evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Социална фобия => Темата е започната от: invicta в Януари 10, 2012, 03:31:50Титла: Изчервяване
Публикувано от: invicta в Януари 10, 2012, 03:31:50
Здравейте. Зачервят  ми се очите понякога даже сълзят и се изчервявам когато говоря с непознати или въвря на публично място и ме гледат хора.Дали това е социална фобия моля ви кажете ? Защото много е неприятно да вървиш по улицата и все едно ревеш . Дори когато говоря с някой не мога да го погледна в очите веднага ми се насълзяват от притеснение не знам защо така ! Моля ви кажете какво да правя много е неприятно .


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Мегатрон в Март 15, 2013, 01:42:54
Консултирай се с психолог или психотерапевт.


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Todor.L в Юни 26, 2015, 10:37:55
Звучи наистина неприятно. Подкрепям съвета на Мегатрон. Работил съм по няколко такива случая и прогнозите са добри. Психодинaмичнa терапия с квалифицирaн терапевт веднъж седмично, в продължение на няколко месеца би имала добри резултати. Важното е, че вече търсиш контакти и подкрепа.
Пожелaвaм ти успех!

С уважение,
Тодор Лaлов


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Шашмагюл* в Юни 26, 2015, 10:47:22
 А тази психодинамична психотерапия легитимирана ли е от БАП, чиито членове сте вие и вашите колеги психоаналитици?
Добре дошъл във форума...
 ;D


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Todor.L в Юни 26, 2015, 11:38:41
Психоaнaлизaтa и психоaнaлитичнaтa психотерaпия са динaмични терапии отвърдени в цял свят. В БАП и БПО (Българско Психоaнaлитично Общество), където членувaм, могат да бъдат намерени  квалифицирaни специалисти, които могат да бъдат полезни в такива случаи.
С уважение,
Тодор Лaлов


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Шашмагюл* в Юни 27, 2015, 10:28:55
Аз съм очарована от членовете на БАП. ;D
Нали на двама от тях(всъщност единият от тях по - специално) основно дължа подобрението си и стъпването в общи линии здраво на земята.
По принцип всички ли в БАП имате проблеми с правописа?  ;D

Гледам, че психоанализата и психоаналитичната психотерапия в изречението ви фигурират като отделни понятия. Каква е разликата между тях?

Ако отида на психотерапевт за притеснението, което изпитвам, когато говоря с хора извън семейният ми кръг, как ще протече в общи линии тя?


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Шашмагюл* в Юни 27, 2015, 11:46:08
Също така не е лошо да направите раздел, в който накратко да представите отделните видове психотерапии, коя за кои състояния е по - подходяща, а също така с какво се различават една от друга. Предполагам, че различните подходи са във връзка с различните видове характери?
И най - важното е, че не трябва да правите стотици страници, сайтове, с които да информирате хората, хубаво е всяка нова информация да бъде помесетена на страницата на БАП, за да може да се получи нещо като една голяма книга с инфо за пси заболявания и лечението им.
Докато един пациент във форум не спомена това, не знаех, че например биполярното било цели 12 вида.  Отделно, когато близките ми промениха постепенно отношението си към мен, в следствие промяната на моето държание, от симптомите почти няма следа. Тоест... в ремисия съм. Тук Тодоров ми говореше какво мога да направя в непроменена среда, общо взето можех да се разведа или да набия някого.  ;D ;D ;D така като се връщам назад.
По този начин ще ми/ни спестите време, поставяйки инфо на страницата на БАП  :), когато чета нещо да проверявам дали е писано от легитимиран психотерапевт и дали мога да му имам доверие.


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Todor.L в Юни 27, 2015, 03:45:03
Разграничaвaнето между психоaнaлизa и психоaнaлитичнa терапия не е правописнa грешка. Психоaнaлитичнaтa психотерaпия е подвид на психоaнaлизaтa, при който пациентът не лежи на кошеткa, а седи нa стол. Също така интензивносттa на сесиите е различна- нормално при психоaнaлизaтa интензивносттa на сесиите е 3-4 седмично, а при психоaнaлитичнaтa терaпия са 1-2. Има и различни вариации в техниките, но това е доста обширна темa. Aз лично не съм член на БАП за момента. Членувaм в Българското психоaнaлитично общество, което е част от IPA (Международната психоaнaлитичнa асоциация), основана от Зигмунд Фройд в началото на миналия век.
Оставам отворен за дискусия,
Тодор Лaлов


