evropea.com - форум за паническо разстройство

Тревожни разстройства => Паническо разстройство => Темата е започната от: vessina в Април 08, 2009, 10:16:04Титла: Ривотрил
Публикувано от: vessina в Април 08, 2009, 10:16:04
На всички казвам, здравейте. Вчера бях на лекар и ми изписа ривотрил. Страдам от паническо разстройство вече 3 години, пила съм ривотрил и друг път, чувствам се добре докато го пия след това получавам пак ПА. Знам, че от него се привиква, споделих това с моя лекар, той се изсмя и каза че ако привикна, ще ме излекува. Казах му че това не е смешо, а той ми отвърна че приемам всичко много сериозно и това е причинат ада им паническо разстройство. Трябва да пия ривотрила 1 месец иска ми се да зная дали няма някое лекарство което напълно да премахва паническото разстройство. Нека някой който е пил подобно лекарство да ми сподели.


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: localhost в Април 13, 2009, 03:52:12
Здравей! Преди около 3 години и аз пих Ривотрил. Пристрастяването за 1 месец прием, мисля, че е невъзможно. Ривотрилът на мен ми действаше добре. Приемах го заедно с антидепресант. След около 2 месеца го спрях и останах само на антидепресанта. Пристрастяване към Ривотрила не съм усетил. Разбира се огромно значение има дозата на Ривотрил. За мен той остана само като средство за приемане в краен случай. Въпреки, че ми помага, аз първо проверявам дали мога да се справя без него и на пук на всичко успявам. Приема на лекарства не е единственото, което трябва да се прави в подобни случаи. Преди 3 години и аз имах ПР и успях да го преборя с релаксации, упражнения и не на последно място принципи на действие на организма. Като човек е запознат е по-спокоен.


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: vessina в Април 14, 2009, 10:37:34
Благодаря,localhost.!!!Това, което казваш е успокояващо. Би ли разказал за релаксиращите техники, които си използвал?


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: localhost в Април 15, 2009, 01:03:12
Здравей!
Тези техники можеш да прочетеш във всяка книга за йога. Книгата на Евтим Милушев, например.
Там, а и на много други места, се посочват техники за релаксация. Това, което на мен ми помогна тогава, беше всекидневна, умишлена релаксация на тялото и "изчистване" на мислите, т.е. ако можеш 30 мин да не мислиш за нищо ще е най-добре. Това се постига с времето.
Моята техника беше простичка. Лягах на легло, удобно и се опитвах да не мисля за нищо и да отпускам част по част всеки мускул. Интересното е, че след време чувстваш прилив на енергия, който помага изключително добре за преодоляване на състоянието ПР. Физически, аеробни упражнения също помагат. Задейства се естествения механизъм на тялото за отпускане и почиване. Онова, което за съжаление липсва при повечето от страдащите.
Поздрави


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: vessina в Април 16, 2009, 08:54:47
Благодаря, ще опитам да потърся книга за йогата, слушала съм за тези релаксационни техники. Ти с тях ли спираш появата на ПА? Кажи ми, моля те, колко горе-долу пъти пиеш ривотрил в месеца? И още нещо, когато усетиш симптоми на ПА и си някъде сред хора, пак ли същите техники на релаксация  използваш?


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: localhost в Април 16, 2009, 10:16:32
В момента не ми се налага да пия Ривотрил. Приемал съм го преди около 3 години, когато състоянието ми не беше добро.
Честно казано, тогава се "излекувах". Кавичките са защото според мен това не е болест, ами се превръща просто в навик и от там се създават проблемите. Ако успееш да забравиш, че получаваш ПА всичко ще е наред. А забравянето идва с немисленето.
За съжаление тези техники изискват спокойна среда, каквато не е сред хората. Но определено чувството на спокойствие, което се получава при релаксацията е по-лесно да бъде "извикано", когато го познаваш дори и сред хора.


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: kendy в Април 17, 2009, 09:17:25
Здравей localhost!
Аз съм сравнително от скоро с ПР, моля те сподели откъде да започна с тези упражнения за релаксация? И още нещо - и аз пия ривотрил и мисля скоро да го спирам, ти имаше ли някакви затруднения при спиране на ривотрила, някакви симптоми?


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: janet в Април 24, 2009, 10:02:00
ot 6 godini sam s pan.razstr.i ot 6 god.sam na rivotril i deanksit vece ne mi pomagat mislj da si smenj psiheatara jivotat mi ead


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: vessina в Април 24, 2009, 02:19:59
Здравей, Janet! През всичките ли 6 години си пила постоянно Ривотрил?  Имало ли е периоди, през които да го спираш?


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: janet в Април 25, 2009, 09:37:44
sprjh go kogato zabremenjh togava njmah nikakvi problemi i edin mesec sled kato rodih vsicko zapocna ot nacalo imase periodi kogato bjh na cetvart no ot edna godina na sam sam dosta zle pulsa mi se uskori mnogo mislj ce vece rivotrila ne mi pomaga


Титла: Re: Ривотрил
Публикувано от: Mari в Май 03, 2009, 12:00:13
МРАЗЯ ГО ТОЯ РИВОТРИЛ!НЯМА ОТКАЧАНЕ ОТ НЕГО!


