evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Паническо разстройство => Темата е започната от: skorpi в Юни 09, 2011, 02:10:49Титла: ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 09, 2011, 02:10:49
И така, вече мога да го обявя и тук: Тази събота, на 11.06., в 19.25 ч., веднага след БТВ новините, в "БТВ Репортерите" ще бъде излъчен филм за паническото разстройство и съпътстващите го фобии. В него участвам аз, както и други от форума - ако те преценят, ще кажат кои са. По принцип би трябвало да сме анонимни и да не можем да бъдем разпознати, такава е уговорката. Всъщност кои сме не е толкова важно, важно е какво искаме да разкажем и на кое да се обърне внимание.
Не съм виждала филма монтиран, но направих всичко възможно да обясня целите ни, за да има и някакви резултати, а те са няколко основни:
1. Да се информира обществото за наличието на този проблем и да се обсъжда в медийното пространство
2. Да се покаже нагледно какво представлява животът на човек с ПР, с какви трудности се сблъсква и как се опитва да ги преодолее ежедневно
3. Да се активизират институциите и организациите - държавни и всякакви други, като се създадат центрове за работа с такива хора или поне места, на които да бъдат консултирани адекватно (това все още е утопия, но не пречи да се правят опити в тази посока)
4. Да се покаже чуждия опит - как го правят по света, какви методи използват, каква ефективност имат те, кои от тях могат да се приложат и у нас.
5. Да се внесе яснота по въпроса болест ли е ПР или е състояние и как се "лекува" - да се покаже абсурда на това, че тук една част от специалистите ни третират като болни с доживотна присъда, а други напълно отричат да ни има нещо.
6. Да се промени отношението на близките и околните - чрез разказите на личните истории да се покаже как изглежда проблемът отстрани, за да могат да ни разберат онези, които не са го изживявали...
7. Да се дадат още гледни точки и всеки да открие онова, което ще му помогне  - надявам се филмът да е полезен най-вече за нас самите, за да се измъкнем от омагьосания кръг, в който сме попаднали.

Искам да благодаря на екипа на БТВ за това, че се отзова на молбата ми и направи този филм, за разбирането и подкрепата, които ни оказа през цялото време, за това, че ни даде свобода да развием по свой начин темата и не на последно място за личното отношение  към нас.

И така, в събота ще гледаме. А надявам се, после и ще коментираме.
Междувременно реклама на филма можете да видите ето тук: http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite/temi/story/1564291804-Fobiite.html

Пускам ви и предварителния анонс:  Какво става, когато страхът подчини ежедневието на човек..? Какво става, когато ужасът, че може да ти се случи нещо лошо, те завладява до такава степен, че ставаш затворник в собствения си дом? Или когато идеята, че може да ти се случи нещо, но няма кой да ти помогне, те направи зависим от всички?

Тази събота, 11 юни, в bTV Репортерите Кристина Владимирова ще разкаже за тревожните разстройства.  Ако за повечето хора заболявания като агорафобия, монофобия и тридекадофобия се случват на "другите”, то зрителите ще се запознаят с историите на тези "други”. Какво е тяхното ежедневие и труден ли е пътят към нормалния живот? Как се лекуват тревожните разстройства у нас и как – в чужбина?

Всички гледни точки – на 11 юни от 19:30 часа в bTV Репортерите.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: диана в Юни 09, 2011, 04:10:13
ще го гледаме!най-после някой се е сетил и за нас.....дано след филма има някакво развитие по темата пр.....


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: reni1506 в Юни 09, 2011, 09:49:56
Много се радвам за филма!!!!Ще го гледам с голям интерес...а и не само аз-ще кажа на всичките ми близки и приятели,които са наясно с моя проблем...Надявам се да се внесе яснота и да разберат от друго място за какво става въпрос това ПР.А и за себе си се надявам,че като погледна проблема от друга гледна точка,нещо може да ми се проясни!
Благодаря ти Skorpi за инициативата!!!!
Благодаря и на другите,които не познавам!


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Student_21 в Юни 09, 2011, 11:48:11
Поздравленията за инициативата. Ще следя предаването с интерес. Сигурен съм, че ще допринесе с нещо.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: кикирики в Юни 10, 2011, 07:44:47
Огромно Благодаря  и от мен,scorpi!Нямам търпение да го гледам!


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: vesi2003 в Юни 10, 2011, 11:10:27
Ще гледам предаването,но не само аз,а и хората около мен задължително.Трябва да видят и чуят не само от мойта уста проблемите на ПР. и да си мислят,че съм единствената с този проблем.Повечето от нас трябва да сме като скорпи,но...Поздравления!Дано има някакво развитие след предаването по нашия проблем.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: poopo в Юни 10, 2011, 02:42:02
Поздравления и от мен, голяма смелост се иска, за да застанеш и разкажеш за страховете си.  :)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 10, 2011, 04:16:48
Цитат
Повечето от нас трябва да сме като скорпи,но...

Не ви трябва да сте като мен. Много е уморително, но иначе ви благодаря :). Аз всеки ден признавам пред себе си това, което съм и то е доста по-трудно от всичко останало. БТВ много ни помогнаха да се чувстваме добре и да не изпитваме срам или притеснения. Получихме чудесно отношение и разбиране, за което съм много признателна.
И така, утре ще гледаме.  ;)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: poopo в Юни 11, 2011, 08:22:57
Хей....чакам отзиви.....аз нещо не съм много очарована от материала на БТВ.....може би очаквах повече....


