2012, 11:19:31
На база какво определяш знанията,качествата,процеса наработа,психотерапевтичния метод,който се прилага и методиките на работа с клиента за един психотерапевт??? Обвиняваш Тодоров..за какво по конкретно ? Едно от първите успели неща е да започнеш да гледаш вътре в себе си, а не да обвиняваш другите! Имаш още да работиш


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 06, 2012, 11:23:24
На база какво определяш знанията,качествата,процеса наработа,психотерапевтичния метод,който се прилага и методиките на работа с клиента за един психотерапевт??? Обвиняваш Тодоров..за какво по конкретно ? Едно от първите успели неща е да започнеш да гледаш вътре в себе си, а не да обвиняваш другите! Имаш още да работиш

Базата е ясна - едни успяват, други не.

Но не бих искал да говорим за тодоров в негово отсъствие - не е почтено. Така както не е почтено, когато той говори за хора, които дори не влизат тук да изразят своята гледна точка.

По отношение на работата - да, аз имам още много да работя :) Безспорно е!
Даже не познавам човек, на който да не му се налага да работи още.

Ти справи ли се с ПР? Спря ли медикаментите?


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: butterfly в Май 06, 2012, 11:31:39
Преди няколко поста написа,че всички се лекуват от ПР,сега казваш, че някой успяват, други не. После написа,че никога няма да  сме като Вас...Аз отново не разбирам,но това е мой проблем! Относно мен,аз нямам ПР..Но страдам от други състояния,това не ме прави по-различна от останалите тук,не пия хапчета.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 07, 2012, 07:48:46
Преди няколко поста написа,че всички се лекуват от ПР,сега казваш, че някой успяват, други не. После написа,че никога няма да  сме като Вас...Аз отново не разбирам,но това е мой проблем! Относно мен,аз нямам ПР..Но страдам от други състояния,това не ме прави по-различна от останалите тук,не пия хапчета.

В многото текст за четене може да си изгубила нишката. За да не препрочиташ отново - идеята е, че всеки може да се "излекува" от ПР, но това зависи при кой психотерапевт става това и дали наистина има желание от страна на конкретния човек.

А поста със ставането като нас беше шеговита препратка към мисълта на Уорън Бъфет - той, както е известно е милиардер и припомня хората, че пътя към богатството в никакъв случай не минава през завистта.
Защото, за очакване е, на милиардерите да се завижда за това, че са богати.
По отношение на парите той казва така - "не ни завиждайте, защото никога няма да станете част от нас". Тук идеята въобще не е да се изразява някаква кастовост, а добро пожелание към тези, които искат да се присъединят към клуба на победителите. В случая победител може да се разглежда по много начини - справяне с ПР, забогатяване, кой за каквото се бори, общо взето.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 07, 2012, 09:57:46
Пеперудке, ако имаш желание и време, прочети няколкото теми тук , в които спорим, като започнеш от метода ЕМДР. Не е малко, но така може би ще ти стане ясно.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Мая в Май 07, 2012, 10:45:11
Пеперудке, ако имаш желание и време, прочети няколкото теми тук , в които спорим, като започнеш от метода ЕМДР. Не е малко, но така може би ще ти стане ясно.

Пеперудке това което трябва да ти стане ясно след като прочетеш предлаганите теми , е че Тодоров е "грешния", а hpjon и Ема "праведните"?! :o :o :o
Но действителността е "присмял се хърбел на щърбел". Тоест това за което hpjon и Ема се присмиват и съдят така наречения форумен терапевт, самите съдници притежават в много по-голямо количество същите недостатъци.
Ако срещу Тодоров беше застанал някой по широкоскроен от него, хич нямаше и да се обадя!


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителнос
Публикувано от: track в Май 07, 2012, 10:58:54
Ема, пак си се изцепила хубаво. Какво ни занимаваш със себе си и личните си неща, щом няма да ги споделяш. Заври си ги ... нали знаеш къде  :)

П.С Започвам да изгрубявам вече, ама то не се издържа. Прекалихте!

После кой разваля атмосферата във форума...

hpjon, свободен си да се допиташ до участниците във форума кой точно разваля атмосферата. Така като те чета, имам чувството, че дори ще се учудиш на еднозначните отговори, които ще получиш  ;)

Явно количеството на завистта е доста голямо...