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Октомври 18, 2010, 10:54:48
здравейте
Пия ривотрила вече 16 години.Привикнал съм доста към него.По едно време исках да го спирам ,но епилепсията е силна и нервите почват да се образуват.
Приятел ми беше споменал че има наркотици в този ривотрил.Макар и да е смешно до сега не ми е минавало през ум да се интересувам


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: skorpi в Октомври 19, 2010, 02:35:35
Като чуя името на това "лекарство", настръхвам цялата вече... жив наркотик е и никак не е пресилено да се каже, виждала съм не един само да си пати от него и да се гърчи, като наркоман на метадон, отказващ хероина... знам, че тук има хора, които са го спрели, но не говоря за тези, които са го взимали при нужда, а тези, които системно и години наред са се тъпкали с него.
На тези, които сега го започват, искам да кажа: МНОГО ХУБАВО СИ ПОМИСЛЕТЕ! Има мнооого други лекарства, значително по-безобидни. Ривотрилът лекува епилепсия. И дори тогава вредите спрямо ползите са на кантар. Но от ПР никого не е излекувало. Ако бъркам, нека някой, който се е изцелил по този начин, дойде и каже.
Не се лъжете, мили момичета и момчета, да започвате такова "лечение", ще си съсипете живота. Откачането от тая гадост е по-трудно от самото състояние, заради което се пие и скоро ще имате 2 проблема: ПР + зависимост (за страничните действия пък да не говорим).


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: vesi2003 в Октомври 19, 2010, 08:00:18
И аз настръхвам като чуя ривотрил,много ми е трудно да го спра.Проклиням мига в който ми го преписаха.Убедих се,че не лекува,а само подтиска симтомите,а и води до зависимост.Хайде сега да го спра,но не мога.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: skorpi в Октомври 19, 2010, 10:42:16
Много ви се моля, който е успял да го спре, да сподели как, колко време го е пил, в каква доза и колко време му е било необходимо, докато успее? Също така ме интересува в периода на спиране как сте се чувствали и как се справихте с неприятните негативни ефекти, за колко време отшумяха те, бяхте ли работоспособни през това време и т. н. подробности. Благодаря!


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Mari в Октомври 20, 2010, 08:22:13
Веси, с повече воля и инат ще успееш да го спреш. Ривотрила е най ужасното хапче което съм пила през живота си. И повярвайте дори и да се върнат кризите няма да посегна към него! Когато преди време обикалях кабинетите, една невроложка  се изказа с усмивка ,че : РИВОТРИЛА И БИЛ ТАЙНОТО ОРЪЖИЕ за ПР,незнаела как но на всички им действал добре! Е как няма да действа?

Относно спирането и симптомите на отнемането!
Минах през ада ...но го спрях! Първо бях на този от 2 мг. докато премина на 0.5мг  беше кошмар-безсъние,изпотяване,треперене,горещи и студени вълни,замайване,нестабилност,размазано зрение,болки по цялото тяло.(дано не съм забравила нещо).Това продължи около 2 седмици при положение че не съм го спряла ,а само смених мг. ! Една година пих 1/2 от 0.5 мг. само сутрин (всички ми казваха,че тая доза е повече психологическа отколкото да лекува ), но аз продължавах сякаш живота ми зависеше от това хапче. До преди няколко седмици. Казах КРАЙ СПИРАМ ГО! Минах на 1/4  ,пих го около седмица,но този път отнемането беше по слабо,след това разредих през няколко дни и дойде момента да не го пия въобще!
Благодарна съм на последната пси при която ходих! Тя беше много против тоя ривотрил като и казах ,че го пия от 2.5 г. направо се ужаси! Както писах тук замести ми го със стрезам,който така и не започнах. Ако ми го беше изписала и тя едва ли щях да го спра! Не ,че не можех да намеря лекар който да ми го изпише знаете ,че може да се плати рецептата. Но ми писна ! Не исках да съм зависима от едно хапче!
НЕ НИЕ ,ЛЕКАРИТЕ НИ ПРАВЯТ ЗАВИСИМИ ,ТЕ ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ ДО КЪДЕ ВОДИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРИЕМАНЕ НА РИВОТРИЛА! Но продължават да го изписват и да ни съсипват живота.Замислете се.... ;) .


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Октомври 26, 2010, 12:04:51
Добре
да приемем,че без ривотрил неможеме вече.Привикнали сме и това е лекарството с което ще живеем цял живот.
Цитирам-Наркотик
Тогава щом е наркотик и ние сме зависими,то дали ни очква "свтло бъдеще "или...
моля за отгвор

Благодаря


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Христо Ботев в Октомври 26, 2010, 01:41:56
Препоръчвам да зарежете Ривотрила и да започнете да се занимавате с някое бойно искуство,например - Айкидо !
Айкидото много помага да се освободиш от една доста болезнена паническа реакция,чрез малко болка . Но болка в разумните граници която може да се понесе !