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Stareternity в Юни 11, 2011, 08:31:02
Като първа? стъпка, може би добре. Но не знам защо през цялото време у мене се прокрадваше чувството (въпреки заявеното мнение, че уж сме толкова много), че се касае за някаква странна група от нещо като наркомани, които изпитват твърде екзотични, достойни само за вниманието на професионален психиатър усещания.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: poopo в Юни 11, 2011, 08:36:13
Имаше нещо такова, някак остана усещането, че въобще не ни приемат на сериозно.Дори от медицинска гледна точка сме някак неустановени. Май ще продължим да си се борим сами...:)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: dani29 в Юни 11, 2011, 09:00:32
браво скорпи  за идеята и силата да го направиш!!!!!!!!!!!!!!!!!!Думите на участниците все едно излизаха от  моята уста очите ми се напълниха със сълзи защото знам че който не имал ПА няма и най малката представа за какво става дума.Искаше ми се оптимистичен край но явно ние трябва сами да си направим.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: ddiddi в Юни 11, 2011, 09:26:15
skopi, благодаря ти ! На теб и на дугите участници във филма на БТВ за инициативата и смелостта да разкажете за нашия проблем!!! Аз гледах филма с родителите си и очите ми се насълзиха, защото това е и моята тежка история...
 Надявам се да сте помогнали на много хора, които имат нужда да чуят, че не са единствени с тези ужасни симптоми. Че не са луди, че има лек, че трябва борба, че пътят е дълъг, но има светлина в тунела. Аз самата разбрах преди няколко години от телевизионно предаване, че имам ПР...просто си чух смптомите и започнах да търся. Преди това нито личната лекарка ми каза какво ми е, нито специалистите при които се налагаше да ходя за всякакви изследвания. Знам, че нашият проблем е неразбран...хората биха могли да ни съчувстват като чуят какво ни е, но не биха ни разбрали наистина. Поздравявам Ви, че дадохте гласност на проблема, защото ПР е ужасно и тежко човешко страдание за което трябва да се говори...


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 11, 2011, 11:00:48
Ох, ето ме и мене ;D
Благодаря ви за отзивите, искам много дебело да подчертая, че това не е филм с хепиенд в стил американска боза, а нашата собствена реалност - такава, каквато е. Няма оптимистичен край, защото ние все още го търсим. 
Една от целите беше да се покаже неадекватността на държавата, институциите и отговорните за това специалисти, както и третирането ни като болни - не си мислете, че съвсем случайно БТВ е пуснала тези изказвания - съвсем целенасочено е, за да видим, че живеем в Абсурдистан още веднъж. В същото време се прави паралел с положението във Франция и други страни, където "полезни изкопаеми", като нас също има, с разликата, че там не се крият и се прави цялостно проследяване на състоянието им. Явно е нужно да ни се напомня. Нали ви е ясно, че цитираната статистика няма как да е пълна, при положение, че една много малка част от нас стига изобщо до психиатър? Тук всеки може да си запише час за преглед, да си купи хапчета, да ги пие и спре както и когато си поиска, да живее както може, защото както чухте, за тревожните разстройства не се полага нищо. Виж, ако имахме шизофрения, или депресия, щеше да е друго, влизаме в реимбурсния списък... Да се чудиш да се радваш ли, че нямаш или да те е яд, защото си получил нещо, което хем не се смята за болест, хем се лекува с лекарства. Може да сме "луди", но дори ние виждаме противоречието в цялата тази объркана система от абсурди и грешки. А точно те определят в голяма степен живота ни и неговото качество.

Цитат
Имаше нещо такова, някак остана усещането, че въобще не ни приемат на сериозно.Дори от медицинска гледна точка сме някак неустановени. Май ще продължим да си се борим сами...

Точно това би трябвало да е посланието на предаването - че никой не знае какво да ни прави! Още преди да приключи излъчването му, ми се обадиха супер възмутени хора с ПР, които се подразниха от мненията на специалистите. И не само това - и техни колеги вече дадоха отрицателни мнения. Самата репортерка беше не по-малко ядосана от това, което чу по темата от хората, които би трябвало да ни помагат - ако забелязахте, докато течаха мненията им, показаха Хипократовата клетва... ако сте се вгледали внимателно в детайлите, вероятно сте забелязали иронията, която лъха от тях... За един час телефонът ми не спря да звъни. Чак сега ми е странно колко е тихо ;D
За съжаление времето не позволяваше да бъде излъчено всичко и много неща са орязани. И съвсем естествено са се развълнували онези, които са познали себе си в тези истории.
Спомняте ли си какво казваха на медиците в Либия, когато не беше ясна съдбата им - "Не сте сами"... еми и аз ви го казвам - не сте сами, много сме, силни сме, но имаме много да се мъчим. Горе главите и действайте  ;)
Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 11, 2011, 11:08:55
За тези, които не са успели да го гледат, пускам линк:


http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite (http://www.btv.bg/shows/btv-reporterite)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: delicacy в Юни 12, 2011, 09:24:21
Искам да поздравя Скорпи и другите момичета и момчето, което участваха в "БТВ Репортерите". Браво са смелостта и за куража, защото това си е предизвикателство и преживяването, което със сигурност ще ви направи още по-смели!Фактът, че след като сте готови на подобно изживяване, като да изразите собственото си мнение пред милиони хора, значи имате сили, лека-полека да се справите и с ПР.
Още веднъж ви поздравявам!


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: lemana в Юни 12, 2011, 11:47:14
Браво за филма, наистина много ми хареса. През цялото време плаках, много ме разчувства. Скорпи поздравявам те за смелостта. Трябва да има повече такива филми!


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: fen 1 в Юни 12, 2011, 12:14:53
В държава в която всичко е с краката нагоре и сама не знае накъде е тръгнала е трудно да искаш помощ.Малко се получава като глас в пустиня.Ние търсим помощ от държавата,а тя самата има нужда от такава...На моменти си мисля,че нашата страна страда от рецидивиращо ПР.Ще ви кажа само едно-не се занимавайте със самозвани психиатри!Това са легализирани дилъри,които си продават дрогата на такива като нас!Досега не знам за случай някой да се е излекувал от хапчета.Има само замазване на положението.Човек трябва да се научи да разчита на собствените си сили.Хапчетата пречат на разгръщането на собствения ни потенцял за справяне като притъпяват емоциите ни.Решение има,но въпросът е къде го търсим.При психиатрите от клиника св.Наум със сигурност не ни е мястото.Те тези,които са за там не са там,а какво остава за хора като нас.Поздрави на всички!