Даааа, дааа... старата приказка за завистта. Би ли пояснил, цензурирано такова, за какво може да ти завижда някой?  :D

Ще се пръсна с теб, честно!  yahooТитла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 07, 2012, 11:06:19
Малко информация, която отново освежава нещата. Тя е относно кратката стратегическа терапия, обучението в България на терапевти по въпросната школа и легитимността.
След като реших да се позаинтересuвам по-подробно, се оказва че има акредитирана българска подструктура на фондация М.Ериксон за България, която има право и лиценза да обучава разпространява методите на М.Ериксон за България. Това са Жени и Румен Георгиеви. Може би защото аз ги познавах в светлината им на фамилни терапевти тази информация ми е убягнала.
Тъй като силно рекламираният метод, и то към точно определени практикуващи го специалисти може наистина да накара някой да потърси този тип терапия, ви предлагам кратка информация за специалистите, и структурата /ПИСЕЛ/, която са създали и която има единствените права да разпространява тези методи в България:

Румен Георгиев е един от основателите на ПИСЕЛ. Председател е на Управителния съвет от 2007 г. Роден е в град София през 1955 година. Дипломиран психотерапевт от Международната асоциация по групова терапия, Морено Институт по психодрама, социометрия и групова терапия и Германската Асоциация по групова терапия и групова динамика. Има над 25 години професионален опит в областта на индивидуалната, групова и семейна психотерапия.

Румен Георгиев започва през 70-те изучаване на аналитична психотерапия с Джордж Кеймън, САЩ. След това продължава с Даяна Уолър, завеждащ катедрата по арт-терапия в Голдсмит колидж, Лондон и с Йорг Бурмайстер, Германия, Международна Асоциация по Психодрама.

Напоследък Румен Георгиев интегрира в практиката си краткосрочната психотерапия и Ериксониански подходи (Джефри Зайг, Ърнест Роси), но най-вече е свързан с Джордж Василиу, който е един от създателите на системния подход и фамилната психотерапия в края на 50-те г. в САЩ.

През 1993 г. Румен Георгиев е един от основателите и пръв председател на Българската Асоциация по Психотерапия и Психологично Консултиране. Член е на Българска Асоциация по Фамилна Терапия и на Българска Асоциация по Арт-терапия.

Има 25 годишен опит в обучение и тренинги на психолози, психиатри, социални работници, консултанти, медицински сестри и “помагащи” професионалисти.


Женя Георгиева е сред основателите на ПИСЕЛ, дългогодишен председател на УС. Тя е дипломиран психотерапевт, преминала психоаналитичен тренинг при Джордж Кейман, САЩ, тренинг по арт терапия при Даяна Уолър, Великобритания, психодрама при Бернхард Ахтенберг, Германия, Ериксонианска хипнотерапия при Джефри Зайг и Ернст Роси, САЩ, ориентирана към процеса Юнгианска психотерапия при Арнолд Миндел, Джон Джонсън и Александра Василиу. Носител на наградата за 1991 г. на Световната психиатрична асоциация (WPA) и Наградата на Международната фондация за световно разбирателство „Масерман”.

Женя Георгиева има повече от 25 години опит в семейната, груповата и индивидуална психотерапия, както и в реализирането на превантивни програми за различни целеви групи: деца и семейства със специални нужди, учители, родители и други. Женя Георгиева е обучавала и супервизирала екипи в областта на помагащите професии: социални работници, психолози, медицински сестри, лекари, учители и други.

Член на Българска Асоциация по Психотерапия, Българска Асоциация по Фамилна Терапия и Българска Асоциация по Арт-терапия.


За повече информация:

http://psychotherapy.kabox.eu/pages/index.php

Информация за останалите институти на фондация М.Ериксон по света:

http://erickson-foundation.org/institutes/find-an-institute/Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 07, 2012, 12:02:25
Да разбирам ли, че ти нямаш проблем с краткосрочната стратегическа терапия въобще?
Защо тогава се хаби до момента да плюеш и да оциганяваш метода?
Виж как ласкаво можеш да се изказваш значи.

Чудесно е, че има още психотерапевти, които практикуват точно този тип терапия.
Тя е успешната при ПР - там са 100 % успеваемост. Разбира се, доближаването до 100% зависи от терапевта. Тези хора не ги познавам - нямам впечатления от практиката им - те занимават ли се с тревожни разстройства въобще?