Също така има едно хапче казва се  - Lirryca,поинтересувайте се малко и туко виж се излекувате,вместо цял живот да се тъпчете с глупости ! ! !  :)


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Mari в Октомври 26, 2010, 09:04:29
Ботев,защо не писа ти как се излекува толкова бързо?

РИВОТРИЛ! Какво светло бъдеще те очаква със ривотрила? ??? Няма не можем! Трябва да можем! Адски трудно е но се спира,в момент на отнемане ти се иска да си вземеш "дозата" ,и всичко да е наред,но и това се преодолява. ;)


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Октомври 26, 2010, 11:41:16
Да речем до къде може да се стигне с това хапче?


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Христо Ботев в Октомври 26, 2010, 01:47:04
Ботев,защо не писа ти как се излекува толкова бързо?

РИВОТРИЛ! Какво светло бъдеще те очаква със ривотрила? ??? Няма не можем! Трябва да можем! Адски трудно е но се спира,в момент на отнемане ти се иска да си вземеш "дозата" ,и всичко да е наред,но и това се преодолява. ;)

За съжаление не съм се излекувал,просто чрез Айкидото подтискам неворазата,а Lirrycata ми помага,да нямам толкова често пристъпи на паника,както прери,както всеки ден !

Имаш ли воля,ще имаш и живот.
Така мисля аз. :) :)


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: skorpi в Октомври 26, 2010, 08:27:01
Цитат
Да речем до къде може да се стигне с това хапче?

До под кривата круша!

Иначе най-лесно една зависимост се замества с друга. В този ред на мисли по-лесно се преодолява абстиненция към едно лекарство, ако се включи друго, което е по-малко вредно. Колкото и да е невероятно, има и такива. Така може да се тушират и негативните ефекти при отнемането. Никой не е казал, че е бързо или лесно. Но не е и невъзможно. Зависи най-вече колко го искаш.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: vesi2003 в Октомври 26, 2010, 08:46:59
Ами аз много искам,но не винаги се получават нещата както искаш.Или просто не е дошъл момента,не можеш да спреш когато се чувстваш не добре.Какво да го спра и да се просна да умирам или да избия околните около мене.Трябва да нямаш почти никакви симптоми от ПР.,за да се откажеш от него.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Октомври 27, 2010, 01:10:15
Идеята ми е дали това лекарство Ривотрил може да доведе до смърт?!


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Христо Ботев в Октомври 27, 2010, 03:28:45
Идеята ми е дали това лекарство Ривотрил може да доведе до смърт?!

Според теб НАРКОТИЦИТЕ могат ли да доведат до смърт ? ! ! !

Отговора е пред теб,спри го тоя РИВОТРИЛ,от теб зависи исцяло,не от друг.
Тук не става дума за лекари и прочие а за теб самият и твойта ВОЛЯ ! ! !
 :)


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Христо Ботев в Октомври 27, 2010, 03:30:54
Цитат
Да речем до къде може да се стигне с това хапче?

До под кривата круша!

Иначе най-лесно една зависимост се замества с друга. В този ред на мисли по-лесно се преодолява абстиненция към едно лекарство, ако се включи друго, което е по-малко вредно. Колкото и да е невероятно, има и такива. Така може да се тушират и негативните ефекти при отнемането. Никой не е казал, че е бързо или лесно. Но не е и невъзможно. Зависи най-вече колко го искаш.

Извинявай,но с това хапче явно не си пробвала,което значи че коментара ти е малко пресилен !
Сори.   ;)


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: skorpi в Октомври 27, 2010, 11:07:13
И психиатрите не са го пробвали, но работят с него. И в Националния център по наркомании повечето социални работници не са се друсали, но работят със зависимости. И под влака не съм скачала, но това не значи, че не разбирам тези, които искат да скочат... Колко от практикуващите психиатри и психолози имат или са имали ПР?


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: reni1506 в Октомври 27, 2010, 11:43:38
Сега ще ви дам малко по различно мнение.Аз също знаех за ривотрила,че е най-ужасното хапче и почнеш ли го,следват зависимост и кошмар.Дори псито не разрешаваше да го започвам!Да,обаче,в началото на ПР,когато нямах ден и нощ,когато мислех че отивам към лудница и ревях за пореден път в кабината на личната си лекарка,тя беше човекът,който настоя да започна ривотрила.И не съжалявам!Това хапче ме извади от дупката,аз прогледнах и успях да се осъзная.Пих го 1 мес. по схема и го спрях.Действаше безотказно и за това сега ми е спасителното хапче,за спешни случаи(последният беше преди 3 мес.).
Иначе все още съм убедена,че ако се взема продължително време,следва зависимост,затова никога не бих злоупотребила.Не казвам,че той ме е излекувал-в никакъв случай.Просто успях да се успокоя и да осъзная проблема си.От там нататък започна промяната на личността и светогледа ми-един дълъг,дълъг процес....


