evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Паническо разстройство => Темата е започната от: Student_21 в Февруари 21, 2011, 06:01:36Титла: Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Student_21 в Февруари 21, 2011, 06:01:36
Здравейте, приятели. Чудя се дали симптомът който изпитвам е свързан с ПР или да търся причината на друго място. Ще обясня максимално подробно в какво се изразява той.

Всички знаем, че характерен симптом на ПР е замайването. Аз също го имам. Въпросът е друг обаче. Случва ли ви се, когато сте по-напрегнати и в застрашителна ситуация, да получавате нещо като стряскане, стрелкане, пронизване, сепване, което продължава най-много до 5-6 секунди. Чувството през тези 5-6 секунди е: силен световъртеж и гадене, чувство че всеки момент ще паднете и ще загубите съзнание. През останалото време от денонощието замайването си е в рамките на нормалното. Въпросното "сепване" идва съвсем неочаквано и непредвидено и не мога да го свържа с конкретна мисъл или обстоятелство. Подчертавам че продължава само 5-6 секунди, а понякога и 2-3 секунди.
Очаквам коментарите ви.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: delicacy в Февруари 21, 2011, 07:29:26
Да, този симптом е част от ПР. Това стряскане и сепване се получава за части от секундата, когато се плашиш от нещо. Може да се получи и от внезапен шум. То е като пронизване в
мозъка. Характерно е за хора, които са преживяли някаква уплаха. Този симптом, когато човек е много напрегнат, може автоматично да  "превключи" на деперсонализация. Когато е в по-слаба форма, това не се случва. С времето това пронизване намалява по сила.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Cristo в Февруари 21, 2011, 07:55:30
При всеки симптомите на ПР и по специално на ПА са различни. Един от тях е замайването. Започва нещо да те "стяга" в главата, да ти се "мотае" и това продължава от няколко секунди, до няколко минути. След прием на лекарства - успокоително + АД симптомът отшумява за няколко дни. Засъжалениетрябва да свикнем с мисълта, че ПР - НЕ СЕ ЛЕКУВА. Подтискат се симптомите за месеци, години, но една или друга жизнена ситуация отключва рецидив. При всеки е различно, но общото на всички е диагнозата "Страхова невроза" или "Паническо разстройство".


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: ddiddi в Февруари 21, 2011, 08:19:55
Здравей! Аз не съм имала замайване, но съм изпитвала въпросното " сепване" за което говориш. Случвало ми се е на кафе например с приятели както си седя да имам чувството, че ще падна от стола и започвам да се ослушвам, но нищо не се случва:) С времето това неприятно чувство отшумява...


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Февруари 21, 2011, 09:39:04
"Случва ли ви се, когато сте по-напрегнати и в застрашителна ситуация, да получавате нещо като стряскане, стрелкане, пронизване, сепване, което продължава най-много до 5-6 секунди."

Важно е да се знае какво е нормалпсихологична реакция и какво абнормна. В застрашителна ситуация, ако някой не се стресне е по-скоро с проблем. Тук идва въпроса какво означава заплашителна ситуация. За мен скок с бънджи може да е нещо което свързвам с приятни чувства, но за друг крайно стресиращо изживяване. Така основния въпрос е интерпретацията на ситуацията. При ПР страха винаги е ирационален, т.е. няма основателна причина.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Student_21 в Февруари 22, 2011, 12:11:48
При мен страхът е ирационален.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Февруари 22, 2011, 08:58:42
За каква застрашаваща ситуация говорите тогава? Ако има такава, страха е рационален т.е. нормалпсихологична реакция.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: dolcetopolina в Февруари 22, 2011, 09:38:54
Аз имам този симптом дори когато съм легнала блаженно да спя.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Student_21 в Февруари 22, 2011, 12:27:16
todorov, страхът в моето съзнание и за моите представи си е рационален. Друг е въпросът че обективно погледнато, същият е неоснователен.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Февруари 22, 2011, 01:49:55
Тази констатация не помага много. Как ли твоята представа се е създала, за да възприема дадени ситуации, като застрашаващи?