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: hpjon в Юни 12, 2011, 04:12:01
Здравейте!

Посланието на репортажа бе, че като че ли няма решение, няма изход от този проблем.

А това въобще не е така!

Наскоро приключих психотерапията си, която доведе до промяната в мисленето и поведението в различни ситуации. Страдах 10 години от панически атаки и мога да кажа, че вече това нещо е в миналото. Не, не съм се върнал в `състоянието преди` - запомнете, това е нито възможно, нито необходимо! Сега съм вече нов човек и знам, че мога уверено да продължа напред.

И все пак - репортажът е малка крачка в правилната посока - за проблемът трябва да се говори, да се знае и да се подготвят специалисти, които да помагат ефективно. Само като си помисля, че още при първата ПА ако е била разпозната всичкия този страх и ужас можеше въобще да го няма...

Искам отново да повторя, че ПР, ПА и фобиите не са болести! Като такива те не се лекуват, нито е необходимо да се приемат лекарства. Това не означава, че приемащите ги в момента трябва да ги спрат на своя глава - потърсете добър специалист и това ще стане, уверявам ви.

Искам да благодаря на моя психотерапевт, който ме научи как да се справям, въобще научи ме как да живея. И да пожелая на всички, които са с подобни проблеми здраве, ведрина и смелост! :)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 12, 2011, 04:35:37
Цитат
Искам отново да повторя, че ПР, ПА и фобиите не са болести! Като такива те не се лекуват, нито е необходимо да се приемат лекарства. Това не означава, че приемащите ги в момента трябва да ги спрат на своя глава - потърсете добър специалист и това ще стане, уверявам ви.

Според националния консултант, който си даде компетентното мнение във филма в качеството си на представител на властта, не само че сме болни, но и сме виновни, защото не искаме да се лекуваме, а на свой ред психолозите са отговорни, че от личен интерес не препращат "пациентите" към психиатричните среди. Той беше излъчен не защото е прав, а защото е олицетворение на нагласата на обществото към нашите проблеми, нагласата на държавата и на всички, от които зависят законодателните промени. Стана ясно, че национална стратегия няма, няма специализирани заведения за цялостно проследяване на състоянието на хората с ПР, които са решили да се "лекуват", стана ясно за пореден път, че няма никаква взаимовръзка между общопрактикуващите лекари, при които се озоваваме най-често при първоначалните симптоми, докато разберем какво ни е, психотерапевти, психолози, психоаналитици, невролози, кардиолози, психиатри... това е една жестока въртележка, която в нормални условия е напълно излишна. Защото в една клиника, в която всички работят заедно и в екип няма как да има такива противоречия, а съответно и резултатите ще бъдат други. В противен случай лутането може да се проточи с месеци, години... Разберете, че БТВ единствено показа как се гледа на нас и какво се прави или по-скоро какво НЕ се прави, а личните истории бяха само нагледен пример как ни се отразява това. Нелепо е също така да се твърди, че само на депресиите се полагат лекарства по каса, след като ПР винаги върви с депресивност - няма човек, който да изпитва такива ограничения и да е щастлив от това, а ако има - то той наистина е за сериозно лечение.  ;)
Истината е, че когато започне да се работи в синхрон с оглед интересите на нуждаещия се от подкрепа, а не на обслужващите го "специалисти", тогава нещата ще са различни. Обаче интересите стоят над всички нас, така че и да стане някога, едва ли ще е скоро. Пред нас остава избора да чакаме, да се спасяваме поединично, или да заминем в чужбина, където нещата са уредени, но колко могат да си го позволят? Има нещо много сбъркано в цялата ни система, с медиен натиск понякога се стига до нещо, но в случая просто не сме приоритет. Единственото, което можем да правим, е да направим това видно за останалите. Защото дори един-двама да успеят да се измъкнат, останалите ще си джапат в калта. А ако сме общество, би трябвало да мислим не само за себе си.  :)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: fen 1 в Юни 12, 2011, 05:22:12
Защо никой не потърси мнението на квалифициран психотерапевт?Човек,който всеки ден работи с такива хора като нас и познава в детайли ситуацията.Онзи доцент-доктор или там какъвто беше едва ли не ни изкара виновни,че не му взимаме лекарствата.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 12, 2011, 06:15:18
Цитат
Защо никой не потърси мнението на квалифициран психотерапевт?Човек,който всеки ден работи с такива хора като нас и познава в детайли ситуацията.Онзи доцент-доктор или там какъвто беше едва ли не ни изкара виновни,че не му взимаме лекарствата.

Защото националният консултант би трябвало да представлява както държавната политика по въпроса, така и да обединява мнението на всички специалисти, практикуващи "лечение" на тревожни разстройства в България. Иначе квалифициран терапевт, взел отношение по темата, е господинът, работил във Франция, който в момента практикува у нас. Иначе гледната точка на психиатрите е пределно ясна, но пак е абсурдна, тъй като ако приемем, че сме болни, както те твърдят, то тогава за каква вина изобщо може да става дума????!