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Октомври 28, 2010, 01:51:57
Добре все пак да попитам
Това хапче може ли да доведе до Смърт?
Пия го 16 години вече,зависим съм...Искам да си дам преценка
Немога да го спра в никакъв случй.+ това не съм чувал че ривотрила действа кат го вземеш веднъж или 2 пъти.Поне седмица трябва ,организама да свикне и не е хубаво да се взема на части (1 път го вземш 4 дена не го вземаш после решаваш че пак ще го вземаш)това хапче се взема и постепенно се намалява
Но да се върна на моя въпрос за хапчето и смърта
Ако някой има горе долу точна преценка за нещата нека пише,моля ви

Благодаря предварително


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: reni1506 в Октомври 28, 2010, 08:15:16
Сега прочетох,че ти си с епилепсия.Там нещата са по сериозни и са свързани най-вероятно с лечение.Докато при мен е само за успокоение.Разликата в начина на приемане е горомна.
Незнам дали ривотрила води до смърт.Знам,че организма свиква с него и в един момент се появява нуждата от увеличаване на дозата,за да може да действа....и така незнам до кога.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: vesi2003 в Октомври 28, 2010, 09:30:27
Стига глупости,че води до смърт,кой лекар ще ти го дава,ако е така.И аз го пия дълго време,спокойно.При теб случайа е друг,ти имаш епилепсия,а ривотрила е точно за това.Би трябвало лекуващия ти лекар да прецени в какви дози да ти го дава.Ти може и цял живот да го пиеш,незнам но епилепсията лекува ли се?Ривотрила го дават на кърмачета,щом бебенца го взимат няма да умреш.В никакъв случай не го приемам,че е много хубаво да се приема,но при теб е по различно.Ние с ПР. го пием за успокоение,но при теб е друго.Бъди спокоен.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Октомври 28, 2010, 11:48:23
Благодаря за отговорите
Поне видях няколко отговора,и от там се абстрахирах. Затова питам


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Mari в Октомври 28, 2010, 12:57:02
И аз не съм чела никъде ,че води до смърт! Ти къде го прочете това? Единствения му недостатък е пристрастяването. Иначе хапчето си действа много добре в началото на ПР а и не само тогава.Но при теб е по различно и щом се налага да го пиеш не го спирай. ;)


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Октомври 29, 2010, 03:27:52
къде си чела ,че води до смърт
Защо като са ми го исписали сега искат да го спират?


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Mari в Октомври 29, 2010, 07:07:32
Аз те питам къде го прочете?  ???(не си прочел добре какво съм писала) Щом ти го спират лекарите ,значи така трябва.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Октомври 29, 2010, 11:13:51
Прощавай просто съм объркал думите в изречението ти и затова:)


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Ноември 29, 2010, 11:49:49
а до къде се стига
16 години не е малко все пак
има ли по силно от ривотрила


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: vesi2003 в Ноември 30, 2010, 08:52:08
Ривотрила е силен като лекарство,не съм сигурна дали има по силно,но знам,че се стига до такава зависимост,че трудно можеш да се отървеш от него,след  като е приеман толкова години.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Декември 25, 2010, 11:50:12
в ривотрила има ли наркотик (хероин) или нещо подобно
Може ли да се получи при правенето на детето ,то да се роди изрод или нещо от сорта
може ли чрез приемането дълго време на ривотрил при полов акт той да е носител на нещо?


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: дидо в Декември 26, 2010, 09:56:28
Пил съм ривотрил преди години и тогава исках да имам дете но мой приятел доктор ми каза че не е добра идея добре е да не си го вземал 5-6 дни да се изчистиш малко няма начин да не влияе на спермата при нас мъжете то една седмица да си на плодове променят нещата...така че :-\


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Rivotril в Декември 26, 2010, 06:27:35
е добре
аз като съм го зимал 16 години,колко триябва да се чистя?
И има ли наркотик?

Благодаря


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: skorpi в Декември 27, 2010, 04:18:49
Не съм взимала ривотрил, но покойният ми приятел взимаше по др причини, не заради ПР. Беше му изписано от невролог, ходехме редовно на консултации двамата относно приема, тъй като планирахме да имаме дете. Зададох същите въпроси на лекарката, тя каза, че е добре да се изчака при планирана бременност и да се кара "на чисто", но също така ме успокои, че по-фатално е когато жената го взима. В същото време обаче ми посочи примери за някои нейни пациентки с епилепсия, които са го пили по време на цялата си бременност и са раждали напълно здрави деца. За по-голяма сигурност съществува ранен биохимичен скрининг, който се прави между 11-а е 13-а г. с. и се следи риска от евентуални генетични заболявания, аномалии, и малформации на плода. Изследването може да бъде повторено и в края на четвъртия месец - прави се в Националната генетична лаборатория срещу минимално заплащане и не се покрива от Касата. Допълнително по всяко време на бременността може да бъде направена т. нар. фетална морфология, 3D/4D ехограф, където всичко се разглежда подробно за евентуални проблеми... Така че стигне ли се до там - варианти много...


