evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Социална фобия => Темата е започната от: Student_21 в Ноември 30, 2010, 10:03:22Титла: Участие в групи за подобряване на комуникативността
Публикувано от: Student_21 в Ноември 30, 2010, 10:03:22
Здравейте. Наскоро дочух, че се организирали нещо като групи, които се посещават от хора със социална фобия или тревожност, като по време на семинара всеки може да опита да прочете даден текст пред много хора, както и да завърже диалог с непознат. Разбира се, по всяко време може да се откаже, ако има някакъв проблем. Тъй като източникът ми не е достоверен,искам да попитам това въобще вярно ли е и ако е, къде се провеждат тези занятия?


Титла: Re:Участие в групи за подобряване на комуникативността
Публикувано от: danisha в Декември 01, 2010, 09:01:55
И аз съм чувала за такива групи, има ги със сигурност. Нямам обаче информация къде и кога се организират. Трябва и все пак наставничеството на специалист, при това на добър специалист. Който изяви желание, може да го престира тук, пък да се надяваме правилния човек да види темата и да се измисли нещо по въпроса. Аз лично много бих се радвала да участвам в такава група. Доста отдавна търся инфо по този въпрос. Дано стане ;)))))))


Титла: Re:Участие в групи за подобряване на комуникативността
Публикувано от: t.todorov в Декември 01, 2010, 02:43:19
По принцип подобни групи са все още новост за България. Подобни обучения се използват по-скоро при организации за усъвършенстване на най-различни умения у своите сложители. Те могат да са най-различни и протичат обикновено за един уикенд, като цените са доста сериозни. Водещи са различни обучители със разнообразни "способности" и цензове. Изобщо тази област беше много използвана от знайни и незнайни обучители. Кризата успя да отсее по-читавите.
Ако подобни тренинг-групи са с терапевтична насоченост, то темите могат да са най-различни, като комуникативност би могла да е една от тях.  Подобни групи обаче трябва да се водят само от психолози-психтерапевти и то такива, които могат да работят с групи.
Обикновено обаче групите се сформират не по един симптом, а по проблематика: депресивни, тревожни, зависими и т.н.


Титла: Re:Участие в групи за подобряване на комуникативността
Публикувано от: L в Декември 01, 2010, 09:57:44
Хах, това престира ми звучи много добре, искам и аз да се престирам за участие в такава група :D Така де, може да имате предвид още един човек  ;)


Титла: Re:Участие в групи за подобряване на комуникативността
Публикувано от: Ema в Декември 01, 2010, 10:49:26
 T. Тодоров, какво стана с групата във Варна за ПР? 
Ако има някой, който участва от форума, ще е полезно за всички  да сподели впечатления.
 ПП Извинявам се, че питам тук, но не намерих другата тема.


Титла: Re:Участие в групи за подобряване на комуникативността
Публикувано от: danisha в Декември 01, 2010, 11:44:08
Ами то,принципно погледнато, би имало полза да се съберем някъде от порядъка на 12-15 души (нали според терапевтите това била най-подходящата бройка за терапевтична група). Обаче тъй като няма да е лесно да се намери наставник, май ще успеем единствено да си направим една самоинициативна група, което може би пак би имало някаква полза, от гледна точка на факта, че поне ще сме си съмишленици и ще можем спокойно да си споделим терзанията ;)


Титла: Re:Участие в групи за подобряване на комуникативността
Публикувано от: t.todorov в Декември 02, 2010, 09:33:49
За съжаление броят на желаещите не можеше да осигури сигурна групова работа за това такава група не успа да се формира и работихме индивидуално с желаещите. Стартира смесена група с различни проблематики и с участие на обучаващи се за психотерапевти психолози, която сработи доста добре вече няколко месеца.


SimplePortal 2.1.1