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: fen 1 в Юни 12, 2011, 06:33:17
Дано този клип да промени отношението на всички ,,специалисти",които уж се водят лечители на ПР, а всъщност са доста далеч от това си призвание.Браво на BTV,които са се отзовали на предложението за пробуждане,ако мога да се изразя така. :)   П.П.Skorpi ти ли си първото момиче от клипа? ::)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: t.todorov в Юни 12, 2011, 06:37:55
Какво е значението дали е болест? Това няма касателство. С ПР се работи психотерапевтично. Нито лекари, нито психиатри умеят да работят с психичната психодинамика /ако изходим от медицинското им образование/. Защото психотерапията не е само диагностициране. А психиатрите са обучени в това - да диагностицират и да предпишат медикаменти. В медицински смисъл ПР не е болест и именно за това чупят пръсти психиатрите. Как се лекува някой който е здрав? Защото ПР е психична проблематика. Какво значение има, как ще назовем върха на айсберга, след като се  пропуска отделянето на  всякакво внимание на много по-голямата част на ПР. Симптомите при ПР са 1/10 от проблематиката. Къде остават другите 9/10?
Ситуацията ми прилича малко, като в приказката за тримата братя, които викали неволята. Разликата е в това, че хората с ПР първо разбират, че психотерапевтите няма да викат с тях в един глас /ако са обучени де, иначе ще бъдат засмукани в проблематиката, така както журналистите в случая/, и второ, вместо това да предизвика някаква промяна /както в приказката, да си оправят каруцата щат нещат/,те търсят някой друг, който да ги подкрепи във викането на неволята. Каква е функцията на това?  


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 12, 2011, 09:28:34
Цитат
Дано този клип да промени отношението на всички ,,специалисти",които уж се водят лечители на ПР, а всъщност са доста далеч от това си призвание.

Едва ли. Който си има човещината в себе си, не му е нужен филм, за да я предизвика. И обратното - пометените от интересите си "специалисти" не биха се трогнали от нашите разкази - те са ги чували многократно. Затова посланието не е отправено толкова към тях, колкото от една страна към хората с ПР и техните близки за един страничен поглед върху нещата, както и към институциите, от които зависи изготвянето на адекватни програми за справяне с проблематиката. Ако можехме да се "лекуваме" самостоятелно, щяхме да сме не хора, а богочовеци, има такива единици, но на това не би могло да се разчита. Каквото и да ни има и на каквото и да се дължи, не мисля, че е наша работа да се оправяме сами. Болни или не, не може да сме толкова много и всички да вдигат рамене и да ни замазват очите с приказки или с лекарства. Още по-непрофесионално е да ни вменяват вина.
Едно от задължителните качества на един терапевт е умението за неосъждане, а то липсва на една голяма част от родните специалисти, слава богу, не на всички. Разбирането е малко по-сложно, но дали някой е заинтересован или не, си личи. БТВ не са специалисти по темата, дори за първи път чуваха за фобиите ни, но отношението си личеше. И те просто потърсиха различни мнения и дадоха различни гледни точки, не им е работа да правят друго, извън това. Функцията на журналистиката не е терапевтична. Според мен направиха това, което се искаше и се очакваше от тях, на базата и на информацията, която им дадохме, на времето и ресурсите, с които разполагаха и в стила, в който си правят всичките предавания. Явно от обвинителния тон няма да се отървем. Това лъха от  почти всички мнения, както вероятно сте забелязали. Не е случайно, че точно тези мои реплики за вината и самообвиненията те НЕ изрязаха. И ако вината е едно от нещата, които пораждат ПР, то насаждането на допълнителна вина заради състоянието ни само влошава положението. В крайна сметка да не сме на съд? Престъпници ли сме? На кого и какво сме направили? Защо гледат на нас по този начин, за да се принуждаваме да си снимаме гърбовете, да си преправяме гласовете и да носим качулки... На мен лично за първи път ми се случва да скривам самоличността си и да се "показвам" скрита... да бях откраднала нещо, по-малко усилия бих положила да се прикривам. Мисля, че това само по себе си е показателно. Изобщо пък няма да коментирам какво ми костваше да приканя останалите да участват и как се отказваха един по един в последния момент, колко изисквания имахме и какъв пазарлък падна :)
Какво ви говори всичко това? Разгледайте чужди сайтове и вижте дали в чужбина някой се крие по този начин, дали психиатри застават по националната телевизия да обясняват, че пациентите им са виновни сами за всичко...

Цитат
 П.П.Skorpi ти ли си първото момиче от клипа?

Да, аз съм.  :) С агорафобията.
Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: t.todorov в Юни 12, 2011, 10:39:29
Нали разбирате, че част от проблематиката е активирането на другите да ви помагат. Когато казвам, че справянето зависи от вас имам предвид, че в един нормален терапевтичен процес /който вие трябва да си осигурите/, вие ще работите здраво, и никой няма да ви оправя. Ако пък някой е на лекарства той трябва да прояви постоянство да ги пие /лекаря няма даму стои на главата, за да го побутва "пий си лекарствата"/. Изобщо личната ви роля, каква точно е, в справянето е доста липсваща в разсъжденията ви. Доволно добре имате позиция по въпроса, каква трябва да е ролята на специалистите, на близките, но къде остава вашата? До тук аз виждам "чувствам се виновна" и "страдам", "помагайте". И това е насочено към другите. А каква е вашата роля за да се случи преодоляването? И изобщо не говоря за симптомите и "борбата", която "водите" с тях. Това е просто безмислено /но има желязна несъзнавана логика/. Борбата трябва да се насочи в съвсем други работи.
Все още не разбирам, какви са твърденията, че не се знае какви са причините и какво е лечението. Знае се. Дори в съседната тема някой е споделил, че е завършил успешно психотерапията си. Питайте, това е форум. Питайте, какво толкова се е случило та терапията му да е успешна? Кой я е направил успешна? Какъв е бил пътя, ролята не терапевта, неговата собствена. С какво е трябвало да се раздели, разделяйки се със симптомите си? ... Щом един може, могат и други, каква е разликата, след, като и едните и другите са поставени в равни условия?
Вярно е, че и между специалистите няма синхрон, но всички в този форум доволно добре са информирани, не само от мен, а и от други специалисти и запознати, както каза психолога във филма какво е ... "1,2,3-то". Вярно е, че повечето психолози с табели "психотерапевт" са много далеч от психотерапевтично взаимодействие. Но има и такива, които са т.е. има пълни условия да се случи преодоляване, но по точно определен начин, такъв, койтое  изискващ от вас. И протеста се появява - изискване към държава, близки, специалисти ... Това е загубена кауза, защото ако споменатите откликнат, означава че ще обслужат нуждите на симптомите ви, т.е. ще станат ваши съучастници в отглеждането на вашата проблематика. И когато отказват това, ви дават шанса вие да направите първата крачка в проумяването, какви преживявания се появяват у вас, когато хората не отговорят нито на вашите нужди нито на вашите желания и отговорността пада върху вас дали ще се справите, или не. Само че, каква е тая отговорност в един терапевтичен процес? Може да ви е ясна, може и да не е. Но ако не е, е задължения на терапевта да тласне работата натам, за да я определите. А дали ще ви хареса, или не, е съвсем друг въпрос. Примера с лекарствата - добре ми е спирам ги. Ми това не е ли " не мога да функционирам без симптома си" и желание да съм пак така? Защото "като съм така" се случват някои точно определени неща, за които никой не си дава сметка. Ето тук е първата сериозна интерпретация, която може да дойде само от терапевт, като ви върне информация за поведението ви и каква е логиката и необходимостта която имате от симптома. И тогава симптоми, атаки и други такива губят терапевтичен смисъл, а се заместват с психични съдържания, защото те са такива.
Така че подобни предавания, трябва да се насочат към хората с ПР, за да могат да създадат нова представа, че те са господарите на ПР и кога и как ще се разделят с него до голяма степен е в техни ръце. Това няма да стане ако някой ги обгрижи. Хората около вас винаги ще се защитават, защото вашите симптоми предявяват изисквания към тях. Те не са длъжни да ги спазват. В повечето случаи и не могат, освен самите те да са в психологичен преразход.
А това да се подобри предлаганата грижа от специалистите, да се структурира и заработи все още е илюзия /макар да има вече много примери за това/, защото в бедните страни няма терапия по здравна каса.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: dolcetopolina в Юни 12, 2011, 11:51:32
Чаках с нетърпение това предаване...не ме питайте как се докопах до българска телевизия, защото ще ме вземете за луда...но не ми хареса това което видях...очаквах много повече, но както се оказа...ние сме си виновни и никой не го интересува. Браво на хората които застанаха пред камера, но...сякаш беше отбиване на номер  >:( >:( >:(