Ти обаче, имайки явен комплекс от д-р Първанов се нахвърли и отрече най-успешния подход срещу ПР, който съществува в момента и се практикува в цял свят.
Виждаш ли как се самопровали отново - проблема значи не ти е метода, а проблема ти се нарича Тодор Първанов. То е ясно защо - няма да разказвам на всички във форума, но ти си знаеш :)

Направи ми и друго впечатление - ти много робуваш на Управителни съвети, на организации, фирми, председатели, президенти, световни... Има обяснение и затова. Пак казвам - не познавам хората, за които говориш, но те също представляват частна фирма. Т.е. разликата я няма :)

Благодаря ти, тодоре - освежи нашата гледна точка, а ти си плю на всичко това, което писа последните 3 месеца за краткосрочната стратегическа терапия. Така дори и твоите фенове ще получат информация за това коя е правилната посока за успешно третиране на ПР и фобии. С малката уговорка, че краткосрочна стратегическа терапия не е равно на методите на М. Ериксон само. Има и други. Но това са подробности - ако ти ги кажа, ще загубим нови три месеца, докато се увериш, че съм прав.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 07, 2012, 01:21:49
" Чудесно е, че има още психотерапевти, които практикуват точно този тип терапия."

Те не са "още". Те са единствените, които имат правата и лицензите от спряганите Американци.
Аз против методите не съм се изказвал, а против обучителна структура. Оказва се, че такава има, тя е със строен регламент, естествено някои хора, както и се предполагаше не фигурират там.
С това въпроса се изчерпва - кратката стратегическа терапия и обученията в нея се провеждат от едни много добри специалисти, единият от които е участвал и в създаването на БАП и е бил първи неин председател.
Обучението и в този метод е, в трите основни обучителни компонента:
- лична терапия
- обучение в методите и техниките, и практика в рамките на обучителната група
- супервизия на практиката

Специалистите са много широко формирани, което е доказателство за тяхната висока компетентност.

Обучените терапевти се сертифицират, или към Българската асоциация по фамилна терапия, или към дружеството на краткосрочните терапевти в България, в зависимост от модалността, в която са включени Ериксонианските методи и похвати.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Мая в Май 07, 2012, 01:37:25
Човек пък толкова да не може да се усеща, толкова да е безгрешен и прав не съм срещала....тотално сте лишени и двамата от прилична самооценка hpjon  и Ема!!!

Сега остава и вие да нямате проблеми с неговите методи и да му се извините, че биле престъпни, обирджийски и остаряли напъхани в някаква консервативна престъпна организация БАП........майтам си правя, не мога да си го представя. Въпреки че както веднъж споменах в БАП присъстват краткосрочни модалности насочени към решения, ама никой не обърна внимание.  
Вашите  особи(най вече на единия) са  доказателство за това, че не са отживелица методите различни от терапията на която сте ходили. Защото може и да си човек без панически атаки hpjon поне така казваш(подчертавам ПА, а не паническо разстройство), но нарцистично-жестоко-суперменската ти показност изобщо не е за хвалба.
Казват че жената чувства, а мъжът разсъждава. Но по правилно е да се каже Женствеността чувства, а Мъжествеността разсъждава, което важи за всяко човешко същество независимо от пола му. Женствеността и Мъжествеността  нямат нищо общо с принадлежността към единия или към другия пол. Става дума за два вида поведение по отношение на нашата енергия – „женско поведение“ и „мъжко поведение“.
Един стопроцентов мъжкар би бил някакво чудовище, в плен на постоянна агресивност, изблици на гняв и полова разюзданост,  единствено способно да напада и да хапе.
                                                                                        
Една стопроцентова жена(ако изобщо може да се нарече жена) би била нещо необосебено и неоформено във вечна пасивност, енергия която не може да придобие външна изява, машина за продължение на рода......


При нормалната жена дава превес женския тип поведение, при нормалният мъж мъжкия тип поведение преобладава.......но и при двата пола присъстват и двата вида поведение. Един стопроцентов мъж е толкова невъзможен, колкото и една стопроцентова жена!