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: mimcho в Януари 05, 2011, 02:22:36
Много ви се моля, който е успял да го спре, да сподели как, колко време го е пил, в каква доза и колко време му е било необходимо, докато успее? Също така ме интересува в периода на спиране как сте се чувствали и как се справихте с неприятните негативни ефекти, за колко време отшумяха те, бяхте ли работоспособни през това време и т. н. подробности. Благодаря!

Спрях РИВОТРИЛА/взимах 2 мг на ден/ заедно с Ципралекса и 2 различни антидепресанта  за 6 месеца, след като пих всичко повече от 1,5 година-не помня точно,близо 2 години.

Много е трудно, но се ядосах здраво,защото:
-се пристрастих
-нямах спомени и сънища за месеците на прием-повече от година по дяволите
-физически не чувствах нищо освен Атаките
-не можех да правя Любов
-нямах баланс,ходех като пияна постоянно ме питаха какво ми е
-нямах концентрация
-Памет
-и най-важното усетих че тялото ми не ги иска-някой лекари не бяха съгласни ,дори не ме чуха.Аз чувствах, че не мога да го приемам повече с клетките си...и бях права,защото следствие на натрупване на токсини от лекарствата имах други здравословни проблеми,но се оправих.
-и какво ли още не в следствие на лекарствата и на РИВОТРИЛА

Боли като го спираш.На мен ми направиха програма за 6 месеца, като постепенно се намаляваха дозите на различните медикаменти по особен ред до пълното им спиране.Едно по едно...Боли....Обаче после е радост..
Рязкото спиране на употребата му не го препоръчвам-като бомба е.Аз не можех да го контролирам.Една особена силна и болезнена тежест в главата ме притискаше силно към земята,караше ме да лежа-не беше особена ,беше ОТВРАТИТЕЛНА..и странен звук или шум все едно слушаш налягане,пръзки от течност на снопчета-все едно цялата кръв от главата нахлува ,както я помпа сърцето,наведнъж и го чуваш...Нервите и безконтролието им е друго нещо,но с желание всичко се постига..
Това с шума в главата остана дълго време,човек трябва да се настрои и да бъде много търпелив..
2 години след това,обаче ,още си имам шишенце с РИВОТРИЛ.И си го нося навсякъде където пътувам..но не бих го приемала редовно както преди,за мен беше лудост.
Аз  не работех през това време активно ,ами от вкъщи по интернет.Не излизах.
Смелост в това начинание на всеки,който се е решил да спира с РИВОТРИЛА.
Поздрави


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: skorpi в Януари 05, 2011, 03:38:18
Добре де, хем причинява всичко това, хем си имате шишенце с вас... и това ако не е дрога... Благодаря за отговора, но ме интересуваше най-вече някой, който го е пил дълго време (години наред) във високи дози как е успял да го спре конкретно? Защо имам чувството, че на повечето психиатри не им се занимава със спирането, но пък с радост го изписват? Когато ти го назначат, ти казват: "После ще му мислим като трябва да се спира" - е да, ама това "после" нещо не идва и тогава какво правим? Колко е крайният срок за прием на такива лекарства, какво се случва с организма... изобщо много въпроси имам и никой не се наема да ми отговаря както трябва - от специалистите имам предвид, естествено, че това не е в компетенцията на "пациентите" - в кавички, защото това също е под въпрос. Знаят си общите приказки и нищо конкретно не получавам като отговор. Не е възможно никъде да няма никой, който да е наясно с нещата и да не може да помогне, не вярвам просто... Кой ще ви върне изгубените спомени, чувства, радости и каквото там сте пропуснали? Със сигурност не и който ви е дал рецептата...


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: entso в Януари 05, 2011, 06:22:41
 Аз съм търсил много из нета за някакви медицински материали за Ривотрила от сорта на някакви разработки, статии, изследвания как действа в дългосрочен план и как се продолява зависимостта. Да ви кажа не съм намерил много. Търсил съм го по активната му съставка щото не навсякъде използват търговското наименование ривотрил. По едно време мислих да пиша до компанията производител. Исках да намеря някакви разработки, клинични тестове ама няма. Ако някой е намерил или има специалист, който посещава този форум нека ми пише.

Поздрави!


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: skorpi в Януари 05, 2011, 06:31:16
Цитат
По едно време мислих да пиша до компанията производител.

Много ми е интересно дали ако им пишеш, ще ти отговорят. А мислили ли сте да направите някакво колективно писмо, така, за повече тежест, за да ви обърнат внимание? Ако не сте, помислете си...