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: mara в Юни 13, 2011, 12:14:42
Скорпи, искам да те поздравя за смелостта да се ангажираш с проблема не само лично, но и социално. Влезнах във форума за да проверя дали има отзиви за филма в събота и останах очарована да видя, че ти си инциатор и повод той да се случи. Сигурна съм, че е имало още материал и би могло още да се очаква. 15 мин ефирно време е нищо, за да обхване този проблем. Но едно е ясно врата е отворена и сега само се чака да мине някой през нея. Защото смятам, че на българските журналисти не им стиска да правят подобни филми, да канят за разговор и т.н. смятам, че темата ПР все още е табу.Подобна публичност макар е светлина в тунела, за което ти благодаря :)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 13, 2011, 12:37:09
Цитат
А това да се подобри предлаганата грижа от специалистите, да се структурира и заработи все още е илюзия /макар да има вече много примери за това/, защото в бедните страни няма терапия по здравна каса.

Мда, аз тази част от нещата имах предвид. Не че държавата трябва да се грижи и да обслужва неврозите ни, а да създаде предпоставки за адекватно лечение. Една проста сметка показва, че ако си с агорафобия и не работиш, нямаш пари за никаква терапия и затъваш. Изводите и анализите не можеш да си ги направиш сам, съответно продължаваш да живееш на гърба на обществото, на близките и да не се справяш, да задълбаваш и хронифицираш, или влошаваш състоянието си. Ако имаше подходящи условия, повече хора щяха да се лекуват. Не да ходят еднократно на психиатър, за да получат рецепта и после да минават на самолечение. Може би това е наша грешка, но нека бъдем практични и си признаем, че не всеки може да си позволи терапия, колкото и голям приоритет да му е тя. И тогава или се прекъсва, или изцяло се преустановява, или всичко, правено до момента, отива по дяволите. Та затова казвам, за мен не е нормално за депресии и др. психични проблеми да има реимбурсиране, за ПР - да няма. Колкото и да не искаме да си признаем, проблемът в голяма степен си е финансов. И това дава отражение върху всичко останало. Така че от гледна точка на държавната политика има много какво да се направи. Също така друг важен въпрос е взаимодействието между специалистите - след като се твърди, че комбинираният подход лекарства плюс психотерапия е най-успешен, то тогава не би следвало това да са 2 терапевтични процеса, отделни един от друг без специалистите да поддържат връзка за съответния пациент и да обединят усилията си. Ако пак си говорим за пари, това е двойно заплащане - веднъж за първичен преглед при психиатър, купуване на лекарства, повечето никак не евтини и то месеци или години наред, най-често комбинация от няколко препарата, смяна и корекция на дозата, първо докато улучиш подходящите, купуваш и пак плащаш за нови, които си взимаш сам, защото касата не ги покрива, както стана ясно, после задължителното проследяване пак от психиатъра с контролни прегледи и на фона на всичко това посещения при психотерапевт, отново заплащане за всяка сесия, и всяко нещо само за себе си. Единият да си лекува с лекарства, другият да си кара с неговата терапия. Много скоро пациентът/клиентът олеква до такава степен, че се отказва и от двете неща. Е, това ако се смята за нормално, нищо чудно, че напредъкът в справянето с тревожните разстройства е толкова нищожен.  :-\

Цитат
15 мин ефирно време е нищо, за да обхване този проблем. Но едно е ясно врата е отворена и сега само се чака да мине някой през нея

Моето интервю беше точно 50 минути, от които влязоха не повече от 3-4, като имате предвид, че по-голямата част от филма беше отделена за мен, представете си колко са рязали от останалите. Но нямаше как по друг начин да се нафрашкат всички кадри, изсценировки, разговори със специалисти и т. н. От малкото останали реплики обаче все пак мисля, че става ясно кой какво го мъчи и на простичък език е казано какво чувстваме (да не забравяме, че една голяма част от зрителите за пръв път чуват за такова "чудо")... знаете в училище азбуката се учи буква по буква. И все пак е по-добре да започнеш отнякъде...