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: delicacy в Февруари 22, 2011, 02:07:25
Когато човек усеща това пронизване в мозъка, то се случва не само при ирационален страх, или бих казала, че то по-често се появява при реални ситуации -внезапен шум, стряскане, уплаха от бързо преминаваща кола и т.н., а не когато си представяме нещо от любимите си фобии ;) Първото пронизване обикновено се случва, когато сме в реално застрашаваща ситуация- при инцидент или нападение. И това сепване в острата фаза на ПР е много силно. След това затихва и изчезва.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: skorpi в Февруари 22, 2011, 02:13:49
Student, дай пример за такава ситуация.
Мен такива тръпки ме полазват и за хубаво, и за лошо - например, ако ми съобщават неприятна новинау но и ако се вълнувам от присъствието на някого - тогава може да ме прониже корема или цялото тяло. Или ако да речем си разхождам кучето и видя друго да тича към нас, тогава от страх, пак чувствам пронизване. Или ако се подхлъзна и знам, че ще падна всеки момент... това смятам за рационални причини, в които тялото ми ми съобщава за опасността, за да взема мерки. А ирационални е, ако се изкачвам с асансьор с прозрачни стени, в който обаче съм в безопасност и изтръпна... ти кое припознаваш като "опасно" за теб?


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Student_21 в Февруари 22, 2011, 03:50:02
Когато съм на кафене с приятели, когато говоря пред много хора, когато съм на място, което не мога да напусна веднага, когато съм далеч от вкъщи и т.н.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Student_21 в Февруари 22, 2011, 03:51:33
Тази констатация не помага много. Как ли твоята представа се е създала, за да възприема дадени ситуации, като застрашаващи?

За да се отговори на този въпрос, се изисква поне малко дълбинна терапия. Аз не мога да отговоря, защото не зная. Ако бях наясно с всичко, случващо се с психиката ми, нямаше да съм в този форум.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Февруари 22, 2011, 04:27:29
Тук не се изисква такава дълбочина. Само едно старателно наблюдение и описание, какво ми се случва като симптом, от каква ситуация или мисъл е предшествано, каква емоция отключва в мен, с какво променя ежедневието ми, дейността ми, контактите ми и фантазията ми?. Така много скоро ще се открие повтаряща се ситуация, която предизвиква симптома. Това е една добра първа крачка.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Ema в Февруари 22, 2011, 05:19:04
 Хей, вие още ли нищите симптомите? Аз пишех само положителните неща. Моя терапевт не се интересуваше от оплакванията ми. Всички знаете, че това е само адреналин и той нормално си се отделя при негативни мисли и при всеки действа различно-глава, сърце,  стомах, крака...


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: delicacy в Февруари 23, 2011, 10:39:26
Student_21, случвало ли ти се е да преживееш някакъв инцидент преди да ти се появи ПР? Защото четох, че това пронизване се получава при нещо преживяно.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Student_21 в Февруари 25, 2011, 05:35:00
Не, не съм преживял инцидент преди това. Чудя се дали е възможно сепването да е от завишеното количество адреналин, което се произвежда, когато се намираме в плашещи ни ситуации?


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Февруари 25, 2011, 08:47:37
Не не е от това, да се повиши адреналина е нормално при опасност, но той се повишава за да мобилизира организма. Ако има адреналин а няма действие, все едно си натиснал на колата едновременно газ и спирачка - колата се тресе от зор.
Нормалното действие при опасност е или борба или бягство. Има и една трета реакция - сепване. Тогава нито може да бяга нито може да се бори. При човек това е още по-сложно, заради социалния привкус на опасностите и на вариантите за борба и бягство.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: delicacy в Февруари 26, 2011, 09:36:59
Сепването при мен довеждаше до деперсонализация. В началото го определях като автохипноза. Случваше ми се дори и при много силен шум. Това много ме плашеше, защото не можех да изляза от тази автохипноза десетина -двадесет минути. Аз го определям като вид замръзване. Нали когато едно животно не може да избяга или пък да се бие с противника си, който е по-силен, то се вцепенява, за да заблуди противника, че не е живо. При заплаха има освен двете възможности - да се бия или да бягам, остава и трета - да се вцепеня.Така си го обяснявам.
С времето това сепване намалява и постепенно изчезва. Човек пак се сепва, но в границите на нормалното, сепването  не го пронизва или разтърсва, както е в началото.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Ema в Февруари 26, 2011, 10:21:54
t.todorov:   "Ако има адреналин а няма действие, все едно си натиснал на колата едновременно газ и спирачка - колата се тресе от зор."

  Това е нещо, казано от един  психотерапевт преди   време, само че неговото ми звучи по-вярно.
"Адреналина е като бензина за колата.Той дава енергията за да се движи тя .Това което правите при ПР е все едно да сте запалили колата на паркинга, да сте натиснали педала на газта до долу, но да не включвате на скорост.Представете си го и ще видите как горката кола се тресе . "
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=psanaliz&Number=1950974981
Този пример ми направи голямо впечатление, защото много точно описва състоянието при паника. Но вие не го цитирате правилно.
Няма как да натиснеш и спирачката и газта. ;D

Ама, цитирайте се правилно,де! ;) ;) ;)Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Февруари 26, 2011, 01:12:58
Примера служи за да стане ясна картинката. Иначе газ и спирачка е по-удачното, защото са две противоположности, които са активирани по едно и също време. Това води до вцепенение.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: skorpi в Февруари 26, 2011, 03:14:41
Цитат
Това е нещо, казано от един  психотерапевт преди   време, само че неговото ми звучи по-вярно.