Та зад външността, привидността, показността на суперменската ти логика приятел се крие една детска чувствителност .....от където идват всичките ти гневливи  и сурови нужди за превъзходство.
Дали има или няма организация Милтън Ериксон В България или краткосрочна стартегическа терапия изобщо не ме интересува, още в началото казах че ефективна психотерапия може да има всякаква и по писани и по неписани закони.....включително и тази на бай Георги.  
Наличието на някаква си такава организация не отрича факта hpjon и Ema, че сте като две еднакви бройки взети от поточната линия на един и същи артикул,  като сиамски близнаци......в последните страници пък тотално сте се уляли от слепота и агресивност. И вашия терапевт има данни за интернет изяви от 2005г с повече от един-два никнейма, но до ден днешен няма никаква промяна/развитие в мисленето му. Кара си основно по линията Кехоу/Тайната  и не може да усети че има нещо повече от това.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 07, 2012, 01:55:20
Само искам да вметна че подобно обучение е отново в рамките на над 1300-1500 часа, за да не остане впечатление че един терапевт формиран в краткосрочна терапия, е вятър работа - напротив. В обучението се включва и психодинамичната рамка, не случайно въпросните обучители са формирани в доста модалности. По всичко личи, че и в този случай нещата вървят към консолидиране на методи, а не към разграничаване. Концепцията "най-най" естествено не фигурира /тя може да фигурира само в нечии глави/.
Идеята и тук е  да се формират терапевти с по-широки познания, като в общата програма са включени и компоненти от Ериксонианска терапия.
Така в крайна сметка споровете от тук нататък са безпредметни. Те са такива, защото най-добрата терапия си остава адекватната терапия, за отделният случай, човек, личност, а не за неговите симптоми, които са много малка част от личността.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 07, 2012, 02:14:52

Ако срещу Тодоров беше застанал някой по широкоскроен от него, хич нямаше и да се обадя!

 Нивото на разговор обикновено се поддържа от по-компетентния, в нашия случай
това е единствения психотерапевт тук.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Мая в Май 07, 2012, 03:21:36
Смешен, невеж,  за затвора, с адвокати беше заплашван, вярващ в конспирации,  брутален,  и всичко най некомпетентно и лошо, ................НО изведнъж когато трябва да оправдаете грешки в поведението си, тъй като вина е АБСУРДНО  да има във вас,   търси се външен причинител и той стана по-компетентния и вината пада върху него за поведението ви, вие сте чисти?!


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 07, 2012, 05:07:09
Цитат
"Те са единствените, които имат правата и лицензите"

Това не е технологичен продукт, за да има права и лицензи. Да, документи, в които пише кой знае какво може да има, но това по никакъв начин не прави едни хора по-официални от другите. В самата Америка е така - ти да не би да твърдиш, че ние сме изпреварили Америка? Ако се чудиш за какво става въпрос отвори делото Гриндлер срещу Бандлър в САЩ и ще разбереш, че обучението в Америка е много по-различно от мафиотската схема в България.

Играта е ясна, не ме карай да занимавам обикновения читател с въртелите ви, в които плащате хиляди за обучения и после за да ги изкарате почвате и вие да обучавате. Щото в личните терапии на доверили ви се клиенти, що се отнася до тревожните разстройства, се дъните често и епохално (говоря за въпросните нароили се като врабчета напролет психодраматисти). Ако пък даден психодраматист вземе да си помисли в малко по-широка от наученото рамка, то не бива приет в БАП, защото пишел в собствен сайт. Егати етиката, егати морала.

Цитат
"Така в крайна сметка споровете от тук нататък са безпредметни. "

ха-ха :) че те отдавна са безпредметни, но не поради причината, която ти изтъкваш.

Продължаваш да налагаш частни интереси на държавно ниво.

Върни се обратно и прочети цялата тема отново - ще откриеш два факта -
1) в белите страни, където психотерапевтичната дейност е регламентирана законово има ясни правила - в България такива НЯМА. Ерго - каквото и да твърдиш е толкова вярно, колкото и казаното от мен. С тази разлика, че ти фанатично заливаш нета и тропаш с крак като разсърдено момченце, а пък аз от позицията си на напълно справил се с ПР просто споделям какво в цялата тая сфера на психотерапията работи. И то не работи само при мен - както видя, хората, които са си оправили живота са стотици. Пък ти - търпиш провал след провал, неуспех след неуспех с клиентите си и работиш усилено в частта "как да задържим клиента в терапията".

Частните организации, рекламирани от теб и които се самосертифицират нямат законово основание да вършат такава дейност, ако я вършат от името на държавата. Аз също имам сертификати от моята институция (НПО със същото правно устройство като БАП), но те нямат никаква тежест в правния мир. Ние си се дуем с тях пред непрофесионалистите, правим каста от разбирачи по нашия проблем, но утре ако трябва да имаме отношения, основани на правото, то всеки, който е малко по-прозорлив може да дойде и да ни направи на пух и прах с нашите сертификати. Вашата работа в БАП е същата - с една дума дуене.