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: t.todorov в Юни 13, 2011, 09:13:52
"Може би това е наша грешка, но нека бъдем практични и си признаем, че не всеки може да си позволи терапия, колкото и голям приоритет да му е тя"

Тук изобщо не става въпрос за приоритет, а за начина за справяне. Естествено, че за някои ще е трудно да си го позволят и активността трябва да е в тази посока: как да си осигуря един терапевтичен процес? Как да го организирам по време, средства, избор на специалист?
Това са въпросите, които всеки трябва да си зададе. Справянето с ПР, както виждате поставя своите условия, които са първите предизвикателства за промяна. Защото ако аз успея да се мобилизирам и да осъществя един терапевтичен процес, това вече предизвиква в мен терапевтична промяна, преди още да е започнала самата терапия. Ако това е невъзможно, става с помощта на близките, които така или иначе обслужват симптомите ви. Няма да е новиназа тях ако обслужат и порива ви за терапевтична промяна. В този аспект информацията, която трябва да се предложи на тях е, в какво точно ще се изразява тяхната подкрепа, когато вие започнете терапия. И тъй като първият контакт винаги е и с придружителя /когато симптоматиката е изострена и човек не може сам да стигне до кабинета/ тези рамки се определят тогава.
Психиатрията и психотерапията имат различнен предмет на дейност. Няма как да се обединят в единно становище за ПР. Психиатрията стига до обработване на симптома. Толкова. Психотерапията се занимава с промяна в поведението и начина на мисленето и използва симптома за да стигне до съдържанието зад него. Психиатрията си има своята психиатрична диагностика - формата на симптомите. Психотерапията също си има своята психотерапевтична диагностика - съдържанието на симптомите. Те са различни. Това че трябва да има комуникация между лекуващият психиатър и психотерапевта по даден случай също не е задължително. Защото така фокуса пак се измества към специалистите. Ако някой е на лекарства и по време на психотерапия започне да облекчава състоянието си, е негова отговорност да отиде при психиатъра и да каже, че вече има нужда от друга схема за лекарства. Защото психиатъра действа според степента на израсеност на симптома. Ако му сервирате едни симптоми, той ви "отговаря" с дадени лекарствени схеми. Нищо повече. Там има диагностика и реципрочен медикамент /който може да не се уцели от първия път/.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: toni_d в Юни 20, 2011, 01:45:11
браво на участниците иска се много смелост


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: delicacy в Юни 20, 2011, 10:41:36
Прав си, хората, които участваха в този филм са герои!


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 20, 2011, 05:16:05
Цитат
Прав си, хората, които участваха в този филм са герои!

Чак пък толкова. Вижте, момчета и момичета, аз мисля, че повечето не схванаха идеята на филма. Тя не беше да се показваме колко сме зле или обратното - колко сме смели и велики, все едно сме някви свръхчовеци, за да живеем ежедневно с толкова ограничения... идеята беше съвсем друга, уморих се вече да я обяснявам. Едва ли не излязохме като някакви мъченици. А аз само исках да разкажем как се чувстваме вътрешно. Което не значи нито че живеем като диваци, нито като нещо по-различно от всички останали хора. Разликата е единствено вътре в самите нас, в онова което остава скрито за света. И за това не са нужни аплодисменти.  :)

Eй, Тони, жив ли си, бе? :)))


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: delicacy в Юни 20, 2011, 05:57:44
Скорпи, разбирам идеите ти и ги приветствам, но това не ми пречи да те и поздравя за решителността! ;)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 20, 2011, 06:46:26
delicacy, искам да поясня защо го казах това. Сред хората с ПР (включвам себе си в това число!!!) има едно такова схващане, че понеже сме "така", на нас ни е простено, ако нещо друго ни куца, ако не се зорим, ако не работим, щото сме достатъчно "наказани от съдбата", за да се изисква от нас каквото и да било. Не ни юркат, защото сме "болни", чувствителни, за да не получаваме "кризи", за да си се "лекуваме" на спокойствие - лека-полека и ние започваме да гледаме на себе си по този начин - като на хора, към които се изисква по-специално отношение, да ни съжаляват, да ни съчувстват и да ни се възхищават за това, че дишаме и мърдаме и за всяко положено усилие... а това засилва вторичните ползи и ни вкарва още повече в състоянието. Затяга се примката на "неравностойното ни положение" и сякаш сме освободени от всичко др. Та в този смисъл щаденето и възприемането като жертви на някаква злокобна болест не е в наша полза. То ни прави различни в лошия смисъл на думата. Най-трудното е сами да променим това отношение към себе си и да си позволим въпреки ПР да изискваме да бъдем пълноценни.
Първият път, когато ми казаха това, бях шокирана от бездушието на човека, който ми го заяви. На всичкото отгоре изисквах от работодатели, приятели, роднини да стъпват на пръсти покрай мен не само защото имам псих. проблем, но и защото съм изгубила любим човек. Не понасях съжалението, но без да искам се стремях към него и няма как да е другояче, ако се възприемаш сам като жертва на обстоятелствата. Истината е, че дали да сме жертви или не избираме ние, а не другите и не животът. Животът е вътре в нас. Докато вървях с наведена глава, тези които ме познаваха и знаеха какво се е случило, ме гледаха по онзи непоносим начин, от който ми идеше да се заровя в земята. Но когато престанах, и те продължиха по пътя си. Тръшках се до безкрай и се чудех как е възможно никой да не разбира колко ми е тежко и защо не се опитва да ме облекчи, дори и хората, които най-много ме обичат и би трябвало да ми спестят всяка болка и разочарование... да ми облекчат живота максимално, да ме компенсират за загубата ми, мислех че ми го дължат. Не можех да повярвам как така не им пука за мен. Сега знам, че съзнателно или не, са ми направили огромна услуга. Не ми се мисли какво щеше да ми е положението, ако бяха направили това, което ми се искаше тогава...
Много ми костваше да го проумея. Никой нищо не ми дължи, заради това, че животът ми е имал наистина ужасни моменти. Никой не е длъжен да бъде потърпевш заради това, да поема моята болка, да я съпреживява и да я изстрадва заедно с мен. Никой не може да изживее онова, което имаш сам да изживееш. И никой не може да го направи по-добре от теб. Това е работа на всеки един от нас поотделно, независимо колко е трудно, страшно, бавно и т. н.
Всеки рано или късно ще стигне до този извод сам или с чужда помощ. Затова ключовата дума е не съжаление, а промяна. Ако медиите могат да допринесат за нея по някакъв начин, защо не  :)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: toni_d в Юни 20, 2011, 07:25:54
сигурно е странно да се гледаш така отстрани.
 определено са го направили ефектно ,като психотрилър в стил криворабраната цивилизация:)))