Да, ама нашият психотерапевт кара автоматик ;D,
което означава, или тръгваш, или стоиш на едно място - не може и двете едновременно - газта и спирачката са двете противоположности и взаимно се изключват.
Високите нива на адреналин (допамин - адреналин - норадреналин, в мед. епинефрин - невротрансмитер) в тялото могат да доведат до такова напрежение, тъй като настъпват физиологични промени с цел подпомагане на борбата или бягството - кръвта отива в крайниците, но въпреки това чувството е на изтръпване или парализа... Добре е всеки човек дори за обща култура да знае за тези процеси - все пак това се случва в нашите тела, а особено ако имаш някакъв проблем, е хубаво да може да си обясниш нещо напълно нормално и естествено, заложено от природата, вместо да се плашиш от него. При нас - тревожните хора, тъй като сме под постоянен стрес, от надбъбречните ни жлези се отделя по-голямо количество от този хормон, който в съчетание с хормона на страха - кортизол, води до въпросните симптоми. Човешкият организъм винаги е устроен така, че да има множество защити, с които да си гарантира оцеляването (каквато напр. е имунната система), но понякога те се обръщат срещу нас и предизвикват оплаквания, които ние отново търсим как да "лекуваме"...


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Февруари 27, 2011, 08:35:57
А кога се обръщат срещу вас?


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: skorpi в Февруари 27, 2011, 01:23:39
Цитат
А кога се обръщат срещу вас?

Когато тези защити ни пречат да живеем нормално.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: vesi2003 в Май 21, 2011, 08:35:11
Случвало ли ви си е погледа да ви е размазан и или неясно виждане,в следствие на ПР.Ходила съм на очен,но нямам проблеми с очите.Имам случаи,когато цял ден може да ми е размазан погледа.При вас как е?