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: simeon в Януари 22, 2011, 03:16:49
Zdraveite ot tova koeto razbiram ot vashte komentari rivotrila e mn ujasno lekarstvo vapreki 4e i na men mi pomogna iskam da popitam vazmojnolie ? > rivotrila go pieh okolo 4 meseca otna4aloto mn malki dozi koito me dignaha posle postoqnno uvelichavah i se stigna do mn golqma doza i izvednuj go sprqh moje li ve4e 1 2 sedmici da se 4ustvam tka losho nqmam kapka sila razbirate li nemoga ot legloto da stana s ujasni bolki i pulsiraniq plus virus ili nastinka koqto prekarvam . Ta moje li tozi rivotril da me dokara do takova sastoqnie na tqloto i dushata bez da imam kapka sili i s mn bolki ..Molq za otgovor  :-\


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: reni1506 в Януари 22, 2011, 05:16:04
Ривотрила се спира бавно,по схема.Смятам,че е възможно да се чувстваш така от рязкото му спиране.
Аз лично съм го спирала с постепенно намаляне на дозите и не съм имала проблеми.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: skorpi в Януари 22, 2011, 05:35:27
Цитат
Аз лично съм го спирала с постепенно намаляне на дозите и не съм имала проблеми.

А колко време си го пила?


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: reni1506 в Януари 23, 2011, 12:43:28
1 месец редовно(сутрин,обед вечер),после 2-3 седмици спиране


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Cristo в Февруари 21, 2011, 07:43:05
Да, ривотрила определено е наркотик. След употреба на по-вече от 3 месеца започва привикване към него и после спирането е много трудно, но не и невъзможно. Понякога реакциите са както при наркоманите - прилошаване, задух, сърцебиене...Но с воля всичко се постига.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: skorpi в Февруари 21, 2011, 05:19:31
Добре де, ама ако е приеман в продължение на много години, почти без прекъсване, как тогава се случва това спиране? Как може да става дума за воля, когато има физическо привикване, абстиненция и пр.? Така казано, мн добре звучи, но ако имаш куп задължения, работа, трябва да си в кондиция, как да се решиш да поемеш такъв риск и да се разпаднеш, макар и за известно време, за да се откажеш от зависимостта? И какво става, ако симптомите се върнат? Няма ли поне един психиатър, да отговори?


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Cristo в Февруари 21, 2011, 07:36:23
Ако е приеман в продължение на години, остава единствено... приемането без спиране, тъй като зависимостта е "непреодолима". Разбира се, че по-важното е да сме в кондиция, отколкото да страдаме. Познавам един човек, който е от 50 год. с ПР и от време на време приема лекарства /когато симптомите му се обострят/. И като се вземев предвид факта, че е започнал от диазепам, сега взема много по-силни успокоителни + АД. И не е умрял...Така, че спокойно, важното е да помагат лекарствата..


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: mhumzz в Февруари 29, 2012, 09:06:48
 shutup2 ti si razvil zavisimost kam lekarstvoto Rivotril ... az sashto vzimam Rivotril veche poveche ot dve godini i sam na mnenie che nqma izgledi da se otkaja ot nego ... rivotrila za men veche ne e prosto sredstvo da se otpusna a "nachin na jivot"


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: maxima в Февруари 29, 2012, 10:21:57
леле като изчетох тази тема за ривотрила, мога смело да заявя, че съм голяма щастливка след като 3 год. ежедневно пиех ривотрил, а в един момент просто го изхвърлих и дори и не се сещах, че съм пила такова нещо. При мен просто си дойде от самосебе си. Разделих се с мъжа с когото живеех и който е една от основните причини за появата на ПР при мен. В момента в който му събрах багажа, заедно с него изхвърлих и шишенцето с хапчеца без което преди това не можех. Мотивирах се много, започнах да спортувам всяка сутрин, бързо ходене, бягане и по малко наземна гимнастика. И това като че ли не ми позволи да усетя липсата на ривотрила. Но за мое голямо съжаление след 2,5 год. нормален и спокоен живот, претърпях малка злополука и след измръзване на крайниците направих тромбофлебит и ПР се завърна, вероятно провокиран от паниката която ме обхвана разбирайки за проблема с краката (който всъщност не е кой знае колко сериозен, само дето съм ужасна паника). И здравейте отново ПА. Опитвам се сама да се справя и да не прибягвам (поне за момента) до никакви медикаменти (че и от тях ме е страх) защото съм почти сигурна, че ако се оправят краката ми и аз ще съм много по добре и отново ще се отдам на спорта и любимите разходки :)


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: hpjon в Февруари 29, 2012, 10:32:38
В темата някой пита дали няма някой психиатър да отговори... Е, аз не съм психиатър, но отговорът ми е консултиран с психиатър със сериозен опит, така че надявам се да е важно това, което ще споделя.

Цитат
Ако е приеман в продължение на години, остава единствено... приемането без спиране, тъй като зависимостта е "непреодолима".

Цитираното твърдение е в сила само за онези, които се опитват да го спрат сами, без психотерапевтична намеса. Максималният период от време, за който аз знам, че е спрян трайно и без последици е 15 години. Пак, както и в други случаи съм споменавал от ключово значение при решаването на тази задача е мотивацията на човека.