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Stareternity в Юни 20, 2011, 07:56:04
Skorpi, не ти ли е станало вече ясно, че всичко е от гадното, подло, вечно разчепкващо МИСЛЕНЕ. Не знам точно как, но трябва да си променим точно този аспект от живота ни. Така ми се струва.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 20, 2011, 09:07:00
Цитат
Skorpi, не ти ли е станало вече ясно, че всичко е от гадното, подло, вечно разчепкващо МИСЛЕНЕ. Не знам точно как, но трябва да си променим точно този аспект от живота ни. Така ми се струва.

А според теб аз какво казах  :D Същото, но с други думи. Така както аз го чувствам.

Цитат
сигурно е странно да се гледаш така отстрани

Тони, вече нищо не ми е странно да ти кажа ;D Толкова пъти съм го разказвала, че вече го знам като стихотворение. Просто за първи път го гледах на запис :D ;D


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: toni_d в Юни 20, 2011, 10:35:45
eй агорофобчо ще ходиш ли на море


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: spider в Юни 20, 2011, 11:30:56
Много ми е мъчно за хората в този филм. Аз съм така от 2,5г. и си мислех, че е много. Аз съм доста напреднал в лечението си, не само благодарение на лекарствата и добрата терапия, но и на ината си и желанието ми да оставя ПР зад себе си завинаги. А повярвайте ми веднъж правилно излекувано ПР не се връща. Много искам да помогна на хората с ПР. Искам да споделя опита си и много ще се радвам, ако поне малко успея да облекча проблемите на някой. Никога не губете надежда, ще го победим рано или късно.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: t.todorov в Юни 20, 2011, 11:35:59
А какво ви спира да го направите? Форума е отворен за всички, заповядайте. Даже имате възможност да го направите в нова тема.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: spider в Юни 20, 2011, 11:52:31
Ами по-лесно ще ми е ако някой ме попита за нещо конкретно, а ще ми е трудно да напиша "наръчник". Аз нямам медицинско образувание за да напиша обобщена тема как да се справяме с тревожността и ПА и то да помага. По-скоро когато някой попита нещо конкретно за конкретна ситуация мога да пробвам да му препоръчам метод за релаксация или кохерентност на сърцето. Просто позовавайки се на собствения си опит да бъда от полза.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 21, 2011, 02:24:37
Цитат
eй агорофобчо ще ходиш ли на море

Мноу ясно, бате ;D


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Stareternity в Юни 21, 2011, 02:09:32
Цитат
eй агорофобчо ще ходиш ли на море

Мноу ясно, бате ;D
;D ;D ;D Ха-ха-ха... ;D ;D ;D Казвайте какво да давам, за да съм там до Скорпито и аз на плажа... Ще го гледам как цъкли очички в тарапаната... Ей това е силен дух! Браво на Скорпито - да плюе в лицето на страха!
 ;D ;D ;D


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: dolcetopolina в Юни 21, 2011, 02:16:06
И аз ще се пличкам на морето и дори самолета ще хвана...едно Па няма да ме лиши от море и почивка. Вече го чакам с нетърпение и отмятам дните в календара ;D ;D ;D


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: toni_d в Юни 21, 2011, 02:20:19
Цитат
eй агорофобчо ще ходиш ли на море

Мноу ясно, бате ;D

защото ме командироват във варна и ако искаш да ти правя компания.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 21, 2011, 04:46:54
Цитат
защото ме командироват във варна и ако искаш да ти правя компания.

Айдееееее  ;D Почна се... Тия уговорки така ли се правят, пред всички ;) ;D


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: dolcetopolina в Юни 21, 2011, 05:44:48
Що бре...нас не ни ли искате, скорпи???
Мен ме командироват в Бургас, хихихи


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 22, 2011, 07:33:02
Цитат
Що бре...нас не ни ли искате, скорпи???
Мен ме командироват в Бургас, хихихи

Не че не ви искам, хах;) Отворена съм за всички.  ;)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Stareternity в Юни 22, 2011, 10:13:29
Що не вземем да си направим нещо като сбирка това лято на морето ли, на планина ли - ще бъде много яко! Е, надявам се, че по пътя всички ще оцелеят. Може дори да поставим лозунг на мероприятието - "Широко затворени очи!". ;) :D ;D


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: spider в Юни 22, 2011, 10:24:24
Супер!!! Ще си вземем 10 апарата за кръвно, кашон ривотрил и цвртни гривнички да се разпознаваме ;D


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 23, 2011, 05:16:57
Цитат
Супер!!! Ще си вземем 10 апарата за кръвно, кашон ривотрил и цвртни гривнички да се разпознаваме

Аз такива неща не ползвам, така че си взимам само слънчевите очила и банския. Вие си оправяйте :D


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: spider в Юни 23, 2011, 05:49:10
Ами хайде някой да даде идея! Аз предлагам разходка по Витоша.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Stareternity в Юни 23, 2011, 06:26:44
Да,да... На мен до Витоша са ми 300 километра. :-\


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: toni_d в Юни 24, 2011, 03:14:29
Цитат
защото ме командироват във варна и ако искаш да ти правя компания.