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: spider в Юни 19, 2011, 11:07:33
Може би става дума за "прилив" на адреналин. Когато не може да се освободи добре в мускулите води до сърцебиене, гадене, световъртеж, задух, избиване на пот и др.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: vesi2003 в Юли 12, 2011, 01:52:21
Може  ли някой да ми обясни,защо при ПА. един от първите симптоми е изтръпването в задната част на главата,после и ръцете,краката.По точно при  мен е така.Изтръпването и горещината в тила,а после навсякъде,на какво се дължи.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Юли 12, 2011, 02:50:20
При ПА има промяна на физиологичните процеси. Качване, спадане на кръвно /понякога и локално, само в някои места на тялото/, промяна на жлезите с вътрешна секреция, изобщо нормалните телесни промени когато адреналина и други неща са излезли от нормите. Така нареченото изтръпване на ръцете е свързано и с конверсионна симптоматика, която в своята крайност е "акушерска ръка". Оросяването в мозъка също се променя. Така че всичко описано е в реда на нещата при ПА. Ако изведнъж ви изплаши зло куче докатоси ходите ще изпитате абсолютно същото. Само че там обета на стах ще е ясен и ще отшуми по-бързо. При ПА страхът е неясен и поражда друг страх от неизвестност, който на свой ред мобилизира още повече телесните промени в организма, което наричат омагьосаният кръг, или страха поражда страх и така до края на ПА и пълното изтощение.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Stareternity в Юли 12, 2011, 07:40:25
"...При ПА страхът е неясен..."
А при мене днес беше ясен, макар че овладях ПА още на секундата и всичко се размина само с една "гореща вълна". Бях изпаднал в бурен мисловен процес, не обръщайки внимание на заобикалящото. Тъй като съм "болен" на тема логика, се мъчех в нещо като вътрешен диалог да докажа на евентуалния си опонент, че не е и не може да е прав. Ако искате се смейте, но работното становище на този опонент беше, че Луната е зелена. Тъй като този "опонент" се оказа корав орех, владеещ хитри прийоми от софистиката и схоластиката, се получи, че не съм способен да го убедя в очевидното. Ето и сега, когато пиша ми изникна едно подличко въпросче "а какво е очевидното" - ииии, м. му с-а, що ги четох тия книги... >:( Та по едно време така зациклих, че се уплаших, че този вътрешен "дебат" е прав път към полудяване, може би дори ми минаха и някакви картини как стоя в лудница, опитвайки се да реша "квадратурата на кръга". Ех, колко добре са си онези улични продавачи на диня, чиято единствена книга у дома е телефонният указател, които сега, като се приберат вкъщи, ще си пийнат ракийца и за никакви тъпизми като моите  няма да се притесняват... И точно сега, на края на този пост, ми "шукна" нова мисъл-форма - та, този ми днешен "дебат" и всички останали, подобни на него са нещо като сигнал за това какъв може би е проблемът ми - проблемът ми (вероятно) е, че съм в дълбок КОНФЛИКТ със заобикалящата ме действителност, в лицето на част от хората, с които контактувам или наблюдавам, било и по телевизията (казвам "част", защото не желая да обобщавам, а и чувствам, че тези във форума не са от упоменатите). Не бих искал да съм съдник, не съм и толкова "мъдър" и дълбоковиждащ, не желая и да правя обобщения и в личен план за тези хора поотделно, защото все още се надявам, че това, което виждам, усещам и чувствам у тези хора е само на повърхността, че това са в голямата си част социални роли. За какво става дума ли? За заобикалящата ме лъжа, притворство, лицемерие, вулгарност, алчност, нервност, скудоумие, безхаберие, подлост, безкултурност... Явно по друг начин съм възпитан и съм се самовъзпитал, така че не съм "обръгнал" с това, което изброих. Чувствам потребност да се "боря" с тези недъзи, не мога да ги преглътна. Понякога се боря? вербално и макар да не съм конфликтна личност, устата ми не "си знае мярката" и вероятно доста хора не ме и не биха ме "харесали". И тук стигаме до тази прословута зелена луна. Ако я използваме като метафора, то макар и да знам, че най-правилното в подобен случай е на подобен "астроном" да му се обясни, че се заблуждава, а ако "упорства", да му се обърне гръб с репликата "Наслаждавай си се на зелената си луна..." Гадното е, че има случаи, когато "астрономите" не се примиряват с това, че ти не приемаш, че "луната е зелена", хваща ги "бяс", стават язвителни и нападателни, еле, трябва и ти да я виждаш в зелено, как така... Да си призная, понякога и на мене ми "призеленява"; то като те "облъчват" отвсякъде...По-често се "боря" мисловно - може и с часове... :( Та това е, кръгът се затвори... Не че и аз си нямам трески за дялане, със сигурност не съм идеален, но все повече се убеждавам, че това общество НЕ Е мое общество. Оппа,нещо май се оказах "в обятията" на П. Дако, х-ммм...По всяка вероятност, ако живея с някое туземно племе на някой остров бих бил щастлив и бих намерил душевен мир.
Пак повтарям, не лицемеря, надявам се и вярвам, че в този форум и в четящите (щом са стигнали дотук) няма от хората, носители на чертите, цитирани по-горе.
Сега сигурно г-н Тодоров тържествува: "Тоя е не за един, ами за няколко психотерапевта едновременно!" Майтап бе, г-н Тодоров, просто си споделям... Леле, що съм изписал, направо съм дръпнал сеанс със себе си... ::) ::) ::)


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Feelings в Юли 19, 2011, 11:36:49
"И точно сега, на края на този пост, ми "шукна" нова мисъл-форма - та, този ми днешен "дебат" и всички останали, подобни на него са нещо като сигнал за това какъв може би е проблемът ми - проблемът ми (вероятно) е, че съм в дълбок КОНФЛИКТ със заобикалящата ме действителност, в лицето на част от хората, с които контактувам или наблюдавам, било и по телевизията (казвам "част", защото не желая да обобщавам, а и чувствам, че тези във форума не са от упоменатите). Не бих искал да съм съдник, не съм и толкова "мъдър" и дълбоковиждащ, не желая и да правя обобщения и в личен план за тези хора поотделно, защото все още се надявам, че това, което виждам, усещам и чувствам у тези хора е само на повърхността, че това са в голямата си част социални роли. За какво става дума ли? За заобикалящата ме лъжа, притворство, лицемерие, вулгарност, алчност, нервност, скудоумие, безхаберие, подлост, безкултурност... Явно по друг начин съм възпитан и съм се самовъзпитал, така че не съм "обръгнал" с това, което изброих. Чувствам потребност да се "боря" с тези недъзи, не мога да ги преглътна. Понякога се боря? вербално и макар да не съм конфликтна личност, устата ми не "си знае мярката" и вероятно доста хора не ме и не биха ме "харесали"."