2) за да си успешен терапевт трябва да работиш бързо, качествено и непрестанно да се обучаваш в нови и нови модалности, че да отговаряш на първите две неща. Доколкото се вижда тук ти не отговаряш на нито едно условие.
Пък и не разбираш от много неща - например не разграничаваш психопатология от други състояния, но това е... българска реалност.

Давай сега, бързо влизай и опровергавай, защото току виж някой се изплъзне от опеката ти и отиде при правилния терапевт и вземе, че си реши проблема като мен.
Това го пиша не заради друго, сарказма е деструктивен принципно, но един много важен извод си направих, четейки те в нета: В нито един спор с десетките хора, с които си спорил не си оставил думата на ответната страна - винаги завършваш ти - просто няма някой, който да ти е издържал на цензурирано темпо. Това да ти говори нещо? :)


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 07, 2012, 09:37:14
"Ако пък даден психодраматист вземе да си помисли в малко по-широка от наученото рамка, то не бива приет в БАП, защото пишел в собствен сайт. Егати етиката, егати морала."

Много зависи, в каква рамка се е отнесла ... астрологии, други измерения, минали животи .... това са неща извън научната психотерапия. Много ясно че няма да я приемат. Както казах диплома не се дава само след като се завършат часовете по научно признат метод /противно на това, което ти твърдеше, а сега даваш и пример за обратното/, а след декларирана психотерапевтична работа и лична и емоционална зрялост. Както виждаш ... не е лесно да си психотерапевт, по който и да е метод, включително и по кратка стратегическа терапия.

Въпросните терапевти от по-горе са създали институт за България и  са лицензирани от фондация М.Ериксон, която ти тук толкова пъти избута. Съжалявам, че лицензираните обучители са съвсем други, от твоя рекламен таргет, а структурата на обучение отново ясна и точна, с присъствие на всички компоненти на обучение приети във всички школи по света. Няма пролуки, съжалявам. Тъй като и те се ръководят от същата етика, като всеки друг терапевт /лицензиран имам предвид/ обещания за специфични резултати от никой вид терапия не могат да се дават, или обещават. 100-те % са просто нелепи и смешни.
"На лъжата, краката са къси". Колко е богат българския фолклор.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 07, 2012, 09:48:27
  Господин Тодоров, ние ви вярваме, че е така.
  Няма проблем.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 07, 2012, 10:23:16
Ами примерите са много - жената си е покрила всички изисквания на БАП, но взела, че написала няколко поста за това, че човек има душа и... какво и се случило - изведнъж в БАП решават, че часовете и, супервизиите и нам кви си там кодекси са нарушени. С една дума - шикалкавене.

А самия Песешкиян, който ти изтъкваш неведнъж и дваж изтъкваш тук, че и си лицензиран по него казва "Човек никога не може да се е загубил чак толкова много, че да не може да бъде намерен от своя ангел хранител". Или нещо подобно - цитирам по спомен.
Значи - въпроса за душата и ангелите не е чак такава тема табу. За БАП обаче бизнеса би отишъл на кино, ако само някой рече да си помисли за душа (не говорим за окултизъм, прераждания и прочее, говорим за душата в смисъла като психе-то в думата психотерапия).

Казуса е много интересен и затова казвам - има терапевти, които не просто искат, но не са приети във въпросната БАП. Естествено, че едни от най-влиятелните терапевти в страната въобще няма и да си помислят да стъпят в тази организация, защото е доста под нивото първо на обучението, което са получили (а, шах, тодоре - обучение има и то какво!) и второ - мижитурските изпълнения на фирмичката са доста под нивото на въпросните хора.

Така че, айде стига с тия лицензи, дипломи и прочее - пак казвам - за момента, без закон те имат стойността само на хартията, на която са напечатани - нищо повече.

Въпросът е кой какво умее. Мен сертификат и супервизия ли ме измъкна от 10 годишно ПР или опитността и уменията на терапевта ми - отговора ти е ясен, нали и затова беснееш по форумите.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 07, 2012, 10:35:24
Кара си основно по линията Кехоу/Тайната  и не може да усети че има нещо повече от това.

Мая, много обичам такива, прощавай, ама глупави изказвания, защото аз имах много интересно преживяване на тази тема. Т.е. информацията е от първа ръка.

Значи, подготвен от четеното в нета за д-р Първанов отивам на първа сесия психотерапия и час и нещо след началото задавам следния въпрос: "А дали няма да е удачно да се запозная с някои схващания за подсъзнанието и неговите възможности така както са изложени в някои съвременни нашумели автори като Дж. Кехоу? Дали това ще ми помогне по пътя на промяната?"