Тази тема има и един друг аспект, който почти не се засяга. И това е информираността. Само по отношение на транквилизаторите може би е уместно да се чете по медицински форуми и да се види трагичния опит на хората. И макар да е изписан от лекари да се преустановява незабавно.

Благодарение на образованието си аз винаги, преди да реша окончателно проблема с ПР, съм приемал бензодиазепинови медикаменти максимум за три седмици или при нужда. Иначе колко "съвестни" лекари са ми предписвали охотно ривотрил не е дума да казвам. Имам дори понякога чувството, че се прави нарочно и се създават умишлено легални наркомани. Дано не съм прав, но наистина смятам за безотговорно от страна на лекарите да не поясняват до каква зависимост може да се стигне.

Да се върна на спирането. В един момент след н-тата година редовен прием така или иначе действието на бензодиазепините е може би 20 % от това, което е било в началото. Т.е. може да се смята, че е развита много по-силна психологическа зависимост, отколкото физиологична.
Спирането би следвало да става под ръководството на опитен терапевт, за да се постигне траен ефект.Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: wenddy в Февруари 29, 2012, 10:53:05
mhumzz , а като пиеш Ривотрила толкова време действа ли ти? Питам, защото моя позната ми каза, че сменя вече няколко транквиланта , тъй като след малко по-дълга употреба спират да и действат?


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: Cristo в Март 02, 2012, 07:46:54
"Спирането би следвало да става под ръководството на опитен терапевт, за да се постигне траен ефект."
Така е,hpjon но доста хора тук го вземат, защото им помага да преживяват -бих цитирал Скорпи "Добре де, ама ако е приеман в продължение на много години, почти без прекъсване, как тогава се случва това спиране? Как може да става дума за воля, когато има физическо привикване, абстиненция и пр.? Така казано, мн добре звучи, но ако имаш куп задължения, работа, трябва да си в кондиция, как да се решиш да поемеш такъв риск и да се разпаднеш, макар и за известно време, за да се откажеш от зависимостта? И какво става, ако симптомите се върнат?"
Не всеки успява да отиде при точния психиатър - психотерапевт. По-вечето от тях са комерсиални, с ограничени познания /научил 3-4 схеми и само тях предлага/, не се интересува за състоянието на човека когото лекува и т.н.
Ето, аз например преди 1 месец изкарах тежък грип. Последствията бяха единствено в нервната система. Започнаха депресивни мисли, замаяност. Вземах 10-на дни ривотрил по 1/4, помогна ми, спрях го и от 20 дни съм ОК - без лекарства, без тревожност, без ПА.
Приятен ден на всички! love


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: hpjon в Март 02, 2012, 12:14:35
Цитат
но ако имаш куп задължения, работа, трябва да си в кондиция, как да се решиш да поемеш такъв риск и да се разпаднеш, макар и за известно време, за да се откажеш от зависимостта? И какво става, ако симптомите се върнат?

Cristo, нима човек като го хване грип, претърпи някакво неблагополучие или се наложи да обърне внимание на други хора не се случва да оставиш т.нар. куп задължения, работа и отговорности? Разликата е, че вслучая ще го направиш съзнателно и ще знаеш, че постигайки резултата си никога повече няма да ти се наложи да мислиш по тази тема.

За симптомите - няма да се върнат, ако отказа е с помоща на терапевт.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: lora в Октомври 22, 2012, 06:56:22
Здравейте!
Скоро научих,че в първа псих. клиника" Св.Наум"/по известна като 4-ти километър/,има програма за спиране на Ривотрил.Програмата е за медикаментозно зависими.Споделям го аз тези,който ги интересува.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: katqq в Декември 24, 2013, 09:36:54
Здравейте! Искам да ви споделя моя опит с Ривотрил, който съм пила около 16 години, всеки ден. Когато реших да забременея, трябваше да го спра, така си бях решила исках здраво дете. Общо взето спрях го от раз: треперене,още 10 нови фобии, силни аритмии, усещане че ще получа инфаркт или инсулт доста време. Стоях си вкъщи през бременността, която се случи 6-месеца след спирането му. НО!!! Първо си мислех, че е от упойката при секциото, но не би. Започнах да куцам, походката ми стана абсурдна, мускулите ме боляха навсякъде, на един-два метра от мен нищо не виждах, буквално всичко ми беше размазано, И почнах да забравям думи, т.е. визуализирах какво искам да кажа, но думата не идваше в ума ми. Консултация при психиатър, разясни нещата: Както и при дълготрайната употреба на диазепам например, година след спирането, се случва точно това, ако сте станали зависими, като мен. След като започнах да ги пия отново, постепенно възвърнах походката си и преодолях куцането, започнах отново да виждам добре/никога не съм имала проблеми със зрението/, само интелекта не напълно си върнах, но вече рядко се замислям или забавям, когато трябва да говоря. Това е абсурдно!!! Това е да си станал зависим, каза психиатъра, чието име умишлено няма да споменавам.... не съм и предполагала и никой като ми го е изписвал, не ме е предупреждавал. Имам социална фобия. Но след спирането му развих и страх от високо, от ВСИЧКО....след като го започнах пак, всичко постепенно се оправи, въпреки че много исках да се оттърва от ривотрила, се оказва, че ще съм куцащ,полусляп,малоумен инвалид без него. Антидепресантите не ми понасят. Всеки сам да си направи сметка, ако иска и да пробва да го остави след толкова дълъг прием. А за тези, който се колебаят дали да го започват- НЕ!