По дяволите, колко си прав. И колко познато ми звучи казаното от теб. Такава съм и аз - не мога да приема какво се случва около мен. И се боря, но ми писва. Просто май трябва да се опитаме "с другите да сме други". Ще го опиша така:

" Могъщ магьосник поискал да разруши едно царство и излял вълшебна течност в кладенеца, откъдето пиели всички поданици. Който пийнел от водата, полудявал. На другата сутрин от кладенеца вече били пили и полудели всички с изключение на царя и семейството му, които имали отделен кладенец само за тях и до който магьосникът не успял да се добере. Загрижен, царят се опитал да овладее положението и взел редица мерки за опазване на сигурността и здравето на поданиците си.
Полицаите и инспекторите обаче също били пили от отровната вода, ето защо указите на царя им се сторили абсурдни и те решили да не ги прилагат.
А когато жителите на царството научили за тези декрети, помислили, че техният владетел е полудял и е. започнал да диктува безсмислени неща. Втурнали се с крясъци към двореца и поискали от владетеля си да абдикира.
Отчаян, царят бил готов да се откаже от трона, но царицата го възпряла и му казала: „Хайде и ние да отидем до кладенеца и да пием. Така ще станем като тях."
Така и сторили: царят и царицата пили от водата на лудостта и веднага започнали да говорят безсмислени неща. Поданиците им начаса се разкаяли: след като техният цар говори така мъдро, защо да не го оставят да управлява страната?
И царството заживяло спокойно, въпреки че поданиците му се държали съвсем различно от съседите си, а царят управлявал до края на дните си. - "Вероника решава да умре"


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: Шашмагюл в Юли 24, 2011, 11:16:47
--


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: vesi2003 в Август 10, 2011, 12:39:07
Краката ми в областа на прасците при кризи се вдървяват,като"въжета",друга ситуация пък са меки като"локум",вървя и все едно се снишавам с земята,потъвам.За замайването и световъртежа прочетох доста,но нормално ли е даже в седнало положение на стол,да испитвам същото нещо.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Август 10, 2011, 02:37:43
Нормално е. Тялото е в услуга на преживяването и за това, и симптоматиката е много разнообразна.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: vesi2003 в Август 10, 2011, 03:36:25
В такива случаи,когато трябва да изреча нещо на някой,се получава и нещо  като спазъм в гърлото,мога да кажа само една дума и до там,продължението е след някорко секунди.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: t.todorov в Август 10, 2011, 04:59:33
Ами може. Но "някой" и "нещо", са много важни в случая. Понякога има и позиви за повръщане, та дори и разстройство. Така всичко, което трябва да направи, или преживее човек, го прави с тялото си, защото не умее по друг начин. Можете да проследите, в какви ситуации се случва, в контакта с какви хора, кога е засилено, кога е по-слабо, какви са преживяванията ви в такива моменти, как се чувствате и как проявявате тези чувства в контакта с другия.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: vesi2003 в Септември 07, 2011, 08:01:00
Пак ме е подгонила лудостта.От една седмица не се чувствам много добре.Задушава ме и трудно преглъщам,сега си мисля,че имам гуша.Изследвала съм си я преди 5 години и ми няма нищо.От много дълго време,може би 8 години не съм имала прескачане на сърцето,но през 1-2-минути се случва,мисля си,че нещо не съм добре със сърцето,което пак съм сигурна,че не е така.Ходила съм на кардиолог преди години и нищо ми няма.Направо откачена работа,хем знам,че може би нищо ми няма,хем си ме чопли нещо отвътре.


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: queenmaya23 в Септември 07, 2011, 10:03:37
Веси и мен все ме задушава нещо. Пак ме е стегнала шапката...Имам чувството че някой ми е седнал на гърдите и ако искам да си поема дълбок дъх не мога да го направя. И сърцето ми прескача, тя аритмийката ми е станала най- добър приятел, ако един два дни не си появи, започва да ми липсва и да се чудя къде се е дянала :D


Титла: Re:Въпрос за конкретен симптом
Публикувано от: vtonev в Септември 07, 2011, 10:23:09
Zdraveite,

ako reshite mojete da probvate niakoi naturalni produkti posocheni na linka:

http://www.naturalnews.com/028452_anxiety_panic_attacks.html

bih kazal ,che triabva da ste vnimatelni s kava-kava,tai kato moje da vi
sasipe chernia drob.
Sashto i extracta ot oleander e po skoro za lechenie na rak.
Vsichi ostanali sa s barz ili po baven efect.
Ne se otkazvaite,dokato ne se osvobodite napalno ot PR i PA.Uspehi


SimplePortal 2.1.1