Айдееееее  ;D Почна се... Тия уговорки така ли се правят, пред всички ;) ;D

спокойно няма да правим нищо незаконно август съм командирован так ако искаш компания кажи ако не може да се засечем на плажа


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юни 24, 2011, 07:37:05
Цитат
спокойно няма да правим нищо незаконно август съм командирован так ако искаш компания кажи ако не може да се засечем на плажа

Ше се засечем друг път, аз август няма да съм там ;D ;D ;D


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Юли 03, 2011, 11:14:39
Компанията от Варна да се събира другата седмица, да ходим на плаж 8)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Feelings в Юли 20, 2011, 11:34:04
Сега чак гледах клипа. Невероятни сте хора. Много ми хареса, макар че през цялото време плаках. Нямам думи. Поздравление за смелостта ;)


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: t.todorov в Август 22, 2011, 09:00:45
" А пък аз чак сега изгледах репортажът на битиви репортерите за тревожните разстройства, и то само, защото прочетох тук във форума за него... честно казано много непозитивно е усещането от предаването. Това, което оставя като вкус в устата е горчилката и безнадеждността на хората като нас. Да не говорим, че този национален консултант ми идеше да му опъна гащите и да му ги нахлюпа на главата. "

Аз също изгледах предаването. Моето мнение е че са избрани грешните хора, на грешното място. Няма нито един психиатър който да е излекувал ПР благодарение на това че е лекар. Какво очаквате да кажат. Аз мисля че предаването е по-скоро за хора, които не знаят, че това от което страдат е ПР.  Само че не ми хареса, че тези хора няма да знаят какво да правят. Не се очерта правилният път за лечение. Изобщо беше една психиатрична тема, а психиатър ми е казвал на ушенце, че .... тези води не са за тях. Просто нямат какво да направят, кой знае какво. Та ако това предаване има втора серия, на заинтересованите предлагам да се обърнат към БАП - Българска Асоциация по Психотерапия. Там има и психиатри-психотерапевти. Което означава, че ще получите много точен отговор, как се работи с хора с ПР. Пак ще разбуля всякакви съмнения - това е абсолютно, ПР е лечимо от всякъде. Що се касае до проблематики, които според психиатрите приличат на ПР и се третират по същият начин, но не са - това наистина е много трудно за тях, защото това е психотерапевтично разграничение, а не психиатрично.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Student_21 в Септември 06, 2011, 06:50:36
а психиатър ми е казвал на ушенце, че .... тези води не са за тях.

Подкрепям твърдяното от Тодоров. Единственото, което могат да направят психиатрите е да подтискат с различни медикаменти проявилите се вегатативните симптоми на ПР. Отначало подтискането е доста успешно, но тъй като няма как проблемът да бъде решен по такъв начин, защото последният идва от мислите, съвсем скоро се стига до рецидив, до смяна на използваните медикаменти, и така понякога "лечението" продължава до живот. Както сами разбирате, това не е никакво лечение, а замазване на положението и драстично удължаване на срока за справяне.
Изключение правят разбира се психиатрите, които успешно прилагат и психотерапия, която според мен решава проблема окончателно и завинаги.
Да не захващам пък темата как разни психиатри взимат процент заради предписваните лекарства и после обикалят света.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Септември 06, 2011, 08:05:57
Цитат
Да не захващам пък темата как разни психиатри взимат процент заради предписваните лекарства и после обикалят света.

Ако успеят да ме накарат да обикалям и аз свободно и без страх, съм съгласна да си взимат процентите и да печелят - биха си заслужили парите поне.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Student_21 в Септември 07, 2011, 12:25:09
Едва ли ще е трудно. А и щом те устройва временното подтискане на симптомите, действай :) Съвременните лекарства доста успешно подтискат огромна част от симптомите, но при правилната комбинация разбира се.
Друг е въпросът че така няма да решиш проблема си и ти го знаеш. Но нищо не пречи поне  опиташ.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: vesi2003 в Септември 07, 2011, 07:48:38
Човек,пиши някъде,ти как си?


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Student_21 в Септември 07, 2011, 11:06:47
Много добре, смея да кажа че вече напълно загубих страха от телесните симптоми, който ме беше обладал преди. Успоредно с това, за да овладея трайно симптомите и да реша проблема си, работя и по причините, криещи се зад телесните симптоматики и в голяма степен провокиращи последните.


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: vesi2003 в Септември 08, 2011, 07:53:03
Много се радвам за теб,искамвсички тук да преодолеем всички страхове и телесни симптоми.В момента пиеш ли нещо и според теб може ли човек и без АД. да се оправи до някъде?


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: Пловдивчанин в Септември 14, 2011, 02:29:41
От вчера съм с тази диагноза ,но просто като гледам момичето от 1вия репортаж и как обяснява всичко буквално все ми взима думите от устата.А това с психиатриите и като гледам всички колко са отчания и как изглежда че няма оправия с тея лекарства и накрая как затварят вратата в репортажа за да бързаш да се прибереш и да лежиш в вас е просто убиствено..


Титла: Re:ТАЗИ СЪБОТА - 11.06 - ФИЛМ НА БТВ РЕПОРТЕРИТЕ ЗА ПР!
Публикувано от: skorpi в Септември 14, 2011, 03:14:32
Цитат
От вчера съм с тази диагноза ,но просто като гледам момичето от 1вия репортаж и как обяснява всичко буквално все ми взима думите от устата.

Момичето ти казва, че знае как се чувстваш и как се чувстват останалите, които живеят по  този начин с куп ограничения. Но ти казва също и че има начини да се почувстваш по-добре и не бива да спираш да ги търсиш. Където и в каквото да ги намериш. Търси спокойствието, докато го откриеш. Понякога идва там, където най--малко си го очаквал, а ти упорито си ровел другаде. :)


SimplePortal 2.1.1