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: popo в Януари 31, 2015, 03:32:22
Здравейте от 6 месеца пия ривотрил по четвъртинка от2,0мг сутрин и вечер,понягока съм го взимала или сутринта или само вечерта,имала съм и моменти на 4-5 дни да не го пия,пиша тук защото моля за съвет как мога да го спра,пих го досега да депресия и натрапливи мисли който се състоят от натрапване на някоя мелодия в главата и да е търся ако не знам на кого е,но вече ме е страх да не съм станала зависима от ривотрила и искам да го спра моята психиатърка казва една седмица сама вечер и край но мен ме е страх толкова рязко да го спра,,защото опитах от раз да го спра но беше кошмар -треперих страхувах се от всичко отслабнах много,гадеше ми се от храна не се храних,затова много ви моля за съвет ако някой знае някаква схема за спиране на ривотрил за да избегна поне малко нежеланите реакции нека пише много ви моля искаам да махна това лекарство от живота си,Благодаря ви предварително


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: karindar в Февруари 01, 2015, 01:20:53
Popo, отиди на психиатър да ти изпише друг бензодиазепин за кратко време, за да намалеят неприятните симптоми. Това напрежение, което го чувстваш може и да не е от привикване към ривотрила, а просто да са симптомите на тревожност.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: popo в Февруари 01, 2015, 01:43:50
Здравей karindar,ходих но тя ми каза да го пия само вечер една седмица по четвъртинка от 2,0мг ида го спирам но аз се страхувам да го спра толкова рязко макар че през тези 6 месеца съм имала моменти да се заинатя и да не го пия 4-5 дни,от раз и се чудя после защо пак съм го почвала,така че много моля ако някой знае някаква схема за спиране,а не като моето пси както казва една седмица и стоп,нека ми пише знам че имаше нещо като първата седмица сутрин през ден и вечер всеки ден,втората седмица само вечер всеки ден,третата седмица през ден само вечер и четвъртата вече само 1 -2 пъти седмично,затова много ви моля ако някой знае за тази схема или някоя друга нека ми пише,и да кажа че все още даже по малко парченце от четвъртинка на 2,0мг ми помага дали съм станала зависима за 6 месеца много се страхувам дали ще мога да го спра,макар че преди 6 години 4 месеца ме тъпкаха с транксен -сутрин обед и вечер,след това 1 месец ксанакс след това 2 месеца ривотрил от 2,0мг по четвъртинка сутрин обед и вечер и това беше шест месеца тъпкане с тези лекарства и тогава психито ми пак ми каза-ривотрил само вечер за една седмица и край и така и направих малко треперих първите дни обливаха ме студени вълни изпитвах чуство на страх но това мина за една седмица,много се отвлякох от темата че въпроса ми е по горе написах една схема дали с нея ще мого да го спра или някой да предложи някоя схема защото както казах психито ми казва една седмица само вечер и край,затова моля ви помагайте ако някой знае някаква схема за по бавно спиране и след 6 месеца прием някой знае ли акоо се опитам да го спра от веднъж има ли много гадни странични ефекти и опасно ли е


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: karindar в Февруари 01, 2015, 01:50:37
не разбрах по колко от ривотрила пиеш в момента? Ако пиеш само "трохи" от четвъртинката значи вече си настроила организма за спиране. Друго лекарство освен ривотрила пиеш ли в момента?


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: popo в Февруари 01, 2015, 08:10:18
Здравей пия четвъртинка от 2,0мг сутрин и вечер тоест по 0,5 мг сутрин и вечер но не редовно понякога вечер или сутрин не съм го взимала имам и периоди 2-4 дни да не го вземам това е от 6 месеца насам,пия и Пароксат от 20мг на ден по едно и флуаанксол от 0,5 мг едно на ден,а за ривотрила както казах четвъртинка от 2,0 мг сутрин и вечер но понякога не го вземам сутрин или вечер като се чуствам добре и в тези 6 месеца съм имала поне два три пъти по 3-4 дена да не го вземам


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: karindar в Февруари 02, 2015, 12:24:46
Не трябва да имаш проблем със спирането му. Според мен трябва да послушаш психиатърката да го взимаш седмица по едно и след това да се опиташ да го спреш, ако се чувстваш добре. Когато го спираш гледай да няма магнитни бури, защото тогава нервната система е по-изострена и ще си по-чувствителна.


Титла: Re:Ривотрил
Публикувано от: popo в Февруари 02, 2015, 12:54:17
Благодаря ти надявам се да успея


SimplePortal 2.1.1