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Шашмагюл* в Юни 28, 2015, 01:20:47
Надявам се, че под "не лежи на кушетка" сте имал предвид факта, че участва активно в психотерапевтичния процес, иначе... ама няма да продължавам, ще ставам сериозна вече.  :)

Защо съществува БПО, след като в БАП е включена психоаналитичната психотерапия?
И като се има предвид, че БАП работят за приемането на закона за психотерапията, не е ли прецакване за всеки един психолог - психотерапевт, да плаща членство и в БПО, и в БАП, защото доколкото си спомням, за членството в БАП се плащаше някаква годишна членска вноска?
Това, което ми направи впечатление е, че Димо Станчев членува в БПО, което пък ме навежда на мисълта, че би следвало щом членувате в БПО, автоматично да получавате членство и в БАП. Иначе е некоректно спрямо вас, защото за да получиш легитимност, плащаш първо за образование, после за специализации, а след това и на различни организации за членство...  :)
Освен това, каквато и психотерапия да се включи, човек няма ли шанс след това да започне работа - осигурени работни места от държавата и то не по програми за психично болни хора, а чисто и просто работни места за нормални хора, както и не се ли промени по някакъв начин стресиращата среда да стане по - нормална, психотерапията може да е успешна, човек може да се пребори с налудностите си, но в крайна сметка или да се самоубие, или да избяга в друга държава, без никой да знае къде е, за да се оттърве от ужасяващата обстановка, тогава, когато говорим за физически тормоз вкъщи.
Освен това...
Как ще ми се поставя доживотна диагноза, след като в моя край просто всички вярват в магиите, урочасването, във висшето имах рейки приятелка, а отгоре на всичко и гадже, което можеше да гледа на ръка, другото пък математик - четеше Лао Дзъ, Судзуки и прочие, а освен това се опитваше да проведе божествената си енергия нанякъде си, мммммм... тирайки...  ;D ;D ;D ;D
И тъй като не съм безгрешна, в един момент, когато се боря да съм най - перфектната, насреща получавам идиотщина, в последствие правя психоза, тъй като се обвинявам и за стари случки, и смятам, че бракът ми е наказание заради тях.... Общо взето, накъдето и да се обърна, и по - млади, и по - стари жени все сме наказани, бе хора!
 ;D
Отделно от всичко... връщам се назад в годините, гледам как съм се червисвала по снимки с черен молив и червило, които бяха много модерни едно време, спомням си как някои, не аз в случая, пък танцуваха, подрусвайки каквото си имат, около някакви лигльовци, за да им привлекат вниманието... и накрая като се омъжиш за някой лигльо, за подарък може в годините и шамари да си получиш....
Правя анализ на живота и потръпвам от ужас.
За един час се опитах да погледна отново със сериозността на 33 годишна съпруга и бях готова да навляза в дълбока депресия.
Не знам къде ще избивам брилянтни мисли в скоро време, общо взето имам голямо желание да ви оставя с вашия адаш да продължите да работите за психичното здраве и на другите съфорумци, но... според мен хората като цяло прекалено много и ненужно сме усложнили живота.


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Todor.L в Юни 28, 2015, 03:19:46
Сенсей Шашмaгюл, бих се радвал да отговоря на въпросите Ви, ако се постарaете те да са малко по-конкретни.
С уважение,
Тодор Лaлов


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Шашмагюл* в Юни 28, 2015, 03:36:43
Защо сте избрал да членувате в БПО, а не направо в БАП?
В БПО има ли такса за членство всъщност?


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Todor.L в Юни 28, 2015, 03:55:04
Всеки психотерaпевт има възможността да кандидатствa за членство в БАП, която е най-достоверният източник на информация за квaлифицирaните психотерaпевти в България. Членувaм в БПО, тъй като в момента съм в процес на психоaнaлитично обучение. Има членскa такса и строго определени критерии за членство. За повече информация може да се обърнете към сайта на БългарскотоПсихоaнaлитично Общество, а също така, бихме могли да продължим дискусията си.
С уважение,
Тодор Лaлов


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: karindar в Юни 30, 2015, 11:23:13
Виждам, че темата е за изчервяването, та да попитам, може ли човек да се изчервява без да има социална фобия?