Естествено, очаквах окуражаващ отговор. Бях си я купил дори наскоро книгата, но не я бях започнал, защото предстоеше терапията и не бързах.

Каква беше изненадата ми, когато доктора ми каза, че тази книга не е за мен в момента. И ми обясни защо. Аз няма да преразказвам обяснението, за да не натоварвам излишно онези, които вече са я чели. Но впоследтвие така и не стана дума повече за Кехоу. Аз от фатализъм и до ден днешен не съм я прочел, но фатализма може би е просто добро обяснение :)

Така че, Мая, сори, но поредно твърдение, неотговарящо на истината, което излиза от теб, съответно от тима, които представляваш. Поздрави на тодоров ако е около теб.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: butterfly в Май 07, 2012, 10:38:53
Абе ти дори в писането си изразяваш злоба и ирония! Не се ли уморявате? Това,че вие си харесвате и уважавате вашият си доктор ъв беше там... не значи , че тук трябва да опонирате на дългогодишен психотерапевт,помогнал и работил с много хора!! Я се спрете,ако обичате...а маха! Тук се говори за много по важни неща и ако вникнете в тях,които Тодоров пише ще осъзнаете същественото..а вие се знаимавате с нападки,обиди и за какво? престанете да рекламирате тоя доктор Първанов - баси поне плаща ли ви изгодно за това :)))) Аз не съм за доктор аз съм за психолог! и само не ми казвай,е е доктор по психология,че вече наистина многооо ще се смея


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 07, 2012, 10:51:04
...обещания за специфични резултати от никой вид терапия не могат да се дават, или обещават. 100-те % са просто нелепи и смешни.
"На лъжата, краката са къси". Колко е богат българския фолклор.

тодоре!

Хайде да не си говорим за лъжи. От този ти пост виждам, че изпитваш някакво задоволство - живееш за момента с идеята за победител. Заблудил си се обаче. Основание да смятам така ми дава не само факта, че аз съм минал по целия път, който ти наричаш невъзможет, но и... ще видиш защо.

Но, да не удължавам излишно напрежението - приготви се да се ядосаш и да тропнеш с краче, както правиш и други пъти тука.
Ако ти ми говориш за 100 % нелепост и смешност, вземи прочети това, което си казал в нета преди няколко години и вземи си скъсай бапските си дипломи.

Та, уважаеми читатели - днес вие четете, че тодор тодоров, наричащ себе си лицензиран психолог и терапевт отрича 100 % успеваемост при справянето или ако щете излекуването от ПР.

Вижте какво е писал преди време във форумите на all.bg:

Цитат
Имат нещо общо и то е че всички които изброяваш са тревожно разстройства. Много често ПР е примесено с агарофобия, или социална фобия... Всички са около 100% лечими

Вярно е, че се лекува почти 100% като има много видове терапия:

Фобиите са лечими 100%

Важното е да знаеш че ПР се лекува почти 100%. Би могла да потърсиш и психотерапевт защото това което описваш

И още, и още. Не ми се вадят повече цитати. Та, какво става тодоре? Едно говориш вчера, друго днес, да очакваме трето утре, хм?
Още повече затрудняваш разговора, защото не само си невежа, но и си непоследователен в невежеството си.

По-добре се оправдай със себе си, отдай го на временно оглупяване, защото нали се сещаш в контекста на налагането на някакви стандарти от фирмата БАП това какво означава... Означава, че умишлено се работи срещу клиентите. Т.е. учите се как да "задържате клиента в терапията", а не как да му помагате.

Съжалявам и аз, че се налага да те разобличавам по този начин, но като ми говориш за лъжи и за поговорки, нека адресата бъде точен - отново говориш за себе си.

И това ми е психотерапевт, че и консултира във форума нищонеразбиращите хора, които са изтормозени от проблемите си...


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: t.todorov в Май 07, 2012, 11:41:37
 :)
Аз се чудя изобщо дали можете по-ниско да паднете. Разбира се, че са лечими тревожните разстройства. Аз казах, че е нелепо един терапевт да даде 100% гаранция за това. Няма такъв с такива проценти. И това е така, защото не всеки може да работи с всеки терапевт. За хората с тревожни разстройства процента е .... хайде около 95%, защото имат възможност да работят с един, двама и колкото искат терапевти, докато намерят своя. Процента за един терапевт е много по-нисък.
Ровете, търсете ...  от далеч си личи, че сте излекувани :) Едно щастие ви е затиснало, та няма на къде. Какви борби, какви победени, победители? Тази борба е само във вашите глави, т.е. в твоята, а Ема ти приглася.
И тази тема, както казах и преди за мен е изчерпана. Изобщо не смятам от тук нататък да се включвам. Научете си урока по реклама.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Мая в Май 07, 2012, 11:54:55
Цитат
...Така че, Мая, сори, но поредно твърдение, неотговарящо на истината, което излиза от теб, съответно от тима, които представляваш. Поздрави на тодоров ако е около теб.
Действията ви „присмял се хърбел на щърбел“ продължават.  Нито съм го виждала нито съм го чувала някога , нито имам някаква информация за него различна от продобитата от интернет постовете му на които съм попадала, информация която имат и всички други потребители.

Параноика и фантазьора се вижда кой е!!!


Отдавна съм ти казала че от образно, символно, мислене не разбираш.                                                                                
Кехоу/Тайната е метафора, не означава че терапевта ти се е подготвял  буквално по тези книги и ги предлага на клиентит си.
Може  да е чел и да предлага други книги, но от тях е взел само идеята от  Кехоу/Тайната, дори и последните му постове и цитати  в другия форум го доказват.
И ти си доказателство за това му мислене като негов продукт(дано да си от инцидентите), впримчил си се в спасителния пояс на логиката и показността  като заместител на  слабите ти  вътршни сили и инфантилна и незряла чувствителност . Не е нужно да си я чел тая книга за да си изваян по нея.

Пък и какво си правил с терапевтра си в кабинета му на теб не може да ти се вярва. Не че лъжеш, разбира се че не лъжеш...........ами спонтанно и автентично  виждане през криво огледало. Може и изобщо да не си докосвал Кехоу и Тайната, но метода на работа при теб е очеизваден  - а той е още по яка сугестия дори и от тези книги.Никакъв тим не представлявам и в секти не участвам. Поредните мои лъжи са само плод на фантазията ти,  дори и не можеш да ги посочиш, да има какво да се пише.

Просто ме удивявате и двамата,  това е, ............от толкова натрапливо „ЧУДЕСНО“  справяне  оправяне, почва да намирисва на загоряло.

Поредната ти детинщина/инфантилност  да прилагаш доказателства/аргументи от преди години. А че са наивни е друг въпрос.
Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 08, 2012, 09:39:29
:)
Аз се чудя изобщо дали можете по-ниско да паднете. Разбира се, че са лечими тревожните разстройства.

 Не споря, но според мен ниското е, когато извадиш личната си кореспонденция на показ. Това, което hpjon  цитира, може да се види  и прочете в нета. То не е скрито, лично или каквото и да е.

Никой не рови и не търси. Просто като зададеш дума по темата и излизат и форуми и в тези форуми вие сте писал. От 2004 г. насам. Разбирате ли, че се познава, защото навсякъде имате един и същи подпис. Той не се приема за реклама,/и за това в някои форуми е имало спор дали е реклама/ но като го види човек и разбира кой е писал. При това са все едни и същи неща.  Наистина има и полезни неща, но като цяло са...познатите оттук - нормативи, кодекси и т.н.

   Просто не е нужно да  се противопоставяте на ЕМДР и другите подобни, споделени тук. Разбрахме, че вреда няма, а има само забавяне. Но нали затова сте вие, да се справите с това. На някой като не му харесва един терапевт, отива при друг. В кое е проблема? Разбирам мотивите ви за организация, права и дипломи. Чудесно е, спазвайте ги и работете.

 Да, тревожните разстройства са лечими! Разликата идва от определенията за диагнозите, но щом вас това не ви вълнува, не се съобразявайте с тях.

 Хубаво е, че в този спор станаха ясни позициите ни, преминахме през алгоритми, религии, хипнози, регр. хипноза, книги, различни схващания и за мен  беше интересно.

Колкото до рекламата на доктора, не мисля, че се нуждае от нея. Нали ви е ясно, че ако правехме реклама, никога нямаше да се конфронтираме с който и да било.Според мен вие  сте този, който му направи рекламата.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: Ema в Май 08, 2012, 09:40:47
  И както виждате, не само Първанов  е успешен. Има и други успешни лекари.