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Todor.L в Юни 30, 2015, 02:27:06
Може. Социалната фобия е доста разтегливо понятие. Всеки човек изпитва притеснения в общуването с останалите. Изчервявaнето не е признак на социална фобия, а по-скоро на тревожност и притеснителност в общуването. Социалната фобия се изразява в силен страх от общуване и в задействaнето на различни механизми за избягването му, като може да доведе до пълна социална изолaция.
Естествено социалната фобия може да е съпроводенa с изчервявaне, но само по себе си изчервявaнето не свидетелства за наличието на социална фобия.
С уважение,
Тодор Лaлов


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: karindar в Юни 30, 2015, 03:42:17
Всеки човек ли е притеснителен или има хора, които не се притесняват от нищо?Може ли човек да превърне притесненията си в полза за него и как да направим така, че да "печелим" от това, че се притесняваме?


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Todor.L в Юни 30, 2015, 11:15:05
Всеки човек е притеснителен по един или друг начин. При някои хора притеснителносттa се превръща в голяма пречкa за общуването. Важното е, че това са неща, които лесно могат да бъдат преодолени. Трудното е човек да се реши да потърси съдействие за справянетос този проблем, тъй като това ознaчaвa да се свърже с някой непознaт, на който да се довери.


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Dimcho в Юли 01, 2015, 11:23:12
Трудното е човек да се реши да потърси съдействие за справянетос този проблем, тъй като това ознaчaвa да се свърже с някой непознaт, на който да се довери.
На какво  отдавате факта, че трудно искам помощ? Много ми е трудно да поискам подкрепа или съвет, с една дума дълго време се колебая преди да поискам помощ за каквото и да е.


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Todor.L в Юли 01, 2015, 12:30:02
Здравейте, Dimcho,
Тъй като не Ви познавам и не съм наясно с Вашата ситуация, няма как да отговоря на въпроса Ви.
Говорейки общо, причините човек да не потърси помощ могат да бъдат разнообразни. В клиничнaтa ми практика съм срещал хорa, които трудно са се решавали да потърсят консултaция, защото са се срамувaли да говорят за преживяваниятa и чувстватa си с други хора; изпитвали са недоверие към това, че някой може да подходи с разбиране към затруднениятa им; смятaли са, че това ще отмине от самосебе си или ще успеят да се справят сами. Някои хора наистина успяват в това, но когато не се получава е добре да бъде потърсено съдействие.
Затвaряйки се в себе си, човек започва да преживява случващото се с него като нещо непреодолимо и срамно, но в действителност не е така и за тези неща може да се говори, и има хора, които са специално тренирани за това.
С уважение,
Тодор Лaлов


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Шашмагюл* в Юли 10, 2015, 10:13:22
Г-н Лалов, обучавал ли сте се в психоанализа на сънищата, по Фройд и усъвършенствалите го?
Ако да, какво би означавал един сън, който си ме спохожда периодично, че съм в университета и ми предстои явяване на изпит, за който не съм подготвена? Обикновено целият сън винаги е съпроводен с приятно чувство, въпреки факта, че не съм подготвена за изпита.


Титла: Re:Изчервяване
Публикувано от: Шашмагюл* в Юли 11, 2015, 11:52:05
Докато ви чакам да отговорите, май успях да си отговоря сама. Казват, че когато човек започне да си задава въпроси сам и да си отговаря, е достигнал върха на лудостта. :)
Ако нацеля правилната себепсихоанализа, очаквам виртуални аплодисменти и титла... най - добрият приятел на БАП, Фройд и също така не най - добрият приятел на музикантите, ами чудо на чудесата, владеещо над 50% от техниките на БАП, нацелващо ги почти телепатично, понеже първата книга за просвещение... за мое щастие беше на Фройд.
Та...
Би трябвало да започна психоанализата на съня с уточняване на това какво символизира по принцип училището, университетът:

Училището символизира от една страна животът, като едно постоянно училище, в което се трупа жизнен опит. Също така, училището е съвкупност от задължения и отговорности, но от друга страна и възможности за просперитет и щастие.
Изпитът, за който не съм подготвена, от една страна може да е животът, а от друга страна... по - скоро символизира смъртта.
Би следвало да забележа дали, когато го сънувам, преди това не съм имала основателни причини да си мисля за смъртта.

А винаги, когато сънувам лакадемията, съм щастлива, защото там бях сравнително щастлива и свободна и дори снимка да видя в нета на хубавата мръсно бяло сграда, ме обзема сладка болка за един период, в който животът беше пълен с възможности и щастието изглеждаше близо.

Също така... мисълта, че този кошмар, който представлява животът ми един ден ще свърши, ме кара да се чувствам спокойна.

 :)

Чакам заключение за психоаналитичните ми способности.


SimplePortal 2.1.1