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: track в Май 08, 2012, 09:56:37
Това, което виждам аз, е, че г-н Тодоров е писал, че ПР е 100% лечимо. Не е писал, че при определен терапевт е 100% лечимо. Вие двамцата, като цитирате, използвате ли изобщо "умните" си главици...  slap

Те успешните са много, ама никой не е на 100% успешен...

Имам чувството, че подценявате хората и си мислите, че всеки ще се върже на плоските ви тъпотии... или може би аз съм ви надценила  :D


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: butterfly в Май 08, 2012, 12:02:58
Започвам много да се дразня.....!!!Тука сте няколко събрани,вземете си го тоя доктор Първанов и си го пазете за себе си!! Като сте толкова силни,какво правите тука,искате да се хвалите ли ? Като сте се оправили пишете само във темата за излекувани,какво се заяждате ее!! няма да ви 4ета тука само нападките и простотиите,нямате ли си какво да правите ,че се занимавате да анализирате други хора ! Толкова сте безцеремнонни да овите,да търсите,да дебнете,да сте дребнави,да 4етет всяка дума,да перефразирате по свои си начин,да нападате..Хммм,като се замисля толкова приличате на един мой до болка познат човек,като Вас,че....по добре да не се сещам!


Титла: Re:Значение на диагнозата и продължителността на психотерапията при ПР
Публикувано от: hpjon в Май 08, 2012, 12:27:52
Цитат
Аз казах, че е нелепо един терапевт да даде 100% гаранция за това. Няма такъв с такива проценти.

Ей, сега ти прозирам идеята зад маневрите в споровете - казваш половинчати истини, които прикриват неверните факти, а понякога и лъжите. Затова имаш и няколко фена тука, защото има зрънце истина, но плявата в думите е гигантски много.

Да припомним, че в една терапия успехът зависи от 3 компонента: клиент, метод, терапевт.

Клиента - ако не е мотивиран за промяна, ако ще и цялото съзвездие терапевти да му изсипеш, може и да не помръдне с градус.
Метода - при тревожни разстройства краткосрочната стратегическа терапия, КПТ и ЕМДР са най-успешните методи. За тях вече говорихме.
Терапевта - е, ако не владее горните методи и няма ясна идея за срокове и резултати след интервюто с клиента, то... няма как да има и 1 % успеваемост.

Така че, 100-те процента са си 100 % откъдето и да ги погледнеш :) Има терапевти, които владеят и методите, имат и опит. С една дума - справят се и то стопроцентово. 

И защо мислиш, че има реклама - наистина Ема е права - разговорите тук са далече от реклама. Хайде да погледнем под чии 1500 поста седят 1500 рекламни линка на психотерапевтична практика - А, на тодор тодоров! Та, за рекламата ясно.

Но дасе върнем на процентите. Последния етап от успешните 100 % зависи от всеки конкретен нуждаещ се. Тоест имаме работещи методи, имаме подготвени специалисти - остава клиента.
Ако човека прецени, че иска да се справи, отива, провежда терапията и максимум след 5-6 месеца е готов и 100 % изправен. Няма ПР, няма страх - аз и десетки други сме примери за това - НЯМА ГИ! :)

Но ако не иска клиента (или пък е наплашен от тролове по нета като тебе с разни дипломи и сертификати на частни фирми), то няма как да се справи, но това не влияе на процента на успеваемост на терапевта, изпод чиито терапии излизат успешни клиенти - 100 % успешни клиенти. Нали не се заблуждаваме, че психотерапията е доброволен процес, иницииран от страна на клиента.
Е, като е така, при добър терапевт няма как да не е 100 % :)

Тук е важно да поясним нещо друго - ако терапията се прекъсне по обективни причини, т.е. клиента замине за друга страна, изпадне във временно финансово затруднение или друго подобно, то независимо от първоначалното желание на клиента и удачния метод и терапевт също е възможно да не се постигнат 100-те %. Т.е. важното е терапията да се завърши. Но при стратегическата терапия това е много малко вероятно (да не бъде завършена), защото за малките срокове, в които тя се случва, шанса за настъпване на кое да е от изброените събития е минимален.

Цитат
Изобщо не смятам от тук нататък да се включвам.

Много разумно - подкрепям те! Усещаш, как написаното от теб в нета започва да те подхлъзва. Така че се спираш навреме. Ако успееш да удържиш пък, и това стане първата тема, в която не се изказваш последен, след като си докарал ответната страна до невъзможност да говори с теб, то заслужаваш направо едно браво! :)


SimplePortal 2.1.1